PDA

Επιστροφή στο Forum : Ο μαγικός κήπος των κοραλλιών

kristalia
07-03-08, 08:18
Ερασιτέχνες δύτες ανακάλυψαν ένα πανέμορφο υποθαλάσσιο σπήλαιο στη Λίνδο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης
http://assets.in.gr/AssetService/Image.ashx?c=6638343&r=0&p=0&t=0&q=70&w=300 (http://assets.in.gr/AssetService/Image.ashx?c=6638343&r=0&p=0&t=0&q=85&w=800&v=1)
Μία σμέρνα φωλιάζει σε μια κόχη του πολύχρωμου παλατιού όπου κυριαρχούν οι ανεμώνες.
Τον θαλάσσιο πλούτο της Λίνδου πλαισιώνουν αμφορείς και άλλα αρχαία αντικείμενα

«Όταν εντοπίσαμε το σπήλαιο και μπήκαμε μέσα βρεθήκαμε μπροστά σε ένα απίστευτο πανηγύρι χρωμάτων: κοράλλια, μοναδικά σφουγγάρια, θαλάσσιες ανεμώνες, ψάρια πολλών ειδών και κοπάδια από το συμιακό γαριδάκι. Ήταν σαν να είχαμε μπει σε έναν μοναδικό κήπο, με τη διαφορά ότι ήταν πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας».

O κ. Μιχάλης Ζησιμάτος είναι ο επικεφαλής της ομάδας των ερασιτεχνών δυτών που εντόπισαν πρόσφατα ένα άγνωστο υποθαλάσσιο σπήλαιο στην περιοχή της Λίνδου, στη Ρόδο. Το σπήλαιο βρίσκεται σε βάθος 25 μέτρων από τη θάλασσα και καλύπτει έκταση 300 τ.μ.
Στη θαλάσσια περιοχή της Λίνδουιδιαίτερα κάτω από τα απόκρημνα βράχια της ακρόπολης- υπάρχουν πολλά σπήλαια. Αλλά το σπήλαιο αυτό που ανακάλυψαν πρόσφατα οι δύτες θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό και- όπως λένε- θα πρέπει να ερευνηθεί άμεσα από επιστήμονες σπηλαιολόγους και αρχαιολόγους. Όπως περιγράφουν οι ερασιτέχνες της κατάδυσης, το σπήλαιο καταλήγει σ΄ έναν κλειστό εσωτερικό χώρο στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας. Μάλιστα στο σημείο αυτό έβγαλαν τις μάσκες οξυγόνου και ανέπνεαν κανονικά. «Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται αρκετά μέτρα κάτω από τη θάλασσα και η κατάδυση είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπει κανείς μέσα», επισημαίνει ο επικεφαλής της ομάδας κατάδυσης.

Συμμετρικά τόξα
Όπως περιγράφει ο κ. Ζησιμάτος: Το απίστευτο είναι ότι σε πολλά σημεία του σπηλαίου σχηματίζονται περίεργα τόξα, απόλυτα συμμετρικά, λες και τα έφτιαξε ανθρώπινο χέρι και μοιάζουν με τις αρχαίες κάμαρες του οικισμού της Λίνδου.
Στον βυθό του σπηλαίου υπάρχουν πανέμορφα σπάνια κοράλλια, μοναδικά σφουγγάρια, αλλά και διάφορα λουλούδια (ιδιαίτερα θαλάσσιες ανεμώνες), η ομορφιά των χρωμάτων των οποίων είναι απίστευτη. Να σημειωθεί ότι η ομάδα κατάδυσης έχει εντοπίσει στο παρελθόν κι ένα άλλο σπήλαιο.

Το συμιακό γαριδάκι
Στην ίδια περιοχή υπάρχουν όλα τα είδη ψαριών της Μεσογείου, ακόμη και εκείνα που για πρώτη φορά εντοπίζονται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπως είναι τα ψάρια με τις ονομασίες ρουζέτια, γερμανοί. Επίσης το περίφημο γαριδάκι, (περισσότερο γνωστό σαν συμιακό γαριδάκι) που είναι ένα από τους νοστιμότερους και ακριβότερους θαλασσινούς μεζέδες, έχει εντοπιστεί σε μεγάλους πληθυσμούς, αλλά και σε μεγάλα βάθη. «Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν τεράστια κοπάδια από μικρές γαρίδες», υπογραμμίζει ο κ. Ζησιμάτος, ο οποίος υποστηρίζει ότι «είναι ο καλύτερος μεζές των ψαριών, που τις κυνηγούν αλύπητα».

