Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Οι Νεοι Φάκελοι - Ελληνικές θάλασσες χωρίς ψάρια

neokles
03-06-08, 19:37
Ο Αλέξης Παπαχελάς ερευνά το μεγάλο περιβαλλοντικό «ταμπού»: τι συμβαίνει με τα ψάρια στις Ελληνικές θάλασσες. ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ μιλούν με τους ειδικούς για τα είδη των ψαριών που κινδυνεύουν, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, και τις τεράστιες ποσότητες ψαριών που πετιούνται νεκρά στη θάλασσα. Η κάμερα των «Νέων Φακέλων» ταξιδεύει μέχρι την Κάλυμνο, τη μοναδική πλέον περιοχή της Ελλάδας που συντηρείται σχεδόν αποκλειστικά από την αλιεία, και ανακαλύπτει ότι οι ψαράδες με δυσκολία βγάζουν το μεροκάματο, αφού στα δίχτυα τους εμφανίζονται όλο και λιγότερα ψάρια. Ακόμη, η εκπομπή με την βοήθεια δυτών καταγράφει την καταστροφή των ελληνικών βυθών από τα εργαλεία των ψαράδων – για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε βίντεο – και μιλά γι’ αυτήν με τους αρμόδιους ερευνητές οι οποίοι επισημαίνουν τον κίνδυνο για τις αμμουδιές και τα ψάρια μας. Τέλος, οι «ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ» ανεβαίνουν στο ερευνητικό σκάφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών για μια έρευνα στον Κερκυραϊκό Κόλπο, που οι ψαράδες ελπίζουν ότι θα απαντήσει στο ερώτημα «πού πήγαν τα ψάρια.»

Απόψε Τρίτη 3/6/2008 00:15 Σκάι Τηλεόραση

Αντιγραφή από:
http://folders.skai.gr/thema_view.php?id=161

neokles
03-06-08, 20:28
Ρε GB γιατί δεν μιλάς; (ή μιλάς και εγώ δεν το είδα!!)

Για όσους δεν κατάλαβαν ο γνωστός μας grandbleu κάνει την εμφανισή του στην εκπομπή. Υποβρύχια πλάνα

Μπλε
03-06-08, 20:38
Ποιος σου το σφύριξε? :madwife:

neokles
03-06-08, 21:10
Ουδέν κρυπτόν υπο τον Κονταράτον!

χεχε
σε εδειξε στα προσεχώς στις ειδήσεις του Σκάι
ντροπαλέ, αυτά τα λένε! Ακους; Τα λένε!!

yan
03-06-08, 21:23
Απόψε Τρίτη 3/6/2008 23:00 Σκάι Τηλεόραση

00.15, right?

Physalia
03-06-08, 21:44
Ουδέν κρυπτόν υπο τον Κονταράτον!

μπράβο βρε Νεοκλή.... Εδώ το' χα όλη την ώρα να τους ξεμπροστιάσω ("φακελώνεται" και άλλος Τήθυος παρέα, ψάξτε τον!) αλλά ντρεπόντουσαν και τους λυπήθηκα! :D

neokles
03-06-08, 21:58
00.15, right?
Right

Σιγά σιγά θα το δείχνουν λίγο πριν το ξημέρωμα... λες και είμαστε βρυκολακες

Έπρεπε να τους ξεμπροστιάσεις... τι θα πει ντρέπονταν

Αυτά τα λένε! Θα είναι και ένα ωραίο θέμα για κουβέντα

Manogr
03-06-08, 22:55
Και live μεσω Internet ( http://www.skai.gr/master_livestream.php?rdtv=1024&rtk=t ) ... δεν το γραφει καποιος ? ;)

neokles
04-06-08, 00:16
Σύντομα θα αναμεταδίδεται και από εδώ
http://folders.skai.gr/themata_list.php?id=33

για όσους έχασαν την ζωντανή προβολή

(όχι θα την γλύτωνες)

Manogr
04-06-08, 00:26
Vasilis (http://www.scubadive.gr/forum/member.php?u=11) και grandbleu (http://www.scubadive.gr/forum/member.php?u=3) αστερια :D:thumbup::D

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
04-06-08, 00:27
καποιες γρηγορες παρατηρησεις ως προς την ουσια του πραγματος...

α. παντα θα φταινε οι ξενοι .....για το οτι δεν κινειται λεπι στην κερκυρα φταινε οι αλβανοι....(ειναι της μοδος να φταινε οι αλβανοι οπως παλιοτερα φταιγανε οι ιταλοι)

β. οι καλυμνιοι ειναι πολυ μπροστα ! θελουν να απαγορευτει το ψαρεμα τον μαη....το οτι εχουν αδειες απο τη δεκαετια του 80(τοτε που αρρωστησαν τα σφουγγαρια) να ψαρευουν οπου και οσο θελουν ειναι κατι το οποιο δεν χωρα σε μια ερευνα....

γ. ακουμπησαμε το λιμενικο οσο παταει η γατα...το οτι ψαρευουν οι μηχανοτρατες ξυριστα απο την ακτη δεν θα το αλλαξει καμμια χαρτογραφηση ποσειδωνιας (που σιγα μην γινει ποτε....αφου ολα μας τα λεφτα τα κανουμε eurofighter και F16)

δ... και για το τελος κι αφου ο Γιαννης και ο Βασιλης μιλανε ως αληθινοι εραστες της θαλασσας και εκφραζουν τον πονο που νιωθουν οποτε βλεπουν τους ρημαγμενους βυθους πεταγεται ο Παπαχελας και λεει το αμιμητο "στη θαλασσα δεν υπαρχει κανενας που δεν παρανομει!!!!!".....τι ηθελε να πει ο ποιητης....?????

Μην με πειτε γκρινιαρη...αλλα περαν του αρχικου ενθουσιασμου μου οτι επιτελους ειπε καποιος να ασχοληθει με την ερημοποιηση των παγκοσμιων θαλασσων (και ουχι μονο των ελληνικων)...η ερευνα μου εμοιαζε πιο πολυ με ξεπετα παρα με κατι ουσιαστικο....τι περιμενα? να μιλησει ο δημοσιογραφος για την ουσια , να προκαλεσει και να σοκαρει...κατι που δυστυχως δεν βγηκε .....

αλλα περαν τουτου εμεις εδω ξερουμε οτι οι εραστες της θαλασσας ΔΕΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ αλλα παλευουν για την προστασια της.....

και ευχομαι οσοι εδω μπορουν (οπως το διδυμο με τις ημιστεγανες:)) να συνεχισουν να παλευουν για το παθος τους, για τη ΘΑΛΑΣΣΑ!!!!!!

neokles
04-06-08, 00:42
Γκρινιάρη

geogeo
04-06-08, 07:50
....
δ... και για το τελος κι αφου ο Γιαννης και ο Βασιλης μιλανε ως αληθινοι εραστες της θαλασσας και εκφραζουν τον πονο που νιωθουν οποτε βλεπουν τους ρημαγμενους βυθους ....
....

