PDA

Επιστροφή στο Forum : Stroke test

Andreas Triantopoulos
13-06-08, 10:13
http://www.techdiver.ws/perl/stroke/stroke_test.pl

btw I am a stroke and damned proud of it!

fin
13-06-08, 11:08
αν ξαναpostαρεις link με φωτογραφια μου θα σε κανω μηνυση

fin
13-06-08, 11:11
btw επειδη εχω χασει τη μπαλα, τελειως ομως, μου χρειαζοταν αυτο το πολυτιμο test. :worship:

Thanos
13-06-08, 11:29
αν ξαναpostαρεις link με φωτογραφια μου θα σε κανω μηνυση

:rofl: :rofl: :worship::worship:
Φιλαράκι είσαστε ωραίοι εσείς οι Βόριοι!!

Δικιά σου είναι όμως η φωτό ή του ΔημητρηΚ;; :p:p

fin
13-06-08, 11:52
Τελικα εβγαζε ματι, (ποτε εγινε η επανασταση του 21).
Δε παιζω!

fin
13-06-08, 11:55
:rofl: :rofl: :worship::worship:
Φιλαράκι είσαστε ωραίοι εσείς οι Βόριοι!!

Δικιά σου είναι όμως η φωτό ή του ΔημητρηΚ;; :p:p

Ηταν ενα gue foundamentals που διδαξα παλια (βλ ασπρομαυρο), αλλα επειδη διακρινομαι για τη σεμνοτητα μου δεν ηθελα τετοια χυδαια προβολη.

Σώτος Χριστοδούλου
13-06-08, 23:47
Ρε παιδιά έχω μια πρόταση προς όλους τους "Ντουινγκ ιτ ραιτ".

Επειδή για να κάτσουμε να διαβάσουμε όλα όσα έχετε γράψει θα πρέπει να φάμε χρόοοοοοονο και επειδή όπως λέγεται το ιντερνετ έχει μισές αλήθειες και επειδή για να ακολουθήσουμε τον δικό σας πεφωτισμένο δρόμο θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι ξέρουμε, για όλα αυτά τα επειδή λοιπόν εισηγούμαι:

Αντί να ταμπελώνετε εαυτούς και αλλήλους βοηθήστε μας να βγούμε από την άγνοια μας και εξηγήστε μας και τους λόγους (υπέυθυνα όμορφα απλά και ελληνικά διότι τα πολλά αμερικάνικα τα έχω βαρεθεί) που το βάζετε έτσι και όχι αλλιώς και γιατί το αλλιώς είναι... πώς το είπατε? .... stroke?????? (δηλαδή?????????)

Τί από τα πιό κάτω? :confused:

stroke
Verb
[stroking, stroked]
to touch or brush lightly or gently
Noun
1. a light touch or caress with the fingers
2. Pathol rupture of a blood vessel in the brain resulting in loss of consciousness, often followed by paralysis and damage to speech
3. a blow, knock, or hit
4. an action or occurrence of the kind specified: a fantastic stroke of luck, a stroke of intuition
5. a. the striking of a clock
b. the hour registered by this: at the stroke of twelve

6. a mark made by a pen or paintbrush
7. same as solidus (http://www.thefreedictionary.com/solidus): used esp. when dictating or reading aloud
8. the hitting of the ball in sports such as golf or cricket
9. any one of the repeated movements used by a swimmer
10. a particular style of swimming, such as the crawl
11. a single pull on the oars in rowing
12. at a stroke with one action
13. not a stroke (of work) no work at all [Old English strācian]

yan
14-06-08, 00:12
Very simply put, a "stroke" is somebody you don't want to dive with. It is somebody who will cause you problems, or not be any use to you if you have problems. Usually, this is a reflection of the attitude of a stroke, but that can be inherent in the personality of the individual, or others can teach it.
For instance, if somebody is taught that diving is an "every man for himself" sport, that you "can't help somebody deep," that "my gas is my gas," or "know when to leave your buddy," then that is somebody you do not want to be in the water with. Some people are natural strokes, but all too many are created. Unfortunately, people believe best what they hear first, and given the low-level food chain structure of dive instruction, most strokes are man-made, and are then hard to fix.
Obvious strokes are not so bad - you can see them and you know to avoid them. Frequently they will give it away with their choice of gear and gear configuration. If you see something that is a complete mess, makes no sense, is less than optimal, or is designed to accommodate some phobia while ignoring all else, you are dealing with a stroke. If the stroke is pontificating about how he can "handle" deep air diving, or obsessing about depth, or appears to be trying to compensate for internal fears, this is an obvious stroke and you merely avoid them.
The really insidious strokes are those who pretend to be squared away, but are in this game for all the wrong reasons. Usually they wish to prove something to themselves or others, or to overcome some internal fears. These tend to try to do things that they are not ready to do, and when something goes wrong, they flee for their lives.
Diving is not an intuitive thing. It is not a natural thing. Natural reactions of human beings on dry land do not work underwater. To be a good diver, you have to control your natural responses, and know that they can only hurt you, not help you. A stroke cannot do that. A stroke is driven by fear, ego, and self-concern.

By George Irvine (http://www.frogkick.nl/files/george_irvine_dir_articles.pdf)

:stunned:

fin
14-06-08, 01:12
Για να μη κανουμε μονο πλακα, το προβλημα με τη DIR θρησκεια (στη φιλοσοφια δεν υπαρχουν δογματα) ειναι το γεγονος οτι (οπως γενικα στις θρησκειες) βαζει τις δεκα εντολες πανω απο την προσωπικη κριση του καθενος, παρακαμπτοντας τις ιδιαιτεροτητες καθε δραστηριοτητας. Αυτο ευκολα οδηγει σε τυφλη υπακοη και περιεργες ερμηνειες.
Λογικο ηταν το ξεσπασμα εκεινη την εποχη που ο κοσμος δεν ηταν ασφαλης με τις λογικες της τουριστικης εκπαιδευσης και την πολυφωνια σε πρακτικες εξερευνησης. Σημερα εγινε μπουμεραγκ και αντιθετα φοριεται πολλες φορες απο ανθρωπους με ψυχολογια σαν αυτη που ελεγε ο Irvine stroke, αυτους με διψασμενα εγω.
Δεν χρειαζεται νομιζω να το παιρνουμε τοσο σκληρα. Εγω πως γινεται ας πουμε (το απολιθωμα πρακτικων) να παω τοσο καλα στο test αφου δεν το εχω ασπαστει;
Αν με το να θελει κανεις να DIRοβουταει καταπιεζει και προκαλει τους αλλους να τον αποφευγου, ισως καταφερνει να μειωσει την παραγωγικοτητα και ασφαλεια του στον ιδιο βαθμο που θα το εκανε αν φορουσε και αυτος ενα dc (σα σταυρουδακι) και σουλατσαρε μαζι με τον οχλο.
Καπου στη μεση θα τη βρουμε την ακρη.
Αλλα απο την αλλη (για να με πιασει και ο Σωτος) that's just me.

fivos
14-06-08, 01:21
Καπου στη μεση θα τη βρουμε την ακρη

Δεν υπάρχει μέση αγαπητέ - πάρτο χαμπάρι !
Τι θες να πεις δηλ. ότι μπορείς να είσαι ολίγον Χριστιανός ή Μουσουλμανο-Βουδιστής?

...ή θα ασπαστείς το δόγμα και θα πας στον Dirάδεισο
...ή θα καίγεσαι στους αιώνας των αιώνων στο Dύρ το εξώτερο :p

Six-Six-Six - the name of the beast stroke :rofl:

DimitrisK
14-06-08, 10:03
DimitrisIsRight is the best so f**k the rest. :geia:

NickVas
14-06-08, 10:48
Για να μη κανουμε μονο πλακα, το προβλημα με τη DIR θρησκεια (στη φιλοσοφια δεν υπαρχουν δογματα)

Νομίζω οτι κάνεις λάθος. Υπάρχει μια αρκετά καλή εξήγηση για το κάθε τι, το αν θα την δεχτείς ή όχι είναι προσωπική σου επιλογή. Ποτέ δεν έμαθα κάτι στα σχολεία της GUE χωρίς να μάθω και το 'γιατί'.

Σημερα εγινε μπουμεραγκ και αντιθετα φοριεται πολλες φορες απο ανθρωπους με ψυχολογια σαν αυτη που ελεγε ο Irvine stroke, αυτους με διψασμενα εγω.

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Πολλοί βλέπουν το DIR σαν ακόμη μια ευκαιρία να πουλήσουν γνώσεις και μούρη. Δυστυχώς...

Αν με το να θελει κανεις να DIRοβουταει καταπιεζει και προκαλει τους αλλους να τον αποφευγου, ισως καταφερνει να μειωσει την παραγωγικοτητα και ασφαλεια του στον ιδιο βαθμο που θα το εκανε αν φορουσε και αυτος ενα dc (σα σταυρουδακι) και σουλατσαρε μαζι με τον οχλο.
Καπου στη μεση θα τη βρουμε την ακρη.

Τι εννοείς να μειώσει την ασφάλειά του; κατά τη γνώμη μου μια ομάδα καλά δεμένη και με τυποποιημένες, κοινές διαδικασίες και εξοπλισμό είναι ότι καλύτερο όσον αφορά την ασφάλεια και την παραγωγικότητα. Μάλλον τοχεις πιάσει τελείως ανάποδα το θέμα... Από την άλλη κανείς δεν είπε οτι θα αρνηθώ να βουτήξω μαζί σου επειδή έχεις DC, μην το παρακάνουμε. Θα αρνηθώ να βουτήξω μαζί σου στα 70 ή στα 80 εάν μουρθεις με αέρα σαν BG ή εάν δεν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε ένα κοινώς αποδεκτό profile για το deco μας. θα αρνηθώ επίσης να βουτήξω μαζί σου στα 70 ή στα 80 εάν δεν έχουμε 'προβάρει' κάποιες διαδικασίες και βουτιές σε μικρότερο βάθος. Αλλά αυτά είναι κοινή λογική έτσι;

Εάν βλέπεις κάτι δογματικό ή παράλογο σε αυτά το συζητάμε :)...

@sotos Το ειρωνικό ύφος σου, στο παρακάτω και σε όλα γενικά τα posts σου έρχεται σε αντίθεση με την παράκλησή σου να σε φωτίσουμε... Γενικά βλέπω ότι παρόλη την ιδέα του fin περί σνομπισμού των DIRαδων μάλλον το αντίθετο ισχύει, άνθρωποι οι οποίοι δεν ξέρουν και πολλά για το DIR δεν χάνουν ευκαιρία να πετάξουν σπόντες και να κοροιδεύουν χωρίς να έχω δεί κανένα ουσιαστικό επιχείρημα για το που ακριβώς διαφωνούν. Λοιπόν έχω και εγώ μια πρόταση για σένα: επειδή και εγώ ότι σου γράψω στο internet θα στο γράψω :p γιατί δεν κάνεις κανά σχολείο να μάθεις τι είναι αυτό DIR τελος πάντων, να το μάθεις όμως σωστά με τα πως και τα γιατί του. Μπορώ να σου συστήσω και κάποιον εκπαιδευτή εάν θες.

Σώτος Χριστοδούλου
14-06-08, 15:28
@sotos Το ειρωνικό ύφος σου, στο παρακάτω και σε όλα γενικά τα posts σου έρχεται σε αντίθεση με την παράκλησή σου να σε φωτίσουμε...

Αγαπητέ μου αν το να εκφράζει κανείς την άποψή του και να διαφωνεί με κάποιες μεθόδους προώθησης οι οποίες κατά την άποψή του υποτιμούν την νοημοσύνη κάποιων άλλων είναι ειρωνεία, τότε είμαι είρωνας! Θα πρέπει λοιπόιν να απολογηθώ για το ειρωνικό μου ύφος στο0 παρακάτω και σε όλα μου γενικά τα posts. Πιστεύω όμως ότι η εκτίμηση σας είναι λίγο λανθασμένη διότι δεν μπορεί, όλο και κάποιο ποστ θα έχω γράψει που να μην ήμουν είρων!

Εμμέσως πλην σαφώς κρίνετε ότι χρειάζομαι σχολείο GUE. Διδάξτε εκείνους που θέλετε και αφήστε με εμένα. Εγώ ανοίκω από καιρό στο dark side και θα λερωθείτε και αν με αγγείξετε. Και επίσης λεφτά δεν έχω να σας δώσω...

Έστειλα και PM.

Thanos
14-06-08, 20:20
Παιδιά πάνω απο όλα είναι ο άνθρωπος ! Προσωπικά μιλώντας και χρησιμοποιώντας την παράθεση του YAN με τα λόγια του Irvine: Very simply put, a "stroke" is somebody you don't want to dive with. It is somebody who will cause you problems, or not be any use to you if you have problems.θεωρώ stroke κάποιον που δεν γουστάρω να βουτήξω μαζί του είτε γιατί τον θεωρώ επικύνδινο είτε επειδή δεν νιώθω ασφάλεια μαζί του είτε γιατί δεν θα ευχαριστηθώ την βουτιά γιατί έχει λάθος (για μένα) συμπεριφορά.

Tο θέμα DIR έχει αναλυθεί και με αφορμή την ομιλία του Richard Walker πέρσι. Απο το Internet και απο τα forum γίνονται πολλές παρεξηγήσεις και διμηουργούνται λάθος εντυπώσεις. Όχι φίλε fin δεν είναι τόσο δογματικοί όσο πολλοί θέλουν να πιστεύουν. Κάθε άλλο μάλιστα. Κάποιο απο τα παιδιά τελείωσε το σχολείο με Poseidon ρυθμιστές.

Σώτο με τόσεις γνώσεις που έχεις δεν νομίζω ότι είσαι στην dark side.. μάλλον στην bright ;)

NickVas
14-06-08, 21:22
Αγαπητέ μου αν το να εκφράζει κανείς την άποψή του και να διαφωνεί με κάποιες μεθόδους προώθησης οι οποίες κατά την άποψή του υποτιμούν την νοημοσύνη κάποιων άλλων είναι ειρωνεία, τότε είμαι είρωνας! Θα πρέπει λοιπόιν να απολογηθώ για το ειρωνικό μου ύφος στο0 παρακάτω και σε όλα μου γενικά τα posts. Πιστεύω όμως ότι η εκτίμηση σας είναι λίγο λανθασμένη διότι δεν μπορεί, όλο και κάποιο ποστ θα έχω γράψει που να μην ήμουν είρων!

Πολύ απλά, θα πρέπει να καταλάβεις οτι οι αναφορές σου σε ''πεφωτισμένους'' και ''superman'' προσβάλλουν μια μερίδα δυτών που καταδύονται με το συγκεκριμένο τρόπο. Θα μπορούσες λοιπόν να εκφράσεις την αποψή σου με ομορφότερο τρόπο. θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Για τους λόγους μου δεν καταδύομαι με RB. Είδες σε κάποιο post μου να ειρωνεύομαι αυτούς που το κάνουν;

Ποιες είναι ακριβώς οι μέθοδοι προώθησης και γιατί υποτιμούν την νοημοσύνη σου; Σε ποιόν ''σκοταδισμό'' αναφέρεσε στο pm σου; Ρωτάω γιατί απλά προσπαθώ να καταλάβω...

Πάντως η συγγνώμη σου δεκτή...

Εμμέσως πλην σαφώς κρίνετε ότι χρειάζομαι σχολείο GUE.

Όχι, κάθε άλλο. Δεν έχω λόγο να αμφιβάλω ότι βουτάς μια χαρά και όπως είσαι, άνευ σχολείου GUE. Απλά λέω ότι εάν είναι να μάθεις κάτι, εσύ το ζήτησες στο post σου, καλύτερα να το μάθεις σωστά (= κάνε το σχολείο) και όχι από το διαδίκτυο.

Διδάξτε εκείνους που θέλετε και αφήστε με εμένα.

:confused:δεν είμαι εκπαιδευτής και δεν διδάσκω κανέναν. Εάν όμως ο πληθυντικός εδώ αναφέρεται στο super secret, μασονικό, society GUE, στο οποίο ανήκω και εγώ :crazy:, διδάσκουν όποιον πάει, όπως και η PADI και οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός.

Εγώ ανοίκω από καιρό στο dark side και θα λερωθείτε και αν με αγγείξετε. Και επίσης λεφτά δεν έχω να σας δώσω...

Δεν στα ζητήσαμε (όποιοι και αν ειμαστε - πάλι δεν πιάνω τον πληθυντικό ...)

Έστειλα και PM.

Νομίζω η απάντησή μου καλύπτει τα περισότερα που αναφέρεις και εκεί. Για το εάν κάποιοι την έχουν ψωνίσει,με το DIR το είπα στην απαντησή μου στον fin, έχεις απόλυτο δίκιο. Πες μου όμως που ακριβώς ΔΕΝ γίνεται αυτό; Μη σκέφτεσαι με στερεότυπα, είναι λάθος.

NickVas
14-06-08, 21:25
...ή θα καίγεσαι στους αιώνας των αιώνων στο Dύρ το εξώτερο :p

Six-Six-Six - the name of the beast stroke :rofl:

Αφού πρώτα βρείς τραγικό θάνατο από πνιγμό ή σφαδάζοντας από τους πόνους στο θάλαμο :evil:

Σώτος Χριστοδούλου
14-06-08, 22:06
Λοιπόν Νίκο, όχι πληθυντικοί.

Έγραψες κάτι πολύ ακραίο και αν και σεβαστό καθότι είναι η προσωπική σου άποψη, και έχεις το δικαίωμα να την εκφράζεις, δεν νομίζω να είναι πρέπον για ένα τέτοιο φόρουμ και εν πάσει περιπτώσι (πώς γράφεται ρε αυτό?) δείχνει ότι έχεις ένα στυλ προκατάληψης και μια τάση να ισοπεδώνεις καταστάσεις. Επομένως να περιμένεις και την απάντηση και μην εξεπλήσσεσαι! Αυτό θα το εξηγήσω με απλά ελληνικά για να μη παρεξηγηθώ. Έγραψες λοιπόν:

"Το ειρωνικό ύφος σου, στο παρακάτω και σε όλα γενικά τα posts σου έρχεται σε αντίθεση με την παράκλησή σου να σε φωτίσουμε..."

Ποιός λογικός άνθρωπος δέχεται αδιαμαρτύρητα αυτό το ισωπεδωτικό σχόλιο?

Σε ότι αφορά τώρα τα σχόλια σου πάνω στο pm μάλλον θα θεώρησες ότι θα έχεις κάποιο όφελος με το να αναφερθείς σε αυτό δημοσίως. Είναι μια επιλογή που δείχνει κάτι νομίζω.

Αφού το θέλεις δημοσίως ας το πάμε δημοσίως λοιπόν.

Δεν έχεις καταλάβει ένα πράγμα νομίζω. Δεν σχολιάζω ούτε τον τρόπο που βουτάτε ούτε με ενοχλεί να κολυμπάτε δίπλα μου αλλά ούτε και να στηρίζετε τις απόψεις σας (εσείς οι GUE DIR δηλαδή) Εκείνο ρε άνθρωπέ μου, που δεν μπορεί να το χωρέσει η δική μου ιδιοσυγκρασία είναι το πώς αυτή η ιδέα σας παρουσιάζεται και προβάλλεται σε εμάς τους μη ανήκοντες στο χώρο σας (μόνοι σας έχετε περιχαρακωθεί χαρακτηρίζοντας τους άλλους stroke). Η επικεφαλίδα σας είναι προκλητική (DIR). Το γεγονός ότι κινδυνολογείτε και χαρακτηρίζετε τις εκτροπές από το δικό σας σύστημα κατάδυσης σαν ρίσκο είναι προκλητικό. Το γεγονός ότι στο site της GUE κάτω από την επικεφαλίδα GUE Gear (ή κάτι τέτοιο) υπάρχει το όνομα Halcyon είναι προκλητικό ή μικροαστικό τέχνασμα (κατά το ελάχιστον) που θέλει να κατευθύνει τις αγορές των απανταχού πελατών σας. Σόρυ που μιλάω στον πληθυντικό αλλά δεν τα έχω μαζί σου αλλά με το σύστημα γενικώς. έχετε πολλά κοινά με τη θρησκεία πάντως. Απειλείτε με πνιγμό ή με προβληματική κατάδυση τους stroke όπως η εκκλησία απειλεί με το αιώνιο πυρ τους αμαρτωλούς. Όνομάζεται τους εαυτούς σας DIR όπως ακριβώς και οι απανταχού ιμάμηδες και ιερείς κάθε θρησκείας. Σε ένα μόνο δεν διαφέρετε. Στο ότι τη γνώση σας δεν την μοιράζεστε και την κρατάτε για τις παρέες σας και για τις αίθουσες διδασκαλίας σας. Εδώ μοιάζετε περισσότερο με Μασωνία.

Αυτό είναι που με ενοχλεί ρε Νίκο. Όχι η παρέα σου που έχει επιλέξει να βουτάει όπως βουτάει. Δεν μένετε μέχρι εκεί και αποκαλείτε όλους εμάς τους άλλους Stroke! Αν περιοριζόσουν στο να προωθείς τις απόψεις σου χωρίς χαρακτηρισμούς όλα θα ήταν πολύ καλά ίσως να μέτραγε καλύτερα αυτή η προσέγγιση για τους΄Έλληνες.

Έχεις κάνει ένα σχολείο Τ1 και αποκαλείς τους άλλους βλάκες επειδή έκαναν ένα λάθος υπολογισμό. Έχεις κάνει ένα σχολείο T1 και καλείς ένα course director άλλου οργανισμού να κάνει ένα σχολείο foundamentals. Έχεις κάνει ένα σχολείο Τ1 και θεωρείς το γεγονός και μόνο ότι ένας άλλος φίλος έχει αναφερθεί στο RD σαν απρέπεια και σαν ενέργεια που ωθεί σε επικίνδυνες καταστάσεις. Σαν πολύ μας έχεις υποτιμήσει ρε Νίκο. θα πάρουμε λες το ποστ του Γκαλών και θα αρχίσουμε να κάνουμε RD?

Την γνώση τέλος ρε Νίκο δεν την πουλάω εγώ πλέον. Να ερωτήσεις ένα σωρό δύτες που με γνωρίζουν προσωπικά για να καταλάβεις τι εννοώ. Γι' αυτό τα παίρνω όταν μου ζητάνε να κάνω σχολείο για να με μάθουν το 1+1 = 2. Και το σχόλειο μου ήταν αν δεν το κατάλαβες επικεντρωμένο στο σλόγκαν σας DIR ως αντίποδας του stroke. Αυτά είναι γελοία πράγματα και ο κάθε σοβαρός δύτης θα γελάσει με αυτές τις μεθόδους προώθησης.

Αν έχετε την μαγκιά να βγαίνετε με ριζοσπαστικές ιδέες και μεθόδους τουλάχιστον κάντε το με επιχειρήματα. Μην μας λέτε ότι επειδή ο κύριος Irvine κάθισε και σκέφτηκε μέσα από την εμπειρία του ότι το πέδιλο το split είναι stroke έτσι αφού το είπε ο Irvine τότε κάτι θα ξέρει. Πούντες έρευνες τις στατιστικές που αποδεικνύουν τα ένα σωρό δόγματα από τα οποία είναι διάσπαρτο το GUE? Πούντες αποδείξεις ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες σας χρεώνουν με χαμηλότερο ασφάλιστρο επειδή όπως ισχυρίζεστε το σύστημά σας είναι το πιο σωστό και ασφαλές ενώ τα άλλα είναι επικίνδυνα?

Προσωπικά έχω αραιώσει πολύ τα course που κάνω διότι έχω και άλλα πράγματα να κάνω. Δεν προωθώ καμία άλλη μέθοδο εκπαίδευσης και δεν λέω ότι είστε λάθος. Έχετε όμως λάθος προσέγγιση στους συν-δύτες σας, Νίκο και καλύτερα κάθείστε να σκεφτείτε λίγο σαν Έλληνες και αφήστε τις αμερικανικές αηδίες.

NickVas
14-06-08, 23:18
Λοιπόν Νίκο, όχι πληθυντικοί.

Έγραψες κάτι πολύ ακραίο και αν και σεβαστό καθότι είναι η προσωπική σου άποψη, και έχεις το δικαίωμα να την εκφράζεις, δεν νομίζω να είναι πρέπον για ένα τέτοιο φόρουμ και εν πάσει περιπτώσι (πώς γράφεται ρε αυτό?) δείχνει ότι έχεις ένα στυλ προκατάληψης και μια τάση να ισοπεδώνεις καταστάσεις. Επομένως να περιμένεις και την απάντηση και μην εξεπλήσσεσαι! Αυτό θα το εξηγήσω με απλά ελληνικά για να μη παρεξηγηθώ. Έγραψες λοιπόν:

"Το ειρωνικό ύφος σου, στο παρακάτω και σε όλα γενικά τα posts σου έρχεται σε αντίθεση με την παράκλησή σου να σε φωτίσουμε..."

Ποιός λογικός άνθρωπος δέχεται αδιαμαρτύρητα αυτό το ισωπεδωτικό σχόλιο?

Αυτός που καταλαβαίνει οτι οι άλλοι ίσως δεν γουστάρουν να τους κοροϊδεύουν λεγοντάς τους superman

Σε ότι αφορά τώρα τα σχόλια σου πάνω στο pm μάλλον θα θεώρησες ότι θα έχεις κάποιο όφελος με το να αναφερθείς σε αυτό δημοσίως. Είναι μια επιλογή που δείχνει κάτι νομίζω.

Αναφέρθηκα μόνο σε αυτό που συμφωνώ. Τα λιγότερο ''λεπτά'' σου σχόλια τα άφησα στο pm. Άρα νομίζεις λάθος.

Αφού το θέλεις δημοσίως ας το πάμε δημοσίως λοιπόν.

Δεν έχεις καταλάβει ένα πράγμα νομίζω. Δεν σχολιάζω ούτε τον τρόπο που βουτάτε ούτε με ενοχλεί να κολυμπάτε δίπλα μου αλλά ούτε και να στηρίζετε τις απόψεις σας (εσείς οι GUE DIR δηλαδή) Εκείνο ρε άνθρωπέ μου, που δεν μπορεί να το χωρέσει η δική μου ιδιοσυγκρασία είναι το πώς αυτή η ιδέα σας παρουσιάζεται και προβάλλεται σε εμάς τους μη ανήκοντες στο χώρο σας (μόνοι σας έχετε περιχαρακωθεί χαρακτηρίζοντας τους άλλους stroke).

Προφανώς δεν διαβάζεις τα άλλα posts. O Yan έδωσε τον ορισμό του stroke. Προφανώς δεν αναφέρεται σε ΟΛΟΥΣ τους μη GUE. Προσπάθησε σε παρακαλώ να το καταλάβεις. Π.χ."... if somebody is taught that diving is an "every man for himself" sport, that you "can't help somebody deep," that "my gas is my gas," or "know when to leave your buddy," then that is somebody you do not want to be in the water with..." Εσύ θα ήθελες να βουτήξεις με κάποιον που σκέφτεται έτσι;

Η επικεφαλίδα σας είναι προκλητική (DIR).

Είναι. Γι 'αυτό και ονομάσανε τον οργανισμό GUE. Δυστυχώς ο όρος DIR αργεί να πεθάνει...

Το γεγονός ότι κινδυνολογείτε και χαρακτηρίζετε τις εκτροπές από το δικό σας σύστημα κατάδυσης σαν ρίσκο είναι προκλητικό.

Κανείς δεν κινδυνολογεί και κανείς δεν υποστηρίζει οτι εαν δεν πάρεις πτυχίο GUE θα πνιγείς. Εάν θες my 2 cents worth, έχω περάσει από PADI, CMAS EOYDATΚ και IANTD. Βρίσκω την εκπαίδευση της GUE σαφώς ανώτερη και συμφωνώ με αυτό που πραγματικά υποστηρίζουν - κι οχι αυτό που νομίζεις - οτι βουτάς ασφαλέστερα και αποδοτικότερα.

Το γεγονός ότι στο site της GUE κάτω από την επικεφαλίδα GUE Gear (ή κάτι τέτοιο) υπάρχει το όνομα Halcyon είναι προκλητικό ή μικροαστικό τέχνασμα (κατά το ελάχιστον) που θέλει να κατευθύνει τις αγορές των απανταχού πελατών σας. Σόρυ που μιλάω στον πληθυντικό αλλά δεν τα έχω μαζί σου αλλά με το σύστημα γενικώς.

Νομίζω και πάλι λάθος. Δεν πρόκειται για τέχνασμα, απλά ορισμένοι παίζουν μπάλα και στα σχολεία και στις πωλήσεις. Υπάρχουν παρόλα αυτά και άλλες εταιρείες με παρόμοιο, εξίσου καλό gear.

έχετε πολλά κοινά με τη θρησκεία πάντως. Απειλείτε με πνιγμό ή με προβληματική κατάδυση τους stroke όπως η εκκλησία απειλεί με το αιώνιο πυρ τους αμαρτωλούς. Όνομάζεται τους εαυτούς σας DIR όπως ακριβώς και οι απανταχού ιμάμηδες και ιερείς κάθε θρησκείας.

Απάντησα παραπάνω, δεν χρειαζόταν το ξέσπασμα σου. Και πάλι ιμάμηδες, πυρ κτλ περιττεύουν, ελπίζω να κρατήσεις τη συζήτηση πιο χαλαρή για να συνεχίσω να απαντάω. Αλλιώς σκίσε τα ρούχα σου μόνος σου.

Σε ένα μόνο δεν διαφέρετε. Στο ότι τη γνώση σας δεν την μοιράζεστε και την κρατάτε για τις παρέες σας και για τις αίθουσες διδασκαλίας σας. Εδώ μοιάζετε περισσότερο με Μασωνία.

Και πάλι λάθος. Προσωπικά έχω δει περισσότερα βιντεάκια για ΟΟG scenarios της GUE παρά της PADI. Υπάρχουν fora, pdfs, sites ότι θέλεις. Γιατί λοιπόν τα λες αυτά;

Αυτό είναι που με ενοχλεί ρε Νίκο. Όχι η παρέα σου που έχει επιλέξει να βουτάει όπως βουτάει. Δεν μένετε μέχρι εκεί και αποκαλείτε όλους εμάς τους άλλους Stroke! Αν περιοριζόσουν στο να προωθείς τις απόψεις σου χωρίς χαρακτηρισμούς όλα θα ήταν πολύ καλά ίσως να μέτραγε καλύτερα αυτή η προσέγγιση για τους΄Έλληνες.

Δεν χαρακτήρισα κανέναν σαν stroke. Η παρέα μου δεν έχει κάνει τα σχολεία της GUE. Τελικά είναι θράσος, εσύ που είσαι ο μόνος που πετάει χαρακτηρισμούς να γυρνάς και να ζητάς τα ρέστα. έτσι ρε φίλε για να μην χάσουμε και την μπάλα, να ξέρουμε που βρισκόμαστε και τι λέμε...

Έχεις κάνει ένα σχολείο Τ1 και αποκαλείς τους άλλους βλάκες επειδή έκαναν ένα λάθος υπολογισμό. Έχεις κάνει ένα σχολείο T1 και καλείς ένα course director άλλου οργανισμού να κάνει ένα σχολείο foundamentals.

Για να μην μπερδεύεσαι έχω πιστοποιήση Τrimix Diver και βουτάω από το 1994. Δεν είπα κανένα βλάκα είπα ότι έγραψε βλακείες γιατί αυτά που έγραψε είναι λάθος. Το οτι είσαι course director δεν με εντυπωσιάζει έχουν δει πολλά τα μάτια μου. Εάν ποτέ σε γνωρίσω ίσως σου βγάλω το καπέλλο, έτσι όμως... Εφόσον όμως είσαι course director γιατί σου είναι δύσκολο να καταλάβεις οτι σου πρότεινα το σχολείο για να μάθεις κάτι σωστά; Btw είναι fundamentals ρε φίλε, founda είναι άλλο πράμα και σίγουρα δεν παίζει μαζί με diving :D

Έχεις κάνει ένα σχολείο Τ1 και θεωρείς το γεγονός και μόνο ότι ένας άλλος φίλος έχει αναφερθεί στο RD σαν απρέπεια και σαν ενέργεια που ωθεί σε επικίνδυνες καταστάσεις. Σαν πολύ μας έχεις υποτιμήσει ρε Νίκο. θα πάρουμε λες το ποστ του Γκαλών και θα αρχίσουμε να κάνουμε RD?

Δεν το θεώρησα απρέπεια - μήπως τελικά έχεις πρόβλημα αντίληψης; Το ''όταν δεν ξέρω δεν μιλάω'', συνεχίζει και είναι η θέση μου... Δεν ξέρω εάν θα κάνεις ratio deco υπό τις οδηγίες του Galon, δεν αποκλείω όμως κάποιος να το κάνει....

Την γνώση τέλος ρε Νίκο δεν την πουλάω εγώ πλέον. Να ερωτήσεις ένα σωρό δύτες που με γνωρίζουν προσωπικά για να καταλάβεις τι εννοώ. Γι' αυτό τα παίρνω όταν μου ζητάνε να κάνω σχολείο για να με μάθουν το 1+1 = 2.

και πάλι κακώς τα παίρνεις. Δεν μαθαίνεις αριθμητική. Μαθαίνεις να βουτάς με ένα τρόπο αρκετά διαφορετικό από αυτόν που έχεις μέχρι τώρα συνηθίσει.

Και το σχόλειο μου ήταν αν δεν το κατάλαβες επικεντρωμένο στο σλόγκαν σας DIR ως αντίποδας του stroke. Αυτά είναι γελοία πράγματα και ο κάθε σοβαρός δύτης θα γελάσει με αυτές τις μεθόδους προώθησης.

Σαφώς και είναι γελοίο, κανείς όμως δεν το χρησιμοποιεί σαν μέθοδο προώθησης. Όπως είπα το DIR είναι ένας όρος που αργεί να πεθάνει...

Αν έχετε την μαγκιά να βγαίνετε με ριζοσπαστικές ιδέες και μεθόδους τουλάχιστον κάντε το με επιχειρήματα. Μην μας λέτε ότι επειδή ο κύριος Irvine κάθισε και σκέφτηκε μέσα από την εμπειρία του ότι το πέδιλο το split είναι stroke έτσι αφού το είπε ο Irvine τότε κάτι θα ξέρει.

Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σου πω ότι το Jetfin δουλεύει πολύ καλύτερα από το split fin. Με frog kick. Και το frog kick δουλεύει πιο καλά από άλλα kicks... Εγώ δοκίμασα και απεφάνθην... Μην είσαι παρωπιδικός, δοκίμασε και εσύ και εάν δεν σ'αρέσει κράτα το split. Αλλά το να απορίπτεις το Jetfin επειδή δεν γουστάρεις τον GI3... είσαι μάλλον δογματικός και χωρίς επιχειρήματα...

Πούντες έρευνες τις στατιστικές που αποδεικνύουν τα ένα σωρό δόγματα από τα οποία είναι διάσπαρτο το GUE? Πούντες αποδείξεις ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες σας χρεώνουν με χαμηλότερο ασφάλιστρο επειδή όπως ισχυρίζεστε το σύστημά σας είναι το πιο σωστό και ασφαλές ενώ τα άλλα είναι επικίνδυνα?

Εάν διαβάσεις στατιστικές από ατυχήματα θα δεις οτι τα περισσότερα προκλήθηκαν από κάτι στο οποίο δίνεται πολύ σoβαρή βάση στα σχολεία της GUE.

Προσωπικά έχω αραιώσει πολύ τα course που κάνω διότι έχω και άλλα πράγματα να κάνω. Δεν προωθώ καμία άλλη μέθοδο εκπαίδευσης και δεν λέω ότι είστε λάθος. Έχετε όμως λάθος προσέγγιση στους συν-δύτες σας, Νίκο και καλύτερα κάθείστε να σκεφτείτε λίγο σαν Έλληνες και αφήστε τις αμερικανικές αηδίες.

Μάλλον τόχεις παρεξηγήσει το θέμα... Ελπίζω να σε έπεισα. Αλλά και να μην, ξέρεις τι λένε. Opinions are like as......

hal
14-06-08, 23:18
Ζω στην φλοριντα, κατα τυχη εχω κατω απο τα ποδια μου ενα απο τα μεγαλυτερα συστηματα υποβρυχιων σπηλαιων στον πλανητη, θελω να το εξερευνησω αλλα δεν εχω την οικονομικη ανεση να το κανω λογω του αχανους μεγεθους του. Τι κανω?
Φτιαχνω εναν οργανισμο και μια εταιρια εξοπλισμου, βρισκω εναν φανατικο για προσωπο (λεω και καποια σωστα πραγματα στην πορεια) και ετσι δημιουργω μια ροη εσοδων(οχι βεβαια για χρηματοδοτηση της εξερευνησης μονο) και ενα πυρηνα φανατικων οπαδων που αγοραζουν ολα τα πραγματα τους απο μενα και συμμετεχουν αφιλοκερδως σε ρολο υποστηριξης και να μου κουβαλανε τις μπουκαλες. Και ετσι κανω τα μεγαλυτερα push σε σπηλαια στον κοσμο.

Τhis is DIR.

Το DIR δεν ειναι λαθος σε ολα οσα στηριζει, το αντιθετο μαλιστα και μερικοι DIR δυτες ειναι εξαιρετικοι, οχι γιατι ειναι ντιραδες αλλα γιατι οι ανθρωποι το εχουν.Παρολα αυτα η ουσια του δεν παυει να ειναι η παραπανω.

Σώτος Χριστοδούλου
14-06-08, 23:33
To PM.

Είναι η άποψή μου είτε κεκλεισμένω είτε ορθάνοικτων των θυρών. Είμαι αυτός που είμαι και τα λέω με το δικό μου στυλ. όπως τα γράφω έτσι και τα λέω. Είμαι ανοικτό βιβλίο και ακόμα και να είχα MSN τα ίδια θα έγραφα. μακάρι όσοι σχολιάζουν στα μεταξύ τους MSN να σχολίαζαν και εδώ για να πάρουν απαντήσεις.

Κατ' αρχή να πώ ότι συμφωνώ με την προσέγγιση του Fin έτσι όπως το έθεσε περί θρησκείας και αποφασίζω και εγώ βάσει της ερμηνείας που δίνει ότι δηλαδή οι φιλοσοφίες δεν έχουν δόγματα (οι θρησκείες έχουν) και έτσι από δω και μπρος χωρίς παρεξήγηση θα αποκαλώ την DIR σαν θρησκεία. Νομίζω ότι αποκτώ αυτό το δικαίωμα καθώς εσείς χρησιμοποιείται μια δική σας ορολογία και αποκαλέιτε τους άλλους με όρους που έχετε θεσπίσει και υιοθετήσει within the walls.

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο NickVas http://www.scubadive.gr/forum/images/buttons/viewpost.gif (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?p=14302#post14302)
@sotos Το ειρωνικό ύφος σου, στο παρακάτω και σε όλα γενικά τα posts σου έρχεται σε αντίθεση με την παράκλησή σου να σε φωτίσουμε... Γενικά βλέπω ότι παρόλη την ιδέα του fin περί σνομπισμού των DIRαδων μάλλον το αντίθετο ισχύει, άνθρωποι οι οποίοι δεν ξέρουν και πολλά για το DIR δεν χάνουν ευκαιρία να πετάξουν σπόντες και να κοροιδεύουν χωρίς να έχω δεί κανένα ουσιαστικό επιχείρημα για το που ακριβώς διαφωνούν. Λοιπόν έχω και εγώ μια πρόταση για σένα: επειδή και εγώ ότι σου γράψω στο internet θα στο γράψω :p γιατί δεν κάνεις κανά σχολείο να μάθεις τι είναι αυτό DIR τελος πάντων, να το μάθεις όμως σωστά με τα πως και τα γιατί του. Μπορώ να σου συστήσω και κάποιον εκπαιδευτή εάν θες.

:confused:Έχεις διακρίνει ειρωνικό ύφος σε όλα μου τα ποστ γενικά?

Παράκληση? Που την έιδες αγαπητέ μου την παράκλιση? Πρόταση έκανα που για να είμαι ειλικρινής ποσώς δεν με ενδιαφέρει αν είσαι σε διάθεση να συζητήσεις σαν ίσος προς ίσο ή αν την έχεις δει εκλεκτός του καταδυτικού Θεού και αρνείσαι να μιλάς με υποδιαίστερες κατηγορίες δυτών.

Όσο για το σχολείο που μου προτείνεις. Δώσμου ένα καλό λόγο γιατί να το κάνω.

Δεν νομίζεις ότι πολύς μυστικισμός έχει πέσει γύρω από την GUE? Εντάξει αντιλαμβάνομαι ότι αυτός είναι ένας τρόπος προώθησης αλλά ο μυστικισμός δεν είναι πολύ in σήμερα. Οι ταμπέλες και η εφεύρεση νέων όρων και ερμηνειών άνευ αντικειμένου είναι αμερικάνικη μόδα και δεν ταιριάζει στην προσωπική μου ιδιοσυγκρασία. Και επειδή πιστεύω ότι η κατάδυση είναι φιλοσοφία και όχι θρησκεία δεν θα καταφύγω σε στοές και εκκλησίες για να με μάθουν να βουτάω με ασφάλεια. Μου αρέσουν οι σταράτες κουβέντες. Δεν είπα ότι διαφωνώ κάπου με την θρησκεία σας. Εξάλλου θρήσκος δεν είμαι. Για να διαφωνίσω πρέπει πρώτα να μάθω τι είστε και τι αντιπροσωπεύετε. Εσείς ιχσχυρίζεστε ότι είστε το οτιδήποτε σωστό σαν να λέμε η φωτεινή πλευρά και όλοι οι άλλοι είναι ο σκωταδισμός. Ας είναι προτιμώ να μείνω στην σκοτεινή πλευρά και μείνετε εσείς με τα μυστικά σας αυστηρά φυλαγμένα στις αίθουσες που διδάσκετε. Εμένα πάντως για να με δείς μαθητή θα πρέπει να κάνεις πολλές προσπάθειες αν και χαμένος ο κόπος σου θα πάει. Αν για να μάθω ο μόνος τρόπος είναι να σας πληρώσω ευχαριστώ δεν θα πάρω. Μου εισηγείσε να κάνω κανω σχολείο για να τα μάθω και να τα μάθω και σωστά. Λες και δεν υπάρχει αλλος τρόπος να πεφωτιστεί κανείς εκτός από το να τα ακουμπάει. Έχετε στηρίξει όλη την καμπάνια προώθησης της ιδέας σας και των οικονομικών σας συμφερόντων σε χαρακτηρισμούς όπως DIR και Stroke και έχετε μια αστεία κατ' εμέ προσέγγιση στο θέμα μάρκετινγκ. Παρολ' αυτά δώσε μου ένα καλό λόγο για να κάνω τα σχολεία σας και θα το σκεφτώ!

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την δουλειά κανενός αλλά έχω πρόβλημα με άτομα που θεωρούν ότι είμαστε ηλίθιοι και ότι η νουμοσύνη μας είναι αρκετά χαμηλή για να πιπιλάμε το σλόγκαν σας. Φαίνεται πως έχετε πολλά καλά στοιχεία. Αλλά την την έχετε ψιλο-ψωνίσει.

Μπορώ να πω πως με έχει αποτρέψει από κάθε πιθανότητα να μάθω περισσότερα για την θρησκεία σας το ποστ σου διότι αν είναι πολλά άτομα με τέτοια προσέγγιση στα ιερά σας δεν νομίζω να έχω να μάθω και πολά πράγματα.

Σώτος

Σώτος Χριστοδούλου
14-06-08, 23:50
να και το σχόλιο που έκανα για τον superman. Έτσι για να τα έχουμε συγκεντρωμένα.

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon http://www.scubadive.gr/forum/images/buttons/viewpost.gif (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?p=11362#post11362)
Στο report της κατάδυσης, στην σελίδα των Red Sea Expl. γράφει:

The team used no software or dive computers as they use Ratio Deco or deco on the fly. Their knowledge of decompression and understanding of physiology, allows the divers to plan the decompression profile using common sense and proper ascent techniques. On the dive the plan was on teh wetnotes, but it was ever needed as it was simple and straight forward and the divers did not deviate from the plan.

:fioufiou::fioufiou::fioufiou:

Σωστά! Αφού και ο Superman δεν χρειάζεται γρύλο για να αλλάξει το σκασμένο λάστιχο στο Super όχημά του... :fioufiou:

Θέλει κανείς να εξηγήσω το σχόλιο μου μήπως ή είναι κατανοητό?

Σώτος Χριστοδούλου
15-06-08, 00:26
Αυτός που καταλαβαίνει οτι οι άλλοι ίσως δεν γουστάρουν να τους κοροϊδεύουν λεγοντάς τους superman

Δες το σχόλιο και αν δεν καταλάβεις που ακριβώς βρίσκεται η κοροιδία και η ειρωνία να στο εξηγήσω.

Αναφέρθηκα μόνο σε αυτό που συμφωνώ. Τα λιγότερο ''λεπτά'' σου σχόλια τα άφησα στο pm. Άρα νομίζεις λάθος.

Εγώ το έβαλα ολόκληρο για να ξέρουμε και τι λέμε.

Προφανώς δεν διαβάζεις τα άλλα posts. O Yan έδωσε τον ορισμό του stroke. Προφανώς δεν αναφέρεται σε ΟΛΟΥΣ τους μη GUE. Προσπάθησε σε παρακαλώ να το καταλάβεις. Π.χ."... if somebody is taught that diving is an "every man for himself" sport, that you "can't help somebody deep," that "my gas is my gas," or "know when to leave your buddy," then that is somebody you do not want to be in the water with..." Εσύ θα ήθελες να βουτήξεις με κάποιον που σκέφτεται έτσι;

Κάνεις λάθος διαβάζω όλα τα post. Μιλάω με μικρά πταίσματα την Ελληνική Αγγλική καθώς και Κυπριακή.

Είναι. Γι 'αυτό και ονομάσανε τον οργανισμό GUE. Δυστυχώς ο όρος DIR αργεί να πεθάνει...

Ευτυχώς που καταλάβατε το λάθος σας! Βλέπετε κάτι σωστό και λέτε ΑΑΑΑ DIR. Βλεπετε κάτι λάθος και λέτε ΑΑΑΑΑΑΑ Stroke. Πρόκειτε δηλαδή για μια νέα διάλεκτο χωρίς κάτι νέο ουσιαστικά. Έτσι καταλάβατε ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν γιατί με το DIR δεν πετυχαίνουμε αυτά που υπολογίζαμε αρχικα...

Κανείς δεν κινδυνολογεί και κανείς δεν υποστηρίζει οτι εαν δεν πάρεις πτυχίο GUE θα πνιγείς. Εάν θες my 2 cents worth, έχω περάσει από PADI, CMAS EOYDATΚ και IANTD. Βρίσκω την εκπαίδευση της GUE σαφώς ανώτερη και συμφωνώ με αυτό που πραγματικά υποστηρίζουν - κι οχι αυτό που νομίζεις - οτι βουτάς ασφαλέστερα και αποδοτικότερα.

Τι είναι ο ορισμός του stroke αν δεν είναι κινδυνολογία? Τι είναι το μη βουτάτε με άτομα stroke αν δεν είναι κινδυνολογία? Και τι το καινούργιο μας λέτε δηλαδή πέρα από δύο νέους όρους για αρχέγονες έννοιες που όταν εσείς πηγαίνατε άλλοι ερχόντουσαν?

Νομίζω και πάλι λάθος. Δεν πρόκειται για τέχνασμα, απλά ορισμένοι παίζουν μπάλα και στα σχολεία και στις πωλήσεις. Υπάρχουν παρόλα αυτά και άλλες εταιρείες με παρόμοιο, εξίσου καλό gear.

Πέστο ντε να μιλήσουμε και λίγο για την ουσία του θέματος!

Απάντησα παραπάνω, δεν χρειαζόταν το ξέσπασμα σου. Και πάλι ιμάμηδες, πυρ κτλ περιττεύουν, ελπίζω να κρατήσεις τη συζήτηση πιο χαλαρή για να συνεχίσω να απαντάω. Αλλιώς σκίσε τα ρούχα σου μόνος σου.

Για χρήση λέξεων που είναι καταχωρημένες στο λεξικό και σημαίνουν άλλα πράγματα ενώ τις χρησιμοποιούμε για να αποδώσουμε και κάτι άλλο δεν νομίζω να υπάρχει κάτι το μεμπτό. Υπάρχει? Δεν σκίζω τα ρούχα μου φίλε μου. Δεν έχω και πολλά άλλωστε. Τα δδάκτυλα μου μπορεί να πυροβολούν στο πληκτρολόγιο αλλά η καρδιά μου είναι γαληνεμένη. :D

Και πάλι λάθος. Προσωπικά έχω δει περισσότερα βιντεάκια για ΟΟG scenarios της GUE παρά της PADI. Υπάρχουν fora, pdfs, sites ότι θέλεις. Γιατί λοιπόν τα λες αυτά;

Επειδή έτσι νόμιζα. Νόμιζα λάθος φαίνεται.

Δεν χαρακτήρισα κανέναν σαν stroke. Η παρέα μου δεν έχει κάνει τα σχολεία της GUE. Τελικά είναι θράσος, εσύ που είσαι ο μόνος που πετάει χαρακτηρισμούς να γυρνάς και να ζητάς τα ρέστα. έτσι ρε φίλε για να μην χάσουμε και την μπάλα, να ξέρουμε που βρισκόμαστε και τι λέμε...

Τι να πώ εδώ? Τα δημοσιεύουμε για να μας κρίνει ο λαός. Δεν ζητάω ρέστα. Απαντήσεις δίνω. ;)

Για να μην μπερδεύεσαι έχω πιστοποιήση Τrimix Diver και βουτάω από το 1994. Δεν είπα κανένα βλάκα είπα ότι έγραψε βλακείες γιατί αυτά που έγραψε είναι λάθος. Το οτι είσαι course director δεν με εντυπωσιάζει έχουν δει πολλά τα μάτια μου. Εάν ποτέ σε γνωρίσω ίσως σου βγάλω το καπέλλο, έτσι όμως... Εφόσον όμως είσαι course director γιατί σου είναι δύσκολο να καταλάβεις οτι σου πρότεινα το σχολείο για να μάθεις κάτι σωστά; Btw είναι fundamentals ρε φίλε, founda είναι άλλο πράμα και σίγουρα δεν παίζει μαζί με diving :D

Δεν το έγραψα για να σε εντυπωσιάσω. Ούτε θέλω να αντυπωσιάσω κανένα. Δεν θέλω να μάθω άλλο από την ιστορία του GUE. Πρωσοπική μου άποψη είναι ότι δεν έχει τίποτε καινούργιο να δώσει. Μέχρι τώρα δεν έχω πειστεί για το αντίθετο εκτός από κάποια στοιχεία που μπορώ να πώ πως είναι άξια προσοχής.

Δεν το θεώρησα απρέπεια - μήπως τελικά έχεις πρόβλημα αντίληψης; Το ''όταν δεν ξέρω δεν μιλάω'', συνεχίζει και είναι η θέση μου... Δεν ξέρω εάν θα κάνεις ratio deco υπό τις οδηγίες του Galon, δεν αποκλείω όμως κάποιος να το κάνει....

Λές? Μάλλον αυτό θα είναι λοιπόν. Αφού είμαι ο μόνος που βλέπει το post σου σαν τέτοιο....

και πάλι κακώς τα παίρνεις. Δεν μαθαίνεις αριθμητική. Μαθαίνεις να βουτάς με ένα τρόπο αρκετά διαφορετικό από αυτόν που έχεις μέχρι τώρα συνηθίσει.

μήπως εδώ υφίσταται μία δόση υπερεκτίμησης?

Σαφώς και είναι γελοίο, κανείς όμως δεν το χρησιμοποιεί σαν μέθοδο προώθησης. Όπως είπα το DIR είναι ένας όρος που αργεί να πεθάνει...

Η αρχική έμπευση συμφωνούμε πως δεν έκατσε όπως έπρεπε. Πάμε για αλλαγή λοιπόν να δούμε πόσους θα πείσουμε. Και αυτά τα τεστάκια για πλάκα υπάρχουν στο διαδίκτυο. Εϊναι κάτι σαν addictive games που τα κάνουμε για να περνάει η ώρα μας ευχάριστα. Και ο εμπνευστής τους? Μήπως είναι το σύστημα που υπάρχει από πίσω?

Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σου πω ότι το Jetfin δουλεύει πολύ καλύτερα από το split fin. Με frog kick. Και το frog kick δουλεύει πιο καλά από άλλα kicks... Εγώ δοκίμασα και απεφάνθην... Μην είσαι παρωπιδικός, δοκίμασε και εσύ και εάν δεν σ'αρέσει κράτα το split. Αλλά το να απορίπτεις το Jetfin επειδή δεν γουστάρεις τον GI3... είσαι μάλλον δογματικός και χωρίς επιχειρήματα...

Δεν απορρίπτω τίποτε εγώ. Πάλι αποδίδουμε τα δικά μας στον γείτονα. Σε ενημερώνω ότι έχω δοκιμάσει πολύ περισσότερα από ότι φαντάζεσαι και δεν έχω επιλέξει το split fin. σίγουρα. Αυτό κατάλαβες εσύ? Εγώ σχολιάζω τα standards του οργανισμού για το σχολείο που λένε κατηγορηματικά ότι τα split fin απαγορεύονται στην εκπαίδευση.

Εάν διαβάσεις στατιστικές από ατυχήματα θα δεις οτι τα περισσότερα προκλήθηκαν από κάτι στο οποίο δίνεται πολύ σoβαρή βάση στα σχολεία της GUE.

Αυτό που γράφεις εδώ Νίκο είναι και το resume της όλης υπόθεσης. Η διαδικασία στην οποία αναφέρεσε και θεωρείς ότι η GUE δίνει πολύ σοβαρή βάση ονομάζεται accident analysis. Από εκεί μαθαίνουμε όλοι και αυτό δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός οργανισμού.

Μάλλον τόχεις παρεξηγήσει το θέμα... Ελπίζω να σε έπεισα. Αλλά και να μην, ξέρεις τι λένε. Opinions are like as......

Να με έπεισες ως προς τι? Απλά λέω ότι δεν έχω κανένα ιδίο ενδιαφέρον περι του τι θα επιλέξει ο καθένας. Αρκεί να μην προσβάλλονται άτομα και καταστάσεις με γελοία αμερικάνικα (το ξανάπα αυτό ε?) πράματα.

GKAM
15-06-08, 01:45
OK. I like. :D

Έχει πάντα ενδιαφέρον όταν ανάβουν λίγο τα αίματα σε τέτοιες συζητήσεις γιατί αρκετές φορές βγαίνει κάτι καλό.:)

Μιλώντας σαν reformed indian, μπορώ να πω το εξής. Είμαι πλέον εδώ και καιρό μέλος ενός βασικού πυρήνα τεσσάρων δυτών που ασχολούνται με βαθιές ναυαγιοκαταδύσεις. Για να λειτουργήσουμε σαν ΟΜΑΔΑ και να αυξήσουμε το επίπεδο της ασφάλειας στις καταδύσεις που κάνουμε, έγινε γρήγορα προφανές πως έπρεπε να τυποποιήσουμε τον εξοπλισμό και τις διαδικασίες μας επιτυγχάνοντας μια ομοιογένεια, και πλήρη προβλεψιμότητα σε σκέψη και αντιδράσεις ώστε να λειτουργούμε πλέον σαν ενιαία μονάδα. Αρχικά αντιγράψαμε σταδιακά τον εξοπλισμό και τις διαδικασίες του WKPP διαβάζοντας και αφομοιώνοντας υλικό από βίντεο και το internet. Από ένα σημείο και ύστερα, συνειδητοποιήσαμε ότι ορισμένα πράγματα δεν διδάσκονται από το διαδίκτυο και πως η συγκεκριμένη εκπαίδευση είναι απαραίτητη.

Η ομάδα σήμερα αποτελείται από δύο GUE/DIR δύτες και δύο quasi-strokes (ένας εκ των οποίων είμαι και εγώ). Στις καταδύσεις εκτός της ομάδας χρησιμοποιώ αέρα μέχρι τα 40-45m, βουτάω ενίοτε με rebreathers που έχω συναρμολογήσει ο ίδιος και χρησιμοποιώ dive computer (δηλ stroke). Όταν όμως πρόκειται για καταδύσεις με την συγκεκριμένη ομάδα, όλοι ακολουθούμε τους ίδιους κανόνες. Είναι απλά ο μόνος τρόπος και το πιστεύω έχοντας δοκιμάσει πολλά στα 15 χρόνια που καταδύομαι.

Πέρα από δόγματα, φανατισμούς, θρησκείες, κόντρες κ.λπ. έχω να την εξής πρόταση: ας διαλέξετε το οποιοδήποτε θέμα που σας απασχολεί ή με το οποίο διαφωνείτε και ας κάτσουν οι δύο πλευρές με επιχειρήματα να βάλουν κάτω τα υπέρ και τα κατά. Από εκεί και πέρα ας διαμορφώσει ο καθένας την δική του άποψη.

Κάτι τελευταίο σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα του Ratio Deco: η ερμηνεία του Δημήτρη έχει ορισμένα ψεγάδια και δεν είναι η πρώτη φορά (http://www.theabyss.gr/community/index.php?topic=2391.0) που επιχειρεί να την παρουσιάσει. Διαβάζοντας στο internet δεν είναι αρκετό για να εφαρμόσει κανείς πλήρως το ratio deco με ασφάλεια. Ο τρόπος με τον οποίο δόθηκαν τα posts, αφήνουν να εννοηθεί πως μπορεί κανείς με σχετική ευκολία να ακολουθήσει τα προτεινόμενα πλάνα – τα οποία μάλιστα δόθηκαν λάθος. Προσωπικά βρίσκω κάτι τέτοιο αφελές. Ο αντίλογος ίσως πει πως αν κάποιος ακολουθήσει κάτι που διάβασε στο internet, τότε είναι άξιος της μοίρας του.

Ελπίζω τα posts να συνεχίσουν και να γίνει διάλογος που θα αφήσει αρκετό καλό υλικό για να διαβάσει ο κόσμος. Τα άτομα που εμπλέκονται μέχρι στιγμής (καλώς ή κακώς), έχουν την δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα επίπεδο από πολύ υψηλό μέχρι «λιμανίσιο». Θέλω να ελπίζω πως θα θούμε την πρώτη εκδοχή.

Let’s see...:rolleyes:

/GKAM

Υ.Γ. Είναι κουραστικό να σας διαβάζει κανείς γραμμή-γραμμή-είπα/είπες. Αν θέλετε να παίξετε την κολοκυθιά κάντε κανένα chat στο MSN ή με ΡΜ. Αλλιώς ανεβάστε ολοκληρωμένα posts με συγκεκριμένα σημεία προς ανάλυση για να υπάρχει νόημα και για τους άλλους.

NickVas
15-06-08, 07:26
Σώτο,

καταρχάς ευχαριστούμε που ανέβασες το pm για να καταλάβουν όλοι εδώ ποιός είναι ο φανατισμένος. Συνεχίζεις και πιπιλάς τα ίδια και τα ίδια - τα οποία ακούγονται σαν πολιτικό μανιφέστο - σκοταδισμοί, θρησκείες, σύστηματα, οι Αμερικάνοι, κτλ, κτλ, χωρίς να ακούς μια από αυτά που σου λένε. Και μάλλον είσαι και ο μόνος ψωνισμένος εφόσον μας πετάς το ''course director'' για να παγώσουμε και θεωρείς ότι δεν υπάρχει και τίποτε άλλο να μάθεις.

Σε ένα μόνο πράγμα στο οποίο απάντησες χωρίς να παραληρείς - μήπως τελικά έκανες founda-mentals χθες;) θα σου δώσω και εγώ απάντηση. Tο split fin το ανέφερα γιατί το ανέφερες και εσύ. Δεν κάνω καμμία υπόθεση για το πόσα έχεις δοκιμάσει ή τι πέδιλα χρησιμοποιείς. Η απάντηση είναι ότι δεν το θέλουν γιατί απλούστατα είναι βάσανο με split fin να κάνεις back kick, ή h-turns και επίσης είναι poor performer με πολύ gear. Και πάλι από προσωπική εμπειρία σου λέω ότι ισχύει. Όπως βλέπεις κανένας δογματισμός, υπάρχει μια λογικότατη και μάλλον σωστή απάντηση. Κάτι που εσύ απέτυχες μέχρι στιγμής να δώσεις σε οποιοδήποτε σημείο του thread...

@hal: περίπου έτσι... ποιός οργανισμός όμως υπάρχει αφιλοκερδώς; Πάντα IMHO, αυτό που κάνανε, με δύο λόγια, είναι να ραφινάρουνε το hogarthian system και να το πασάρουνε προς πώληση. Εννοείται πως δεν το κάνανε για την ψυχή της μάνας τους. Δεν υπεραμύνομαι, δεν με πληρώνει ο JJ και μεταξύ μας πιστεύω ότι η Halcyon έχει κάποιο πολύ καλό gear αλλά και overpriced...

Αυτό όμως hal που πρέπει να κοιτάμε είναι εσύ και εγώ τι έχουμε να πάρουμε σε εκπαιδευτική αξία από αυτό; Εγώ ξεκινώντας από το διαδίκτυο είπα να δοκιμάσω μερικά από αυτά που λέγανε και είδα ότι δούλευαν αρκετά καλά. Σιγά σιγά, έφτασα να κάνω και το funds, παρόλο που είχα το Trimix ξεκίνησα από την αρχή. Είδα ότι είχα κάτι να κερδίσω σαν δύτης και θεωρώ ότι κέρδισα. That's all... Στο μόνο με το οποίο θα διαφωνήσω είναι ότι δεν είναι μόνο ο άνθρωπος, έχει πολλά να κάνει και με το τι και πως μαθαίνεις...

Σώτος Χριστοδούλου
15-06-08, 10:09
Πετάω το CD για να παγώσουμε, είμαι φανατικός, έχω κάνει founda, έχω κατεβάσει το επίπεδο σε λιμανίσιο, πιπιλάω τα ίδια και τα ίδια, κάνω πολιτισκό μανιφέστο, δεν ακούω μία από ότι μου λένε, είμαι είρωνας, κοροιδεύω τους άλλους λέγοντάς τους superman, δεν διαβάζω τα άλλα post, και θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο να μάθω.

Α και είμαι ο μόνος που πετάει χαρακτηρισμούς και ζητάει τα ρέστα.

Μήπως έχουμε μπερδευτεί λίγο?

Καλές βουτιές σε όλους!

GKAM
15-06-08, 10:42
Σώτο ναι, έχουμε(τε) μπερδευτεί όλοι. Εγώ για παράδειγμα, δε μπορώ να καταλάβω γιατί τράβηξες όλα τα αρνητικά σημεία από το thread και πήγες και τα κόλλησες πάνω σου. (π.χ., το λιμανίσιο επίπεδο το πέταξα για NickVas μιας που είναι Πειραιώτης :D). Δε βλέπω το λόγο να αρπάζονται όλοι αμέσως.

Πάρε και μια ακόμα Αμερικανιά: "defensiveness is the key to a closed mind" ;)

/GKAM

(Η πλάκα είναι πως τώρα καταλαβαίνω την εικόνα που μπορεί να δείχνουν σε τρίτους ορισμένες δημόσιες ιντερνετικές αντιπαραθέσεις που είχα στο παρελθόν. Τα πράγματα τελικά φαίνονται πολύ διαφορετικά για όσους είναι έξω απο το χορό. Δε πειράζει, όσο γερνάμε μαθαίνουμε :))

ΥΓ Ελπίζω τώρα να μη μας την πέσουν και οι Πειραιώτες...:rofl:

NickVas
15-06-08, 12:10
Πετάω το CD για να παγώσουμε, είμαι φανατικός, έχω κάνει founda, έχω κατεβάσει το επίπεδο σε λιμανίσιο, πιπιλάω τα ίδια και τα ίδια, κάνω πολιτισκό μανιφέστο, δεν ακούω μία από ότι μου λένε, είμαι είρωνας, κοροιδεύω τους άλλους λέγοντάς τους superman, δεν διαβάζω τα άλλα post, και θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο να μάθω.

Α και είμαι ο μόνος που πετάει χαρακτηρισμούς και ζητάει τα ρέστα.

Μήπως έχουμε μπερδευτεί λίγο?

Καλές βουτιές σε όλους!

Όχι, δεν έχουμε. Μάλιστα νομίζω ότι είναι το πρώτο σου post που αγγίζεις την αλήθεια.

Με όλη τη καλή μου θέληση θα προσπαθήσω να διασκεδάσω κάποιες από τις εντυπώσεις που σου έχουν δημιουργηθεί με άλλο ένα παράδείγμα.

Όσον αφορά τo ''stroke''. Παλιότερα, γύρω στο 2001 και ενώ είχα κάνει τα tech σχολεία της IANTD παρακαλούσα τον τρίτο της παρέας να κάνει ένα rescue της PADI. Θεωρούσα απαράδεκτο να βαράμε 50αρες και κάτω χωρίς να έχει την παραμικρή εκπαίδευση rescue. Η απάντησή του ήτανε ''...άμα πάθεις κάτι σιγά μη σε βγάλω εγώ από εκεί κάτω με όλα αυτά που κουβαλάς...'' Σώτο μου μετά από σύντομο χρονικό διάστημα (ομολογουμένως και για άλλους, αλλά παρόμοιους λόγους) ξέκοψα. Λοιπόν ναι, τον θεωρώ stroke (stroke=βλαμμένος) και μαζί του πλέον δεν θα πλησίαζα ούτε 100 μέτρα από την παραλία. Εάν θέλεις να με πεις ψωνισμένο για αυτή μου την επιλογή, τότε πες με και θα σου απαντήσω ευχαριστώ. Αυτή φίλε μου είναι η έννοια του stroke. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Στην PADI ίσως τους λένε unsafe divers, στην Ελλάδα ινδιάνους ή απλά μαλ...ες. Η έννοια είναι ακριβώς η ίδια.

Εάν πλέον θέλεις να σου αποδείξω ότι δεν φυλάμε καμμία μυστική γνώση και ψήνεσαι τόοοοοσο πολύ να δεις τι είναι το RD στείλε μου με pm το e-mail σου και θα σου στείλω το pdf του Τ1. Εσύ μετά ως εκπαιδευτής και πιο αρμόδιος από εμένα να κρίνεις τι και πως θα το μεταδώσεις στο κοινό του forum, μπορείς να ανεβάσεις ένα post κανοντάς το. Ταπεινά μέχρι τα 51 μέτρα... Όταν, ή καλύτερα, εφόσον περάσω το T2, ευχαρίστως να επανέλθω βαθύτερος. Προς το παρόν, κάτω από τα 51 (που είναι και η πλειονότητα των καταδύσεων που κάνω) βουτάω με πίνακες από το VPM-B. Εσύ, επειδή είδα το post σου στο thread του RD όπου αναφέρεις πως έχεις πειστεί ότι ο γράφων κατέχει το θέμα, βούτα εκεί με αυτά που σου λέει.

Σώτος Χριστοδούλου
15-06-08, 16:49
@NickVas. Φίλε δεν συμφωνούν όλοι μαζί σου. Την άποψή σου λες που τυγχάνει να μην περνάει παμψηφί ως ορθή. Μάλλον η αλήθεια είναι πως έχουμε μοιραστεί άντε να το πω "εξίσου" τις ειρωνίες αφού έχουμε αλληλοειρωνευτεί και "αλληλοσφαχτεί" (τρόπος του λέγειν). Μην κάνεις λοιπόν την πάπια και μην συνεχίζεις στο ίδιο μοτίβο να τσαμπουνάς ότι μόνο ο Σώτος έκανε υπέρβαση και κατάχρηση εκφράσεων αφού και στο τελευταίο σου ποστ είρωνας είσαι. Όχι? Στο κάτω κάτω εσύ έκανες την αρχή σε αυτό το ποστ προκαλώντας και χαρακτηρίζοντάς με είρωνα και μάλιστα σε όλα μου τα άλλα ποστ. Πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο ανεκτικοί εδω μέσα που να μην μου έδωσαν κλωτσιά στον κώλο μετά από 500 σχεδόν εςιρωνικά ποστ? Ε? :p

Αν θέλεις συζήτηση να ρωτάς πρώτα γιατί ρε ****** Σώτο έγραψες αυτό το σχόλιο για τον σούπερμαν? Δεν το πολυκατάλαβα και νομίζω ότι με ειρωνεύεσαι. Για ξήγα το, λοιπόν, πριν σε πω είρωνα κλπ. Μη μου τη βγαίνεις φάτσα κάρτα με χαρακτηρισμούς και θα μιλάμε κόσμια.

Λοιπόν για να ηρεμίσω τις όποιες ανησυχίες σας. Εσένα και του Καμαρινού. Βουτάτε όπως εσείς νομίζετε πιό σωστά. Κανείς δεν θα σας πει stroke. Το κέφι σας το κάνετε και τη βρίσκετε? Θα είμαι ανέμσα σε αυτούς που θα τα βάλουν με όποιον σας κατηγορήσει.

Σε ότι αφορά τώρα την νοοτροπία στην οποία αναφέρεστε (ήτη GUE) νομίζω πως δεν λέτε τίποτε καινούργιο. Απλά έχετε βρεί κάποιους τρόπους να τα πείτε αλλιώς και αυτό το θεωρείτε καινοτομία ενώ δεν είναι.

Έχετε μια νοοτροπία γύρω από την οποία στρέφονται διάφορες αντιλήψεις όπως το γεγονός ότι πιστεύετε πως δεν υπάρχει ψεγάδι στο σύστημα σας και ότι τα άλλα συστήματα δεν έχουν απλά ελλείψεις αλλά έχουν τρομακτικά κενά τα οποία έρχεστε να καλύψετε.

Αντιγραφή από το site της GUE: "GUE’s vibrant history includes both recreational excursions and aggressive exploration diving. This experience has led GUE and likeminded divers around the world to embrace the need for greater diving proficiency. These enhanced skills provide greater enjoyment and less stress while also preserving fragile diving environments."

Ενώ λέει ότι αποσκοπεί στην ανάπτυξη ασφαλών δυτών με δεξιότητες και γνώση (από τους στόχους της GUE: Developing safe, skilled, and knowledgeable divers) έχει καταλήξει σε κάποια στεγανά στερεότυπα από τα οποία κάθε απόκλιση θεωρείται stroke. Πώς το ερμηνεύω αυτό? Πρόκειτε για ένα σύστημα που σε διδάσκει την πειθαρχεία σου αφαιρεί το δικαίωμα της άποψης και της κριτικής σκέψης και σε αποστειρώνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον του οποίου τα όρια συμπίπτουν με τα όρια της ασφάλειας και της απόλαυσης. Σε αυτή της κουλτούρα κάποιοι δεν ταιριάζουν όπως εγώ για παράδειγμα.

Αν θέλεις και την προσωπική μου φιλοσοφία σαν αντίποδα της πρότασης GUE έχω με λίγα λόγια να πω τα εξής:

Ο δύτης χρειάζεται αρκετή γνώση και αρκετή εμπειρία. Την γνώση την αποκτά με προσωπική μελέτη με εκπαίδευση με συναναστροφή με άλλους δύτες (και όλοι έχουν κάτι να δώσουν ακόμα και οι φαινομενικά ή οι κατά το τυπικόν λιγότερο ειδήμονες). Με πειραματισμό κάτω από απόλυτα ελεγχώμενες συνθήκες για διαφύλαξη της ασφάλειας του κτίζει την εμπειρία του με τον δικό του προσωπικό ρυθμό. Η κατάδυση θέλει πολλή εμπειρία ή αν μη τι άλλο συνεχή επαφή και σμίλευση των δεξιοτήτων και ανάπτυξη της υδροβιότητας. Χρειάζεται εξοικίωση και συμφιλίωση με το υγρό στοιχείο για να φτάσει κανείς στο επίπεδο να λύνει τα προβλήματα του και τα προβλήματα των άλλων. Πάνω από όλα όμως ο δύτης πρέπει να έχει την σωστή νοοτροπία. Να είναι καλός ακροατής να μην θέτει τον εαυτό του ή τους άλλους σε ρίσκα, να ξέρει πολύ καλά τι κάνει και γιατί το κάνει. Να δέχεται ότι ένας άλλος δύτης στην παρέα μπορεί να βουτάει με άλλο set up αλλά να είναι γνώστης των ιδιαιτεροτήτων και των διαδικασιών ώστε αν παραστεί ανάγκη να λειτουργήσει σαν μέλος της ομάδας. Στην δικιά μου παρέα δύο κάνουν κατάδυση με Inspiration και άλλοι τρεις με Megalodon. Άλλος βουτά με VR3 και άλλος με κομμένα πλάνα. Και όλα αυτά συνυπάρχουν και λειτουργούν σε μία ομάδα. Προσωπικά έχω κάνει εκπαίδευση και μνε εκπαιδευτή DIR και έχω εντύπωσιαστεί από την ευελιξία που έδινε στο set up του εξοπλισμού, σε μίνι-αλλαγές που θα έκαναν την ζωή του δύτη πιό άνετη και πιό ασφαλή. Καμία ακαμψία δεν διέκρινα στον τρόπο αντιμετόπισης του set up. Αυτή είναι και η πεμπτουσία της εκπαίδευσης. ο εκπαιδευτής λειτουργεί σαν μέντορας ιδιάιτερα σε αυτές τις βαθμιδες εκπαίδευσης και ποτέ σαν λοχαγός εκτός και αν τίθεται θέμα ασφάλειας. Και για να πώ και την αλήθεια μου δεν κατάλαβα που είναι το πρόβλημα να βουτάει ένας με δύο φιάλες αριστερά και άλλος με μία αριστερά και μία δεξιά. Δεν μου κάνει να τον πώ stroke και πιστεύω ούτε και συ θα το έκανες. Το να κάνεις ένα test όμως και να χαρακτηρίζεσαι stroke επειδή βουτάς με RR-LL είναι υπερβολικό ως εξοφρενικό. Το πιό πάνω είναι ένα παράδειγμα έτσι? Δεν λέω ότι είναι ο λόγος της αντίδρασής μου αλλά αποτελεί μέρος πολλών τέτοιων σημείων που με οδηγούν στα συμπεράσματα που με οδηγούν. Έχεις βεβαίως το κάθε δικαίωμα να βουτάς όπως θέλεις με την παρέα σου και να έχετε όση ομοιομορφία θέλετε αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να αποκαλείτε τους άλλους stokάδες επειδή είναι διαφορετικοί από εσάς. Μην μου πείτε ότι δεν το κάνατε διότι απλά δεν θα σας πιστέψω. ;)

Σώτος Χριστοδούλου
15-06-08, 17:00
Για κάτι άλλα αμερικάνικα σλόγκαν που παρατίθεντε κατά καιρούς ουδένα σχόλιο δεν αξίζει από μέρους μου. Πραγματικά θεωρώ χάσιμο χρόνου να ασχολούμε με την άποψη του καθενός που προτρέχει και νομίζει ότι οι συνειρμοί της σκέψης του είναι τέτοιοι που του επιτρέπουν αλαθητί να χρησιμοποιεί παρομοιώσεις και να πιστεύει ότι είναι και σχετικές με τον στόχο του.

Thanos
15-06-08, 17:02
Σορρυ που επεμβαίνω ...

Αυτό....

Ενώ λέει ότι αποσκοπεί στην ανάπτυξη ασφαλών δυτών με δεξιότητες και γνώση (από τους στόχους της GUE: Developing safe, skilled, and knowledgeable divers) έχει καταλήξει σε κάποια στεγανά στερεότυπα από τα οποία κάθε απόκλιση θεωρείται stroke. Πώς το ερμηνεύω αυτό? Πρόκειτε για ένα σύστημα που σε διδάσκει την πειθαρχεία σου αφαιρεί το δικαίωμα της άποψης και της κριτικής σκέψης και σε αποστειρώνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον του οποίου τα όρια συμπίπτουν με τα όρια της ασφάλειας και της απόλαυσης. Σε αυτή της κουλτούρα κάποιοι δεν ταιριάζουν όπως εγώ για παράδειγμα.

με αυτό...

Προσωπικά έχω κάνει εκπαίδευση και μνε εκπαιδευτή DIR και έχω εντύπωσιαστεί από την ευελιξία που έδινε στο set up του εξοπλισμού, σε μίνι-αλλαγές που θα έκαναν την ζωή του δύτη πιό άνετη και πιό ασφαλή. Καμία ακαμψία δεν διέκρινα στον τρόπο αντιμετόπισης του set up. Αυτή είναι και η πεμπτουσία της εκπαίδευσης. ο εκπαιδευτής λειτουργεί σαν μέντορας ιδιάιτερα σε αυτές τις βαθμιδες εκπαίδευσης και ποτέ σαν λοχαγός εκτός και αν τίθεται θέμα ασφάλειας.

έχουν μια μικρή διαφορά ;):)

Σώτος Χριστοδούλου
15-06-08, 17:10
Άντε ρε Θάνε και νόμιζα πως απέδωσα το νόημα μέτα από 2000 λέξεις ποστ.

To νόημα είναι πως για μένα δεν τίθεται θέμα να βάζουμε ταμπέλες. Ένας εκπαιδευτής GUE μπορεί να είναι καλός μέτριος ώς κακός. Ανάλογα με το τι έχει να δώσει και το πώς το δίνει. Το ίδιο ισχύει για όλους τους οργανισμούς και ας μην επιδιώκουμε την καταξίωση μέσα από την ταμπέλα μας. Πολύ περισσότερο ας μην επιδιώκουμε να χαρακτηρίζουμε δύτες με βάση τις ταμπέλες και τα χαρτιά τους. Αν αφαιρέσουμε για λίγο τις ταμπέλες και αν αναπτύξουμε κριτική ικανότητα και βάλουμε και δυό μεζούρες ειλικρίνεια δεν χρειάζόμαστε κανένα τεστάκι να μας πει πόσο strokάδες είμαστε. Διαφορετικά είμαστε για νάμαστε ρε Θάνο.

Θα το χαιρόμουν αν κάποιος με έκρινε και με χαρακτήριζε από κάτι που κάνω λάθος παρά με βάση το που έκανα την εκπαίδευσή μου.

NickVas
15-06-08, 17:18
@ sotos

Ναί, είμαι είρωνας, εσύ μου έδωσες το δικαίωμα. Δεν ξεκίνησα έτσι, (όπως εσύ) αλλά έγινα στην πορεία εφόσον έγινε πλέον φανερό οτι δεν μπορείς ή δεν θέλεις να καταλαβεις αυτά που γράφω. Μετά πλέον από το post του Yan, του Θάνου αλλά και τα δικά μου συνεχίζεις και νομίζεις ότι όποιoς βουτάει έστω και λίγο διαφορετικά από την πεπατημένη της GUE αντιμετωπίζεται σαν stroke...

Btw, φιάλες δεξιά δεν μπαίνουν επειδή υπάρχει συντριπτική πιθανότητα να μπλεχτεί το long hose την στιγμή που δίνεις σε ένα OOG emergency, δηλαδή την χειρότερη δυνατή. Βασικά αυτός είναι ο λόγος που δεν μπαίνει τίποτα από δεξιά... Right side is for long hose only... Εάν λοιπόν έβλεπα κάποιον να έρχεται με long hose και φιάλες δεξιά θα του το εξηγούσα και θα βλέπαμε πως δουλεύει το θέμα. Σώτο όπως βλέπεις για άλλη μια φορά υπάρχει λογική εξήγηση και για άλλη μια φορά στη δίνω χωρίς ίχνος σνομπισμού ή φύλαξης ''κρυφής'' γνώσης.

Αυτό που θα αρνηθώ να κάνω είναι να συνεχίσω τον διάλογο στα ατελείωτα κατεβατά που γράφεις και που αποτελούν μια τυφλή, αστοιχείωτη επίθεση χωρίς επιχειρήματα.

Thanos
15-06-08, 17:28
Άντε ρε Θάνε και νόμιζα πως απέδωσα το νόημα μέτα από 2000 λέξεις ποστ.

To νόημα είναι πως για μένα δεν τίθεται θέμα να βάζουμε ταμπέλες. Ένας εκπαιδευτής GUE μπορεί να είναι καλός μέτριος ώς κακός. Ανάλογα με το τι έχει να δώσει και το πώς το δίνει. Το ίδιο ισχύει για όλους τους οργανισμούς και ας μην επιδιώκουμε την καταξίωση μέσα από την ταμπέλα μας. Πολύ περισσότερο ας μην επιδιώκουμε να χαρακτηρίζουμε δύτες με βάση τις ταμπέλες και τα χαρτιά τους. Αν αφαιρέσουμε για λίγο τις ταμπέλες και αν αναπτύξουμε κριτική ικανότητα και βάλουμε και δυό μεζούρες ειλικρίνεια δεν χρειάζόμαστε κανένα τεστάκι να μας πει πόσο strokάδες είμαστε. Διαφορετικά είμαστε για νάμαστε ρε Θάνο.

Θα το χαιρόμουν αν κάποιος με έκρινε και με χαρακτήριζε από κάτι που κάνω λάθος παρά με βάση το που έκανα την εκπαίδευσή μου.

Νομίζω σε αυτό συμφωνούμε όλοι...

Όπως επίσης συμφωνούμε ότι και η εκπαίδευση μας κάνει καλύτερους και πιο ασφαλείς δύτες.. ο καθένας απο εμάς μπορεί να φτιάξει ένα σταθμό Trimix στην αποθήκη του, να αγοράσει και το Manual της DSAT, IANTD κλπ και να αρχήσει να βουτάει στα 80μ.

Όλοι πιστεύουμε ότι είμαστε τέλειοι οδηγοί μέχρι που να συμβεί το μοιραίο.. το ίδιο και με τις καταδύσεις. Πολλοί απο εμάς πιστεύουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι τέλειο γιατί δεν έχουμε δοκιμάσει το διαφορετικό. Ότι είμαστε τρομεροί δύτες μέχρι που να συμβεί κάτι...

Όπως πολύ σωστά αναφέρεις, μην κολάμε στις ταμπέλες... μπορεί σε 5 χρόνια να υπάρχουν 2-3 οργανισμοί που να πρεσβέυουν την DIR-minded φιλοσοφία..

Θα συμφωνήσω εν μέρει με όσα είπες περι μασονίας. Ρώτα τον Νίκο τον Βαρδάκα ποσο καιρό και πόσα σχολεία πρέπει να κάνει για να γίνει GUE Intructor. Όταν σε όλόκληρη Αγγλία μέχρι πριν λίγο καιρό υπήρχαν 2 εκπαιδευτές, φαντάζεσαι τι γίνεται ... έτσι όμως πιστεύω ότι κρατάνε το επίππεδο των εκπαιδευτών πολύ υψηλό.

Τέλος, υπάρχουν αρκετοί Trimix Intructors με 1000+ βουτιές οι οποίοι παραδέχονται ότι το xxx σχολείο που κάνανε των GUE ήταν το καλύτερο σχολείο που έχουν κάνει και έμαθαν πολλά..και θέλαν να το κάνουν για την εμπειρία όχι για επαγγελματικούς σκοπούς

Καλή θέληση να υπάρχει και όλα θα τα βρούμε;)

:geia::geia:

Σώτος Χριστοδούλου
15-06-08, 17:33
@ sotos

Ναί, είμαι είρωνας, εσύ μου έδωσες το δικαίωμα. Δεν ξεκίνησα έτσι, (όπως εσύ) αλλά έγινα στην πορεία εφόσον έγινε πλέον φανερό οτι δεν μπορείς ή δεν θέλεις να καταλαβεις αυτά που γράφω.

Καλά μην τρελλαθούμε κιόλας. Να πως άρχισες για να μην ξεχνιώμαστε:

@ sotos

Btw, φιάλες δεξιά δεν μπαίνουν επειδή υπάρχει συντριπτική πιθανότητα να μπλεχτεί το long hose την στιγμή που δίνεις σε ένα OOG emergency, δηλαδή την χειρότερη δυνατή. Βασικά αυτός είναι ο λόγος που δεν μπαίνει τίποτα από δεξιά... Right side is for long hose only... Εάν λοιπόν έβλεπα κάποιον να έρχεται με long hose και φιάλες δεξιά θα του το εξηγούσα και θα βλέπαμε πως δουλεύει το θέμα. Σώτο όπως βλέπεις για άλλη μια φορά υπάρχει λογική εξήγηση και για άλλη μια φορά στη δίνω χωρίς ίχνος σνομπισμού ή φύλαξης ''κρυφής'' γνώσης.

Το είδες αυτό το πράγμα να συμβαίνει έστω και μία φορά στα σχολεία που έκανες του IANTD trimix? Από ποιά πηγή είναι η πληροφορία περί συντρηπτικής πιθανότητας? Και αφού είναι τόσο σίγουρο αυτό που γράφεις γιατί δεν μας γράφεις και κάτι παραπάνω για τις λεπτομερείς στατιστικές παραμέτρους αυτής της πιθανότητας και για το πόσοι δύτες είχαν πρόβλημα λόγω της επιλογής τους να βουτάνε με φιάλη δεξιά? Στις πόσες καταδύσεις? Πόσο ακριβώς αυξάνεται το ρίσκο ημών που βουτάμε με φιάλη στα δεξιά? Εμείς πάντως στην εκπαίδευση (διότι μόνο εκεί χρειάστηκε μέχρι τώρα να δώσουμε το long hose σε OOG situation) δεν είχαμε ποτέ το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεσε άρα τα περι συντρηπτικής πιθανότητας τα βλέπω με λίγο σκεπτικισμό.

NickVas
15-06-08, 17:44
Θάνο,

έθιξες άλλο ένα θέμα με αρκετό ενδιαφέρον. Ότι λες για τους εκπαιδευτές τους μάλλον ισχύει. Αυτός που μας έκανε το Τ1 παιδευότανε αρκετό καιρό να πάρει το εκπαιδευτικό αυτό και μάλιστα μας είπε ότι πέρασε από φωτιά και σίδερο για να τα καταφέρει...

ενώ άλλοι οργανισμοί κάνουν εκπαιδευτές δύτες με εμπειρία ενός χρόνου ή δια αλληλογραφίας...:thumbdn:

και κάτι για τους μαθητές. Επειδή έχω κάνει στα πλαίσια του Divemaster σε καταδυτικό, είδα και έφριξα. Παίρνανε πτυχίο και άτομα που θέλανε μπρατσάκια... Ξέρεις όταν το συζήτησα τι είπανε; Έλα μωρέ σιγά μη συνεχίσει και βουτάει και μόνος του.

Στο funds από τους οχτώ, τρείς πηραμε tech pass, τέσσερεις rec pass - δηλαδή δεν κρίθηκαν άξιοι να συνεχίσουν στο Τ1 και ένας κόπηκε τελείως.

Στο Τ1 κάναμε όλες τις βουτιές διπλές και τριπλές μέχρι να ικανοποιηθεί ο instructor. Mέχρι την τελευταία μέρα δεν ξέραμε εάν περάσαμε ή όχι...

Αυτά τα ολίγα για training standrads...

NickVas
15-06-08, 17:57
Το είδες αυτό το πράγμα να συμβαίνει έστω και μία φορά στα σχολεία που έκανες του IANTD trimix? Από ποιά πηγή είναι η πληροφορία περί συντρηπτικής πιθανότητας? Και αφού είναι τόσο σίγουρο αυτό που γράφεις γιατί δεν μας γράφεις και κάτι παραπάνω για τις λεπτομερείς στατιστικές παραμέτρους αυτής της πιθανότητας και για το πόσοι δύτες είχαν πρόβλημα λόγω της επιλογής τους να βουτάνε με φιάλη δεξιά? Στις πόσες καταδύσεις? Πόσο ακριβώς αυξάνεται το ρίσκο ημών που βουτάμε με φιάλη στα δεξιά? Εμείς πάντως στην εκπαίδευση (διότι μόνο εκεί χρειάστηκε μέχρι τώρα να δώσουμε το long hose σε OOG situation) δεν είχαμε ποτέ το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεσε άρα τα περι συντρηπτικής πιθανότητας τα βλέπω με λίγο σκεπτικισμό.

Ok,

ίσως δεν το εξήγησα καλά... Θα μπλέξει τις περισσότερες φορές εάν το routing είναι όπως προβλέπει η GUE και έχεις φιάλη δεξιά. Στατιστικές; το έχω δοκιμάσει και συμβαίνει. Θέλει αρκετή προσπάθεια να τα καταφέρεις και αυτό το extra ζόρι δεν σου χρειάζεται τη στιγμή εκείνη :)

Εάν έχεις φιάλες δεξιά πρέπει να βρεις ένα διαφορετικό routing, πχ. μπορείς να διπλώσεις το long hose σου στη φιάλη (του bg εννοώ). Τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αυτή είναι η απάντηση και γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο στα σχολεία της IANTD. Όσοι είχαν deco tanks στα δεξιά, είχαν το hose διπλωμένο στο πλάϊ της φιάλης, όπως τους είχε προτείνει και ο εκπαιδευτής. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα το ζευγάρι μου να βουτάει έτσι. Απλά θα ήθελα να είχαμε προβάρει το σενάριο πριν τη βουτιά. Αυτό εννοούσα με το 'να δούμε πως δουλεύει'.

Τέλος πάντων, επειδή:

1. περί γενικότερων απόψεων δεν έχω τπτ να προσθέσω και
2. συζητώντας τα πως και τα γιατί έχω την αίσθηση ότι γίνομαι αυτό που (καλώς ή κακώς) κατακρίνω δηλ. ''internet messiah''

θα μου επιτρέψεις να απέχω από περεταίρω συζήτηση. Εάν πραγματικά ενδιαφέρεσαι να δείς το RD η προτασή μου ισχύει. Εάν ενδιαφέρεσαι - ακαδημαικά - να δεις τα πως και τα γιατί και εφόσον δεν θες να δώσεις χρήματα για σχολείο - σεβαστό και αυτό - στο διαδίκτυο (με όσα limitations αναφέρθηκαν) υπάρχουν ορισμένες αρκετά καλές πηγές πληροφοριών γύρω από τις μεθόδους της GUE.

Συγγνώμη που άλλαξα το post μου, αλλά πιστεύω ότι το κουράσαμε...

:geia:

yan
15-06-08, 19:19
Τα κανατε σκ@$%@...

Ακουω συνεχως απο διαφορους (καποιοι απο αυτους δεν ξερουν καν τι ειναι το DIR) περι δογματισμου, μυστικοπαθειας, υπεροψιας μπλα-μπλα-μπλα...

Aνθρωποι που χωρις να εχουν δοκιμασει τιποτα παραπανω απο αυτα που εμαθαν στα – μοιραια – ελλιπη σχολεια τους, κατακεραυνωνουν αλλους που αν μη τι αλλο συνεχως εκπαιδευονται και εξελισσονται.

Λιγο να μπεις μεσα στα της καταδυσης και βλεπεις πολλους DMs, instructors, CDs να μην ξερουν που παν τα τεσσερα, εντος και εκτος νερου. Η εκπαιδευση στην καταδυση (!) ειναι πλεον μια απλη συναλλαγη εμπορου-πελατη, και κανεις δεν φαινεται να κανεις να ενοχλειται απο αυτο.

Ένα "do it right" ή ενα "fundamentals" (τι να τα κανουμε τα fundamentals εμεις οι δυταραδες τρομαρα μας) αρκει οχι απλως για να μην ασχοληθουμε να βρουμε την ουσια αλλα και για να αντιδρασουμε, να επαναστατησουμε και να αρχιζουμε τελικα να κυνηγαμε φαντασματα, αφου αντι να γινουμε εμεις καλυτεροι, προτιμαμε να υποβιβασουμε τους καλυτερους απο μας, γιατι απλα ειναι πιο ευκολο.

**Αναρωτιεμαι τελικα ποιος ειναι ο δογματικος στην υποθεση.**

Σωτο, πλασαρεις τον εαυτο σου σαν ενα ανθρωπο που το ψαχνει πολυ παραπανω απο τον μεσο ορο, ανθρωπο με ερωτηματα που ψαχνει απαντησεις. Ειλικρινα απορω πως γινεται να χεις κολλησει στην ορολογια (συμφωνω πως ειναι τουλαχιστον εκνευριστικη) και αρνεισαι πεισματικα να δεις την ουσια. 100 φορες εγραψε ο Nικος (Bασ) οτι θεωρει "stroke" τον επικυνδυνο δυτη - αυτο που λεει και ο Irvine δλδ - κι εσυ επιμενεις να το παιρνεις προσωπικα. Σε οποιο ερωτημα τεθηκε περι εξοπλισμου, διαδικασιων, whatever, ο Νικος απανταει και επιχειρηματολογει κι εσυ στεκεσαι στο τι υπονοησε ή στο τι ευθεως εννοησε για σενα.

Προσωπικα, οταν απαλλαχθηκα απο τις επαναστατικες μου τασεις και επιτελους εμαθα τι ειναι DIR, GUE κτλ, δεν δυσκολευτηκα καθολου να βρω απαντησεις στα ερωτηματα μου. Και δεν χρειαστηκε (αν και θελω) να κανω καποιο σχολειο GUE, ουτε εχω τιποτα απο halcyon πανω μου. Εσυ/εσεις που δυσκολευεστε και χαρακτηριζετε τους "κακους" μυστικοπαθεις???

Σωτο, δεν ειπε κανεις οτι εισαι κακος δυτης. Σου ειπαν απλα οτι μπορεις να γινεις καλυτερος (γι αυτο θελω).

@ NickVas: κατι πρεπει να κανεις με τα PR σου boy… με την ειρωνεια και τους χαρακτηρισμους χανεις το δικιο σου. Και εχεις δικιο και το ξερεις καλυτερα απο μενα.
Και μην μου πεις "κυριε, κυριε αυτος αρχισε πρωτος"!

Cheers

Thanos
15-06-08, 21:24
Και επειδή η συζήτηση κατέληξε στο γνωστό Doing It Right,
εδώ (http://www.pina.us/dive/doitright.pdf)μπορείτε να διαβάσετε ένα απο τα πρώτα ( ;; ) σχετικό άρθρο/πηγή του "κακού" απο το 1995.

Σώτος Χριστοδούλου
15-06-08, 22:25
Τό άρθρο Θάνο που παραθέτεις έχει ιστορικό ενδιαφέρον. :)

Αν μου επιτρέπεις ένα μικρό σχόλιο επι τούτου. Ο Irvine έχει ακολουθήσει ένα από τα γνωστά μοτίβα που ακολουθάμε στο μάρκετινγκ. Διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην αρχή επιδιώκω να πείσω τον αναγνώστη ότι το πρόβλημα έχει σημαντικές διαστάσεις για να έρθω μετά να του προσφέρω τη λύση. Ετσι με παραστατικό τρόπο, χρησιμοποιώντας ένα δύτη που δεν φαίνεται αν είναι αληθινός ή φανταστικός. Πολύ νερό πίνει όμως αν είναι αληθινός ο δύτης του παραδείγματος καθώς ένας δύτης που πάει να κάνει ένα technical course σπηλαιοκατάδυσης για διείσδυση στα 1000 πόδια δεν πάει έτσι όπως περίγραφει ο Irvine. Στη συνέχεια αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου εκπαιδευτές δεν κατανοούν τα μαθηματικά του λυκείου αλλά παρόλαυτά διδάσκουν academics και εδώ αρχίζει να ακουμπάει αρκετές ευαίσθητες χορδές γιάτί όντως έχει δίκαιο. Αναφέρεται επίσης σε set up εξοπλισμού που κάτω από την διακιολογία της προσωπικής επιλογής βλέπει πράγματα επικίνδυνα. Κατ' εμέ αυτό είναι η μισή αλήθεια καθώς η προσωπική επιλογή παίζει ενίοτε σημαντικό και κάτω από την σωστή τεκμηρίωση κάποιο ρόλο στο πώς θα επιλέξει να βουτά κάποιος και δεν αποτελεί πάντα τεκμήριο για την απόδειξη του λάθους. Μιλάει για μια κατάσταση που οδεύει άσχημα και ολοένα το πρόβλημα φαίνεται να μεγαλώνει για να μην τα πολυλογούμε. Έχει τώρα κεντρίσει το ενδιαφέρον μου και συνεχίζω το διάβασμα. Σε αρκετά από αυτά που γράφει συμφωνώ και σε άλλα τον βρίσκω λίγο απόλυτο ώς ακραίο αλλά θέλω να δώ που θα καταλήξει. Έτσι συνεχίζω το διάβασμα του άρθρου. Παρουσιάζει κάποιες σοβαρές πραγματικότητες όπως το keep it simple, be in shape, don't do a contingency plan for non-problems κλπ. Έχοντας ίσως κατά νου κάποια πλάνα απαγγελματικά ο Irvine γυρνάει το θέμα στο set up και στρέφει τώρα την ανάλυσή του στον Hogarth. Και εδώ έχει αρκετά σημεία στα οποία δεν είναι λάθος. Το πρόβλημα κατ' εμέ που έχει σηκώσει μια θύελλα και όχι χωρίς λόγο σίγουρα διότι χωρίς φωτιά καπνός δεν βγαίνει έχει την βάση του στον τρόπο προσέγγισης και στο ύφος και όλο αυτό συνοψίζεται στον επίλογο που ακούγεται σαν τηλεοπτική διαφήμιση: If it's not clean and simple is not Hogarthian. If it's not Hogarthian it's not right. If you are not doing it right, don't do it at all!

Είναι γνωστό το τι ακολούθησε.

Το άρθρο πρόκειτε για μία τοποθέτηση που ο τρόπος γραφής της καμία σχέση δεν είχε με επιστημονική μελέτη ή με κάποια επίσημη τοποθέτηση όπως αυτές που βλέπουμε κατά καιρούς από την DAN για παράδειγμα στις οποίες ο επιστημονικός τρόπος γραφής και η τεκμηρίωση όχι μόνο διακρίνονται αμυδρά αλλά η ύπαρξή τους είναι τόσο εμφανής σε σημείο να σε πείθει κιόλας. Αν και παρουσιάζει πολλές αλήθειες ανέμεσα σε λίγες κινδυνολογίες και κάποιες υπερβολές, ο κύριος Irvine στο τέλος κατευθύνει τα πράγματα κάπου. Διαφαίνεται η πρόθεση του να κάνει θετική διαφίμηση και παράλληλα αρνητική διαφίμηση του ανταγωνιστικού ροιόντος. Ξέρουμε ότι στην Αμερική αυτό επιτρέπεται και αποτελεί μέρος της καθημερινής τους κουλτούρας έτσι δεν παραξενεύομαι με το στυλ. Διαφαίνεται μάλιστα ότι έχει και κάποιο στόχο για να κάνει ένα επόμενο βήμα διότι δεν νομίζω το άρθρο να αποτελούσε απλώς μια κραυγή αγανάκτησης και μια φωνή για να επιστρέψει ο καταδυτικός κόσμος πίσω στα βασικά και τα απλά και τα ασφαλή από φιλανθρωπεία ή από πραγματικό ενδιαφέρον. Κάποιοι άλλοι μπορεί ίσως να υπεραμύνονται του επιλόγου ισχυριζώμενοι ότι ο Irvine δεν θεωρεί μόνο το Hogarthian style σαν σωστό αλλά και όλα τα άλλα που πληρούν τους κανόνες του Hogarth. Είναι όμως γεγονός ότι χωρίζει έτσι με μια μονοκονδυλιά το σωστό από το λάθος και το ονομάζει κιόλας. Δεν μένει μόνο στο κομμάτι όπου στηρίζει τα πλεονεκτήματα του Hogarthian set up αλλά επεκτείνεται προκλητικά οπνομάζοντας οτιδήποτε άλλο λάθος, και καλεί όλους τους άλλους μάλιστα να σταματήσουν να το κάνουν αφού το κάνουν λάθος. Αυτή είναι η ερμηνεία που έχουν δώσει και οι χιλιάδες άλλοι εκτός από εμένα που αντέδρασαν. Η όλη υπόθεση αν αποτελεί τέχνασμα μάρκετινγκ μπορώ να πω πως έχει καταφέρει να προκαλέσει το ενδιαφέρον και να κάνει όλους τους άλλους να συζητήσουν για αυτό τον κύριο που ίσως μέχρι τότε ελάχιστοι να τον γνώριζαν. Αν είναι όμως είναι η απόλυτη και ειλικρινής άποψή του, τότε θα έλεγα πως κάτι δεν είναι σωστό.

Dimitris Galon
15-06-08, 23:30
Καλησπέρα Σώτο.
Όντας κι΄ εγώ μέλος του non-profit organization GUE και έχοντας κάνει το course Fundamentals GUE με τον Tom Karch (Fundy and Cave-1 Instructor), εδώ στην Γερμανία, κάπου νοιώθω άσχημα με την επίθεση στο πρόσωπο σου, όλων όσων διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την υποτιθέμενη „ειρωνεία“ σου έναντι των GUE θέσεων και πρακτικών. Πρέπει επίσης να σου πω ότι έχοντας διαβάσει τα περισσότερα μηνύματα σου μέχρι σήμερα, δεν διέκρινα -εγώ προσωπικά-, πουθενά ειρωνεία, τουναντίον μάλιστα διαπίστωσα ότι όλα σου σχεδόν τα μηνύματα τα διαχέει ένα πηγαίο και λεπτό χιούμορ, γεγονός που δείχνει άνθρωπο με ευφυΐα και ευαισθησίες.
Θα ήθελα λοιπόν να αναφερθώ σε ορισμένα θέματα όπως τα κατανόησα εγώ, μέσα από την δικιά μου εμπειρία και την επαφή με την GUE εκπαίδευση του επιπέδου που τελείωσα. Επίσης θα ήθελα να σου αναφέρω γενικότερες σκέψεις και προβληματισμούς μου σε σχέση με τις GUE καταδυτικές κατευθύνσεις που γνωρίζω ή βλέπω γύρω μου.Και κάτι τελευταίο, θέλω να σου αναφέρω ότι στους GUE κύκλους που συναναστρέφομαι δεν έχω ζήσει ανάλογη συμπεριφορά, το αντίθετο μάλιστα, υπάρχει μια low profile αντιμετώπιση των άλλων οργανισμών και των εκπαιδευτών τους. Αφήνουν τους μαθητές να δουν μόνοι τους τις διαφορές σε καταδυτικό επίπεδο, διαφορές όμως οι οποίες είναι έντονες και εμφανείς.
Σώτο, κάθε ανθρώπινη ομάδα, είτε εθνική, είτε θρησκευτική, είτε ερασιτεχνών αυτοδυτών, είτε συλλεκτών γραμματοσήμων, αποτελείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες οι οποίες εκπροσωπούν κατά πρώτον τον εαυτό τους. Έτσι οι διαφορετικές συμπεριφορές, κώδικες επικοινωνίας, αξίες, εξωτερικά και εσωτερικά προφίλ κλπ., ποικίλουν, οπότε θα ήταν καλό να μην κάνεις το λάθος να βάλεις όλους όσους έχουν σχέση με το „DIR“ και τους „GUE“ σ΄ ένα τσουβάλι. Αν και είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να το κάνεις, ακόμα κι΄ αν χρησιμοποιείς το δεύτερο πρόσωπο του πληθυντικού. Είμαι σίγουρος ότι ανάμεσα στους GUE πιστοποιημένους δύτες θα συναντήσεις αρκετές φορές και κάποιους οι οποίοι πληρούν τα χαρακτηριστικά που αναφέρει ο George Irvine στο ποστ που παρέθεσε ο Yan,„Usually they wish to prove something to themselves or others, or to overcome some internal fears“, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το „σύστημα“ είναι λάθος.

Περί DIR
Μετά από ένα άρθρο ενός από τους ιδρυτές των GUE, του George Irvine, με τον τίτλο „Do it Right, Or Don´t Do it!“, το παρέθεσε ο Θάνος σε προηγούμενο ποστ, το διάβασες και το ανέλυσες ήδη, άρχισε να διαδίδεται στους καταδυτικούς κύκλους, αργά αλλά σταθερά, η ορολογία DIR, η οποία αναφέρεται στις καταδυτικές τεχνικές, την μεθοδολογία και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε η ομάδα Woodville Karst Plain Project (WKPP), που πραγματοποιούσε και πραγματοποιεί καταδύσεις στο σύστημα σπηλαίων της βόρειας Φλόριδας.
Το άρθρο του Irvine διέπεται σίγουρα από έντονη πολεμική, αλλά και από λογικούς προβληματισμούς με λειτουργικές λύσεις, και τελειώνει με τον αφορισμό, που ήδη ανέφερες:

With all of the macho deep-air divers and officious nouveau techies running around, it is easy to lose sight of the basics, and the objective, which is to have fun. If it doesn´t feel like fun, then it´s not. If it´s not clean and simple, it´s not Hogarthian. If it´s not Hogarthian, it´s not right. If you´re not doing it right, don´t do it at all.

Σίγουρα η ορολογία DIR δεν είναι και η καλύτερη, μια και εμπεριέχει έντονη πολεμική στον τίτλο της, αλλά διαδόθηκε και επικράτησε έτσι. Σήμερα γίνεται προσπάθεια ν΄ αλλάξει, μια και η εφαρμογή των πρακτικών αυτών έχει διαδοθεί αρκετά παίρνοντας την θέση της στην διεθνή καταδυτική σκηνή, και η πολεμική της κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Η δικιά μου αντιμετώπιση ήταν στην αρχή επιφυλακτική. Ένας από τους εκπαιδευτές μου στα σχολεία IANTD που έκανα, ο Dirk Zielinsky, έδινε εκείνο το διάστημα εξετάσεις για να γίνει εκπαιδευτής των GUE. Έτσι πολλές φορές σύγκρινε τα δυο συστήματα και πρότεινε αλλαγές a la GUE, οι οποίες ομολογουμένως, για μένα, ήταν πιο λειτουργικές και πιο αποτελεσματικές. Βλέποντας λοιπόν ότι το σύστημα και η εκπαίδευση που πρότειναν οι GUE ήταν πιο ολοκληρωμένο, με εκατοντάδες λεπτομέρειες οι οποίες στηρίζονταν σε απλές λειτουργικές κατευθύνσεις, υποβοηθώντας η μια την άλλη, με οδήγησε να εξετάσω με μεγαλύτερη προσοχή το σύστημα αυτό. Διαπίστωσα ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο πρέπει να δεχθεί κανείς ολόκληρο και όχι μόνο μερικά διαφοροποιημένα κομμάτια του. Είναι, κατά την γνώμη μου, ένα σύστημα το οποίο είναι σε θέση να λειτουργήσει σωστά μόνο αν το αποδεχθεί κανείς ως έχει, χωρίς να κάνει περικοπές ή προσωπικές επιλογές, και ναι έχεις δίκιο, έχει κάτι μιλιταριστικό με την τυποποίηση του εξοπλισμού και των διαδικασιών, αλλά το αποτέλεσμα μετράει καθώς δίνει την δυνατότητα μεγαλύτερης ασφάλειας μιας και οι διαδικασίες είναι ομοιογενείς. Ότι χρησιμοποιώ εγώ, χρησιμοποιεί και ο καταδυτικός μου σύντροφος, οι διαδικασίες είναι τυποποιημένες και γνωρίζω ανά πάσα στιγμή τι κάνει και σε τι κατάσταση βρίσκεται, όπως το ίδιο ισχύει και γι΄ αυτόν σε σχέση με μένα.
Έκανα λοιπόν ένα σχολείο Fundamentals, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δύτες, ανεξαρτήτως επιπέδου. Σκοπός του είναι η δημιουργία των σωστών βάσεων πάνω στις οποίες θα στηριχθούν τα επόμενα σχολεία Cave-1, Cave-2, και Cave-3, καθώς και Tech-1, Tech-2, και Tech-3. Για εκείνους που δεν θέλουν να συνεχίσουν την GUE εκπαίδευση, προσφέρει μια πρώτη και άμεση επαφή με την GUE εκπαίδευση και „φιλοσοφία“. Στο course αυτό διδάσκονται στον μαθητή κατά πρώτον σωστή πλευστότητα και τριμάρισμα, τεχνικές προώθησης, frog kick, flutter kick, backward kick, helicopter turn, V-Drill και S-Drill, χρησιμοποίηση lift bag ή SMB, minimum gas κλπ., καθώς και ελεγχόμενη ανάδυση με τρία μέτρα το λεπτό με στάση ενός λεπτού στα 15, 12, 9, 6 και 3 μέτρα, για να ακολουθήσει ελεγχόμενη κατάδυση στο αρχικό βάθος. Σε όλες τις ασκήσεις δίνεται τεράστια προσοχή στην οριζοντιωμένη πλευστότητα και το τριμάρισμα. Από το πόσο άνετα νοιώθει ο μαθητής κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των ασκήσεων και από το πόσο είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που αυτές θέτουν, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερή την πλευστότητα του με οριζοντιωμένο το σώμα του, καθορίζει αν ο μαθητής θα επιτύχει στις εξετάσεις ή όχι. Αν επιτύχει τότε ανάλογα με τις ικανότητες του και τον εξοπλισμό που διαθέτει, πιστοποιείτε για το αν θα συνεχίσει σε technical ή σε recreational επίπεδο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν γίνονται χάρες, ούτε δίνεται πιστοποίηση αν ο μαθητής δεν είναι σε θέση να δείξει ότι πραγματικά είναι σε θέση να πραγματοποιήσει με ευχέρεια και σιγουριά αυτό που θα του ζητηθεί. Γενικά η συμμετοχή και τα χρήματα που πληρώνεις για το course, δεν σημαίνει ότι θα πιστοποιηθείς οπωσδήποτε. Από τα τέσσερα άτομα που ήμασταν στο δικό μου course, το ένας κόπηκε και το άλλο δεν πιστοποιήθηκε για παραπέρα Tech εκπαίδευση. Το Fundamentals κράτησε τέσσερις ημέρες, φοβερά φορτωμένες με θεωρία και δυο καταδύσεις την ημέρα.
Σώτο, καταδύομαι από το 1976 και μέχρι στιγμής το Fundamentals των GUE είναι το καλύτερο, πιο πλήρες, πιο απαιτητικό και πιο χρήσιμο σχολείο που έχω κάνει. Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε κάθε δύτη, ανεξαρτήτως επιπέδου και εμπειρίας. Είναι πραγματικά, πάντα κατά την γνώμη μου και χωρίς να θέλω να πιέσω κανέναν, μια άλλη προσέγγιση στο θέμα κατάδυση.
Ελπίζω να παρέκαμψα κάποιες τουλάχιστον από τις άμυνες σου.
Επίσης όπως είδες δεν αναφέρθηκα καθόλου στο marketing.
Καλό σου βράδυ.

Σώτος Χριστοδούλου
15-06-08, 23:54
Δημήτρη ευχαριστώ για την εκτενή αναφορά. Με τιμά και οπωσδήποτε με πείθει.

Καμιά φορά ξέρεις δεν είναι το τι λες, είναι το πώς το λές. Διακρίνω στο post σου έντονο το στοιχείο της προσωπικής άποψης και προσωπικής κρίσης και έχεις και μια πειθώ που πηγάζει κατ' εμέ από την ισορροπημένη αναφορά που κάνεις.

Έχω κάνει σχολεία με 4 διαφορετικούς οργανισμούς μέχρι τώρα από τους οποίους για τους τρείς έχω προχωρήσει μέχρι και επίπεδο εκπαιδευτή. Και από τους τέσσερεις αλλά ιδιαίτερα από τους 3 PADI, NAUI και TDI έχω πάρει πολύ καλά στοιχεία και μπορώνα πώ ότι έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που αντιμετοπίζω γενικά τα καταδυτικά πράγματα. Ίσως αν η GUE είχε άλλο τρόπο προσέγγισης (π.χ. αλά Γκαλών style) να ήμουν τώρα άλλος ένας υπέρμαχος της. Δυστυχώς όμως καλώς ή κακώς έχω απορρίψει την όλη ιδέα από την γέννησή της (βλέπε άρθρο Irvine), ο άνθρωπος καλώς ή κακώς δεν με έχει πείσει και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ίσως να γίνω και εγώ κάποτε GUE με την προυπόθεση ότι το μαγαζί θα "λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση". Ίσως πάλι από την άλλη αν εκλείψουν τα αρνητικά vipes που εκπέμπουν κάποιοι που ανοίκουν στην οικογένεια να το κάνω και νωρίτερα. :geia:

Thanos
16-06-08, 09:33
Εγώ ανοίκω από καιρό στο dark side και θα λερωθείτε και αν με αγγείξετε.

Εάν είναι τέτοιο dark side, τότε θέλω να έρθω και εγώ :)

http://i10.tinypic.com/359bq4j.jpg

Normoxic Diver
16-06-08, 10:00
Καμιά φορά ξέρεις δεν είναι το τι λες, είναι το πώς το λές.

....+1 (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=2627) :fioufiou:

NickVas
16-06-08, 11:18
Ίσως πάλι από την άλλη αν εκλείψουν τα αρνητικά vipes που εκπέμπουν κάποιοι που ανοίκουν στην οικογένεια να το κάνω και νωρίτερα. :geia:

http://www.imageshack.gr/files/82xrdbwi9o5v0ypfoeq2.jpg (http://www.imageshack.gr/view.php?file=82xrdbwi9o5v0ypfoeq2.jpg)

1. Που βλέπεις τα αρνητικά vibes?

2. Τι κρύβει το scooter :eek::eek::eek: ?

Σώτος Χριστοδούλου
16-06-08, 11:31
http://lh5.ggpht.com/Yuri.Smetanin/R1PJcNnZ-sI/AAAAAAAAAY0/idlH6F1JRo0/s144/ComeToDarkSide.jpg (http://picasaweb.google.com/lh/searchbrowse?q=%22dark+side%22&uname=&psc=G&filter=1&hl=el#270)

Θάνε, γι' αυτό το dark side μιλάω. :D

eye love scuba
16-06-08, 22:40
Δηλαδή αφού το stroke είναι γενική έννοια για κάποιον που βουτάει επικίνδυνα, άμυαλα κλπ, ανεξαρτήτως backround, μπορεί και ένας GUE να είναι stroke? :confused:

eye love scuba
16-06-08, 23:25

Προσωπικά πιστεύω ότι θα έιχε ενδιαφέρον αν ανέφερες κάποιες συγκεκριμένες μελέτες για παράγοντες ατυχημάτων και το τι λέει η GUE σχετικά, ώστε να γίνει κουβέντα.:)

NickVas
17-06-08, 08:03
Δηλαδή αφού το stroke είναι γενική έννοια για κάποιον που βουτάει επικίνδυνα, άμυαλα κλπ, ανεξαρτήτως backround, μπορεί και ένας GUE να είναι stroke? :confused:

Προσωπική μου άποψη; NAI και δεν είναι λίγοι. Και μάλιστα ανήκουν στην κατηγορία την πιο επικίνδυνη, αυτούς δηλαδή που δεν τους καταλαβαίνεις αμέσως :fioufiou:...

Όπως είπα γιατί να κολλάμε σε ταμπέλες και σε στερεότυπα;

Προσωπικά πιστεύω ότι θα έιχε ενδιαφέρον αν ανέφερες κάποιες συγκεκριμένες μελέτες για παράγοντες ατυχημάτων και το τι λέει η GUE σχετικά, ώστε να γίνει κουβέντα.:)

Οκ, κάτι που βρήκα πολύ γρήγορα πριν φύγω για δουλειά, ίσως όμως και το πιο σημαντικό...

''DAN Annual Diving Report – 2007 Edition
PDE divers reported 95% of their dives to be uneventful. Incidents (procedural and equipment) were reported in five percent (Figure 2.5.1-1 and Table 2.5.1-1). The most common procedural problems were related to buoyancy at 0.8% followed by 32 cases of rapid ascent (0.25%), 21 cases out of air (0.2%), eight cases of shared air and seven cases of missed decompression.''

Στέκομαι στην λέξη buoyancy. Από το funds, το βάρος του σχολείου, όλες οι ασκήσεις, γίνονται όχι ακουμπώντας στο βυθό όπως στους υπόλοιπους οργανισμούς (τουλάχιστον σε όσα σχολεία άλλων οργανισμών έχω κάνει εγώ) αλλά αιωρούμενοι, και χωρίς να χάσει ο μαθητής το oριζόντιο trim. Κάποια απόκλιση βέβαια από το τελείως οριζόντιο επιτρέπεται καθώς και κάποια μικρή διαφοροποίηση στο βάθος. Σύμφωνα με το workbook:

''Trim should remain within 20 degrees of horizontal.*
Buoyancy should remain within 3 feet of target depth.*''

Όποιος έστω και ακούμπαγε στο βυθό έστω και στιγμιαία με το δάχτυλο του έπρεπε να ξανακάνει την άσκηση. Το ίδιο και όποιος πήγαινε να φύγει προς τα πάνω ή έστω δεν κατάφερνε να μείνει στο ίδιο βάθος με το ζευγάρι του. Οι απαιτήσεις αυξάνουν καθώς προχωράς σε επόμενα σχολεία.

Θεωρούσα τον εαυτό μου bulletproof στο θέμα πλευστότητα, μετά το πρώτο session του funds μόνο που δεν έκλαιγα...

Andreas Triantopoulos
17-06-08, 11:40
Επειδή εγώ το άρχισα και "φταίω..."

Μερικές σκέψεις...

1. Δεν αρνούμαι (και επειδή εμπιστεύομαι όλους τους φίλους που έκαναν σχολεία GUE) ότι είναι όντως απαιτητικά... αλλά από το απαιτητικό σχολείο έως "άμα δεν το έχεις κάνει" είσαι άχρηστος ως δύτης δεν με βρίσκει σύμφωνο.

2. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχω αποκτίσει μία ιδιαίτερη αλλεργία στα πράγματα απόλυτα... ίσως η επιρρόη του Σέξτου του Εμπειρικού και οι σπουδές μου δίπλα σε δάσκαλους που μας δίδαξαν να σκεπτόμαστε και να εξετάζουμε τα πάντα, θεωρώντας τα όλα σχετικά, με έκαναν σκεπτικιστή... και άρα δεν δέχομαι ότι υπάρχει μόνο μία αλήθεια.

3. Η ανταλλαγή απόψεων στο internetικό περιβάλλον είναι ίσως το μεγαλύτερο βήμα πολιτισμού τα τελευταία χρόνια. Μέσω αυτών των ανταλλαγών μαθαίνουμε όλοι. Μία συμβουλή μόνο...όταν φωνάζουμε, όταν επιτηθόμεθα, όταν προσβάλουμε, ο άλλος κλείνει τα αυτιά του και διαλογος δεν γίνεται...απλά φωνασκούμε μόνοι μας και γεμίζουμε ψηφικά σκουπίδια, υποβιβάζοντας το μέσο.

4. Το ωραιότερο που έμαθα στην κατάδυση είναι το "what works, works". Kαι άρα η ανάγκη τυποποίησης διαδικασιών, εξοπλισμού κλπ. της ομάδας του Νίκο και του Γιώργου και επιθυμιτή είναι και απαραίτητη. Αλλά δεν θεωρώ ότι υπάρχει ή μία και μόνη σωστή τυποποίηση και είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσει μαζί μου ο Νίκος. What works for you, might not work for me. Τίποτα δεν είναι απόλυτα λάθος και τίποτα απόλυτα σωστό, είναι όλα person (team), conditions και mission specific.

5. Το πράγμα που εξ'αρχής ενοχλούσε και ενοχλεί με την DIR/GUE είναι ο ελιτισμός της και το απόλυτο που πάντα τον συνοδεύει. Και δυστυχώς αυτό είναι που (ως οργανισμό) τον και θα τον κρατά στην "αφάνεια". Τα πράγματα στη ζωή που προσθέτουν αξία, αποκτούν αξία και σιγα, σιγά γίνονται mainstream ή common wisdom. Όπως το Nitrox, το χταπόδι, το long hose και το isolator manifold. Αυτό είναι και τo test (και όχι μόνο litmus;)) της DIR/GUE εκπαιδευτικής φιλοσοφίας... εάν επιζήσει, θα επιζήσει γιατί είναι καλύτερη (η θεωρία της εξέλιξης του Darwin έχει εφαρμογή και σε άλλα πράγματα...). Εάν όχι, οι strokes απλά θα γελάνε (κακώς βέβαια..). Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον κάποια από τα καλά της θα επιζήσουν και θα γίνουν common wisdom.

Μέχρι τότε, εγώ τα φοράω διπλό σάκο και κλιπς στο harness μου αλλά δεν θα κοιτάω με στραβό μάτι το one-piece harness (θα έχω απλά, καλά ακονισμένο το μαχαίρι μου να το κόψω με τη μία εάν χρειαστεί.)!:thumbup:

Andreas Triantopoulos
17-06-08, 13:24
Appeared in Diver February 2007 DIR is AOK http://www.divernet.com/data/images/0207dir1.jpg
When the DIR (Doing It Right) philosophy of diving first arrived from the USA, Brendan O'Brien wrote what was, it must be said, a somewhat cynical article for DIVER. So when, five years on, he was invited to attend a DIR training event at Stoney Cove, what sort of experience would he be in for?

S-DRILLS, FUNDIES, BASIC 5 - IT'S ALL DIR TERMINOLOGY and nowhere to be found in the PADI or BSAC dictionary. With a reputation for elitism and the assumption that if you're not Doing it Right, you're Doing it Wrong, is it any wonder that recreational divers look on DIR as being apart from the diving community?
But it would appear that Global Underwater Explorers (GUE), the training agency behind DIR, now wants to become a part of that diving community. The annual DIR X gig held at Stoney Cove in Leicestershire is just one of the ways in which it intends to achieve this.

Several years ago I took a rather irreverent look at DIR (Life On A DIR Planet, DIVER, August 2001). This was the last time I showed any interest in the subject, until I happened to dive with a DIR devotee who, after seeing my attempt to deploy a new delayed SMB (snagged reel, DSMB flying to the surface minus me), amazed me by deploying his own in a systematic and refined manner while remaining perfectly stationary in the water column. It was underwater magic.

SO I PUT MY STEREOTYPING and misapprehensions behind me and joined this year's DIR X event with about 60 beginners, experts and a handful of individuals who just wanted to find out what all the fuss was about.
My first workshop, "Introduction to DIR", was run by Rich Walker, one of the GUE instructors and an expert in DIR myth-busting.

Rich started with the origins of DIR and how George Irvine, the director of a cave exploration project in Florida, had coined the phrase after dismissing the equipment and skills adopted by recreational and technical divers.

Not one for subtlety, in 1998 Irvine started off a promotional video with: "Rule Number One, dive with 'strokes' [non-DIR divers] and you're going to need a bodybag, dive on a boat with strokes, you'll need to carry a bodybag."

Despite his extreme views, Irvine did make some positive comments on the streamlining of kit, maintenance of dive fitness and regular practice of skills, all of which would lead to divers having more "fun." Then he'd go and spoil his attempt at marketing with more of his peculiar brand of diplomacy: "If it's not clean and simple... it's not right. If you're not doing it right, don't do it at all!"

Is it any surprise that this dogmatic approach resulted in several years' worth of DIR fanatics?

RICH CONTINUED BY ASKING EVERYONE what they hoped to achieve from DIR. Father and son Mark and Alex had about 30 dives under their belt and felt attracted to DIR as "it appears to be a safe way of diving, and importantly, my other son will be able to dive with us - it's the only agency to promote diving in a team of three."

Meanwhile, Jenny and Phil had been diving for two years and felt "ready for training that will allow us to dive on sites we only hear people talking about".
They were also interested in "getting our heads round the kit configuration", which is what we did next.
Rich introduced us to the minimalist approach. For example, carry only as many D-rings as are required, each one having a specific purpose. It's all about keeping the rig as simple as possible, reducing the need for convoluted arrangements and ensuring that everything is accessible.

I asked Rich if he would critique my gear. "Critique is too harsh," he replied, but he did agree to go through the differences between a DIR configuration and my recreational kit. I had feared an evangelical attack on my equipment, but the experience was exactly the opposite. We examined its pros and cons and how it would cope in an emergency.

The main issue was the length of hose on my octopus, the suggestion being that it wouldn't realistically enable me to manage an out-of-air situation.
Rich may well have a point. In the pool it does the job, but when a panicking OOA diver needs to breathe I'm sure he would go for the one in my mouth, the one we both know is working rather than the octopus that could be full of sand and grit.

Rich went on to demonstrate how an out-of-air situation would work with a DIR set-up, where the primary regulator is passed to the OOA diver and the back-up, positioned only inches from the donating diver's mouth, is used to breathe from. As the primary regulator has 7ft of hose, any issues of being too close to each other to manoeuvre are minimised.

For the next session it was time to get wet, and following on from my mini-disaster I decided to join the DSMB workshop run by another GUE instructor, John Kendall.

We started by examining my DSMB, and it soon became clear why and where it had snagged: too much line, and a gap between the handle, reel and ratchet teeth. The DIR version is simpler, although its deployment in the water turned out to be quite a challenge.

John demonstrated the technique under water, where he made it seem undemanding, as he remained perfectly horizontal and stationary in the water column. This was our aim too.

However, Neil, my buddy, instantly went into task saturation, and having put too much air in the SMB found himself floating up to the surface.

I didn't fare any better. I couldn't get the DSMB clip back on the D-ring, which soon became a mini obsession.
John came over to assist and in this brief moment the holistic DIR approach all started to make sense.
It's not just about the kit configuration, it's about my experience, my competence, buoyancy control, air-management and, perhaps most importantly, the unified team approach.

Under water again, but this time with a DIR rig, Rich took me through some of the basic drills, the foundations of the team approach: leg-kicks, neutral buoyancy, valve-closures and the S-drill (gas-sharing). As we performed the S-drill, three DIR divers flew past with their scooters - very slick.

THAT EVENING I JOINED THE GROUP for the event dinner. There were presentations, talks about cave and wreck expeditions and discussions about the future of DIR. Rich emphasised the need to "quash the mythical status of DIR - we need to explain it to the wider diving community".

Perhaps the entry-level course being developed by GUE will assist? But there will be more classroom sessions and twice as many open-water dives as other agencies require before qualifying.

Rich explained that this course was designed not to produce super-divers but to "remove the negative ambassadors for diving, those who do the PADI Open Water and who are scared stiff of going diving because they're just not ready".

My expectation of the weekend was of individuals evangelising over their equipment and techniques, and dismissing me as a "stroke." But DIR has bred a new generation of divers like Clare Gledhill, who described this old attitude as "offensive" and said that: "It is possible to dive safely with non-compliant kit... DIR has moved on."

I can vouch for that. I spent 24 hours with a group of welcoming, non-judgmental and highly skilled divers.
If only George Irvine had come up with a different phrase to describe DIR: HAD (Holistic Approach to Diving) or UTD (Unified Team Diving) or some other name that does not set its exponents on a pedestal.
My guess is that many of the principles will trickle into mainstream diving. When I learnt to dive, the only way of achieving buoyancy was through a Fenzy horse-collar and a small air cylinder for inflation. My next purchase was a horse-collar with direct feed, and eventually a modern BC.

Air-sharing meant using your only regulator, later replaced by a back-up reg on the BC low-pressure hose (almost a DIR approach, as my primary regulator would be handed to an OOA diver). Now it's been replaced with an octopus.
In my first club, skills development meant that on every dive you practised at least one skill. That has been replaced by the purchase of another course.
So where will DIR take us? My prediction is that within five years most of us will be diving in uncomplicated wings, with more standardised, streamlined and simplified equipment. There will be long hoses on primary regulators, and the practice of skills will become the norm again.

The old elitist DIR approach is in the past, as Jarrod Jablonski, President of GUE claims: "DIR is a diving philosophy... making it safer and more enjoyable for everyone who chooses to embrace it... GUE wants to share this system with the public and thereby promote inwater safety, efficiency and enjoyment."
With this approach as opposed to "don't dive with strokes", GUE and DIR may just succeed in their aims.

Thanos
17-06-08, 14:02
The old elitist DIR approach is in the past, as Jarrod Jablonski, President of GUE claims: "DIR is a diving philosophy... making it safer and more enjoyable for everyone who chooses to embrace it... GUE wants to share this system with the public and thereby promote inwater safety, efficiency and enjoyment."
With this approach as opposed to "don't dive with strokes", GUE and DIR may just succeed in their aims.

Το ζουμί της υπόθεσης...

NickVas
17-06-08, 14:25
Αντρέα,

ευχαριστώ...:worship:

ό,τι προσπαθώ να πω από την αρχή του thread... Αν και stroke τα κατάφερες μάλλον καλύτερα :p

Btw, o Rich Walker ήταν ο εκπαιδευτής μας στο Funds και στο Τ1...

Andreas Triantopoulos
17-06-08, 14:37
και ένας ηλίθιος που μάλλον έχει μπλέξει τα μπούτια του! Κρίμα που βρίσκεται και σε κατά τα άλλα καλό site

http://www.cisatlantic.com/trimix/text/HOGARTH3.TXT

Tα smilies δικά μου!!!

IN THE BEGINNING...
-------------------
Divers belonging to a Florida based organisation called the Wakulla Karst
Plains Project (WKPP) hold most of the world's cave diving depth/distance
records, including one awesome three kilometre penetration at an average depth
of 87 meters.

Now you might think that the life support equipment needed to survive these
record breaking exposures would be like something from NASA - big, complex and
expensive. Wrong. The WKPP cave diving equipment system is made from
inexpensive:cheesy: and readily available components. It is slick, light and
streamlined - a model of efficiency and economy. And its applications reach far
beyond the confines of extreme-range mixed-gas cave exploration - it is ideal
for recreational cave and open water technical diving too.

A N D T H E W O R D W A S H O G A R T H
===========================================

Conceived originally by Bill Hogarth Main and refined to a state of Zen-like
simplicity over tens of thousands of dives, the Hogarth system is the
embodiment of the 'less is more' philosophy. Every item in the Hogarth rig has
been considered in relation to every other. The result is a minimalist approach
in which a few carefully chosen components are integrated into a total life
support system. Hogarth is clean, neat, safe and cheap (:madwife:).

To a Hogarthian diver anything less than optimal is unacceptable. By contrast,
many divers prefer to mix'n'match equipment on an ad hoc basis. These more
arbitrary configurations are usually described by the term Personal Preference
and include helmets with torches clipped to them, back-up regulator long hose
strapped to the tanks with bungy rubber, technical or jacket style BCs with or
without redundant bladders, primary-light battery packs clipped across the
bottom of the tanks (butt-mounted), and breathing from the short hose.

While Personal Preference may appeal to small 'l' liberals, it is an anathema
to Hogarthian divers who consider it sloppy, ill-conceived and dangerous. They
claim it creates more problems than it solves, and if there is a plan behind
it, it is purely to maximise retail gear sales.:banghead:

ON A WING AND A BACKPLATE
-------------------------
The Hogarth system is based on a backplate bolted to dual tanks and a single
set of Dive-Rite wings:cool:. Only one set of wings is used. If redundant buoyancy is
required it is provided by the drysuit (trilaminate membrane - not neoprene,
I'll explain why shortly). :cry:

The backplate is worn with a single piece of webbing threaded through the plate
to form shoulder loops and waist straps. The waist straps are fastened by a
weight belt quick release buckle. A crotch strap is attached to the bottom of
the backplate and runs forward between the legs to loop onto the waist straps
at the front.

There are just three D-rings on the main webbing, one at each shoulder and one
at the left hip. The D-rings are held in place with weight retainers threaded
onto the webbing. A fourth small D-ring is attached to the crotch strap at the
back. Unlike technical BCs, the Hogarth rig leaves the chest clear and clean.
The webbing stays tight and close to the body. There are no projections to
catch or dangling straps to snag.

No weight belt is worn:o. Instead, two manifolded steel :thumbup::thumbup::thumbup:tanks of 12 or more
litres provide negative buoyancy even when empty. If more weight is needed, a
heavy stainless steel backplate is used. If even more weight is required, a
long lead weight (V-weight) is bolted to the backplate between the tanks. By
eliminating the weight belt, the Hogarth system eliminates a source of danger
from accidental release and line entanglement, inefficiency due to extra mass
and drag, and discomfort.

For the same reason, neoprene drysuits are unacceptable:banghead:. Weights must be
carried to counteract the neoprene's inherent buoyancy near the surface. At
depth the neoprene compresses (even pre-compressed or crushed neoprene holds
compressible gas bubbles) and loses buoyancy, so the wings must be inflated to
compensate for the weights. Inflated wings produce drag which requires extra
energy to overcome. The extra energy increases gas consumption. Increased gas
consumption limits the diver's range which, in turn, limits the effective range
and safety of the whole team. This cascading series of problems is typical of
Personal Preference equipment and configurations.

LET THERE (ALWAYS) BE GAS
-------------------------
An isolation manifold connects the tanks, enabling a faulty regulator to be
isolated while still giving access to the gas in both tanks. A first stage is
attached to each valve.

The first stage behind the right shoulder feeds:
a) a second stage on a 7 foot hose
b) the wing inflator hose.

The first stage behind the left shoulder feeds
a) a second stage on a normal length hose
b) a drysuit inflator hose
c) a contents gauge.

That's it - the exact Hogarth rig in which (with only the addition of an argon
drysuit inflation bottle and a pee valve) two WKPP divers set the world
cave-diving penetration record of 4.3 kilometres.

WHERE EVERYTHING GOES
---------------------
The cylindrical cave light battery canister has a belt loop on it which slides
on to the right waist strap. The canister is worn as far back as it will go,
right up against the backplate, where it is in the lee of the shoulder and so
creates no drag.

The waist straps are fastened with a weight belt buckle fixed to the extra long
strap on the left side. The webbing is arranged so that when the right waist
strap is threaded through the buckle and pulled tight, the buckle sits all the
way round at the right side of the body, tight against the light canister.
Thus, the buckle not only secures the waist straps, it holds the canister in
place against the backplate.

The free end of the right waist strap should be long enough to reach round to
the centre front where it is held in place by the loop at the end of the crotch
strap.

Stage and/or decompression bottles are clipped off between the D-rings at left
hip and left shoulder. Contents gauge is clipped off to the left hip D-ring.
Reel (and if wreck diving, folded lift bag) is clipped off on the crotch strap
D-ring at the back. Other stuff - jump reels, line cutter, tables, car keys:eek:,
paperback book, deco toys, jelly snakes, waterproof game-boy, etc., - fits into
a flapped pocket sewn and glued to the front:( thigh of the drysuit.

The second stage on the short hose is your back-up regulator. It comes over
your right shoulder and is held close beneath your chin by a surgical rubber
loop which goes round your neck.

The second stage on the long hose is your primary. This is the one you breath
from throughout the dive and donate in an emergency. The hose goes down the
side of the right:geia: tank:madwife::thumbup: behind the wing to waist level, then it turns forward,
passes between your body and the bottom of the light canister, comes diagonally
up across your chest, over your left shoulder, around the back of your neck and
the reg goes into your mouth. A clip on the hose next to the regulator allows
you to 'park' it on the right shoulder D-ring when not in use. When gearing up,
the long hose is the last thing you position, so it ends up on top of everything
else.

WHAT DOES IT ALL MEAN?
----------------------
All Hogarthian dive team members know where their partner's gear is in a
black-out or a silt-out. There is no reg-swapping during the dive (as is
necessary with independent doubles). The long-hose primary remains in the mouth
until a team-member needs it in an emergency. You hand it off to the out-of-air
diver, duck your head to release the hose, and immediately he/she has 4 - 5 ft
of hose. You then reach down and flick the hose from beneath the light canister
and she/he now has the whole 7 ft.

The reason the out-of-air diver gets the reg from your mouth is because a) you
both know it works - you were just breathing from it, and b) in a silt out,
he/she may not be able to locate your secondary regulator by touch, but she/he
can always find your head by touch, and thus, find the primary reg in your
mouth. See? Everything has a reason.

The reason for the long hose is that when two divers wearing doubles are
sharing gas in passageway, a short hose makes progress out of there next to
impossible.

Your back-up regulator is always tight up under your chin, You can find it and
lift it into your mouth instantly. Some people can actually duck their heads
and grab it with their mouth, hands-free.

NOT JUST WHAT BUT HOW
---------------------
1. Strict team diving - your buddy is part of the Hogarth system
2. Strict gas management rules (thirds or better)
3. One depth gauge and
one timer:o per diver (Uwatec digital depth gauge and bottom timer is good) -
your partner's gauges are your back-ups:angyr:.

THE ART OF BREATHING
--------------------
To improve reliability and performance it is common to put first stages from
one manufacturer with second stages from another. In the US Poseidon:cheesy: Odin and
Scubapro MK20 first stages with Scubapro G250 or Apeks/Zeagle/Beuchat VX-10:thumbup:
second stages are used for bottom gas. In Europe the MK20/G250 combination is
favoured, along with Apeks T50D firsts and seconds. In Australia, Sea Hornet
Command Air firsts and seconds predominate.

Stage bottle second stages needn't be high-performance:worship:. But they should be
reliable, dry breathers and, most importantly, not free flow. Balanced piston:evil:
first stages are usually used with lower performance second stages. On deco
cylinders you'll appreciate easy-breathing regulators, especially on long
hangs. High flow rates aren't necessary because these regs are used shallow and
at low work-rates. In the US, piston first stages like the Scubapro MK20 or
MK10+ are used with G250 second stages. In Europe the MK20/G250 combination and
the Apex T50D first and second are favoured. In Australia we tend towards
Command Air firsts with Oceanic Alpha :pseconds.

All second stages should allow you to unscrew the cover underwater, pull out
the diaphragm, swish them around to clean any muck out of them, loosen a
sticking mechanism, then put them back together. Again, there's a reason for
everything.

LOOK MA, NO COMPUTER
--------------------
Dive computers are not used for mixed gas diving in the Hogarthian system.
Instead, software like Decom (imperial) or ANDI Dive Planner (metric), based on
proven Buehlmann:thumbup: algorithms, is used to plan your dives beforehand. You then
prepare tables and contingencies for the depth you're diving and the gas you're
carrying. The tables are written out or printed and laminated. Two copies are
carried. Using this software makes you think through your dives beforehand. You
can model alternative profiles and gas mixes:(. And you begin to see patterns
emerge. After a while, you get to know the sort of deco shapes and times to
expect for different dives.

Many Hogarthian divers modify their tables over a series of dives to
incorporate new findings in hyperbaric medicine and bubble mechanics:madwife:. The
modifications generally include the addition of deep stops.

Obviously, no one person can think of everything, so Hogarthian divers tend to
distil the wisdom of many and only choose the best, the proven and the most
justifiable - which is why the Hogarthian system seems fairly well
standardised. For those people who have any "what abouts..." as in "what about
my 'bondage wings/technical BC?..." "what about my aluminium tanks?:evil:..." or
"what about my neoprene drysuit?..." you should remember that the people who
put together the Hogarthian system have had the opportunity to try almost every
piece of diving equipment in existence. They have dived it and either integrated
it into the Hogarthian system or rejected it as deficient. There is Hogarth and
then there is Second Best.

If you would like to know more about the Hogarthian system, internet access is
a must. If you don't have access, find someone who does and ask them to
download and print the contents of these sites for you:

http://www.infinet.com/~toddl/caverig/
http://www.crl.com./~jbentley/cave.html
http://www.wkpp.org

http://www.infinet.com/~toddl/caverig/jjpaper.html
the "Doing It Right" video:
http://www.wkpp.org/videos.html

AND THE LAST SHALL BE FIRST
---------------------------
Finally, the First Rule of Hogarthian diving is possibly the most important
piece of wisdom in the diving world, and is something we should all apply to
all of our diving. It is, simply, 'Don't dive with strokes.':worship:

The term 'stroke' refers to someone who, knowing there is a better system,
chooses to dive in a less than optimal way. It applies to those instructors who
encourage students (who know no better) to exercise Personal Preference:cry:, in
order to sell more equipment:rolleyes:; it applies to those who don't plan their dives;
those who dive beyond their abilities; who dive deep on air:o; who take
unnecessary risks; who do big dives using unfamiliar gear; who's only reason
for diving is depth.

Diving with strokes moves us into an area where our safety is no longer in our
own hands. Strokes are sometimes highly 'qualified'. :confused:Often they seem very
confident - usually because they have no concept of the danger they are getting
themselves, and you, into. Strokes appeal to your sense of adventure while
pretending to adhere to some standard of common sense. In groups, strokes are
capable of exerting extreme peer pressure. And in case you believe you are
immune to strokism, just remember that two of the leading diving explorers of
our times, Rob Palmer and Rob Parker, recently succumbed to peer pressure and
died on deep-air dives. So whatever else you do, remember the penultimate rule
of Hogarthian diving and apply it with no exceptions: Don't dive with strokes.:geia:
They're out there. And they will kill you.

billy williams

Thanos
17-06-08, 14:39
Αντρέα είσαι σε καλό δρόμο... Κeep Walking ... :D;);)

Andreas Triantopoulos
17-06-08, 15:18
Αντρέα,

ευχαριστώ...:worship:

ό,τι προσπαθώ να πω από την αρχή του thread... Αν και stroke τα κατάφερες μάλλον καλύτερα :p

Btw, o Rich Walker ήταν ο εκπαιδευτής μας στο Funds και στο Τ1...

Νίκο, εάν μου επιτρέπεις να μιλήσουν για μένα οι κύριοι:

If all mankind minus one were of one opinion, mankind would be no more justified in silencing that one person than he, if he had the power, would be justified in silencing mankind. ~John Stuart Mill, On Liberty, 1859

If we don't believe in freedom of expression for people we despise, we don't believe in it at all. ~Noam Chomsky

και βέβαια:

I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it. ~Voltaire

I see no reason why I should trade my split-fins for the cumbersome jet-fins as long as I dive in open waters and penetrate no wrecks. Unless of course I want to punish myself with cramps. ~Andreas T.

Andreas Triantopoulos
17-06-08, 15:32
Αντρέα είσαι σε καλό δρόμο... Κeep Walking ... :D;);)

Eίμαι στο δρόμο της γνώσης και της αυτοβελτίωσης... δεν κάνω τίποτα που δεν γουστάρω και τίποτα επειδή κάποιος το είπε (ειδικά εάν αυτός έχει πολύ ανεπτυγμένους μύς... και επιμένει ότι μόνο αυτός ξέρει τι είναι σωστό και τι όχι...)

Δεν θα κουβαλήσω ποτέ φακό στη μέση και Goodman στο χέρι για να πάω open water dive στα 55μ στα ελληνικά νερά με ορατότητα 30μ, δεν βρισκω το λόγο...

Δεν βλέπω το λόγο να βουτάω ντάλα καλοκαίρι στην Ελλάδα ή την Ερυθρά με στεγανή στα 55μ... διπλός σάκος και wet suit rule OK:thumbup:

Θα παραμείνω όμως σε μία κατάσταση όπου όλα θα επενεξετάζονται και θα επαναξιολογούνται... από εμένα και σίγουρα όχι από άλλους μεσσίες βλ. GI(T)...

Ούτε θεωρώ (εγώ) ότι η τέλεια πλευστότητα είναι αυτοσκοπός (για μένα)... έχω καλύτερα πράγματα να κάνω από να στεναχωριέμαι εάν είμαι 1 ή 2 ή 3 κιλά αρνητικός...

Και συγχωρέστε με (αν και συλλέκτης πτυχίων) αλλά πιστεύω ότι αυτό που κάνει το δύτη είναι οι ώρες μες το νερό και όχι το hose routing...

Diving is like flying... you need to log the hours!

cheerio,

A.

GKAM
17-06-08, 16:25
:thumbup: OK Αντρέα, τα πέρασα και εγώ αυτά. Μιας που ενέβασες λίγο το επίπεδο και ξεφύγαμε από Muppets, Rambo και Μίστερ Σφίχτερ, ρίξε μια ματιά στον κύκλο των Kuebler και Ross : Shock, Denial (άρνηση), Anger (θυμός/οργή), Bargaining (παζάρι / μέση λύση), Depression (κατάθλιψη), Testing (δοκιμή) και Acceptance (αποδοχή).

Αν και είναι σχεδιασμένος γύρω από το πώς ο κόσμος αντιδρά σε άσχημα νέα και θλίψη, το μοντέλο έχει εφαρμογή και σε άλλα πεδία ίσως ακόμα και στην μετάβαση προς το DIR. :D

http://www.kamarinos.com/images/grief_cycle.gif

Ένα κοινό πρόβλημα με τον κύκλο είναι πως ορισμένοι παγιδεύονται σε μία φάση. Συνήθως αυτή της άρνησης ή της οργής. Δε λέω να αρχίσουμε την ψυχανάλυση, ούτε να πάμε στα άκρα. Στο κάτω – κάτω ούτε εγώ δεν έχω καταλήξει σε πιο στάδιο είμαι. :crazy:

[Μάλλον με τοποθετώ κάπου ανάμεσα μεταξύ τέλους του Testing και αρχής του Acceptance…]

/Prozac :geia:

Thanos
17-06-08, 16:48
Η μεγάλη διαφορά είναι στο cycle των γεγονότων ... δηλαδή πόσο χρόνο μας πέρνει να πάμε απο την φάση Denial στην Testing ;)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
17-06-08, 17:30
το θεμα με αφορα με διπλο τροπο...

με αφορα ως δυτη, με αφορα και ως εκπαιδευτη αυτοδυτων...

ως δυτης εχω ακολουθησει τα λογια του Αντρεα ...

γραφω ασταματητα ωρες καταδυσης, ενημερωνομαι, και σε καθε βουτια πλησιαζω τον aqua-εαυτο μου ολο και πιο πειστικα...

ειμαι σιγουρος οτι υπαρχει καποιος (ειδικα προς φλωριδα μερια) να μου δειξει μια υποβρυχια κινηση γιογκα (που δεν μπορω να πραγματοποιησω αιωρουμενος) και να μου ζητησει χρηματα για να μου την διδαξει....
Κι επειδη ξερει οτι θα αρνηθω θα προσπαθησει να με πεισει οτι κινδυνευω να πνιγω ΑΜΕΣΑ αν δεν μαθω να την εκτελω....

θα με πεισει με αυτο? εξαρταται απο το ποσο ειμαι επηρρεασμενος απο το παγκοσμιο ρευμα τρομολαγνειας που εχει κατακλεισει τον κοσμο απο δημιουργιας του.

και ολα τα παραπανω ισχυουν στην περιπτωση μου, γιατι ενω εχω εξερευνησει οσο τραβαγε η φιλοδοξια και η περιεργεια μου τα βαθη οπου βασιλευει το μπλε και το γκρι,
επελεξα συνειδητα να βιντεοσκοπω το κοκκινο (η περιπου αυτο), το πορτοκαλι, το πρασινο, το μωβ, το κιτρινο (και μερικα αλλα χρωματα που μονο οι φιλες μου ξερουν πως ονομαζονται)...
Επιθυμω να καταδυομαι σε διαφανα λαγκουν, με χιλιαδες ψαρακια να βολοδερνουν αδιαφοροντας για μενα, δελφινια να χοροπηδανε γυρω μου, ή σε γκρι βυθους με μεγιστο βαθος 10 μετρα αναζητωντας τους δικους μου μακρο θησαυρους...και τους φιλους μου γυρω μου να εχουν εκστασιαστει απο το οργιο της ζωης.....και μετα την καταδυση να με φιλανε απο τη χαρα τους...

Μου ειναι παντελως αδιαφορο αν τα ανταλλακτικα μου κανουν στο ζευγαρι μου...αν κατι χαλασει (καμμια μασκα, κανενα λουρακι, κανενας ρυθμιστης) και δεν μπορω να φτιαξω κατι με τακτικη "Καμαρινου", και δεν βουτηξω καθολου δεν εγινε και τιποτα , για την πλακα μου παω ετσι κι αλλιως... σιγα μην πρεπει να γινω μαοϊκος και να τα χωνω σε μια και μονο εταιρια (το οτι το αλλαζουν τωρα και ειναι ψιλοανετοι με τoν εξοπλισμο ειναι γιατι φαγανε τοσο κραξιμο που κατεβηκαν απο το θρονο και ειδαν την αληθεια)(παρεπιπτωντος δεν εχω χασει ουτε ΜΙΑ καταδυση απο αστοχια υλικου, ΠΟΤΕ)

Ειναι νομιζω προφανες οτι ως δυτη (και οσων αλλων εχουν το ιδιο καταδυτικο προφιλ με μενα )το συστημα του GUE δεν εχει να μου πει τιποτα , κι οταν αντιθετως προσπαθει να με πεισει οποιοσδηποτε οτι τα twin Jet μου ειναι ανεπαρκη και οτι εκανα μαλακια που αφησα τη στεγανη μου στην ντουλαπα και βουταω με το μαγιώ, γελαω και προχωραω, ψιθυριζοντας την γνωστη ελληνικη ρηση αλλα απολυτα αληθινη "ελα παππου μου να σου δειξω τα αμπελοχωραφα σου"...

Με λιγα λογια χεστηκα αν το συστημα της GUE ειναι καλυτερο απο το συστημα της PADI...(η αληθεια ειναι οτι αυτην την κουβεντα την ακουω για ολους τους οργανισμους για οσο βουταω)...
Με το συστημα της PADI, CMAS, ANDI εχω εκπαιδευτει -οσο stroke και να ειναι αυτα- και νομιζω οτι εκπαιδευτηκα σωστα απο μερικους απο τους καλυτερους εκπαιδευτες που εχει η Ελλαδα...οταν ξεκινησα ημουν ο ΟΡΙΣΜΟΣ του stroke και ομως ζω και σας χαιρετω.....τι τυχη θεε μου!:rofl:

Τι νοημα θα εχει να κατσω εγω ως δυτης να κουβεντιασω με τον Βασιλατο για την αναγκαιοτητα της GUE?

Ο Νικος κανει μια καταδυση σχεδον ξενη με τη δικη μου, οι αναγκες του οταν προσεγγιζει ενα ναυαγιο στα -80μ ειναι πολυ πιο απαιτητικες και -ισως λεω ισως- να απαιτουν την συγκεκριμενη ασκηση γιοσκα,προσωπικα ομως με αφηνουν παγερα αδιαφορο ....

Εχουμε ομως ενα μεγαλο κοινο, το απολυτο παθος για κατι βυθισμενο...
ενα κοινο που μας εχει κανει φιλους (οπως και με πολλους αλλους "DIRαδες") και που μου επιτρεπει να καταλαβω καλυτερα απο οποιονδηποτε "στεριανο" γιατι "κολλαει" ετσι, γιατι δεν ησυχαζει και θελει κι αλλο κι αλλο κι αλλο ...και γιατι κατα την κριση του (την οποια ως Γιωργος-φιλος του εμπιστευομαι απολυτα) επιλεγει να εκπαιδευτει κι αλλο κι αλλο κι αλλο...

Ομως περα απο την ιδιοτητα του δυτη , εχω και την ιδιοτητα του εκπαιδευτη...
Και με αυτην μου την ιδιοτητα ομολογω οτι η GUE μονο αδιαφορη δεν μου ειναι...

κοντευω τα δεκα χρονια παραγωγης stroke.....

Εχω την τιμη να εχω εκπαιδευσει περι τους 1500 δυτες στη ζωη μου ολων των επιπεδων εκπαιδευσης....
Εχω συνοδευσει και καποιες χιλιαδες πιστοποιημενους δυτες .
Δεν προσπαθω να πω ποσο γαματος ειμαι, ειλικρινα... εξαλλου γραφω μεταξυ γνωστων και φιλων...
Απλα προσπαθω να τεκμηριωσω το γεγονος οτι εχω δει με τα ματια μου αυτα που περιγραφουν οι στατιστικες (κι οποιος θελει πιστευει οτι εχω την ικανοτητα να βγαλω γρηγορα στατιστικα συμπερασματα)...

Και εχω φτασει στα εξης συμπερασματα...

Καταδυση αναψυχης (οπως ευχαριστει εμενα ως δυτη) μπορει να κανει οποιοσδηποτε (χωρις προφανη προβληματα υγειας)...
Πιθανοτατα να μπορει να καταδυεται "συνοδευμενα" ακομα και αν ειναι 90 χρονων , και χωρις καμμια δυνατοτητα αντιδρασης σε περιστατικα αναγκης γιατι απλα θα εχει τον εκπαιδευτη αγκαλια και η επιφανεια θα ειναι 1 ατμοσφαιρα μακρια...(αυτος ειναι ο ορισμος του stroke δυτη και ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΔΥΘΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ)

Ειναι μαλλον αδιαφορο το τι υλικα καταδυσης χρησιμοποιει αρκει να του "κανουν" και να λειτουργουν.

Ειμαι πεπεισμενος οτι η ποιοτητα της καταδυτικης εκπαιδευσης επηρρεαζεται κατα 85% απο την ποιοτητα του εκπαιδευτη και συνεπως παλι αμφιβαλλω για το κατα ποσο η κουβεντα εχει να κανει με το πιο συστημα πρεπει να ακολουθησεις αλλα σημασια εχει το με ποιον θα κατσεις να μαθεις...και οταν η GUE θα γινει κοινη πρακτικη θα υπαρξουν ανεπαρκεις εκπαιδευτες να τα κανουν μανταρα ετσι ωστε να δημιουργηθει η πρωτη διασπαστικη φραξια GUEi (improved)

Περισσοτερο με προβληματιζει το γεγονος οτι ενα τεραστιο ποσοστο των καινουριων δυτων δεν συνεχιζουν την καταδυση παρα η ανησυχια του καθε ενα οτι ολοι τους ειναι προβατα επι σφαγη επειδη ειναι OW...

Περισσοτερο με προβληματιζει οτι για να δεις στην Ελλαδα ψαρι μεγαλυτερο απο σενα πρεπει να εχεις κρεμασμενες κανα 2-3 μπουκαλες RR, LL, LR, RL και δεν ξερω εγω τι αλλο....και να φτασεις εναν ουρανοξυστη βαθια...

Περισσοτερο με προβληματιζει οτι ξοδευουμε τρελη ενεργεια για να τα χωσουμε ο ενας στον αλλο παρα για να προστατευσουμε την θαλασσα...

Τα εχω ξαναγραψει και παλιώτερα,

Το διλημμα ασφαλης ή επικινδυνη η καταδυση αναψυχης ειναι ΨΕΥΤΙΚΟ...

Η καταδυση μπορει να ειναι ασφαλης και επικινδυνη οπως εξισου ασφαλες και επικινδυνο ειναι το να μασας τσιχλα (Μπ. Σφουγγαρης , μια που αναφερθηκαμε στους Τσομσκι, βολταιρο και τριαντοπουλο)....

Αν θελετε τωρα να αλλαξετε την κουβεντα στο κατα ποσο το DIR ειναι αναγκαιο στην τεχνικη καταδυση μπορειτε να το κανετε....

Η αγγλοσαξωνικη (Μπους , Μπλερ, Μπραουν, Ιρβιν) τρομολαγνεια (ή εισαστε μαζι μας ή εισαστε απεναντι μας) για να κατευθυνουμε και να ελεγχουμε κοσμο δεν εχει θεση στην ζεν ηρεμια του βυθου ή τουλαχιστον δεν εχει θεση στην προσωπικη μου κοσμοθεωρια (που ευτυχως την μοιραζομαι με πολυ πολυ πολυ κοσμο... ξερετε ολη αυτην την πλεμπα που ειμαστε αρκετα gay (χαρουμενοι) ωστε να πλατσουριζουμε στα ρηχα και να ειμαστε ευτυχισμενοι...)

GKAM
17-06-08, 17:45
Μου ειναι παντελως αδιαφορο αν τα ανταλλακτικα μου κανουν στο ζευγαρι μου...αν κατι χαλασει (καμμια μασκα, κανενα λουρακι, κανενας ρυθμιστης) και δεν μπορω να φτιαξω κατι με τακτικη "Καμαρινου", και αν δεν βουτηξω καθολου δεν εγινε και τιποτα , για την πλακα μου παω ετσι κι αλλιως... σιγα μην πρεπει να γινω μαοϊκος (παρεπιπτωντος δεν εχω χασει ουτε ΜΙΑ καταδυση απο αστοχια υλικου, ΠΟΤΕ)

Ωπα, ώπα… George, εδώ σε έχασα. :2drunk:

Δεν καταλαβαίνω τι λες. Αν με συνδέεις με DIR vs stroke καταστάσεις, τότε κάνεις λάθος. Δεν είμαι ούτε ισχυρίστηκα ποτέ πως είμαι DIR. Το αντίθετο μάλιστα. Δήλωσα την θέση μου σε διάφορα post. Αν είναι κάτι άλλο, τότε εξήγησε το σε παρακαλώ.

Από όλα όσα ανέφερες, θα σταθώ μόνο στο κομμάτι περί αστοχίας. Ούτε εμένα μου έχει τύχει σοβαρή αστοχία υλικού στα 15+ χρόνια και σε 1,000+ dives. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν προσέχω ή πως καταδύομαι χωρίς εφεδρείες. Είναι σα να μας λες πως επειδή καβαλάς μηχανή μια ζωή και δεν έχεις πέσει, ότι το κράνος είναι άχρηστο. :crazy:

/GKAM

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
17-06-08, 17:50
εννοω την ιδιοτητα σου ως Κυρος Γραναζης...οτι με ενα ται ραπ φτιαχνεις τα παντα....

και δεν εννοω αστοχια υποβρυχιως....εννοω αστοχια πριν τη βουτια....προσπαθω να τονισω την παντελη απουσια ουσιαστικης αναγκαιοτητας στην καταδυση αναψυχης για μαοϊκες αμφιεσεις....

GKAM
17-06-08, 18:03
εννοω την ιδιοτητα σου ως Κυρος Γραναζης...οτι με ενα ται ραπ φτιαχνεις τα παντα....

:o I wish...

/GKAM

NickVas
17-06-08, 18:12
Δεν θα κουβαλήσω ποτέ φακό στη μέση και Goodman στο χέρι για να πάω open water dive στα 55μ στα ελληνικά νερά με ορατότητα 30μ, δεν βρισκω το λόγο...

ok, το μόνο στο οποίο θα απαντήσω. Και αυτό γιατί σε όλες τις φωτό είμαστε με ένα φακό στο χέρι :D

Ο φακός Αντρέα, είναι κυρίως για επικοινωνία (όχι μόνο σινιάλα αλλά και αυτό που λέμε παθητική επικοινωνία - βλέπω το φως των υπόλοιπων και ξέρω εύκολα που είναι, την θέση τους και ότι είναι οκ - μην επεκταθούμε στα πως και στα γιατί) και όχι - όπως πολύ σωστά είπες - για να βλέπουμε σε ορατότητα 30 μέτρων.

Θα μπορούσα να σου εξηγήσω και τα άλλα σημεία τα οποία κατακρίνεις στο post σου, στεγανή κτλ, κτλ... αλλά πιστεύω όπως ξαναείπα ότι το κουράσαμε.

Αντρέα ότι γίνεται γίνεται για έναν λόγο, δεν είμαστε ένα μάτσο μα....ες που έχουν αγοράσει HID 500 και 800 ευρώ ο καθένας επειδή είμαστε ψώνια. Δεν λέω οτι το εννοείς, λέω ότι αυτά που γράφεις μπορεί να παρεξηγηθούν. Από τους διάφορους ''καλοπροαίρετους''. Ευκολότατα.

Μη γινεσαι άθελά σου GI3 στη θέση του GI3...

Τα παραπάνω με όλη την καλή διάθεση και τελείως φιλικά.

Σώτος Χριστοδούλου
17-06-08, 21:13
Καταδυση αναψυχης (οπως ευχαριστει εμενα ως δυτη) μπορει να κανει οποιοσδηποτε (χωρις προφανη προβληματα υγειας)...
Πιθανοτατα να μπορει να καταδυεται "συνοδευμενα" ακομα και αν ειναι 90 χρονων , και χωρις καμμια δυνατοτητα αντιδρασης σε περιστατικα αναγκης γιατι απλα θα εχει τον εκπαιδευτη αγκαλια και η επιφανεια θα ειναι 1 ατμοσφαιρα μακρια...(αυτος ειναι ο ορισμος του stroke δυτη και ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΔΥΘΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ)

Γιώργο έγραψες γενικά σε ολόκληρο το ποστ σου. Ξεχωρίζω ιδιαίτερα το πιό πάνω. :worship::worship::worship: booowwwwwboooowwww

Andreas Triantopoulos
17-06-08, 21:24
:thumbup: OK Αντρέα, τα πέρασα και εγώ αυτά. Μιας που ενέβασες λίγο το επίπεδο και ξεφύγαμε από Muppets, Rambo και Μίστερ Σφίχτερ, ρίξε μια ματιά στον κύκλο των Kuebler και Ross : Shock, Denial (άρνηση), Anger (θυμός/οργή), Bargaining (παζάρι / μέση λύση), Depression (κατάθλιψη), Testing (δοκιμή) και Acceptance (αποδοχή).

Αν και είναι σχεδιασμένος γύρω από το πώς ο κόσμος αντιδρά σε άσχημα νέα και θλίψη, το μοντέλο έχει εφαρμογή και σε άλλα πεδία ίσως ακόμα και στην μετάβαση προς το DIR. :D

Ένα κοινό πρόβλημα με τον κύκλο είναι πως ορισμένοι παγιδεύονται σε μία φάση. Συνήθως αυτή της άρνησης ή της οργής. Δε λέω να αρχίσουμε την ψυχανάλυση, ούτε να πάμε στα άκρα. Στο κάτω – κάτω ούτε εγώ δεν έχω καταλήξει σε πιο στάδιο είμαι. :crazy:

[Μάλλον με τοποθετώ κάπου ανάμεσα μεταξύ τέλους του Testing και αρχής του Acceptance…]

/Prozac :geia:

Αγαπητέ φίλε Γιώργο,Εάν θυμάμαι καλά η κυρία Kübler-Ross (μία είναι) ανέπτυξε το εν λόγω μοντέλο για να περιγράψει την διαδικασία μέσω της οποίας οι ανθρωποι αντιμετωπιζουν extreme πόνο και προσωπικες τραγωδίες όπως επικείμενος θάνατος..... Τώρα εάν θεωρείς ότι η κατάσταση μου είναι "terminal" ή το stroke status μου αποτελεί προσωπική τραγωδία, κάνεις μεγάλο λάθος... I am a very happy puppy! και ακόμα περισσότερο, καταδυτικά never better... Το περίεργο είναι δε το πόσο popular είμαι τελευταίως... θα ειναι μάλλον τα sexy split-finsΆντε τελείωνε με την γερμανία σου να πιούμε καμμιά μπίρα!!Tshuessss

Andreas Triantopoulos
17-06-08, 21:38
ok, το μόνο στο οποίο θα απαντήσω. Και αυτό γιατί σε όλες τις φωτό είμαστε με ένα φακό στο χέρι :D

Ο φακός Αντρέα, είναι κυρίως για επικοινωνία (όχι μόνο σινιάλα αλλά και αυτό που λέμε παθητική επικοινωνία - βλέπω το φως των υπόλοιπων και ξέρω εύκολα που είναι, την θέση τους και ότι είναι οκ - μην επεκταθούμε στα πως και στα γιατί) και όχι - όπως πολύ σωστά είπες - για να βλέπουμε σε ορατότητα 30 μέτρων.

Θα μπορούσα να σου εξηγήσω και τα άλλα σημεία τα οποία κατακρίνεις στο post σου, στεγανή κτλ, κτλ... αλλά πιστεύω όπως ξαναείπα ότι το κουράσαμε.

Αντρέα ότι γίνεται γίνεται για έναν λόγο, δεν είμαστε ένα μάτσο μα....ες που έχουν αγοράσει HID 500 και 800 ευρώ ο καθένας επειδή είμαστε ψώνια. Δεν λέω οτι το εννοείς, λέω ότι αυτά που γράφεις μπορεί να παρεξηγηθούν. Από τους διάφορους ''καλοπροαίρετους''. Ευκολότατα.

Μη γινεσαι άθελά σου GI3 στη θέση του GI3...

Τα παραπάνω με όλη την καλή διάθεση και τελείως φιλικά.

To ξέρω ρε φίλε γιατί εχετε φώτα... απλά στα βαθειά εμένα δεν μου αρέσει να απομακρύνομαι και να χάνω επαφή με την ομάδα, η οποία δεν είναι ποτέ πιά πάνω από 3 άτομα... αντί για φώς, έχω μιά powerful σφυρίχτρα... Much more effective, ΙΜΗΟ, αφού πάντα ακούς... και δεν χαλάει όσο ευκολα όσο τα φώτα και κάνει μόνο €80!!! keep it simple, I say...

Tώρα για βαθειά διείσδυση, δεν το συζητάω και βέβαια φώτα, και μάλιστα μπόλικα!:thumbup:

Επίσης με αδικείς....δεν κατακρίνω... αντιθέτως... καθένας κάνει της επιλογές σου και ξέρω ότι οι δικές σας επιλογές είναι αποτελεσμα και σκέψης και ανάλυσης, όπως και οι δικές μου άλλωστε. Δεν κατακρίνω, λέω έγω τι κάνω και για ποιο λόγο.

cheerio!:thumbup:

GKAM
17-06-08, 21:45
Αγαπητέ φίλε Γιώργο,Εάν θυμάμαι καλά η κυρία Kübler-Ross (μία είναι)

Τrue. I stand corrected . Πάντως στη χρήση του μοντέλου νομίζω πως συμφωνούμε :)

Δε μίλησα για terminal καταστάσεις αλλά για ένα παραλληλισμό που μπορούμε να κάνουμε με το θέμα μας (και μη μου πεις πως δε κολλάει ;)).

Τα υπόλοιπα από κοντά με μπύρες σε κάνα μήνα. :thumbup:

/GKAM

Thanos
17-06-08, 23:08
Αντρέα και Γιώργο...

Είναι κάποια πραγματάκια για τα οποία πολύς κόσμος έχει την λάθος εντύπωση ;)

Ας σκεφτούμε λιγάκι απο που ξεκίνησαν οι GUE.. απο την σπηλαιοκατάδυση. Ειδαν λοιπόν ότι έπρεπε να έχουν κάποια skills που θα τους βοηθούσε στις καταδύσεις τους. Επίσης θέλανε σαν ομάδα να έχουν εξοπλισμούς με τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν είχε σημασία εάν ήταν Halcyon ή DiveRite ή DUX. Οι ρυθμιστές μπορεί να είναι Scubapro/Apeks/Aqualung κλπ...

Είδανε λοιπόν ότι κάποια απο τα skills που έπρεπε να κατέχουν, τους ήταν χρήσιμα (λέω χρήσιμα και όχι απαραίτητα) και σε απλές Open Water βουτιές. Ναι δεν χρειάζεται να κολυμπάς τέλεια trimarismenos σε όλη την διάρκεια της κατάδυσης αλλά έχεις άλλη αυτοπεποίθηση όταν ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις την OOG άσκηση αιωρούμενος στα 12μ και χωρίς να κατέβεις στον πάτο της θάλασσας. Ή πολύ πιο απλά όταν βγάζεις μια φωτογραφία και θές να μετακινηθείς 1 μέτρο προς τα πίσω χωρίς να κουνάς τα χέρια σου να μπορείς να το κάνεις. Μπορεί να μην χρειαστεί καθόλου να το κάνεις στις Open Water βουτιές σου, αλλά ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι να προετοιμάσει τους δύτες για τα επόμενα στάδια της τεχνικής εκπαίδευσης, εκεί που θα τους χρειαστούν. Το σκεπτικό λοιπόν είναι: αφού θα χρειαστούν αυτά στην τεχνική κατάδυση γιατί να μην τους τα δείξω απο την αρχή;;

Είναι το τέλειο σύστημα/οργανισμός εκπαίδευσης;; Προσωπική μου γνώμη όχι. Τα υλικά που δείνουν στον μαθητή δεν είναι και τίποτα σημαντικό.

Πάμε λιγάκι σε μύθους.... ΔΕΝ είναι απαραίτητη η στεγανή. Ακόμα και στα standards του Funds λέει "ανάλογα με την θερμοκρασία".. Δηλαδή υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο όπου το σχολείο Funds γίνεται με 3άρα. Στεγανή είναι απαραίτητη μόνο για τα τεχνικά σχολεία. Αλλά λένε ότι με την wet πρέπει να έχουμε αλουμινίου μπουκάλα και όχι σιδερένια. Αυτό αναλύεται διεξοδικά στο σχολείο. Και εγώ δεν είχα πρόβλημα μέχρι στιγμής με κανένα απο τα BCD/Wing μου, αλλά μια ματιά στο Accident Report της BSAC καθώς και σε ένα της DAN δείχνει ότι πολλά ατυχήματα προέκυψαν λόγω βλάβης στο BCD.

Μπορείς να έχεις ότι πέδιλα θες... απλώς με την στεγανή και διπλές είναι πιο ευκολο να κινηθείς με τα old-style πεδιλα και όχι με split fin. Περι ευκολίας πρόκειται. Το σκεπτικό και εδώ είναι γιατί να αγοράσεις πέδιλα τα οποία αργότερα θα σου είναι άχρηστα;;)

Για να συνοψίσουμε και να τελειώνουμε λιγάκι με αυτό το θέμα, όχι δεν είναι απαράιτητο να έχεις τέλεια πλευστότητα στο νερό ούτε να μπορείς να κάνεις αιωρούμενος τις ασκήσεις. Αλλά γιατί να είναι καλύτερο να κάνω όλες τις ασκήσεις στον πυθμένα της θάλασσας λες και δεν θα μου συμβεί τίποτα στα 15μ;;

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι τον περισσότερο ντόρο τον έχουν διμηουργήσει οι "αντι-DIR" ;):). Οι άλλοι λένε: Αυτοί είμαστε όσοι πιστοί προσέλθετε... και είναι αλήθεια ότι οι πιστοί είναι πολλοί καθώς ακόμα περισσότεροι αυτοί που έχουν αντιγράψει πράγματα και ταχτικές.

Φιλικά :geia:

NickVas
17-06-08, 23:43
To ξέρω ρε φίλε γιατί εχετε φώτα... απλά στα βαθειά εμένα δεν μου αρέσει να απομακρύνομαι και να χάνω επαφή με την ομάδα, η οποία δεν είναι ποτέ πιά πάνω από 3 άτομα... αντί για φώς, έχω μιά powerful σφυρίχτρα... Much more effective, ΙΜΗΟ, αφού πάντα ακούς... και δεν χαλάει όσο ευκολα όσο τα φώτα και κάνει μόνο €80!!! keep it simple, I say...

Tώρα για βαθειά διείσδυση, δεν το συζητάω και βέβαια φώτα, και μάλιστα μπόλικα!:thumbup:

Επίσης με αδικείς....δεν κατακρίνω... αντιθέτως... καθένας κάνει της επιλογές σου και ξέρω ότι οι δικές σας επιλογές είναι αποτελεσμα και σκέψης και ανάλυσης, όπως και οι δικές μου άλλωστε. Δεν κατακρίνω, λέω έγω τι κάνω και για ποιο λόγο.

cheerio!:thumbup:

good,

επιτέλους ένας άνθρωπος που έρχεται πίσω με επιχειρήματα. Eάν έχεις παθητική επικοινωνία όμως τότε ΔΕΝ χάνεις και την επαφή έτσι δεν είναι; :confused:.

Θυμάμαι μια φορά είχαμε βουτήξει με τον GKAM, tmx στα 70, με scooters, παλιότερα που δεν είχαμε γράψει τόσες βουτιές μαζί... Όταν βγήκαμε κάναμε μια έντονη συζήτηση για την μεγάλη απόσταση που θεωρούσε πως είχαμε στο νερό. Not true. Απλά όπως πηγαίναμε στο ναυάγιο, το περιεργαζόμουνα, απολάμβανα τη κατάδυσή μου και κάθε 30 δευτερόλεπτα (μηχανικά τελείως) έβλεπα που είναι και τι κάνει. Κάτι σαν ραντάρ...:) Είχαμε απόσταση αρκετή αλλά πραγματικά τον έλεγχα οπτικά και έβλεπα ότι είναι οκ. Εάν δεν είχε φακό HID, αυτό θα ήταν πολύ πιο δύσκολο. Θα περιορίζαμε την ελευθερία μας και τον χρόνο μας κοιτώντας να μένουμε πολύ κοντά.

Η σφυρίχτρα όπως καταλαβαίνεις δεν ανταποκρίνεται στο concept αυτό... so no, it's not effective, not at all :thumbdn:

Το λάθος φυσικά στην ιστορία που είπα είναι ότι με τον Γιώργο δεν έιχαμε συνενοηθεί πως έτσι γίνονται τα πράγματα κι αυτός είναι και ένας λόγος που οι της GUE προτιμάνε να βουτάνε με τους δικούς τους ειδικά στις πιο δύσκολες βουτιές. Δεν σνομπάρουνε κανένα, απλά οι βουτιές γίνονται πιο smooth και πιο κουρδισμένες και χωρίς πολλά περιθώρια λάθους. Όλοι ξέρουν τι ακριβώς να κάνουν και το κάνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

eye love scuba
18-06-08, 08:52

Ένα κοινό πρόβλημα με τον κύκλο είναι πως ορισμένοι παγιδεύονται σε μία φάση. Συνήθως αυτή της άρνησης ή της οργής.

OK, πιθανώς κάποιοι μη-GUE δύτες να περνούν από αυτές τις φάσεις. Όμως και GUE δύτες μπορεί να ακολουθήσουν την ίδια ακριβώς καμπύλη, όταν βρισκονται υπό σκληρή κριτική. Άλλωστε και η GUE περνάει από τις ίδιες φάσεις. Αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις. Εγώ θα διόρθωνα το σχήμα προσαρμόζοντάς το στην καταδυτική πρακτική και θα έγραφα αντί για acceptance στο τέλος, synthesis. Και εκεί είναι που η προσωπικότητα του καθενός παιζει ρόλο.(:) ή :angyr: ή :lipsrsealed: ή :crazy: ή :cry:ή:confused: ή :evil: ή :D κοκ)
Τώρα για τα skills που αναφέρθηκαν ο NickVas και ο Thanos. Και χάρηκα που ο NickVas ανέφερε τα στοιχεία της DAN. Από τη δουλειά μου έχω μάθει ότι η προσωπική εμπειρία και πειρα είναι πολύ σημαντική, αλλά δε μου φτάνει για να υιοθετήσω κάτι χωρίς επεξεργασία, όποιος και αν είναι αυτός. Σίγουρα είναι κάποιοα skills που μπορούν να σε βγάλουν από πολύ δύσκολες καταστάσεις, τα οποία όσο πιο καλά τα κατέχεις, τόσο πιο καλά για σένα. Αλλά προσωπικά δεν εντυπωσιάζομαι με τα skills, όχι γιατί ο ίδιος τα κατέχω, καμία σχέση, αλλά θα παραθέσω το ακόλουθο παράδειγμα: Aς υποθέσουμε ότι κάποιος ασχολείται με κατι που απαιτεί μεγάλη δεξιότητα και πολύ λεπτές κινήσεις στα χέρια, με αντανακλαστικά που μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε απειροελάχιστο κλάσμα του δευτερολέπτου. Ακούγεται λογικό, αν το βλέπεις απ΄έξω, αυτός ο άνθρωπος να εξασκηθεί ώστε ό,τι κίνηση κάνει με το δεξί του χέρι (ας υποθέσουμε ότι είναι δεξιόχειρας) να μπορεί με την ίδια ευκολία να την κάνει και με το αριστερό. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το 95% των ανθρώπων, δηλαδή πρακτικά όλοι, μπορούν με αρκετή εξάσκηση να τα καταφέρουν, άλλοι με λιγοτερη και άλλοι με περισσότερη προσπάθεια. Επίσης μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το να μπορεί κανείς να κάνει με το αριστερό ότι και με το δεξί (δε λέω το αριστερό να είναι άχρηστο) στο συγκεκριμένο παράδειγμα, δεν τον κάνει πιο αποτελεσματικό, αλλά μόνο πιο φαντεζί... Αποτελεσματικός είσαι όταν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου και η γνώση σου για να οδηγήσεις αυτά που έμαθες στην πρακτική σου εκπαίδευση, χωρίς να είσαι υπεράνθρωπος. Επίσης έχω μαθει ότι η ευελιξία είναι κλείδί στην αποτελεσματικότητα. Το πλάνο επίσης. Έχω δει πολλούς φαντεζί τύπους να είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικοί από άλλους λιγότερο "skilled"...'Οποιος κατέχει αυτά τα "skills", είναι λογικό να τα πλασσάρει σαν ατού, αφού τα απέκτησε με κόπο. Αυτό από την άλλη δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι. Και κάτι άλλο. Από όλους έχουμε να μάθουμε κάτι, σε όποια σχολη, οργανισμό ή oμάδα κιαν ανήκουν.

Andreas Triantopoulos
18-06-08, 09:02
Πάμε λιγάκι σε μύθους.... ΔΕΝ είναι απαραίτητη η στεγανή. Ακόμα και στα standards του Funds λέει "ανάλογα με την θερμοκρασία".. Δηλαδή υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο όπου το σχολείο Funds γίνεται με 3άρα. Στεγανή είναι απαραίτητη μόνο για τα τεχνικά σχολεία. Αλλά λένε ότι με την wet πρέπει να έχουμε αλουμινίου μπουκάλα και όχι σιδερένια.

Θάνο, τι λένε τα Fundie standards για τα ζεστά νερά (αυτά που θέλουνε 3άρα), πάλι με μονό ασκό?

Andreas Triantopoulos
18-06-08, 09:21
Όταν βγήκαμε κάναμε μια έντονη συζήτηση για την μεγάλη απόσταση που θεωρούσε πως είχαμε στο νερό. Not true. Απλά όπως πηγαίναμε στο ναυάγιο, το περιεργαζόμουνα, απολάμβανα τη κατάδυσή μου και κάθε 30 δευτερόλεπτα (μηχανικά τελείως) έβλεπα που είναι και τι κάνει. Κάτι σαν ραντάρ...:) Είχαμε απόσταση αρκετή αλλά πραγματικά τον έλεγχα οπτικά και έβλεπα ότι είναι οκ.

Nίκο, καλημέρα και αρχικά thanks for you kind words...

Το θέμα της απόστασης στη βαθειά τεχνική κατάδυση αξίζει να το αναλύσουμε.
Η αντίδραση του GKAM είναι IMHO απόλυτα δικαιολογημένη... εάν ήμουν στην θέση του θα με άκουγαν μέχρι εδώ:angyr:...

Θεωρώ ότι η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας (ένα μήκος σώματος ΜΑΧ για μένα) αποτελεί σημαντικό λόγο για τον οποίο δεν θα βούταγα ξανά με κάποιο (AT's stroke test). Ο eye love scuba έζησε πρίν από λίγες μέρες την πρακτική αυτή. Το ζευγάρι είναι συνέχεια μαζι, σε απόσταση επαφής. Εάν κάτι γίνει ο χρονος αντίδρασης είναι μονοψήφια δευτερόλεπτα.

Τι να το κάνω ότι κάθε 30 δεύτερα με κοίταει από μακριά, όταν θα χρειαστεί κανένα δίπλεπτο να αντιδράσει και να έρθει να με βοηθήσει..

και Νίκο μου ξέρεις ότι και με τα scooters μπορείς (εάν θέλεις δίπλα να είσαι.

όσο για την σφυρίχτρα, πολλοί την εμίσησαν, αλλά έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα... όταν έχεις πρόβλημα αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού για να στείλει το μήνυμα... με το φακό αργείς... και να το στείλεις και να το λάβει ο αλλος.

Για να κλείσω, πιστεύω πως η πρακτική απομάκρυνσης από την ομάδα είναι άκρως επικίνδυνη για τις τεχνικές καταδύσεις (40+). Εάν θα έπρεπε να διαλέξω μεταξύ σφυρίχτρας και φακού θα διάλεγα σφυρίχτρα. Σε μεγάλα βάθη 75+ θα επέλεγα να έχω και τα δύο (φώς και ήχο...):thumbup:

άντε να κάνουμε και καμιά δουλεια σήμερα...

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Cheerio

A.

Andreas Triantopoulos
18-06-08, 09:24
BTW κοίταζα το Fundamentals textbook της GUE χθές το βραδυ (του κυριoύ JJ) και στην εισαγωγή χρησιμοποιούσε τον όρο DIR....

Το τρίχωμα κι αν αλλαξε, ο λύκος δεν αλλάζει....;)

NickVas
18-06-08, 09:51
Αποτελεσματικός είσαι όταν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου και η γνώση σου για να οδηγήσεις αυτά που έμαθες στην πρακτική σου εκπαίδευση, χωρίς να είσαι υπεράνθρωπος. Επίσης έχω μαθει ότι η ευελιξία είναι κλείδί στην αποτελεσματικότητα. Το πλάνο επίσης.

Να σταθώ λίγο σε αυτό στο οποίο συμφωνώ 100% - well said. Σου δίνω λοιπόν ένα παράδειγμα για το πώς σχεδιάζεις μια κατάδυση Τ1. Μαθαίνεις, ανά πάσα στιγμή (και κατά τη διάρκεια της κατάδυσης εννοώ), τον τρόπο να υπολογίζεις μέσο βάθος, πόσο καταναλώνεις, πόσο σε φτάνει το αέριό σου, δλδ πόσο έχεις και πόσο να κρατήσεις για emergency, πόσο deco έχεις, πως να το κάνεις και γιατί να το κάνεις έτσι, πόσο αέριο για deco έχεις. Εάν σε παίρνει να πας λίγο βαθύτερα, εάν πρέπει να πας λίγο ρηχότερα. Όλα αυτά δυναμικά δηλ. αναπροσαρμόζονται κατά τη διάρκεια της κατάδυσης. (γι' αυτό και το DC είναι άχρηστο). Πραγματικά σου λένε ''use your brain and be intelligent underwater''. Εάν αυτό δεν ανταποκρίνεται στην έννοια που δίνεις στην αποτελεσματικότητα και την ευελιξία τότε ...

Έχω δει πολλούς φαντεζί τύπους να είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικοί από άλλους λιγότερο "skilled"...'Οποιος κατέχει αυτά τα "skills", είναι λογικό να τα πλασσάρει σαν ατού, αφού τα απέκτησε με κόπο.

Εδώ νομίζω ότι κάνεις λάθος. Σε όλους τους οργανισμούς εκπαίδευσης δίνεται βάρος στο να αποκτήσει ο μαθητής ορισμένα skills, muscle memory κτλ κτλ. Δεν είναι θέμα πλασαρίσματος. Για να γίνω πιο σαφής υπάρχουν πράγματα στα οποία πρέπει να χρησιμοποιείς το μυαλό σου και πράγματα τα οποία πρέπει να είναι αντανακλαστικά στιγμιαία, muscle memory. Η πλευστότητα (εφόσον σε αυτή αναφερθήκαμε αρχικά πριν γενικολογήσουμε για χέρια, πόδια κτλ), ανήκει στο muscle memory. Η τέλεια - ή μάλλον η όσο το δυνατόν καλύτερη - πλευστότητα ειδικά στην τεχνική κατάδυση είναι ατού. Δηλαδή ενώ θα συμφωνήσω εν μέρει (εν μέρει λέω) με τον Γιώργο (Δελβερούδη) ότι για το ειδος του diving που κάνει ίσως είναι overkill, στην τεχνική κατάδυση όποιος πει ότι η πλευστότητα είναι ''φαντεζί'' μάλλον πάει να χαρακτηριστεί (από εμένα τουλάχιστον) ... ξέρεις να μην πω την απαγορευμένη λέξη και με συγκρίνουν με κάποιον σφίχτη... σημειωτέον δε ότι η GUE δεν λέει κάτι διαφορετικό από άλλους οργανισμούς σε αυτό. Απλά το πως και σε ποιό βαθμό το μαθαίνεις κάνει τη διαφορά... είναι σαν να συγκρίνεις εκπαίδευση σε σχολή οδηγών με εκπαίδευση στον Ιαβέρη... έχω πάει και στα δύο και μπορώ να συγκρίνω και να βγάζω τα συμεράσματά μου. Εσύ;

Andreas Triantopoulos
18-06-08, 09:59
έχω πάει και στα δύο και μπορώ να συγκρίνω και να βγάζω τα συμεράσματά μου. Εσύ;

Προσπαθούσα να το αποφύγω αλλά έχεις δίκαιο... Για να διαλέξεις πρέπει να έχεις δοκιμάσει... δεν μπορείς να λες δεν μαρέσει το χαβιάρι αν δεν το έχεις φάει ποτε.

Πάλι θα με βάλεις σε έξοδα... αλλά άμα το κάνω και περάσω βέβαια και δεν μου αρέσει και παραμείνω stroke όμως... θα σας φαέι η μαρμάγκα!!!

NickVas
18-06-08, 10:31
Προσπαθούσα να το αποφύγω αλλά έχεις δίκαιο... Για να διαλέξεις πρέπει να έχεις δοκιμάσει... δεν μπορείς να λες δεν μαρέσει το χαβιάρι αν δεν το έχεις φάει ποτε.

Πάλι θα με βάλεις σε έξοδα... αλλά άμα το κάνω και περάσω βέβαια και δεν μου αρέσει και παραμείνω stroke όμως... θα σας φαέι η μαρμάγκα!!!

αν δε σ'αρέσει στο κερνάω...

ατςςςςςςς... Νικολάκης o large

Andreas Triantopoulos
18-06-08, 10:35
αν δε σ'αρέσει στο κερνάω...

ατςςςςςςς... Νικολάκης o large

it's a deal!

GKAM
18-06-08, 10:51
Για το θέμα της απόστασης, αυτά που είπε ο Νίκος ισχύουν υπό τη βασική προϋπόθεση πως όλοι οι δύτες έχουν την ίδια εκπαίδευση. Υπάρχουν τεχνικές και διαδικασίες που είναι αδύνατο να εξηγηθούν μέσα από posts εκτός αν κάτσουμε να γράψουμε ολόκληρο manual και ανεβάσουμε μαζί και video clips .

Οι λεπτομέρειες λοιπόν, με τις μπύρες που θα κεράσει ο NickVas μιας που τον βαραίνει το πορτοφόλι του αυτές τις μέρες :D

(σου πληρώνει και ένα DIR-F αν κατάλαβα καλά...)

/GKAM :geia:

eye love scuba
18-06-08, 10:51
Εδώ νομίζω ότι κάνεις λάθος. Σε όλους τους οργανισμούς εκπαίδευσης δίνεται βάρος στο να αποκτήσει ο μαθητής ορισμένα skills, muscle memory κτλ κτλ. Δεν είναι θέμα πλασαρίσματος. Για να γίνω πιο σαφής υπάρχουν πράγματα στα οποία πρέπει να χρησιμοποιείς το μυαλό σου και πράγματα τα οποία πρέπει να είναι αντανακλαστικά στιγμιαία, muscle memory. Η πλευστότητα (εφόσον σε αυτή αναφερθήκαμε αρχικά πριν γενικολογήσουμε για χέρια, πόδια κτλ), ανήκει στο muscle memory. Η τέλεια - ή μάλλον η όσο το δυνατόν καλύτερη - πλευστότητα ειδικά στην τεχνική κατάδυση είναι ατού. Δηλαδή ενώ θα συμφωνήσω εν μέρει (εν μέρει λέω) με τον Γιώργο (Δελβερούδη) ότι για το ειδος του diving που κάνει ίσως είναι overkill, στην τεχνική κατάδυση όποιος πει ότι η πλευστότητα είναι ''φαντεζί'' μάλλον πάει να χαρακτηριστεί (από εμένα τουλάχιστον) ... ξέρεις να μην πω την απαγορευμένη λέξη και με συγκρίνουν με κάποιον σφίχτη... σημειωτέον δε ότι η GUE δεν λέει κάτι διαφορετικό από άλλους οργανισμούς σε αυτό. Απλά το πως και σε ποιό βαθμό το μαθαίνεις κάνει τη διαφορά... είναι σαν να συγκρίνεις εκπαίδευση σε σχολή οδηγών με εκπαίδευση στον Ιαβέρη... έχω πάει και στα δύο και μπορώ να συγκρίνω και να βγάζω τα συμεράσματά μου. Εσύ;

Δε διαφωνώ ούτε στο ελάχιστο με το muscle memory και με όσα ανέφερες. Εννοείται ότι πρέπει να υπάρχει επίπεδο υψηλό στα skills ανάλογα με τις απαιτήσεις των καταδύσεων που κάνεις. Εννοειτα οτι πρεπει να τα κάνεις με απόλυτη άνεση. Διαφωνώ με την ιδεοψυχαναγκαστική τελειομανία. Αυτή δεν οδηγεί πουθενά. Ούτε σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, γνώμη μου. Αυτό είναι όλο:). Και αυτό δεν ισχύει μόνο στην κατάδυση.

NickVas
18-06-08, 11:04
Δε διαφωνώ ούτε στο ελάχιστο με το muscle memory και με όσα ανέφερες. Εννοείται ότι πρέπει να υπάρχει επίπεδο υψηλό στα skills ανάλογα με τις απαιτήσεις των καταδύσεων που κάνεις. Εννοειτα οτι πρεπει να τα κάνεις με απόλυτη άνεση. Διαφωνώ με την ιδεοψυχαναγκαστική τελειομανία. Αυτή δεν οδηγεί πουθενά. Ούτε σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, γνώμη μου. Αυτό είναι όλο:). Και αυτό δεν ισχύει μόνο στην κατάδυση.

Ok, συμφωνώ και επαυξάνω! Αλλά όπως είπα, πως χαρακτηρίζεις κάτι (ιδεοψυχαναγκαστική τελειομανία) χωρίς να το γνωρίζεις; Εγώ που το γνωρίζω σε βεβαιώνω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα... η αλήθεια βρίσκεται εκεί που συμφωνείς και εσύ, 'ανάλογα με τις απαιτήσεις', 'άνεση' κτλ.

Andreas Triantopoulos
18-06-08, 11:04
ιδεοψυχαναγκαστική τελειομανία. Αυτή δεν οδηγεί πουθενά. Ούτε σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, γνώμη μου. Αυτό είναι όλο:). Και αυτό δεν ισχύει μόνο στην κατάδυση.

Γιατρέ μου, έγραψες!!!:thumbup: και σαν γιατρός κάτι σκαμπάζεις περισσότερο από μας τους λογιστές:cool:

Να ρωτήσω κάτι... αυτοί οι φουσκωτοί, που περνάνε ώρες στο γυμναστήριο και μπροστά στο καθρέφτη και μετά νομίζουν ότι μόνο αυτοί έχουν πιεί από το Άγιο Δισκοπότηρο (βλέπε φώτο του ξανθού παρακάτω..) αυτοί πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική τελειομανία?

Andreas Triantopoulos
18-06-08, 11:07
Ok, συμφωνώ και επαυξάνω! Αλλά όπως είπα, πως χαρακτηρίζεις κάτι (ιδεοψυχαναγκαστική τελειομανία) χωρίς να το γνωρίζεις; Εγώ που το γνωρίζω σε βεβαιώνω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα... η αλήθεια βρίσκεται εκεί που συμφωνείς και εσύ, 'ανάλογα με τις απαιτήσεις', 'άνεση' κτλ.

ρε συ φίλε Νίκο, το να πονάει η μέση σου προσπαθώντας να βρείς την τέλεια πλευστότητα επί ώρες στο ντάλα καλοκαίρι με στεγανή στα λιμανάκια, τι είναι? fun?

