Επιστροφή στο Forum : Επιθέσεις Καρχαριών - Καταγραφές στην Ελλάδα
apeiranthos
01-04-08, 00:37
Πριν από αρκετές ημέρες ξεκίνησα να δημοσιεύσω τα αποτελέσματα,
μιας μικρής έρευνας, σχετικά με τις επιθέσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες.
Επικοινώνησα με το fivo γιατί είχα ανάγκη από ένα πίνακα.
Ο fivos τον έφτιαξε, -Fivo σε ευχαριστώ- αλλά εν τω μεταξύ, τα στοιχεία
της έρευνας, αυξήθηκαν τόσο, που έκαναν δύσκολη τη δημοσίευση απ' ευθείας στο Τηθύς.
Έτσι έφτιαξα ένα αρχείο .pdf και επίσης μια υποσελίδα στον κατάλογο
"Εργαλεία" > "Άρθρα" του ιστοτόπου του Naxos Diving που στο εξής,
θα φιλοξενούνται και άλλα άρθρα.
Ο σύνδεσμός που μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο είναι..
http://www.naxosdiving.com/content/view/95/147/lang,el/
Σκέφτηκα σε κάποια ενότητα να το ταιριάξω... Καταδυτική επικαιρότητα?
Επικίνδυνα περιστατικά? ή θαλάσσιο περιβάλλον?
Προτίμησα το "Οτιδήποτε άλλο", αν και μάλλον καινούργιες ενότητες
θα κάλυπταν καλύτερα όπως "Στατιστικές" ή/και "Ιστορικές καταγραφές".
Αλλά αυτό είναι θέμα του συλλόγου.
Μανωλη μπραβο για τον κοπο σου (και αυτων που βοηθησαν φυσικα) και για το ομορφο αποτελεσμα . Τετοιες παρουσιασεις , θα μπορουσαν να μας φερουν πιο κοντα στην πραγματικη φυση των υπεροχων αυτων πλασματων και να απομυθοποιηθει πλεον η τερατωδης υποσταση τους (θελω να δω τι θα λεω αν καμμια μερα με ..... τσιμπησει κανενα απο αυτα ) . Οι επιθεσεις των περισσοτερων καρχαριων , γινονται κατω απο αμφιλεγομενες συνθηκες , καθως δεν μπορουμε να κατηγορουμε τα υπολοιπα ειδη του πλανητη εκτος ανθρωπου για αδικες επιθεσεις , οταν αυτες γινονται υπο συνθηκες αμυνας , αυτοσυντηρησης , προστασιας οικογενειας και σπανιοτατα πεινας . Ακομα και η επικυριαρχια τους δεν ειναι επεκτασιμη . Αντιθετα , ο ανθρωπος δεν πρεπει να φτασει καν να εχει το δικαιωμα να λογοδοτησει στο δικαστηριο της Φυσης για τα εγκληματα του , απλα να καταδικαστει να φτιαξει αυτα που με τοσο φιλοτιμο και ολο και πιο ικανα , τοσους αιωνες καταστρεφει !
Kirk out
Εκπληκτική παρουσίαση!:thumbup:
Συγχαρητήρια για την έμπνευση σου, την έρευνα που έκανες και τον κόπο να παρουσιάσεις τα αποτελέσματα της!
Είχε πολύ ενδιαφέρον η ιστορική αναδρομή καθώς και τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτεις...(άντε να πείσειςτον κόσμο ότι οι καρύδες είναι πιο επικίνδυνες από τους καρχαρίες...).
Σίγουρα πέρα από εγκυκλοπαιδική ενημέρωση, βάζεις τον αναγνώστη να δει αλλιώς κάποια στερεότυπα...:)
Dimitris Galon
01-04-08, 09:35
Πολύ καλή δουλειά Μανώλη!!!!
Συγχαρητήρια!!!
Το αρχαίο κείμενο για το Α/Α 2 (Θαρσής) θα το βρεις στο βιβλίο „Επιτάφιος Λόγος, Αρχαία Ελληνικά Επιτύμβια Επιγράμματα“ των εκδόσεων Άγρα. Σε σχέση με το περιστατικό Α/Α 7 (Βρετανός αξιωματικός) αναφέρεται ο Διονύσιος Σολωμός στο κλασικό ποίημα του „Ο Πόρφυρας“. Θα το βρεις στην κριτική έκδοση του Αλεξίου των απάντων του Σολωμού.
Και πάλι τα συγχαρητήρια μου.
Μανώλη, είναι άψογο!!
Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά και τα συγκλονιστικά γεγονότα (έτσι γι' αλλαγή...;))
Σ'ευχαριστώ και που με ευχαριστείς ενώ ξέρεις ότι δεν έκανα τίποτα.
Νομίζω ότι είναι ένα καταπληκτικό άρθρο που πρέπει να πάει παντού.....:thumbup:
ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
01-04-08, 10:54
Πολύ καλή δουλειά
Εύγε Μανώλη !!!
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Μανώλη πραγματικά εξαιρετική δουλειά!
Σ' ευχαριστούμε πολύ :thumbup:
eye love scuba
01-04-08, 16:40
:thumbup:
Δάσκαλε :thumbup::thumbup:
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
01-04-08, 19:39
Μανώλη ευχαριστούμε και για τους καρχαρίες και για το Ορίων.
Θα σού 'ρθω κάποια στιγμή...
apeiranthos
02-04-08, 00:46
Μιχάλη κι εγώ ώρες, ώρες το σκέφτομαι ... το τσίμπημα, από χάρχα:)
(όπως τον ονομάζει, μια κατ' όνομα επικίνδυνη ύπαρξη:fioufiou:) αλλά έως τότε
λέω να ρίχνω ένα πιο μεγάλο πλωτήρα πίσω από τη βάρκα,
κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, μη μας φάει κάνας....χειριστής ταχύπλοου.
Μάλλον αυτό είναι που πρέπει να πειστούν κάποιοι φίλοι να χρησιμοποιούν,
όσο για τις καρύδες Emmy έχεις δίκιο, είναι αρκετά πιο δύσκολο.
Από τις πληροφορίες σου Δημήτρη Γκαλών:thumbup:, βρήκα αρκετές λεπτομέρειες για το συμβάν Α/Α 7.
Μόλις λάβω και το βιβλίο με τους επιτάφιους του Θαρσή, που ήδη παράγγειλα,
σίγουρα θα προσθέσω μερικές ακόμα παραγράφους στο κείμενο.
