Επιστροφή στο Forum : Πληρωμένες βουτιές;;;
Χωρίς εισαγωγή, σάλτσες κτλ γιατί τρέχω σαν τρελός με κολοδουλειά και όλο το καλοκαίρι βουτιές γιοκ.
Βρίσκετε λογικές τις τιμές 45-50€ (περίπου) ανά βουτιά για άτομο που έχει όλο τον εξοπλισμό πλην φιάλης και ζώνης; Δε μιλάω για ιδιαίτερα μέρη (ναυάγια κτλ)...
Δεν ξέρω, εμένα με χαλάει πολύ το σκηνικό αυτό. Από την άλλη αν δεν έχεις καταδυτικό ζευγάρι ή αν δεν ξέρεις τα μέρη ή αν δεν προλαβαίνεις να τα μάθεις δεν έχεις άλλη επιλογή. Όμως σε 5 μέρες διακοπές να θέλεις και 250-300€ για 10 βουτιές;;;
sfougarisb
04-09-08, 15:00
Τιμές σας αυτές που αναφέρεις είναι αστείες. Απλά δεν θα πρέπει κανείς να συμμετέχει, και να φυλάει τα λεφτά του για μέρη σαν την Ερυθρά όπου είναι ακόμα δυνατό να κάνεις εκπληκτικές βουτιές (ακόμα και 4 τη μέρα, αν το αντέχεις) με περίπου ένα χιλιάρικο.
Δυστυχώς, η υπόθεση κατάδυση στην Ελλάδα μοιάζει να έχει πάρει την ίδια κάκιστη κατεύθυνση που έχουν πάρει όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες στη χώρα μας: Υψηλό κόστος (γιατί πρέπει από τα έσοδα 3 μηνών να ζήσουμε για 12), χαμηλό επαγγελματισμό (γιατί είσαι ότι δηλώσεις), και πολλή παραμύθι ("ναυάγια", "ξέρες") για "ντυθείτε / κολυμπήστε / πληρώστε / τελειώσατε" παροχή υπηρεσίας.
'Ένας από τους λόγους που δεν με βλέπεται και συχνά στα τοπικά νερά μας.
10 !!!!!!!!! Πολλές είπες ..... μάλλον 5 - 6 θα έλεγα εγώ με αυτά τα λεφτά. :mad:
Και γω χωρίς σάλτσες:
Το βρίσκω απαράδεκτο
Σε ενα καταδυτικό που είσαι τακτικός πελάτης δεν πρέπει να σε χρεώνουν πάνω απο 25-30 ευρώ.
35 ευρώ είναι μια λογική τιμή για μια κατάδυση με σκάφος βάρη και μπουκάλα
Τώρα σε καταδυτικούς προορισμούς του καλοκαιριού πρέπει να γίνονται πακέτα προσφοράς και να μην πληρώνεις με την βουτιά. Να σου βγάζει ένα προγραμμα με 100-140 ευρώ για 5-6 βουτιες στα "do not miss it" σημεία του τόπου που επισκέπτεσαι. Εναλλακτικά να σου δίνει μια κλιμακωτή χρέωση ανάλογα τον αριθμό των βουτιών (πχ στις 1 βουτιά 35 2 βουτιές 60 3 βουτιές 80 ευρώ κοκ)
Έτσι μόνον θα γίνει η κατάδυση ελκυστικός τρόπος διακοπών. Να μπορείς με ένα λογικό κόστος να επισκεφτείς τα πιο ενδιαφέροντα σημεία ενός τόπου έτσι ώστε και να ευχαριστηθείς και να το προτείνεις σε άλλους και να ξαναπάς. Αλλιώς αν δεν δεις τα μέρη ενός τόπου ούτε θα ευχαριστηθείς (τζάμπα το κουβάλημα) ουτε μπορείς να το συγκρίνεις με ένα άλλο και φυσικά έχεις λιγότερες πιθανότητες να δείς κάτι εντυπωσιακό.
45-50€ *10 Βουτιές = 450 -500€
250€-300€/10 βουτιές= 25€-30€ η βουτιά
Είναι με σκάφος?
Χωρίς εισαγωγή, σάλτσες κτλ γιατί τρέχω σαν τρελός με κολοδουλειά και όλο το καλοκαίρι βουτιές γιοκ.
Βρίσκετε λογικές τις τιμές 45-50€ (περίπου) ανά βουτιά για άτομο που έχει όλο τον εξοπλισμό πλην φιάλης και ζώνης; Δε μιλάω για ιδιαίτερα μέρη (ναυάγια κτλ)...
Δεν ξέρω, εμένα με χαλάει πολύ το σκηνικό αυτό. Από την άλλη αν δεν έχεις καταδυτικό ζευγάρι ή αν δεν ξέρεις τα μέρη ή αν δεν προλαβαίνεις να τα μάθεις δεν έχεις άλλη επιλογή. Όμως σε 5 μέρες διακοπές να θέλεις και 250-300€ για 10 βουτιές;;;
Ναι είναι πολύ ακριβά!
Ομως 250 ευρώ για 5 μέρες (10 καταδύσεις) είναι αρκετά καλή τιμή αν έχει και σκάφος!
Και ένα άλλο παράδειγμα. Πριν από αρκετούς μήνες πήγαμε για κατάδυση με γνωστό καταδυτικό της Αττικής στο Ναυάγιο "Κυρά Ελένη".
Πάντα κουβαλάμε όλα μας τα πράγματα μαζί, που σημαίνει ότι έχουμε και τις φιάλες μας (γεμάτες) και τα βάρη μας και τα πάντα.
Μας πήρε λοιπόν για να μας μεταφέρει από το καταδυτικό της Αγ. Μαρίνας στον Πάτροκλο και πίσω 35 ευρώ το άτομο (η τιμή ήταν με έκπτωση αφού μας έκανε διαφορετική τιμή επειδή ερχόμασταν μαζί με αυτόν που θα του γύριζε το διαφημιστικό για το Diver).
Και ξαναλέω ότι είχαμε τα πάντα δικά μας.
Καταρχήν ο Μπάμπης τα είπε όλα: γιατί πρέπει από τα έσοδα 3 μηνών να ζήσουμε για 12;;;
Επίσης, το νούμερο 10 βουτιές είναι ενδεικτικό.
Συνεχίζοντας, δε θεωρώ πως 35 Ευρώ είναι λογική τιμή αν έχω τον εξοπλισμό.
Το θέμα είναι άλλο. Πας διακοπές σε ένα νησί. Παίρνεις όλα τα πράγματα μαζί σου (ρυθμιστές, τζάκετ, πέδιλα κτλ) χωρίς να έχεις κανονίσει κάπου; Γιατί αν πας και σου πουν 40 ευρώ η βουτιά για να δεις γύλους, πέρκες και τσέρουλες ε θα το πάθεις το εγκεφαλικό.
Η βουτιά σε ναυάγιο-με σκάφος-λογικότατο είναι να πληρώνεται 35 Ευρώ. Τώρα ξέρες (οι οποίες συνήθως δεν έχουν ίχνος ζωής) και λοιπές αηδίες είναι μάλλον για πολίτες του κράτους του μπούς τζούνιορ.
Σε εμας Αλεξανδρουπολη για ενα ατομο(χωρις εξοπλισμο) τη βουτια μαζι με βαρκα και ολο τον εξοπλισμο την εχουν 50 αν ειναι μακρια ενω αν ειναι κοντα 40. Μετα απο 5 βουτιες το 50 γινεται 40. Αν εισαι μελος πληρωνεις 10 λιγοτερα.
Εγώ πάντως στην Σάμο πλήρωσα 30 Ευρώ σε εκδρομή με σκάφος μεγάλη και με πλήρη εξοπλισμό :thumbup:
45 Ευρώ είναι υπερβολικό ποσό για μία "απλή" βουτιά, πόσο μάλλον για πολλές. Βέβαια από την άλλη μεριά όταν πχ σου λένε ότι ο ίδιος πελάτης θα δώσει τα ίδια λεφτά για 15 λεπτά ενοικίασης jet-ski (άρα 0 παροχή υπηρεσιών) .. :confused:
Ενδεικτικά, εγώ πλήρωσα 60 € για δύο βουτιές με σκάφος (+ φιάλη) στο Νότιο Πήλιο.
Η τιμή ήταν 35€ η μία βουτιά, 60 οι δύο.
Σύρος (Salt Water Divers - Νίκος Κουμαριανός)
Βουτιά με σκάφος-φιάλη-βάρη : 30 € η μία - 25 € από δύο και πάνω.
Εγω προτεινω το εξης:
Να επιλεξετε ενα καταδυτικο της αρεσκειας σας (καλες βουτιες, ενδιαφερον παρεα, διαπροσωπικες γνωριμιες κ.α.) και να βουτατε εκει.
Σιγα - σιγα θα ανακαλυψετε οτι το κοστος της βουτιας θα μειωνεται ολο και περισσοτερο.
Δεν γινονται ολα απο την πρωτη στιγμη.
Για μπητε στην λογικη του επαγγελματια.
Εσεις αν εισασταν ιδιοκτητες θα την ειχατε την βουτια 15 ευρω???
Δεν νομιζω.
Ετσι ειναι αυτη η δουλεια. Ειναι σεζον. Και φυσικα σε 3-4 μηνες περιμενεις να βγαλεις περισσοτερα αλλιως το κλεινεις!!!
Οι αλλες δουλειες του καλοκαιριου τι κανουν δηλαδη? Το ιδιο.
Τα τελευταια χρονια με την οικονομικη δυσκολια που μαστιζει τον τοπο μας ειναι δεδομενο οτι η καταδυση γινεται απλησιαστη για τον Ελληνα με κοστολογιο βουτιας 45-50 ευρω!!! Φετος στις σποραδες ζητησανε για μια βουτια 80 ευρω!!! Ειναι η λογικη οτι δεν θα σε ξαναδουμε γι' αυτο πληρωνε.
Απο την αλλη παλι ειναι το γεγονος οτι ειμαστε ετσι και σαν λαος.
Τρωμε λεφτα σε απιστευτες μ@@@@ιες και οταν ερχεται η ωρα να δωσουμε για το σπορ που αγαπαμε ειμαστε ολο γκρινια και παραπονα.
Λοιποοοον, εγω παλι λεω το εξης: εκεινος που θελει πραγματικα να βουτηξει και το εχει αναγκη θα βρει τον τροπο. Θα κανει πακετο και θα του βγει φθηνα - θα γινει φιλος καπου και θα του βγαινει φθηνα - θα φερει φιλους του και θα εχει αλλη μεταχειριση και αλλα πολλα.
Εκεινος που δεν θελει να ζυμωσει 10 μερες κοσκινιζει λεγανε οι παλιοι!!!
Δεν ξερω αν εγινα κατανοητος.......
Seafarer έγινες απόλυτα κατανοητός και έχεις στα περισσότερα λάθος κατά τη γνώμη μου, ή μάλλον την κλασική ελληνική νοοτροπία: αφού το κάνουν και οι άλλοι να το κάνω και εγώ.
Τι πάει να πει σαιζόν είναι? Οκ τότε, να επιλέξουμε όλοι τέτοια επαγγέλματα για να δουλεύουμε 4 μήνες maximum το χρόνο!!!
Επίσης μιλάμε για βουτιές που δε γίνονται στον τόπο σου άρα δε στέκει το επιλέγουμε ένα καταδυτικό και πάμε συνέχεια με αυτό. Μιλάω για περιπτώσεις που θέλεις να πας διακοπές και μετά από 10-20 χρόνια πχ. να νοιώσεις σαν τον Γιώργο τον Δελβ/δη (δεν το γράφω όλο γιατί θα το μπερδέψω:rolleyes:) και να λες πως έχω βουτήξει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (αυτός μιλάει για παγκόσμιες βουτιές αλλά οκ... καλή είναι και η Μεσόγειος για μένα, yet).
Η λογική του σωστού επαγγελματία δεν είναι το να τα αρπάξω φέτος και του χρόνου βλέπουμε αλλά να κάνω ένα όνομα σωστό και ο ένας πελάτης θα μου φέρει και άλλους. Και στην τελική δε θα σωθώ με μια δουλειά εποχιακή.
Επίσης αυτό είναι εντελώς παράλογο: ''Τα τελευταια χρονια με την οικονομικη δυσκολια που μαστιζει τον τοπο μας ειναι δεδομενο οτι η καταδυση γινεται απλησιαστη για τον Ελληνα με κοστολογιο βουτιας 45-50 ευρω!!!
Ίσα ίσα που θα έπρεπε να πέσουν οι τιμές και όχι να ανέβουν.
Έναν προβληματισμό εξέθεσα, δεν ελπίζω να λύσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα εδώ, ούτε να λύσουμε το πρόβλημα του Ελληνικού τουρισμού, ούτε να συμφωνήσουμε αναγκαστικά. Ειδικά σε on line συζητήσεις είναι πολύ πολύ εύκολο να παρεξηγηθείς παρά να σε καταλάβει ο άλλος:geia:
Εγω προτεινω το εξης:
Ειναι σεζον. Και φυσικα σε 3-4 μηνες περιμενεις να βγαλεις περισσοτερα αλλιως το κλεινεις!!!
.....
σε αυτο δεν συμφωνω...
ειδικα στα καταδυτικα της Αττικης εχουνε βουτιες το χειμωνα σχεδον καθε ΣΚ...
μπορει να μην μαζευουνε 50 ατομα το ΣΚ οπως το καλοκαιρι, αλλα 10-15 ατομα την εβδομαδα πηγαινουν !
οποτε.....
Επίσης αυτό είναι εντελώς παράλογο: ''Τα τελευταια χρονια με την οικονομικη δυσκολια που μαστιζει τον τοπο μας ειναι δεδομενο οτι η καταδυση γινεται απλησιαστη για τον Ελληνα με κοστολογιο βουτιας 45-50 ευρω!!!
Ίσα ίσα που θα έπρεπε να πέσουν οι τιμές και όχι να ανέβουν.
Συμφωνώ και θα πάω και ένα βήμα παραπέρα. Φθάνοντας σ' έναν καινούργιο τόπο, συνήθως ψευτο-δεσμεύω κάποιο ποσό για τις βουτιές μου. Αν κάνω μια πρώτη βουτιά πληρώνοντας 40 - 50 € και αυτή είναι μέτρια, πιθανόν αυτό να με αποθαρρύνει - να μην είμαι πολύ ζεστός για να κάνω αρκετές ακόμα. Είναι λογικό σαν πελάτης να θέλω αυτό που λέμε value for money.
Πληρώνοντας όμως 30€, εύκολα θα κάνω 3 - 4 βουτιές χωρίς να νοιώσω ότι δίνω "τζάμπα λεφτά". Στο τέλος, το μεν καταδυτικό θα έχει πάρει τα χρήματα που σκόπευα να ξοδέψω και εγώ θα έχω αποκομίσει μια καλύτερη συνολική καταδυτική εμπειρία από τον τόπο. Προφανώς, δε, θα το πω και σ' άλλους ...
Εγω προτεινω το εξης:
Λοιποοοον, εγω παλι λεω το εξης: εκεινος που θελει πραγματικα να βουτηξει και το εχει αναγκη θα βρει τον τροπο. Θα κανει πακετο και θα του βγει φθηνα - θα γινει φιλος καπου και θα του βγαινει φθηνα - θα φερει φιλους του και θα εχει αλλη μεταχειριση και αλλα πολλα.
Εκεινος που δεν θελει να ζυμωσει 10 μερες κοσκινιζει λεγανε οι παλιοι!!!
Δεν ξερω αν εγινα κατανοητος.......
και γιατι να πρεπει να κανω πακετο και να αναγκαστω να δωσω μπαμ και κατω €250 με €300 σε καποιο καταδυτικο και να πρεπει μετα να βουταω ολη την ωρα μαζι του για να "βγαλω" τα λεφτα μου...
με ακριβως αυτην την λογικη και αυτο τον τροπο εμενα με εχουν χασει απο πελατη σχεδον ολα τα καταδυτικα κεντρα στην Αττικη...
με βλεπαν χρονια, μα ηξεραν, και ολοι μου ζητουσαν €30 με €35 την βουτια ή με €250-€300 για ενα πακετο 10 βουτιων...
αφου ρε φιλε με ξερεις !
διπλα σου μενω....
γειτονας σου ειμαι ....
να με χασεις απο πελατη δεν προκειται ( που τελικα με εχασες, και εσυ και οι αλλοι !) τι σε κανει να θελεις να με δεσμευσεις ετσι !
γιατι να μην σου δωσω εσενα τα €25 για την βουτια μου και τα αλλα €225 που απαιτεις να σου δωσω να μην τα δωσω να παρω εναν καινουργιο ρυθμιστη ... και να ερχομαι μετα να βουταω μαζι σου και να χαιρομαι...
απλα πραγματα .....
Συμφωνώ και θα πάω και ένα βήμα παραπέρα. Φθάνοντας σ' έναν καινούργιο τόπο, συνήθως ψευτο-δεσμεύω κάποιο ποσό για τις βουτιές μου. Αν κάνω μια πρώτη βουτιά πληρώνοντας 40 - 50 € και αυτή είναι μέτρια, πιθανόν αυτό να με αποθαρρύνει - να μην είμαι πολύ ζεστός για να κάνω αρκετές ακόμα. Είναι λογικό σαν πελάτης να θέλω αυτό που λέμε value for money.
Πληρώνοντας όμως 30€, εύκολα θα κάνω 3 - 4 βουτιές χωρίς να νοιώσω ότι δίνω "τζάμπα λεφτά". Στο τέλος, το μεν καταδυτικό θα έχει πάρει τα χρήματα που σκόπευα να ξοδέψω και εγώ θα έχω αποκομίσει μια καλύτερη συνολική καταδυτική εμπειρία από τον τόπο. Προφανώς, δε, θα το πω και σ' άλλους ...
:thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thum bup:
Andreas Triantopoulos
05-09-08, 10:53
Είναι λογικό σαν πελάτης να θέλω αυτό που λέμε value for money.
Απόλυτα σωστός. Τι ο καθένας ορίζει ως value βέβαια είναι σχετικό. Εγώ προτιμώ να πληρώσω να έχω από πάνω μου μία βάρκα με τηλέφωνο, VHF, οξυγόνο και έναν άνθρωπο εκπαιδευμένο στις πρώτες βοήθειες και ικανό να διαχειριστεί μία έκτακτη ανάγκη. Προτιμώ να πληρώσω και να μην κουβαλάω σαν το χαμάλη μες τα κατσάβραχα... Το πόσο βέβαια είναι καθαρά υποκειμενικό.
kmarmarinos
05-09-08, 11:11
Καλό θα ήταν, για όσους παραθέτουν μαθήματα επαγγελματισμού, με απλά λογιστικά παραδείγματα και δεν είναι οι ίδιοι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν διαθέτουν έστω μια ατομική επιχείρηση, να παραθέτουν την γνώμη τους απλά σαν πελάτες. Έτσι η άποψή τους γίνεται απόλυτα σεβαστή και υπολογίσιμη.
Ένας μισθωτός όμως, δεν μπορεί να διανοηθεί τα έξοδα που μπορεί να έχει μια επιχείρηση, ούτε κατά διάνοια. Δικαίωμά του να παραπονιέται, να απορίπτει ή οτιδήποτε άλλο.
Εάν νομίζεται ότι η βιωσιμότητητα και η κερδοφορία είναι τόσο απλά πράγματα, γελιέστε...
Αααα και εγώ σαν μισθωτός ξεκίνησα και τώρα έχω δικιά μου δουλειά, ξεπληρώνοντας μια ζωή δάνεια.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν "κακοί επαγγελματίες". Η αγορά και η διάρκεια στον χρόνο, είναι αλάνθαστοι κριτές.
Φιλικά
Απάντηση: Πληρωμένες βουτιές;;;
Καλό θα ήταν, για όσους παραθέτουν μαθήματα επαγγελματισμού, με απλά λογιστικά παραδείγματα και δεν είναι οι ίδιοι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν διαθέτουν έστω μια ατομική επιχείρηση, να παραθέτουν την γνώμη τους απλά σαν πελάτες. Έτσι η άποψή τους γίνεται απόλυτα σεβαστή και υπολογίσιμη.
Ένας μισθωτός όμως, δεν μπορεί να διανοηθεί τα έξοδα που μπορεί να έχει μια επιχείρηση, ούτε κατά διάνοια. Δικαίωμά του να παραπονιέται, να απορίπτει ή οτιδήποτε άλλο.
Εάν νομίζεται ότι η βιωσιμότητητα και η κερδοφορία είναι τόσο απλά πράγματα, γελιέστε...
Αααα και εγώ σαν μισθωτός ξεκίνησα και τώρα έχω δικιά μου δουλειά, ξεπληρώνοντας μια ζωή δάνεια.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν "κακοί επαγγελματίες". Η αγορά και η διάρκεια στον χρόνο, είναι αλάνθαστοι κριτές.
Φιλικά
Καλό θα ήταν, για όσους παραθέτουν μαθήματα επαγγελματισμού, με απλά λογιστικά παραδείγματα και δεν είναι οι ίδιοι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν διαθέτουν έστω μια ατομική επιχείρηση, να παραθέτουν την γνώμη τους απλά σαν πελάτες. Έτσι η άποψή τους γίνεται απόλυτα σεβαστή και υπολογίσιμη.....
Όταν ο πελάτης μπαίνει στην θέση του επαγγελματία για να υπολογίσει το κόστος και να "δικαιολογήσει" την χρέωση, δεν είναι "μάθημα επαγγελματισμού". Είναι ουσιαστικά απορία, την οποία ΚΑΝΕΝΑΣ επαγγελματίας δεν έχει μπει στον κόπο να του την λύσει.
Και σπανιότερα ο επαγγελματίας μπαινει στην θέση του πελάτη για να καταφέρει να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στο ποσό που θα πληρώσει ο ΚΑΘΕ πελάτης.
Και πάω στοίχημα οτι και εσύ όταν πηγαίνεις κάπου σαν πελάτης, δεν πληρώνεις τυφλά, και αναρωτιέσαι, αν το ποσό είναι παραπάνω από αυτό που υπολόγιζες. Έτσι δεν είναϊ?
Η λογική του "δεν ξέρεις - δεν μιλάς" δεν βοηθάει κανέναν.
Για να συνεχίσω την κουβέντα, αυτός που ξεκίνησε τη συζήτηση είναι ελεύθερος επαγγελματίας, με ατομική επιχείρηση εκτός Αθήνας, με διάρκεια 4 χρόνων και βιώσιμη από τον 2ο.
Δουλεύω όμως σαν τον Βέγγο...δεν έχω κλείσει έως τώρα πάνω από 7 μέρες σερί το γραφείο μου και άνοιξα με δανεικά και την επιδότηση του ΟΑΕΔ που για να την πάρεις πρέπει να τα ξοδέψεις πρώτα άρα θα πρέπει να τα βρείς.
Επίσης έδωσα στον εαυτό μου μια τριετία για να δω αν μπορεί η συγκεκριμένη επιχείρηση να γίνει βιώσιμη και όχι 4 μήνες, που δεν είναι 4 στην Ελλάδα αλλά 2!!!
Αυτά για τη σημασία του ποιος λέει τι. Όμως δεν είναι ανάγκη να τα λέω εγώ αυτά ή άλλος επαγγελματίας. Κάθε στιγμή θα πρέπει να βλέπεις τι θέλει ο πελάτης και να προσαρμόζεσαι.
Στα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα με τον Σκίππερ τον Υιαννι και τον Κυριάκο
Η τιμή δεν πάει χεράκι χεράκι με τα έξοδα. Πάει χεράκι χεράκι με το προιόν. Όταν το προιόν είναι φτωχό τότε 30 ευρώ είναι μια πολύ συμφέρουσα τιμή για τον επαγγελματία.
Αν έχει επιχειρηματικό μυαλό και δεν θέλει να έχει απόσβεση σε 1-2 χρόνια τότε θα καταλάβει πως τον συμφέρει να βουτάμε συχνά φτηνά και πολύ.
Φιλε καταναλωτη, θα μου επιτρεψεις να συμπληρωσω χρησιμα κενα.
Δεχομαι σαν υπεκφυγες οτι προβλημα ειναι η παρεα η το που ειναι τα μερη . Χιλιες φορες να βουτας με μετριο ζευγαρι που ξερεις παρα με λαχειο της ημερας και τα μερη αποκαλυπτονται με κουβεντουλα με ντοπιους ψαραδες στη ψαροταβερνα του χωριου. Παω ετσι στην τιμη, κατευθειαν.