Andreas Triantopoulos
18-06-08, 11:12
(σου πληρώνει και ένα DIR-F αν κατάλαβα καλά...)

/GKAM :geia:

καλά κατάλαβες... υπό την προύποθεση ότι δεν θα αποχωριστώ το stroke status μου μετά....

Andreas Triantopoulos
18-06-08, 11:32
οοps... την πάτησα....

άμα κόψω το κάπνισμα, τότε θα πάω:D

1.6 General Prerequisites for All GUE Courses

The following are prerequisites for all GUE Courses (any additional and/or course specific course prerequisite, as well as any deviations from the following, will be listed under the appropriate section of the specific course):

Must submit a completed registration form, medical history, and liability release to GUE Headquarters.
Must be physically and mentally fit.
Must hold DAN Master level insurance or equivalent.
Must be a nonsmoker. :geia:
Must obtain a physician's prior written authorization for the use of prescription drugs, except for birth control, or for a prior medical condition that may pose a risk while diving. A partial list of such conditions may be found on GUE's medical history form; if a student answers in the affirmative to any of these, they must obtain a physician's approval to dive and disclose this to their GUE instructor before the onset of training. Physician approval for a specific condition is valid for one year from the date it is given assuming there are no further changes to the student's medical conditions.
Must be CPR/First Aid trained (except for DIR Fundamentals).

NickVas
18-06-08, 11:39
ρε συ φίλε Νίκο, το να πονάει η μέση σου προσπαθώντας να βρείς την τέλεια πλευστότητα επί ώρες στο ντάλα καλοκαίρι με στεγανή στα λιμανάκια, τι είναι? fun?

προπόνηση Αντρέα, έτσι ώστε όταν πάω να κάνω μια μεσοπέλαγη 80άρα, εκεί που χρειάζομαι στεγανή και καλή πλευστότητα, να μπορώ βουτήξω με ασφάλεια.

Οι ανυπόφοροι πόνοι στη μέση και η αβάσταχτη ταλαιπωρία είναι λόγια κάποιων που θέλουν να πουλήσουν μούρη - ότι τάχα μου περάσανε ΟΥΚ με το funds - eye love scuba έχεις δίκιο εδώ! Τα σχολεία είναι δύσκολα, απαιτητικά αλλά έλεος μην τερατολογούμε... και ούτε σκοπός τους είναι να κάτσεις πέντε ώρες να τραβιέσαι ώστε να πεις ότι δεν έχασες 20 πόντους από το βάθος σου... πάλι Αντρέα πέφτεις στην παγίδα να μιλάς για κάτι που δεν ξέρεις.

Εξάλλου αυτό που λες μπορεί να το πεί ο oποισδήποτε για το οτιδήποτε. Π.χ. ο Γιώργος (Δελβερούδης και πάλι) το λέει για το technical diving γενικότερα. Γνώμη του και σεβαστή...

Please, you're smarter than that... perception φίλε μου...

Εκείνη τη δουλειά που έλεγες δεν πας να την κάνεις; άντε μη σου πάρω το keyboard, είπαμε από κοντά με beers :2drunk:

Andreas Triantopoulos
18-06-08, 11:39
Επίσης ενδιαφέρον... από το tech 3 course description είναι το παρακάτω...

Required Dive Skills & Drills

4. Demonstrate the ability to deploy a lift bag/surface marker buoy in less than two minutes while hovering stationary. Participants should not vary in depth more than 5 feet/1.5 meters.

H DSAT για το συγκεκριμένο θέλει 1 λεπτό και +-0.6m

eye love scuba
18-06-08, 11:41
Aντρέα, τα links έχουμε δει μαζί παλαιότερα. Κοίτα την κατηγορία F60-F69.
Ο Σώτος Χριστοδούλου έχει κάνει διδακτορικό σχετικά με την ερώτησή σου, οπότε θα σου απαντήσει.
NickVas, νομίζω ότι δε διαφωνούμε επί της αρχής, αν διαβάσεις προσεκτικά τα post μου θα το δεις. Απλά εκφραζόμαστε διαφορετικά.

Andreas Triantopoulos
18-06-08, 11:53
Equipment Requirements για το Tech 3 της GUE

Each student should have, and be familiar with, all of the following required equipment.

Tanks/Cylinders: Students are required to use dual tanks/cylinders connected with a dual outlet isolator manifold, which allows for the use of two first-stages. All dives must start with a minimum of 80 cubic feet/2250 liters of gas. Divers must also maintain the use of at least four appropriately marked stage bottles. Stage bottles should include: one Oxygen cylinder, one cylinder for use at 70 feet/21 meters, one cylinder for use at 120 feet/36 meters, and one cylinder for use at 190 feet/57 meters.
Regulators: Two first-stages, each supplying a single second-stage. One of the second-stages must be on a 7-foot/2-meter hose. One of the first-stages must supply a pressure gauge and provide inflation for a dry suit where applicable. :cool:Four first-stage regulators, one for each stage/decompression cylinder; each one is to supply a single second-stage and a single pressure gauge.
Backplate System: A rigid and flat platform, of metal construction with minimal padding, held to a diver by one continuous piece of nylon webbing. This webbing should be adjustable through the plate and should use a buckle to secure the system at the waist. A crotch strap attached to the lower end of this platform and looped through the waistband would prevent the system from riding up a diver's back. A knife should be secured to the waist on the left webbing tab. This webbing should support five D-rings; the first should be placed at the left hip, the second should be placed in line with a diver's right collarbone, the third should be placed in line with the diver's left collarbone, the fourth and fifth should be affixed to the crotch strap to use while scootering or towing/stowing gear. The harness below the diver's arms should have small restrictive bands to allow for the placement of reserve light powered by three in-line c-cell batteries (where necessary). The system should retain a minimalist approach with no unnecessary components.
Buoyancy Compensation Device: A diver's buoyancy compensation device should be back-mounted and minimalist in nature. It should come free of extraneous strings, tabs, or other material. There should be no restrictive bands or "bungee" of any sort affixed to the buoyancy cell. In addition, diver lift should not exceed 80lbs. Wing size and shape should be appropriate to the cylinder size(s) employed for training.
Approved DPV
At least one depth-measuring device (αμα χαλάσει τι κάνεις? σε βγάζει ο άλλος? και αν χαθείς?... χάθηκες...)
One timekeeping device
Survey compass and slate
Decompression tables
Mask and fins: Mask should be low volume; fins should be rigid, non-split (Νο spare mask? Και το παίζουνε safe, τι να πώ?)
At least one cutting device (αν το χάσεις... την πίνεις...)
Wet Notes
One reel/spool with 100 feet/30 meters of line per diver
One primary reel per team, with a minimum of 300 feet/90 meters of line
One primary light: A primary light should be minimalist in design; its power source should consist of a rechargeable battery pack residing in a canister powering an external light head via a light cord. Primary lights should produce the equivalent output of 50 watt halogen/10 watt HID lighting or greater.
Two reserve lights: Reserve lights should be non-rechargeable in-line three c-cell battery lights with a minimum of protrusions and a single attachment at its rear. The light should be activated by twisting the front bezel towards the body, deactivated by turning it away from the body.
Exposure suit appropriate for the duration of exposure
At least one surface marker buoy per diver (και αν χαθείς και θέλεις να ενημερώσεις πάνω ότι έχεις πρόβλημα.. πάλι την πίνεις...)

Σώτος Χριστοδούλου
18-06-08, 22:14
Κάποια όργανα ή κομάτια εξοπλισμού τα οποία δίνουν ζωτικές πληροφορίες στο δύτη και επομένως από αυτά σε περίπτωση που απομονωθεί εξαρτάται η ίδια η ζωή του επιλέγουμε συνειδητά να τα κουβαλάμε Χ2.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δύτης που δεν έχει την ικανότητα να παραμένει με την ομάδα του αξοίζει να περάσει το course!

Η δικιά μας λογική είναι πως ο δύτης πρέπει να είναι σε θέση να λύσει όλα του τα προβλήματα μόνος του στην χειρότερη των περιπτώσεων. Είναι καλά τα team-shared backups από τη στιγμή που όλα πήγαν κατ' ευχήν και κανένας δεν έχει χάσει κανένα και μένουμε όλοι κατα τη διάρκεια της κατάδυσης σαν ομάδα μαζί. Ένας τεχνικός δύτης όμως θα πρέπει κατά την άποψή μου να είναι προετοιμασμένος και έτοιμος για το χειρότερο.

Η καρτέλα για παράδειγμα με το "LOST MASK" Μπορεί να βγεί ανα πάσα στιγμή στην εκπαίδευση σε οποιοδήποτε βάθος και αν είμαστε, όσο βάθος και αν έχει ο βυθός από κάτω μας. Ο δύτης έχει δύο επιλογές να χάσει την πλευστότητά του παίζοντας τυφλόμυγα και ο εκπαιδευτής του να εμπλακεί σε πραγματικό rescue ή να ανασύρει την backup μάσκα και δώσει το OK χωρίς να χάσει πλευστότητα.

eye love scuba
18-06-08, 23:46
Κάποια όργανα ή κομάτια εξοπλισμού τα οποία δίνουν ζωτικές πληροφορίες στο δύτη και επομένως από αυτά σε περίπτωση που απομονωθεί εξαρτάται η ίδια η ζωή του επιλέγουμε συνειδητά να τα κουβαλάμε Χ2.

:thumbup:

Όπως λενε και τα manual:

Βe self sufficient in an emergency... Your team mates give you additional resources and may be your plan B if your independent plan A response falls short...If team members rely on each other from the start, the team's taxing this reserve from the start.
Επίσης
Team diving reduces accidents by providing a "back up brain" for each other during predive checks and throughout the dive.... By diving in a team, you and your team mates agree on plans and procedures, and remind each other of these by diving closely together.

Skipper
19-06-08, 01:03

Για μένα, πέραν της πρακτικής και ουσιαστικής εφαρμογής του σε περίπτωση ανάγκης, ο παραπάνω κανόνας ενισχύει σημαντικά και την ψυχολογία μου, κυρίως στα βαθειά. Δεν πα νάχω δίπλα μου τον καλύτερα αρματωμένο buddy, ο κανόνας "one is nothing - two is one" μου φτιάχνει (ή τουλάχιστον μου επηρρεάζει θετικά) την ηρεμία, την διάθεση, το SAC rate, την διαύγεια, την νηφαλιότητα, την εγρήγορση ακόμα και την πλευστότητα. Εχω καλύτερη προσωπική αντίληψη του κινδύνου και εν τέλει, ευχαριστιέμαι καλύτερα την βουτιά μου.

Andreas Triantopoulos
19-06-08, 09:35
You guys make me proud...:cool:

Thanos
19-06-08, 13:02
Παιδιά ένα απο τα πρώτα που μαθαίνει κανέις στην εκπαίδευση της GUE είναι η έννοια της ομάδας. Γίνεται δεύτερη φήση σου. Πριν απο κάθε βουτιά επαναλαμβάνονται κάποιες διαδικασίες που ενισχύουν την έννοια της ομάδας. Γίνεται έλεγχος του εξοπλισμού και εξηγεί ο buddy μου που έχει τι. Η ομάδα έχει συμφωνήσει για τον εξοπλισμό που θα κουβαλάνε απο πριν και ανάλογα την βουτιά. πχ Ο καθένας έχει το spool του αλλά μπορεί ο ένας να έχει reel. Δεν χρειάζεται ο καθένας να έχει τα πάντα 2πλά γιατί έτσι γίνετια liability ;)

Mας έλεγε ο Walker ότι σε πολλές βουτιές στην Αγγλία, με το που είναι οι δύτες στην στάση αποσυμπίεσης έχουν την συνήθεια να ανοίγουν DSMB.. το αποτέλεσμα... καμμιά 10 DSMB όλων των χρωμάτων και σχεδιών μπλεγμένα μεταξύ τους :D

Ομάδα είναι η λέξη κλειδί λοιπόν ;)

Andreas Triantopoulos
19-06-08, 13:16
Παιδιά ένα απο τα πρώτα που μαθαίνει κανέις στην εκπαίδευση της GUE είναι η έννοια της ομάδας. Γίνεται δεύτερη φήση σου. Πριν απο κάθε βουτιά επαναλαμβάνονται κάποιες διαδικασίες που ενισχύουν την έννοια της ομάδας. Γίνεται έλεγχος του εξοπλισμού και εξηγεί ο buddy μου που έχει τι. Η ομάδα έχει συμφωνήσει για τον εξοπλισμό που θα κουβαλάνε απο πριν και ανάλογα την βουτιά. πχ Ο καθένας έχει το spool του αλλά μπορεί ο ένας να έχει reel. Δεν χρειάζεται ο καθένας να έχει τα πάντα 2πλά γιατί έτσι γίνετια liability ;)

Mας έλεγε ο Walker ότι σε πολλές βουτιές στην Αγγλία, με το που είναι οι δύτες στην στάση αποσυμπίεσης έχουν την συνήθεια να ανοίγουν DSMB.. το αποτέλεσμα... καμμιά 10 DSMB όλων των χρωμάτων και σχεδιών μπλεγμένα μεταξύ τους :D

Ομάδα είναι η λέξη κλειδί λοιπόν ;)

Δεν νομίζω ότι αποτελεί αποκλειστικό "προνόμιο" της GUE το συγκεκριμένο...
Και στην DSAT η έννοια της ομάδας αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης (και στο Tec Deep και στο Tec Trimix) και επαναλαβάνεται σε κάθε άσκηση μέσα και έξω από το νερό. Θεωρώ ότι το team building ως προύποθεση για την τεχνική κατάδυση και άρα προφανές...:fioufiou:

Σώτος Χριστοδούλου
19-06-08, 14:05
Θάνο όπως έγραψα και πιό κάτω δύτης που δεν έχει την "ικανότητα" να παραμένει με την ομάδα δεν αξοίζει να περάσει το course.

Ας σκεφτούμε όμως ότι "shit happens" και "when the going get's tough the tough get going"!

Thanos
19-06-08, 15:01
Δεν νομίζω ότι αποτελεί αποκλειστικό "προνόμιο" της GUE το συγκεκριμένο...
Και στην DSAT η έννοια της ομάδας αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης (και στο Tec Deep και στο Tec Trimix) και επαναλαβάνεται σε κάθε άσκηση μέσα και έξω από το νερό. Θεωρώ ότι το team building ως προύποθεση για την τεχνική κατάδυση και άρα προφανές...:fioufiou:

Όταν λέμε ομάδα δεν εννούμε να είμαστε κοντά μόνο... είναι πολλά

πχ βουτάμε με τα ίδια αέρια και έχουμε βγάλει και ακολουθούμε κοινό πλάνο αποσυμπίεσης. Βουτάμε όλοι με ίδιες deco μποκάλες και ώς το περιεχόμενο και ώς το είδος της φιάλης... όχι ένας με αλουμινίου και άλλος με ατσαλένια. Όχι ένας με wet και ο άλλος με dry.

Όταν είναι πχ να βουτήξουμε στα 60μ ξέρουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλοι ΕΑΝ50 για αποσυμπίεση, ασχέτως εάν έχουμε να βουτήξουμε 1 μήνα μαζί ;)

Andreas Triantopoulos
19-06-08, 16:53

πχ βουτάμε με τα ίδια αέρια και έχουμε βγάλει και ακολουθούμε κοινό πλάνο αποσυμπίεσης. Βουτάμε όλοι με ίδιες deco μποκάλες και ώς το περιεχόμενο και ώς το είδος της φιάλης... όχι ένας με αλουμινίου και άλλος με ατσαλένια. Όχι ένας με wet και ο άλλος με dry.

Όταν είναι πχ να βουτήξουμε στα 60μ ξέρουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλοι ΕΑΝ50 για αποσυμπίεση, ασχέτως εάν έχουμε να βουτήξουμε 1 μήνα μαζί ;)

Ρε συ Θανούλη... τα ευκόλως εννοούμενα.. Πρέπει μαλλον να σου κάνω δώρο το manual της DSAT...:)

Μου φαίνεται χρειάζεσαι έαν Tec Trimix να μπείς στο νόημα (σε πολύ, πολύ καλές τιμές...) βέβαια πρέπει να έρθεις με το buddy σου...;)

Σώτος Χριστοδούλου
19-06-08, 18:48

Θάνο να σου κάνω και μία ερώτηση? :D Αν υποθέσουμε ότι εγώ βουτάω με δύο ρολόγια και δύο βαθύμετρα (έστω δύο καταδυτικά κομπιούτερ σε gauge mode) και μια μάσκα σε μια τσέπη της στεγανής τι είμαι? Πάντως όχι DIR...

Thanos
19-06-08, 20:32
Θάνο να σου κάνω και μία ερώτηση? :D Αν υποθέσουμε ότι εγώ βουτάω με δύο ρολόγια και δύο βαθύμετρα (έστω δύο καταδυτικά κομπιούτερ σε gauge mode) και μια μάσκα σε μια τσέπη της στεγανής τι είμαι? Πάντως όχι DIR...

Βρε βούτα και με 3 πυξίδες, λίγη διαφορά μου κάνει :D:p

Αντρέα, μερικά που είναι αυτονόητα για σένα φίλε δεν είναι για όλους :p

Normoxic Diver
19-06-08, 20:44
Πρέπει μαλλον να σου κάνω δώρο το manual της DSAT...:)

απο οτι φαινεται ο Thanos μαλλον δεν το θελει το δωρακι σου....

...αμαρτια δεν ειναι να παει χαμενο...???:fioufiou:

Μου φαίνεται χρειάζεσαι έαν Tec Trimix να μπείς στο νόημα (σε πολύ, πολύ καλές τιμές...) βέβαια πρέπει να έρθεις με το buddy σου...;)εαν δεν θελει επισης το σχολειακι που του προτεινεις και σε πολυ καλη τιμη μαλιστα απο οτι λες......πολυ ευχαριστως να....παρω εγω τον Buddy του και να ερθω να το κανουμε μαζι.......!:rofl::rofl::rofl:

(με απαραιτητη προυποθεση απλα να.....ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΛΑ & ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ!:thumbup:,ειτε με 40αρη/ 80αρη ειτε με 50αρη/ 100αρη, ειτε ντιρ ειτε ξεντιρ...:D)

Thanos
19-06-08, 20:51

εαν δεν θελει επισης το σχολειακι που του προτεινεις και σε πολυ καλη τιμη μαλιστα απο οτι λες......πολυ ευχαριστως να....παρω εγω τον Buddy του και να ερθω να το κανουμε μαζι.......!:rofl::rofl::rofl:

(με απαραιτητη προυποθεση απλα να.....ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΛΑ & ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ!:thumbup:,ειτε με 40αρη/ 80αρη ειτε με 50αρη/ 100αρη, ειτε ντιρ ειτε ξεντιρ...:D)

Στα δωράκια δεν λένε ποτέ όχι ... όσο για το σχολείο εάν υπάρχει καλή παρέα ;)

Zin
20-06-08, 07:32
Αν και το έχετε ρίξει πάλι στα τεχνικά ... :madwife:
θα μου επιτρεψετε να πω την ταπεινή μου γνώμη.. :D
Γιώργο αναφέρεις μια υπερειδική περίπτωση ενός 90χρονου "stroke" δύτη...
Για ρώτα με εμένα ποσες φορες 20χρονος έως και 40χρονος με εχει αφήσει μόνη μου στη μέση του πουθενα... πραγμα που μπορεί να το έχω κάνει και εγώ (οχι σε τετοιο βαθμό βέβαια).. πόσες φορές έχω βουτήξει και ειμαι σίγουρη οτι ο buddy μου δεν είναι σε θέση να με βοηθήσει ή αντίστοιχα να τον βοηθήσω εγώ... ??
και ολα αυτα γιατι? ...γιατι η εκπαίδευση της Padi (αυτή την εκπαιδευση έχω) θα τολμήσω να πω πως είναι αρκετα ελιππής οχι λόγω της ποσοτητας ή της "ποιοτητας" των ασκήσεων όσο του τρόπου που γίνονται.. (μπορώ να το αναλύσω αυτό αν ζητηθεί)
βγαίνουν καταβάση "stroke" δυτες, δύτες που ειναι ετοιμοι για να καταδυθούν μόνο υπο την καθοδηγηση dive master... (που πάλι η padi τους παράγει).. κοινώς τουρίστες..
και δεν υπάρχει κανενα θέμα με τον τουρισμό .. ζουν άνθρωποι από αυτο... αλλά οι θάλασσες ειναι ελέυθερες και νομίζω πως ενας OW που μολις βγήκε απο τη σχολή δεν μπορει να πάει με ασφάλεια να βουτήξει με τον συμμαθητή του..
Θα μου πεις "μπες μέσα και κολύμπα... "
Πόσο ευκολο/ασφαλές ειναι να πάρω εναν συμμαθητή μου για να επαναλάβουμε τις ασκήσεις που κάναμε στο course (οι οποιες παρεπιπτόντως πέρασαν σα ταινία μπροστα απο τα μάτια μας).. Ή κατα πόσο ειναι διαθέσιμος ένας εμπειρος δύτης να σου μάθει?
Ή μηπως τελικά ειναι καλύτερο να πέρασω από όλα τα σταδια των έμπειρων δυτών που ξέρω (solo diving, βαθειές βουτιές με αέρα κτλ), να τη γλιτώσω φτηνά και μετα να ξέρω τι πρέπει να κάνω και τι όχι?

Εν κατακλείδι σύμφωνα με όσα έχω ακουσει/διαβάσει μια GUE εκπαίδευση μου φαινεται πιο επαρκής.. στη τελική αν δε το κατέχεις το άθλημα δεν το πάιρνεις το ρημάδι το πτυχίο και οχι επείδη πλήρωσες έγινες και "δυτης"...

Αυτα..
sorry αν χαλασα τον ειρμό σας :p

Manta
20-06-08, 08:53
Ρε συ Θανούλη... τα ευκόλως εννοούμενα.. Πρέπει μαλλον να σου κάνω δώρο το manual της DSAT...:)

Μου φαίνεται χρειάζεσαι έαν Tec Trimix να μπείς στο νόημα (σε πολύ, πολύ καλές τιμές...) βέβαια πρέπει να έρθεις με το buddy σου...;)

Ισχύει και για άλλους η προσφορά??

Andreas Triantopoulos
20-06-08, 10:10

εαν δεν θελει επισης το σχολειακι που του προτεινεις και σε πολυ καλη τιμη μαλιστα απο οτι λες......πολυ ευχαριστως να....παρω εγω τον Buddy του και να ερθω να το κανουμε μαζι.......!:rofl::rofl::rofl:

Το ότι θα περάσουμε καλά...αυτό είναι σίγουρο! Από Σεπτέμβριο όμως γιατί η Σοφία θα με χωρίσει...

Andreas Triantopoulos
20-06-08, 10:12
Ισχύει και για άλλους η προσφορά??

Αμέ!!! Τhe more the merrier...

Andreas Triantopoulos
20-06-08, 10:21
Αν και το έχετε ρίξει πάλι στα τεχνικά ... :madwife:
θα μου επιτρεψετε να πω την ταπεινή μου γνώμη.. :D
Γιώργο αναφέρεις μια υπερειδική περίπτωση ενός 90χρονου "stroke" δύτη...
Για ρώτα με εμένα ποσες φορες 20χρονος έως και 40χρονος με εχει αφήσει μόνη μου στη μέση του πουθενα... πραγμα που μπορεί να το έχω κάνει και εγώ (οχι σε τετοιο βαθμό βέβαια).. πόσες φορές έχω βουτήξει και ειμαι σίγουρη οτι ο buddy μου δεν είναι σε θέση να με βοηθήσει ή αντίστοιχα να τον βοηθήσω εγώ... ??
και ολα αυτα γιατι? ...γιατι η εκπαίδευση της Padi (αυτή την εκπαιδευση έχω) θα τολμήσω να πω πως είναι αρκετα ελιππής οχι λόγω της ποσοτητας ή της "ποιοτητας" των ασκήσεων όσο του τρόπου που γίνονται.. (μπορώ να το αναλύσω αυτό αν ζητηθεί)
βγαίνουν καταβάση "stroke" δυτες, δύτες που ειναι ετοιμοι για να καταδυθούν μόνο υπο την καθοδηγηση dive master... (που πάλι η padi τους παράγει).. κοινώς τουρίστες..
και δεν υπάρχει κανενα θέμα με τον τουρισμό .. ζουν άνθρωποι από αυτο... αλλά οι θάλασσες ειναι ελέυθερες και νομίζω πως ενας OW που μολις βγήκε απο τη σχολή δεν μπορει να πάει με ασφάλεια να βουτήξει με τον συμμαθητή του..
Θα μου πεις "μπες μέσα και κολύμπα... "
Πόσο ευκολο/ασφαλές ειναι να πάρω εναν συμμαθητή μου για να επαναλάβουμε τις ασκήσεις που κάναμε στο course (οι οποιες παρεπιπτόντως πέρασαν σα ταινία μπροστα απο τα μάτια μας).. Ή κατα πόσο ειναι διαθέσιμος ένας εμπειρος δύτης να σου μάθει?
Ή μηπως τελικά ειναι καλύτερο να πέρασω από όλα τα σταδια των έμπειρων δυτών που ξέρω (solo diving, βαθειές βουτιές με αέρα κτλ), να τη γλιτώσω φτηνά και μετα να ξέρω τι πρέπει να κάνω και τι όχι?

Εν κατακλείδι σύμφωνα με όσα έχω ακουσει/διαβάσει μια GUE εκπαίδευση μου φαινεται πιο επαρκής.. στη τελική αν δε το κατέχεις το άθλημα δεν το πάιρνεις το ρημάδι το πτυχίο και οχι επείδη πλήρωσες έγινες και "δυτης"...

Αυτα..
sorry αν χαλασα τον ειρμό σας :p

Ζιν,

Καμμιά φορά εμείς ειδικά που κάνουμε τεχνικές καταδύσεις και έχουμε ένα (μεγάλο) θέμα με την ασφάλεια, το παρακάνουμε μεταφέροντας την (διακιολογημένη κατα τα άλλα) παράνοια μας και στην ψυχαγωγική κατάδυση. Η αλήθεια είναι μάλλον διαφορετική. Όπως έλεγε και ένας πρώην φίλος μου και πολύ έμπειρος εκαπιδευτής "κανείς δεν παθαίνει τίποτα". Οι στατιστικές είναι ξεκάθαρες... η ψυχαγωγική καταδυση είναι μία δρατηριότητα που ενώ ενέχει σημαντικούς κινδύνους, είναι πολύ ασφαλής όταν γίνεται εντός ορίων.
Εκατομμύρια άνθρωποι καταδύονται κάθε χρόνο και ελάχιστοι, μα ελάχιστοι παθαίνουν κάτι.

Κατά συνέπεια καλά κάνουμε εμείς οι εκπαιδευτές και φοβόμαστε, καλά κανουν οι τεχνικοί δύτες και είναι λίγο παρανοικοί με την ασφάλεια αλλά μην τρελλαθούμε κιόλας...η κατάδυση παραμένει ένα ασφαλές σπορ/δραστηριότητα για το 99% του πληθυσμού.

Marios
20-06-08, 12:01
Όπως έλεγε και ένας πρώην φίλος μου και πολύ έμπειρος εκαπιδευτής "κανείς δεν παθαίνει τίποτα".
:banghead:

Andreas Triantopoulos
20-06-08, 13:43
:banghead:

χα, χα, χα, χα :rofl: θα πεθάνω από τα γέλια:rofl::D:p