Physalia είναι γεγονός,ότι το πρώτο μήνυμα ανταπόκρισης, από τους ανθρώπους
που ζήτησα βοήθεια, ήρθε από του λόγου σου. Δεν έχει σημασία
η ποσότητα των πληροφοριών που μου έστειλες, τόσο, όσο η ανταπόκρισή σου.
Δεν υπήρχε πιθανότητα να το θεωρήσω 'τίποτα'.
Γιώργο με το καλό. Όποτε ορίσεις ημερομηνία ενημέρωσε με.
Σας ευχαριστώ όλους, για τα καλά σας σχόλια αλλά και για τα... :thumbup:.
Πολύ καλή δουλειά! Πιστεύω πως θα ήταν καλό να παρουσιαστεί / δημοσιευτεί κάπου ώστε να το διαβάσει περισσότερος κόσμος. :thumbup:
Χαράς το κουράγιο σου! Μπράβο σου και εις άλλα.:geia::evil:
SHARKS - THE PERFECT PREDATORS
TEXT BY ALESSANDRO DE MADDALENA
PHOTOGRAPHS BY VITTORIO GABRIOTTI AND WALTER HEIM
download cover (http://www.marbef.org/documents/sharkscover.pdf)
After six years of work, the following book has been published:
De Maddalena, A. (2008): Sharks - The perfect predators. Jacana Media, Auckland Park, 198 pp. Paperback, full colour, 23.5 x 16.5 cm. ISBN: 9781770095595.
Price: Rand 180.00 (ca. Euro 15; ca. US Dollar 24).
Sharks are the sea’s most feared predators, and many people think of them as voracious monsters, consuming anything they encounter. This is far from the truth. Sharks are highly evolved predators with preferred food sources. They need to capture, ingest and digest food as efficiently as possible: morphological, anatomical and behavioural adaptations enable them to do this. What do sharks eat? Which animals are especially vulnerable to shark predation? When do sharks feed? Where do sharks catch their prey? How do sharks find their prey? Why do some sharks attack humans? What predatory tactics do sharks use? What happens when two sharks try to feed on the same prey? This book provides answers to these and many other questions.
The text is supported by many beautiful photographs by Vittorio Gabriotti and Walter Heim, most of which have been prepared especially for this book. The Foreword is by Geremy Cliff, Natal Sharks Board.
All orders must be placed directly with the publisher's distributor in Cape Town, “On the Dot”, e-mail: orders@onthedot.co.za or direct.sales@onthedot.co.za (orders outside South Africa), or online www.onthedot.co.za (http://www.onthedot.co.za/) and click on the shopping cart link (note that ISBN is 9781770095595), price is Rand 180.00 including vat (excludes postage and handling).
Best payment option is credit card.
Thanks for your attention.
Best regards,
Alessandro
---------------------------------------------------------
Dott. Alessandro De Maddalena
President of the Italian Ichthyological Society
Curator of the Italian Great White Shark Data Bank
Member of the Mediterranean Shark Research Group
Εντάξει, δεν είναι απολύτως σχετικό αλλά μου άρεσε η ιδέα να επαναφέρω το ωραίο άρθρο του Απείρανθου ;)
Μυλωνάκης Κων/νος
29-05-08, 16:39
Μπράβο συγχαρητήρια!!!!
πολύ καλή δουλειά..
ΑΠΟ ΤΟ PDF ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ...
Με την ανάπτυξη της αυτόνομης κατάδυσης στην Ελλάδα, υπήρξαν και ορισμένοι, που έκριναν ωφέλιμο να την συνδυάσουν με την υποβρύχια αλιεία και μάλιστα βράδυ. Την Παρασκευή στις 30 Δεκεμβρίου του 1983, ο τριανταεξάχρονος Γιάννης Δ. Χρυσάφης ήταν ένας από αυτούς, που θα πλήρωναν με τη ζωή τους, για αυτή την επιλογή. Στο πρωτοσέλιδο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της επόμενης ημέρας, δίπλα σε μια φωτογραφία νέου που κρατάει από τα μάτια ένα ροφό, διαβάζουμε…
«ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΕΝΩ ΨΑΡΕΥΕ. Από δάγκωμα σκυλόψαρου πέθανε χτές ο 36χρονος Ιωάννης Δ. Χρυσάφης, οικοδόμος που ψάρευε με τους Χ. Σκιαδά 45 και Απ. Πίττα 29 χρονών στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο χωριό Αντίκυρα Φωκίδας. Οι τρεις φίλοι ψάρευαν παράνομα σε βάθος 20 μέτρων με μπουκάλες οξυγόνου, στολές δύτη, φακούς και ψαροντούφεκα, όταν στις 2.30 τη νύχτα ένα σκυλόψαρο δάγκωσε στο πόδι τον Χρυσάφη, που πέθανε αμέσως. Οι Σκιαδάς και Πίττας μετέφεραν το νεκρό φίλο τους στο αστυνομικό τμήμα Ανθούπολης Αττικής τις πρωινές ώρες….»
Σε κάποιες αναφορές, καταγράφηκε σαν επίθεση καρχαρία Τίγρη, σε άλλες σαν επίθεση μεγάλου λευκού καρχαρία, ενώ υπάρχουν και αμφισβητήσεις, για το αν ήταν πράγματι επίθεση ή ατύχημα από την παράνομη αλιεία.
Η οικογένεια του Χρυσάφη πίστευε, ότι το θύμα χτυπήθηκε από την προπέλα του σκάφους και πέθανε αβοήθητος. Έτσι η υπόθεση έφτασε να δικαστεί στο κακουργιοδικείο Άμφισσας. Ο Χριστόφορος Σκιαδάς και ο Απόστολος Πίττας, περιέγραψαν ότι ο Γιάννης Χρυσάφης είχε στη μέση του κρεμασμένα 6-7 μαύρα ψάρια (στήρες και ροφούς) όταν κατά τη διάρκεια της αποσυμπίεσης στα 25 μέτρα βάθους! δέχτηκαν την επίθεση του καρχαρία που έκοψε με μια δαγκωνιά το πόδι του Χρυσάφη, ο οποίος πέθανε στα επόμενα 5 λεπτά.
Μάρτυρας υπεράσπισης, λέγεται ότι ήταν ο τότε πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας και μετέπειτα πρόεδρος του οικολογικού συλλόγου Υδραίισσα φώκια, Μανόλης Τσακίρης, που συντέλεσε κατά πολύ στην αθώωση τους, από την κατηγορία του κακουργήματος.