Πηγή: http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080307&nid=7750705&sn=&spid=876

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
07-03-08, 11:31
τετοια αρθρα ειναι μια καποια προοδος....

βεβαια το γεγονος οτι οι γαριδες ειναι σημαντικες γιατι ειναι εκλεκτος μεζες δειχνει κατι για την κουλτουρα του γραφοντος αλλα και γενικοτερα για την κουλτουρα της ελληνικης κοινωνιας...

επισης....

τις μασκες οξυγονου τις φορουσαν για οξυγονο κολληση? μπου χα χα

επισης εχω μια αλλη απορια....ειναι εξυπνο να βγαλεις τις μασκες "οξυγονου" (μπου χα χα δις) σε ενα απολυτως κλειστο σπηλαιο?....Φανη ελληνα θα με διαφωτισεις λιγο?

Tiburon
07-03-08, 13:48
Πολύ ενδιαφέρον! :thumbup: Σωστές οι διευκρινίσεις σου Γιώργο. Αυτό το ‘μάσκα οξυγόνου’ ειλικρινά δεν μπορώ να το ακούω άλλο… Το συναντάω σε βιβλία (π.χ. Το Σμήνος) και το ακούω να το λένε παντού! Από τη μια λοιπόν η 'οξυγονοκόλληση' και από την άλλη οι υπάλληλοι των αεροπορικών εταιριών στα Ελληνικά Αεροδρόμια που με ρωτάνε κατά καιρούς αν κουβαλάω μπουκάλες με υγραέριο και γκαζάκια όταν ταξιδεύω με τον καταδυτικό μου εξοπλισμό. Τόσο πολύ τους μοιάζουμε με τρομοκράτες πια; :banghead:

Ελπίζω να μην μπλεχτεί η αρχαιολογική υπηρεσία και κλείσει την περιοχή αν δεν συντρέχει πραγματικός λόγος… :cry:

Ξέρει κανείς πως θα μπορούσα να έρθω σε επαφή με αυτή την ομάδα δυτών; Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω περισσότερες πληροφορίες για τη μελέτη μου σχετικά με τα θαλάσσια σπήλαια.

Physalia
07-03-08, 15:11
Ελπίζω να μην μπλεχτεί η αρχαιολογική υπηρεσία και κλείσει την περιοχή αν δεν συντρέχει πραγματικός λόγος… :cry:

Εγώ από τη μεριά μου αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να μην είναι ήδη κλειστή με ΦΕΚ η αρχαία ακρόπολη της Λίνδου......

Είπαμε, καλή η ελευθερία αλλά σε κάποιες φάσεις φοβάμαι ότι το παρακάνουμε...
Και πού είναι άραγε αυτοί οι αρχαιολόγοι που ξέρουν μόνο να καταγγέλουν τον 3409; Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν ασχοληθεί ως τώρα με ένα μέρος τόσο υψηλής αρχαιολογικής αξίας (και όχι μόνο, έχει και φοβερό παλαιοντολογικό ενδιαφέρον καθώς στην περιοχή αυτή έχουν βρεθεί απολιθώματα κοραλλιών βαθέων υδάτων (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=762));;

Ας προσεχαν -μου έρχεται να πω.....
Ας προσέχαμε όλοι μας παρέα -μου έρχεται να συμπληρώσω....

Η σπηλαιοπανίδα και χλωρίδα πάντως Βασιλη αν κρίνω από τις περιγραφές και τις φωτό είναι μάλλον συνηθισμένη.... θα τη βρεις σε οποιοδήποτε ημισκότεινο σπήλαιο της Ελλάδας -ανεξαρτήτως μεγέθους- που δεν πολυβουτιέται από δύτες.....

Tiburon
07-03-08, 15:56
Σε αυτό για τη Λίνδο έχεις απόλυτο δίκιο! Η λεπτομέρεια για τις 'καμάρες' που μοιάζουν με ανθρώπινη κατασκευή πάντως έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Δεν ήξερα ότι στην περιοχή αυτή έχουν βρεθεί απολιθώματα κοραλλιών βαθέων υδάτων. Αφού όμως ανοίγεις το ζήτημα, κλασσικά θα σου ζητήσω να μου στείλεις περισσότερες πληροφορίες... :D

Από εκεί και πέρα η ερώτησή μου είναι αν λέγοντας κοράλλια οι ερασιτέχνες δύτες που βούτηξαν εννοούν το κίτρινο κοράλλι Leptosammia pruvoti και διάφορα Madrepora ή κάτι άλλο... Ίσως να τους μοιάζουν με κοράλλια τα Ασβεστολιθικά ή 'Κοραλλιγενή' :p Ερυθροφύκη ή κάποια Βρυόζωα. Μαζί αναρωτιόμασταν άλλωστε που θα μπορούσαμε να βρούμε κόκκινα κοράλλια ή μωβ γοργονίες Paramuricea clavata στην Ελλάδα, σε σχετικά μικρά βάθη (αν δεν κάνω λάθος η σπηλιά αυτή λένε ότι βρίσκεται στα 25 μέτρα). :confused: Τα σπήλαια είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη κοραλλιών. Πόσο μάλλον όταν βρίσκονται σε τέτοια βάθη.