Συμφωνώ σε όλα στο post του Γιώργου, αλλά ξεχωρίζω το παραπάνω κομμάτι γιατί χαίρομαι μέσα στην αφόρητη υποκρισία της τηλεόρασης να βλέπω ανθρώπους που εννοούν αυτά που λένε και φυσικά χαίρομαι διπλά γιατί πρόκειται για "δικούς μας" :)

Υ.Γ. Αμάν ρε Γιάννη με το σταριλίκι :p, ο Νίκος δεν πήγαινε για ύπνο αν δεν του υποσχόμουν ότι θα "γράψω" την εκπομπή για να την δει σήμερα.

MICHALIS
04-06-08, 08:43
Ο Αλέξης Παπαχελάς ερευνά το μεγάλο περιβαλλοντικό «ταμπού»: τι συμβαίνει με τα ψάρια στις Ελληνικές θάλασσες. ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ μιλούν με τους ειδικούς για τα είδη των ψαριών που κινδυνεύουν, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, και τις τεράστιες ποσότητες ψαριών που πετιούνται νεκρά στη θάλασσα. Η κάμερα των «Νέων Φακέλων» ταξιδεύει μέχρι την Κάλυμνο, τη μοναδική πλέον περιοχή της Ελλάδας που συντηρείται σχεδόν αποκλειστικά από την αλιεία, και ανακαλύπτει ότι οι ψαράδες με δυσκολία βγάζουν το μεροκάματο, αφού στα δίχτυα τους εμφανίζονται όλο και λιγότερα ψάρια. Ακόμη, η εκπομπή με την βοήθεια δυτών καταγράφει την καταστροφή των ελληνικών βυθών από τα εργαλεία των ψαράδων – για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε βίντεο – και μιλά γι’ αυτήν με τους αρμόδιους ερευνητές οι οποίοι επισημαίνουν τον κίνδυνο για τις αμμουδιές και τα ψάρια μας. Τέλος, οι «ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ» ανεβαίνουν στο ερευνητικό σκάφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών για μια έρευνα στον Κερκυραϊκό Κόλπο, που οι ψαράδες ελπίζουν ότι θα απαντήσει στο ερώτημα «πού πήγαν τα ψάρια.»

Απόψε Τρίτη 3/6/2008 00:15 Σκάι Τηλεόραση

Αντιγραφή από:
http://folders.skai.gr/thema_view.php?id=161

Και αφου κατεστρεψαν την δικη τους θαλασσα , ξεχυθηκαν στο υπολοιπο Αιγαιο και ξηλωνουν ολους του εναπομειναντες υφαλους απο ψαρια , φουσκες , πινες κλπ κλπ κλπ
Και μετα θα κλαινε παλι και μετα θα τους λυπαστε ολοι σας τους φουκαραδες και μετα θα γινουν 5-6 εκπομπες για να βγαλουν καποιοι μαγκες 5 φραγκα απο τις εκπομπες και θα γελαν αυτοι με το ποσο ΜΑΛΑΚΕΣ ειμαστε ..

fin
04-06-08, 09:38
Απο αυτα που εχω δει γενικα απο τους ελληνες δημοσιογραφους, το συγκεκριμενο θεμα αν και υποβαθμισμενο (ενα απο τρια και μαλιστα σε ζωνη βαθεως υπνου) με ικανοποιησε γιατι:
α δεν ηταν σε ειδικη εκπομπη σαν το econews (ωστε να το δουν λιγοι) αλλα σε δημοφιλεστατη παραγωγη
β σε αυτα που αναφερθηκαν δεν εγιναν τα γνωστα μοιραια "λαθη" ωστε να αλλοιωνεται η πραγματικοτητα, (αν και ελλειψαν αναφορες κλειδια για το θεμα).
γ δεν εξυμνηθηκε η δραση καμιας πλευρας
δ δεν προωθηθηκαν αβιαστα ουτοπικες σοφες λυσεις για το προβλημα για να μαλακωσει η ψυχουλα του θεατη πριν παει για υπνο, αλλα η υποθεση εμεινε στα γεγονοτα (μπραβο στο team, αυτο ειναι το πιο δυσκολο για reporters)
Με αρεσε. Ειναι καλο βημα.
Πρεπει να κατανοησουμε οτι το η κοτα με χρυσα αυγα ειναι μονο παραμυθι.
Και οχι δεν χαθηκαν τα παντα. Με την πονηρια των "αμοιρων" πληθυσμων αγονων περιοχων να υπερασπιζονται τους "αποδοτικους" κλαδους της τρατας και οχι τους δυσκολοτερους οπως του τουρισμου μεσω της διατηρησης πολιτιστικης κληρονομιας, μπορει ανετα να κανουμε το δασος ερημο στα επομενα χρονια. Χρειαζεται να περασει στη κοινη γνωμη οτι η χαρτογραφηση και οχι μονο πρεπει να προχωρησει οσο το δυνατο πιο γρηγορα, ωστε να μπορει με νομο ο πολιτης να κλεισει το μαγαζι του εμπρηστη πριν τελειωσουν ολα. Μακαριτης εγινε ο Jacques-Yves και εμεις στην ακρη της μεσογειου ακομα μοιρολογουμε; Αν πιστευει κανεις οτι ειναι αμετοχος σε αυτο γελιεται.

neokles
04-06-08, 11:01
Υ.Γ. Αμάν ρε Γιάννη με το σταριλίκι :p, ο Νίκος δεν πήγαινε για ύπνο αν δεν του υποσχόμουν ότι θα "γράψω" την εκπομπή για να την δει σήμερα.

Προτείνω να κάνουμε προβολή του αφιερώματος και όταν τελειώσει να πίνουμε τις μπύρες μας έχοντας κάνει freeze το video στην εικόνα των ντροπαλών φίλων μας :p

fivos
04-06-08, 11:49
Μην με πειτε γκρινιαρη...αλλα περαν του αρχικου ενθουσιασμου μου οτι επιτελους ειπε καποιος να ασχοληθει με την ερημοποιηση των παγκοσμιων θαλασσων (και ουχι μονο των ελληνικων)...η ερευνα μου εμοιαζε πιο πολυ με ξεπετα παρα με κατι ουσιαστικο....τι περιμενα? να μιλησει ο δημοσιογραφος για την ουσια , να προκαλεσει και να σοκαρει...κατι που δυστυχως δεν βγηκε .....

αλλα περαν τουτου εμεις εδω ξερουμε οτι οι εραστες της θαλασσας ΔΕΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ αλλα παλευουν για την προστασια της.....

Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με όλα αυτά που αναφέρει ο Γιώργος.
Περίμενα περισσότερα από τον Παπαχελά κι αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι παραπέρα πόσο ουσιαστικά ήταν/είναι και τα υπόλοιπα ρεπορτάζ των φακέλων που δεν έχω προσωπικά στοιχεία από πρώτο χέρι για να τα ελέγξω :lipsrsealed:

Το μόνο που μοιάζει ελπιδοφόρο, είναι ότι το πρόβλημα της υπεραλίευσης είναι πλέον παρόν και "πουλάει" οπότε θα βρεθούν κάποια στιγμή και σοβαροί άνθρωποι που θα πιέσουν και θα βγάλουν περισσότερες αλήθειες στη φόρα.
(ελπίζω...)

