PDA

Επιστροφή στο Forum : SCUBA Forum Reports

GKAM
02-04-08, 18:24
OK, βλέποντας τα reports της ALEXA (http://www.alexa.com/)είχα δύο επιλογές: να κάτσω να γράψω μία ερμηνεία, με ρίσκο απλά να χάσω το χρόνο μου σε περίπτωση που πέσει το post στο κενό, ή απλά να τα ανεβάσω και να δω τι θα γίνει…

TheAbyss:
http://www.kamarinos.com/images/theabyss.jpg

HUTS:
http://www.kamarinos.com/images/huts.jpg

TETHYS :
http://www.kamarinos.com/images/tethys.jpg

Άραγε είμαι ο μόνος που τα παρακολουθεί; Υπάρχουν γνώμες;

/GKAM

Σώτος Χριστοδούλου
02-04-08, 22:10
351

Το μόνο που καταλαβαίνω είναι ότι στην Ελλάδα η διαδικτυακή κοινότητα του Greekdivers έχει τουλάχιστον 8 φορές μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από την πιό πολυσύχναστη διαδυκτιακή κοινότητα αυτόνομων καταδύσεων. Μήπως αυτό να σημαίνει πως υπάρχουν και πολύ περισσότερα άτομα που ασχολούνται με την Ε/Κ - Ψαροντούφεκο παρά με την αυτόνομη κ?

GKAM
02-04-08, 22:17
351

Το μόνο που καταλαβαίνω είναι ότι στην Ελλάδα η διαδικτυακή κοινότητα του Greekdivers έχει τουλάχιστον 8 φορές μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από την πιό πολυσύχναστη διαδυκτιακή κοινότητα αυτόνομων καταδύσεων. Μήπως αυτό να σημαίνει πως υπάρχουν και πολύ περισσότερα άτομα που ασχολούνται με την Ε/Κ - Ψαροντούφεκο παρά με την αυτόνομη κ?

Ρε Σώτο sorry, τί σχέση έχει το greekdivers με το θέμα μας;;;

Είσαι OFF TOPIC ! :angyr:

/G

[btw, προφανώς και έχουμε περισσότερους ψαροντουφεκάδες στην Ελλάδα από ότι αυτόνομους δύτες ]

Σώτος Χριστοδούλου
02-04-08, 22:28
Σορρι φίλε. Είπα να βάλω κάτι για σύγκριση. Δεν κατάλαβα τι άλλη γνώμη μπορούσα να εκφέρω. :o

Πώς να το πιάσουμε το θέμα? Σύγκριση μεταξύ των διάφορων φόρουμ? Παρατήρηση των τάσεων?

Σώτος Χριστοδούλου
02-04-08, 22:30
Κάποιος πέφτει, κάποιος άλλος πέεεεεεεεφτει πολύ και κάποιος άλλος ανεβαίνει. Ανάλυση των λόγων δεν μπορώ να κάνω.

Αυτός τώρα που ανεβαίνει αν το έχω καταλάβει καλά συμβαίνει να έχει και τα λιγότερα μέλη (τουλάχιστον τα λιγότερα εικονικά).

GKAM
02-04-08, 23:03
Κάποιος πέφτει, κάποιος άλλος πέεεεεεεεφτει πολύ και κάποιος άλλος ανεβαίνει. Ανάλυση των λόγων δεν μπορώ να κάνω.

Αυτός τώρα που ανεβαίνει αν το έχω καταλάβει καλά συμβαίνει να έχει και τα λιγότερα μέλη (τουλάχιστον τα λιγότερα εικονικά).

OK, λοιπόν η δική μου ερμηνεία έχει ως εξής:

Ας θεωρήσουμε πως μετά από τρία χρόνια διαδικτυακής παρουσίας, ο μεγαλύτερος αριθμός των ατόμων που μπορεί να ενδιαφέρονται για αυτά τα θέματα γνωρίζει πλέον την ύπαρξη των abyss/huts/tethys. Φυσικά, υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό νέων αφίξεων που απλά εκπροσωπεύει ένα μονοψήφιο growth rate. (στην ουσία, flat)

To «παιχνίδι» λοιπόν παίζεται ανάμεσα στις 3 κοινότητες για το ποιος θα προσελκύσει, αλλά και θα συγκρατήσει / κερδίσει μεγαλύτερο ποσοστό από το βασικό μας pool. (περίπου όπως το σενάριο με τους mobile telephony providers που ανέφερα αλλού).

Με μία πρόχειρη ματιά στα στοιχεία των 3ών τελευταίων μηνών αλλά και με συχνές περιηγήσεις στα forums, μπορεί κανείς να συμπεράνει τα παρακάτω:

Το Abyss έχει μια τεράστια βάση, αλλά φθίνει σε επισκεψιμότητα και παρουσιάζει σχεδόν flat growth στα page views. Επιδεικνύει κλασσικά σημάδια ότι βρίσκεται πέρα από το στάδιο της ωρίμανσης. Είναι προφανές πως έχει χάσει πλέον την αίγλη του και δεν αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης. Όχι μόνο δεν μεγαλώνει άλλο, αλλά μάλλον βρίσκεται στα πρόθυρα κρίσης.
Το Huts προφανώς κατρακυλάει στον κατήφορο. Όλη η κίνηση προέρχεται από ένα μικρό αριθμό μελών που αναμασούν περιορισμένα θέματα που δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό. Πρόκειται για ένα forum το οποίο συρρικνώνεται, καταλήγοντας σε κάτι εντελώς esoteric με απήχηση μόνο σε μια μικρή παρέα. Πλέον έχει το χαμηλότερο traffic από τα τρία forums.
Το forum του ΤΗΘΥΣ για μένα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς η δημοτικότητα του, αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Το ανησυχητικό όμως είναι πως ο κόσμος που απομακρύνεται από το Abyss και πλησιάζει το forum του ΤΗΘΥΣ, μάλλον δεν βρίσκει αρκετά ενδιαφέροντα θέματα. Η πτώση στα page views είναι ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή.Αυτό που θέλω να επισημάνω για άλλη μια φορά είναι η θεματολογία και η ισορροπία ανάμεσα σε πολιτική, χλωριδο-πανίδα και καταδύσεις. Κάτι πρέπει να γίνει ώστε να αποκτήσει το forum ένα appeal και για τον μέσο δύτη.

Τεσπά, αυτά είχα να γράψω για σήμερα. Είναι που είμαι κλεισμένος σε ένα ξενοδοχείο απόψε…

/GKAM

sharkius
03-04-08, 00:14
Αυτό που θέλω να επισημάνω για άλλη μια φορά είναι η θεματολογία και η ισορροπία ανάμεσα σε πολιτική, χλωριδο-πανίδα και καταδύσεις. Κάτι πρέπει να γίνει ώστε να αποκτήσει το forum ένα appeal και για τον μέσο δύτη.
+1 :thumbup:

fivos
03-04-08, 01:17
Ενδιαφέροντα τα στατιστικά που μας παραθέτεις Γιώργο.
Από εκεί και πέρα όμως η ανάλυσή τους και μάλιστα χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα για το profile των αναγνωστών που έκαναν αυτά τα clicks είναι μάλλον παρακινδυνευμένη και πολλές φορές υποκειμενική.