Δεν έγινε γνωστό αν καταδικάστηκαν για την αποδεδειγμένα παράνομη αλιεία.
μαλιστα...:confused::confused::confused:
Μαρια καλα εκανες και εγραψες εδω αφου δεν το ειχα δει το συγκεκριμενο θεμα (bad boy ξερω :madwife:)...
Πολλα μπραβο στον Μανωλη για το αρθρο - ερευνα !!
Andreas Triantopoulos
02-06-08, 12:56
"20 μέτρων με μπουκάλες οξυγόνου":madwife::madwife::madwife::madwife:
apeiranthos
01-12-08, 03:19
Η 2η φάση έρευνας, ολοκληρώθηκε.
Τις νέες πληροφορίες, αλλά και μερικές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες,
μπορείτε να τις δείτε στο άρθρο με τίτλο,
Επιθέσεις καρχαριών - Καταγραφές στην Ελλάδα 2
που βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.naxosdiving.com/content/view/95/147/lang,el/
Μπράβο Μανώλη!!!
Ωραία δουλειά :thumbup:
Πολύ ωραία άρθρα! :thumbup::thumbup:
Εάν και κάποιοι φίλοι που θα τα διαβάσουν.....θα φοβηθούν ελαφρός :D:D
Μανωλη συγχαρητηρια για την ερευνα.
Πολυ καλη δουλεια και πρωτοποριακη.
Συγχαρητήρια! :thumbup: Πολύ καλή και ενδιαφέρουσα δουλειά! :)
Nicholas S.
04-12-08, 12:05
το ότι θα βγάζανε λευκό στο παλιούρι πραγματικά δεν θα το περίμενα με τίποτα !!!
Μήπως τα καταδυτικά τις περιοχής μέσα στης υπηρεσίες τους θα πρέπει να συμπεριλάβουν και μια νέα ειδικότητα το cage diving ?? :crazy:
Μανώλη συγχαρητήρια ! πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα !!!
Κύριε Μπαραδάνη η έρευνά σας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα
Οι φωτογραφίες με τον Λευκό στο Παλιούρι μου μοιάζουν με κουρσαρο στο ντοκο !!!!!!!
Ναι, ναι Αλκη, εκει πρεπει να ειναι (πριν φτιαχτει ο δρομος με την προβλητα)
Απιστευτο θεαμα ετσι;;;
Παρα πολυ καλη δουλεια εψαχνα κατι τετοιο καιρο για τις ελληνικες θαλλασες,ευχαριστω εκ μερους μου.
ppetross21
05-12-08, 10:45
Κύριε Μπαραδάνη η έρευνά σας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα
Οι φωτογραφίες με τον Λευκό στο Παλιούρι μου μοιάζουν με κουρσαρο στο ντοκο !!!!!!!
:eek::eek::eek:
πραγματικά είναι ο Ντόκος που έχουμε βουτήξει και συνεχίζουμε να βουτάμε ...:stunned:
Το σημείο πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά στο μπήτσ μπαρ "Κουρσάρος"
http://i133.photobucket.com/albums/q57/ppetross21/MAPS/92be5530.jpg
Καλα, υπολογιζω Πετρο οτι δεν βγηκε μεχρι εξω ετσι;;;;;:eek::eek::eek::eek:
Μαλλον θα τον ψαρεψαν μεσα και τον βγαλανε εκει.
Ισως να μην ψαρευτηκε ουτε καν στην περιοχη.
Αλλα να βλεπεις ενα τετοιο ψαρι εκει - σε εκεινη την τοποθεσια ειναι κουφο τουλαχιστον για εμας που ξερουμε το μερος (γιατι αλλος δεν μπορει να το φανταστει)
:eek::eek::eek:
πραγματικά είναι ο Ντόκος που έχουμε βουτήξει και συνεχίζουμε να βουτάμε ...:stunned:
Το σημείο πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά στο μπήτσ μπαρ "Κουρσάρος"
http://i133.photobucket.com/albums/q57/ppetross21/MAPS/92be5530.jpg
Ας το δημοσιευσουμε παντου χωρις ημερομηνια , να φυγουν επιτελους τα δεκαδες beach bar που γεμισαν την μαγικη αυτη περιοχη . Φασαρια , βρωμια , απολυτη καταληψη χωρου παρανομα περισσοτερη απο τις αδεις κλπ . ΟΞΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ΔΑΓΚΑΝΕΙ.....
Nicholas S.
05-12-08, 12:18
Ας το δημοσιευσουμε παντου χωρις ημερομηνια , να φυγουν επιτελους τα δεκαδες beach bar που γεμισαν την μαγικη αυτη περιοχη . Φασαρια , βρωμια , απολυτη καταληψη χωρου παρανομα περισσοτερη απο τις αδεις κλπ . ΟΞΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ΔΑΓΚΑΝΕΙ.....
Μιχάλη αυτοί οι καρχαρίες είναι ποιο επικίνδυνοι από τους λευκούς !! ;)
Καλα, υπολογιζω Πετρο οτι δεν βγηκε μεχρι εξω ετσι;;;;;:eek::eek::eek::eek:
Μαλλον θα τον ψαρεψαν μεσα και τον βγαλανε εκει.
Ισως να μην ψαρευτηκε ουτε καν στην περιοχη.
Αλλα να βλεπεις ενα τετοιο ψαρι εκει - σε εκεινη την τοποθεσια ειναι κουφο τουλαχιστον για εμας που ξερουμε το μερος (γιατι αλλος δεν μπορει να το φανταστει)
Απ'οτι άκουσα τον βγάλανε ανοιχτά από την Κέλυφο.
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
06-12-08, 09:52
Μανώλη να σε συγχαρώ με τη σειρά μου και για το part 2.
Γέλασα πάλι με την υπόθεση του γρύλου και του Τσακίρη γιατί θυμήθηκα ένα φίλο που είχε γράψει στο blog του ότι αν τον είχε φάει τον άνθρωπο καρχαρίας ο ιατροδικαστής από τα τραύματα θα μπορούσε να υπολογίσει μέχρι και το μέγεθος της κ......... του γρύλου:rofl::rofl:
Όσον αφορά το περιστατικό με την "ηλίευση" του καρχαρία στον Πατραικό το 1962 βρήκα και τις δημοσιεύσεις στην εφημερίδα "Πελοπόννησο"
http://3.bp.blogspot.com/_1aztAKfmxYE/SToluxfTNpI/AAAAAAAAAWE/3Dibmhfsb0E/s1600-h/peloponnhsos.jpg
και την "Ημέρα"
http://1.bp.blogspot.com/_1aztAKfmxYE/STol7oW61eI/AAAAAAAAAWM/mPbLsGhcdy0/s1600-h/hmera.jpg
Το λιμανάκι της Αλυκής που πιάστηκε ο καρχαρίας είναι το μέρος που ξεκινάω τις καταδυτικές μου εξορμήσεις στον "δύσκολο" Πατραικό.
