PDA

Επιστροφή στο Forum : 21.01.2008 - 2o Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση - Ε.Ε.Σ.)

Σ.Ε.Α. ΤΗΘΥΣ
11-01-08, 22:32
Μετά την επιτυχία του 1ου Σεμιναρίου ΚΑΡΠΑ (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=953) και σε συνεννόηση με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.) (http://www.redcross.gr/) ο Σ.Ε.Α. ΤΗΘΥΣ προγραμμάτισε και δεύτερο σεμινάριο ΚΑΡΠΑ για να ικανοποιήσει τους φίλους που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν την πρώτη φορά, λόγω περιορισμένου αριθμού ατόμων.

Ημερομηνία διεξαγωγής: Δευτέρα 21.01.2008, ώρα 17:30 έως 20:00
Τόπος: Αλκιβιάδου 4, 2ος όροφος - Πλατεία Βάθης

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί το σεμινάριο είναι να συμμετάσχουν τουλάχιστον 10 άτομα.

Σε περίπτωση που οι συμμετοχές είναι (ξανά) πάνω από 22 θα διοργανωθεί επόμενο σεμινάριο στο μέλλον.

Όσοι ενδιαφέρεστε δηλώστε άμεσα τη συμμετοχή σας στο παρόν θέμα - γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι στενά.
Αν ΔΕΝ είστε μέλος του συλλόγου, στείλτε μας το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό σας στο e-mail: tethys@scubadive.gr με θέμα "Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ".

ΥΓ: Θα δωθεί κατ' αρχήν προτεραιότητα σε αυτούς που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρώτο σεμινάριο και δεν μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν:

1. Νίκος Μερλέμης - ΟΚ (nautilus)
2. Άγγελος Παγωνόπουλος - OK (επιβεβαίωση με e-mail)
3. Αλέξανδρος Πατάκης - OK (επιβεβαίωση με e-mail)
4. Γιάννης Ρουσουνέλος - OK (YAN)
5. Δημήτρης Τσάκας - ΟΚ (DHMHTRHS)
6. Ιωάννα Βαρκιτζή - OK (επιβεβαίωση με e-mail)
7. Πάνος Φωκάς - OK (επιβεβαίωση με e-mail)

Παρακαλούνται όσοι είναι στον παραπάνω κατάλογο, να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους, γράφοντας ένα μήνυμα στο παρόν θέμα.

http://www.scubadive.gr/images/tethys/banner_tethys_red_cross.jpg (http://www.redcross.gr/)

fivos
11-01-08, 22:43
Καλή επιτυχία στο δεύτερο σεμινάριο μας :thumbup:

Μας έχει δηλώσει επίσης συμμετοχή με e-mail η:

8) Ντόνα Αργυρού

DHMHTRHS
11-01-08, 22:50
Και βέβαια θα είμαι εκεί !!!!! :)

Περιμένω με ανυπομονησία!! :thumbup:

Thanos
12-01-08, 00:09
9) Θάνος Αγγελόπουλος

yan
12-01-08, 08:25
1. Νίκος Μερλέμης
2. Άγγελος Παγωνόπουλος
3. Αλέξανδρος Πατάκης
4. Γιάννης Ρουσουνέλος
5. Δημήτρης Τσάκας - ΟΚ (DHMHTRHS)
6. Ιωάννα Βαρκιτζή
7. Πάνος Φωκάς

Παρακαλούνται όσοι είναι στον παραπάνω κατάλογο, να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους, γράφοντας ένα μήνυμα στο παρόν θέμα.

confirm.

:geia:

emmy
12-01-08, 16:31
10. Έμμυ Τσοράπη
11. Κώστας Μυλωνάκης

(...τα μέτρησα σωστά; ):confused:

DrIVER
12-01-08, 19:22
Ενα φρασκάρισμα ποτέ δεν κάνει κακό θα είμαι εκεί αλλά θέλω το 14 :)

Μπλε
12-01-08, 19:49
Ενα φρασκάρισμα ποτέ δεν κάνει κακό θα είμαι εκεί αλλά θέλω το 14 :)

Έγινε Κώστα!

12. Κώστας Κατσαρός
13.(το τυχερό!) Γιάννης Ίσσαρης

;)

DONNAt
13-01-08, 20:01
Ευχαριστώ πολυ!!!
Απαξ κ μαζευτουν τα ατομα θα τα πουμε βρεξει χιονισει τη δευτερα 21/01!!

Ντονα.

Kostdive
14-01-08, 11:01
ειμαι και¨γω μεσα

Vasilis
14-01-08, 11:19
Υπολογίστε κ εμένα! :)

fivos
14-01-08, 11:38
Η ώρα του σεμιναρίου επιβεβαιώθηκε: 17:30

Χαίρομαι γιατί βλέπω αρκετές συμμετοχές :thumbup:
Έχουμε ήδη 15 άτομα με τον Βασίλη παραπάνω, με την προυπόθεση ότι θα επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους και οι υπόλοιποι φίλοι που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το πρώτο σεμινάριο :)

Kostdive
14-01-08, 12:31
mιπος πρεπει να δηλοσουμε καπου αλου συμμετοχη?

nautilus
14-01-08, 12:43
Επιβεβαιώνω και εγώ τη συμμετοχή μου...
Νίκος Μερλέμης

Physalia
14-01-08, 12:46
mιπος πρεπει να δηλοσουμε καπου αλου συμμετοχη?