Λες π.χ.

Το forum του ΤΗΘΥΣ για μένα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς η δημοτικότητα του, αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Μπορώ να σου δώσω μια τελείως διαφορετική ερμηνεία -που δε μας συμφέρει κι όλας- αλλά προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός:
Η μεγάλη πρόσφατη αύξηση αναγνωσιμότητας του ΤΗΘΥΣ (στατιστικά τελευταίων 3 μηνών) μπορεί κάλλιστα να είναι πλασματική/περιστασιακή λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που φροντίσαμε να δώσουμε στο θέμα των Καταδυτικών Πάρκων και προσωπικά περιμένω να ξεφουσκώσει σε κάποιο βαθμό.

Το ανησυχητικό όμως είναι πως ο κόσμος που απομακρύνεται από το Abyss και πλησιάζει το forum του ΤΗΘΥΣ, μάλλον δεν βρίσκει αρκετά ενδιαφέροντα θέματα. Η πτώση στα page views είναι ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή.
Η πρόσφατη πτώση μπορεί κάλλιστα να οφείλεται στους λόγους που εξήγησα προηγουμένως. Πως βγάζεις το συμπέρασμα ότι δεν βρίσκει κάποιος ενδιαφέροντα θέματα?
Αν έχεις συνομιλίες από πρώτο χέρι με ανθρώπους που παραπονιούνται ότι δε βρίσκουν ενδιαφέροντα θέματα ή έχουν στο μυαλό τους άλλα θέματα που θα τους ενδιέφεραν περισσότερο, θα ήθελα πραγματικά να μας τα παραθέσεις.

Αυτό που θέλω να επισημάνω για άλλη μια φορά είναι η θεματολογία και η ισορροπία ανάμεσα σε πολιτική, χλωριδο-πανίδα και καταδύσεις. Κάτι πρέπει να γίνει ώστε να αποκτήσει το forum ένα appeal και για τον μέσο δύτη.
Αν έχεις στο μυαλό σου κάποιο συγκεκριμένο profile του μέσου έλληνα δύτη θα ήθελα -πραγματικά- να το μοιραστείς μαζί μας, έστω περιγράφοντάς το με λίγα λόγια , γιατί εγώ δεν έχω.
Αν π.χ. θεωρήσω σαν μέσο δύτη τον εαυτό μου, ας πούμε 3-6-10 μήνες μετά που τέλειωσα την εκπαίδευση OW, τότε θα πω απλά ότι φοβάμαι για αυτό το μέσο δύτη.
Αυτό τον μέσο δύτη, που η ημιμάθειά τον κάνει ριψοκίνδυνο, που πολλές φορές προσεγγίζει οριακά τα θέματα ασφάλειας, που προσεγγίζει σίγουρα λάθος το υποθαλλάσιο περιβάλλον -απλά και μόνο γιατί είναι απληροφόρητος-
...αυτόν τον δύτη εμείς θα θέλαμε να τον αλλάξουμε κι όχι να καλλιεργήσουμε τις εμμονές του και τις αδυναμίες του.

Αυτό το "πολιτική, χλωριδο-πανίδα" το ακούω κάπως απαξιωτικό και δεν καταλαβαίνω γιατί το αντι-παραθέτεις σε κάποιο βαθμό στο "καταδύσεις".
Αν παρ' όλα αυτά έχεις δίκιο και το υλικό "πολιτικής και χλωριδο-πανίδας" είναι από τα βασικά θέματα αυτού εδώ του site, αυτό δεν προέκυψε τους τελευταίους 3 μήνες -ήταν βασικό συστατικό μας εξ' αρχής.
Εφόσον λοιπόν η αναγνωσιμότητά μας αυξάνεται σταθερά, μήπως αυτό αποδεικνύει ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται τελικά (και) για "πολιτική και χλωρο-πανίδα"?
Αλλιώς θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι δύτες που "φεύγουν" όπως λες από τα άλλα sites θα πήγαιναν σε οποιοδήποτε site ανεξαρτήτως θεμάτων.

Υπάρχουν διάφορες μελέτες και μοντέλα στο net για τον κύκλο ζωής που ακολουθεί μια κοινότητα και έχω συμμετάσχει κατά καιρούς σε διάφορα forum - άσχετα με κατάδυση - από τη γέννησή τους μέχρι τον εκφυλισμό τους.

Πιστεύω πως σε όλη αυτή την κουβέντα θα πρέπει να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας ότι το www.scubadive.gr δεν είναι "άλλο ένα καταδυτικό forum" αλλά εκπροσωπεί κατ' αρχήν τον σύλλογο ΤΗΘΥΣ. Αυτό έχει καθοριστική επίδραση στο περιεχόμενο και τη δομή του και όπως είναι φυσικό θέλουμε να έχει την μέγιστη αναγνωσιμότητα, γιατί αυτό σημαίνει ότι ο σύλλογος γίνεται γνωστός και ο λόγος του -πιθανώς- έχει μεγαλύτερη απήχηση.

Όσον αφορά όμως:
α) την ποιότητα του περιεχομένου ενός forum και
β) το πόσο μεγάλος θα είναι ο χρόνος εξέλιξής του μέχρι να καταρεύσει ή να συρικνωθεί δηλ. να γίνει αδιάφορο για τα παλιά του μέλη, να υπάρχει η αίσθηση ότι όλα πια έχουν ειπωθεί ή τουλάχιστον τα περισσότερα

...επέτρεψέ μου να πιστεύω ότι -ειδικά στον ελληνικό χώρο, που οι αυτοδύτες/χρήστες internet είναι έτσι κι αλλιώς μετρημένοι- τα παραπάνω (α) και (β) δεν είναι θέμα στατιστικών και αριθμών:
Ούτε ο αριθμός μηνυμάτων, ούτε ο αριθμός αναγνωσμένων σελίδων, ούτε ο αριθμός μελών είναι καθοριστικός.
Αυτό που μετράει είναι το μεράκι και η ποιότητα του αρχικού ενεργού πηρήνα ανθρώπων που συμμετέχουν στο forum - και για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ 5-10 μέλη αλλά π.χ. τα 40-50-100 πιο ενεργά μέλη.

Σ' αυτό, την προσέλκυση δηλ. ανθρώπων με ποιότητα και γνώσεις, πιστεύω πως έχουμε κάνει διάνα και απο εκεί πηγάζει η ποιότητα των μηνυμάτων που κάνει το forum του ΤΗΘΥΣ δημοφιλές.

Οπότε διαβάζοντας αυτό:
To «παιχνίδι» λοιπόν παίζεται ανάμεσα στις 3 κοινότητες για το ποιος θα προσελκύσει, αλλά και θα συγκρατήσει / κερδίσει μεγαλύτερο ποσοστό από το βασικό μας pool. (περίπου όπως το σενάριο με τους mobile telephony providers που ανέφερα αλλού).