Μικρό καρχαρειοειδές έχω δεί ακόμα και μέσα στο λιμανάκι.
Κοντά στην Αλυκή στο λιμανάκι της Κάτω Αχαίας βρίσκεται μια περιοχή η επονομαζόμενη λούμπα. Εκεί ο βυθός είναι στα 120μ ενώ σε όλο τον Πατραικό κόλπο το μέγιστο βάθος δεν ξεπερνα τα 70 μ. Εκεί το καλοκαίρι συγκεντρώνονται σαρδέλες και ως επακόλουθο οι θηρευτές τους, μεταξύ των θηρευτών και κιτρινόπτεροι τόννοι που οι ντόπιοι τους λένε μουρούνες. Μάλιστα έχω πάει σε ψάρεμά τους στην περιοχή.
Πέρισυ το καλοκαίρι ένας φίλος που ψαρεύει τις μουρούνες στην περιοχή έπιασε ένα καρχαρία και χωρίς να ξέρει τι είχε πιάσει έδωσε μάχη με το κήτος που έκοψε τις χοντρές πετονιές αφού είχε φτάσει στην επιφάνεια, κοντά στο αλιευτικό. Οι καρχαρίες της περιοχής λέγεται ότι περιφέρονται στην είσοδο του Πατραικού κόλπου, συχνά ακολουθούν τα μεγάλα φέρρυ. Μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παρατηρούνται κοντά στη νησίδα Οξιά, τουλάχιστον έτσι φημολογείται γιατί κανένας γνωστός μου δεν μου έχει πεί ότι πράγματι έχει δει εκεί καρχαρία.
Μανώλη θερμά συγχαρητήρια :thumbup:
Πολύ καλή δουλειά του 2ου μέρους στα Ελληνικά & Αγγλικά :cool:
Ακόμα μία φορά τα συγχαρητήριά μου, αυτή τη φορά κυρίως για την αγγλική μετάφραση και τις υπέροχες φωτογραφίες! :thumbup:
(Κύριε Τσακίρη, διαβάστε το κι εσείς, είναι απολύτως εμπεριστατωμένο :D)
Μανώλη, δεν μας είχες πει γι'αυτό το εξαιρετικό άρθρο :thumbup:
Τρόμος στη θάλασσα, μεζές στη στεριά (http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_11_29/06/2008_275632)
του Γ. Ελαφρού
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
20-07-10, 06:38
Πρόσφατα στην περιοχή της Κάτω Αχαίας , σε ψησταριά , πίσω από κάποια άσχετα διακοσμητικά -λουλούδια αν θυμάμαι καλά- διέκρινα αυτή τη φωτογραφία. Αμέσως κατάλαβα (και το επιβεβαίωσα ρωτώντας τον ιδιοκτήτη της ψησταριάς) ότι επρόκειτο για τον λευκό που πιάστηκε κοντά στην παραλία της Αλυκής το 1962. Πιστεύω ότι η φωτογραφία έχει ενδιαφέρον γι' αυτό την ανεβάζω, και σίγουρα θα αρέσει και στο φίλο μου τον Μανώλη :geia:
http://4.bp.blogspot.com/_1aztAKfmxYE/TEUmun7aXLI/AAAAAAAAAr4/_ygMf4Ls6Y8/s1600/19072010453.jpg
απίστευτη φωτό, ευχαριστούμε Γιώργο :eek:
δεν ξέρω αν τον είχαν πει λευκο τότε, αλλά καθόλου λευκός δε μου φαίνεται....
γλαυκος ίσως; :confused:
Ωραία φώτο. Και μένα δεν μου φαίνεται για μεγάλος λευκός. Είναι λίγο μικρούλης, αλλα και οι αναλογίες του δεν μου κάνουν.
Ευχαριστούμε Γιώργο :thumbup:
...
γλαυκος ίσως; :confused:
Πολύ μεγάλος δεν φαίνεται για γλαυκός (http://www.fishbase.org/summary/SpeciesSummary.php?genusname=Prionace&speciesname=glauca)?? :confused:
Μη γελιέστε, το ζώο φαίνεται πως είχε μήκος περί τα 3m (ίσως και παραπάνω) από κεφάλι σε ουρά, ενώ το μέγιστο του πλάτος μοιάζει να προσεγγίζει τα 0,5m. Πολύ μεγάλο ζώο (και παχύ) για να είναι γλαύκος, οι αναλογίες δεν ταιριάζουν μιας και ο γλαύκος είναι στενόμακρος και ιδιαίτερα ελαφρύς.
Επίσης, το σχήμα της ουράς, αν και φαίνεται μόνο ο άνω λοβός της, θυμίζει πολύ την ουρά του μεγάλου λευκού.
μπαααα, δεν είναι πάνω από 3-4 μέτρα, μια χαρά μέγεθος για τον κύριο.
Αλλά δεν ξέρω, ξέρω μόνο ότι δεν είναι λευκός με τίποτα, το ρύγχος του είναι πολύ μακρουλό....:confused:
Επίσης, το σχήμα της ουράς, αν και φαίνεται μόνο ο άνω λοβός της, θυμίζει πολύ την ουρά του μεγάλου λευκού.
ουώχ, πάμε πάλι, θα με αρχίσουν στα "γκαβούλιακα" :fioufiou::D:D:D
μπαααα, δεν είναι πάνω από 3-4 μέτρα, μια χαρά μέγεθος για τον κύριο.
Αλλά δεν ξέρω, ξέρω μόνο ότι δεν είναι λευκός με τίποτα, το ρύγχος του είναι πολύ μακρουλό....:confused:
Δεν είναι το μήκος από μόνο του το πρόβλημα, αλλά το γενικό σχήμα του καρχαρία... Ο αλιευμένος της φωτογραφίας είναι πολύ "χοντρός" στη μέση, ενώ ο γλαύκος είναι στενόμακρος (και πολύ ελαφρύς). Στο γλαύκο, ο άνω λοβός της ουράς είναι πολύ μακρύτερος από τον κάτω και έχει κλίση προς τα πίσω.