Κώστα, εδώ δηλώνονται οι συμμετοχές, είσαι οκ.:thumbup:

Kostdive
14-01-08, 12:54
οκ.thnxxx maria:thumbup:

Nikos
16-01-08, 23:39
παιδιά έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο για συμμετοχή σε πλήρη κύκλο σεμιναρίων στον ΕΣ;

scubamania
17-01-08, 10:36
Επιβεβαιώνουμε τη συμμετοχή μας

Μαρία Γραβάνη
Κώστας Σβωλάκης

Ευχαριστούμε.

Physalia
17-01-08, 10:43
Οι ελάχιστες συμμετοχές έχουν προ πολλού συμπληρωθεί.
Υπολείπονται 5 άτομα για το ανώτατο όριο.
Δηλώστε εγκαίρως!

Νέα Λίστα

1. Νίκος Μερλέμης
2. Άγγελος Παγωνόπουλος
3. Αλέξανδρος Πατάκης
4. Γιάννης Ρουσουνέλος
5. Δημήτρης Τσάκας
6. Ιωάννα Βαρκιτζή
7. Πάνος Φωκάς
8. Ντόνα Αργυρού
9. Θάνος Αγγελόπουλος
10. Έμμυ Τσοράπη
11. Κώστας Μυλωνάκης
12. Κώστας Κατσαρός
13. Γιάννης Ίσσαρης
14. Κώστας Κόντης
15. Βασίλης Γερακάρης
16. Μαρία Γραβάνη
17. Κώστας Σβωλάκης

neokles
18-01-08, 13:16
18 Νεοκλής Κονταράτος

Αν συμπληρωθεί το ανώτατο όριο give me a call γιατί οι πιθανοτητα να μην έρθω είναι ακόμα μεγάλη.

fivos
18-01-08, 17:18
Άλλη μια συμμετοχή που μας ήρθε με e-mail:

19. Τριαντάφυλλη Καλδίρη

Physalia
18-01-08, 17:23
Αλλη μία συμμετοχή που ανέλαβα να προωθήσω

20. Μιχάλης Πρώιμος

Skipper
21-01-08, 08:25
Και μια συμμετοχή της τελευταίας στιγμής

21. Βασίλης Βλαχόπουλος (Skipper)

Beracuda
21-01-08, 08:38
Καλημέρα και χαιρετίσματα απο το Μαντράς της Ινδίας.

Παρακαλώ να συμπεριλάβετε και τη δική μου συμμετοχή στο ΚΑΡΠΑ 2! της επόμενης διοργάνωσης εφ΄οσον απουσιάζουμε:)

Βύρων

Thanos
22-01-08, 11:14
Με πλήρη απαρτία συμμετείχαμε στο 2ο Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ. Προσωπικά το βρήκα χρήσιμο και πιστεύω όλοι πρέπει να παρακολουθήσουμε κάτι ανάλογο.

Ο προβληματισμός όλων όσων συμμετείχαν φαντάζομαι ότι εστιάζεται στο νομικό σκέλος. Νομικά, όπως μας είπε η εισηγήτρια, στην Ελλάδα, μόνο οι γιατροί είναι νομικώς καλυμμένοι να παράσχουν ΚΑΡΠΑ, κανείς άλλος. Ελπίζω αυτό να αλλάξει κάποια στιγμή και να εναρμονιστούμε με την Ευρώπη.

Άντε και στο 3ο Σεμινάριο ;)

Physalia
22-01-08, 12:11
Εγώ πάντως αγχώθηκα με όλα αυτά που άκουσα από την κατατοπιστικότατη κα Ισμήνη Λυμπέρη....
Να φανταστείτε, έβλεπα στον ύπνο μου ότι έκανα ΚΑΡΠΑ στον αδερφό μου (είχα προβλέψει βλεπετε και για το νομικό ζήτημα!), ο οποίος μάλιστα είχε και ανισοκορία...:eek: εφιαλτικό το βράδυ μου....

Νομίζω ότι εκτός των νομικών θεμάτων που όντως μας προβλημάτισαν, το σημαντικότερο είναι να οργανωθεί ο πλήρης κύκλος των σεμιναρίων.
Ξέρω ότι ο χρόνος είναι για όλους δύσκολο να βρεθεί αλλά κάποια πράγματα απλά προέχουν....

emmy
22-01-08, 13:00
Εξαιρετική πρωτοβουλία και επίσης εξαιρετική η εισηγήτρια!:)

Χαίρομαι που δόθηκαν οι αφορμές να συζητηθούν σύντομα και άλλα θέματα που αφορούν στις πρώτες βοήθειες, δεδομένου ότι αντιλαμβάνεσαι πόσο βάσικό είναι όχι μόνο να ξέρεις πως να βοηθήσεις αλλά τι πρέπει να κάνεις για να μη βλάψεις το θύμα και τον εαυτό σου!

Υπάρχει περίπτωση να οργανωθεί ένα παρόμοιο σεμινάριο αλλά γενικών γνώσεων παροχής πρώτων βοηθειών; (όχι μόνο ΚΑΡΠΑ) :confused:

(...εγώ σχετικά πρόσφατα σταμάτησα να λιποθυμάω όταν πηγαίνω στον γιατρό και κάνω προσπάθεια να καλύψω χαμένο έδαφος μαθαίνοντας να βοηθάω και τους άλλους:o...Τρομάρα μου...:crazy:)

yan
22-01-08, 14:19
(...εγώ σχετικά πρόσφατα σταμάτησα να λιποθυμάω όταν πηγαίνω στον γιατρό ...
Λιποθυμουσες η εχανες τις αισθησεις σου?:rolleyes:

Αρκετα καλη η "παρουσιαση", δικαιωσε τις φημες περι πολυ καλων σεμιναριων πρωτων βοηθειων του Ε.Σ.
Το αποτελεσμα ηταν ισως το καλυτερο που θα μπορουσε να βγει μεσα απο μονο 2 ωρες.
Νομιζω πως θα αξιζε να δουμε την περιπτωση ενος ολοκληρωμενου κυκλου.
:thumbup:

Over :geia:

neokles
22-01-08, 18:01
Ωραία πρωτοβουλία.