...και ευχομαι οσοι εδω μπορουν (οπως το διδυμο με τις ημιστεγανες:)) να συνεχισουν να παλευουν για το παθος τους, για τη ΘΑΛΑΣΣΑ!!!!!!
:thumbup:
Τα πλάνα με την κατεστραμμένη ποσειδωνία, ήταν πραγματικά σοκαριστικά...
σαν καμμένο δάσος... :lipsrsealed:

GKanel
04-06-08, 12:24
Περίμενα περισσότερα από τον Παπαχελά κι αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι παραπέρα πόσο ουσιαστικά ήταν/είναι και τα υπόλοιπα ρεπορτάζ των φακέλων που δεν έχω προσωπικά στοιχεία από πρώτο χέρι για να τα ελέγξω :lipsrsealed:
Και εγώ περίμενα κάτι παραπάνω από την συγκεκριμένη εκπομπή και τους συντελεστές της.
Προφανώς εάν το θέμα του ρεπορτάζ δεν είναι πολιτικό, πόλεμος ή μίζες δεν έχει ενδιαφέρον (τηλεοπτικό) και έτσι καταλήγει τσόντα σε κάποια εκπομπή τρία σε ένα και χωρίς πολλά πολλά. :lipsrsealed:

Παντός το ζεύγος των δικών μας εραστών έσκισε. :thumbup:

neokles
04-06-08, 12:35
Επειδή έχω δει αρκετά θέματα πάνω στα οποία έχω ιδία άποψη από πολλούς (πολύ καλούς) δημοσιογράφους αλλά και τον Παπαχελά και μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος όταν δεν κάνουν κακό. Ήταν το τρίτο θέμα της εκπομπής και ήταν επιδερμικό. Το πρώτο (SIEMENS) ήταν πολύ πιο αναλυτικό και πάλι όμως συμπέρασμα δεν βγήκε. Ο άνθρωπος όμως κάνει ρεπορτάζ. Δεν είναι δουλειά του να βγάζει συμπέρασμα. Τα συμπεράσματα πρέπει να τα βγάζει ο τηλεθεατής και σίγουρα όχι ο δημοσιογράφος. Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να μας δίνει την λύση ο δημοσιογράφος;

Χρειάζεται συνέχεια.

Μπλε
04-06-08, 13:27
Συμφωνώ περισσότερο με τον Νεοκλή και τον Δημήτρη (fin).

Ο δημοσιογράφος καλά κάνει και δεν βγάζει συμπεράσματα, εμένα μου άρεσε που ο τρατάρης στο Ιόνιο τα ρίχνει στους Αλβανούς (για όλα φταίνε οι Άλλοι), ο ψαράς που λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε επάγγελμα και φυσικά το άδειασμα του λιμεναρχείου (πολύ σωστά και με το γάντι). Η επιλογή των συγκεκριμένων πλάνων ήταν "δημοσιογραφική επιλογή", γιατί πιστέψτε με, είχαν άπειρες ατάκες και πλάνα στη διάθεσή τους για τη συγκεκριμένη εκπομπή.

Ειδικά στην ιστορία με το λιμεναρχείο, δεν είχε νόημα να καταγγείλει κακές πρακτικές, ενώ στα συγκεκριμένα γυρίσματα τους δόθηκε η ευκαιρία. Πολύ καλά έμειναν στο ότι το λιμεναρχείο δεν γνωρίζει τίποτα παραπάνω από όσα του έχει πει το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, και το συγκεκριμένο Υπουργείο πιστεύει ότι Ποσειδωνίες υπάρχουν μόνο στις χαρτογραφημένες περιοχές Natura.

Επίσης μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας (πόσες φορές αλήθεια έχουν προβληθεί πλάνα στην ελληνική τηλεόραση?), αν και είχα φυσικά μικροαντιρρήσεις σαν συμμετέχων στα γυρίσματα.

Αν και η ώρα προβολής της παραήταν ακατάλληλη, πολλοί ψαράδες παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη εκπομπή, και εγώ αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό (ήδη με έχουν πάρει τηλέφωνο να μου το πουν). Οι ψαράδες, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, είναι λίγο πολύ συνειδητοποιημένοι και γνωρίζουν το συμφέρον τους. Δεν είναι σωστό να στεκόμαστε σε συγκεκριμένα κακά παραδείγματα, γιατί δεν αντιπροσωπεύουν τη συνολική πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η αλιεία οδηγείται σε αδιέξοδο και οι ψαράδες είναι απελπισμένοι, περιμένουν το κατάλληλο σπρώξιμο για να βγουν από αυτό. Ορισμένες ομάδες-σύλλογοι έχουν ήδη αναλάβει δράση, χρηματοδοτώντας υποβρύχιες χαρτογραφήσεις και παραδίδοντας περιοχές για καταφύγια. Εγώ έχω πίστη και περιμένω να έρθουν καλύτερες ημέρες για τις θάλασσές μας.

Συνολικά είμαι ικανοποιημένος, γιατί η συγκεκριμένη δημοσιογραφική ομάδα δεν στρέβλωσε την πραγματικότητα, έδωσε το λόγο σε πλήθος εμπλεκόμενων ανθρώπων, παρουσιάζοντας το θέμα από όλες τις πλευρές του. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πραγματικά πολύ χειρότερα, γιαυτό αρκούμαι στα λίγα και καλά (προς το παρόν και για αρχή).

Νεοκλή, μαζέψου, το έχεις παρακάνει :madwife:

Υ.Γ. Μπόνους υλικό, τα σημάδια της μηχανότρατας στο βυθό της Κοιλάδας

fivos
04-06-08, 13:33
Ο άνθρωπος όμως κάνει ρεπορτάζ. Δεν είναι δουλειά του να βγάζει συμπέρασμα. Τα συμπεράσματα πρέπει να τα βγάζει ο τηλεθεατής και σίγουρα όχι ο δημοσιογράφος.
Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να μας δίνει την λύση ο δημοσιογράφος;
Καλό είναι να μας προβληματίζει, να κρατάει τις αποστάσεις του όπου υπάρχουν αμφιλεγόμενα θέματα και να μας δίνει τροφή για σκέψη, όχι όμως και να μην έχει άποψη.

Άσε που τελικά είναι μύθος ότι ο δημοσιογράφος δεν έχει άποψη.
Άποψη δεν είναι είναι μόνο αυτά που λέγονται από το δημοσιογράφο σε ένα ρεπορτάζ.