Σχετικά με το ρύγχος που σου φαίνεται μακρουλό, νομίζω ότι σε ξεγελάει η προοπτική της φωτογραφίας και η κακή της ποιότητα γενικότερα. Το μάτι στον αλιευμένο καρχαρία είναι πιο κοντά στην άκρη του ρύγχους από ότι στην αρχή του στόματος. Το αντίθετο συμβαίνει στο γλαύκο, το μήκος μάτι-άκρη ρύγχους είναι μεγαλύτερο από το μήκος μάτι-άκρη του στόματος.
Αυτό φαίνεται στις παρακάτω φωτο του μπλε
http://orbit.vect.org/img/gallery/10sharks/blue_shark.jpg
και http://www.bluesharkcharters.com/Images/BlueShark.jpg και http://dsc.discovery.com/sharks/shark-types/blue-shark.jpg
ενώ εδώ χαρακτηριστική εικόνα του μ. λευκού
http://cdn1.arkive.org/media/5B/5BF75E78-E7FE-4B28-B12B-14CC1E8FF85D/Presentation.Medium/Great-white-shark-lateral-view.jpg και http://cdn1.arkive.org/media/2F/2F9517FD-7CFB-46BA-8615-796899748811/Presentation.Medium/Great-white-shark-ventral-view.jpg
Ειδικός στις αναγνωρίσεις προφανώς δεν είμαι, δεν είναι απαραίτητο να έχω και δίκιο...
apeiranthos
20-07-10, 23:12
Είναι καταπληκτικό ντοκουμέντο Γιώργο.:thumbup:
Ο καρχαρίας με επιφύλαξη είναι Λευκός και υπολογίζω το μήκος του πάνω από 4,5 μέτρα,
αν κρίνω από το ουριαίο που συνήθως έχει ύψος το ένα τρίτο του συνολικού μήκους
και στη φωτογραφία συγκρίνοντας το με τον άνθρωπο που στέκεται δίπλα και το κρατάει
πρέπει να είναι 1,40 με 1,50 ύψος.
Το έβαλα και στο Acad που με συγκριτικό ένα πλάτος ανδρικής πατούσας :rolleyes: 10 εκατοστών,
συνυπολογίζοντας και την κύρτωση του σώματός του, πήρα σαν αποτέλεσμα ένα μήκος 5,19μ. :confused:
apeiranthos
23-07-10, 08:25
Όσον αφορά το περιστατικό με την "ηλίευση" του καρχαρία στον Πατραικό το 1962 βρήκα και τις δημοσιεύσεις στην εφημερίδα "Πελοπόννησο"
http://3.bp.blogspot.com/_1aztAKfmxYE/SToluxfTNpI/AAAAAAAAAWE/3Dibmhfsb0E/s1600-h/peloponnhsos.jpg
και την "Ημέρα"
http://1.bp.blogspot.com/_1aztAKfmxYE/STol7oW61eI/AAAAAAAAAWM/mPbLsGhcdy0/s1600-h/hmera.jpg
Ώρες ώρες, σκέφτομαι κι εγώ τα γυαλιά της Μαρίας.
Τι μετράμε και υπολογίζουμε, αφού η είδηση και τα μεγέθη του κάρχα είχαν δημοσιευθεί στον τύπο της εποχής
και ο Γιώργος, τα είχε αναδημοσιεύσει σε προηγούμενο πόστ
Αν είναι πράγματι το ίδιο ψάρι, τότε η απάντηση για το μήκος και το βάρος του είναι ήδη εκεί.
4.80 μήκος και βάρος 2 περίπου τόννους. :eek:
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
23-07-10, 08:57
Το ίδιο ψάρι είναι Μανώλη... δεν βρίσκεις κάθε μέρα τέτοια ψάρια...
Απλά η φωτογραφία από την ψησταριά με εντυπωσίασε πολύ!
Τώρα άκουσα και πέρισυ μια ιστορία για ένα καρχαρία 4 μέτρα που έφερε στην επιφάνεια ένα αλιευτικό αλλά το θερίο κατάφερε να ξεφύγει...
και είμαι από τους ελάχιστότατους (αν και όχι συχνά τελευταία :() που κάθεται στο σκοινί μεσοπέλαγα στην περιοχή γμτ μου....
apeiranthos
20-01-11, 14:11
Πρόσφατα στην περιοχή της Κάτω Αχαίας , σε ψησταριά , πίσω από κάποια άσχετα διακοσμητικά -λουλούδια αν θυμάμαι καλά- διέκρινα αυτή τη φωτογραφία. Αμέσως κατάλαβα (και το επιβεβαίωσα ρωτώντας τον ιδιοκτήτη της ψησταριάς) ότι επρόκειτο για τον λευκό που πιάστηκε κοντά στην παραλία της Αλυκής το 1962. Πιστεύω ότι η φωτογραφία έχει ενδιαφέρον γι' αυτό την ανεβάζω, και σίγουρα θα αρέσει και στο φίλο μου τον Μανώλη :geia:
http://4.bp.blogspot.com/_1aztAKfmxYE/TEUmun7aXLI/AAAAAAAAAr4/_ygMf4Ls6Y8/s1600/19072010453.jpg
Σήμερα το πρωί έλαβα απάντηση για το είδος του καρχαρία, από τον Alessandro De Maddalena (http://alessandro-de-maddalena.webs.com/)
Dear Manolis,
Υes, the specimen in the photo you sent me is without any doubt a great white shark.
Σήμερα το πρωί έλαβα απάντηση για το είδος του καρχαρία, από τον Alessandro De Maddalena (http://alessandro-de-maddalena.webs.com/)
Dear Manolis,
Υes, the specimen in the photo you sent me is without any doubt a great white shark.
ευχαριστούμε για την ενημέρωση! :thumbup:
Πολύ ενδιαφέρον !! Ωραία φωτογραφία ! :thumbup:
apeiranthos
25-01-11, 22:25
Ο καρχαρίας που είχε πιαστεί στο Παλιούρι Χαλκιδικής το 1985 (σελ.16 του άρθρου) είναι
– αν όχι ο μεγαλύτερος –
από τους μεγαλύτερους που έχουν πιαστεί ποτέ στη Μεσόγειο.
Δυστυχώς όσο κι αν έψαξα δεν κατάφερα να βρω έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τις διαστάσεις του,
την ακριβής ημερομηνία και το ποιο ήταν το αλιευτικό σκάφος που τον ψάρεψε (μήπως και βρεθεί αυτόπτης).