Αρκετοί από εμάς έχουμε κάνει κάποιο σχολείο (EFR/CPR/AED/κοκ), αλλά είναι αρκετά σημαντικό ότι είχαμε μπροστά μας μια γυναίκα που έχει δει με τα μάτια της όλα αυτά που οι εκπαιδευτές μας απλά έχουν διαβάσει ή δει σε ένα video. Ήταν όμως εμφανείς οι ελλείψεις ενημέρωσης σε αρκετά ζητήματα, όχι από πλευράς ΚΑΡΠΑ ή πρώτων βοηθειών, αλλά μάλλον σε τεχνολογικές εξελίξεις. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι εκπαιδευτικοί και είναι μάλλον εύκολο από ανθρώπους λίγο πιο ψαγμένους όπως το χτεσινό ακροατήριο να τους μπερδέψουν και να τους κάνουν να ξεφύγουν από αυτό που έχουν μάθει πολύ καλά να κάνουν. Με σεβασμό στην κ. Λυμπέρη για την δίψα της να μας ενημερώσει για τόσα πολλά πράγματα δεν θα μπορούσα ποτέ να κρίνω το χτεσινό σεμινάριο. Ήταν τόσες οι ερωτήσεις τόσες οι απορίες (και η καζούρα που έκαναν μερικοί κακεντρεχείς :fioufiou:) που τελικά δεν έμεινε καθόλου χρόνος ώστε να εφαρμόσουμε ΚΑΡΠΑ στην κούκλα. Μπορώ μόνο να την ευχαριστήσω και να ευχηθώ να γίνει κάτι πιο ολοκληρωμένο στο θέμα πρώτων βοηθειών που πραγματικά μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Το νομικό ζήτημα το έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν (εδώ ή στο theAbyss αν θυμάμαι καλά). Απόλυτα τεκμηριωμένη απάντηση για την Ελλάδα ίσως να μην μπορούμε να έχουμε μια που ωραίοι οι νόμοι αλλά τελικά έρχεται ο δικαστής και καλείται να ερμηνεύσει τι λέει και να αξιολογήσει τα στοιχεία που θα έχει μπροστά του (ιατροδικαστική, εκπαίδευση του κατηγορούμενου, ενέργειες, μαρτυρίες κτλ). Αν όλα αυτά δεν γίνουν δεν μπορούμε να ξέρουμε. Για αυτό και όλοι οι οργανισμοί (DAN, PADI κ.α.) λένε σχεδόν σε κάθε κεφάλαιο «ελέγχετε με τις τοπικές αρχές για το νομικό καθεστώς κτλ κτλ». Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι ΚΑΡΠΑ μπορούν και πρέπει να μπορούν να κάνουν όλοι. Αυτό φαίνεται και από την διεθνή βιβλιογραφία. Δεν θα ήθελα όμως με τίποτα να είμαι κατηγορούμενος με μάρτυρα την κ. Λυμπέρη, που με την στεντόρεια φωνή της θα καταθέτει, ότι ΚΑΡΠΑ κάνουν μόνο οι γιατροί. Είναι λοιπόν στην κρίση του καθένα από εμάς το τι θα κάνει. Προσωπικά θα ήθελα αν αύριο (κούφια η ώρα) πάθει κάτι η μάνα μου να βρεθεί ένας άνθρωπος να την βοηθήσει, να ξέρει και να της κάνει ΚΑΡΠΑ. Το ίδιο και για το παιδί μου, για την γυναίκα μου, τον αδερφό μου. Δεν δέχομαι ότι είναι στην δυνατότητα της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας να καταργήσει ότι ποιο ιερό έχει οι κοινωνία μας. Την βοήθεια του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του που τον έχει ανάγκη.

Δέχομαι ότι πρέπει να περνάω περιοδικά μια σχετική εκπαίδευση και να μην κάνω ότι κουφό ακούσαμε ότι γίνεται από συνανθρώπους μας (κουτάλια, κρεμμύδια κτλ) αλλά όχι και να φοβάμαι να κάνω το αυτονόητο.

Από μια μικρή έρευνα βρήκα πολύ λίγα πράγματα. Συνεχίζω και σας ενημερώνω για ότι (και αν) βρω. Ήταν να ψηφιστεί και ένας σχετικός νόμος αλλά δεν βρήκα κάτι

http://www.incardiology.gr/epeigon/protes_boitheies_europe.html (http://www.incardiology.gr/epeigon/protes_boitheies_europe.html)

http://www.erc.edu/index.php/bls_aed_overview/en/?PHPSESSID=38eee7314bb500daf131560374a12c55 (http://www.erc.edu/index.php/bls_aed_overview/en/?PHPSESSID=38eee7314bb500daf131560374a12c55)

http://www.aed.com.gr/cs_demo1.swf (http://www.aed.com.gr/cs_demo1.swf)

Kostdive
22-01-08, 23:07
Με σεβασμό στην κ. Λυμπέρη για την δίψα της να μας ενημερώσει για τόσα πολλά πράγματα δεν θα μπορούσα ποτέ να κρίνω το χτεσινό σεμινάριο. Ήταν τόσες οι ερωτήσεις τόσες οι απορίες (και οι καζούρα που έκαναν μερικοί κακεντρεχείς :fioufiou:) που τελικά δεν έμεινε καθόλου χρόνος ώστε να εφαρμόσουμε ΚΑΡΠΑ στην κούκλα.

δεν νομειζω να ρωτισε καποιος για της ελιες του παρα μονο για θεματα που εχουνε σχεσει με τι ΚΑΡΠΑ.
σορυ αν κανω λαθος.

neokles
23-01-08, 20:36
Δεν ρώτησε κανείς για τις ελιές του :D αλλά λιγάκι το παρακάναμε (και καλά κάναμε).

Τελικά όμως ακούσαμε για όλες τις περιπτώσεις και εξαιρέσεις, ότι το να χασω τις αισθήσεις μου είναι ένα σύμπτωμα της λιποθυμίας, αλλά ΚΑΡΠΑ στην κούκλα δεν έκανε κανείς. Βέβαια όπως είπε ο YAN σε 2 ώρες τι να πρωτοκάνεις;

Πάντως η ώρα πέρασε πολύ ευχάριστα και θα μπορούσα να είμαι στην αίθουσα για πολλές ώρες ακόμα. Σίγουρα χρειάζεται κάτι πιο ολοκληρωμένο.

Ιδέα: Μήπως αξίζει να δώσουμε και κανα φράγκο, να παρουμε και πιστοποίηση (που να μας καλύπτει ΚΑΡΠΑ) και να μπει και τίποτα στο ταμείο του συλλόγου; :thumbup:

Kostdive
23-01-08, 22:23
kai οι καζουρα που εκαναν μερικοι κακεντρεχεις?

Σώτος Χριστοδούλου
23-01-08, 23:38
Παιδιά κατ' αρχή συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας αυτή που αποτελεί ένα δείγμα σωστού προσανατολισμού και που δείχνει τις προθέσεις σας για συνεχή αναβάθμιση, προσφορά στα μέλη και γενική βελτίωση του επιπέδου μας.

Αν μου επιτραπεί θα ήθελα να πώ και γω δυο λογάκια εντελώς προσωπική άποψη πάνω στο θέμα της ΚΑΡΠΑ.

Όταν ήμουν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών τότε είχαμε εμείς οι φαρμακοποιοί ένα μάθημα που λεγόταν επείγουσα ιατρική. Εκεί λοιπόν κάναμε τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Από οξεοβασική ισορροπία μέχρι κλινική χημεία των αναλύσεων αίματος από δηλητηριάσεις με υδροχλωρικό οξύ. Κάναμε όλη τη θεωρεία της heimlich maneuver, και μελετήσαμε και αρκετά ενδιαφέροντα περιστατικά. Ήταν πολύ καλά όλα αυτά και μας έδωσαν πολύτιμες γνώσεις αν και ξώφαλτσες για ένα γιατρό πολύ βαθείς για ένα φαρμακοτρίφτη! Α! και ένα δεκάρι στο δελτίο βαθμολογίας αφού ο καθηγητής δεν γούσταρε να χαλάει την ζαχαρένια μας με ένα κακό βαθμό σε ένα "δευτερεύων" μάθημα. :p

Μπορούσα εγώ τελειώνοντας τη σχολη να βοηθήσω έναν άνθρωπο που έπεφτε στο φαρμακείο μου από ανακοπή καρδιάς? Μπα!

Είχα την αυτοπεποίθηση ότι μπορώ καν να βοηθήσω σε κάτι? Μπά.

Είχα όμως θεωρητικές γνώσεις και ένα καλό δεκάρι.

Ε λοιπόν φίλοι και συνάδελφοι! Παραδέχτηκα τους αμερικάνους σε αυτό το θέμα. Όσο ηλίθιοι και αν φαίνονται μέσα από το holywood, τόσο πρακτικοί έιναι σε κάποια θέματα.

Τι πρέπει να ξέρει ένας παροχέας ΚΑΡΠΑ? Πρέπει μήπως να κάνει καμιά διατριβή σε κάποιο θέμα παθολογίας ανατομικής ή μήπως να ξέρει ένα κατεβατό από διαδικασίες και ενέργειες που σε μια πραγματική περίπτωση ανάγκης θα τον μπέρδευαν με αποτέλεσμα να κοκκαλώσει και να μην μπορέσει να κάνει το βασικότερο, δηλαδή να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει για βοήθεια το αντίστοιχο του 112 (δεν ξέρω στην Ελλάδα νομίζω είναι 166 το ΕΚΑΒ ή υπάρχει κάποιο άλλο?)

Όμορφα απλά και ωραία φτιάχνουν ένα πρόγραμμα για lay persons που είναι μόνο 8 ώρες από τις οποίες οι 4 είναι πρακτική σε κούκλες (ενήλικα, παιδί και βρέφος) με διάφορα σενάρια και παιγνίδια ρόλων μέσα από τα οποία ο ενήλικας μαθητής μαθαίνει με βιοματικη εκπαίδευση. Στο τέλος φεύγοντας από το σεμινάριο έχει τόση αυτοπεποίθηση όση να πειστεί ότι μπορεί να κάνει ΚΑΡΠΑ μία τόσο απλή και μηχανική τεχνική και τόση γνώση όση να κάνει τρία πράματα σωστά Assess- Alert - Attend.

Εμείς οι Έλληνες όπως έχω διαπιστώσει τρώμε πολλή ώρα στην ανάλυση και στη συζήτηση της θεωρείας και ελάχιστη ώρα στην πράξη και στην πρακτικότητα του θέματος! Έτσι χάνουμε το παιγνίδι. Μπορούμε μεν να γράφουμε τόμους διατριβής σε ένα θέμα αλλά παγώνουμε όταν χρειαστεί να εφαρμόσουμε δύο πράματα. Φταίει η κουλτούρα μας? Φταίει ο τρόπος που έχουμε μάθει να εκπαίδευόμαστε ή το εκπαιδευτικό σύστημα καθ' ευατό?

Καλή η καζούρα αλλά δεν μπορύμε να μην κλέβουμε από άλλους λαούς (ηλίθιους κατά τα άλλα) τις μεθόδους που αποδίδουν. Βρισκόμαστε στη εποχή της βιοματικής εκπαίδευσης και της συναισθηματικη΄ς νοημοσύνης. Μην τοποθετείτε την ακαδημαική γνώση σε πρακτικά θέματα όπως η ΚΑΡΠΑ σε ψηλότερο βαθμό προτεραιότητας από την πρακτική και μην εκθειάζετε την ακαδημαική γνώση σε αυτό το θέμα. Εκείνο που χρειάζεται είναι πρακτική προπόνηση τσαγανό και μηχανική εφαρμογή του ABCD. Η εξάσκηση θα μας κάνει τέλειους και το διάβασμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Τι να τον κάνω εγώ το λόχο αν δεν έχει ρίξει βόλι και να ξέρει πυρηνική φυσική? :geia:

Σώτος Χριστοδούλου
23-01-08, 23:55
Και ένα ανέκδοτο, πραγματική ιστορία:

Ένας φίλος είχε διαφημίσει κάποτε ένα σεμινάριο ΚΑΡΠΑ. To σεμινάριο θα γινόταν στα αγγλικά και διαφήμιζε:

"4 hours practice with training manikins"

κάποιοι ρώσοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έκαναν με μεγάλη ευεξία εγγραφή στο σεμινάριο.

Αφού τελείωσε το σεμινάριο ο φίλος εκπαιδευτής τους μοίρασε κάποιες φόρμες αξιολόγησης. Ένας έγραψε:

"that's bullsh*t! you promised some practice with manikins assh*le! Well where are they? Give me my money back!" :cool:

Thanos
24-01-08, 01:27
Σώτο πρέπει να παραδεχθώ ότι πολλά απο αυτά που αναέφερες για την Αμερικάνικη διδασκαλία ισχύουν σε αυτά που μας δείξανε στον ΕΕΣ. Νομίζω είναι αρκετά up to date στις πρακτικές.

fivos
24-01-08, 02:22
Βρισκόμαστε στη εποχή της βιοματικής εκπαίδευσης και της συναισθηματικής νοημοσύνης. Μην τοποθετείτε την ακαδημαική γνώση σε πρακτικά θέματα όπως η ΚΑΡΠΑ σε ψηλότερο βαθμό προτεραιότητας από την πρακτική και μην εκθειάζετε την ακαδημαική γνώση σε αυτό το θέμα. Εκείνο που χρειάζεται είναι πρακτική προπόνηση τσαγανό και μηχανική εφαρμογή του ABCD. Η εξάσκηση θα μας κάνει τέλειους και το διάβασμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Τι να τον κάνω εγώ το λόχο αν δεν έχει ρίξει βόλι και να ξέρει πυρηνική φυσική? :geia:
Εδω μαζί σου 1000% :thumbup:

Καλή η καζούρα αλλά δεν μπορύμε να μην κλέβουμε από άλλους λαούς (ηλίθιους κατά τα άλλα) τις μεθόδους που αποδίδουν.
Εδώ θα διαφωνήσω. Τα μηνύματα που παίρνω εγώ από φίλους που ζουν στις ΗΠΑ είναι πραγματικά πολύ απαισιόδοξα: Έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό ηλιθιότητας και αποξένωσης που φοβούνται να βοηθήσουν τον διπλανό τους, με το σκεπτικό ότι θα τους κάνει μήνυση για αμέλεια ή παράλειψη.

Παραδείγματα:

α. Φίλοι βλέπουν σε εμπορικό κέντρο της Ν.Υόρκης κάποιον να έχει πέσει στο πάτωμα και να χτυπιέται (99% από εππιληψία) ενώ γύρω του έχουν κάνει κλοιό οι φρουροί του εμπορικού κέντρου και απλώς τον κοιτάνε. Πλησιάζουν για να βοηθήσουν (ένας από τους φίλους μου ήταν γιατρός) και η απάντηση που παίρνουν είναι αποστομωτική: Έχουμε ειδοποιήσει ασθενοφόρο, παρακαλώ μη τον αγγίζετε γιατί μπορεί να σας κάνει μήνυση για κακό χειρισμό.
Δηλ. έχουμε έναν άνθρωπο που μπορεί να καταπιεί τη γλώσσα του και να πνιγεί και περιμένουμε το ασθενοφόρο :banghead:

β. Γίνεται ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο δρόμο και δε σταματάει κανείς, για τους ίδιους λόγους που ανέφερα στο (α)

γ. Σου χτυπάει το κουδούνι κάποιος από το διπλανό διαμέρισμα ζητώντας βοήθεια: Δεν του ανοίγεις καθόλου, γιατί μπορεί μετά να σου κάνει μήνυση ...ότι άργησες να καλέσεις το ασθενοφόρο :lipsrsealed:

Έχω κι άλλα παραδείγματα μανίας μηνύσεων, αλλά είναι άσχετα από το θέμα των πρώτων βοηθειών. Φυσικά ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης πέφτει στον τρόπο που λειτουργούν οι δικηγόροι και τις συμβουλές που δίνουν στους πελάτες τους αλλά το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον καθένα προσωπικά: Όταν η φυσική αυτορύθμιση των σχέσεων σε μια κοινωνία και η βοήθεια προς το διπλανό μας, μετατίθεται σε ένα πολύπλοκο και ψυχρό νομικό σύστημα, τότε κάτι πάει στραβά.
Να αντιστρέψω λοιπόν το ερωτημά σου: Τι να τον κάνω εγώ τον αμερικανό που έχει την αυτοπεποίθηση της εκπαίδευσής του, αν για να εφαρμόσει οτιδήποτε πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον δικηγόρο του?

Φυσικά στην Ελλάδα - δόξα τω θεώ - δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα μηνυσο-λαγνείας, οπότε συμφωνώ απολύτως και επαυξάνω:
Μην τοποθετείτε την ακαδημαική γνώση σε πρακτικά θέματα όπως η ΚΑΡΠΑ σε ψηλότερο βαθμό προτεραιότητας από την πρακτική και μην εκθειάζετε την ακαδημαική γνώση σε αυτό το θέμα. Εκείνο που χρειάζεται είναι πρακτική προπόνηση τσαγανό και μηχανική εφαρμογή του ABCD.

Σώτος Χριστοδούλου
24-01-08, 07:26
Σώτο πρέπει να παραδεχθώ ότι πολλά απο αυτά που αναέφερες για την Αμερικάνικη διδασκαλία ισχύουν σε αυτά που μας δείξανε στον ΕΕΣ. Νομίζω είναι αρκετά up to date στις πρακτικές.

OK το παραδέχομαι και εγώ. Απλώς δεν γνωρίζω το τι και πώς με ακρίβεια. Παλαιότερα τα μαθήματα ΚΑΡΠΑ και πρώτων βοηθειών στην Κύπρο ήταν 45 δίωρα μαθήματα. :eek:

Σώτος Χριστοδούλου
24-01-08, 07:38
Να αντιστρέψω λοιπόν το ερωτημά σου: Τι να τον κάνω εγώ τον αμερικανό που έχει την αυτοπεποίθηση της εκπαίδευσής του, αν για να εφαρμόσει οτιδήποτε πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον δικηγόρο του?

Φυσικά στην Ελλάδα - δόξα τω θεώ - δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα μηνυσο-λαγνείας, οπότε συμφωνώ απολύτως και επαυξάνω:

Φοίβο όντως δόξα τω Θεώ! Το καλύτερο σύστημα θα έλεγα είναι ένας αμερικάνικος τρόπος εκπαίδευσης σε Έλληνες μαθητές. Ξέρεις ότι θα τους δώσει τα πρακτικά εφόδια και την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Ο κανόνας είναι ότι έννοιες όπως αλτρουισμός, ανθρωπιά, και παλλικαριά είναι έννοιες συνυφασμένες με την Ελληνική ψυχή.

Στο θέμα της αυτοπεποίθησης όμως μπερδεύτηκα λίγο από τα γραφώμενα των φίλων και την όλη σημμασία που δώθηκε στην εδώ γραπτή συζήτηση γύρω από το νομικό θέμα. Έτσι λανθασμένα φαίνεται συμπέρανα ότι έγινε μια δουλειά που υποσυνείδητα έβαλε αυτό το αγκάθι στα μυαλά των συμμετέχοντων. Εϊδα δηλαδή Έλληνες να συζητάνε σαν Αμερικάνοι! :D

Στα σχολεία που κάνουμε εμείς συνήθως το νομικό θέμα καλύπτεται με 3 διαφάνειες και κανένας δεν επιμένει τόσο πολύ ώστε να θέλει τόση πολλή ανάλυση. Αν συνέβαινε αυτό θα ανησυχούσα και θα αμφέβαλλα για την αποτελεσματικότητα που θα είχε το σεμινάριο.

Δεν ανάφερα πουθενά ότι το αμερικάνικο σύστημα αποδίδει για τους αμερικάνους! Αποδίδει όμως σε αυτό το θέμα πολύ καλά για τους Έλληνες. ;)

DHMHTRHS
24-01-08, 08:36
Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δόθηκε από τον σύλλογο για την παρακολούθηση του σεμιναρίου αυτού !!!:)
Η παρουσία της δίδας Λυμπέρη :thumbup: ήταν αρκετά παραστατική, ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη παρά τον περιορισμένο χρόνο των δύο ωρών και το τόσο διψασμένο και γεμάτο απορίες κοινό για την ΚΑΡΠΑ αλλά και τις Πρώτες Βοήθειες.
Ευελπιστώ στην επανάληψη τέτοιων συναντήσεων καθώς και στη συνέχιση των προσπαθειών του συλλόγου.:geia:

Physalia
24-01-08, 10:41
Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που εξελίσσεται με αφορμή το Σεμινάριο.

Επειδή ήμουν και στην πρώτη αλλά και στη δεύτερη ομάδα που οργάνωσε ο Σύλλογος για την ΚΑΡΠΑ (:o ε, ναι λοιπόν, έκλεψα, αλλά ήταν για λόγους λειτουργικούς), θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πραγματάκια για να μην αφήσουμε χώρο σε παρεξηγήσεις:
Τα σεμινάρια του ΕΕΣ δίνουν μεγάλη σημασία στην πρακτική εξάσκηση σε κούκλα. Στο πρώτο σεμινάριο ας πούμε, δεν υπήρξε άτομο που να μην εφάρμοσε στην πράξη όσα διδάχτηκε θεωρητικώς και κανείς δεν κόλλησε σε θέματα νομικής φύσης.