...θα έλεγα ότι ο παραλληλισμός είναι άστοχος.
Προσωπικά, δεν το βλέπω ως κερδοσκοπικό οργανισμό.
Ουκ εν τω πολλώ το ευ - ας κερδίσουμε εμείς 1 μέλος και οι υπόλοιποι 5.
Μπορούμε αυτόν τον έναν με το δικό μας παράδειγμα να τον εμπνεύσουμε, να αισθανθεί την ανάγκη να είναι ενεργό μέλος και στο forum και στο σύλλογο και στις παρέες και παντού?
Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για μένα...

Μ' αυτά και μ' αυτά, δεν θέλω να πω πως βγάζω την ουρά μου απέξω ή ότι δε δέχομαι την έμμεση κριτική που κάνεις - εξ' άλλου έχω κάνει κι ο ίδιος την αυτοκριτική μου σαν μέλος του Δ.Σ. και έχω πει στην τελευταία Γ.Σ. ότι χρειαζόμαστε περισσότερη επαφή μεταξύ μας σαν μέλη του συλλόγου (δια ζώσης και εκτός web), περισσότερες διοργανώσεις για βουτιές, εκδρομές, αύξηση του αριθμού των μελών του συλλόγου, κλπ.

Απλά αισθάνομαι ταυτόχρονα την ανάγκη να υπερασπιστώ το forum του ΤΗΘΥΣ για την μέχρι τώρα πορεία του και να πω ότι η ερμηνεία στατιστικών και αριθμών πολλές φορές μπορεί να είναι επικίνδυνα υποκειμενική.

Προτιμάω να ακούσω προσωπικές απόψεις πάνω στο τι θα ήθελε κάποιος στο forum και δεν το βρίσκει ή ακόμη καλύτερα να το δημιουργήσει απευθείας ή να μας ζητήσει να δημιουργήσουμε μια νέα κατηγορία γι αυτό αν δεν υπάρχει.
Νομίζω είναι πιο δημιουργικό ;)

:geia:

GKAM
03-04-08, 06:34
Φοίβο, προφανώς και η ανάλυση είναι υποκειμενική. Όπως γράφω και πιο πάνω «Με μία πρόχειρη ματιά στα στοιχεία των 3ών τελευταίων μηνών αλλά και με συχνές περιηγήσεις στα forums, μπορεί κανείς να συμπεράνει…»

Αν έχεις συνομιλίες από πρώτο χέρι με ανθρώπους που παραπονιούνται ότι δε βρίσκουν ενδιαφέροντα θέματα ή έχουν στο μυαλό τους άλλα θέματα που θα τους ενδιέφεραν περισσότερο, θα ήθελα πραγματικά να μας τα παραθέσεις.

Προφανώς και δεν έγραψα το συγκεκριμένο post βασιζόμενος μόνο στις δικές μου ερμηνείες και απόψεις. Τουλάχιστον μια δεκαριά άτομα με τα οποία έχω μιλήσει, μοιράζονται σχεδόν τις ίδιες απόψεις. Στατιστικώς, μιλάμε για περίπου 5% των ενεργών χρηστών. Μπορεί να μην είναι η πλειοψηφία, αλλά είναι ότι έχω αυτή τη στιγμή. Σε συνδυασμό με τα ALEXA reports νομίζω πως είναι αρκετά για να κάνω ένα post.

Αν έχεις στο μυαλό σου κάποιο συγκεκριμένο profile του μέσου έλληνα δύτη θα ήθελα -πραγματικά- να το μοιραστείς μαζί μας, έστω περιγράφοντάς το με λίγα λόγια , γιατί εγώ δεν έχω.

Εδώ, νομίζω πως το τραβάς από τα αφτιά ρε Φοίβο. Θες να μας πεις πως δεν έχεις άποψη για την εικόνα του μέσου Έλληνα αυτοδύτη; Ακόμα και αν δεν είχες καμία επαφή με άλλους δύτες (που ξέρω πως έχεις), τουλάχιστον μέσα από τα forums μετά από τόσο καιρό θα έπρεπε να έχεις σχηματίσει μια γνώμη. Όσο για μένα, μετά από 15+ χρόνια καταδύσεων και συναναστροφών με δύτες νομίζω πως είναι λογικό να έχω τις δικές μου απόψεις. (αυτά όμως είναι θέμα για ξεχωριστό thread)

Το «πολιτική/χλωριδο-πανίδα/καταδύσεις» το αναφέρω γιατί απλά έτσι είναι χωρισμένη χοντρά-χοντρά η θεματολογία στο forum αυτή τη στιγμή. Δεν είναι θέμα απαξίωσης. Μάλλον είναι θέμα του «όποιος έχει την μύγα… μυγιάζεται» δεν καταλαβαίνω γιατί περνάς στην άμυνα.

Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί πέφτει πάλι η πιπίλα «ποιότητα vs ποσότητα», «το forum αυτό εκφράζει τον σύλλογο και δεν παλεύουμε να πάρουμε τους άλλους» κ.λπ.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως δεν έγινε ούτε ένα σχόλιο για τα άλλα δύο forums. Γιατί αρνείστε να δείτε το σύνολο σαν ένα οικοσύστημα; Είναι φανερό (για μένα τουλάχιστον) πως αυτή τη στιγμή γίνονται μετακινήσεις πληθυσμών καθώς ο κόσμος «ψάχνεται» ανάμεσα στα forums. Εάν δεν βρεθεί κάποιος να συγκρατήσει τους αμφιταλαντευόμενους δύτες, απλά αυτοί θα σταματήσουν να ασχολούνται πλέον με τα καταδυτικά forums και στο τέλος θα χαθούν και από τις τρείς κοινότητες.

Αυτή που θα χάσει στο τέλος, θα είναι η κατάδυση.

/GKAM

Zin
03-04-08, 07:11
Πραγματικά δυσκολέυομαι να καταλάβω το σκοπο αυτού του θέματος..

Η συγκριση ανομοιων πραγματων ειναι απαγορευτική απο τα μαθηματικά..

Το φορουμ εδώ ειναι ενα φόρουμ συλλόγου..
Καθως δεν υπάρχει προς το παρόν ενας χώρος για το σύλλογο εδώ "συναντιούνται", ενημερώνονται και συζητούν μέλη και φίλοι του συλλόγου..

Εγώ ετσι το βλέπω και ολα αυτα τα στατιστικά δε μου λένε τίποτα απολύτως..

DimitrisK
03-04-08, 07:37
Το φορουμ εδώ ειναι ενα φόρουμ συλλόγου..
Καθως δεν υπάρχει προς το παρόν ενας χώρος για το σύλλογο εδώ "συναντιούνται", ενημερώνονται και συζητούν μέλη και φίλοι του συλλόγου..

Αν ο σύλλογος είναι απλά μια παρέα ανθρώπων που δεν έχουν σκοπό να τραβήξουν και άλλους μαζί τους για κάποιο κοινό σκοπό/χόμπυ τότε γιατί να μπουν στον κόπο να έχουν ΔΣ και άλλες γραφιοκτρατικές πα.....ριές?
Εκτός αν είναι κάτι σαν τον σύλλογο κατόχων ferrari.