Σκέφτηκα μήπως κάποια μέλη έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να βοηθήσουν,
να ψάξουν όποια σχετική πληροφορία στον τοπικό τύπο της εποχής,
στα Ιστορικά Αρχεία Χαλκιδικής, από φίλους, γνωστούς, κλπ.
Παίζει;
μιας μικρής έρευνας, σχετικά με τις επιθέσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες.
της έρευνας, αυξήθηκαν τόσο, που έκαναν δύσκολη τη δημοσίευση απ' ευθείας στο Τηθύς.
Νομίζω ότι εδώ ταιριάζει καλύτερα από οπουδήποτε αλλού: ένα πολύ ενδιαφέρον ξετρύπωμα του Πάρη Σοφού (thx!) σχετικά με ένα από τα καταγεγραμμένα περιστατικά θανατηφόρας επίθεσης καρχαρία το 1963 στον Παγασητικό με αποτέλεσμα το θάνατο της Αυστριακής Χέλγκα Πογκλ.
[Θα βρείτε τα σχετικά ντοκουμέντα στη σελίδα 14(ε) του δοκιμίου του Μ. Μπαρδάνη].
Ιδού και το (σκαναρισμένο) εύρημα του Πάρη, από το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου "Ποιος θυμάται τον Αλφόνς" εκδόσεις Μεταίχμιο, που μάλλον αποδεικνύει ότι ο "καρχαρίας που έφαγε τη Χέλγκα" κρατούσε ψαροντούφεκο...:eek:
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
03-09-12, 11:36
ωραίο!, είναι μυθιστόρημα ή ντοκουμέντο, αλήθεια ή νουβέλα; Έχει ενδιαφέρον.... Ίσως η λύση του μυστηρίου να είναι στη φράση
"οι γλάροι, οι γλάροι, πολλοί γλάροι..." :crazy:
Η υπόθεση πάντως αποκτά άρωμα ...."Χρυσάφη"
παιδιά... ο σύνδεσμος δε δουλεύει....
υπάρχει πουθενά αλλού?
υπάρχει πουθενά αλλού?
μόλις διάβασα αλλού ότι το άρθρο αποσύρθηκε από τον ίδιο τον Μανώλη προκειμενου να αποφύγει αθλιότητες σαν και τούτη εδώ:
http://www.katohika.gr/2013/06/karxaries-stis-ellinikes-thalasses.html
δεν ξέρω καθόλου αν ισχύει κάτι τέτοιο αλλά προσωπικά ελπίζω να μην είναι παρά τεχνικό το θέμα (στην οποία περίπτωση ο Σύλλογος θα χαρεί σίγουρα να βοηθήσει).
Το άρθρο αξίζει πραγματικά πολύ και πρέπει να παραμείνει προσβάσιμο.
Άλλωστε οι καμένοι φυγείν αδύνατοι :geia:
Το συγκεκριμένο site έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να παίρνει μα είδηση (αληθινό γεγονός”) και να την “φτιάχνει”
Δείτε και τις άλλες ειδήσεις και θα καταλάβετε
Το άρθρο με τρομάζει....
Η "αρθρογράφος" Μαρκελα Τουφεξή με τρομάζει....
Όλοι αυτοί που κάνανε like στις σελίδες της στο facebook με τρομάζουνε....
https://www.facebook.com/markelatoyfexi?fref=ts
https://www.facebook.com/pages/Markella-Toufexi-Proud-to-Be-Greek/126506084076747
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
18-06-13, 20:09
Το άρθρο με τρομάζει....
https://www.facebook.com/pages/Markella-Toufexi-Proud-to-Be-Greek/126506084076747
και εγώ το ίδιο ένιωσα, και μια αηδία, μου σφίχτηκε το στομάχι...
Δυστυχώς ζουν ανάμεσά μας και τους ανεχόμαστε καθημερινά.
Και φοβάμαι πως ότι και να τους εξηγούμε χάνουμε το χρόνο μας.
Το άρθρο του Μανώλη το θέλουμε για εμάς, για τον δικό μας πολιτισμό για
τα αρχεία μας, για ότι παλέψαμε και δημιουργήσαμε ατομικά και ομαδικά...
Αυτοί θα συνεχίζουν να αγοράζουν τα βιβλία του Λιακόπουλου για τα Νεφελίμ όλο και πιο φανατικά, θα συνεχίζουν να καταστρέφουν τον πλανήτη και να πετάνε σκουπίδια όπου βρούν, θα συνεχίζουν να παραβιάζουν την προτεραιότητά μας στο δρόμο...
Το άρθρο με τρομάζει....
Τι να κάνουμε θα υπάρχουν πάντα ηλίθιοι που θα κάνουν like.
Vasilis_UW
18-06-13, 22:41
Εγώ λέω ότι ζηλεύετε όλοι σας.
Μαρκέλλα Τουφεξή. Μια Ελληνίδα - πρότυπο για όλους μας. Ενα δυναμικό κορίτσι, που εμπνέει χιλιάδες Ελληνες με τη φλόγα της λατρείας της για την Ελλάδα αλλά και με την απαράμιλλη ομορφιά της. Δημοσιογράφος, τραγουδίστρια, στιχουργός, συγγραφέας, η Μαρκέλλα εντυπωσιάζει με την πολυπραγμοσύνη της και μέσα απο τα φλογερά της κείμενα που αναρτά κάθε τόσο, ξεσηκώνει με τον απλό, μεστό και γεμάτο ειλικρίνεια λόγο της.
Ένας λόγος που βγαίνει αυθόρμητα μέσα απ τη ψυχή της και που άρχισε εσχάτως να ...ενοχλεί. Να ενοχλεί πολλούς. Τόσο, που μέσα σε διάστημα 2 μηνών, ο λογαριασμός της έκλεισε τρείς φορές! Και άλλες τόσες ξανάνοιξε! Αλλη μια απόδειξη πως η φωνή της παραμένει ζωντανή και όχι μόνο! Μια απόλυτα δυναμική Ελληνίδα, με γνώσεις ακόμη και πολεμικών τεχνών, η Μαρκέλλα εδώ και πολύ καιρό έχει θέσει την ίδια της τη ζωή στην υπηρεσία της πατρίδας και τον εαυτό της στην απελευθέρωση της Ελλάδας απο τις δυνάμεις της "οικονομικής κατοχής", ξεσηκώνοντας ως άλλη Μαντώ Μαυρογένους, όλους τους Ελληνες.