Άποψη είναι και το ποιες πληροφορίες θα αναδείξεις (=τις πιο ανώδυνες) και το ποιες θα αποσιωπήσεις: ότι π.χ. οι Καλύμνιοι έχουν ρημάξει χρόνια τώρα τον τόπο κι ότι οι λιμενικοί έχουν πελατειακές σχέσεις και πληρώνονται σε είδος από τους ντόπιους ψαρομπουκαλάκηδες κι απ' τις μηχανότρατες που ψαρεύουν παράνομα στα 200 μέτρα από την ακτή.

Άποψη είναι και το μοντάζ του τελικού υλικού, το πόσο χρόνο δηλ. θα δώσεις σε κάθε επιμέρους θέμα.

Βέβαια για να διατυπώσεις υπεύθυνα άποψη, χρειάζεται έρευνα σε βάθος για να μπορείς να μιλήσεις με στοιχεία και απόφαση να αντιμετωπίσεις όλους αυτούς που θα στην πέσουν όταν γίνεις "κακός" μαζί τους. Αυτό που είδαμε χθες, ήταν απλά "ένα τρίτο θέμα που συμπληρώνει τη διάρκεια της εκπομπής" κι όχι μια έρευνα σε βάθος.

Για να μην είμαι μόνο γκρινιάρης, το ξαναλέω: Καλό είναι που θίχτηκε το θέμα αλλά είναι κακό που θίχτηκε τόσο γενικά και επιδερμικά με πολλές κρίσιμες πληροφορίες να είναι τελείως απούσες.

ΥΓ: Οι συνειδητοποιημένοι ψαράδες που βλέπουν την καταστροφή και είναι θετικοί στα καταφύγια ψαριών μου έκαναν τρομερή εντύπωση, αλλά αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο να είναι το ποσοστό των ψαράδων με τέτοιες προθέσεις?

neokles
04-06-08, 14:28
Νεοκλή, μαζέψου, το έχεις παρακάνει :madwife:

To link ξεκίνησε να αναμεταδίδει μέσω Internet
http://folders.skai.gr/themata_list.php?id=33'

Σε λίγο θα σας πω και που θα μοιράζουμε αφίσες και μπλουζάκια του GB και του Vasilis παρμένα από τα στιγμιότυπα της εκπομπής. :p:rofl:

Tiburon
04-06-08, 16:33
:thumbup: Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουν αρχίσει επιτέλους να βγαίνουν στον αέρα θέματα σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον. Απλά αναρωτιέμαι αν ο λόγος που προβάλλονται είναι γιατί έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι (πράγμα το οποίο ισχύει σε μεγάλο βαθμό) ή απλά γιατί αρχίζει να γίνεται της μόδας και ‘πιάνει’ αφού είναι κάτι που έλειπε από την ελληνική τηλεόραση. Ίσως είναι ένας συνδυασμός και των δύο! Όπως και να είναι, αυτό που έχει σημασία είναι να καταφέρει να ενημερώσει σωστά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό. Σε ότι αφορά το δεύτερο πιστεύω ότι κάτι γίνεται αλλά για το πρώτο… πιστεύω όπως και οι προλαλήσαντες ότι το θέμα δεν έχει καλυφθεί επαρκώς.

Όταν αποφασίζουν να επιλέξουν πλάνα οι δημοσιογράφοι με βάση τα δικά τους κριτήρια, σίγουρα χάνεται σημαντικό μέρος της ουσίας. :thumbdn: Θέματα όπως η αλόγιστη ερασιτεχνική αλιεία και η χρήση απαγορευμένων μεθόδων αλιείας (π.χ. δυναμίτης στην Κάλυμνο…) έμειναν ανέγγιχτα όπως και η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων ή έστω η αποτελεσματική προστασία των ήδη υπαρχόντων προστατευόμενων περιοχών. :fioufiou:

Και τέλος ως κλασσικός παραπονιάρης βορειοελλαδίτης :angry: κι επειδή "Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα", γιατί δεν μίλησε κάποιος από το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) με έδρα την Καβάλα, που είναι υπεύθυνο για τη σχεδίαση, δημιουργία, παρακολούθηση μπλα μπλα μπλα των Τεχνητών Υφάλων που υπάρχουν ή πρόκειται να εγκατασταθούν σε Φανάρι Ροδόπης, Ιερισσό, Κάλυμνο, Πρέβεζα, Πιερία και πολλές άλλες περιοχές; :madwife: Μήπως πέφτει λίγο μακριά η Καβάλα; Απλά δεν το γνώριζαν; Ή μήπως κάποιοι θα μπορούσαν να τους παραπέμψουν εκεί και δεν το έκαναν; :lipsrsealed: Βέβαια μπορεί να το έκαναν και οι δημοσογράφοι να μην τους άκουσαν ή απλά να έτυχε… Who knows! :confused:

Physalia
04-06-08, 17:14
...γιατί δεν μίλησε κάποιος από το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) με έδρα την Καβάλα, που είναι υπεύθυνο για τη σχεδίαση, δημιουργία, παρακολούθηση μπλα μπλα μπλα των Τεχνητών Υφάλων που υπάρχουν ή πρόκειται να εγκατασταθούν σε Φανάρι Ροδόπης, Ιερισσό, Κάλυμνο, Πρέβεζα, Πιερία και πολλές άλλες περιοχές; :madwife: Μήπως πέφτει λίγο μακριά η Καβάλα; Απλά δεν το γνώριζαν; Ή μήπως κάποιοι θα μπορούσαν να τους παραπέμψουν εκεί και δεν το έκαναν; :lipsrsealed: Βέβαια μπορεί να το έκαναν και οι δημοσογράφοι να μην τους άκουσαν ή απλά να έτυχε… Who knows! :confused:Ή μήπως κάποιοι θα μπορούσαν να τους παραπέμψουν εκεί και δεν το έκαναν; :lipsrsealed: Βέβαια μπορεί να το έκαναν και οι δημοσογράφοι να μην τους άκουσαν ή απλά να έτυχε… Who knows! :confused:

:( ....τελείως μικροσυντεχνιακή λογική που δε θα έπρεπε καθόλου μα καθόλου να απασχολεί όλους εμάς.... Ας μην αναπαράγουμε κι εμείς πρότυπα που έχουμε κοροϊδέψει στους παλαιότερους Tiburon...

MICHALIS
04-06-08, 17:28
Πολυ σωστη η παρατηρηση σου Μαρια .
Μηπως ομως θα επρεπε να δουμε τι εχουν να πουν και οι αρμοδιοι αυτου του Ινστιτουτου για να αποκτησουμε μια , ισως πιο πληρη εικονα στο θεμα ?
Σιγουρα το ΕΛΚΕΘΕ αγωνιζεται και μαλιστα σκληρα και σε πολλα θεματα αποτελεσματικα , αλλά στοιχεια μπορουν να δοθουν ισως και απο τους αλλους φορεις σε μια ευρυτερη συνεργασια (ελπιζω να μην αποδεικνυομαι παλι τελειως αφελης ) . Δεν μιλαω για την συγκεκριμενη εκπομπη , παρα για το θεμα αυτο καθεαυτο .
Ισως το ΕΛΚΕΘΕ να ειναι πιο προσβασιμο για πληροφορηση του κοινου , αλλα ας δουμε τι λενε και οι αλλοι που ασχολουνται με το συγκεκριμενο θεμα κατ'αποκλειστικοτητα (ασχολουνται ?)
Φυσικα , το θεμα δεν ειναι η πληροφορηση του κοινου , αυτα ειναι κυριως τροφη για τα ΜΜΕ . Το θεμα ειναι να βρεθουν και να εφαρμοστουν λυσεις .
Ο,τι και να λεμε , keep up the good work για οσους ασχολουνται .

Physalia
04-06-08, 17:52
Δηλαδή πόσες ώρες θέλατε να ενημερώνεστε για τους τεχνητούς υφάλους (διότι περί αυτών ήταν το σχόλιο του Tiburon); Ήταν πράγματι αυτή η ουσία της εκπομπής;

Με τη σειρά μου θα ήθελα να γκρινιάξω που μίλησε μόνο η wwf και όχι η Greenpeace που έχει ασχοληθεί αρτιότατα με το θέμα της υπεραλίευσης και των προστατευόμενων περιοχών. Επίσης δε μίλησε το Πανεπιστήμιο Πατρών, με φοβερό και μακρόχρονο έργο στην αλιευτική ωκεανογραφία και την εκτίμηση των αλιευτικών αποθεμάτων, ούτε το ΑΠΘ και ο κος Στεργίου, ούτε και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης.
Τέλος δε μίλησε ο κυρ-Βαγγέλης, ο κυρ-Μήτσος, ούτε καν ο Κάπτα-Τζίμης ο ψαράς που τον ξέρω και είναι και γαμώ τα παιδιά και έχει και άποψη για τον αλιευτικό τουρισμό... Δε μίλησαν επίσης οι εκπρόσωποι της Καταδυτικά Πάρκα Α.Ε.

Τελικά αυτά όλα έχουν για μας σημασία; :(

Ας πούμε ποια άποψη δεν ακούστηκε, όπως και σωστά κάνατε όλοι ως τώρα....
Το ποιού η άποψη, ας μη μας σκοτίζει ή ας το αφήσουμε για τους διαδρομιστές (lobbyist) ωκεανογράφους....

Γνώμη μου :)

MICHALIS
04-06-08, 18:34
:oΜαλιστα :o

Tiburon
04-06-08, 19:08
Ουσιαστικά αυτό που θέλω να κριτικάρω είναι ο τρόπος σκέψης των δημοσιογράφων και των καναλιών. Πριν κάνει κάποιος ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ ή μία εκπομπή που να καλύπτει επαρκώς ένα θέμα φαντάζομαι ότι θα πρέπει πρώτα να διερευνήσει ποιες πτυχές του θέματος πρέπει να καλυφθούν και ποιοι είναι οι πλέον αρμόδιοι – ας μου επιτραπεί η χρήση του όρου – για να μιλήσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μιλούν πάντα οι ίδιοι και ίδιοι ή μόνο οι θεωρούμενοι ως ‘top’ του είδους και να μη δίνεται η ευκαιρία σε άλλους ανθρώπους. Πολλές φορές όμως οι δημοσιογράφοι δίνουν το λόγο σε όποιον έχουν ‘εύκαιρο’.

Η μόνη μου παρατήρηση σε ότι αφορά το ρεπορτάζ είναι ότι θα ήθελα να ακουστούν μερικές κουβέντες και από τους κατασκευαστές – εμπνευστές του τεχνητού υφάλου (από το ΙΝ.ΑΛ.Ε.*) ώστε να καταλάβει ο κόσμος τι εξυπηρετούν. Και αν υπήρχε όντως πρόβλημα τηλεοπτικού χρόνου, λίγο λιγότερο WWF θα έδινε το περιθώριο και σε άλλους να μιλήσουν, ίσως και για άλλα θέματα, που όπως πολλοί προείπαμε, δεν αναφέρθηκαν καθόλου. Και για να μην παρεξηγηθώ λέω απλώς τι παραπάνω θα ήθελα εγώ από το ρεπορτάζ και τίποτε περισσότερο.

* Μία τέτοια αναφορά συμβάλλει ώστε να μάθει ο κόσμος τι γίνεται στις Ελληνικές θάλασσές και από ποιους.

DHMHTRHS
04-06-08, 22:32
..................
Άποψη είναι και το μοντάζ του τελικού υλικού, το πόσο χρόνο δηλ. θα δώσεις σε κάθε επιμέρους θέμα.

Βέβαια για να διατυπώσεις υπεύθυνα άποψη, χρειάζεται έρευνα σε βάθος για να μπορείς να μιλήσεις με στοιχεία και απόφαση να αντιμετωπίσεις όλους αυτούς που θα στην πέσουν όταν γίνεις "κακός" μαζί τους. Αυτό που είδαμε χθες, ήταν απλά "ένα τρίτο θέμα που συμπληρώνει τη διάρκεια της εκπομπής" κι όχι μια έρευνα σε βάθος.

Για να μην είμαι μόνο γκρινιάρης, το ξαναλέω: Καλό είναι που θίχτηκε το θέμα αλλά είναι κακό που θίχτηκε τόσο γενικά και επιδερμικά με πολλές κρίσιμες πληροφορίες να είναι τελείως απούσες.
........................

Μέσα στο μυαλό μου είσαι!!:worship:

Στο κάτω κάτω ............ Αυτός που ελέγχει το Μέσον .... ελέγχει και την Πληροφορία.:angry:

Manogr
04-06-08, 22:42
Το θέμα είναι οτι είδαμε ενα ρεπορταζ (απο τα 3 μιας εκπομπης) που εθεσε ορισμενα σημαντικα θεματα απευθυνομενο στο ευρη κοινο. Σε ενα κοινο που σε μια εκπομπη ειδε θεματα για τη Siemens, το αλλο που δεν ειδα (εβλεπα Κουτι της Πανδωρας για το Facebook και το αλλαξα την ωρα του θεματος μας) και που δεν περιμενε απαραιτητα να δει το θεμα των ψαριων. Δεν μπορουμε να απαιτουμε απο ενα τετοιο ρεπορταζ να καλυψει τα παντα, ολες τις αποψεις, ολα τα προβληματα και ολους τους φορεις (ελεος πια με τους φορεις:madwife:)... ΜΑΚΑΡΙ να φθασουμε στο επιπεδο που θα εχουμε 2ωρες εκπομπες αφιερωμενες στα προβληματα της θαλασσας αλλα ακομα δεν ειμαστε εκει και το κοινο θελει μικρα-μικρα βηματα. Ποσοι θα αντεχαν μια εξαντλητικη εκπομπη για το συγκεκριμενο θεμα (εκτος απο εμας:p) ?

Ειναι γεγονος οτι τα προβληματα του περιβαλλοντος εχουν γινει μοδα...και αυτο μας βολευει...τα προβληματα της θαλασσας οχι και τοσο ακομα αλλα σιγα σιγα βλεπω ενα αυξημενο ενδιαφερον που μπορει να οδηγησει σε κατι καλο...

Δεν κριτικαρω οσους εγραψαν για τις ελλειψεις της εκπομπης, καλα κανουν εδω που ειμαστε, απλα αναφερω οτι απο το...τιποτα δεν μπορουμε να απαιτουμε αμεσα τα παντα...πολυ περισσοτερο απο ενα δημοσιογραφο ενος ιδιωτικου καναλιου που, οπως και να το κανουμε, θελει και την τηλεθεαση...

Σώτος Χριστοδούλου
04-06-08, 22:48
Έχω δει την εκπομπή από τον σύνδεσμο στο διασίκτυο. Μόνο 19 λεπτά ήταν?

Νομίζω πως έχουν βγει κάποια στοιχεία πολύ καλά από την εκπομπή. Και ο κοινός θεατής νομίζω θα ήταν εύκολο να εξάξει κάποια συμπεράσματα ως προς το τι είναι υπεραλίευση, ότι οι πληθυσμοί των ψαριών λιγοστεύουν και θα εξαληφθούν το 2048 (!?), πώς μια μηχανότρατα ψαρεύει καταστροφικά και ολέθρια, ότι η ποσιδωνεια (τις ορθογραφίες μου μέσα :angyr:) λειτουργεί σαν δάσος όπου τα ψάρια βρίσκουν καταφύγιο, ότι μόνο το 20% του βυθού στην Ελλάδα έχει χαρτογραφηθεί ως προς την ύπαρξη ποσιδωνειας από το ΕΛΚΕΘΕ, πώς η άγνοια υπαρξής της συμβάλλει στην καταστροφή της οπότε πρέπει να γίνει χαρτογράφηση και του υππλοιπου 80%, πως οι Αλβανοί ψαρεύουν ολόχρονα ενώ οι έλληνες ψαράδες του Ιονίου όχι με μηχανότρατες το καλοκαίρι. Επίσης πως οι ψαράδες βγάζουν πολύ λιγότερα ψάρια σήμερα από ότι παλαιότερα στον ίδιο χρόνο δουλειάς ή για το ίδιο μήκος δικτύων, ότι σκοτώνουμε πολλά ψάρια που τελικά δεν τα τρώμε αλλά τα τρωνε οι γλάροι.

Για την παιδεία ρε παιδιά δεν μας είπε τίποτε! Για αυτή τη νοοτροπία που περνάμε στα παιδιά μας ότι ο η καταξίωση περνά μέσα από τα σκορ, και πως για να είσαι άντρας πρέπει να ψαρεύεις! Να ψαρεύεις με κάθε τρόπο και από πολύ μικρός. Να αγαπάς το όπλο σου και ότι κινείτε να εκτελείται! και αν δεν μπορεις να βουτήξεις μη σκωτίζεσαι. Το ΤΝΤ γι' αυτό το σκοπό έχει ανακαλυφθεί. Αν δεν έχεις πρόσβαση σε εκρηκτικά μην σκοτίζεσαι. Ρίξε αυτό το μίγμα και θα δεις τα ψαράκια να βγαίνουν ζαλισμένα στην επιφάνεια, μαστουρωμένα και μαζεφτα! Τα ψάρια τα σκοτώνουμε και τα τρώμε! Η τα πουλάμε ρε! Δεν τα βγάζουμε φωτογραφίες. και δεν είμαστε αρχιτέκτονες να κτίζουμε σπιτάκια και να παίζουμε με κούκλες στο βυθό ρε! Οι δύτες ψαρεύουν, δεν φωτογραφίζουν! Στη θάλασσα πάμε για να ψαρέψουμε! Τι να την κάνεις την μάσκα χωρίς καμάκι?

Και ένα σωρό άλλα αξιώματα που είναι βαθειά φυτεμένα μέσα στο ταμπεραμέντο μας τα οποία ίσως να παίζουν κάποιο ρόλο στην κατάντια της νεκρής ποσιδωνίας και του γόνου που η μηχανότρατα αποφασίζει ότι θα γίνει τροφή για γλάρους και όχι ψάρι ενήλικο!

MICHALIS
05-06-08, 07:13
Έ

Για την παιδεία ρε παιδιά δεν μας είπε τίποτε! Για αυτή τη νοοτροπία που περνάμε στα παιδιά μας ότι ο η καταξίωση περνά μέσα από τα σκορ, και πως για να είσαι άντρας πρέπει να ψαρεύεις! Να ψαρεύεις με κάθε τρόπο και από πολύ μικρός. Να αγαπάς το όπλο σου και ότι κινείτε να εκτελείται! και αν δεν μπορεις να βουτήξεις μη σκωτίζεσαι. Το ΤΝΤ γι' αυτό το σκοπό έχει ανακαλυφθεί. Αν δεν έχεις πρόσβαση σε εκρηκτικά μην σκοτίζεσαι. Ρίξε αυτό το μίγμα και θα δεις τα ψαράκια να βγαίνουν ζαλισμένα στην επιφάνεια, μαστουρωμένα και μαζεφτα! Τα ψάρια τα σκοτώνουμε και τα τρώμε! Η τα πουλάμε ρε! Δεν τα βγάζουμε φωτογραφίες. και δεν είμαστε αρχιτέκτονες να κτίζουμε σπιτάκια και να παίζουμε με κούκλες στο βυθό ρε! Οι δύτες ψαρεύουν, δεν φωτογραφίζουν! Στη θάλασσα πάμε για να ψαρέψουμε! Τι να την κάνεις την μάσκα χωρίς καμάκι?

Και ένα σωρό άλλα αξιώματα που είναι βαθειά φυτεμένα μέσα στο ταμπεραμέντο μας τα οποία ίσως να παίζουν κάποιο ρόλο στην κατάντια της νεκρής ποσιδωνίας και του γόνου που η μηχανότρατα αποφασίζει ότι θα γίνει τροφή για γλάρους και όχι ψάρι ενήλικο!

:thumbup:

fin
05-06-08, 09:14
Η μόνη μου παρατήρηση σε ότι αφορά το ρεπορτάζ είναι ότι θα ήθελα να ακουστούν μερικές κουβέντες και από τους κατασκευαστές – εμπνευστές του τεχνητού υφάλου (από το ΙΝ.ΑΛ.Ε.*) ώστε να καταλάβει ο κόσμος τι εξυπηρετούν...
Εισαι λιγο υπερβολικος μαλον σε αυτο. Δημιουργια τεχνητων υφαλων και μελετη τους γινεται εδω και δεκαετιες (ακομα και στην Ελλαδα). Απλα οι ελληνες επιστημονες δεν μπορουσαν (εξαιτιας μικρης χρηματοδοτησης και βλακωδους νομοθεσιας) να υλοποιησουν τις ερευνες που στο εξωτερικο εχουν προχωρησει πια παρα πολυ. Θα ητανα αδικο να αναφερω ανθρωπους παραλειποντας αλλους. Ολοι κανουν τη δουλεια τους οπως νομιζουν, ψαχνοντας διεξοδο στον ελληνικο λαβυρινθο εμποδιων. Τα τελευταια 2 χρονια (20 χρονια μετα) που το προβλημα χτυπησε νουμερα οικονομιας, τωρα ξαναθυμουνται ολοι τους επιστημονες μηπως και μπορεσουν να ξαναγεμισουν τη θαλασσα ψαρια.

Τουλαχιστον η ανασυσταση του ΕΛΚΕΘΕ απο πολλα ερευν κεντρα ευχομαι να σταματησε τον "ανταγωνισμο" και τα "μικρομαγαζα". Ο στοχος ειναι κοινος, το χρημα λιγο και δε μας παιρνει να το δουμε ετσι. Ισως μαλιστα μια εκπομπη να επρεπε να ασχοληθει με το ποσοι ποροι δαπανονται απο ερευνα ιδιου αντικειμενου που γινονται παραλληλα απο διαφορους ερευνητες γιατι οι συναδελφοι τους δεν δημοσιοποιουν την δουλεια τους στο βαθμο που ειναι υποχρεωμενοι (η συνεργασια δεν ηταν ποτε το εθνικο μας προτερημα).

neokles
05-06-08, 09:57
Η μόδα περιβάλλον θα περάσει όπως πέρασε και στο παρελθόν όπως πέρασαν και άλλου είδους μόδες.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην εκμεταλλευτούμε αυτή την μόδα προκειμένου να δούμε έργα, πράξεις και αποτελέσματα.

Είναι μια μάχη με τον χρόνο

D.Poursanidis
05-06-08, 10:21
....απο διαφορους ερευνητες γιατι οι συναδελφοι τους δεν δημοσιοποιουν την δουλεια τους στο βαθμο που ειναι υποχρεωμενοι (η συνεργασια δεν ηταν ποτε το εθνικο μας προτερημα).

Is all about money.....

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
05-06-08, 11:06
η οικονομια διεπει τη συνειδηση ειπε ο καρολος πριν πολλα πολλα χρονια....

fin
05-06-08, 11:40
Is all about money.....

Καμια σχεση. Ειναι θεμα στρεβλης "επαγγελματικης δεοντολογιας", φοβου αναληψης ευθυνων για πρωτοποριακες μεθοδους και προσωπικου εγωισμου.

Δε μιλαμε για τεχνογνωσια πανω σε δημιουργια νεων προιοντων. Πολλες φορες μιλαμε για ωμη πληροφορια πανω σε βασικες περιβαλοντικες παραμετρους. Εξω ειναι διαθεσιμες στο κοινο, μεσω δικτυου απο τους φορεις διαχειρισης και εδω παλευουμε να βρουμε νομικα (πρακτικα ομως) ποιος ειναι ακριβως ο φορεας διαχειρισης (το δημοσιου δικαιου νομικο προσωπο με την ευθυνη συτη). Ειμαστε για μπατσες!

Tiburon
05-06-08, 15:48
Εισαι λιγο υπερβολικος μαλον σε αυτο. Δημιουργια τεχνητων υφαλων και μελετη τους γινεται εδω και δεκαετιες (ακομα και στην Ελλαδα). Απλα οι ελληνες επιστημονες δεν μπορουσαν (εξαιτιας μικρης χρηματοδοτησης και βλακωδους νομοθεσιας) να υλοποιησουν τις ερευνες που στο εξωτερικο εχουν προχωρησει πια παρα πολυ. Θα ητανα αδικο να αναφερω ανθρωπους παραλειποντας αλλους. Ολοι κανουν τη δουλεια τους οπως νομιζουν, ψαχνοντας διεξοδο στον ελληνικο λαβυρινθο εμποδιων. Τα τελευταια 2 χρονια (20 χρονια μετα) που το προβλημα χτυπησε νουμερα οικονομιας, τωρα ξαναθυμουνται ολοι τους επιστημονες μηπως και μπορεσουν να ξαναγεμισουν τη θαλασσα ψαρια.

Τουλαχιστον η ανασυσταση του ΕΛΚΕΘΕ απο πολλα ερευν κεντρα ευχομαι να σταματησε τον "ανταγωνισμο" και τα "μικρομαγαζα".

Γεια σας και πάλι! Για να κλείσουμε με το συγκεκριμένο ζήτημα… Σε καμία περίπτωση δεν υπονόησα πως η Ελλάδα σαν χώρα ή κάποιος συγκεκριμένος Ελληνικός φορέας είναι παγκόσμιος πρωτοπόρος στο θέμα των τεχνητών υφάλων. Για το θέμα αυτό μπορεί να μιλήσει λίγο πολύ ο καθένας μας… Πόσο μάλλον κάποιοι που ασχολούμαστε με το θαλάσσιο περιβάλλον επαγγελματικά / ερευνητικά. Απλά είπα ότι θα προτιμούσα να ακούσω να μιλάει για το θέμα αυτό και ο κατασκευαστής & επιστημονικός υπεύθυνος. Αντί αυτού, μίλησε μόνο ο εκπρόσωπος μίας ΜΚΟ και δημοσιογράφοι.

Μπλε
05-06-08, 19:34
Γεια σας και πάλι! Για να κλείσουμε με το συγκεκριμένο ζήτημα… Σε καμία περίπτωση δεν υπονόησα πως η Ελλάδα σαν χώρα ή κάποιος συγκεκριμένος Ελληνικός φορέας είναι παγκόσμιος πρωτοπόρος στο θέμα των τεχνητών υφάλων. Για το θέμα αυτό μπορεί να μιλήσει λίγο πολύ ο καθένας μας… Πόσο μάλλον κάποιοι που ασχολούμαστε με το θαλάσσιο περιβάλλον επαγγελματικά / ερευνητικά. Απλά είπα ότι θα προτιμούσα να ακούσω να μιλάει για το θέμα αυτό και ο κατασκευαστής & επιστημονικός υπεύθυνος. Αντί αυτού, μίλησε μόνο ο εκπρόσωπος μίας ΜΚΟ και δημοσιογράφοι.