Zin
03-04-08, 07:46
το " και φιλοι του συλλογου" παρολο που το εβαλες σε παραθεση το διεγραψες απο το οπτικο σου πεδιο..

ποιος μιλησε για παρεα ανθρώπων...?
προκειται για ενα σύλλογο που στο κατω κάτω ολοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρεπει να γίνουν κάποτε μέλη για να ενισχύσουν την προσπάθεια του..

Physalia
03-04-08, 10:28
Νομίζω κι εγώ ότι τα νουμεράκια αυτά δεν αρκούν για συμπεράσματα προς το παρόν.... Να ήταν τουλάχιστον σε βάθος 1-2 χρόνων, ίσως κάτι να έδειχναν....
Προς το παρόν όμως ενδείκνυνται μόνο για υποκειμενικές αναλύσεις, όπως αυτή του gkam.

Αν πράγματι μας ενδιαφέρουν τα στατιστικά των καταδυτικών φόρα για την εξαγωγή συμπερασμάτων και ανάληψη δράσης για βελτίωση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών τους, ας κρατήσουμε το θρεντ αυτό και ας το ανανεώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να έχουμε πράγματι μία ορατή τάση.....

Όπως είπε και ο Φοίβος, μια ημερίδα για τα Καταδυτικά Πάρκα, αρκεί για να προκαλέσει μία (περαστική; ) έξαρση δημοτικότητας. Το ίδιο θα συνέβαινε (και θα συμβεί ελπίζω) για οποιοδήποτε άλλο φόρουμ διοργάνωνε κάτι μαζικότερο των συνηθισμένων.

Στο μεταξύ, νομίζω ότι στις αναλύσεις θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το sea-gate (που αν και πιο πρόσφατο, αρχίζει να αποκτά κι αυτό μια υπόσταση στο χώρο).
http://www.alexa.com/data/details/traffic_details/sea-gate.gr
(χωρίς τρίμηνες διακυμάνσεις ακόμα)

Προσωπικά θα περίμενα τουλάχιστον ένα χρόνο για να τολμήσω το όποιο συμπέρασμα.
Επίσης δεν πιστεύω ούτε κι εγώ στον «μέσο όρο δύτη» αφού στα δέκα σχεδόν καταδυτικά μου χρόνια δεν έχω καταφέρει να τον σκιαγραφήσω (αυτά είναι κόλπα του marketing και με ενοχλεί αισθητικά να αντιμετωπίζω ανθρώπους σαν νουμεράκια)... αντιθέτως νομίζω ότι όλα τα φόρα που υπάρχουν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό και εκφράζουν τα γούστα και τις πεποιθήσεις των όσων μελών τους... και άρα καλώς υπάρχουν, είτε είναι για δέκα είτε για χίλιους.... κανείς δεν θα κλείσει και για όλους υπάρχει χώρος δημιουργικότητας και συνεισφοράς.

Η σύγκριση του φόρουμ του συλλόγου με τα ιδιόκτητα φόρα είναι κάτι ακόμα που μου φαίνεται αντιαισθητικό...... Το μόνο που πετυχαίνει είναι να δημιουργεί αντιπαραθέσεις, πράγμα που δεν βοηθάει κανένα μας.
Κοίτα και μόνος σου
http://www.huts.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3166&start=#38757

[δεν ξέρω ποιά είναι «η γνωστή παρέα» αλλά είμαι σίγουρη ότι παίρνει πολλούς αθώους (ή μάλλον αδιάφορους) η μπάλα.....]

Δική μου άποψη είναι ότι το φόρουμ του συλλόγου πρέπει να λειτουργεί υπεράνω στεγανών.....
Δεν υπάρχουν παρέες τους και παρέες μας, υπάρχουν παρέες γενικώς, ιδιοκτήτες ειδικώς και δύο σύλλογοι.

Πολύ τα μπλέκουμε και δυστυχώς –για ακόμα μία φορά- χωρίς ουσιαστικές προτάσεις/δράσεις.....

DHMHTRHS
03-04-08, 10:40
Πολύ τα μπλέκουμε και δυστυχώς –για ακόμα μία φορά- χωρίς ουσιαστικές προτάσεις/δράσεις.....
:thumbup:

geogeo
03-04-08, 11:15
Ξεκινώντας να πω ότι βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες τις στατιστικές που παραθέτει ο φίλος GKAM. Για να πω την αλήθεια, δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν διαθέσιμες.

Υπάρχει, κατά την άποψή μου μια διαφορά στην θεώρηση τους, ανάλογα με το ποιος είναι αυτός που τις διαβάζει. Αν είναι ο ιδιοκτήτης – χρηματοδότης μιας ιδιωτικής προσπάθειας, η θεώρησή του λογικά θα πρέπει να έχει κριτήρια ωφελιμότητας και δικαιολογείται η διαμόρφωση σχεδίων και στρατηγικών ικανών να προστατεύσουν το «προϊόν» του, να το κάνουν δημοφιλέστερο και τελικά αποδοτικότερο.
Απ’ την άλλη αν η προσπάθεια είναι συλλογική, πρέπει να γίνει διάκριση στην μορφή που έχει η προσπάθεια αυτή από την γέννησή της. Εάν αποσκοπεί στην παραγωγή κέρδους τότε δεν μιλάμε για σύλλογο αλλά για συνεταιρισμό. Αλλιώς μιλάμε για σύλλογο και το κέρδος ή το όφελος από την προσπάθεια δεν έχει την μορφή της οικονομικής ανταμοιβής.
Στην περίπτωση του συλλόγου λοιπόν, η ανάγνωση τέτοιων στατιστικών μπορεί να προξενήσει ικανοποίηση, απογοήτευση, προβληματισμό για το πόσοι άλλοι μοιράζονται την ίδια «τρέλα» με 'σένα, οι σκοποί όμως και τα μέσα για την επίτευξή τους είναι καθορισμένα από το καταστατικό του.

Τελικά πιστεύω ότι εάν θεωρήσουμε ότι η προς διανομή πίτα είναι συγκεκριμένη, τότε η διανομή της είναι θέμα που αφορά τα δύο άλλα forum (Abyss και Huts). To scubadive.gr, κατά την άποψή μου, πρέπει να λειτουργεί παράλληλα μ’ αυτά μια και δεν έχει να μοιράσει αλλά να μοιραστεί χρήστες μ’ αυτά.
Από το χώρο δεν έλειπε έτσι κι αλλιώς ένα ακόμα forum (έτσι κι αλλιώς είμαστε λίγοι), αυτό που έλειπε ήταν η δημιουργία ενός φορέα που να μπορεί να μαζέψει όλους αυτούς που ερασιτεχνικά ενδιαφέρονται για την κατάδυση, ώστε μέσω αυτού να παραχθούν και να αναδειχθούν ιδέες και δραστηριότητες που τελικά θα είναι επωφελείς για όλους. To forum προέκυψε μετά απ’ αυτό, σαν ανάγκη για την ύπαρξη ενός σημείου «συνάντησης» των μελών αλλά και των φίλων του ΤΗΘΥΣ, όπου θα παρουσιάζονται οι δράσεις του, θα γίνονται γνωστές οι θέσεις του, και εν συνεχεία θα λειτουργεί ως δεξαμενή πληροφόρησης σχετικά με τα καταδυτικά θέματα (όσο αυτό είναι δυνατόν διαδυκτιακά).