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
19-06-13, 07:00
Χτεσινή δημοσίευση, αναπαράγεται στο facebook. Σαφώς πιο σοβαρό αλλά όπου άρθρο για καρχαρίες... τσουπ και οι επιθέσεις και τα ερωτηματικά...:crazy:
http://greek-weather.org/viewtopic.php?f=118&t=4768
Χτεσινή δημοσίευση, αναπαράγεται στο facebook. Σαφώς πιο σοβαρό αλλά όπου άρθρο για καρχαρίες... τσουπ και οι επιθέσεις και τα ερωτηματικά...:crazy:
http://greek-weather.org/viewtopic.php?f=118&t=4768
Αν δεις την τελευταία παράγραφο:
"...
Άλλα είδη καρχαριών που έχουμε στην Ελλάδα είναι ο γλαυκός, ο σφυροκέφαλος, ο οξύρυγχος, το σκυλόψαρο και η λάμνα.
...καταλαβαίνεις την πηγή του "άρθρου"
Hταν αναμενόμενο (το είχα προβλέψει) να γίνει αυτό με το εξαίρετο κατά τα άλλα άρθρο-έρευνα του Μανώλη, με την βλακεία, την άγνοια - ασχετοσύνη να σπάει κόκκαλα σε αυτή τη χώρα!!!
:angry:
μόλις διάβασα αλλού ότι το άρθρο αποσύρθηκε από τον ίδιο τον Μανώλη προκειμενου να αποφύγει αθλιότητες σαν και τούτη εδώ:
http://www.katohika.gr/2013/06/karxaries-stis-ellinikes-thalasses.html
δεν ξέρω καθόλου αν ισχύει κάτι τέτοιο αλλά προσωπικά ελπίζω να μην είναι παρά τεχνικό το θέμα (στην οποία περίπτωση ο Σύλλογος θα χαρεί σίγουρα να βοηθήσει).
Το άρθρο αξίζει πραγματικά πολύ και πρέπει να παραμείνει προσβάσιμο.
Άλλωστε τους καμένους φυγείν αδύνατον :geia:
αυτό το άρθρο ήταν η αφορμή να ξανά ψάξω το άρθρο - έρευνα του Μανώλη.
το έκανε ένας γνωστός μου like στο facebook και ήθελα να του στείλω το link για να διαβάσει κάτι σοβαρό.....
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
19-06-13, 08:37
Η Μαρκελλα Τουφεξη (https://www.facebook.com/markelatoyfexi) κοινοποίησε σύνδεσμο (http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fvolcanotimes.blogspot.gr%2F20 13%2F06%2F4.html&h=hAQHx13MPAQFuWUBqrHe8HaBgX8loUoeQWOvGoON6LdXexw&enc=AZPJbsY_HOO1HYhTN_s11TYWhhqmHtO90sKov6P5yQAyNU K89CxNnMsKsB-NLiY6Q1fGxKuILzcNApWCdyCCfIH0&s=1).
πριν από 19 ώρες (https://www.facebook.com/markelatoyfexi/posts/183975478435578)
ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ!!!ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΑΝ ''ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ''ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΨΩ ΓΙΑΤΙ ΕΘΙΞΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΕΓΩ ΤΟ ΞΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ!!!ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΕ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!!ΙΔΟΥ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!!![4 ΒΙΝΤΕΟ]ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΤΙΓΡΗΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ!!!ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΡΟΥΝ ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ!!!ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ!!!
Έχουν ήδη κάνει like 20 άτομα...:banghead::banghead::banghead::banghe ad:
ρε δώσατε χρήματα του συλλόγου για να φιμώσετε την Τουφεκ -σή χωρίς να κάνετε έστω ένα ΔΣ...Φίλοι των αιμοσταγών δολοφόνων του Βυθού...
apeiranthos
19-06-13, 08:53
Νομίζω ότι εδώ ταιριάζει καλύτερα από οπουδήποτε αλλού: ένα πολύ ενδιαφέρον ξετρύπωμα του Πάρη Σοφού (thx!) σχετικά με ένα από τα καταγεγραμμένα περιστατικά θανατηφόρας επίθεσης καρχαρία το 1963 στον Παγασητικό με αποτέλεσμα το θάνατο της Αυστριακής Χέλγκα Πογκλ.
[Θα βρείτε τα σχετικά ντοκουμέντα στη σελίδα 14(ε) του δοκιμίου του Μ. Μπαρδάνη].
Ιδού και το (σκαναρισμένο) εύρημα του Πάρη, από το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου "Ποιος θυμάται τον Αλφόνς" εκδόσεις Μεταίχμιο, που μάλλον αποδεικνύει ότι ο "καρχαρίας που έφαγε τη Χέλγκα" κρατούσε ψαροντούφεκο...:eek:
Είναι όντως ενδιαφέρον το εύρημα του Πάρη και πάνε μήνες που μου το είχε στείλει.
Όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απόδειξη ότι την Χέλγκα την σκότωσε άνθρωπος και όχι καρχαρίας.
Προσωπικά βλέπω σκοπιμότητα του Αλφονς προκειμένου να απαλλάξει την περιοχή από το ¨κακό¨όνομα.
Αν ο ξενοδόχος (Αλφόνς) είχε βρεί το πτώμα, γιατί δεν το ανέφερε στις αρχές ή έστω στους συγγενείς έτσι για να περιμαζέψουν να το θάψουν.
ή γιατί αφού είχε την ψυχραιμία να κάνει νεκροψία δεν το έθαψε ο ίδιος.
Έπειτα από 4 μήνες που θεωρητικά ξεσέρναν το κουφάρι και το κουτρουβαλούσαν τα κύματα σε βράχια και βυθό πως κατάφερε να διακρίνει
ότι υπήρξε τραύμα κάτω από το μαστό κι αυτό μάλιστα να έχει προκληθεί από ψαροτούφεκο; Έχοντας μια μικρή εμπειρία για την όψη νεκρών ανθρωπίνων σωμάτων που βρίσκονται στη θάλασσα για λίγες ημέρες, πρέπει να πω ότι η παραμόρφωση που υφίσταται στους ιστούς ειδικά από σαρκοφάγους οργανισμούς (σκουλόπετρες, ψάρια, κλπ.) είναι ταχύτατη πόσο μάλλον αν το κουφάρι ξεσέρνει ¨μουλιασμένο¨ 4 μήνες.
Για εμένα προσωπικά δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο στο ημερολόγιο αυτό.
Τώρα για όλα τα υπόλοιπα.