Προφανως 50€ δεν ειναι τιμη για προιον πρωτης αναγκης (αλλα το scuba δεν ειναι) μπορεις να χαρεις ατελειωτα 4ωρα με απνοια και λιγοτερο κουβαλημα.
Αν εισαι αμετανοητος στο να κουβαλησεις τον εξοπλισμο των 1500€ για μια βουτια και κολησεις σε ενα 50€ σε εχω χασει.
Αν εισαι αμετανοητος στο να κουβαλησεις τον εξοπλισμο των 1500€ σαν καθωπρεπει scubamaniac συνειδητοποιησε οτι σου χρειαζοταν εκτος απο παρεα και τουλαχιστον min 10000€ εξοπλισμου επιπλεον (σκαφος συμπιεστη χωρια τη φρικη συντηρησης μεταφορας) για να βιωσεις το βιτσιο. Δε βλεπω κατι φτηνο σε αυτο. Ειναι σαν να μπαινεις σε ενοικιασεις αυτκινητων σε νησι και τους πεις "ρε παιδια θελω ενα hammer με 30€ τη μερα εχεται;". Τελικα ναι με 30€ παιρνεις ενα suzuki alto και χαιρεσαι που το βρηκες. Θα προτιμησεις να περπατησεις γιατι με αυτο το ποσο κανει αποσβεση του alto σε μια saizon? I don't think so!
Οι κλεφτες και απατεωνες δεν οριοθετουνται απο τιμες αλλα απο το ποσο ευτυχισμενος εισαι μετα τη συνεργασια. Αυτο, πιστευω, ειναι και πρεπει να ειναι το κριτηριο σε προιοντα ψυχαγωγιας.
PS1 Δεν ειμαι κατ παροχος πλεον εδω και πολλα χρονια (επιχειρηματα οπως τα δικα σου με σκοτωναν)
PS2 Ευχομαι (καλοπροαιρετα) η προσεγγιση που εχεις για τη δεοντολογια της αγορας να επεκτεινεται και στην δικη σου επιχειρηση.
Προσοχη ομως. Υπαρχει 0,00000001% να πεφτω εξω!
Αν εισαι αμετανοητος στο να κουβαλησεις τον εξοπλισμο των 1500€ για μια βουτια και κολησεις σε ενα 50€ σε εχω χασει.
χμμμ.... δηλαδή θεωρούμε όλους που ασχολούνται με την αυτόνομη κατάδυση τόσο άνετους οικονομικά?
τα 1500 (και παραπάνω μερικές φορές) που δώσαμε για την απόκτηση του εξοπλισμου, γνωρίζει ο κάθε πάροχος σε τι βάθος χρόνου το αποκτήσαμε (και μερικοί και με τι θυσίες)?
το ότι εγώ δε θέλω μόνο 1 βουτια (άρα και μόνο 50 ευρώ) αλλά παραπάνω μήπως ανεβάζει κι άλλο το κόστος? (το οποίο θα πρέπει να το συνυπολογίσουμε στο γενικότερο κόστος των διακοπών που είναι ούτως ή άλλως αυξημένο)
το οτι κουβαλάμε τον εξοπλισμό μας, μήπως παίζει και το ενδεχόμενο, ο εξοπλισμός που θα νοικιάσουμε να είναι κάκηστης συντήρησης? (απο την μικρή μου εμπειρία στα καταδυτικά της χαλκιδικής, αυτό ήταν τακτικό φαινόμενο).
Ειναι σαν να μπαινεις σε ενοικιασεις αυτκινητων σε νησι και τους πεις "ρε παιδια θελω ενα hammer με 30€ τη μερα εχεται;". Τελικα ναι με 30€ παιρνεις ενα suzuki alto και χαιρεσαι που το βρηκες.νομίζω πως όταν πας με το δικό σου εξοπλισμό (σα να λέμε με το δικό σου αυτοκίνητο) είναι σα να τους λες, "ρε παιδιά, θέλω να παω εκεί, αλλά δε ξέρω το μέρος, μήπως μπορειτε να με πάτε"? :)
(και στο ίδιο μέρος, μαζί με σένα, να πάνε και άλλους 10)...
χμμμ.... δηλαδή θεωρούμε όλους που ασχολούνται με την αυτόνομη κατάδυση τόσο άνετους οικονομικά?
τα 1500 (και παραπάνω μερικές φορές) που δώσαμε για την απόκτηση του εξοπλισμου, γνωρίζει ο κάθε πάροχος σε τι βάθος χρόνου το αποκτήσαμε (και μερικοί και με τι θυσίες)?
το ότι εγώ δε θέλω μόνο 1 βουτια (άρα και μόνο 50 ευρώ) αλλά παραπάνω μήπως ανεβάζει κι άλλο το κόστος? (το οποίο θα πρέπει να το συνυπολογίσουμε στο γενικότερο κόστος των διακοπών που είναι ούτως ή άλλως αυξημένο)
Το οτι δεν οδηγουμε ακριβο SUV δεν μας κανει φτωχαδακια. Η Ελλαδα δεν ειναι Καταρ. Εχουμε την μεση οικοινομικη ανεση ωστε να εχουμε μεγαλο ποσοστο για ψυχαγωγια αλλα πρεπει να γινονται και επιλογες.
Με ενδιαφερει και εμενα σαν hobby το ελικοπτερο. Μπορω με το εισοδημα μου να καταφερω να συγκεντρωσω πορους για να αποκτησω διπλωμα. Το προβλημα μου ειναι οτι για να πεταω χρειαζεται να πουλησω και ακινητα. Καθε ασχολια εχει ενα συγκεκριμενο συνολικο budget. Δεν ειναι λογικο να κρυβομαστε δηλωνοντας αγνοια για τις επιλογες μας.
το οτι κουβαλάμε τον εξοπλισμό μας, μήπως παίζει και το ενδεχόμενο, ο εξοπλισμός που θα νοικιάσουμε να είναι κάκηστης συντήρησης? (απο την μικρή μου εμπειρία στα καταδυτικά της χαλκιδικής, αυτό ήταν τακτικό φαινόμενο).
νομίζω πως όταν πας με το δικό σου εξοπλισμό (σα να λέμε με το δικό σου αυτοκίνητο) είναι σα να τους λες, "ρε παιδιά, θέλω να παω εκεί, αλλά δε ξέρω το μέρος, μήπως μπορειτε να με πάτε"?
(και στο ίδιο μέρος, μαζί με σένα, να πάνε και άλλους 10)...
Καμια σχεση. Δε πας καθολου με δικο σου αυτοκινητο και αυτο ειναι το προβλημα στην κατηγορια των ενεργων ερασιτεχνων αυτοδυτων. Το προβλημα ειναι η μεταφορα και οχι η γνωση του που ειναι ο παραδεισενιος υφαλος (μη κανουμε τους κινεζους). Η αδιαφορια για ασφαλεια φαινεται συχνα απο τις καταδυσεις ακτης. Ο παροχος τι φταιει που δεν θελεις να παρεις μια βαρκουλα; Χιλιαδες ελληνες εχουν βαρκουλες για να σηκωνουν μια μουρμουρα το χρονο με καθετη και οι ελληνες εραστιτεχνες δυτες δεν παιρνουν ευθυνη ουτε για σημαδουρα.
Αν θελει κανεις την ανεμελια του τουριστα πρεπει να υπολογιζει "τουριστικο" κοστος.
. Ειναι σαν να μπαινεις σε ενοικιασεις αυτκινητων σε νησι και τους πεις "ρε παιδια θελω ενα hammer με 30€ τη μερα εχεται;". Τελικα ναι με 30€ παιρνεις ενα suzuki alto και χαιρεσαι που το βρηκες. Θα προτιμησεις να περπατησεις γιατι με αυτο το ποσο κανει αποσβεση του alto σε μια saizon? I don't think so!
Δηλαδη Δημητρη , ετσι δινεται η δυνατοτητα στον καθε παροχο να πουλαει τις βουτιες του ακομα και ΕΥΡΩ 100 , διοτι θα μπορει να ισχυριζεται οτι το μερος ειναι μοναδικο και ολες του οι βουτιες ειναι βουτιες Hammer και οχι Suzuki Alto . Ας ειναι και ερημος ο βυθος , αυτοι θα ισχυριζονται οτι ειναι ο,τι καλυτερο . Δικαιωμα τους ειναι . Εδω πειθεστε ολοι οτι το ενα κομμα ειναι καλυτερο απο το αλλο και ψηφιζετε τους ιδιους που σου καταστρεφουν το σπιτι απο πολλα χρονια πριν γεννηθουμε , δεν θα πειστειτε οτι ενας αμμουδερος βυθος , ή φρεσκοδυναμιτισμενος δεν ειναι μοναδικος υποβρυχιος παραδεισος ?
Εγώ συμφωνώ με τον fin ... δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι όλα τα καταδυτικά πρέπει να χρεώνουν τα ίδια... όπως και όλα τα ξενοδοχεία/εστιατόρια δεν χρεώνουν το ίδιο.. γιατί εκεί δεν μιλάμε καθόλου;;;
Δεν γίνεται να χρεώνει τα ίδια το καταδυτικό το οποίο προσφέρει πολύ καλό και άνετο σκάφος, στο οποίο έχει 2 εκπαιδευτές και 2 divemaster για την ασφάλεια της βουτιάς, έχει εξοπλισμό τον οποίο ανανεώνει συχνά και χαίρεσαι να χρησιμοποιείς με ένα καταδυτικό το οποίο είναι μόνο ο ιδιοκτήτης πάνω, έχει μαζί του και μαθητές open water, στοιβαγμένοι όλοι και φορώντας εξοπλισμό που έχεις δεί μόνο στα περιοδικά της δεκαετίας του 90...
Μην ζητάμε ποιότητα και μετά να μην την πληρώνουμε (πάντα σε λογικά πλαίσια)..
Δηλαδη Δημητρη , ετσι δινεται η δυνατοτητα στον καθε παροχο να πουλαει τις βουτιες του ακομα και ΕΥΡΩ 100 , διοτι θα μπορει να ισχυριζεται οτι το μερος ειναι μοναδικο και ολες του οι βουτιες ειναι βουτιες Hammer και οχι Suzuki Alto . Ας ειναι και ερημος ο βυθος , αυτοι θα ισχυριζονται οτι ειναι ο,τι καλυτερο . Δικαιωμα τους ειναι . Εδω πειθεστε ολοι οτι το ενα κομμα ειναι καλυτερο απο το αλλο και ψηφιζετε τους ιδιους που σου καταστρεφουν το σπιτι απο πολλα χρονια πριν γεννηθουμε , δεν θα πειστειτε οτι ενας αμμουδερος βυθος , ή φρεσκοδυναμιτισμενος δεν ειναι μοναδικος υποβρυχιος παραδεισος ?
Η "ομορφια" του βυθου δεν θα επρεπε να επηρεαζει σε καμια περιπτωση την τιμη του προιοντος. Μιλαμε για υπηρεσιες καταδυσης αναψυχης. Ο παροχος δεν εχει δωσει φραγκο για την φυσικη κατασταση του υποβρυχιου χωρου και τη διατηρηση της οικολογικης ισοροπιας που ειναι χωρος ΔΗΜΟΣΙΟΣ. Ειναι φοβερο που το βλεπουμε ετσι. Για αυτο εχουμε ακομα χαλι στις τουριστικες υπηρεσιες μας. Αν προσφεραμε κατι στην διατηρηση της φυσικης μας ομορφιας τοτε να το συζητησουμε. Ο πελατης αξιολογει τι ψαχνει μονος. Επισης το τι ειναι ομορφο και ευχαριστο ειναι σχετικο. Στη Γερμανια οι καταδυσεις αναψυχης (ποταμια και λιμνες) διεπονται απο συνθηκες που μονο ελληνες επαγγελματιες δυτες επι πληρωμη θα προσελκυονταν να ακολουθησουν. Αυτο δεν εμποδιζει τη Γερμανια να εχει πολαπλασιους δυτες σε σχεση με το πληθυσμο, και μην πιστευεται οτι ειναι τουριστες.
Nicholas S.
09-09-08, 12:37
Μην ζητάμε ποιότητα και μετά να μην την πληρώνουμε (πάντα σε λογικά πλαίσια)..
+1 :thumbup:
Η "ομορφια" του βυθου δεν θα επρεπε να επηρεαζει σε καμια περιπτωση την τιμη του προιοντος. Μιλαμε για υπηρεσιες καταδυσης αναψυχης. Ο παροχος δεν εχει δωσει φραγκο για την φυσικη κατασταση του υποβρυχιου χωρου και τη διατηρηση της οικολογικης ισοροπιας που ειναι χωρος ΔΗΜΟΣΙΟΣ.
Νομίζω πως το τραβάμε στα άκρα το πράγμα.
Πως δεν παίζει ρόλο δηλ. η ομορφιά του βυθού?
Όλες οι βουτιές ίδιες είναι?
Δηλ. αν ένα καταδυτικό έχει άριστες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες και με χρεώσει 50 ευρώ για να βουτήξω στην πισίνα του θα πρέπει να του πω κι ευχαριστώ?
Στις διακοπές βουτάω με καταδυτικό γιατί υποτίθεται ότι θέλω να αυξήσω τις πιθανότητες να δω κάτι όμορφο - και το όμορφο όπως σωστά το είπες νοείται διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πληρώνω λοιπόν ΚΑΙ την εμπειρία του παρόχου στην επιλογή των θέσεων κατάδυσης, να μη σου πω ότι πληρώνω ΚΥΡΙΩΣ αυτό.
Αν είναι να πηγαίνω στην τύχη, βουτάω μόνος μου απ' την ακτή και έχω τις ίδιες πιθανότητες να δω κάτι ενδιαφέρον - ίσως και παραπάνω πιθανότητες γιατί μπορεί να μην έχει βουτήξει κανείς εκεί και να είναι παρθένο το μέρος.
Άρα σαν πελάτης θέλω:
α) Λογικές τιμές: Όχι 50 ευρώ η βουτιά επειδή το καταδυτικό βρίσκεται π.χ. στη Σαντορίνη και τυχαίνει να έχει ακριβό τουρισμό που τα πληρώνει τα 50 χωρίς να μιλάει. Θέλω βουτιά με 25-30 ευρώ και έκπτωση στην περίπτωση που κάνω 5 και πάνω βουτιές.
Τα 40-50 ευρώ να τα δώσω όταν υπάρχει λόγος (υπάρχει π.χ. κάτι εξαιρετικό να δω σε μεγάλη απόσταση, νυχτερινή βουτιά, δηλ. υπηρεσίες που να δικαιολογούν το αυξημένο κόστος)
β) Να μπορώ να επιλέγω: Αυτή τη λογική του "ξεκινάμε και θα δούμε που θα πάμε" εγώ δε τη κατάλαβα ποτέ. Ο μόνος λόγος για μένα να αλλάξει το σκάφος προορισμό αφού ξεκινήσει, είναι ο καιρός - ο αρχικός προορισμός όμως θα πρέπει να είναι γνωστός.
Εφόσον συμφωνούμε ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική, αν δεν μου περιγράψει το σημείο βουτιάς (όσο μπορεί να περιγραφεί) και δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ποια μέρα/ώρα βουτάει σε ποιο σημείο, πως θα μπορέσω να επιλέξω τι με ενδιαφέρει?
Στη Γερμανια οι καταδυσεις αναψυχης (ποταμια και λιμνες) διεπονται απο συνθηκες που μονο ελληνες επαγγελματιες δυτες επι πληρωμη θα προσελκυονταν να ακολουθησουν. Αυτο δεν εμποδιζει τη Γερμανια να εχει πολαπλασιους δυτες σε σχεση με το πληθυσμο, και μην πιστευεται οτι ειναι τουριστες.
Σε ένα βαθμό αυτοί οι γερμανοί είναι που την κάνουν τη ζημιά: Τους πάει το καταδυτικό όπου νά 'ναι, κι αυτοί βλέπουν τα γαλάζια νερά, την ορατότητα και τη θερμοκρασία και νομίζουν πως βρίσκονται στον παράδεισο (μου έτυχε φέτος στη Ζάκυνθο).
Όταν λοιπόν το καταδυτικό κέντρο δουλεύει full με γερμανούς όλη τη σαιζόν (που είναι μάλιστα και πολύ πιο τυπικοί και βολικοί σαν δύτες από τους ελληναράδες) άντε τώρα να πας εσύ να του πεις: εγώ φίλε τους ελληνικούς βυθούς τους ξέρω, θέλω να μου δείξεις κάτι όμορφο, κάτι διαφορετικό...
Γιατί να το κάνει?
Αφού το προϊόν του πουλάει σαν τρελλό, γιατί να το βελτιώσει?
Για να πουλήσει στο 1% των πελατών που είναι έλληνες?
Υπάρχουν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά αυτοί είτε είναι επαγγελματίες με μεράκι είτε βλέπουν μπροστά τον ανταγωνισμό που έρχεται και ξέρουν/θέλουν να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο, αλλά πόσοι είναι αυτοί τελικά?
ΥΓ1: Επειδή έγινε συσχετισμός της ποιότητας υπηρεσιών/εξοπλισμού του καταδυτικού κέντρου με την τιμή της βουτιάς. Η προσωπική μου εμπειρία από τα περισσότερα καταδυτικά κέντρα είναι πως αυτές οι δύο παράμετροι είναι τελείως ασύνδετες: Ο εξοπλισμός/υπηρεσίες είναι "ότι νά 'ναι" και οι τιμές είναι όσο πιο ακριβές αντέχει η τοπική αγορά.
Γι αυτό είναι και σημαντικό να αλληλοενημερωνόμαστε οι ερασιτέχνες και να επιβραβεύουμε έτσι τον σωστό επαγγελματία όπως και να τιμωρούμε τον ασυνείδητο.
ΥΓ2: και κάτι τελευταίο, γιατί μιλήσανε κάποιοι για αποσβέσεις εξοπλισμού κλπ.
Τα μεγάλα καταδυτικά κέντρα της Αττικής που είναι ταυτόχρονα και καταδυτικά μαγαζιά (χρηματοδοτούνται δηλ. ΚΑΙ από εμπορική δραστηριότητα) και λειτουργούν σαν καταδυτικοί πάροχοι τόσα χρόνια, δεν έχουν κάνει ακόμη απόσβαση του εξοπλισμού τους?
Ας μου εξηγήσει κάποιος λοιπόν γιατί μια βουτιά με σκάφος στα καταδυτικά αυτά στοιχίζει 50-60 ευρώ και συνήθως ανεξαρτήτως απόστασης προορισμού?
ΥΓ3: Έχω 2 φιάλες και σύντομα σκοπεύω να πάρω και μια τρίτη. Βουτάω όπου γουστάρω κι όποτε γουστάρω από ακτή με 4 ευρώ το γέμισμα και όσο στοιχίσει η βενζίνη μέχρι εκεί. Άν δεν αλλάξουν τα καταδυτικά κέντρα κάτι δραστικό στις τιμές τους ή δεν βρούν κάποιο συνταρακτικό θέμα που να αξίζει επίσκεψη, αποκλείεται να γυρίσω πίσω και να αρχίσω να βουτάω τακτικά με καταδυτικό κέντρο.
ΥΓ4: Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα... αν φτάσατε μέχρι εδώ, έχετε πολύ κουράγιο :geia:
...
ΥΓ3: Έχω 2 φιάλες και σύντομα σκοπεύω να πάρω και μια τρίτη. Βουτάω όπου γουστάρω κι όποτε γουστάρω από ακτή με 4 ευρώ το γέμισμα και όσο στοιχίσει η βενζίνη μέχρι εκεί. Άν δεν αλλάξουν τα καταδυτικά κέντρα κάτι δραστικό στις τιμές τους ή δεν βρούν κάποιο συνταρακτικό θέμα που να αξίζει επίσκεψη, αποκλείεται να γυρίσω πίσω και να αρχίσω να βουτάω τακτικά με καταδυτικό κέντρο.
ΥΓ4: Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα... αν φτάσατε μέχρι εδώ, έχετε πολύ κουράγιο
:thumbup::thumbup::thumbup: αυτό ακριβώς κάνω και εγώ. Με καταδυτικό πηγαίνω μόνο όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό.
Ειδικά στη περιοχή που μένω τα καταδυτικά πάνε σε τοποθεσίες που ήδη ξέρω και έχω καταδυθή πολλές φορές. Ισως να ξέρω και περισσότερους τόποθεσίεσ απο τα καταδυτικά. Ισως να μην πηγαίνουν εκεί που πάω εγώ λόγω απόστασης ή βάθους ή ρεύματων ή ή ή δεν ξέρω εγώ γιατί. Απο την άλλη αν δείς τους προορισμους που γράφουν στη σελίδα τουσ στο διαδύκτιο είναι πολλοί αλλά πάνε μονο σε 2-3 απο αυτούς.
Andreas Triantopoulos
09-09-08, 15:41
Ελπίζω μόνο και εύχομαι να μην σου συμβεί ποτέ τίποτα γιατί τότε να δούμε α) ποιός θα σε βγάλει από νερό, β) ποίος θα σου προσφέρει αποτελεσματικές πρώτες βοήθειες και οξυγόνο, γ) ποιός θα διαχειριστεί την έκτακτη ανάγκη, και ποιός θα σε μεταφέρει γρήγορα στο νοσοκομείο.
Η κατάδυση είναι και θα πρέπει να είναι μία πολύ safe δραστηριότητα αλλά δεν μπορούμε να μηδενίσουμε την πιθανότητα ατυχήματος.
Και ένα από τα πράγματα που προσφέρουν τα καταδυτικά είναι α) κάποιος πάνω στην βάρκα που μπορεί να προσφέρει πρώτες βοήθειες και πολές φορές αποτελεσματικά, β) οξυγόνο, γ) τηλέφωνο, VHF, δ) σκάφος που γρήγορα θα σε μεταφέρει....
Προσωπικά έχω κάνει δεκάδες καταδύσεις στη Στέρνα και πολλές από αυτές βαθιές τεχνικές, και με πιάνει τρόμος ότι από πάνω μου δεν βρίσκόταν σκάφος.... Δεν φαντάζεσαι πόσο εύκολο είναι να γίνει η στραβή και δεν μιλάω για καταδυτικό ατύχημα προς Θεού, απλά να χαθείς να σε πάρει το ρεύμα και να βγείς στα μπλέ half-way to Κιάτο...
Γιαυτό λοιπόν υπάρχουν πράγματα που δυστυχώς δεν τα βλέπουμε με την πρώτη... δεν είναι μόνο το πήγαινε-έλα και η συνοδία που προσφέρει ένα (σωστό) καταδυτικό κέντρο, και ίσως, ίσως λέω τα €30 να αξίζουν λίγοτερο από το my peace of mind και σίγουρα πολύ λιγότερο από τη ζωή μου .
Επιλέγω λοιπόν να βουτάω με καταδυτικό για τους παραπάνω λόγους που μου αγοράζουν peace of mind (και άρα ευχαριστιέμαι πολύ περισσότερο τη βουτιά μου) αλλά και για κάτι αλλό επίσης:
H κατάδυση είναι μία κοινωνική δραστηριότητα και το καταδυτικό σου προσφέρει ακριβώς αυτό: ένα venue για αλληλοεπίδραση με άτομα που χαίρονται την κατάδυση όπως και εσύ... Γιαυτό δεν είμαστε όλοι εδώ άλλωστε?
Ελπίζω μόνο και εύχομαι να μην σου συμβεί ποτέ τίποτα γιατί τότε να δούμε α) ποιός θα σε βγάλει από νερό, β) ποίος θα σου προσφέρει αποτελεσματικές πρώτες βοήθειες και οξυγόνο, γ) ποιός θα διαχειριστεί την έκτακτη ανάγκη, και ποιός θα σε μεταφέρει γρήγορα στο νοσοκομείο.
Ανδρέα όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά. Σύμφωνα με πρόσφατα συμβάντα (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=2758), υπάρχουν μεγάλοι παροχείς που ούτε καν σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό δεν έχουν.
Καλή επιλογή του buddy μας και βουτιά μέσα στα μέτρα των δυνατοτήτων μας και ανάλογα τη γνώση της περιοχής αποδεικνύονται (δυστυχώς) πολύ πιο αποτελεσματικά από τις "εν δυνάμει" πρώτες βοήθειες ενός παροχέα στη σημερινή Ελλάδα.
Προσωπικά έχω κάνει δεκάδες καταδύσεις στη Στέρνα και πολλές από αυτές βαθιές τεχνικές, και με πιάνει τρόμος ότι από πάνω μου δεν βρίσκόταν σκάφος....
Οι καταδύσεις που κάνω εγώ - και φαντάζομαι οι περισσότεροι δύτες αναψυχής - είναι τόσο ρηχές που με πιάνει τρόμος γιατί βρίσκεται από πάνω μου σκάφος (ο Χ κύριος με το ταχύπλοο που αγνοεί τη σημαδούρα) :)
Το ποσοστό των αυτοδυτών που κάνει τεχνικές καταδύσεις είναι ακόμη μικρό και είναι σαφές ότι συνήθως μιλάμε για βουτιά από ακτή στη κλίμακα των 25-30 μέτρων βάθους - καμμιά σχέση με τεχνική κατάδυση.
Επιλέγω λοιπόν να βουτάω με καταδυτικό για τους παραπάνω λόγους που μου αγοράζουν peace of mind (και άρα ευχαριστιέμαι πολύ περισσότερο τη βουτιά μου) αλλά και για κάτι αλλό επίσης:
H κατάδυση είναι μία κοινωνική δραστηριότητα και το καταδυτικό σου προσφέρει ακριβώς αυτό: ένα venue για αλληλοεπίδραση με άτομα που χαίρονται την κατάδυση όπως και εσύ... Γιαυτό δεν είμαστε όλοι εδώ άλλωστε?
Το να ντύνεσαι γρήγορα μέσα στο άγχος για να πας να κάνεις 35 λεπτά βουτιά με σκάφος σου προσφέρει peace of mind και κοινωνική δραστηριότητα?
Για μένα peace of mind είναι να ξέρω με ποιους βουτάω και κοινωνική δραστηριότητα είναι να βρεθώ με 3-4 φίλους στην ακτή και να ντυθώ χαλαρά πίνοντας το καφεδάκι μου και συζητώντας, πράγμα το οποίο θα ξανακάνω και μετά τη βουτιά συζητώντας γι αυτά που είδαμε :)
Το να λέμε ότι μια (μή τεχνική) κατάδυση αναψυχής από ακτή στα 25-30 μέτρα max, είναι τόσο επικίνδυνη ώστε να χρειάζεται συνοδεία καταδυτικού κέντρου για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, για μένα αποτελεί κινδυνολογία και ανασφάλεια κι αποτελεί επίσης τον τρόπο που προσπαθούν όλα τα καταδυτικά κέντρα να κρατήσουν τους μαθητές τους κάτω από τις φτ€ρούγ€ς τους μετά την εκπαίδευση.
Ας απογαλακτιστούμε επιτέλους ;)
Μιλώντας προσωπικά, πηγαίνω με καταδυτικό σε δύο περιπτώσεις.
Οταν πρόκειται για βουτιά την οποία δεν μπορώ να κάνω με την παρέα μου και όταν δεν ταιριάζει ο χρόνος μου μ' αυτόν των φίλων μου και θέλω οπωσδήποτε να βουτήξω.
Πιστεύω ότι οι δύτες που δεν είναι σε θέση να βουτήξουν χωρίς συνοδεία, μόνο ... αυτόνομοι δεν είναι. Αντίθετα είναι πλήρως εξαρτόμενοι
Ανδρέα όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά. Σύμφωνα με πρόσφατα συμβάντα (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=2758), υπάρχουν μεγάλοι παροχείς που ούτε καν σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό δεν έχουν.
Καλή επιλογή του buddy μας και βουτιά μέσα στα μέτρα των δυνατοτήτων μας και ανάλογα τη γνώση της περιοχής αποδεικνύονται (δυστυχώς) πολύ πιο αποτελεσματικά από τις "εν δυνάμει" πρώτες βοήθειες ενός παροχέα στη σημερινή Ελλάδα.
Οι καταδύσεις που κάνω εγώ - και φαντάζομαι οι περισσότεροι δύτες αναψυχής - είναι τόσο ρηχές που με πιάνει τρόμος γιατί βρίσκεται από πάνω μου σκάφος (ο Χ κύριος με το ταχύπλοο που αγνοεί τη σημαδούρα) :)
Το ποσοστό των αυτοδυτών που κάνει τεχνικές καταδύσεις είναι ακόμη μικρό και είναι σαφές ότι συνήθως μιλάμε για βουτιά από ακτή στη κλίμακα των 25-30 μέτρων βάθους - καμμιά σχέση με τεχνική κατάδυση.
Το να ντύνεσαι γρήγορα μέσα στο άγχος για να πας να κάνεις 35 λεπτά βουτιά με σκάφος σου προσφέρει peace of mind και κοινωνική δραστηριότητα?
Για μένα peace of mind είναι να ξέρω με ποιους βουτάω και κοινωνική δραστηριότητα είναι να βρεθώ με 3-4 φίλους στην ακτή και να ντυθώ χαλαρά πίνοντας το καφεδάκι μου και συζητώντας, πράγμα το οποίο θα ξανακάνω και μετά τη βουτιά συζητώντας γι αυτά που είδαμε :)
Το να λέμε ότι μια (μή τεχνική) κατάδυση αναψυχής από ακτή στα 25-30 μέτρα max, είναι τόσο επικίνδυνη ώστε να χρειάζεται συνοδεία καταδυτικού κέντρου για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, για μένα αποτελεί κινδυνολογία και ανασφάλεια κι αποτελεί επίσης τον τρόπο που προσπαθούν όλα τα καταδυτικά κέντρα να κρατήσουν τους μαθητές τους κάτω από τις φτ€ρούγ€ς τους μετά την εκπαίδευση.
Ας απογαλακτιστούμε επιτέλους ;)
Συμφωνώ με όλα όσα έγραψε ο Φοίβος παραπάνω :thumbup:
παιδιά μιλάμε για δύο περιπτώσεις:
Το καταδυτικό παρέχει μόνο το σκάφος του για να βουτήξεις με τον buddy σου σε κάποιο μέρος. Εκεί τελειώνει η υποχρέωση του καταδυτικού. Δε νέχει καμία ευθύνη εάν πάς στα 100μ. Δεν είναι υπεύθυνο για σένα υποβρυχίως.
Το καταδυτικό σε συνοδεύει στην βουτιά υποβρυχίως (με εκπαιδευτή ή divemaster) και είναι υπεύθυνο για την ασφάλειά σου.
Όπως καταλαβαίνουμε, η τιμή πρέπει να είναι διαφορετική στην κάθε περίπτωση.
Το πρόβλημα Αντρέα είναι ότι εάν πάς σε ένα καταδυτικό πχ με ένα rebreather ή διπλές γιατί θές να κάνει μια βουτιά 70 λεπτών (max βάθος 30μ) θα σε στραβοκοιτάξει γιατί αυτοί που έχουν πάει χωρίς εξοπλισμό και τους έχει δώσει μια 12άρα μπουκάλα θα βγούν στην μισή ώρα απο εσένα και θα αρχίζουν να γκρινίαζουν.. άρα δεν μιλάμε για κοινωνική δραστηριότητα όπως αναφέρει πολύ σωστά ο Φοίβος.
Όταν πριν αρκετό καιρό (Μάρτιος μήνας, Σάββατο με 7άρι καιρό) είχα πάρει τηλ καταδυτικό κέντρο να τον ρωτήσω εάν έχειε διαθέσιμο το φουσκωτό για βουτιά μου απάντησε θετικά και ότι δεν έχει κανέναν πελάτη οπότε θα ήταν για πάρτη μας. Του ανέφερα ότι θα είμαστε 6 άτομα, για μια τεχνική βουτιά (όλοι με πιστοποιητικά) η οποία θα πάρει 1 ώρα και όλοι θα έχουμε διπλές και 2 stage. Του ανέφερα ότι δεν χρειάζεται να μας πάει μακριά και ούτε χρειάζεται να μας συνοδέψει στην βουτιά, μόνο υποστήριξη επιφάνειας (δηλ περ. 1)... Η απάντηση στην ερώτηση για την τιμή ήταν 50 ευρώ δηλαδή 2πλάσια τιμή απο αυτό που χρέωνε για μια απλή βουτιά γιατί θα είχαμε περισσότερα πράγματα και θα είχε περισσότερο βάρος το σκάφος!!!! :angyr::angyr::angyr:
Ποιά η επιλογή μου Αντρέα;;;
Andreas Triantopoulos
10-09-08, 10:33
Δεν πιστεύω ότι είναι εποικοδομητικό να πιανόμαστε από ένα κακό περιστατικό και να γενικεύουμε. Δεν είναι όλα τα καταδυτικά ίδια και είναι λάθος να τα βάζουμε όλα στον ίδιο ντορβά.
Δεν θα διαφωνήσω αλλά επέτρεψε με να σου πώ ότι το παραπάνω είναι τελείως θεωρητικά. Να σου θυμίσω σχετικές συζητήσεις εδώ αλλά και στο abyss οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι καταδυτικές πρακτικές του μέσου έλληνα δύτης μόνο safe δεν είναι. Το 60,9% των ερωτηθέντων στο poll του abyss καταδύεται σε βάθη εκτός ορίων... και δεν είναι όλοι τεχνικοί δύτες. Μεγάλο ποσοστό κάνει solo με μονή κλπ.
Άρα τα παραπάνω μπορεί να ισχύουν για σένα προσωπικά αλλά όχι για την πλειοψηφία.
Επίσης ο Divemaster ή Εκπαιδευτής του κάθε καταδυτικού είναι σε καλύτερη κατάσταση να προσφέρει πρώτες βοήθειες μόνο και μόνο από την (αναγκαστική) τριβή με σχολεία πρώτων βοηθειών. Οι υπόλοιποι απλά έκαναν ένα Medic First Aid ή EFR πριν από 2 χρόνια και νομίζεις ότι θυμούνται τίποτα?
Το ποσοστό των αυτοδυτών που κάνει τεχνικές καταδύσεις είναι ακόμη μικρό και είναι σαφές ότι συνήθως μιλάμε για βουτιά από ακτή στη κλίμακα των 25-30 μέτρων βάθους - καμμιά σχέση με τεχνική κατάδυση..
Για δές αυτό http://www.theabyss.gr/community/index.php?topic=726.0
60,9% των δυτών βουτάει κάτω από 40μ!!!! Τι μου λές τώρα!!!
Το να ντύνεσαι γρήγορα μέσα στο άγχος για να πας να κάνεις 35 λεπτά βουτιά με σκάφος σου προσφέρει peace of mind και κοινωνική δραστηριότητα?.
Σε λάθος καταδυτικό πάς... Και βέβαια υπάρχουν τα "να στα αρπάξουμε" καταδυτικά, αλλά δεν είναι όλα έτσι.
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλά α) το καφεδάκι με λιωμένοπάγο take away στα βράχια, β) ντύσιμο στην άμμο και στα χώματα, γ) βρεμένες στολές και εξοπλισμοί στο αυτοκίνητο, δ) κουβάλημα στα βράχια, ε) ντούς στο σπίτι μετά από ώρες με τα αλάτια... α και μην ξεχάσω, πίσω να γεμίσω τις φιάλες....Ταλαιπωρία μου κάνει και όχι "χαλαρά" αγαπητέ Φοίβο.
Προτιμώ να είμαι σε ένα ωραίο χώρο, με showers και ζεστό νερό, κάπου να κάτσω, να πιώ καφέ της προκοπής, να πλύνω και να κρεμάσω τα πραγματά μου, να μην κουβαλάω σαν χαμάλης... Να έχω χρόνο πριν και μετά να γνωρίσω ανθρώπους (εκτός των 3-4 φίλων μου που έχουμε αναλύσει τα πάντα) να μάθω τιποτα καινούργιο από αυτούς, και να φύγω καθαρός και στεγνός με το αυτοκίνητο μου, χωρίς να έχω να κουβαλήσω τα πάντα σπίτι να τα πλύνω κλπ.
Δυστυχώς αυτού του είδους η θέση είναι που δημιουργεί προβλήματα. Σου έχουν φύγει δύτες ξαφνικά και χωρίς λόγο από τα 25-30 μέτρα με εκρηκτική? Εμένα μου έχει συμβεί δίς. Κινδυνολογία? Η ψυχούλα μου το ξέρει πως αισθανόμουνα ανεβαίνοντας από τα 30 για να δώ εάν ζούνε ή όχι. Σου έχει λιποθυμήσει δύτης (έμπειρος εκπαιδευτής) στα 40? Έχεις δεί βαρότραυμα (σοβαρό) από ανάδυση από τα 10μ?
Επέιδή λοιπόν έχουν δεί τα ματάκια μου μερικά πράγματα, επιλέγω να υπάρχει βάρκα από πάνω...
Ας απογαλακτιστούμε επιτέλους ;)Θεωρείς ότι χρειάζομαι να απογαλακτιστώ?
Το πρόβλημα είναι ότι εάν εμείς οι δύτες δεν υποστηρίζουμε τα καταδυτικά, τα καταδυτικά με λίγο κόσμο θα παραμένουν καλύβες, με substandard service και ακριβές τιμές. Ακρίβως αυτό το attitude είναι που κρατά πίσω την ανάπτυξη των καταδυτικών, οι δύτες που με 20 βουτιές απογαλακτίζονται και ταλαιπωρούνται κουβαλώντας στα βράχια και κάνουν βουτίτσες στα 50μ μονομπούκαλοι... και βέβαια μετά από λίγο τα παρατάνε και γυρνάνε στην καφετέρια...:fioufiou:
Andreas Triantopoulos
10-09-08, 10:46
παιδιά μιλάμε για δύο περιπτώσεις:
Το καταδυτικό παρέχει μόνο το σκάφος του για να βουτήξεις με τον buddy σου σε κάποιο μέρος. Εκεί τελειώνει η υποχρέωση του καταδυτικού. Δε νέχει καμία ευθύνη εάν πάς στα 100μ. Δεν είναι υπεύθυνο για σένα υποβρυχίως.
Το καταδυτικό σε συνοδεύει στην βουτιά υποβρυχίως (με εκπαιδευτή ή divemaster) και είναι υπεύθυνο για την ασφάλειά σου.Όπως καταλαβαίνουμε, η τιμή πρέπει να είναι διαφορετική στην κάθε περίπτωση.
Το πρόβλημα Αντρέα είναι ότι εάν πάς σε ένα καταδυτικό πχ με ένα rebreather ή διπλές γιατί θές να κάνει μια βουτιά 70 λεπτών (max βάθος 30μ) θα σε στραβοκοιτάξει γιατί αυτοί που έχουν πάει χωρίς εξοπλισμό και τους έχει δώσει μια 12άρα μπουκάλα θα βγούν στην μισή ώρα απο εσένα και θα αρχίζουν να γκρινίαζουν.. άρα δεν μιλάμε για κοινωνική δραστηριότητα όπως αναφέρει πολύ σωστά ο Φοίβος.
Όταν πριν αρκετό καιρό (Μάρτιος μήνας, Σάββατο με 7άρι καιρό) είχα πάρει τηλ καταδυτικό κέντρο να τον ρωτήσω εάν έχειε διαθέσιμο το φουσκωτό για βουτιά μου απάντησε θετικά και ότι δεν έχει κανέναν πελάτη οπότε θα ήταν για πάρτη μας. Του ανέφερα ότι θα είμαστε 6 άτομα, για μια τεχνική βουτιά (όλοι με πιστοποιητικά) η οποία θα πάρει 1 ώρα και όλοι θα έχουμε διπλές και 2 stage. Του ανέφερα ότι δεν χρειάζεται να μας πάει μακριά και ούτε χρειάζεται να μας συνοδέψει στην βουτιά, μόνο υποστήριξη επιφάνειας (δηλ περ. 1)... Η απάντηση στην ερώτηση για την τιμή ήταν 50 ευρώ δηλαδή 2πλάσια τιμή απο αυτό που χρέωνε για μια απλή βουτιά γιατί θα είχαμε περισσότερα πράγματα και θα είχε περισσότερο βάρος το σκάφος!!!! :angyr::angyr::angyr:
Ποιά η επιλογή μου Αντρέα;;;
Φίλε Θάνο, η τιμή που σου έδωσε το καταδυτικό είναι η τιμή που θεωρεί αυτό fair. Δεν σου έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό, είχες επιλογή. Εάν θεωρείς τα €50 πολλά, δικαιωμά σου να μην τα πληρώσεις, όπως δικαίωμα του καταδυτικού τα ζητήσει. Γιατί εκνευρίζεσαι? Για την δικαιολογία? Εάν ναι τότε έχεις απόλυτο δίκαιο, pretty lame, αλλά και πάλι δικαίωμα του να ζητήσει όσα θεωρεί αυτός ικανοποιητικά. Έτσι δουλεύει η αγορά και οι κανόνες ζήτησης και προσφοράς.
Η επιλογές σου Θάνο μου είναι 1) να μην πάς 2) να διαπραγματευτείς, 3) να πάς σε αλλο καταδυτικό ή 4) να πληρώσεις €50.000 να πάρεις φουσκωτό, να πλήρώνεις το πάρκινγκ κάθε μήνα, ασφάλειες, βενζίνες, ετήσιο service, άδεια παρόχου, εφορία κλπ όπως κάνει ο ιδιοκτήτης του καταδυτικού.
Andreas Triantopoulos
10-09-08, 10:48
.
Πιστεύω ότι οι δύτες που δεν είναι σε θέση να βουτήξουν χωρίς συνοδεία, μόνο ... αυτόνομοι δεν είναι. Αντίθετα είναι πλήρως εξαρτόμενοι
Φίλε Γιώργο, δεν είναι όλοι οι δύτες τόσο έμπειροι, όσο εσύ. Πολλοί στην αρχή επιλέγουν να καταδύονται με συνοδό γιατι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια. :thumbup:
....
Το πρόβλημα είναι ότι εάν εμείς οι δύτες δεν υποστηρίζουμε τα καταδυτικά, τα καταδυτικά με λίγο κόσμο θα παραμένουν καλύβες, με substandard service και ακριβές τιμές. Ακρίβως αυτό το attitude είναι που κρατά πίσω την ανάπτυξη των καταδυτικών, οι δύτες που με 20 βουτιές απογαλακτίζονται και ταλαιπωρούνται κουβαλώντας στα βράχια και κάνουν βουτίτσες στα 50μ μονομπούκαλοι... και βέβαια μετά από λίγο τα παρατάνε και γυρνάνε στην καφετέρια...:fioufiou:
Δηλαδή βρε Ανδρέα μας λες, ότι οι ερασιτέχνες πρέπει να σφιχτούν και να κόψουν τον λαιμό τους για να δώσουν περισσότερα χρήματα στα καταστήματα, γιατί αλλιώς είναι άξιοι της μοίρας τους.
Δεν το είχα σκεφτεί ...
Να ζητήσω συγνώμη τότε, γιατί οι δικές μου "απογαλακτισμένες" βουτιές ξεκίνησαν το αμέσως επόμενο Σ/Κ από την έκδοση της κάρτας μου και τα πρώτα χρήματα που έδωσα σε καταδυτικό ήταν δυό χρόνια μετά σε διακοπές στην Χαλκιδική.
Θα πρέπει να αναγνωρίσω την ευθύνη μου για την αμφιλεγόμενη ποιότητα των υπηρεσιών μερικών καταδυτικών καταστημάτων...
Προφανώς χρωστάω χρήματα. Ισως χρωστάω μερικές ειδικότητες. Night diver, boat diver, dsmb specialist, perfect boyancy diver, national geografic diver, 3mm wet suit diver, 5 mm wet suit diver, million dollar baby diver. Προσθέστε κατά βούληση.
Όσο για το ότι τα παρατάνε, εγώ (και οι φίλοι μου, παρά το ότι τα έχουμε πια αναλύσει όλα μεταξύ μας) είμαι ακόμα εδώ, 20 χρόνια (και άλλα τόσα κιλά) μεγαλύτερος και μάλιστα, τώρα βουτάω περισσότερο από παλιά.
Andreas Triantopoulos
10-09-08, 11:22
Δηλαδή βρε Ανδρέα μας λες, ότι οι ερασιτέχνες πρέπει να σφιχτούν και να κόψουν τον λαιμό τους για να δώσουν περισσότερα χρήματα στα καταστήματα, γιατί αλλιώς είναι άξιοι της μοίρας τους.
Δεν το είχα σκεφτεί ...
Οχι, απλά θεωρώ ότι οι δύτες που μόλις τελείωσαν το πρώτο τους πτυχίο θα βελτιώσουν τις ικανότητες τους με μεγαλύτερη ασφάλεια καταδυόμενοι με καταδυτικό.
Θεωρώ επίσης ότι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα καλό καταδυτικό από άποψη μείωσης ταλαιπωρίας, κοινωνικοποίησης και ασφάλειας αξίζουν (για μένα) τα €30 και πιο πολλά.
Να ζητήσω συγνώμη τότε, γιατί οι δικές μου "απογαλακτισμένες" βουτιές ξεκίνησαν το αμέσως επόμενο Σ/Κ από την έκδοση της κάρτας μου και τα πρώτα χρήματα που έδωσα σε καταδυτικό ήταν δυό χρόνια μετά σε διακοπές στην Χαλκιδική.
Δηλαδή πιστεύεις ότι είναι πρότιμότερο ένας νέος δύτης με το OW φρέσκο στο χέρι να βουτάει μόνος του με τον επίσης φρέσκο OW buddy του, από το να κάνει 20 βουτιές με ένα σοβαρό καταδυτικό παρέα με έμπειρο εκπαιδευτή?:confused:
Θα πρέπει να αναγνωρίσω την ευθύνη μου για την αμφιλεγόμενη ποιότητα των υπηρεσιών μερικών καταδυτικών καταστημάτων....
Τα καταδυτικά πάντως δεν βελτιώνονται με το να τα αποφεύγουμε όλα ανεξαιρέτως, βελτιώνονται με τον ανταγωνισμό και την προτίμηση μας...
Προφανώς χρωστάω χρήματα. Ισως χρωστάω μερικές ειδικότητες. Night diver, boat diver, dsmb specialist, perfect boyancy diver, national geografic diver, 3mm wet suit diver, 5 mm wet suit diver, million dollar baby diver. Προσθέστε κατά βούληση.
Δεν μίλησε κανείς για σχολεία... Για καταδύσεις πληρωμένες μιλάμε.
Αλλά μια και το ανέφερες θεωρείς ότι τα σχολεία δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν?
Όσο για το ότι τα παρατάνε, εγώ (και οι φίλοι μου, παρά το ότι τα έχουμε πια αναλύσει όλα μεταξύ μας) είμαι ακόμα εδώ, 20 χρόνια (και άλλα τόσα κιλά) μεγαλύτερος και μάλιστα, τώρα βουτάω περισσότερο από παλιά.
Εκ των ιδίων τα αλλώτρια... Γιώργο μου είναι πλέον αποδεδειγμένο με στατιστικές μελέτες ότι οι δύτες που καταδύονται με καταδυτικά παγκοσμίως, βουτάνε πιο πολύ, κάνουν πιο πολλά σχολεία, αφήνουν στην βιομηχανία της κατάδυσης πιο πολλά χρήματα και έχουν λιγοτερες πιθανότητες να τα παρατήσουν.
Τα καταδυτικά αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο επιβίωσης και ανάπτυξης της βιομηχανίας της κατάδυσης. - and that is a Fact.
Θεωρώ επίσης ότι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα καλό καταδυτικό από άποψη μείωσης ταλαιπωρίας, κοινωνικοποίησης και ασφάλειας αξίζουν (για μένα) τα €30 και πιο πολλά.
30 ευρώ ίσως (αν ειναι καλό αν έχει όλα αυτά που περιέγραψες και αν τελικά είμαι περισσότερο και όχι λιγότερο ασφαλής (δεν είναι μία η περίπτωση. Στα λίγα χρόνια που βουτάω έχουν δει τα μάτια μου... φαντάζομαι ο geo που βουτάει και πόσα χρόνια
παραπάνω από 30 euro όχι. Άλλωστε πάλι θα κουβαλίσω
Δηλαδή πιστεύεις ότι είναι πρότιμότερο ένας νέος δύτης με το OW φρέσκο στο χέρι να βουτάει μόνος του με τον επίσης φρέσκο OW buddy του, από το να κάνει 20 βουτιές με ένα σοβαρό καταδυτικό παρέα με έμπειρο εκπαιδευτή?:confused:
Αν το OW γίνει σωστά και αν έχει το μυαλό μέσα στο κεφάλι του βεβαίως. Εγώ ετσι έκανα και όπως βλέπεις... :crazy:.
Πολύ προτιμοτερο σίγουρα από το να πάει με το σκάφος σε μια βουτιά που θα διεξαχθει στα 25-35μ και αυτός θα είναι μαζί με τον divemaster (λες και είναι Θεός) ή ακόμα χειρότερα αν τον βάλουν να ακολουθεί στα 18μ σε μια κατάδυση στο μπλέ!
Τα καταδυτικά πάντως δεν βελτιώνονται με το να τα αποφεύγουμε όλα ανεξαιρέτως, βελτιώνονται με τον ανταγωνισμό και την προτίμηση μας...
Την προτίμηση δεν την ωφείλει ο πελάτης, την κερδίζει το καταδυτικό. Αυτό παίρνει χρόνο. Δεν λέει κανεις οτι είναι εύκολο. Αν ήταν εύκολο θα άνοιγα και γω καταδυτικό
Εκ των ιδίων τα αλλώτρια... Γιώργο μου είναι πλέον αποδεδειγμένο με στατιστικές μελέτες ότι οι δύτες που καταδύονται με καταδυτικά παγκοσμίως, βουτάνε πιο πολύ, κάνουν πιο πολλά σχολεία, αφήνουν στην βιομηχανία της κατάδυσης πιο πολλά χρήματα και έχουν λιγοτερες πιθανότητες να τα παρατήσουν.
Τα καταδυτικά αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο επιβίωσης και ανάπτυξης της βιομηχανίας της κατάδυσης. - and that is a Fact.
Συμφωνώ και επαυξάνω. Όμως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Ευτυχώς όλο και περισσότεροι μερακλήδες ασχολούνται με την κατάδυση και ανοίγουν καταδυτικά. Εκεί θα πάμε και θα ξαναπάμε όσο μας επιτρέπει το πορτοφόλι μας και θα προτιμήσουμε το πραγματικό ease of mind. Πριν απο λίγο μιλούσα με έναν φίλο που πριν λίγα μόλις χρόνια έκανε νυχτερινή με καταδυτικό με ένα φακό ανα ζευγάρι. Φυσικά και πλήρωσε. Φυσικά και δεν ήταν ασφαλής. Πραγματικά υπάρχουν φορές που έχω νοιώσει τον εαυτό μου σε άμυνα βουτώντας με καταδυτικό.
Είναι δύσκολο να μας πείσουνε ότι όλα αυτά που έχουν συζητηθεί κατα καιρούς έχουν αλλάξει. Τους παρακαλούμε και τους προκαλούμε να μας πείσουν. Αυτό ασφαλώς δεν γίνεται με 45 ευρώ την βουτιά, αριθμός που πιστεύω ότι είναι τουλάχιστον κακόπιστος.
Andreas Triantopoulos
10-09-08, 13:42
30 ευρώ ίσως (αν ειναι καλό αν έχει όλα αυτά που περιέγραψες και αν τελικά είμαι περισσότερο και όχι λιγότερο ασφαλής (δεν είναι μία η περίπτωση. Στα λίγα χρόνια που βουτάω έχουν δει τα μάτια μου... φαντάζομαι ο geo που βουτάει και πόσα χρόνια
παραπάνω από 30 euro όχι. Άλλωστε πάλι θα κουβαλίσω
Γιατί να κουβαλίσεις? Αφού πληρώνεις... Εκτός και έαν θεωρείς ότι το κουβάλημα λίγων μέτρων με το κουβάλημα στα κατσάβραχα των Λεγρενών είναι το ίδιο...
Αν το OW γίνει σωστά και αν έχει το μυαλό μέσα στο κεφάλι του βεβαίως. Εγώ ετσι έκανα και όπως βλέπεις... :crazy:. Πολύ προτιμοτερο σίγουρα από το να πάει με το σκάφος σε μια βουτιά που θα διεξαχθει στα 25-35μ και αυτός θα είναι μαζί με τον divemaster (λες και είναι Θεός) ή ακόμα χειρότερα αν τον βάλουν να ακολουθεί στα 18μ σε μια κατάδυση στο μπλέ!
Διαφωνώ ριζικά. Όσο και καλή να είναι η εκπαίδευση του χρειάζεται και εμπειρία, την οποία δεν πρέπει να την αποκτήσει βουτώντας με άλλο έναν άπειρο...
...
Γιαυτό λοιπόν υπάρχουν πράγματα που δυστυχώς δεν τα βλέπουμε με την πρώτη... δεν είναι μόνο το πήγαινε-έλα και η συνοδία που προσφέρει ένα (σωστό) καταδυτικό κέντρο, και ίσως, ίσως λέω τα €30 να αξίζουν λίγοτερο από το my peace of mind και σίγουρα πολύ λιγότερο από τη ζωή μου .
...
Υπάρχουν και τα οχι σωστά καταδυτικά που στη τελευταία βουτιά του OW αντί να σε πάρουν για κατάδυση με μέγιστο βάθος τα 18 μέτρα σε πάνε στα 29 μέτρα και ο εκπαιδεύτης έχει φέρει και τους κολλητούς του στο σκάφος για να πάνε για ψάρεμα (ετυχε σε φίλο πριν μερικά χρόνια) :madwife::madwife::crazy:
Andreas Triantopoulos
10-09-08, 14:01
Υπάρχουν και τα οχι σωστά καταδυτικά που στη τελευταία βουτιά του OW αντί να σε πάρουν για κατάδυση με μέγιστο βάθος τα 18 μέτρα σε πάνε στα 29 μέτρα και ο εκπαιδεύτης έχει φέρει και τους κολλητούς του στο σκάφος για να πάνε για ψάρεμα (ετυχε σε φίλο πριν μερικά χρόνια) :madwife::madwife::crazy:
κάτι μου θυμίζει....;)
Οχι, απλά θεωρώ ότι οι δύτες που μόλις τελείωσαν το πρώτο τους πτυχίο θα βελτιώσουν τις ικανότητες τους με μεγαλύτερη ασφάλεια καταδυόμενοι με καταδυτικό.
Θεωρώ ότι ένας εκπαιδευμένος δύτης, μπορεί να βουτήξει μ' έναν εκπαιδευμένο δύτη, με το μυαλό στο κεφάλι και στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους.
Αν κάποιος θέλει να πληρώνει για του κουβαλούν τον εξοπλισμό, είναι δικό του θέμα.
Γενικώς είμαι της λογικής, ότι για να χρησιμοποιήσω κάτι (υπηρεσία ή εξοπλισμό) θα πρέπει πρώτα να το χρειάζομαι. Αυτό πρώτα εξετάζω και μετά εξετάζω την ποιότητά του και την τιμή του. Το ότι μπορεί να είναι φτηνό και καλό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μου είναι και χρήσιμο.
Δεν μίλησε κανείς για σχολεία... Για καταδύσεις πληρωμένες μιλάμε.
Αλλά μια και το ανέφερες θεωρείς ότι τα σχολεία δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν?
Οι (ότι νά'ναι) πληρωμένες καταδύσεις και οι μυριάδες ειδικότητες ανήκουν στην ίδια φιλοσοφία κατά την γνώμη μου.
Τα σχολεία φυσικά έχουν να προσφέρουν, αλλά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς προσφέρουν τα σχολεία τα οποία συμπληρώνονται με extra ειδικότητες. Τι διδάσκουν τότε τα σχολεία;
Ανδρέα, εγώ σκέφτομαι πιο απλά. Οποιος θέλει να βουτήξει, βουτάει ...
Περί κοινωνικο-οικονομικού προβληματισμού, αν τα καταδυτικά κέντρα εκτός από κατάδυση προσφέρουν και κοινωνική διέξοδο τύπου καφετέριας, εις βάρος των καφετεριών, τότε πιθανόν να έχουμε έναν εργαζόμενο συν στο καταδυτικό και έναν εργαζόμενο μειον στην καφετέρια. Μια η άλλη δηλαδή. Η ουσία παραμένει ο καφές.
... φαντάζομαι ο geo που βουτάει και πόσα χρόνια
Νεοκλή, είμαι πολύ τυχερός φίλε. Δόξα τω ... (βάλε ότι θες, αλλά στη δοτική παρακαλώ...), δεν έχω δει τίποτα. Μπορεί σ' αυτό να βοήθησε το ότι το 95% των βουτιών μου είναι με τα ίδια 2-3 άτομα, μπορεί και να είναι θέμα τύχης.
Πάντως σχετικά μ' αυτό, μπορώ να ότι αυτό που μας έμεινε πριν 20 χρόνια "τρώγοντας" παρα πολλές φορές τον Παπαγρηγοράκη ήταν το ότι (στο περίπου) " ... καλός δύτης δεν είναι αυτός που έχει να πει πόσες φορές κατάφερε να σωθεί από δύσκολες καταστάσεις, αλλά αυτός που δεν έχει να πει καμμία δύσκολη κατάσταση ..." (Ξέρω, μελό, ανεπίκαιρο και ίσως άσχετο, αλλά εμένα μ' αρέσει)
:geia:
Andreas Triantopoulos
10-09-08, 14:28
Θεωρώ ότι ένας εκπαιδευμένος δύτης, μπορεί να βουτήξει μ' έναν εκπαιδευμένο δύτη, με το μυαλό στο κεφάλι και στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους.
....Οι (ότι νά'ναι) πληρωμένες καταδύσεις και οι μυριάδες ειδικότητες ανήκουν στην ίδια φιλοσοφία κατά την γνώμη μου
Μπορεί βέβαια αφού έχει δίπλωμα, το θέμα είναι υπο ποιές συνθήκες αποκτά μετά την εμπειρία του.
Anyway, we agree to disagree...:)
Τα σχολεία φυσικά έχουν να προσφέρουν, αλλά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς προσφέρουν τα σχολεία τα οποία συμπληρώνονται με extra ειδικότητες. Τι διδάσκουν τότε τα σχολεία;
Γιώργο μου δεν πιστεύεις ότι μία ειδικότητα Nitrox ή Wreck δεν είναι χρήσιμες?
Η ουσία παραμένει ο καφές.
:)
Πάντως σχετικά μ' αυτό, μπορώ να ότι αυτό που μας έμεινε πριν 20 χρόνια "τρώγοντας" παρα πολλές φορές τον Παπαγρηγοράκη ήταν το ότι (στο περίπου) " ... καλός δύτης δεν είναι αυτός που έχει να πει πόσες φορές κατάφερε να σωθεί από δύσκολες καταστάσεις, αλλά αυτός που δεν έχει να πει καμμία δύσκολη κατάσταση ..." (Ξέρω, μελό, ανεπίκαιρο και ίσως άσχετο, αλλά εμένα μ' αρέσει)
:geia:
Κάτι δεν μου αρέσει... να προτείενω: καλός είναι ο δύτης που είναι σωστά προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο και έχει άρα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να συμβεί κάτι.... αλλά ελαχιστοποιήσει, όχι μηδενήσει.
Ότι και να κάνεις, στατιστικά κάτι θα πάει στραβά, κάποιο o-ring θα σκάσει, κάποια κράμπα θα πάθεις, κάτι τελος πάντων θα γίνει, δεν μπορεί. Το θέμα είναι πως το αντιμετωπίζεις.
Διαφωνώ ριζικά. Όσο και καλή να είναι η εκπαίδευση του χρειάζεται και εμπειρία, την οποία δεν πρέπει να την αποκτήσει βουτώντας με άλλο έναν άπειρο...
Μα ακριβώς έτσι αποκτάς εμπειρία. Αν βουτάς με έναν έμπειροτερο και αφεθείς αυτός να φροντίσει να έχει o-ring να έχει λουράκια, να ξέρει την περιοχή, να ξέρει τα ρεύματα, να ξέρει πως να προσανατολιστεί... τότε δεν αποκτάς εμπειρία, πας βόλτα. Όχι ότι είναι κακό αλλα νομίζω πιο πολύ μαθαίνεις αν απο την αρχή μπεις στο mode εδώ είναι η θάλασσα εδώ είναι και η θάλασσα σκάσε και κολύμπα. Αν σε πάρει ο άλλος απο το χεράκι τι εμπειρία αποκτάς;
..........
Γιώργο μου δεν πιστεύεις ότι μία ειδικότητα Nitrox ή Wreck δεν είναι χρήσιμες?
Ανδρέα, απαντώντας συγκεκριμένα: Wreck ναι, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, χρειάζεται ειδική εκπαίδευση.
Nitrox, μιλώντας για απλά πράγματα, βουτιά αναψυχής με nitrox αντί για αέρα. Αν με βοηθάει η μνήμη μου, στα σχολεία που έχω κάνει, έχω διδαχθεί θεωρίες σχετικά με μερικές πιέσεις αερίων, τοξικότητα οξυγόνου, νάρκωση αζώτου κ.λπ.
.......
Ότι και να κάνεις, στατιστικά κάτι θα πάει στραβά, κάποιο o-ring θα σκάσει, κάποια κράμπα θα πάθεις, κάτι τελος πάντων θα γίνει, δεν μπορεί. Το θέμα είναι πως το αντιμετωπίζεις.
Αυτό είναι το πρόβλημα ρε Ανδρέα. Μιλώντας για δύτες, θεωρούμε την κράμπα επικίνδυνο περιστατικό ...
... Φυσικά και μπορούμε να διαφωνούμε όσο θέλεις, εδώ είμαι εγώ. :D
Μα ακριβώς έτσι αποκτάς εμπειρία. Αν βουτάς με έναν έμπειροτερο και αφεθείς αυτός να φροντίσει να έχει o-ring να έχει λουράκια, να ξέρει την περιοχή, να ξέρει τα ρεύματα, να ξέρει πως να προσανατολιστεί... τότε δεν αποκτάς εμπειρία, πας βόλτα. Όχι ότι είναι κακό αλλα νομίζω πιο πολύ μαθαίνεις αν απο την αρχή μπεις στο mode εδώ είναι η θάλασσα εδώ είναι και η θάλασσα σκάσε και κολύμπα. Αν σε πάρει ο άλλος απο το χεράκι τι εμπειρία αποκτάς;
Συμφωνώ με τον Ανδρέα ότι αν βουτάς με κάποιο εμπειρότερο και είσαι ξύπνιος θα μάθεις πάρα μα πάρα πολλά ειδικά αν του κάνεις και καμιά ερώτηση πριν και μετά την κατάδυση. Εμένα πάντος με βοήθησε πολύ.
Το χειρότερο είναι να βουτάς με ένα νέο DM ή εκπαιδευτή που μόλις τελείωσε το σχετικό στάδιο εκπαίδευσης με μαχ. 60/100 βουτίες αναλόγως της εκπαίδευσης και έχει έρθει στη χώρα σου για δουλειά (διακοπές) γιατί στη χώρα του κάνει πολλή κρύο ή βρέχει συνεχώς.
Andreas Triantopoulos
11-09-08, 09:59
Αυτό είναι το πρόβλημα ρε Ανδρέα. Μιλώντας για δύτες, θεωρούμε την κράμπα επικίνδυνο περιστατικό ...
Γιώργο μου, σε μία βαθιά τεχνική βουτιά που ανεβαίνεις σχετικά γρήγορα από το βάθος, μία κράμπα μπορεί να σου βγάλει το πλάνο τελείως off δημιουγώντας σοβαρά θέματα πλευστότητας...
Andreas Triantopoulos
11-09-08, 10:01
Ρε Νεοκλή, τι λές τώρα? πρέπει όλοι να βάλουμε το χέρι στο μάτι της κουζίνας για να μάθουμε οτι καιεί? Μην τρελλαθούμε τώρα... να αφαιρέσουμε τότε και τους δασκάλους από τα σχολεία, να μαθαίνουν τα παιδιά μόνα τους...:crazy:
ναί αλλά ............
κάποια στιγμή το παιδί πρέπει να τελειώσει το σχολείο και να διαβάσει μόνο του ένα βιβλίο !!!!...............
Και εγώ για τα πρώτα χρόνια έτσι έκανα καταδύσεις, με τον αδελφό μου και ένα φίλο. Σχεδόν πάντα κάναμε τις ασκήσεις που είχαμε διδαχτεί στα μαθήματα και σταδιακά, όσο ανέβαινε η αυτοεκτήμησή - εμπειρία, αυξάναμε το βάθος, χωρίς υπερβολές !!!
Ναι ...... το καταδυτικό είναι καλό για να δείς κάτι άλλο κάτι που δεν μπορείςνα δείς από την ακτή ............. αν δεν έχεις παρέα! .......... να γνωρίσεις νέες παρέες ..............!!
Οχι όμως και πανάκεια.
Γιώργο μου, σε μία βαθιά τεχνική βουτιά που ανεβαίνεις σχετικά γρήγορα από το βάθος, μία κράμπα μπορεί να σου βγάλει το πλάνο τελείως off δημιουγώντας σοβαρά θέματα πλευστότητας...
Μπορείτε να ξεκαθαρίσετε αν μιλάμε για rec ή για tec??? Γιατί μία μιλάτε για τις πρώτες βουτιές του ΟW και μετά λέτε για πλάνα και deco. Πράγματα εντελώς διαφορετικά και με εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις.
Ρε Νεοκλή, τι λές τώρα? πρέπει όλοι να βάλουμε το χέρι στο μάτι της κουζίνας για να μάθουμε οτι καιεί? Μην τρελλαθούμε τώρα... να αφαιρέσουμε τότε και τους δασκάλους από τα σχολεία, να μαθαίνουν τα παιδιά μόνα τους...:crazy:
Το οτι "καίει το μάτι της κουζίνας" το έμαθες στο σχολείο, τώρα μπορείς να μαγειρέψεις χωρίς να καείς, αλλιώς μπορείς να συνεχίσεις να τρως στο εστιατόριο!!!!
Βέβαια το σπιτικό φαγητό θέλει λίγο κόπο αλλά δεν συγκρίνεται με κανένα εστιατόριο!!!
νομίζω πως ο καθένας μιλάει με γνώμονα τις εμπειρίες του, γιαυτό και μπερδευόμαστε λίγο...
δυστυχώς οι δικές μου εμπειρίες απο καταδυτικά, δεν είναι ιδεατές όπως τις περιγράφει ο κ. Τριαντόπουλος...
γι αυτό και αποφεύγω την πολύ επαφή μαζί τους...
βέβαια η εμπειρία μου απο καταδυτικά είναι μικρή αλλά δε ξέρω πως έχει τύχει, πάνω κάτω να είναι όλα σχεδόν τα ίδια...
Και ένα από τα πράγματα που προσφέρουν τα καταδυτικά είναι α) κάποιος πάνω στην βάρκα που μπορεί να προσφέρει πρώτες βοήθειες και πολές φορές αποτελεσματικά, β) οξυγόνο, γ) τηλέφωνο, VHF, δ) σκάφος που γρήγορα θα σε μεταφέρει....
στις βουτιές που έχω κάνει εγώ με καταδυτικό:
α) δεν υπήρχε κανένας στη βάρκα... όλοι βουτούσαμε... άσε που δε ξέρω κατα πόσο γνωρίζει να προσφέρει Α βοήθειες...
β) κανένας δεν ανέφερε την ύπαρξη οξυγόνου... και στα σκάφη που μπαίναμε, ήταν αμφίβολο αν είχαν και φαρμακείο καλά καλά..
γ) τηλέφωνο έχουμε σχεδόν όλοι μας... δε νομίζω να χρειάζομαι καταδυτικό για να πάρω τηλέφωνο..
Προτιμώ να είμαι σε ένα ωραίο χώρο, με showers και ζεστό νερό, κάπου να κάτσω, να πιώ καφέ της προκοπής, να πλύνω και να κρεμάσω τα πραγματά μου, να μην κουβαλάω σαν χαμάλης... Να έχω χρόνο πριν και μετά να γνωρίσω ανθρώπους (εκτός των 3-4 φίλων μου που έχουμε αναλύσει τα πάντα) να μάθω τιποτα καινούργιο από αυτούς, και να φύγω καθαρός και στεγνός με το αυτοκίνητο μου, χωρίς να έχω να κουβαλήσω τα πάντα σπίτι να τα πλύνω κλπ.
Γιατί να κουβαλίσεις? Αφού πληρώνεις...
εδώ μου δημιουργήθηκε η εξής απορία..
υπάρχουν καταδυτικά στην ελλάδα που σου κουβαλάνε τα πράγματα? γιατί εγώ σε όλα όσα έχω πάει, μας βάζουν να ντυθούμε στο καταδυτικό... φορτωνόμαστε τον εξοπλισμό απο εκεί, περπατάμε κάτω απο τον ήλιο για να φτάσουμε στο σκάφος, στο σκάφος καθόμαστε με τον εξοπλισμό φορτωμένο (ειδικά αν το έχει παραφορτώσει με κόσμο για να μη κάνει διπλή διαδρομή).
στην επιστροφή, τα πράγματά σου, θα τα αφήσεις στο καταδυτικό? δε θα τα πάρεις στο σπίτι? άρα, δε θα τα κουβαλήσεις πίσω?
εκτός αν εννοείς να νοικιάσεις τον εξοπλισμό απο το καταδυτικό, οπότε τότε ναι, αλλάζει το θέμα...
οι δύτες που με 20 βουτιές απογαλακτίζονται και ταλαιπωρούνται κουβαλώντας στα βράχια και κάνουν βουτίτσες στα 50μ μονομπούκαλοι... και βέβαια μετά από λίγο τα παρατάνε και γυρνάνε στην καφετέρια.
νομίζω αυτοί οι δύτες είτε βουτάνε με καταδυτικό, είτε όχι, στην καφετέρεια θα καταλήξουν...
Πολλοί στην αρχή επιλέγουν να καταδύονται με συνοδό γιατι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια
ναι.. συμφωνώ.... αλλά έχω μια μικρή ένσταση... σε κάποια σχολεία open water που έχω ακούσει, ο εκπαιδευτής μεχρι και τον αέρα στο jacket τους έβαζε...
όταν ο μαθητής, το μόνο που κάνει είναι να "αναπνέει" υποβρυχίος, και να ξέρει ότι έχει έναν εκπαιδευτή κοντά του για να αντιμετοπίσει την οποιαδήποτε "κακιά" στιγμή, θεωρούμε ότι αυτός έχει εκπαιδευτεί σωστά?
γιατί να πρέπει οι μαθητές με το περας της εκπαίδευσής τους να χρειάζονται τη σχολή για να βουτήξουν?
είναι πλέον αποδεδειγμένο με στατιστικές μελέτες ότι οι δύτες που καταδύονται με καταδυτικά παγκοσμίως, βουτάνε πιο πολύ, κάνουν πιο πολλά σχολεία, αφήνουν στην βιομηχανία της κατάδυσης πιο πολλά χρήματα και έχουν λιγοτερες πιθανότητες να τα παρατήσουν.
ίσως μόνο επειδή οι καταδύσεις στα καταδυτικό καταγράφονται και έτσι μπορούν να βγουν στατιστικά στοιχεία... οι καταδύσεις που κανω εγώ με τον buddy μου, που καταγράφονται για να επηρεάσουν τα στατιστικά?
και σίγουρα αφήνουν πιο πολλά χρήματα γιατι τα καταδυτικά τους εκτός απο τις εκδρομές που κάνουν, επηρεάζουν και για την ανάγκη των επιπλέον σχολείων
Όσο και καλή να είναι η εκπαίδευση του χρειάζεται και εμπειρία, την οποία δεν πρέπει να την αποκτήσει βουτώντας με άλλο έναν άπειρο
οκ σε αυτό.. συμφωνώ... δε μπορεί όμως να βουτήξει με κάποιον με μεγαλύτερη εμπειρία, αλλα όχι απο καταδυτικό κέντρο αλλά μέσα απο τις γνωριμίες απο τους συλλόγους που έχουμε δημιουργήσει?
αν βρω καταδυτικό που να με πείσει πως τα χρήματα που θα του δώσω, αξίζουν για την υπηρεσία που θα πάρω, τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα να του τα δώσω.
προς το παρόν, με τα καταδυτικά που συνεργάστηκα, η μεταφορά με τη βάρκα (γιατί μόνο αυτή την υπηρεσία χρειάζομαι) δε θεωρώ ότι αξίζει 30 ευρώ το άτομο (όταν μέσα στο σκάφος μας βάζει 10 - 10).
:)
Andreas Triantopoulos
11-09-08, 13:08
Βρίσκω ιδιατέρως ενδιαφέροντα όλα όσα γράψατε, και πιστεύω (ελπίζω) πως οι ιδιοκτήτες καταδυτικών κέντρων θα τα βρούν όχι μόνο ενδιαφέροντα αλλά και θα μάθουν (και ίσως... λέω ίσως) βελτιωθούν από αυτά.
Θα βάλω ένα poll να δούμε και στατιστικά...
Ευχαριστώ όλους ανεξαρτήτως εάν συμφωνώ ή διαφωνώ με όλες ή μερικές από τις θέσεις που εκφράστηκαν.
Είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ φαίνεται ένε μεγάλο μέρους δυτών να αποφεύγει τα καταδυτικά δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα diving club, λέσχη δηλαδή μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως υπάρχει σε πολλές ευρωπαικές χώρες. Food for thought?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
11-09-08, 13:47
εχω λοιπον την ευθυνη ενος καταδυτικου κεντρου και διαβαζω με προσοχη ολα αυτα που γραφονται...
και δυσκολα θα αποφυγω την αυτοδιαφημιση (καταρα ειναι να εισαι χομπιστας επαγγελματιας...ειναι σαν να προσπαθεις να ισορροπεις σε ενα ταλαντευομενο σχοινι αναμεσα σε 2 ουρανοξυστες!)
παρολα αυτα ενα καταδυτικο μπορει να προσφερει παρεα-ασφαλεια - ανεση -ποιοτητα με τετοιο τροπο ωστε να προσελκυσει κοσμο....και αν δεν το κανει εχει αποτυχει....
και ναι gmav υπαρχουν καταδυτικα με ντουζιερες, αποθηκευτικους χωρους για να μην κουβαλας σπιτι σου τα πραγματα, φουσκωτα με τεντα για να μην σε τρωει ο ηλιος , αξιοπιστα υλικα, χαμογελαστους dive master προθυμους να σου κουβαλανε τα πραγματα, διαβασμενους εκπαιδευτες, καλο φαγητο και καλη παρεα για μετα τη βουτια και δεν ξερω εγω τι αλλο.....
ψαξε λιγο ....το οτι δεν τα εχεις βρει μεχρι τωρα ειναι σιγουρα δικο τους λαθος (αλλα και λιγο δικο σου)
και ψαχνουμε να βρουμε βυθους που να σου τραβανε το ενδιαφερον για να ερθεις μαζι μας να βουτηξεις....(αλλα δεν τα καταφερνουμε παντα)
αλλα ρε γαμωτο οτι και να λεμε ο σαρωνικος ειναι ψωρο περηφανος, θελει να δειξεις υπομονη για να σου παρουσιασει τα μυστικα του....
θα πρεπει να κανεις 50 καταδυσεις στη σπηλια στις φλεβες για να δεις τη φωκια να σου κλεινει το ματι...και θα πρεπει να κοντοσταθεις ακρετες φορες στη διαρκεια της υποβρυχιας βολτας σου για να δεις τη flabellina να γενναει!
Οσα λεει ο φοιβος με βρισκουν απολυτα συμφωνο και αφουγκραζομαι παντα τις αποψεις του....και ως επαγγελματιας και ως χομπιστας....ο φοιβος ομως δεν ειναι ο μεσος πελατης του καταδυτικου...(Φοιβε εισαι μια ιδιαιτεροτητα και το ξερεις!!!!:D)
το βασικο προιον που θα ηθελα να συναντω σε καθε καταδυτικο (ως μεσος χρηστης) ειναι
η ευκολια στη βουτια (με μια σχετικη ανεση χρονου σε ολη τη δραστηριοτητα πανω και κατω απο το νερο, ας πουμε χρονοι βυθου 50 τουλαχιστον λεπτα...),
τα μικρα γκρουπ
η καλη παρεα (και σε χαβαλε και σε σοβαροτητα και σε καταδυτικη γνωση)
η ασφαλεια στην βουτια (χωρις βεβαια να προσπαθω να ανταγωνιστω τον G W Bush σε κινδυνολογια ωστε να αυξησω τις πωλησεις μου).
η συνολικη ποιοτητα υπηρεσιων και υλικων
Εξαλλου τα 30-40 ευρω μου τα εχω ιδρωσει για να τα ξοδευω αβιαστα....
Η καταδυση για μενα (και το εχω βροντοφωναξει με καθε τροπο) ειναι μια ζεν διαδικασια , μια διαδικασια οπου ολα ειναι απλα και αβιαστα, μια διαδικασια που θα μου προσφερει την ηρεμια που τοσο μου λειπει στην στερια....
Αν το καταφερνει αυτο ενα καταδυτικο , τοτε για μενα ειναι καλο καταδυτικο και αξιζει να πληρωσω για τις υπηρεσιες του.
Αν αυτονομα ικανοποιω ολες μου τις αναγκες , κανενας , μα κανενας δεν θα μπορεσει να με πεισει να σταματησω να βουταω ετσι...
Οποτε η αληθεια ειναι στη μεση ....οπως ειναι παντα αλλωστε...
ΥΓ παρεπιπτωντος και επειδη ως γνωστο ταξιδευω...οταν ταξιδευω ειμαι αναγκασμενος ετσι κι αλλιως να χρησιμοποιησω τις υπηρεσιες ενος καταδυτικου!!!! οποτε συνηθως δεν με χαλαει να βουταω οργανωμενα (αν και εχω παντα αυτονομιστικες τασεις)
και ναι gmav υπαρχουν καταδυτικα με ντουζιερες, αποθηκευτικους χωρους για να μην κουβαλας σπιτι σου τα πραγματα, φουσκωτα με τεντα για να μην σε τρωει ο ηλιος , αξιοπιστα υλικα, χαμογελαστους dive master προθυμους να σου κουβαλανε τα πραγματα, διαβασμενους εκπαιδευτες, καλο φαγητο και καλη παρεα για μετα τη βουτια και δεν ξερω εγω τι αλλο.....
αλλα ρε γαμωτο οτι και να λεμε ο σαρωνικος ειναι ψωρο περηφανος, θελει να δειξεις υπομονη για να σου παρουσιασει τα μυστικα του....
ναι.. θέλω να πιστεύω πως υπάρχουν τέτοια καταδυτικά... γι αυτό ξεκίνησα την κουβέντα πως η άποψη διαμορφώνεται απο τις εμπειρίες μας...
στην περίπτωσή μου, μήπως το πρόβλημα είναι ότι ζω στη θεσσαλονίκη? :):):)
αν γνωρίζεις κάποιο καταδυτικό στην περιοχή (Χαλκιδική αλλά και περιξ) που να έχει τις παροχές που αναφέρεις, σε παρακαλώ, στείλε μου ένα πμ να το μάθω... :)
...δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα diving club, λέσχη δηλαδή μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως υπάρχει σε πολλές ευρωπαικές χώρες. Food for thought?
χμμ.... οι σύλλογοι που έχουμε δημιουργήσει (ΤΗΘΥΣ, ΕΑΘ)... είναι κάτι διαφορετικό από τα diving club που υπάρχουν στο εξωτερικό??
ή μάλλον για να κάνω διαφορετικά την ερώτηση... πως λειτουργούν τα diving club του εξωτερικού (και ποιες οι διαφορές με τους συλλόγους μας)? :)
Andreas Triantopoulos
11-09-08, 14:22
χμμ.... οι σύλλογοι που έχουμε δημιουργήσει (ΤΗΘΥΣ, ΕΑΘ)... είναι κάτι διαφορετικό από τα diving club που υπάρχουν στο εξωτερικό??
ή μάλλον για να κάνω διαφορετικά την ερώτηση... πως λειτουργούν τα diving club του εξωτερικού (και ποιες οι διαφορές με τους συλλόγους μας)? :)
Δυστυχώς, ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ: Τα diving club του εξωτερικού έχουν: clubhouse, δηλαδή χώρο τον οποίο ενοικιάζουν ή τους ανήκει όπου και έχουν από ένα χώρο αποθήκευσης εξοπλισμού και ένα κομπρεσσέρ, μέχρι pub και ιδιωτική πισίνα για εκπαίδευση και fun. Τα περισσοτερα έχουν σκάφος και εκπαιδευτή-μέλος, όπου τα σχολεία είναι φυσικά πολύ φθηνότερα. Tα μέλη πληρώνουν μία συνδρομή και μοιράζονται τα έξοδα ανάλογα με την χρήση τους. Αγοράζουν υλικά και εξοπλισμό μαζικά και επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές. Οργανώνουν ταξίδια μόνοι τους (φθηνότερα) κλπ.
Για παράδειγμα:
Divers II Divers
Based in Norwich, Norfolk we have 140+ current members for 1999, all welcome (PADI, BSAC, SAA etc). We have a dive shop, offer PADI courses, have 3 diving boats, a diver training lake (22 acres) in Norwich and another (20 acres) in Swaffham (Max depth: 12 metres). We have 2 pool evenings per week (Thursdays: Attleborough 19:15 - 22:15 hours & Sundays: Wymondham Leisure Centre 19:15 - 21:30 hours). Monthly socials at the Kings Head, Bawburgh, Norwich (this is where our shop is located), weekend trips all over UK, daily local dives, holidays abroad, FANTASTIC SOCIAL SCENE, WHAT ARE YOU WAITING FOR ......? Tel: 01953 454415 Mobile: 0961 422261 E-Mail: divers2divers@orangenet.co.uk (divers2divers@orangenet.co.uk)
δες εδώ:
http://www.ukdiving.co.uk/clubs/index.htm
http://www.thediveclub.co.uk/
http://www.eastlancsdivers.co.uk/index.html
http://www.aquanautdiveclub.co.uk/index.html
Να σας πω και εγω την γνωμη μου μιας και απ' οτι καταλαβαινω ειμαι σχετικα ο πιο αρχαριος και εχω ενα αρκετα μικρο αριθμο βουτιων.....ειμαι και ενας απλος OW οποτε πιστευω οτι τα βλεπω τελειως διαφορετικα απ΄οτι εσεις :
λοιπον...
παιρνοντας το πρωτο και μοναδικο μου πτυχιο με καποιο καταδυτικο εκτος Αττικης τις επομενες μου βουτιες τις εκανα μαζι τους....οταν λοιπον πηρα το πτυχιο στα χερια μου και με αντιμετωπιζανε πια σαν πελατη και οχι σαν μαθητευομενο αρχισα να βλεπω και καποια πραγματα που δεν μου αρεσανε...:eek:
1) αυτο το να λεμε οτι θα βουτηξουμε στις 10 και να βουταμε στις 12 δεν το καταλαβα ποτε....:thumbdn:
2) το να ειμαστε 10 ατομα πανω σε ενα σκαφος φορτωμενοι και να περιμενουμε καποιον ο οποιος ηταν τουλαχιστον 10 λεπτα μακρυα μας με το αυτοκινητο για να μην χασοουμε τα €30 παλι δεν το καταλαβα ποτε..:thumbdn:
3) το να με βαζεις εμενα που δεν γουσταρω με τιποτα να βουταω κατω απο τα 20 μετρα και να εχω 6-7 βουτιες μονο , να ακολουθω αλλου δυτες στα 25-30 μετρα μονο πανικο μου προκαλεις.:mad:..αποτελεσμα αυτου : να εχω και την μοναδικη μου ασχημη εμπειρια στην καταδυση, μενωντας εντελως μονος μου στα 30 σχεδον μετρα, βλεπωντας μονο φυσαλλιδες να ερχονται απο κατω μου, μην βλεπωντας τιποτα γυρω μου πανω απο 5 μετρα παρα μονο θολουρα, να πανικοβληθω και σε χρονο dt να εχω βρεθει στην επιφανεια τουλαχιστον 100 μετρα μακρυα απο το σκαφος....ευτυχως γλιτωσαμε απο τα χειροτερα αλλα απο τοτε ειχα πει "Τερμα οι καταδυσεις "...ειχα φοβηθει πολυ ..:(
Τελος παντων, μετα απο καποιες πιεσεις απο φιλους που δεχτηκα ( που ομολογω να πω οτι με ξαναεφεραν στον χωρο της καταδυσης, και για να ανγνωριζουμε και την βοηθεια τους επωνυμως ειναι ο Σταθης:worship: - ο γνωστος Divebuddy :2drunk:- που τωρα εχε μετακομισει στην Κρητη και κανουμε μαυρα ματια να τον δουμε !)ξαναρχισα να βουταω οπως ακριβως ηθελα....
χαλαρα,χωρις αγχος, οποτε ηθελα και οπως ηθελα....
εμαθα πολλα μαζι του που πιστευω οτι ΔΕΝ θα τα μαθαινα αμα συνεχιζα να βουταω με το καταδυτικο....απεκτησα καποια αυτοπεποιθηση που μου χρειαζοταν....πηγα και στις Μαλβιδες γαμηλιο ταξιδι μετα, εκανα και εκει καποιες πραγματικα υπεροχες καταδυσεις και φυσικα ειδα και το επιπεδο των καταδυτικων υπηρεσιων που μου προσφεραν και επαθα πλακα....και εκει πραγματικα δεν λυπηθηκα τα $300 που εδωσα για τις 7 βουτιες που εκανα !!
απο τοτε εχω ξαναβουτηξει με διαφορα καταδυτικα και στην Ελλαδα...αλλα γενικα λογο της φυσης των βουτιων που σου προσφερουν και αυτης της οχλοκατασταση δεν τα προτιμω....
εγω, πχ, θελω να κανω βουτιες ρηχες να χαζευω και να ξελαμπικαρω κατω απο το νερο....ποιο καταδυτικο θα με παρει οταν ολοι οι αλλοι πελατες του θελουν να κανουν μια πιο "σοβαρη" βουτια ?
τελος παντων.....το καταδυτικο που λεει ο Γιωργος παραπανω οντως το θεωρω ενα απο τα καλυτερα και πιο αρτια εξοπλισμενα και αψογα σε παροχη υπηρεσιων καταδυτικα στην περιοχη των Αθηνων. οντως φιλε gmav υπαρχουν και στην Ελλαδα καταδυτικα που εχουν αποθηκευτικους χωρους για να μην κουβαλας σπιτι σου τα πραγματα, φουσκωτα με τεντα για να μην σε τρωει ο ηλιος , αξιοπιστα υλικα κτλ, κτλ, κτλ ..
ειχα βουτηξει αρκετες φορες και με τα παιδια, προ Γιωργου εποχης γιατι δεν τον θυμαμαι καθολου τον Γιωργο .... απλα......τωρα πια....πιο πολυ θα ευχαριστηθω να παω να παρω 1 μπουκαλα και να βουτηξω με καποιον φιλο καπου χαλαρα παρα να "κυνηγαω" καποιους αλλους !
...
Είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ φαίνεται ένε μεγάλο μέρους δυτών να αποφεύγει τα καταδυτικά δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα diving club, λέσχη δηλαδή μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως υπάρχει σε πολλές ευρωπαικές χώρες. Food for thought?
Ξέρω τουλάχιστον 1 στη επαρχία της Λεμεσού όπου και μένω. Υπάρχει και στη Λάρνακα απ' οτι άκουσα. Ισως και αλλού.
τελος παντων.....το καταδυτικο που λεει ο Γιωργος παραπανω οντως το θεωρω ενα απο τα καλυτερα και πιο αρτια εξοπλισμενα και αψογα σε παροχη υπηρεσιων καταδυτικα στην περιοχη των Αθηνων. οντως φιλε gmav υπαρχουν και στην Ελλαδα καταδυτικα που εχουν αποθηκευτικους χωρους για να μην κουβαλας σπιτι σου τα πραγματα, φουσκωτα με τεντα για να μην σε τρωει ο ηλιος , αξιοπιστα υλικα κτλ, κτλ, κτλ ...
Και να μην σου πω οτι δεν ειναι μονο ενα :fioufiou:
Ξεκινώντας τις καταδύσεις, χωρίς να έχω κανέναν φίλο στον χώρο, αναγκαστικά απευθύνθηκα σε καταδυτικά κέντρα.
Έχοντας όμως όρεξη να βουτάω τουλάχιστον 2 -3 φορές την εβδομάδα, σύντομα διαπίστωσα ότι ''είναι πολλά τα λεφτά Άρη…'', δεδομένου ότι δεν είχα και όλο τον εξοπλισμό...:rolleyes:
Άρχισα να βουτάω μόνη μου, με άτομα που γνώρισα στα καταδυτικά και που είχαν αρκετή εμπειρία ώστε να νιώθω σχετική ασφάλεια…(ναι, κάποια στιγμή θα μαγειρέψεις μόνος σου, αλλά την πρώτη φορά θες και την ''μαμά'' να επιβλέπει…:madwife:).
Σύντομα πήρα και εξοπλισμό…
Συνεχίζοντας να έχω την ίδια συχνότητα στις βουτιές μου (2-3 φορές την εβδομάδα), και κόστος για βουτιά από καταδυτικό μόλις 5ευρώ λιγότερο από τότε που νοίκιαζα τον μισό εξοπλισμό, αποφεύγω συστηματικά βουτιές με καταδυτικά.:angyr:
Θεωρώ υπερβολικά μεγάλο το ποσό των 35ευρώ για βουτιές στον Αργοσαρωνικό και για dive sites τα οποία δεν διαφέρουν και σε πολύ από τις βουτιές από την παραλία, και που με το σκάφος φτάνεις σε 15-20' (των 50ευρώ το θεωρώ απλά γελοίο, εκτός αν μου τάξουν πως θα δω περισσότερους φαλαινοκαρχαρίες από αυτούς που είδε ο Αντρέας στις Μαλδίβες...). Καλή η ντουζιέρα, η τέντα, οι καραμελίτσες και ο καφές που θα φτιάξεις στο καταδυτικό, αλλά…too much!!!:worship:
Τελικά βουτάω με καταδυτικό μόνο στις σπάνιες περιπτώσεις που δεν έχω άλλη επιλογή, ενώ αν είχα ένα κόστος γύρω στα 25ευρώ (τόσο είναι περίπου ο ρεφενές που βάζουμε για βόλτα με σκάφος φίλου και βουτιά αν γουστάρουμε…), ασφαλώς και θα βουτούσα πάρα πολύ συχνότερα…
Και φυσικά να μην αναφέρω ''ομορφιές'' σαν αυτές που σημειώνει ο Yiannis και οι οποίες επιτρέψτε μου να πω ότι…συμβαίνουν και στις ''καλύτερες οικογένειες''…:evil:
Δευτέρα γύρισα στη δουλειά από διακοπές γι αυτό δεν έλαβα μέρος και εγώ στη συζήτηση-7σέλιδη:).
Χαίρομαι που άνοιξα τέτοια ''κουβέντα'' όσο και αν μερικές φορές βγήκα από τα ρούχα μου ή απ' τη στολή μου - αν προτιμάτε.
Οι απόψεις του Φοίβου και του Κυπραίου με εκφράζουν απόλυτα οπότε σύμφωνα με τον Δελβερούδη αποτελώ και εγώ μια εξαίρεση:D.
Πάντως, η προσπάθεια που κάνει κάποιος να αλλάξει την άποψη του άλλου, μέσα σε ένα φόρουμ, μου θυμίζει κάτι τέτοιο:banghead:.
Δεν πέφτει με τίποτε!!!
Θεωρώ υπερβολικά μεγάλο το ποσό των 35ευρώ για βουτιές στον Αργοσαρωνικό και για dive sites τα οποία δεν διαφέρουν και σε πολύ από τις βουτιές από την παραλία, και που με το σκάφος φτάνεις σε 15-20' (των 50ευρώ το θεωρώ απλά γελοίο, εκτός αν μου τάξουν πως θα δω περισσότερους φαλαινοκαρχαρίες από αυτούς που είδε ο Αντρέας στις Μαλδίβες...). Καλή η ντουζιέρα, η τέντα, οι καραμελίτσες και ο καφές που θα φτιάξεις στο καταδυτικό, αλλά…too much!!!:worship:
Τελικά βουτάω με καταδυτικό μόνο στις σπάνιες περιπτώσεις που δεν έχω άλλη επιλογή, ενώ αν είχα ένα κόστος γύρω στα 25ευρώ (τόσο είναι περίπου ο ρεφενές που βάζουμε για βόλτα με σκάφος φίλου και βουτιά αν γουστάρουμε…), ασφαλώς και θα βουτούσα πάρα πολύ συχνότερα…
Δε θέλω να κάνω διαφήμιση αλλά έκανα τις βουτιές που ήθελα και θα έκανα και αυτές που ονειρευόμουν να κάνω, αν δεν είχε 7αρια σε μόνιμη βάση, με καταδυτικό που έχετε στην Αθήνα (ευρύτερη περιοχή). Ούτε περιορισμούς σε χρόνους ούτε σε μέρη ούτε πουθενά.
Οπότε τα 35 ή τα 50 ανάλογα με τη βουτιά ήταν value for money.
Τελικά μήπως πρέπει να κάνουμε μια λίστα με τα καταδυτικά και τις τιμές τους;
Θα βοηθήσουμε λιγάκι τον ανταγωνισμό και τα μέλη του forum θα μπορούν να καταλαβαίνουν τι τους γίνεται και πότε τους πιάνουν το (εεεε) :o
:D
Andreas Triantopoulos
17-09-08, 11:30
Τελικά μήπως πρέπει να κάνουμε μια λίστα με τα καταδυτικά και τις τιμές τους;
Θα βοηθήσουμε λιγάκι τον ανταγωνισμό και τα μέλη του forum θα μπορούν να καταλαβαίνουν τι τους γίνεται και πότε τους πιάνουν το (εεεε) :o
:D
Με ή χωρίς απόδειξη?;)
:cheesy:
Χααχαχα
Εννοείτε με απόδειξη
Μπορούμε να ζητήσουμε από καταδυτικά που γνωρίζουμε να μας στείλουν τους τιμοκαταλόγους τους. Τώρα αν στους "δικούς τους" κάνουν άλλες τιμές αυτό είναι άλλο βιολί και προσωπικά δεν με νοιάζει. Θα μπορούν να κάνουν τα μέλη και διορθώσεις (ιδιαίτερα αν υπάρχουν και περιπτώσεις εξαιρέσεων που δεν αναγράφονται στους τιμοκαταλόγους όπως ναυάγια κτλ)
Με ή χωρίς απόδειξη?;)
Γιατί υπάρχει καταδυτικό που δεν δίνει απόδειξη;:angyr:
Ή αν δεν μου δώσουν θα πρέπει να πιστέψω πως μου κάνουν έκπτωση; :madwife:
Andreas Triantopoulos
17-09-08, 12:14
:cheesy:
Χααχαχα
Εννοείτε με απόδειξη
Μπορούμε να ζητήσουμε από καταδυτικά που γνωρίζουμε να μας στείλουν τους τιμοκαταλόγους τους. Τώρα αν στους "δικούς τους" κάνουν άλλες τιμές αυτό είναι άλλο βιολί και προσωπικά δεν με νοιάζει. Θα μπορούν να κάνουν τα μέλη και διορθώσεις (ιδιαίτερα αν υπάρχουν και περιπτώσεις εξαιρέσεων που δεν αναγράφονται στους τιμοκαταλόγους όπως ναυάγια κτλ)
Για δοκίμασε να πάρεις τιμοκαταλόγους... στοιχηματίζω ότι θα δυσκολευτείς πολύ!;)
Νομίζω ότι κάθε σοβαρός επαγγελματίας θα απαντήσει.
Όποιος δεν μπορεί να δώσει αυτές τις πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει προσωπικά μου δίνει ένα ακόμα λόγο να μην προτιμώ τα καταδυτικά κέντρα για τις βουτιές μου.
Andreas Triantopoulos
17-09-08, 13:04
Όποιος δεν μπορεί να δώσει αυτές τις πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει προσωπικά μου δίνει ένα ακόμα λόγο να μην προτιμώ τα καταδυτικά κέντρα για τις βουτιές μου.
Φίλε Νεοκλή καλά τα λές αλλά την πραγματικότητα τα καταδυτικά δεν θέλουν να δημοσιοποιούν τιμοκατάλογο διότι η εφορία μετά μπορεί να διασταυρώσει τις "αποδείξεις" των €10 με τον τιμοκατάλογο των €35 και BINGO, να ζητήσει φόρους (προς Θεού)...;)
βρε καλά μας κάνουν !!!!!!!!!!:o
:thumbdn::thumbdn::thumbdn:
Χρηστος Ευθυμιου
17-09-08, 18:55
Ο κάθε σοβαρός επαγγελματίας ανακοινώνει στην αρχή της σεζόν τις υπηρεσίες που προσφέρει και ποιο είναι το κόστος.
Ρίξτε μια ματιά ποιο κάτω και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Πριν αρχίσει η σεζόν υπάρχει πάντα ολοκληρωμένος τιμοκατάλογος για όλες τις υπηρεσίες.
http://www.korfudiving.com/EN/html/Preise/pricelist.html
Το Πρόγραμμα από 15.Μαίου μέχρι 10 Οκτωβρίου:
Ξέρεις ακριβώς πότε θα βουτήξεις.
Από Κυριακή έως Παρασκευή πρώτη βουτιά 9.00 - 13.00, δεύτερη βουτιά 14.30 - 18.00. Σάββατο (ημέρα ξεκούρασης για το προσωπικό)
Ενδεικτικές τιμές.
10 βουτιές 23 Ευρώ / βουτιά ανεξάρτητα από την εποχή (ισχύει και τον Αύγουστο).
Από 10 βουτιές και πάνω 20 Ευρώ / βουτιά.
Οργάνωση: Από πριν ξέρεις σε μια συγκεκριμένη μέρα με ποιόν συνοδό θα βουτήξεις.
http://www.korfudiving.com/EN/PDF/Crewkalender2008.pdf
Ανακοίνωση για το 2009: Εκπαιδευτικό σεμινάριο σπηλαιοκατάδυσης (μόνο για εκπαιδευτές).
http://www.ausbildung.vdst.de/inhalt/tl-pruefungen2009/ausschreibung_grotte_korfu09.pdf
Οι άνθρωποι έχουν προγραμματισμό σωστή διαχείριση και οι πελάτες ξέρουν από πριν τις υπηρεσίες που θα έχουν και πόσο θα πληρώσουν.
Ας το δουν λίγο οι δικοί μας, η σωστή οργάνωση, οι προσφερόμενες υπηρεσίες και η συνέπεια φέρνει τελικά την επιτυχία. :thumbup:
Γερμανός ο boss αν αυτό σας λέει κάτι...;)
Ήθελα να πω κάτι σχετικά με τις τιμές που παίζουν στην ''πιάτσα''...
Συζητώντας το συγκεκριμένο thread με την παρέα το προηγούμενο ΣΚ, αναφερθήκαμε σε μια κραυγαλέα περίπτωση, από αυτές που σε κάνουν να αναρρωτιέσαι ''που είναι επιτέλους η μπάλλα βρε παιδιά;...'':confused:
Προ διετίας, μια εκδρομή σε γνωστό ναυάγιο του Aργοσαρωνικού, διαφημιζόταν με κόστος 80ευρώ. Συμμετοχές ελάχιστες...
Κάποιος επιχειρηματίας τόλμησε και έδωσε προσφορά 40ευρώ. Μαζεύτηκαν 40άτομα και αν υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς θα μαζεύονταν άλλα 40!
Σήμερα, και ενώ η τιμή του συγκεκριμένου ναυαγίου έχει ''πέσει'' στα 50ευρώ (έπεσε η τιμή της βενζίνης; όχι!...ανταγωνισμό το λένε...:evil:), συνεχίζουμε να βλέπουμε μεγάλο καταδυτικό να μας κάνει την απίστευτη τιμή/προσφορά των 70ευρώ για το εν λόγω ναυάγιο...
Και αναρρωτιέμαι...
Εκτός από κάποιον νέο, άψαχτο και άσχετο, ποιος θα πάει να βουτήξει με αυτό το καταδυτικό;
Και όταν αυτός ο νέος, άψαχτος και άσχετος, γίνει λίγο σχετικός, τι θα συμβεί;
Και πόσο αυτό το καταδυτικό θα συνεχίσει να επιβιώνει με αυτές τις τακτικές;
Όταν μάλιστα, εκτός από τον ντόπιο ανταγωνισμό που ευτυχώς συνεχώς ανεβαίνει, έχει να αντιμετωπίσει και τον εισαγώμενο...:fioufiou:
50 ευρώ πλήρωσα για να πάω στο Thistlegorm (πακέτο 11 καταδύσεων 200 ευρώ + 30 ευρώ για το ναυάγιο (4 ώρες ταξίδι)
Οπότε ούτε σαν τουρίστας στην Ελλάδα, δεν πρόκειτε να πληρώσω 70 ευρώ για κατάδυση εκτός και αν το δικαιολογεί η απόσταση. Γα 30 & 60 λεπτά ταξίδι με σκάφος δεν υπάρχει περίπτωση.
Προ διετίας, μια εκδρομή σε γνωστό ναυάγιο του Aργοσαρωνικού, διαφημιζόταν με κόστος 80ευρώ. Συμμετοχές ελάχιστες...
Κάποιος επιχειρηματίας τόλμησε και έδωσε προσφορά 40ευρώ. Μαζεύτηκαν 40άτομα και αν υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς θα μαζεύονταν άλλα 40!
Σήμερα, και ενώ η τιμή του συγκεκριμένου ναυαγίου έχει ''πέσει'' στα 50ευρώ (έπεσε η τιμή της βενζίνης; όχι!...ανταγωνισμό το λένε...:evil:), συνεχίζουμε να βλέπουμε μεγάλο καταδυτικό να μας κάνει την απίστευτη τιμή/προσφορά των 70ευρώ για το εν λόγω ναυάγιο...
Και αναρρωτιέμαι...
Εκτός από κάποιον νέο, άψαχτο και άσχετο, ποιος θα πάει να βουτήξει με αυτό το καταδυτικό;
Και όταν αυτός ο νέος, άψαχτος και άσχετος, γίνει λίγο σχετικός, τι θα συμβεί;
Και πόσο αυτό το καταδυτικό θα συνεχίσει να επιβιώνει με αυτές τις τακτικές;
Όταν μάλιστα, εκτός από τον ντόπιο ανταγωνισμό που ευτυχώς συνεχώς ανεβαίνει, έχει να αντιμετωπίσει και τον εισαγώμενο...:fioufiou:
Emmy φαντάζομαι αναφέρεσαι στο Avantis...
Οι τιμές όπως καλά ξέρεις επηρεάζονται και απο τον παράγοντα προσφορά και ζήτηση..
Και στις 2 περιπτώσεις που αναφέρεις, (των 50 & 70 Ευρώ) πρέπει να δούμε τι προσφέρει το κάθε καταδυτικό...
πχ άλλο είναι να φεύγεις απο την μαρίνα Αλίμου ή Πειραιά (βλέπε πχ Ποζίδης) και άλλο να πρέπει να πας στο Λαγονήσι να φύγεις με τον Ρούμπο ή το Diving Store. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να υπολογίσεις στο πίσω μέρος του μυαλό σου ότι είναι διαφορτετικές οι αποστάσεις και για αυτούς αλλά και για σένα.
Άλλος παράγοντας είναι οι υπηρεσίες... μιλάμε για μια μόνο βουτιά ή το ένα καταδυτικό σου προσφέρει και 2η βουτιά και μπάνιο, που σημαίνει ολοήμερη εκδρομή;
Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι το σκάφος... μήπως με το ένα θα πας με φουσκωτό και θα χτυπηθείς/ψηθείς στον ήλιο ενώ το άλλο είναι μεγάλο πολυεστερικό με τέντα όπου θα πάς πιο αργά αλλά πιο άνετα; Μήπως στην μια περίπτωση θα είναι γεμάτο δύτες (όλοι οι καλοι χωρανε) ενώ στο άλλο υπάρχει ελευθερία χώρου;;
Μήπως το ένα καταδυτικό θα αποαζχολήσει 3 άτομα ώστε ο ένας να μείνει στο σκάφος για ασφάλεια, και άλλος να πάει με τους πιο έμπειρους στο βαθύ κομμάτι του ναυαγίου και άλλος στο ρηχό;; Θυμάμαι πριν 2 χρόνια που κάποια παιδιά είχαν πάει στο Eurobalker και η βουτιά κράτησε 20 λεπτά μιας και σε κάποιους είχε τελείωσει ο άερας, με αποτέλεσμα κάποιοι να βγούν με 50 bar στις 12λιτρες και κάποιοι με 100 στις 18λιτρες που είχαν μαζί τους.
ΥΓ. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, καλό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.. πχ 50 ευρώ το είδα στον Ποζίδη ενώ ο Ρούμπος το χρεώνει 70 και ο Sacco 60...
Andreas Triantopoulos
18-09-08, 10:14
Ο κάθε σοβαρός επαγγελματίας ανακοινώνει στην αρχή της σεζόν τις υπηρεσίες που προσφέρει και ποιο είναι το κόστος.
Ρίξτε μια ματιά ποιο κάτω και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Πριν αρχίσει η σεζόν υπάρχει πάντα ολοκληρωμένος τιμοκατάλογος για όλες τις υπηρεσίες.
http://www.korfudiving.com/EN/html/Preise/pricelist.html
Το Πρόγραμμα από 15.Μαίου μέχρι 10 Οκτωβρίου:
Ξέρεις ακριβώς πότε θα βουτήξεις.
Από Κυριακή έως Παρασκευή πρώτη βουτιά 9.00 - 13.00, δεύτερη βουτιά 14.30 - 18.00. Σάββατο (ημέρα ξεκούρασης για το προσωπικό)
Ενδεικτικές τιμές.
10 βουτιές 23 Ευρώ / βουτιά ανεξάρτητα από την εποχή (ισχύει και τον Αύγουστο).
Από 10 βουτιές και πάνω 20 Ευρώ / βουτιά.
Οργάνωση: Από πριν ξέρεις σε μια συγκεκριμένη μέρα με ποιόν συνοδό θα βουτήξεις.
http://www.korfudiving.com/EN/PDF/Crewkalender2008.pdf
Ανακοίνωση για το 2009: Εκπαιδευτικό σεμινάριο σπηλαιοκατάδυσης (μόνο για εκπαιδευτές).
http://www.ausbildung.vdst.de/inhalt/tl-pruefungen2009/ausschreibung_grotte_korfu09.pdf
Οι άνθρωποι έχουν προγραμματισμό σωστή διαχείριση και οι πελάτες ξέρουν από πριν τις υπηρεσίες που θα έχουν και πόσο θα πληρώσουν.
Ας το δουν λίγο οι δικοί μας, η σωστή οργάνωση, οι προσφερόμενες υπηρεσίες και η συνέπεια φέρνει τελικά την επιτυχία. :thumbup:
Οι άνθρωποι είανι ΓΕΡΜΑΝΟΙ, έχουν μάθει να πληρώνουν φόρους και ξέρουν τι σημαίνει επαγγελματισμός!!
...
Θυμάμαι πριν 2 χρόνια που κάποια παιδιά είχαν πάει στο Eurobalker και η βουτιά κράτησε 20 λεπτά μιας και σε κάποιους είχε τελείωσει ο άερας, με αποτέλεσμα κάποιοι να βγούν με 50 bar στις 12λιτρες και κάποιοι με 100 στις 18λιτρες που είχαν μαζί τους.
...
Αυτό είναι κάτι άλλο που το χοντρό μου κεφάλι δεν μπορεί να καταλαβει.
Γιατί να βγούν όλοι και όχι μόνο τα ζευγάρια που έχουν χαμηλό απόθεμα αέρα? Οι υπόλοιποι συνεχίζουν τη κατάδυση τους.
Οι άνθρωποι είανι ΓΕΡΜΑΝΟΙ, έχουν μάθει να πληρώνουν φόρους και ξέρουν τι σημαίνει επαγγελματισμός!!
:thumbup::thumbup:
Τι να λέμε τώρα; Ότι 70 ευρώ είναι μια λογική τιμή για να παω στο Avantis;
Επειδή θα έχει τέντα; Και τι με νοιάζει απο πια μαρίνα θα φύγει το σκάφος; Μήπως του είπα να έρθει να με πάρει από το σπίτι;
Ίσως λέω ίσως, τα έξοδα να είναι περισσότερα, οι συνθήκες πιο δύσκολες (και άρα φθορές σε σκάφη και εξοπλισμό) αλλά...
Το προϊόν (Avantis) είναι συγκεκριμένο και δεν μπορεί να κοστολογείται 70 και 80 ευρώ. Θες να βγάλεις 700 ευρώ; Πρέπει να το σκεφτείς λίγο πιο έξυπνα και μία βουτιά 70 ευρώ δεν είναι εξυπνάδα. Ο άλλος νοιώθει ότι τον εκμεταλλεύεσαι και μπορεί να κερδίσεις τα 70 σήμερα έχασες όμως τα 30 αύριο.
Τι να λέμε τώρα; Ότι 70 ευρώ είναι μια λογική τιμή για να παω στο Avantis;
Επειδή θα έχει τέντα; Και τι με νοιάζει απο πια μαρίνα θα φύγει το σκάφος; Μήπως του είπα να έρθει να με πάρει από το σπίτι;
Ο ένας σου λέει να κάνεις 30χλμ στην παραλιακή και ο άλλος 3 χλμ.. δεν είναι το ίδιο, κυρίως για σένα (τον πελάτη).
Ίσως λέω ίσως, τα έξοδα να είναι περισσότερα, οι συνθήκες πιο δύσκολες (και άρα φθορές σε σκάφη και εξοπλισμό) αλλά...
Το προϊόν (Avantis) είναι συγκεκριμένο και δεν μπορεί να κοστολογείται 70 και 80 ευρώ. Θες να βγάλεις 700 ευρώ; Πρέπει να το σκεφτείς λίγο πιο έξυπνα και μία βουτιά 70 ευρώ δεν είναι εξυπνάδα. Ο άλλος νοιώθει ότι τον εκμεταλλεύεσαι και μπορεί να κερδίσεις τα 70 σήμερα έχασες όμως τα 30 αύριο.
Εάν σε χρεώσει 35 ευρώ για τις Φλέβες, πόσο πιστεύεις ότι πρέπει να σε χρεώσει για 2 βουτιές σε ολοήμερη εκδρομή σε απόσταση 3πλάσια απο τις Φλέβες;; Εσύ πόσο θα χρέωνες;;
Βάλε τα έξοδα του προσωπικού για ολόκληρη την ημέρα, την βενζίνη, την χρήση του σκάφους, και θα δεις ότι ίσως σε συμφέρει να κάνεις μόνο discover στην παραλία ή 2 βουτιές στις Φλέβες
Όλα αυτά τα λέω γιατί πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσουμε να τα κρίνουμε όλα με την τιμή αλλά να βάζουμε μέσα και τον παράγοντα ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Μόνο έτσι θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες αλλιώς όλοι θα κοιτάνε πως να μειώσουν τα έξοδα, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί σε βάρος της ποιότητας
Εάν σε χρεώσει 35 ευρώ για τις Φλέβες, πόσο πιστεύεις ότι πρέπει να σε χρεώσει για 2 βουτιές σε ολοήμερη εκδρομή σε απόσταση 3πλάσια απο τις Φλέβες;; Εσύ πόσο θα χρέωνες;;
Εγώ θα το πάω ανάποδα...
Αν οι φλέβες έχουν 70 ευρώ, πόσο θα πρέπει να έχει το AVANTIS; :evil:
Τι θέλει να πει η ποιήτρια πρωί-πρωί;:confused:
Ότι οι υπερτιμολογημένες βουτιές, δεν θα έπρεπε να αποτελούν βάση σύγκρισης...
Σε τελική, ας τα βάλουμε κάτω και να δούμε ποια είναι τα τρομέρα έξοδα του σκάφους, της βενζίνης, των συνοδών κλπ κλπ κλπ....:fioufiou:
δηλαδη αμα παω 20 ατομα στο Avanti με €70 το ατομο κανω ενα μεροκαματο γυρω στα €1400...
το κανω αυτο 2 φορες τον μηνα που σημαινει €2800 !
τις υπολοιπες μερες του μηνα ( τις υπολοιπες 28 μερες δηλαδη γιατι δεν εχουμε Σαββατα και Κυριακες καθομαστε) κανω βουτιες απο την παραλια ή σε κοντινα μερη με το σκαφακι μου σε μεσο ορο 5 ατομα την ημερα ( μπορει να λεω λιγα αλλα μιλαω για μεσο ορο ημερας !!), χρεωνοντας €30 το ατομο την βουτια ( πολυ καλη τιμη πιστευω)..
εχουμε λοιπον :
5 ατομα την ημερα * 28 ημερες * €30 = €4200 τον μηνα απο τις αλλες βουτιες !
€4200 + €2800 = €7000 τον μηνα !
χωρις να υπολογιζουμε μαθηματα κτλ, κτλ,
αμα τα 5 ατομα δεν ειναι 5 αλλα 7-8 την ημερα ΜΟ και τα €30 δεν ειναι €30 αλλα €35 το νουμερο σχεδον διπλασιαζεται !
α...............και μαυρα παντα ε ?
ρε σεις...........
.
.
..
.
.
.
:confused:
.
.
.
.
.
ποιος ενδιαφερεται για bussines? :confused:
Τα έξοδα συνοδών δεν είναι πάγιο κόστος?
Είτε κοντά πας ή μακριά ή για 1 βουτιά ή για 2 ή και καθόλου δεν είναι το ίδιο το κόστος? Αυτούς τους ανθρώπους που εργοδοτεί το καταδυτικό θα τους πληρώσει είτε πάνε για 1, 2, 3 βουτιές είτε μεταφέρουν τον κ@λο τους από την μία καρέκλα στην άλλη
Andreas Triantopoulos
18-09-08, 12:06
δηλαδη αμα παω 20 ατομα στο Avanti με €70 το ατομο κανω ενα μεροκαματο γυρω στα €1400...
το κανω αυτο 2 φορες τον μηνα που σημαινει €2800 !
τις υπολοιπες μερες του μηνα ( τις υπολοιπες 28 μερες δηλαδη γιατι δεν εχουμε Σαββατα και Κυριακες καθομαστε) κανω βουτιες απο την παραλια ή σε κοντινα μερη με το σκαφακι μου σε μεσο ορο 5 ατομα την ημερα ( μπορει να λεω λιγα αλλα μιλαω για μεσο ορο ημερας !!), χρεωνοντας €30 το ατομο την βουτια ( πολυ καλη τιμη πιστευω)..
εχουμε λοιπον :
5 ατομα την ημερα * 28 ημερες * €30 = €4200 τον μηνα απο τις αλλες βουτιες !
€4200 + €2800 = €7000 τον μηνα !
χωρις να υπολογιζουμε μαθηματα κτλ, κτλ,
αμα τα 5 ατομα δεν ειναι 5 αλλα 7-8 την ημερα ΜΟ και τα €30 δεν ειναι €30 αλλα €35 το νουμερο σχεδον διπλασιαζεται !
α...............και μαυρα παντα ε ?
ρε σεις...........
.
.
..
.
.
.
:confused:
.
.
.
.
.
ποιος ενδιαφερεται για bussines? :confused:
Η αριθμητική σου είναι λανθασμένη... Εάν τα πράγματα είχαν όπως λές οι ιδιοκτήτες καταδυτικών θα ήταν πλούσιοι...
Ποιές 28 μέρες? Ποιο καταδυτικό δουλεύει μεσοβδόμαδα στην Αττική? KANENA.
20 άτομα στο Avantis? Ποιός έχει σκάφος για 20 δύτες? ΚΑΝΕΝΑΣ. Για να πάς 20 άτομα θέλεις τουλάχιστον 2 σκάφη (δύο οδηγούς, διπλές βενζίνες κλπ). Και νομίζεις ότι είναι εύκολο να βρείς 20 άτομα για βουτιά στο AVANTIS? και να τα βρείς, οι μισοί θα φύγουνε εάν μάθουνε ότι τα είναι 20 και 2+ divemasters μες το νερό.
Άσε που το χειμώνα δεν τον λαμβάνεις υπόψη...πόσοι νομίζεις βουτάνε Ιανουάριο ή Μάρτιο? Άντε να έχεις max 10 δύτες το Σ/Κ και μόνο μία βουτιά γιατί κρυώνουν...
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα... θα είχαμε όλοι ανοίξει καταδυτικά να βγάζουμε 7K το μήνα...;)
Τα έξοδα συνοδών δεν είναι πάγιο κόστος?
Είτε κοντά πας ή μακριά ή για 1 βουτιά ή για 2 ή και καθόλου δεν είναι το ίδιο το κόστος? Αυτούς τους ανθρώπους που εργοδοτεί το καταδυτικό θα τους πληρώσει είτε πάνε για 1, 2, 3 βουτιές είτε μεταφέρουν τον κ@λο τους από την μία καρέκλα στην άλλη
Εγώ πάλι γιατί έχω καταλάβει κάτι άλλο? :confused::confused:
Ότι δηλαδή αν όχι οι περισσότεροι πολλοί εξ αυτών δεν παίρνουν δεκάρα τσακιστή για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, αλλά τις ανταλλάσσουν με κάποιο/α πτυχίο/α.
Σύμφωνοι, και αυτό έχει κάποιο κόστος για το κ.κ. αλλά πιστεύω δεν συγκρίνεται το να έχεις έναν υπάλληλο με το να κάνεις κάποια δωρεάν σχολεία, ε???
Εγώ ξέρω ότι όταν σκέφτομαι να κάνω μια επιχείρηση βλέπω τα έξοδα, βλέπω και πόσο μπορώ να χρεώσω μια υπηρεσία και αποφασίζω αν αξίζει το ρίσκο. Δεν βλέπω το ρίσκο, τα έξοδα και χρεώνω όσα μου λείπουν.
Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν καλά ότι δεν θα τσιγκουνευτώ προκειμένου να έχω καλές υπηρεσίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνω πότε αυτό αρχίζει να γίνεται κοροϊδία. Φυσικά και θέλω ποιότητα, τόσο στην οργάνωση, στην ευκολία, όσο και στην ασφάλεια. Νομίζω ότι τα 30-35 ευρώ είναι το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτά. Το πόσο ακριβά ή φτηνά πουλάω κάτι δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το κόστος. Έχει να κάνει και με το πόσα χρήματα κρίνει ο πελάτης μου ότι αξίζει αυτό που του δίνω. Όταν βγήκε η κινητή τηλεφωνία οι εταιρίες είχαν το 1/100 των υπαλλήλων που έχουν σήμερα, 1/1000 του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων που έχουν σήμερα. Πόσο κόστιζε τότε το τηλεφώνημα και πόσο τώρα;
Με αυτά το 30 ευρώ ζούνε τόσα χρόνια, με αυτά αγοράζουν τα σκάφη και τις μηχανές τους και με αυτά πληρώνουν (πληρώνουν; ) το προσωπικό τους (ο τρόπος πληρωμής του προσωπικού των καταδυτικών είναι άλλο κεφάλαιο πολύ πονεμένο), με αυτά αγοράζουν εξοπλισμούς με αυτά κάνουν τα πάντα έως σήμερα. Αντί να προσπαθούν να πάρουν περισσότερα από την κάθε βουτιά των ανθρώπων που τους πληρώνουν τόσα χρόνια ας κοιτάξουν πως θα τους επισκεπτόμαστε συχνότερα, να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες κι ας κοιτάξουν να γεμίσουν την εβδομάδα τους με βουτιές. Δεν λέει κανείς ότι είναι εύκολο αλλά όποιος θέλει τα εύκολα και τα σίγουρα ας πάει στο δημόσιο.
Andreas Triantopoulos
18-09-08, 14:26
Με αυτά το 30 ευρώ ζούνε τόσα χρόνια, με αυτά αγοράζουν τα σκάφη και τις μηχανές τους και με αυτά πληρώνουν (πληρώνουν; ) το προσωπικό τους (ο τρόπος πληρωμής του προσωπικού των καταδυτικών είναι άλλο κεφάλαιο πολύ πονεμένο), με αυτά αγοράζουν εξοπλισμούς με αυτά κάνουν τα πάντα έως σήμερα. Αντί να προσπαθούν να πάρουν περισσότερα από την κάθε βουτιά των ανθρώπων που τους πληρώνουν τόσα χρόνια ας κοιτάξουν πως θα τους επισκεπτόμαστε συχνότερα, να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες κι ας κοιτάξουν να γεμίσουν την εβδομάδα τους με βουτιές. Δεν λέει κανείς ότι είναι εύκολο αλλά όποιος θέλει τα εύκολα και τα σίγουρα ας πάει στο δημόσιο.
:thumbup::thumbup::thumbup:
Εγώ πάλι γιατί έχω καταλάβει κάτι άλλο? :confused::confused:
Ότι δηλαδή αν όχι οι περισσότεροι πολλοί εξ αυτών δεν παίρνουν δεκάρα τσακιστή για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, αλλά τις ανταλλάσσουν με κάποιο/α πτυχίο/α.
Σύμφωνοι, και αυτό έχει κάποιο κόστος για το κ.κ. αλλά πιστεύω δεν συγκρίνεται το να έχεις έναν υπάλληλο με το να κάνεις κάποια δωρεάν σχολεία, ε???
Δηλαδή κόστος μηδέν για το καταδυτικό. Έχει δωρεάν παιδί για όλες τις δουλειές με αντίτιμο να παρέχει σχολείο σε μειωμένη τιμή.
Δεν νομίζω ότι τα σχολεία παρέχονται δωρεάν!
Θεωρω οτι δεν πρεπει να ειμαστε εξ'ορισμου αρνητικοι με τους επαγγελματιες παροχους . Πιστευω και ξερω πως υπαρχουν πολυ αξιολογοι και εμπιστοι ανθρωποι σε αυτον τον κλαδο και αξιζει να αναδειχθουν . Οι υπολοιποι απλα θα εκλειψουν . Σιγουρα κι εγω , βουτωντας τα τελευταια 14 χρονια εχω αναπτυξει ιδιοτροπιες σε αυτο το θεμα . Οταν λοιπον εγω θελω μια βουτια κομμενη και ραμμενη στα μετρα μου , προσπαθω να την οργανωσω με την δικη μου παρεα . Δεν επιδιωκω να ενοχληθω απο τις ομαδικες βουτιες , οι οποιες εχουν περιορισμους . Δεν χρειαζεται ο κοσμος να προσαρμοστει στις δικες μου αναγκες ή ιδιοτροπιες .
Οταν λοιπον βουτω με παροχο , ξερω τους περιορισμους και εγκλιματιζομαι
... Δεν χρειαζεται ο κοσμος να προσαρμοστει στις δικες μου αναγκες ή ιδιοτροπιες .
:thumbup:
Δεν επιδιωκω να ενοχληθω απο τις ομαδικες βουτιες , οι οποιες εχουν περιορισμους . Δεν χρειαζεται ο κοσμος να προσαρμοστει στις δικες μου αναγκες ή ιδιοτροπιες .
+1 (με πόνο ψυχής though :cry:)
Η αριθμητική σου είναι λανθασμένη... Εάν τα πράγματα είχαν όπως λές οι ιδιοκτήτες καταδυτικών θα ήταν πλούσιοι...
20 άτομα στο Avantis? Ποιός έχει σκάφος για 20 δύτες? ΚΑΝΕΝΑΣ. Για να πάς 20 άτομα θέλεις τουλάχιστον 2 σκάφη (δύο οδηγούς, διπλές βενζίνες κλπ). Και νομίζεις ότι είναι εύκολο να βρείς 20 άτομα για βουτιά στο AVANTIS? και να τα βρείς, οι μισοί θα φύγουνε εάν μάθουνε ότι τα είναι 20 και 2+ divemasters μες το νερό.
Άσε που το χειμώνα δεν τον λαμβάνεις υπόψη...πόσοι νομίζεις βουτάνε Ιανουάριο ή Μάρτιο? Άντε να έχεις max 10 δύτες το Σ/Κ και μόνο μία βουτιά γιατί κρυώνουν...
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα... θα είχαμε όλοι ανοίξει καταδυτικά να βγάζουμε 7K το μήνα...;)
Ωραία ας το κάνουμε λίγο πιο συντηριτικό το πλάνο.
1 μήνας = 4 ΣΚ
Κάθε ΣΚ, 4 καταδύσεις (2 το Σ, και 2 το Κ)
σε κάθε κατάδυση 8 άτομα
αξία βουτιάς 35 ευρώ
Σύνολο = 4*4*8*35 = 4480 το μήνα. Μιά χαρά μισθός μου φαίνεται εμένα για κάποιον που έχει δουλέψει 8 ημέρες το μήνα!!!!
Παιδιά μην εστιάζουμε μόνο στην αξία της βουτιάς. Δείτε κι άλλες υπηρεσίες.
Στην Ελλάδα του 2008, στην Ελλάδα που πλέον έχουν ελευθερωθεί η θάλασσες, υπάρχουν καταδυτικά που δεν έχουν Nitrox.
Σήμερα Παρασκευή, έχω τηλεφωνήσει σε 5 καταδυτικά, ζητώντας 2 φιάλες 15lt, με Nitrox32. KANENAΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ!!! Όλοι έχουν 15lt - αέρα, ή 12lt - nitrox, ή καθόλου nitrox. Έπρεπε λέει να τους έχω ενημερώσει νωρίτερα.
Κανένας δεν προσφέρθηκε να μου γεμίσει μια φιάλη και να παω σε 2-3-5-10 ώρες, ή ακόμα και αύριο το πρωί να τις πάρω.
Και μιλάμε για ένα standard μίγμα, γιατί άμα ζητήσεις και κανένα 40άρι τότε .... άντε γειαααααα!!!!
Αυτό είναι service!!!!!!!!
΄Ακης Γκούμας
19-09-08, 15:57
Σύνολο = 4*4*8*35 = 4480 το μήνα. Μιά χαρά μισθός μου φαίνεται εμένα για κάποιον που έχει δουλέψει 8 ημέρες το μήνα!!!![/quote]
Για κάτσε ρε εξυπνάκια...
Ξέρεις την γνώμη μου για τον μικρόκοσμο της κατάδυσης, καθώς και το ότι με αποκαλείς "Εβραίο"... αλλά:
Το 4.480 είναι μικτά έσοδα. Δεν είναι κέρδος!
Το ίδιο ποσό, αφορά 4 το πολύ 5 μήνες τον χρόνο (Διάβασε αυτά που γράφει ο Τριαντόπουλος).
Οι υπόλοιποι 7 είναι 0 ή περίπου μηδέςν.
Η αριθμιτική σου, λοιπόν, διαμορφώνεται ως εξής:
5 Χ 4.480 (Επιμένω: μικτά!) = 22.400
7 Χ 500 = 3.500
΄Αρα, σε έναν χρόνο έχει εισπράξει 25.900.
Αν το διαιρέσεις με το 14 (Τόσοι είναι οι μήνες αμοιβής...) = 1.850 τον μήνα. Μικτά !
Τα δικά σου νούμερα ακολουθώ, έτσι?
Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε το τι σημαίνει "Μικτά".
Και σε ρωτάω: κάτω απο αυτά τα νούμερα, θα άνοιγες και θα συντηρούσες καταδυτικό κέντρο?
Και αυτά να μην είναι τα ποσά, και να είναι τα διπλάσια...
Πάλι η ίδια ερώτηση θα απαντηθεί με ένα ισυρότατο "΄Οχι".
Φιλαράκι, το έχω πεί εκατομύρια φορές:
Η Ελλάδα με τις υποδομές, το πλήθος των δυνητικών πελατών, το μέσο εισόδημα του πολίτη της και τις κλιματολογικές της συνθήκες...
ΔΕΝ είναι η χώρα της Κατάδυσης !
Μπορεί να μην θέλουμε να το ακούμε (όπως δεν θέλουν και όσοι ασχολούνται με την κατάδυση) αλλά έτσι είναι.
Μερικοί γραφικοί εραστές της κατάδυσης θα δημιουργούν τσάτρα πάτρα καταδυτικά και θα μας εξυπηρετούν αναλόγως.
Τρείς - πέντε απο αυτούς, θα είναι εισαγωγείς / σχολάρχες κλπ και θα ζούν αξιοπρεπώς και σχετικά πλούσια.
Τέλος !
Αν γουστάρεις, βάζουμε και στοιχηματάκι με ημερομηνία λήξης μετά απο 10 χρόνια. Τόσο σίγουρος είμαι.
Σ.Σ.: Καλή βουτιά (Ας είναι και χωρίς Νιτροξάκι) και κοίτα να κάνεις αυτό που σου έχω πεί. Τεμπέλη !
Στην Ελλάδα του 2008, στην Ελλάδα που πλέον έχουν ελευθερωθεί η θάλασσες, υπάρχουν καταδυτικά που δεν έχουν Nitrox.
:thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:
Να μην μιλήσουμε καλύτερα για πιο εξεζητημένα πράγματα :confused:
Η Ελλάδα με τις υποδομές, το πλήθος των δυνητικών πελατών, το μέσο εισόδημα του πολίτη της και τις κλιματολογικές της συνθήκες...
Άκη θα διαφωνήσω με το παραπάνω... το πλήθος των δυνητικών πελατών μπορεί να τριπλασιαστεί...
Andreas Triantopoulos
19-09-08, 16:17
Σύνολο = 4*4*8*35 = 4480 το μήνα. Μιά χαρά μισθός μου φαίνεται εμένα για κάποιον που έχει δουλέψει 8 ημέρες το μήνα!!!!
Ξέρεις την γνώμη μου για τον μικρόκοσμο της κατάδυσης, καθώς και το ότι με αποκαλείς "Εβραίο"... αλλά:
Το ίδιο ποσό, αφορά 4 το πολύ 5 μήνες τον χρόνο (Διάβασε αυτά που γράφει ο Τριαντόπουλος).
7 Χ 500 = 3.500
Αν το διαιρέσεις με το 14 (Τόσοι είναι οι μήνες αμοιβής...) = 1.850 τον μήνα. Μικτά !
Και σε ρωτάω: κάτω απο αυτά τα νούμερα, θα άνοιγες και θα συντηρούσες καταδυτικό κέντρο?
Μπορεί να μην θέλουμε να το ακούμε (όπως δεν θέλουν και όσοι ασχολούνται με την κατάδυση) αλλά έτσι είναι.
Μερικοί γραφικοί εραστές της κατάδυσης θα δημιουργούν τσάτρα πάτρα καταδυτικά και θα μας εξυπηρετούν αναλόγως.
Τρείς - πέντε απο αυτούς, θα είναι εισαγωγείς / σχολάρχες κλπ και θα ζούν αξιοπρεπώς και σχετικά πλούσια.
Τέλος !
Αν γουστάρεις, βάζουμε και στοιχηματάκι με ημερομηνία λήξης μετά απο 10 χρόνια. Τόσο σίγουρος είμαι.
Σ.Σ.: Καλή βουτιά (Ας είναι και χωρίς Νιτροξάκι) και κοίτα να κάνεις αυτό που σου έχω πεί. Τεμπέλη !
Σωστός... και δεν έχει υπολογίσει ότι 8 άτομα επί 2 βουτιές Σ+Κ ισχύουν μόνο Ιούλιο... Τον Ιανουάριο που θα τους βρείς...και αν τους βρείς, θα κάνουνε διπλή με τα χιόνια?
Και τα έξοδα? ΟΤΕ, ΔΕΗ, ασφάλειες, βενζίνες, νερά, απόσβεση σκάφους, ενοίκια, ΤΕΒΕ, συνδρομές στους οργανισμούς, μπουκάλες, υδροστατικοί έλεγχοι, εξοπλισμοί, σερβις... για βάλτα κάτω... τυχερός αυτός που καθαρίζει 15Κ το χρόνο και αν...
Κάνε το δια 12 που είναι και οι μήνες του χρόνου, έτσι θα βγαίνει λίγο παραπάνω 2.158 :D
Πάω εγώ τώρα να κρυφτώ :fioufiou:
Εγώ λέω να κάνουμε έρανο για τους ιδιοκτήτες καταδυτικών
Βρε που παμε
΄Ακης Γκούμας
19-09-08, 17:07
:thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:
Να μην μιλήσουμε καλύτερα για πιο εξεζητημένα πράγματα :confused:
Άκη θα διαφωνήσω με το παραπάνω... το πλήθος των δυνητικών πελατών μπορεί να τριπλασιαστεί...
Ρε συ Θάνο, άλλο το ευχολόγιο και άλλο η πραγματικότητα.
Μπορεί να τριπλασιαστεί, αν υπάρξουν νέοι παράγοντες.
Ε, έλα που δεν θα υπάρξουν !
Το θέμα του "γιατί όχι" το έχω γράψει (Σε δόσεις, και ανάλογα το ερώτημα που έχει ξεκινήσει η κάθε ενότητα) δεκάδες φορές.
Είναι μεγάλο θέμα και δεν θέλω να κουράσω.
΄Οσο για το εξεζητημένο που λές, τυχαίνει απο σπόντα να έχω ακούσει κάτι...
΄Εναν παροχέα έχεις βρεί μόνο. ΄Ετσι δεν είναι?
Τυχαίο το θεωρείς? Εγώ, όχι.
Και τέλος :
Νεοκλή, απο που βγάζεις το συμπέρασμα οτι οι ιδιοκτήτες καταδυτικών (που δεν είναι ταυτόχρονα εισαγωγείς) είναι φούλ στο χρήμα?
ή θα εξακολουθούν να είναι και μετά απο 5 χρόνια?
Η οικονομία και η αριθμητική της μερικές φορές δεν είναι μεγάλη επιστήμη...
Να στο πώ και διαφορετικά: ακόμα και αν κάποιος δεν βγάζει 20 αλλά 50.000 τον χρόνο: να είσαι σίγουρος οτι υπάρχουν απείρως καλύτερες άκρες για να επενδύσει κάποιος το χρήμα και την εργασία του.
Γιατί να διαλέξει την κατάδυση?
Γιατί είναι γραφικός, εραστής της θάλασσας ή γιατί δεν έτυχε να ξέρει κάτι άλλο να κάνει.
΄Ολα αυτά μαζί, μέρος τους ή μόνο ένα !
Ρε συ Άκη, σαν να τα παραλές...
Αν ένα καταδυτικό την περίοδο του καλοκαιριού μαζεύει μόνο 8 πελάτες και κάνει μόνο μια βουτιά ολόκληρο Σ και άλλους 8 σε μία βουτιά ολόκληρο Κ, και δεν κάνει μαθήματα, δεν πουλάει εξοπλισμό, δεν γεμίζει μπουκάλες, ε, ας το κλείσουν το ρημάδι να ανοίξουν σουβλατζίδικο!:evil:
Υποτίθεται ότι έχεις κάνει μια έρευνα αγοράς, και στην περιοχή που το ανοίγεις το μαγαζί υπάρχει ζήτηση. Αν ανοίξεις καταδυτικό στη Δομοκό, ε, μάλλον δεν θα βγει το business plan...:cool:
Και μη ξεχνάς ότι ο κλάδος τώρα αναπτύσσεται...
7 Χ 500 = 3.500
[/quote]
Έχουμε κάνει την συντήρηση και τα έξοδα ενός καταδυτικού κέντρου "Μεσανατολικό". Ποια συντήρηση ρε παιδιά???? Οι φιάλες που θέλουν υδροστατικό κάθε δυο χρόνια??? Οι ρυθμιστές που αν δεν κολλήσουν δεν τους κάνουμε service??? τα ξεσκισμένα jacket που κολλάνε τα χειριστήρια??? Για να μην πω για στολές και κλπ κλπ.
Ποια συντήρηση??? το νερό και το ρεύμα??? εεε και κι εγώ κι εσύ και όλοι μας το πληρώνουμε. Άντε να πληρώνει κάτι παραπάνω λόγω κομπρεσέρ!!!
Η συντήρηση του σκάφους???? Η συντήρηση του κομπρεσερ???? :)
Εγώ προκαλώ οποιονδήποτε επαγγελματία να βγεί και να πει κόστη!!!!
Αλλά εγώ σου ξαναλέω. Έχεις μια επιχείρηση που δουλεύει 8 ημέρες το μήνα και εχει μικτά κέρδη 4.480.
Δεν μου λες Άκη, αν εσύ δούλευες 8 ημέρες το μήνα, τι μικτά κέρδη θα είχε η επιχειρισή σου????
Τι λες ρε Γκούμα!!!! Άντε πες το στους Άγγλους και στους Νορβηγούς αυτό!!!!
7 Χ 500 = 3.500
Ακη συγνωμη αλλα εισαι λαθος !
τι μικτα και ξε-μικτα.....
εγω οσες καταδυσεις εχω κανει με καταδυτικα στην Ελλαδα, περιπου 60 βουτιες, ΠΟΤΕ, μα ΠΟΤΕ δεν εχω παρει αποδειξη....
οποτε τα μικτα που λες και ξαναλες απλα ΔΕΝ ισχυουν...
και απο αποδειξη καταδυτικου που εχει πεσει στα χερια μου για καθαρα επαγγελματικους λογους ( πληρωμενες βουτιες για πελατες) την χρεωνε στην εταιρεια €12 !
οποτε, αντι για μικτα να μιλαμε καλυτερα για μαυρα !!!
;)
Αντρεα συγνωμη και παλια αλλα και εδω θα διαφωνισω !!
επειδη τυχαινει να μενω ολο το καλοκαιρι στην Σαρωνιδα και ολα τα χειμερινα ΣΚ στο Λαγονησι, σου λεω οτι τα καταδυτικα τις περιοχης αυτης τουλαχιστον που αποροφουν και το 80%+ των δυτων της Αττικης δουλευουν το καλοκαιρι ΚΑΙ τις 28 μερες με νουμερα πολυ πανω απο τον δικο σου μεσο ορο ( τα ΣΚ απλα γινεται ο χαμος!) και το χειμωνα τα ΣΚ πανω κατω 10 με 15 βουτιες τις κανουν....
οποτε.....:confused:
τωρα για καποιο καταδυτικο σε καποιο νησι ' η σε καποιο αλλο τουριστικο μερος εκει σιγουρα θα ισχυει κατι κοντα σε αυτο που λες !! δεν διαφωνω, μιας και απ΄οτι καταλαβα τον χωρο τον γνωριζεις πολυ καλυτερα απο εμενα !
20 άτομα στο Avantis? Ποιός έχει σκάφος για 20 δύτες? ΚΑΝΕΝΑΣ. Για να πάς 20 άτομα θέλεις τουλάχιστον 2 σκάφη (δύο οδηγούς, διπλές βενζίνες κλπ). Και νομίζεις ότι είναι εύκολο να βρείς 20 άτομα για βουτιά στο AVANTIS? ;)
ελα τωρα.....
υποτιθεται οτι εισαι και του χωρου και τα ξερεις καλυτερα απο εμενα !!
εγω ολο το καλοκαιρι διαβαζα για προσφορες καταδυτικων μεσα απο τα φορουμ του χωρου που κανανε προσφορες βουτιες σε διαφορα ναυαγια....
και ηταν παντα φουλ.....
και οχι μονο 20 ατομα αλλα και παραπανω.....
και δεν μιλαμε μονο για το AVANTIS....εγω ας πουμε πληρωνω στα διαφορα καταδυτικα την βουτια μου €35, και για να με παει στο κυρα -ελενη ( καμια σχεση σε αποσταση με το AVANTIS ) πληρωνω €50...!!
και δεν ειμαστε 20 ατομα...μιλαμε για 30+.....
οποτε.....
δεν λεω οτι ολοι ειναι πλουσιοι και ζουν σαν μεγιστανες μεσα απο τις καταδυσεις !
απλα....κανεναν, μα κανεναν απο οσους εχω συναντησει δεν ειχε προβλημα....ολη την ωρα γκρινια+γκρινια για τα εξοδα των βενζινων ξτλ, κτλ, κτλ ....αλλα μεχρι εκει !!
΄Ακης Γκούμας
20-09-08, 20:37
Ακη συγνωμη αλλα εισαι λαθος !
τι μικτα και ξε-μικτα.....
εγω οσες καταδυσεις εχω κανει με καταδυτικα στην Ελλαδα, περιπου 60 βουτιες, ΠΟΤΕ, μα ΠΟΤΕ δεν εχω παρει αποδειξη....
οποτε τα μικτα που λες και ξαναλες απλα ΔΕΝ ισχυουν...
και απο αποδειξη καταδυτικου που εχει πεσει στα χερια μου για καθαρα επαγγελματικους λογους ( πληρωμενες βουτιες για πελατες) την χρεωνε στην εταιρεια €12 !
οποτε, αντι για μικτα να μιλαμε καλυτερα για μαυρα !!!
Γιάννη, ο όρος "Μικτά" δεν περιλαμβάνει μόνο την εφορία.
Θα συμφωνήσω όμως, οτι ούτε εγώ έχω δεί ποτέ μου απόδειξη.
΄Οσο διαβάζω ξανά και ξανά τις απόψεις, μου θυμίζουν την παροιμία
"Δυό γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα".
Μπορεί να έχουν δίκιο οι μεν ή οι δε ή (όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές) το δίκιο να είναι "μικτό".
Αυτό που θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, θα ήταν να συμετάσχει κάποιος ιδιοκτήτης καταδυτικού στην συζήτηση. ΄Ονειρα θερινής νυκτός, ίσως, αλλά το θέμα είναι κοινό.
Και τα Κ.Κ. μας θέλουν και εμείς θέλουμε να καταλάβουμε την "αλήθεια τους".
΄Εχω βαρεθεί μια συζήτηση να παίρνει πάντα τις διαστάσεις "Εμείς καουμπόυδες - Εσείς Ινδιάνοι".
Τ¨οσο δύσκολο είναι να γίνει απο κοινού η συζήτηση?
Προσωπικά, ξέρω κάποια πράγματα απο πρώτο χέρι (κάποιων ιδιοκτητών Κ.Κ.) αλλά δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος, ούτε καταδυτικός αναλυτής.
Πολλές φορές, παίζουμε αυτόν τον ρόλο "εκ του προχείρου" αλλά ανάλογο είναι και το αποτέλεσμα.
Και δεν μιλάω να μας παρουσιαστεί ο Καταδυτικός ορκωτός λογιστής...
Μια παρεμβασούλα απο την άλλη μεριά...
Να την ακούσουμε και αυτήν...Ε? Τόσο δύσκολο είναι?
Γιάννη, ο όρος "Μικτά" δεν περιλαμβάνει μόνο την εφορία.
Θα συμφωνήσω όμως, οτι ούτε εγώ έχω δεί ποτέ μου απόδειξη.
΄Οσο διαβάζω ξανά και ξανά τις απόψεις, μου θυμίζουν την παροιμία
"Δυό γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα".
Μπορεί να έχουν δίκιο οι μεν ή οι δε ή (όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές) το δίκιο να είναι "μικτό".
Αυτό που θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, θα ήταν να συμετάσχει κάποιος ιδιοκτήτης καταδυτικού στην συζήτηση. ΄Ονειρα θερινής νυκτός, ίσως, αλλά το θέμα είναι κοινό.
΄Εχω βαρεθεί μια συζήτηση να παίρνει πάντα τις διαστάσεις "Εμείς καουμπόυδες - Εσείς Ινδιάνοι".
Προσωπικά, ξέρω κάποια πράγματα απο πρώτο χέρι (κάποιων ιδιοκτητών Κ.Κ.) αλλά δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος, ούτε καταδυτικός αναλυτής.
Πολλές φορές, παίζουμε αυτόν τον ρόλο "εκ του προχείρου" αλλά ανάλογο είναι και το αποτέλεσμα.
Και δεν μιλάω να μας παρουσιαστεί ο Καταδυτικός ορκωτός λογιστής...
Για άλλαξε πλευρό.... παίζει γουέστερν!!!
....................
........................
...................
.....................
δεν εχω παρα να συμφωνισω μαζι σου εδω.....
:thumbup:
και πιστεψε με πιστευω οτι οι πιο πολλοι διαβαζουνε και παρακολουθουνε τα φορουμ τα καταδυτικα.....
μολις γινει μια καταγγελια ή πεσει στον χωρο μια πληροφορια για καποιο προβλημα που παρουσιαστηκε εμφανιζονται ολοι !
σε αλλα ζητηματα ............ολοι γινονται.......ινδιανοι !( που αυτοματως μας κανει εμας τους καομπουδες !! :D )
τελος παντων...............
παω να πιω και ενα ουισκακι τωρα γιατι εχθες γιορταζε και ο γιος μου, και η γιορτη κραταει 40 μερες δεν λενε !!
:2drunk::2drunk::2drunk:
Σύνολο = 4*4*8*35 = 4480 το μήνα. Μιά χαρά μισθός μου φαίνεται εμένα για κάποιον που έχει δουλέψει 8 ημέρες το μήνα!!!!Για κάτσε ρε εξυπνάκια...
7 Χ 500 = 3.500
Τέλος ![/quote]
Νομιζω οτι τα ειπε ΟΛΑ ο Ακης!!!
Παιδια το σκισαμε το θεμα αλλα ειναι κατι που ποναει και μας ενδιαφερει.
Ετσι ειναι οσο και αν θελουμε να μην το παραδεχτουμε.
Αποδειξη γι' αυτο ειναι και το γεγονος οτι μετα την ψηφιση του νομου ΔΕΝ εγινε το πολυποθητο ''μπαμ!!!'' στο χωρο της καταδυσης. Εκτιμω οτι δεν θα γινει τα επομενα χρονια εκτος και αν το επαγγελμα γινει βιωσιμο και κυριως βιοποριστικο! Εχει σημασια αυτο. Αλλιως μην περιμενετε υπηρεσιες οπως τις φανταζομαστε. Προσπαθειες που γινονται ή θα γινουν θα πρεπει να πατανε πολυ γερα στα ποδια τους (κοινως να υπαρχει χρημα απο πισω για σπρωξιμο). Αυτη ειναι η πικρη αλήθεια στην συγχρονη Ελλαδα.
΄Ακης Γκούμας
21-09-08, 19:54
Μέλος εδώ, είναι και ο Σώτος ο Χριστοδούλου.
Κύπριος, μένει εκεί, εργάζεται εκεί.
Γνωριστήκαμε τυχαία πέρσι το καλοκαίρι και βουτήξαμε στο "Ζηνοβία".
Για να μην τα λέω μόνο εγώ, και αν βρεθεί να διαβάζει αυτό το θέμα,
θα τον παρακαλούσα να το σχολιάσει.
Γιατί?
Γιατί η Κύπρος μοιάζει κλιματολογικά με την Ελλάδα,
αλλά δεν μοιάζει καθόλου εμπορικά!
Γιατί εκεί, ένα ναυάγιο τεραστίων διαστάσεων το έχουν κάνει " Την καλύτερη κατάδυση στην Μεσόγειο", και θα ήθελα ο Σώτος να μας πεί τις διαφορές εμπορικής αντίληψης.
Γιατί υπάρχουν και είναι πολλές.
Γιατί τα σκάφη που σε πάνε μέχρι το ναυάγιο είναι δεκάδες (ΝΑι!)
και είναι χωρητικότητας 60 δυτών το καθένα (Αυτό που πήγα εγώ, τόσων ήταν). Γιατί έχουν επάνω τους κομπρεσέρ και πάνελ για Νιτροξ, γιατί έχουν κουζίνα που ψήνει σουβλάκια και σερβίρουν καφέ...
Γιατί έκανα διπλή βουτιά, μου έδωσαν το μίγμα που τους ζήτησα εκείνη την στιγμή (και δεν το είχα παραγγείλει 2 μέρες πρίν), γιατί΄ήταν ευγενέστατοι και είχαν 5 άτομα προσωπικό (Σούζα !) για να ντυθείς, φορέσεις ζώνη κλπ
Μοιάζουν με τίποτα όλα αυτά (Εννοώ κάτι Ελληνικό) ?
Σώτο, ακούουουους ?
Και στην Κύπρο το Advanced το πλήρωσα αρκετά φτηνότερα από ότι στην Ελλάδα και γενικά δεν είχα να σκεφτώ τίποτα και να νοιαστώ για τίποτα από το να είμαι στην ώρα μου για την κατάδυση (και δεν ήμουν ποτέ :o)
Η ιστορία είναι ότι κανείς μας δεν ζητάει να βουτάει τζάμπα. Αν σκεφτείς όμως το κόστος και τα έξοδα ενός καταδυτικού καθώς και τις σπουδές που χρειάζονται για να ανοίξει κανείς καταδυτικό τότε βλέπουμε ότι είναι σχετικά μια καλή ευκαιρία για "καριέρα"
Για να λέμε βέβαια και τα πράματα με το όνομά τους ας φωνάξουμε όλοι μας έναν υδραυλικό για να μας αλλάξει ένα σωληνάκι και να κάνει 10 λεπτά. Εκεί να δεις "κλοπή". Από την άλλη όμως την κατάδυση δεν την έχει κανείς ανάγκη και τελικά θα στραφεί είτε στο να την κάνει μόνος του ή να κάνει άλλα πιο φτηνά hobby.
Στην τελική όμως ο καταναλωτής δεν πληρώνει το κόστος πληρώνει το προϊόν. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν 35 ευρώ είναι αρκετά καλά χρήματα για να βγει κέρδος και μάλιστα πολύ, τόσο που να μην είναι απαραίτητο μια εκδρομή λίγο πιο μακριά να πλησιάζει το 100ρικο. Σε αυτές τις δουλειές (που έχεις άμεση σχέση με τον πελάτη) δεν μπορείς να του ζητάς τόσα πολλά χρήματα. Απλά χαλάς την σχέση σου. Αν όντως το κόστος είναι πολύ μεγάλο τότε απλά λες "παιδιά βγαίνουν πολλά τα χρήματα"
Μέλος εδώ, είναι και ο Σώτος ο Χριστοδούλου.
Κύπριος, μένει εκεί, εργάζεται εκεί.
Γνωριστήκαμε τυχαία πέρσι το καλοκαίρι και βουτήξαμε στο "Ζηνοβία".
Για να μην τα λέω μόνο εγώ, και αν βρεθεί να διαβάζει αυτό το θέμα,
θα τον παρακαλούσα να το σχολιάσει.
Γιατί?
Γιατί η Κύπρος μοιάζει κλιματολογικά με την Ελλάδα,
αλλά δεν μοιάζει καθόλου εμπορικά!
Γιατί εκεί, ένα ναυάγιο τεραστίων διαστάσεων το έχουν κάνει " Την καλύτερη κατάδυση στην Μεσόγειο", και θα ήθελα ο Σώτος να μας πεί τις διαφορές εμπορικής αντίληψης.
Γιατί υπάρχουν και είναι πολλές.
Γιατί τα σκάφη που σε πάνε μέχρι το ναυάγιο είναι δεκάδες (ΝΑι!)
και είναι χωρητικότητας 60 δυτών το καθένα (Αυτό που πήγα εγώ, τόσων ήταν). Γιατί έχουν επάνω τους κομπρεσέρ και πάνελ για Νιτροξ, γιατί έχουν κουζίνα που ψήνει σουβλάκια και σερβίρουν καφέ...
Γιατί έκανα διπλή βουτιά, μου έδωσαν το μίγμα που τους ζήτησα εκείνη την στιγμή (και δεν το είχα παραγγείλει 2 μέρες πρίν), γιατί΄ήταν ευγενέστατοι και είχαν 5 άτομα προσωπικό (Σούζα !) για να ντυθείς, φορέσεις ζώνη κλπ
Μοιάζουν με τίποτα όλα αυτά (Εννοώ κάτι Ελληνικό) ?
Σώτο, ακούουουους ?
Δεν μας είπες πόσα πλήρωσες και αν είχες το δικό σου εξοπλησμό ή νοικίασες??
Άκη,
Η Κύπρος είναι διαφορετική εμπορικά από την Ελλάδα, όχι επειδή τους βοήθησε ο καλός Θεούλης και βούλιαξε το Ζηνοβία, αλλά επειδή οι άνθρωποι έμαθαν να είναι σωστοί επαγγελματίες και τελικά ζούνε από αυτό: από τον επαγγελματισμό τους.
Μη ξεχνάς επίσης ότι ενώ ο μέσος μισθός της Κύπρου είναι ανώτερος από αυτόν της Ελλάδας, οι τιμές είναι περισσότερο προσιτές...
Μήπως οι δικοί μας επαγγελματίες την έχουν δει ότι το άθλημα απευθύνεται σε συγκεκριμένα εισοδήματα, οπότε σε κάνα χρονάκι θα μας λανσάρουν και στολές Dior και Cucci, έτσι για διαφοροποίηση;
Δεν μπορώ να πειστώ, ότι διαβεβαιώσεις και αν έχω, ότι τσίμα-τσίμα τα φέρνουν βόλτα (και σε τελική δεν με νοιάζει κι όλας...μακάρι οι άνθρωποι να βγάζουν και να επενδύουν...καλό για όλους μας θα είναι!).
Κανένα μα κανένα καταδυτικό, δεν έχει την δουλειά που είχε πριν 5 χρόνια και το ότι συνεχώς αυξάνονται αριθμητικά και δεν κλείνουν σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα όχι απλής επιβίωσης αλλά και κέρδους.
Το ερώτημα είναι: Έχω τιμές που απευθύνονται σε 10 πελάτες, και βγάζω και κόστη μου σε Χ χρόνο (επειδή για παράδειγμα πουλάω με κέρδος 160%-δες σχετικό mail του Μυλωνάκη...), ή έχω τιμές που απευθύνονται σε 50 πελάτες και βγάζω τα κόστη μου πάλι σε Χ χρόνο, αλλά με μεγαλύτερο έυρος πελατείας και περισσότερες εμπορικές εναλλακτικές...
΄Ακης Γκούμας
22-09-08, 10:36
΄Εμμυ (Και Νεοκλή) επειδή όπως ξέρεις έχω βάλει μπρός να χτίζω στην Κερατέα,
έχω αυξημένα έξοδα τον τελευταίο καιρό.
Αν είναι να κάνω Business & Marketing Plan για καταδυτικό κέντρο
στην Ελλάδα, καθώς και προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία,
θα πρέπει να πάρω και εγώ το κατιτίς μου...
Την ξέρω την δουλειά, αλλά δεν μπορώ να την κάνω σε επίπεδα "Φόρουμ".
Εγώ / εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να καταθέτουμε
τις ανάγκες μας ή τα θέλω μας.
Και αυτό, τσάμπα έρευνα αγοράς είναι για τα καταδυτικά.
Αν εμπορικά τους ενδιαφέρει, ο μόνος δρόμος δεν είναι οι συζητήσεις καφενείου του στύλ
"Αμα είχα εγώ καταδυτικό, ρε μάγκες, θα....."
ή "Ρε, α να πάνε απο δώ χάμου. Κονομάνεεεεε.... εκατομύρια βγάζουνε οι κου***λες. Ο λαουτζίκος και τα δυτάκια την πλερώνουνε".
΄Οσο για την Κύπρο, δεν μίλησα για κόστη αλλά για τυποπόίηση υπηρεσιών, συγκέντρωση και μεγιστοποίηση (Αν σας λένε κάτι οι όροι).
Για δύο βουτιές απο το σκάφος που λέγαμε, με Νιτροξ και όλο τον εξοπλισμό (εκτός κομπιούτερ και μάσκας, καθ΄ ότι γκαβός) δικό τους
πλήρωσα πέρσι 65 Κυπριακές λίρες (Νομίζω 100 € σε αντιστοιχία).
...
Για δύο βουτιές απο το σκάφος που λέγαμε, με Νιτροξ και όλο τον εξοπλισμό (εκτός κομπιούτερ και μάσκας, καθ΄ ότι γκαβός) δικό τους
πλήρωσα πέρσι 65 Κυπριακές λίρες (Νομίζω 100 € σε αντιστοιχία).
Απλά ήθελα να δώ πόσο χρεώνουν. Αν έχεις τα δικά σου υλικά είναι διαφορετική η χρέωση.
Τη τελευταία φορά που πήγα Ζηνοβία (πριν 3 βδομάδες) πλήρωσα περίπου €62 για 2 άτομα (2 καταδύσεις ο καθένας).
Αναλυτικά
€40 το σκάφος
€5,50 αέρα για 18λτ & 12λτ
€12,00 βενζίνη για αυτοκίνητο
€4,50 διάφορα τυροπιττάκια για μεσημεριανό
Απλά ήθελα να δώ πόσο χρεώνουν. Αν έχεις τα δικά σου υλικά είναι διαφορετική η χρέωση.
Τη τελευταία φορά που πήγα Ζηνοβία (πριν 3 βδομάδες) πλήρωσα περίπου €62 για 2 άτομα (2 καταδύσεις ο καθένας).
Αναλυτικά
€40 το σκάφος
€5,50 αέρα για 18λτ & 12λτ
€12,00 βενζίνη για αυτοκίνητο
€4,50 διάφορα τυροπιττάκια για μεσημεριανό
:confused:χμμμμ...
Μάλλον το κα Ελένη είναι καλύτερο απ'το Ζηνοβία γι'αυτό έχει 35€ (χωρίς τυροπιτάκια και με τον δικό σου εξοπλισμό ΦΥΣΙΚΑ...)
5,5€ ο αέρας για 18λτ και 12λτ?
Μάλλον δεν είναι καθαρός ο αέρας που σας βάζουν, γι'αυτό είναι φτηνιάρικος...Ενώ ο δικός μας μυρίζει πεύκο...:rolleyes:
:madwife: ...και μετά Άκη μου λες ιστορίες...
Andreas Triantopoulos
22-09-08, 13:37
Αντρεα συγνωμη και παλια αλλα και εδω θα διαφωνισω !!
επειδη τυχαινει να μενω ολο το καλοκαιρι στην Σαρωνιδα και ολα τα χειμερινα ΣΚ στο Λαγονησι, σου λεω οτι τα καταδυτικα τις περιοχης αυτης τουλαχιστον που αποροφουν και το 80%+ των δυτων της Αττικης δουλευουν το καλοκαιρι ΚΑΙ τις 28 μερες με νουμερα πολυ πανω απο τον δικο σου μεσο ορο ( τα ΣΚ απλα γινεται ο χαμος!) και το χειμωνα τα ΣΚ πανω κατω 10 με 15 βουτιες τις κανουν....
οποτε.....:confused:
Άλλο είναι Γιάννη μου να μένεις στη Σαρωνίδα και να "βλέπεις" από μακριά και άλλο έιναι να είσαι "μέσα"... Επειδή λοιπόν εγώ υπήρξα συνεργάτης καταδυτικού στην περιοχή για αρκετά χρόνια, πίστεψε με μεσοβδόμαδα δεν κουνιέται φύλλο... Δηλάδή ξέρεις πολύ κόσμο δευτεριάτικα τον Ιούλιο πάει για κατάδυση? Κοπάνα την κάνει? ή έχει διακοπές και τις περνάει στην Αθήνα? Ή μήπως έχουν τουρίστες? από αυτούς που δεν θέλουνε να πάνε στα νησιά αλλά προτιμούν την Σαρωνίδα...;)
Τελικά μήπως θα έπρεπε τα καταδυτικα κέντρα να αναρτούν στο διαδύκτιο τις τιμές που χρεώνουν για μια βουτιά? Για παράδειγμα θα μπορούσε να υπάρχει ένας εβδομαδιαίος πίνακας τιμών. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ. Μέσα στην εβδομαδα τα καταδυτικά να αναρτούν τις βουτιές του ερχόμενου ΣΚ και την τιμή τους :confused:. Ακόμη και εμείς θα μπορούσαμε να γράφουμε τι τιμή πληρώσαμε για μια βουτιά.
Ας πούμε π.χ εδώ στην Αττική ποιο καταδυτικό έχει τις καλυτερες τιμές? :thumbup:
Και μη μου πείτε πως για τους δυσκολους καιρούς που περνάμε τα 35-40 € είναι λίγα για μια βουτιά. :thumbdn: Καταλαβαίνω βέβαια και τους ιδιοκτήτες των καταδυτικών κέντρων των οποίων τα κόστη είναι υπέρογκα. :banghead:
Στο καταδυτικό κάθε βδομάδα που πάω για να κάνω την βουτιά μου πληρώνω 30 ευρώ μια και είμαι πελάτης εκεί. Η κανονική τιμή είναι 45 ευρώ είτε έχεις δικό σου εξοπλισμό είτε όχι. Οι βουτιές που κάνουμε είναι πάντα με σκάφος. Την περασμένη Κυριακή μετά την πρώτη έξοδο και επιστροφή στο καταδυτικό θα πραγματοποιούνταν και δεύτερη βουτιά για έναν πελάτη. Ο ιδιοκτήτης του καταδυτικού πρότεινε σε έμενα και τον buddy μου αν θέλαμε να συμμετάσχουμε και σε αυτήν χωρίς να πληρώσουμε. :)
Αν το ψάξετε λίγο θα βρείτε καταδυτικό με χρέωση κατάδυσης από σκάφος για φιάλη και βάρη 25€, χωρίς να είσαι και γνωστός.
Αν το ψάξετε λίγο θα βρείτε καταδυτικό με χρέωση κατάδυσης από σκάφος για φιάλη και βάρη 25€, χωρίς να είσαι και γνωστός.
Και ποιο είναι αυτό? Θα μπορούσε αν υπήρχε ένα δελτιο τιμών να ήταν σε όλους γνωστό πως αυτή είναι η τιμή του και ποιες είναι βέβαι οι παροχες του ωστε να το ξέρουν και να το προτειμούν πολύ περισσοτεροι.
Το θέμα βέβαια, εκτός από το κόστος, είναι και η ποιότητα των υπηρεσιών.
Γιατί το να πληρώσεις ένα καταδυτικό 20 ή 25 ευρώ και να πεφτουν στοιχήματα για το αν θα γυρίσεις σώος ή όχι, δε μου λέει και τίποτα.
Το κόστος είναι σημαντικό κριτήριο αλλά δεν είναι το μόνο. Καλύτερα να μην πάω καθόλου με καταδυτικό, αν δεν έχω ή αν δεν θέλω να δώσω πολλά, παρά να πάω μ' ένα φτηνό για να ταλαιπωρηθώ ή να διακινδυνεύσω.
ΣΤΕΛΙΟΣ-ΤΕΡΙ
26-09-11, 11:52
Οι κρυφό βουτιές, ο ατομικισμός, η ντροπή, ο φόβος, και το άγνωστο, οδηγούνε στις προαναφερόμενες καταστάσεις. :thumbdn:
Α ξέχασα και το συμφέρων.
Και ποιο είναι αυτό? Θα μπορούσε αν υπήρχε ένα δελτιο τιμών να ήταν σε όλους γνωστό πως αυτή είναι η τιμή του και ποιες είναι βέβαι οι παροχες του ωστε να το ξέρουν και να το προτειμούν πολύ περισσοτεροι.
Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν και το καταδυτικό που αναφαίρομαι. Δεν θα ήθελα να θεωρηθεί διαφήμηση και γι αυτό δεν το γράφω. Όποιος ενδιαφέρεται μπορώ να απαντήσω με pm ή τηλεφωνικά. Τώρα για το αν θα κινδυνεύσει κάποιος.... ας το κρίνει μόνος του με μια επίσκεψη ή ρωτώντας στον χώρο.
Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν και το καταδυτικό που αναφαίρομαι. Δεν θα ήθελα να θεωρηθεί διαφήμηση και γι αυτό δεν το γράφω. Όποιος ενδιαφέρεται μπορώ να απαντήσω με pm ή τηλεφωνικά. Τώρα για το αν θα κινδυνεύσει κάποιος.... ας το κρίνει μόνος του με μια επίσκεψη ή ρωτώντας στον χώρο.
Γιατί να θεωρηθεί διαφημιση? Δηλαδη αν παω μια βουτια και μείνω ευχαριστημένος και πληρώσω και φθηνά πρέπει να το κρατήσω για την πάρτη μου μη τυχων και θεωρηθει διαφήμιση? Ας γράφουν λοιπόν όλοι τις τιμες τους και τι παρέχουν. Και έμεις οι ίδοι να ενημερωνουμε εδώ το Forum για τιμες , παροχες και εντυπωσεις.:geia:
Δηλαδη αν παω μια βουτια και μείνω ευχαριστημένος και πληρώσω και φθηνά πρέπει να το κρατήσω για την πάρτη μου μη τυχων και θεωρηθει διαφήμιση? Ας γράφουν λοιπόν όλοι τις τιμες τους και τι παρέχουν. Και έμεις οι ίδοι να ενημερωνουμε εδώ το Forum για τιμες , παροχες και εντυπωσεις.:geia:
Δεν είναι το ίδιο, αν το πεις εσύ που ήρθες και έμεινες ευχαριστημένος, από εμένα που με κάποιο τρόπο εμπλέκομαι με το καταδυτικό.Οπότε πιστεύω πως δεν πρέπει να το κρατήσεις για τον εαυτό σου. Και να είσαι σίγουρος πως αν διαβάζει κάποιος τώρα και ξέρει για ποιό καταδυτικό μιλάμε, είτε έχει τις καλύτερες εντυπώσεις, είτε τις χειρότερες θα το ονομάσει.:thumbup:
Δεν είναι το ίδιο, αν το πεις εσύ που ήρθες και έμεινες ευχαριστημένος, από εμένα που με κάποιο τρόπο εμπλέκομαι με το καταδυτικό.Οπότε πιστεύω πως δεν πρέπει να το κρατήσεις για τον εαυτό σου. Και να είσαι σίγουρος πως αν διαβάζει κάποιος τώρα και ξέρει για ποιό καταδυτικό μιλάμε, είτε έχει τις καλύτερες εντυπώσεις, είτε τις χειρότερες θα το ονομάσει.:thumbup:
κ εγω που δεν το ξερω??????????????
παιδια ημαρτον αν θεωριθει διαφημισει !
ημαρτον!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΣΤΕΛΙΟΣ-ΤΕΡΙ
27-09-11, 13:33
κ εγω που δεν το ξερω??????????????
παιδια ημαρτον αν θεωριθει διαφημισει !
ημαρτον!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
οριστε για να υσιχασης
37,59,38,69 Β 22,56,49,58 Ε:p
οριστε για να υσιχασης
εεεεεεεεεεεεεεετσι!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!
:p:p:p:p
οριστε για να υσιχασης
:thumbup: Γεια σου ρε Στέλιο!!
free_scubaOW
03-11-12, 20:04
παιδιά διάβασα το post από την αρχή....
ξεκίνησε από παράπονο που το 2008 (και καλά είχαμε κρίση) πληρώναμε 50 ευρώ για βουτιά από σκάφος...
φτάσαμε το 2012 που τα εισοδήματα έχουν φτάσει στο πάτο και ακόμα η τιμή είναι 50 ευρώ....
ΣΤΕΛΙΟΣ-ΤΕΡΙ
03-11-12, 20:26
ξεκίνησε από παράπονο που το 2008 (και καλά είχαμε κρίση) πληρώναμε 50 ευρώ για βουτιά από σκάφος...
φτάσαμε το 2012 που τα εισοδήματα έχουν φτάσει στο πάτο και ακόμα η τιμή είναι 50 ευρώ....
που? :confused:
free_scubaOW
04-11-12, 18:07
που? παντού ...διπλή βουτιά με σκάφος 50 ευρώ...μονή 35 ευρώ...
λές και η μονή με τη διπλή βουτιά έχει διαφορά ....και τρως και τη ταρίφα 15 ευρώ.
πές μου που δεν έχει τόσο.....
Εγώ ξέρω και για βουτιά με σκάφος 50 με ενοικίαση 35 χωρίς.
35 ευρώ δηλαδή για να σε πάει 8 λεπτά πήγαινε και 8 έλα.
Η διπλή νομίζω 75...
ΣΤΕΛΙΟΣ-ΤΕΡΙ
05-11-12, 17:12
που? παντού ...διπλή βουτιά με σκάφος 50 ευρώ...μονή 35 ευρώ...
λές και η μονή με τη διπλή βουτιά έχει διαφορά ....και τρως και τη ταρίφα 15 ευρώ.
πές μου που δεν έχει τόσο.....
Σορι φιλαράκο νόμιζα ότι αναφερόσουνα σε καλοκαιρινούς προορισμούς (νησιά)
35 ευρο στη Αθηνά (Αττική) είναι μια χαρά σαν κόστος.:thumbup:
Μοναδική εξαίρεση οι ίδιες και πάντα οι ίδιες βουτιές.:thumbdn::mad:
ΣΤΕΛΙΟΣ-ΤΕΡΙ
06-11-12, 11:57
Με την βενζίνη στο 0,80 το καλοκαίρι του 2008 και στο 1,80 σήμερα τι είδους προσαρμογή να κάνουν τα καταδυτικά?:confused:
free_scubaOW
07-11-12, 09:20
προσαρμογή μπορεί να κάνουν γιατι:
1) δε κόβουν αποδείξεις
2) πόσο μπορεί να κάψει ένα φουσκωτο όταν κάνει μισό μίλι να σε πάει και
μισό μίλι να σε φέρει?
3) γιατί να πρέπει να πληρώσω περισσότερο για να κάνω διπλή βουτιά?
εφόσον δε μου δίνει και έξτρα φιάλη?
4) όποτε έχω νοικιάσει εξοπλισμό πάντα αντιμετωπίζω διαρροές απο 2ο στάδιο
συμπέρασμα: βουτάς μόνο με φίλους και με δικό σου εξοπλισμό....και άσε τους επαγγελματίες να πάνε να πνιγούν....
:D:Dεκτονώθηκα....
(σίγουρα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις...προς λαυριο μεριά...αλλά μου πέφτουν μακριά...)
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.