Panagiotis
03-04-08, 14:15
Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να κάνω θα ήταν το να υπερασπιστώ οποιονδήποτε χώρο, όπως αυτόν του Ηuts.gr στον οποίο τυγχάνει να έχω την ιδιότητα του συντονιστή.

Πρώτα απο όλα, θα συμφωνήσω πως το φόρουμ του συλλόγου, λειτουργεί υπο εντελώς διαφορετικές συνθήκες και δεν θεωρώ πως θα μπορούσε να κριθεί με τα ίδια μέτρα και σταθμά με τις λοιπές διαδικτυακές κοινότητες. Προσωπικά, χρειάστηκα τον χρόνο μου για να μου γίνει απολύτως ξεκάθαρο αυτό, γιατι έχω σχετικά μικρή διαδικτυακή παρουσία και δεν γνώριζα και πολύ καλά τα πράγματα, πράγμα που παραδέχομαι.
Η προσωπική μου εκτίμηση για το πως μεταφράζεται πρακτικά αυτό, βρίσκεται ανάμεσα στις απόψεις που παρουσιάστηκαν ήδη, οπότε και δεν εχω κανένα λόγο να πώ κάτι παραπάνω.

Σε προσωπική μου συζήτηση με μέλος του ΔΣ, οπου ζητήθηκε η άποψη μου, το μόνο που ανέφερα είναι πως υποκειμενικά πάντα, πιστεύω πως κάποια θέματα που θα ενίσχυαν την "δια ζώσης" επαφή (Που κατα την γνώμη μου, είναι πολύ ισχυρός παράγοντας), θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά επιπλεόν πράγματα, και στον σύλλογο φυσικά, αλλα και στα μέλη του φόρουμ του κατ΄επέκταση και δεν νομίζω πως δεν είναι ευδιάκριτη η αξία σε αυτή μου την θέση (που είναι και θέση όλων) και για την οποία, δεν θα δίσταζα σε καμια περίπτωση να πώ και την γνώμη μου, αλλά και πιθανές προτάσεις απο την δική μου υποκειμενική οπτική γωνία, με μόνη ιδιότητα αυτή του αυτοδύτη και μέλους του φόρουμ.

Πιστεύω λοιπόν, πως ίσως συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, όταν παραθέτουμε στατιστικά δεδομένα διαδικτυακών κοινοτήτων που αν και έχουν καθεστώς ιδιοκτησίας, συνήθως διαμορφώνονται απο τις επιδιώξεις-απόψεις-συμπεριφορά των μελών που επιλέγουν να είναι ενεργοί και να συμμετέχουν στις όποιες συζητήσεις, με αντίστοιχα δεδομένα ενός φόρουμ ενός συλλόγου, που δεν μπορεί παρα να έχει τάυτιση και να αντιπροσωπεύει στο 100% και την φιλοσοφία του ίδιου του συλλόγου, μια που στην ουσία αποτελεί εργαλείο του.

Πηγαίνοντας τώρα και στις "ανεξάρτητες" (που δεν έχουν να κάνουν με ενα συλλογικό όργανο) κοινότητες, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σταθώ σε αυτή του huts.gr, για την οποία είμαι σε θέση να πω και την άποψη μου εκ των έσω, και αυτό όχι γιατι έχω πρόθεση να την υπερασπιστώ ή να την προωθήσω, αλλα γιατι ζητήθηκε να ακουστούν απόψεις και εφ όσον υπάρχει ο λόγος, εξ ορισμού, δημιουργείται και ο αντίλογος και η γόνιμη αντιπαράθεση και ειλικρινά ελπίζω να μην παρεξηγηθεί απο κανέναν η πρόθεση μου αυτή!

Ειλικρινά τα αριθμητικά δεδομένα ουδέποτε με απασχόλησαν, για τον απλούστατο λόγο του ότι δεν μπορώ να έχω οποιασδήποτε μορφής προσωπική επιδίωξη απο την συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όπως θα μπορούσα να έχω αν είχα διοριστεί marketing manager ας πούμε. Απλό μέλος είμαι, και μόνο κατ αυτό τον τρόπο μπορώ να απαντήσω.
Θα λειτουργούσα λοιπόν το ίδιο, είτε η επισκεψιμότητα της άγγιζε τα νούμερα του google, είτε αν ήμουν ο μοναδικός της επισκέπτης, εφ όσον μου επιτρεπόταν απο το όποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς της να λειτουργώ εντελώς ανεξάρτητα απο τις όποιες επιδιώξεις μπορεί αυτό να έχει, ή μπορεί να μην έχει.

Κάθε μέλος ενός φόρουμ,νομίζω έχει θέσει τα προσωπικά του στάνταρντς σχετικά με το τι πρέπει να του παρέχει αυτός ο χώρος για να κερδίσει το ενδιαφέρον του και δεν νομίζω πως είναι σε καμμία περίπτωση κατακριτέο αυτό αν υπάρχει διάσταση επιδιώξεων και απόψεων, γι αυτό και άλλωστε κάνουμε διάλογο.

Προσπαθώντας λοιπόν να ερμηνέυσω την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων του huts όπως αυτή παρουσιάστηκε,(γιατι τα ίδια τα δεδομένα φυσικά και δεν τα αμφισβητώ, αλλά και όπως είπα προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν σε μεγάλο βαθμό) θα αναφέρω και εγω την υποκειμενική μου άποψη, όπως προκύπτει απο την επαφή μου με τα μέλη του.

Ο μικρός αριθμός ενεργών μελών που αναφέρεται, σαφώς και είναι ενα μικρό ποσοστό σε σχέση με τα εγγεγραμένα μέλη, αλλά δεν τον θεωρώ σε καμία περίπτωση απόδειξη εσωστρέφειας και λάθος πορείας. Τα μέλη που θα χαρακτήριζα ενεργά, είναι και κυριολεκτικά ενεργά γιατι συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες που διοργανώνονται, που μπορεί να μην είναι τίποτα το ιδιαίτερο, αλλα αναμφισβήτητα δημιουργούν δεσμούς μεταξύ των μελών, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό. Επιπλέον, στα άτομα που συμμετέχουν σε αυτές τις απλές δραστηριότητες, διαρκώς προστίθονται νέα άτομα, και αν πρέπει να κάνω ωμές "προσθαφαιρέσεις" υπολογίζοντας και τα μέλη που για τους δικούς τους πάντα λόγους -τους οποίους δεν κρίνω- επέλεξαν να αποχωρήσουν, πρέπει να πω πως η πορεία είναι ανοδική αν και δεν νομίζω πως έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό. Και επειδή λοιπόν, η "δια ζώσης" επαφή είναι κάτι που αντιπροσωπεύει το σύνολο των ενεργών μελών του huts, δεν θα έλεγα σε καμια περίπτωση πως "έχει πάρει τον κατήφορο". Η δική μου τουλάχιστο οπτική γωνία,(που δεν δηλώνει πως είναι και η απολύτως σωστή) αυτό με αφήνει να διακρίνω.
Επιπλέον, μπορεί κάποιος εύκολα να διαπιστώσει πως δεν υπάρχει κανενός είδους βαθμονόμηση η αξιολόγηση των νέων μελών προκειμένω να "εισχωρήσουν" στην μικρή έστω αυτή "παρέα" που δεν αντιλέγω πως είναι ο ουσιαστικός πυρήνας του φόρουμ και ίσως η ενίσχυση της να είναι και η πρωταρχική επιδίωξη των μελών που την απαρτίζουν.