Το σάιτ του naxosdiving.com είχε μείνει εκτός διαδυκτίου από τις 3 του Μάρτη, λόγω οικονομικής αδυναμίας να καλύψω τα έξοδα του σέρβερ. Είναι θέμα λίγων ημερών να επανέλθει στον ιστό. Δεν απέσυρα το αρθράκι για τις επιθέσεις καρχαριών εσκεμμένα και με το απλοαντ του σάιτ θα επανέλθει και αυτό. Λίγο υπομονή gmav.
Για την μαντάμ Τούφεξει θα τις στείλω χαιρετισμούς με πρώτη ευκαιρία.
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
19-06-13, 08:56
ΒTW το πόρισμα για το θάνατο του Χρυσάφη ήταν κόψιμο από την προπέλα. Οι φίλοι ψαρομπουκαλέ έβελαν μπροστά την ώρα που πήγε να ανεβεί στο σκάφος ο άτυχος Χρυσάφης. Το δημοσίευμα που ανέβασε η Τουφεξή :crazy: αναφέρει (εκτός του γνωστού με τον κάρχα) ότι οι τύποι ψάρευαν με φιάλες οξυγόνου...:crazy::crazy:. ..Απλά το αναφέρω ....τους έχουμε μάθει πιά... ακόμα και σήμερα τα ίδια γράφουν οι ημιμαθείς και άσχετοι που κάνουν ανάλογα ρεπορτάζ...
Ένα ακόμα τραγικό ήταν ότι μάρτυρας υπεράσπισης των δύο φίλων του Χρυσάφη που ήταν πάνω στο σκάφος στη δίκη ήταν ο καλός μας φίλος "οικολόγος" Μανώλης Τσακίρης...πρόεδρος του συλλόγου ΥΔΡΑΙΙΣΑ ΦΩΚΙΑ!:crazy:
Θυμάμαι την εποχή που τον κράζαμε για το κόλλημά του με τους αυτόνομους και την απελευθέρωση είχε πεί μια φοβερή ατάκα...
" ίσα ίσα που εγώ έχω καταθέσει υπέρ των αυτόνομων, ήμουν μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη Χρυσάφη....". Τώρα ποιούς αυτόνομους εννοούσε ο Θεός και η ψυχή του. Και για αιτία θανάτου έβλεπε ξεκάθαρα επίθεση από καρχαρία και μετά έγινε πρόεδρος της φώκιας...:crazy: Θα μας τρελάνουν, κρίμα που δεν είμαι πιο μικρός να μεταναστεύσω, να φύγω μακριά όχι από την ωραία χώρα μας αλλά από τους τρελούς που την κατοικούν και την καταστρέφουν...
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
19-06-13, 09:30
Eπίσης αν το προσέξατε έχουν καταγραφεί επιθέσεις καρχαρία και στην ...ξηρά...
Καρντάσια και Λαρσαίοι ...το νού σας....http://3.bp.blogspot.com/-yNm-eV57FHI/UcFdryYYG1I/AAAAAAAAAdk/JiBky83XN34/s1600/xartis+karxaries.jpg
pierre-sifnos
19-06-13, 10:54
Σε συνεργασία με το Μανώλη Μπαρδάνη και το Δημήτρη Δαμαλά, ωκεανολόγο του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), είχαμε ετοιμάσει πριν από δύο χρόνια ένα σχετικό ρεπορτάζ για τους καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες.
Όποιος τυχόν ενδιαφέρεται μπορεί να το διαβάσει εδώ:
http://pierrekosmidis.blogspot.gr/2011/09/blog-post_8557.html
Νομίζω ό ένας πέφτει κάπου Μετέωρα... όπως επεσήμανε φίλος στο FB μάλλον Προσκυνητής είναι αυτός, mystery solved.
:geia:
Καρντάσια και Λαρσαίοι ...το νού σας....http://3.bp.blogspot.com/-yNm-eV57FHI/UcFdryYYG1I/AAAAAAAAAdk/JiBky83XN34/s1600/xartis+karxaries.jpg
φοβερό!!!
μάλλον υπεύθυνος για τις επιθέσεις στην ξηρά είναι ο sharkman :eek:
http://us.123rf.com/400wm/400/400/patrimonio/patrimonio0909/patrimonio090900009/5493733-superhero-sharkman.jpg
:D:D:D
apeiranthos
21-06-13, 20:25
υπάρχει πουθενά αλλού?
Νομίζω είναι εντάξει τώρα
http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/323367/epiasan-leyko-karharia-stin-kefalonia-pics
Εγκυρη ενημέρωση απο τον Χαρδαβέλλα (ζούν ανάμεσά μας...) :(
τους έχω γράψει από το πρωί που το είδα ότι δεν είναι λευκός, αλλά δεν έχουν εγκρίνει ακόμα το μήνυμά μου.
Εκείνου του άλλου που λέει να ψάξουν και για τη μάνα, το ενέκριναν....
Την μάνα και τον πατέρα τους.... (τους είπες;;))
:geia:
τους έχω γράψει από το πρωί που το είδα ότι δεν είναι λευκός, αλλά δεν έχουν εγκρίνει ακόμα το μήνυμά μου.
Εκείνου του άλλου που λέει να ψάξουν και για τη μάνα, το ενέκριναν....
http://naturedocumentaries.org/1404/juvenile-great-white-shark/
Οι τούρκοι μας βάλαν τα γυαλιά!
Έχω αναρτήσει παλιότερα ένα σχετικό θέμα στο forum.
Μεγάλος Λευκός Καρχαρίας Carcharodon carcharias στις Ελληνικές Θάλασσες
http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3563&highlight=carcharodon&page=2
http://naturedocumentaries.org/1404/juvenile-great-white-shark/
Οι τούρκοι μας βάλαν τα γυαλιά!
Χρόνια τώρα...
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
01-08-13, 15:54
Αυτά δεν τα ξέρατε άπιστοι Θωμάδες....Να λοιπόν και οι καρχαρίες τέρατα. Το βρήκα ένα μεσημέρι που περιπλανιόμουν διαβάζοντας εφημερίδες από τα παλιά στη σελίδα του Μουσείου Τύπου Πάτρας αναπολώντας τις καλές εποχές....
Το δημοσίευμα είναι από το καλοκάιρι του 1953 και η εφημερίδα μάλλον ο Νεολόγος Πατρών....
http://2.bp.blogspot.com/-2kO-NdK7vFA/Ufpl5JHjK7I/AAAAAAAAAe0/UA2m5p9D8Ho/s1600/IMAG0647.jpg
dmanetakis
01-08-13, 16:55
...καημένες φάλαινες :(
...τραγικό.
.
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.