Το θέμα της εκπομπής, αν δεν κάνω λάθος, ήταν η υπεραλίευση και όχι οι τεχνητοί ύφαλοι. Νομίζω ότι το έχουμε τραβήξει από τα μαλλιά, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Άσε που δε συμφωνώ με τη σκοπιμότητα ύπαρξής τους στους Ελληνικούς βυθούς, πέρα από την προστασία των φυσικών οικότοπων από αλιευτικά εργαλεία (βλ. τράτες, μηχανότρατες κ.τ.λ.). Μπράβο στους δημοσιογράφους που είπαν ότι δεν χρειάζονται τεχνητοί ύφαλοι όταν υπάρχουν τα λιβάδια Ποσειδωνίας!:p

Γενικά πάντως, να θυμήσω ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι forum Ερασιτεχνών Αυτοδυτών και όχι Συλλόγου Ωκεανογράφων ή Περιβαλλοντολόγων ή Μηχανικών ή οτιδήποτε άλλο... Θέματα που αφορούν "εσωτερικά προβλήματα επαγγελματιών" άσχετα με την κατάδυση, καλό θα είναι να συζητιώνται σε άλλους χώρους (για να γίνεται και διάλογος στο κάτω κάτω).:confused:

D.Poursanidis
06-06-08, 08:17
Άσε που δε συμφωνώ με τη σκοπιμότητα ύπαρξής τους στους Ελληνικούς βυθούς, πέρα από την προστασία των φυσικών οικότοπων από αλιευτικά εργαλεία (βλ. τράτες, μηχανότρατες κ.τ.λ.). Μπράβο στους δημοσιογράφους που είπαν ότι δεν χρειάζονται τεχνητοί ύφαλοι όταν υπάρχουν τα λιβάδια Ποσειδωνίας!:p

:thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:

MICHALIS
06-06-08, 08:23
Γενικά πάντως, να θυμήσω ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι forum Ερασιτεχνών Αυτοδυτών και όχι Συλλόγου Ωκεανογράφων ή Περιβαλλοντολόγων ή Μηχανικών ή οτιδήποτε άλλο... Θέματα που αφορούν "εσωτερικά προβλήματα επαγγελματιών" άσχετα με την κατάδυση, καλό θα είναι να συζητιώνται σε άλλους χώρους (για να γίνεται και διάλογος στο κάτω κάτω).:confused:
:thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thum bup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:

Παύλος Βουλουτιάδης
08-06-08, 10:55
Παρακολούθησα την εκπομπή σήμερα το πρωϊ - σε επανάληψη.

Απλά αναρωτιέμαι αν ο λόγος που προβάλλονται είναι γιατί έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι (πράγμα το οποίο ισχύει σε μεγάλο βαθμό) ή απλά γιατί αρχίζει να γίνεται της μόδας και ‘πιάνει’ αφού είναι κάτι που έλειπε από την ελληνική τηλεόραση. Ίσως είναι ένας συνδυασμός και των δύο!

Συμφωνώ με το παραπάνω, όμως όπως και να 'χει το πράμα, η ενημέρωση είναι πολύ σημαντική. :)

πεταγεται ο Παπαχελας και λεει το αμιμητο "στη θαλασσα δεν υπαρχει κανενας που δεν παρανομει!!!!!"μάλλον εννοούσε "κανένας από τους ψαράδες", τουλάχιστον δηλ. εγώ έτσι το ερμήνευσα.

Επίσης μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας (πόσες φορές αλήθεια έχουν προβληθεί πλάνα στην ελληνική τηλεόραση?), αν και είχα φυσικά μικροαντιρρήσεις σαν συμμετέχων στα γυρίσματα.

Αν και η ώρα προβολής της παραήταν ακατάλληλη, πολλοί ψαράδες παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη εκπομπή, και εγώ αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό (ήδη με έχουν πάρει τηλέφωνο να μου το πουν). Οι ψαράδες, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, είναι λίγο πολύ συνειδητοποιημένοι και γνωρίζουν το συμφέρον τους. Δεν είναι σωστό να στεκόμαστε σε συγκεκριμένα κακά παραδείγματα, γιατί δεν αντιπροσωπεύουν τη συνολική πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η αλιεία οδηγείται σε αδιέξοδο και οι ψαράδες είναι απελπισμένοι, περιμένουν το κατάλληλο σπρώξιμο για να βγουν από αυτό. Ορισμένες ομάδες-σύλλογοι έχουν ήδη αναλάβει δράση, χρηματοδοτώντας υποβρύχιες χαρτογραφήσεις και παραδίδοντας περιοχές για καταφύγια. Εγώ έχω πίστη και περιμένω να έρθουν καλύτερες ημέρες για τις θάλασσές μας.

Συνολικά είμαι ικανοποιημένος, γιατί η συγκεκριμένη δημοσιογραφική ομάδα δεν στρέβλωσε την πραγματικότητα, έδωσε το λόγο σε πλήθος εμπλεκόμενων ανθρώπων, παρουσιάζοντας το θέμα από όλες τις πλευρές του. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πραγματικά πολύ χειρότερα, γιαυτό αρκούμαι στα λίγα και καλά (προς το παρόν και για αρχή).

grandbleu, να 'σαι καλά!

υ.γ. Να υπενθυμίσω μόνο πως και ο κ. Κούτσης και ο κ. Μαρκάτος στην ημερίδα για τα πάρκα, ξεκίνησαν τις ομιλίες τους με το θέμα της υπεραλιείας. Ως γνωστόν η Ελλάς είναι μια καταχρεομένη χώρα, πάμφτωχη σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες και κατά συνέπεια χωρίς χρήμα, δεν υπάρχουν μελέτες, δεν υπάρχουν στατιστικές, δεν υπάρχει σοβαρή επιστημονική παρακολούθηση, παρατήρηση και χαρτογράφηση και όσα πράγματα γίνονται στον τόπο, γίνονται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και από ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν και το υποστηρίζουν, ευτυχώς δηλ. :)Ίσως αυτό - το θέμα της υπεραλιείας δηλ. - να αποτελεί ισχυρό άλλοθι για την δημιουργία των πάρκων - δεν ξέρω - αλλά είναι γεγονός πως η νοοτροπία του νεοέλληνα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει, θέλει χρόνο, χρόνια ίσως, και έτσι όπως πάμε ... στο τέλος δεν θα μέινει λέπι.:(

Παύλος Βουλουτιάδης
08-06-08, 11:47
Μην με πειτε γκρινιαρη...αλλα περαν του αρχικου ενθουσιασμου μου οτι επιτελους ειπε καποιος να ασχοληθει με την ερημοποιηση των παγκοσμιων θαλασσων (και ουχι μονο των ελληνικων)...η ερευνα μου εμοιαζε πιο πολυ με ξεπετα παρα με κατι ουσιαστικο....τι περιμενα? να μιλησει ο δημοσιογραφος για την ουσια , να προκαλεσει και να σοκαρει...κατι που δυστυχως δεν βγηκε .....Γιώργο, σε κάθε περίπτωση έχεις το δίκιο σου.

Όμως ο τόπος είναι πάρα πολύ πίσω στο επίπεδο της ενημέρωσης και πάρα πολλά πράγματα, ξέρεις, ξεκινούν από την ενημέρωση. Κατά την άποψή μου και μόνο που θίγεται αυτό το θέμα από τον Παπαχελά, είναι θετικό. Αν υπάρξουν κι άλλες εκπομπές, κι άλλα ενημερωτικά προγράμματα, ακόμη καλύτερα. Ο νεοέλληνας δεν ενημερώνεται και το ξέρεις φαντάζομαι. Κάποιοι ευαισθητοποιούνται, κάποιοι άλλοι παραμένουν απαθείς. Ε, εντάξει, εμείς κάνουμε αυτό που κάνουμε κι από 'κει κι ύστερα ... :)