Σχετικά με τα θέματα του φόρουμ στο οποίο αναφέρομαι, (που δεν αποκλείεται να ισχύουν για όλα τα καταδυτικά φόρουμ)

Φυσικά και δεν πιστεύω πως καλύπτονται όσα θα έπρεπε ή όσα θα μπορούσαν να καλυφθούν, αλλα προσωπική μου άποψη είναι πως το αντικείμενο της αυτονομης κατάδυσης, δεν είναι κάτι που παρουσιάζει τόσες εξελίξεις που να επιτρέπουν την καθημερινή προσθήκη νέων θεμάτων, οπότε και αν υποθετικά φτιάχναμε μια νέα ιστοσελίδα και προσθέταμε μια ενότητα "νέα-εξελίξεις", τα μόνα θέματα που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, θα ήταν ιδιαίτερα περιορισμένου περιεχομένου και στην ουσία θα ήταν απλές αναδημοσιεύσεις απο άλλες πηγές, οπότε

Κλείνοντας, δεν θεωρώ πως είναι άσχημο και είς βάρος του αντικειμένου της αυτόνομης κατάδυσης αν επιλέγουμε να δώσουμε αξία σε κάτι που κατα την υποκειμενική άποψη άλλων, μπορεί να είναι περιττό ή ανούσιο.
Προσωπικά θα ευχόμουν, να υπήρχαν όχι πέντε, αλλα διακόσια φόρουμ που έχουν να κάνουν με την αυτόνομη κατάδυση, για να καλύπτονται όλες οι πιθανες προδιαγραφές που θα μπορούσε ο καθένας να έχει θέσει προκειμένω να τον κρατήσει ενεργό, όπως και αν μεταφράζεται αυτό-

Ακόμα και εναν επιπλέον άνθρωπο να κερδίσει η αυτόνομη κατάδυση μέσω όλων των φόρουμ μαζί, προσωπικά το θεωρώ ότι σημαντικότερο μπορεί να συμβεί και εφ όσον βλέπω διαρκώς και σε όλα τα φόρουμ πως είτε προστίθονται αυτοδύτες που ήταν ανενεργοί για πολύ καιρό και τους δόθηκε η ευκαιρία να επανέλθουν, είτε πως μπαίνουν άνθρωποι με πολύ μικρή - ή και με καθόλου εμπειρία- και δια της τριβής με το αντικείμενο μπαίνουν στον χώρο για τα καλά, θεωρώ πως έχουμε υπερκαλύψει όλοι τον ουσιαστικότερο στόχο μας.

Takis
03-04-08, 15:16
Σαν νεο club-forum με θεμα την θαλασσα και την καταδυση θα ηθελα να κανω την εξης ερωτηση :

Γιατι ολοι εμεις που εχουμε την ιδια τρελα και μανια με την καταδυση πρεπει να τσακωνομαστε συνεχως....??? (βαζω και τον εαυτο μου ασχετος οτι δεν εχω τσακωθει ποτε και με κανεναν)
Γιατι αφου ολοι εχουμε τον ιδιο σκοπο να μην βαδιζουμε μαζι???
Γιατι μια ζωη να υπαρχουν κοντρες???
Εχουμε να χωρισουμε τιποτα???

Ποτε δεν καταλαβα ολα αυτα που συμβαιναν παλια και καποιοι εξακολουθουν να τους δινουν τροφη ακομα....

Ελεος, αμα ειναι η αγαπη μας για την θαλασσα και την καταδυση να μας βαλει ολους σε ενα κυκλο μισους, κατηγοριων, διαμαχης να σταματησουμε οτι εχουμε κτισει εως τωρα και να παμε σπιτια μας ρε παιδια......

Να ξαναγυρισουμε πισω καμια 20αρια χρονια και για να βρισκουμε ζευγαρι να βουτηξουμε να ψαχνουμε με το κυαλι!

Ειπε αυτος εκεινο, γιατι να το πει και συ εκανες το αλλο, και θα σου δειξω εγω και ποιος ειναι αυτος και σιγα τι ξερει εκεινος.......

Κατινιες :madwife: οι οποιες ομως μας κανουν να σπαταλαμε τον πολυτιμο χρονο μας σε ανουσια πραγματα αντι σε αλλα πολυ πιο επικοδομητικα.

Τελειος φιλικα και ρομαντικα
για το Seagate Club

Takis Papafragkiskos
www.sea-gate.gr (http://www.sea-gate.gr)

fivos
03-04-08, 15:27
Κατινιες :madwife: οι οποιες ομως μας κανουν να σπαταλαμε τον πολυτιμο χρονο μας σε ανουσια πραγματα αντι σε αλλα πολυ πιο επικοδομητικα.

Νομίζω τα είπες όλα :thumbup:
Το μόνο που μένει είναι να εισακουστούν κι όλας...

Physalia
03-04-08, 17:09

Εγώ πάλι δε συμφωνώ καθόλου με το κατινιές.... πες ό,τι άλλο θες αλλά μόνο περί κατινιάς δεν πρόκειται.....
Μακάρι να ήταν έτσι τα ξεκατινιάσματα φίλε Τάκη.... Μάλλον δεν έχεις δει τίποτα ακόμα :D

Λοιπόν και με την ευκαιρία καλώς ήρθες κι αν θες πέρνα και από εδώ (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=9)....:geia:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
03-04-08, 19:32
για το ονομα του ποσειδωνα......

αν πραγματικα υπαρχει λογος να σφαζομαστε ειναι που καποτε λεγαμε οτι το αιγαιο ανηκει στα ψαρια του και τωρα δεν εχει ψαρια....

και τωρα εχουν αναψει τα πληκτρολογια (ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ) ωστε να καταληξουμε, μετα απο λιγο καιρο, στο αυτονοητο οτι δεν εχουμε ουσιαστικο τιποτα να χωρισουμε....

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
03-04-08, 19:49
και θα ξαναπω κατι που ειχα πει και παλιοτερα...

συνεχιζει να μου κανει εντυπωση πως γινεται ενα ποστ για ενα πολυχρωμο γυμνοβραγχιο να εχει λιγοτερα κλικσ απο ενα ξεμαλλιασμα ....(σε ενα καταδυτικο φορουμ παντα)...