Στο δεύτερο σεμινάριο τώρα, ο λαός διψούσε για Πρώτες Βοήθειες γενικά... Συζητήθηκαν θέματα πνιγμού, θέματα επιληψίας, θέματα καταγμάτων, θέματα αιμορραγιών, λιποθυμιών... εεε δεν αφήσαμε και τίποτα που να μη ρωτήσουμε! Σας διαβεβαιώ ότι η πρώτη ομάδα δεν άγγιξε ούτε τα μισά από τα θέματα που συζητήθηκαν αυτή τη Δευτέρα. Φυσικά η κα. Λυμπέρη γνώριζε όλα τα θέματα σε βάθος και απαντουσε σε όλες τις απορίες με θέρμη. Αυτό ομολογουμένως αποπροσανατόλισε από τον πραγματικό στόχο: την ΚΑΡΠΑ.

Δεν θα μπορούσα όμως να ρίξω το φταίξιμο στην εισηγήτρια ή τον ΕΕΣ, παρά στο αχόρταγο και άπληστο ακροατήριο!! :D

Ίσως την επόμενη φορά θα έπρεπε να είμαστε σαφέστεροι ως προς αυτό:

Οι Πρώτες Βοήθειες του ΕΕΣ είναι ένας πολύ μεγάλος κύκλος σεμιναρίων που απαιτεί σημαντικό ποσοστό του ελεύθερου χρόνου μας. Στην παρούσα φάση ο Σύλλογος επέλεξε και απομόνωσε το σεμινάριο της ΚΑΡΠΑ σαν ένα λογικό ξεκίνημα. Σε καμία περίπτωση το δίωρο αυτό σεμινάριο δεν επαρκεί για να μας κάνει γιατρούς ή έστω πλήρεις πάροχους πρώτων βοηθειών.

Αυτό που έχει σημασία τελικά είναι το ενδιαφέρον και η δίψα του κόσμου.

Ξαναλέω λοιπόν ότι αυτό που μου έμεινε εμένα από την επανάληψη του σεμιναρίου ΚΑΡΠΑ είναι η ανάγκη να παρακολουθήσουμε τον πλήρη κύκλο πρώτων βοηθειών.
Προσωπικά ο Ερυθρός Σταυρός με καλύπτει. Αν το σκορ 2/2 αρκεί για να κάνω γενικεύσεις, τότε οι εισηγήτριες του ΕΕΣ φαίνονται απόλυτα ενήμερες, με γνώσεις αρτιότατες αλλά και έμπρακτες ενώ παράλληλα ήταν και οι δύο συμπαθέστατες και κέρδιζαν αβίαστα το κοινό τους.

Προσωπκά, ανυπομονώ να συνεχίσω μαζί τους τα σεμινάρια -κι ας τρέχω για όσο χρειαστεί πανικόβλητη μετά τη δουλειά στο κέντρο της Αθήνας!

geogeo
24-01-08, 11:16
Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που εξελίσσεται με αφορμή το Σεμινάριο...
... Στο πρώτο σεμινάριο ας πούμε, δεν υπήρξε άτομο που να μην εφάρμοσε στην πράξη όσα διδάχτηκε θεωρητικώς
...

:fioufiou:

...
Ξαναλέω λοιπόν ότι αυτό που μου έμεινε εμένα από την επανάληψη του σεμιναρίου ΚΑΡΠΑ είναι η ανάγκη να παρακολουθήσουμε τον πλήρη κύκλο πρώτων βοηθειών
...
Προσωπκά, ανυπομονώ να συνεχίσω μαζί τους τα σεμινάρια -κι ας τρέχω για όσο χρειαστεί πανικόβλητη μετά τη δουλειά στο κέντρο της Αθήνας!

Πολύ ενδιαφέρον θα είναι κάτι τέτοιο και φαίνεται να υπάρχει επιθυμία από πολύ κόσμο ... ;)

DHMHTRHS
24-01-08, 12:25
:geia: :worship: :thumbup:

eye love scuba
24-01-08, 15:20
Προσωπικά πιστεύω ότι η πρωτοβολία να διοργανωθεί σεμινάριο ΚΑΡΠΑ είναι πραγματικά πολύ αξιόλογη. Η πιθανότητα να βρεθεί κάποιος στη θέση να πρέπει να παράσχει ΚΑΡΠΑ δεν είναι διόλου αμελητέα, το αντίθετο μάλιστα. Από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα σε ένα άτομο που χρειάζεται ΚΑΡΠΑ:
1. ελάχιστοι είναι αυτοί που θα την έχουν διδαχθεί.
2. από αυτούς που την έχουν διδαχθεί, μόνο κάποιοι θα μπουν στη διαδικάσία να την παράσχουν, ανεξάρτητα από το νομικό θέμα.
3. από αυτούς που θα την παράσχουν, ένα μόνο ποσοστό θα την παράσχει σωστά.
Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα.
1. Δυστυχώς πολύ λίγοι έχουν διδαχθεί ΚΑΡΠΑ, και εκεί είναι που η πρωτοβουλία του ΤΗΘΥΣ είναι σημαντική.
2. Ακόμα και αρκετοί γιατροί που έχουν διδαχθεί ΚΑΡΠΑ και που έχουν το θεωρητικό υπόβαθρο να καταλάβουν τι κάνουν και γιατί, θα διστάσουν αν βρεθούν εμπρός σε ένα περιστατικό π.χ. στο δρόμο που χρειάζεται ΚΑΡΠΑ να του την παράσχουν. Γιατί το να την έχεις διδαχτεί ακόμα και σε κούκλα απέχει αρκετά από την κατάσταση του να πρέπει να την παράσχεις στο διπλανό σου που πεθαίνει. Πέρα από το τεχνικό μέρος, υπάρχει και μεγάλο ψυχολογικό στρες, ειδικά αν αυτό το κάνεις για πρώτη φορά ή το θύμα είναι κάποιος γνωστός σου. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει κανείς να δρασει εντελώς μηχανικά. Είναι παντελώς αδιάφορο αν ξέρεις τον παθοφυσιολογικό μηχανισμό που οδήγησε το θύμα στην κατάσταση που είναι. Πρέπει να ακολουθήσεις έναν απλό αλλά αποτελεσματικό τυφλοσούρτη ΑΜΕΣΑ, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Και εκεί είναι που έχει αξία η πρακτική άσκηση στην κούκλα. Αν δεν την έχεις κάνει, πολύ πιο δύσκολα θα αποφασίσεις να κάνεις ΚΑΡΠΑ. Εδώ θα συμφωνήσω με το αμερικανικό σύστημα. Επίσης θα ξέρεις και τι σε περιμένει. Η σωματική κόπωση του διασώστη είναι τεράστια, ειδικά αν πρέπει να κάνει ΚΑΡΠΑ πολλή ώρα, που μπορεί να φτάσει και τα 30-60΄ σε κάποιες περιπτώσεις και δεν έχει καμία σχέση με τα λίγα δευτερόλεπτα που ασκείται κανείς στην κούκλα.
3. Από το φόβο μήπως καποιος κάνει λάθος ΚΑΡΠΑ, δεν την κάνει καθόλου. Κι εδώ η πρακτική εξάσκηση έχει τη σημασία της, ώστε να δώσει μία μικρή αυτοπεποίθηση. Βέβαια, αν δεν υπάρχει κανείς άλλος που να ξέρει ΚΑΡΠΑ, ακόμα και μία τεχνική με λάθη έχει πιθανότητες να σώσει το θύμα, που αλλιώς είναι καταδικασμένο.
Θα υποστηρίξω την άποψη ότι κανείς στην ΚΑΡΠΑ πρέπει να δρα μηχανικά με το παρακάτω παράδειγμα μιας πιο πολύπλοκης κατάστασης. Στα οργανωμένα κέντρα τραύματος που υποδέχονται πολυτραυματίες σε πολύ βαρειά κατάσταση, άσφυγμους κλπ κλπ υπάρχει η ομάδα τραύματος, που αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό στο τραύμα. Ένας από αυτούς είναι ο team leader, δηλαδή αυτός που δεν κάνει, αλλά δίνει εντολές και συντονίζει, αυτός που κάνει τις συνδιαστικές σκέψεις. Οι άλλοι ακολουθούν τις εντολές του μηχανικά βάσει ενός αλγόριθμου. Γιατί σε μία τέτοια κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να σκέφτεσαι όλες τις εκδοχές και να κάνεις. Άλλος κάνει το πρώτο, άλλοι το δεύτερο.

Thanos
24-01-08, 15:27
Δηλαδή υπάρχει κόσμος που είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάποιο ποσό και να συμμετάσχει σε ολόκληρο το σεμινάριο πρώτων βοηθειών ;;:confused:

neokles
24-01-08, 16:53
kai οι καζουρα που εκαναν μερικοι κακεντρεχεις?:rolleyes::fioufiou::o

Δηλαδή υπάρχει κόσμος που είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάποιο ποσό και να συμμετάσχει σε ολόκληρο το σεμινάριο πρώτων βοηθειών ;;:confused:

Γιατί όχι; Μέσα 100% Από την στιγμή μάλιστα που θα ενισχυθεί και ο σύλλογος μέσα 120%. Αν τελικά πάρουμε και μια πιστοποίηση που θα μας καλύπτει στα καταδυτικά μαθήματα Rescue/DM ή και σε νομικά ζητήματα ΚΑΡΠΑ... μέσα 150%. Θα φανταζόσασταν καλλίτερο σχολείο πρώτων βοηθειών από ανθρώπους που είναι καθημερινά στον στίβο της διάσωσης;

Thanos
24-01-08, 16:57
:rolleyes::fioufiou::o
Γιατί όχι; Μέσα 100% Από την στιγμή μάλιστα που θα ενισχυθεί και ο σύλλογος μέσα 120%.

O σύλλογος δεν θα ενισχυθεί (οικονομικά) έτσι ... Δεν θα διοργανώσει κάτι για να βγάλει κέρδος.
Ενισχύεται όταν γράφονται νέα μέλη. ;)

neokles
24-01-08, 17:15
ΟΚ μην φωνάζεις :D

Και με το 130% καλά είμαι.

Πάντως προσωπικά δεν θα το έβρισκα κακό να έδινα ν ευρώ και από αυτά τα ν/5 να πήγαιναν προκειμένου ο σύλλογος να κάνει την χ δράση. Αυτό για πολλούς λόγους και όχι μόνο για οικονομικούς (αλλά ας μείνουμε on topic)

kristalia
16-10-08, 08:03
Στην εκδήλωση του Σαββάτου http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?p=19006#post19006 θα μοιραστούν οι βεβαιώσεις απο το 2ο Σεμινάριο .