Από εκεί και πέρα οι γνώσεις μας σχετικά με τα ελληνικά θαλάσσια σπήλαια είναι πολύ περιορισμένες παρόλο που οι Laborel, Riedl και Peres μας έχουν προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα Μεσογειακά σπήλαια (μεταξύ των οποίων και κάποιων Ελληνικών). Τα θαλάσσια σπήλαια όμως παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό 'μοναδικότητας'. Δεν είναι τυχαίο ότι η Βουλτσιάδου έχει ανακαλύψει δύο νέα είδη Σφουγγαριών για την επιστήμη από σπήλαια των Β. Σποράδων!

Όπως κατάλαβες... έχω πορωθεί με το θέμα τον τελευταίο καιρό!

Physalia
07-03-08, 18:28
Δεν ήξερα ότι στην περιοχή αυτή έχουν βρεθεί απολιθώματα κοραλλιών βαθέων υδάτων. Αφού όμως ανοίγεις το ζήτημα, κλασσικά θα σου ζητήσω να μου στείλεις περισσότερες πληροφορίες... :D

Μόνο ένα abstract (http://www.springerlink.com/content/h4244752072146g8/) για την ώρα. Περισσότερα από Τρίτη.

Από εκεί και πέρα η ερώτησή μου είναι αν λέγοντας κοράλλια οι ερασιτέχνες δύτες που βούτηξαν εννοούν το κίτρινο κοράλλι Leptosammia pruvoti και διάφορα Madrepora ή κάτι άλλο... Ίσως να τους μοιάζουν με κοράλλια τα Ασβεστολιθικά ή 'Κοραλλιγενή' :p Ερυθροφύκη ή κάποια Βρυόζωα. Γενικά δυσκολεύομαι να καταλάβω τι εννοούν οι δύτες όταν λένε κοράλλια. Μέχρι στιγμής, η λέξη κοράλλι έχει αποδειχθεί ότι αντιστοιχεί σε
α) βρυόζωα (συντριπτική πλειοψηφία)
β) γοργόνιες (και ορθώς)
γ) σφουγγάρια (πολλοί νομίζουν τα Axinella spp. για κοραλλάκια)
δ) ροδοφύκη (Pseudolithοphyllum, Amphiroa, Peyssonellia κλπ)

Τα σκληρακτίνια σχεδόν ποτέ δεν μου τα έχει αναφέρει κανείς σαν κοράλλια παρόλο που είναι πολύ συχνά στους βυθούς μας....

Στις φωτό του άρθρου πάντως το Leptopsammia pruvoti διακρίνεται σίγουρα. Δεν ξέρω όμως αν αυτό αντιστοιχεί κατά την ομάδα της Ρόδου στο "κοράλλια" ή στο "θαλάσσιες ανεμώνες" (μικρή η διαφορά ούτως ή άλλως). Νομίζω ότι τα υπόλοιπα που μπορεί κανείς να δει (μετα βίας) στις φωτό είναι βρυόζωα, ροδοφύκη και το χλωροφύκος Palmophyllum crassum, γνωστό στα μεσογειακά σπήλαια.

Από εκεί και πέρα οι γνώσεις μας σχετικά με τα ελληνικά θαλάσσια σπήλαια είναι πολύ περιορισμένες παρόλο που οι Laborel, Riedl και Peres μας έχουν προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα Μεσογειακά σπήλαια (μεταξύ των οποίων και κάποιων Ελληνικών). Τα θαλάσσια σπήλαια όμως παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό 'μοναδικότητας'. Δεν είναι τυχαίο ότι η Βουλτσιάδου έχει ανακαλύψει δύο νέα είδη Σφουγγαριών για την επιστήμη από σπήλαια των Β. Σποράδων!

Όπως κατάλαβες... έχω πορωθεί με το θέμα τον τελευταίο καιρό!Κάποιος έπρεπε να το κάνει επιτέλους!!:thumbup:

Tiburon
09-03-08, 17:34
Μαρία συμφωνώ απόλυτα ως προς τα είδη που αναγνώρισες στη φωτογραφία. Ελπίζω όμως να έχει και τίποτε άλλο εκεί κάτω...