και αναρωτιεμαι τι θα επρεπε να κανουμε ολοι μας για αυτο...

eye love scuba
03-04-08, 20:35
Είμαστε όλοι ερασιτέχνες αυτοδύτες και η κατάδυση είναι ανα-ψυχή και δια-σκέδαση. Δηλαδή την κάνουμε με τον τροπο και τα άτομα που επιλέγουμε για να ευχαριστηθούμε αυτό που αγαπάμε και να ξεφύγουμε από αυτά που μας κουράζουν καθημερινά. Σε αυτό το πλαίσιο δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με κανέναν. Μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε με όποιον θέλουμε, σημαντικό ή ανούσιο, ενδιαφέρον ή τετριμμένο, σοβαρό ή και γελοίο, γιατί έτσι "ξεφεύγουμε". Όποιος θέλει να αποδείξει κάτι μέσω της κατάδυσης :mad:ακόμα και αν συμμετέχει σε διαλόγους, φόρα ή ο,τιδήποτε άλλο στην πραγματικότητα παλεύει με τον εαυτό του και χάνει όλη τη μαγεία αυτού που οι άλλοι απολαμβάνουν.

GKAM
03-04-08, 21:44
Επιμένω να μην καταλαβαίνω γιατί περιπλέκουμε τα πράγματα. Μου είναι πραγματικά δύσκολο να εξηγήσω πως ένα απλό thread που ξεκινά με στατιστικά επισκεψιμότητας τριών forums καταλήγει σε αυτό το σημείο.

Προφανώς και οι απόψεις μου είναι υποκειμενικές. Τα σχόλια που έκανα αφορούν και τα τρία forums προσπαθώντας να συνθέσω μια γενική εικόνα όπως εγώ την βλέπω. Το ενδιαφέρον είναι πως όλοι έσπευσαν να υπερασπιστούν ή να κατηγορήσουν μόνο μια από τις 3 «πλευρές» και κανένας δεν προσπάθησε να σχολιάσει το σύνολο.

Αν όλοι είναι τόσο μονιασμένοι και ρομαντικοί όσο θέλουν να παρουσιάζονται, τότε πως γίνεται μια απλή σπίθα να φέρνει την καταστροφή;

Ομολογώ πως δεν περίμενα τέτοιες αντιδράσεις. Ίσως πρέπει να μείνουμε σε αυτό που είπε η Phys και να αρκούμαστε στο να ανεβάζουμε εδώ κατά καιρούς στατιστικά από την εικόνα των καταδυτικών forums παρακολουθώντας την εξέλιξη τους.

/GKAM

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
03-04-08, 22:30
το ενδιαφερον θα ελεγα ειναι οτι χρησιμοποιεις το εργαλειο των στατιστικων μετρησεων προσπαθωντας να καταληξεις σε μια διερευνηση της ποιοτητας αλλα και της αποδοχης αυτης απο τον κοσμο.

Προσπαθεις να μετρησεις κατι το δυσκολα μετρησιμο...επιστρατευοντα την επιστημονικη "αντικειμενικοτητα" και καταληγοντας σε υποκειμενικα συμπερασματα....αυτο απο μονο του δημιουργει μια αντιφαση...

Προσπαθεις μετρωντας εισητηρια να αντιληφθεις το επιπεδο της κινηματογραφικης ταινιας....

Πιθανοτατα να ειναι και αυτος ενας τροπος....

Οσο για το αν ολοι ειναι ρομαντικοι ή οχι ,....ε βρε γιωργο παντα φτανει ενα κυματακι για να εξωκοιλουν καποιοι....

Και το εργο το εχουμε δει να παιζεται παμπολλες φορες....παρεξηγησεις , τσακωμοι, αποχωρησεις, διαγραφες... φερνοντας την "ωριμανση" του abyss , που λες και εσυ...

το θεμα ειναι οτι τα φορα ειναι καφενεια ανταλλαγης αποψεων ....και στα καφενεια εχει τεραστια σημασια να ανεχεσαι οτιδηποτε ακους γυρω σου χωρις να εισαι ετοιμος να τραβηξεις πιστολι....(εξαιρώ το θεμα dir uber alles:D)

Και εδω ειναι που πασχουμε , οχι ως καταδυτικη κοινοτητα, αλλα ως μελη μια ευρυτερης κοινωνιας, δυσκοιλιας απεναντι στην διαφορετικοτητα...

neokles
04-04-08, 00:46
Καλά βρε θηρία...

Γράψατε 3εις σελίδες σε μια μέρα χωρίς εμένα; (Να πως μεγαλώνουν τα στατιστικά :D)

Κατ αρχήν θα πρέπει να ευχαριστήσω τον GKAM που έκανε τον κόπο να παραθέσει και να αναλύσει τα στοιχεία (μην είμαστε και αχάριστοι)

Σήμερα υπάρχουν τα συγκεκριμένα fora αύριο θα υπάρξουν κάποια καινούργια ενώ κάποια παλιά θα κλείσουν. Αυτό έχει σημαντικά να κάνει με το πόση ενέργεια έχει (και θέλει να δώσει) ο ιδιοκτήτης(ες) του forum όπως επίσης και με το budget.

Ασφαλώς και το ΤΗΘΥΣ δεν μπορεί να συγκριθεί μια που η ύπαρξή του έχει και πολιτικό χαρακτήρα. Είναι το forum του συλλόγου. Βέβαια δεν θα είχε την επιτυχία που έχει αν οι κινήσεις του συλλόγου δεν ήταν αυτές που είναι. Εδώ βλέπουμε ημερίδες, εκδηλώσεις, σεμινάρια, προπονήσεις, εκδρομές, βουτιές τουλάχιστον κάθε μήνα. Επόμενο είναι λοιπον να έχουμε κίνηση. Μακάρι να είχα τον χρόνο να μπαίνω σε όλα τα καταδυτικά sites (ελληνικά και ξένα), αλλά δυστυχώς και αυτά τα 2 που βλέπω μόλις και μετα βίας τα καταφέρνω.

Αναπόφευκτα υπάρχουν άνθρωποι που χωρίζουν τους άλλους σε δικούς μας και ξένους. Σε στρατόπεδα. Αυτό το έχω δει -σε μικρό βαθμό- και σε αρκετά άτομα που κάνω παρέα. Όταν βλέπουν έναν δύτη που είναι πιο ενεργός στο "άλλο" site δεν ανοίγουν κουβέντα για μια εκδήλωση του "δικού τους". Βλέμματα προσεκτικά εξεταστικά όπως βλέπαμε στις μεταψυχροπολεμικές ταινίες τους Ρώσους και τους Αμερικάνους. Γιατί; Μη με ρωτάτε. Εγώ το βρίσκω παιδικό. Ίσως χαζό, σίγουρα όμως υπάρχουν και οι άνθρωποι που το παρακάνουν (με τους άλλους είναι; Ε τότε σίγουρα... είναι κακός και ήρθε εδώ να μας την πει). Αυτό δεν ξέρω αν λέγεται κατινιά, σίγουρα όμως δεν είναι κα το πιο φυσιολογικό! :cheesy:

Τεσπα.

Όποιος θέλει να ανοίξει ένα forum/περιοδικό/εφημερίδα μπορεί να το κάνει και προσωπικά είμαι μαζί του. Αν έχει πραγματικα το κέφι και το μεράκι το σίγουρο είναι ότι θα βρει ανταπόκριση, μικρή μεγάλη δεν ξέρω αλλά στο κάτω κάτω μήπως θα πάρει και κανένα βραβειο;

Συγγνώμη αν όλα αυτά που λέω είναι λίγο ασύνδετα μεταξύ τους αλλα η ώρα πάει 2 (:eek: πόσοο) και πρέπει να κλείσω και να λιποθυμήσω στο κρεβάτι μου.

Καληνύχτα

fin
04-04-08, 10:48
Η κινηση των κοινωνικων ομαδων στο internet (ειδικα στην Ελλαδα) δεν ειναι και τρομερος δεικτης της πραγματικοτητας γιατι η διεισδυση της χρησης του internet ειναι φοβερα ανισα κατανεμημενη σε πολιτιστικο και γεωγραφικο επιπεδο.

Ομως επειδη ωραια πραγματα γραφονται ας βαλω και γω ενα λιθαρακι.
Αυτος ο λαος (μαλον περισοτερο απο αλλους) ξερει τοσο πολους τροπους να διαφωνει και να χανει το κοινο στοχο, ωστε να εχει πια ειδικευτει στα αυτογκολ.

Δεν πειραζει που θα ξεφυγω απο το θεμα γιατι το κανω με σκοπο να δωσω την διασταση του αρχικου προβληματισμου.

Στην υποβρυχια Ελλαδα υπαρχουν τρια συμφεροντα (ομαδες)

1 Οι επαγγελματιες ψαραδες (Ταξη που φθινει οχι μονο αδυναμιας διαχειρισης πορων αλλα και αυξημενης ζητησης αγορας σχετικα με την καθορισμενη απο το περιβαλον παραγωγη).
Ταξη οι οποια θα επρεπε να στραφει (οσο προλαβαινει) στην ιχθυοπαραγωγη και να αφησει το περιβαλον ησυχο.
Ο οικονομικος ανταγωνισμος τους δεν τους εμποδιζει να εχουν συνδικαλισμο με αρκετη ισχυ στην νομοθεσια και τεραστια ανοχη απο την εκτελεστικη εξουσια σαν "βιοποριστες". Βρισκονται δυστυχως ακομα στο απυροβλητο της περιβαλοντικης προσεγγισης στην Ελλαδα και δεσμευονται με ορους "αναπτυξης" (τρομαρα μας).

2 Οι ερασιτεχνες ψαραδες (ψαροτουφεκαδες και μη) Ταξη ανθρωπων προπολεμικης νοοτροπιας που βλεπουν το περιβαλον σαν δωρεαν κολατσιο και πεδιο αυτοεπιβεβαιωσης, χωρις να συνειδητοποιουν την ευθυνη τους σαν πολιτες για την φθορα του και επιπτωση της φθορας αυτης στο μελον των παιδιων τους. Αυτη η ταξη δημιουργηθηκε απο την απουσια της ουσιαστικης περιβαλοντικης εκπαιδευσης στην "παραδεισενια" Ελλαδα που εχοντας σχετικα μικρη ορατη επιβαρυνση κοιμαται τον υπνο του δικαιου χανοντας εναν εναν τους παραδεισους την εποχη που η Ευρωπη πια γνωριζει πως να αποφυγει αυτην την απωλεια. Αυτη η ταξη δυστυχως ειναι αριθμητικα ο μεσος Ελληνας που θα σας ρωτησει οταν βγειτε απο το βυθο "αν χτυπησατε τιποτα" και δυστυχως ανεξαρτητα οικονομικου η πολιτιστικου επιπεδου δε καταπινει μονο το βυθο αλλα και τον ευατο της σε καθε ευκαιρια με την ευρεως αποδεκτη τακτικη "κανε τη κουτσουκελα σου οσο δε σε βλεπουν". Ειναι για τους ανω των 30 καμενο χαρτι και δυστυχως δεν αλλαζει μυαλο. Το χειροτερο ειναι οτι χρησιμοποιοντας καποιοι εραστιτεχνες ψαροτουφεκαδες την τεχνολογια (scuba του 70-90) εγιναν με το καιρο μερος της εληνικης καταδυτικης κουλτουρας και αντε τωρα βγαλε τους. Οποιος δει τα στατιστικα ΟΛΩΝ των θαλασσιων ελληνικων δικτυακων κοινοτητων ψαρεματος επιφ, φουσκωτων, ψαροτουφ και scuba.

3 Οι υποβρυχιοι περιηγητες (γαλατικο χωριο) Ανθρωποι που τους αρεσει να βρισκονται στο υποβρυχιο περιβαλον εκτιμοντας την ομορφια του (μερικοι απο αυτους το μελετουν σαν επαγγελμα - ερευνητες). Δυστυχως πολυ λιγοτεροι απο αυτους συνειδητοποιουν την αξια του πλην της στιγμιαιας απολαυσης. Τα λιγοστα μελη παιρνουν πολλες φορες κριση αυτοκριτικης σε ενα τοσο αντιθετο περιβαλον, μπερδευονται οταν το αντιμετωπιζουν και πολλες φορες η απολογιστικη σταση τους οδηγει σε γκαφες.

Ζουμε ομως σε μια εποχη που η απληστια ειναι αυτονοητη και η ηθικη αρωστημενος ρομαντισμος. Το χρησιμο ομως δεν ειναι να το παιζουμε τρελλοι αλλα να ειμαστε πραγματικα με τη σταση μας και οχι με τα λογια μας.
Το μειοψηφικο δικιο μας, μεχρι τωρα στους περισοτερους απο μας, ξεσπουσε και ξεθυμαινε σε forum καφετεριες και ταβερνες. Απο μας εξαρταται να μην χωριστουμε σε 20 κλικες που θα μπερδευουν το τραγικο μας περιγυρο, αλλα να αποκτησουμε ενα profile με ακαταριπτα επιχειρηματα και αριθμητικη ισχυ στις επιδιωξεις μας.
Κρουω τον κωδωνα του κινδυνου, ειναι μεγαλο λαθος να εθελοτυφλουμε, αγνοοντας τον περιγυρο αυτο, και να εχουμε την αισθηση οτι ειμαστε πλειοψηφια. Αυτο θα μας μετατρεψει σε τυπου υφδραισα φωκια prive club.
Ρολος μας ειναι να επηρεασουμε τον περιγυρο να δει την αληθεια περα απο το στομαχι του.

Πειραζει να διαβαζεις και να γραφεις σε 15 forum; οχι
Πειραζει να υπαρχουν 15 forum απο ανθρωπους που συμφωνουν στα περισοτερα; παλι οχι (μπορει να εχουν αλλη αισθητικη)
Πειραζει να υπαρχει ενας και τοσο ολιγαριθμος συλλογος αυτοδυτων σε μια πρωτευουσα (και συμπρωτευουσα) μιας μεσογειακης χωρας με τετοια ακτογραμμη; ΤΡΑΓΙΚΟ!
Get in the GAME NOW!
(καλα τα πηγαινα, την αμερικανια δε τη γλυτωσα)

Physalia
04-04-08, 11:10
Δημήτρη.......

Respect :worship: