PDA

Επιστροφή στο Forum : 2μ Hose για χταπόδι

neokles
21-10-08, 11:55
Καλησπέρα

Προσπαθώ να βρω ένα hose 2μ για το χταπόδι μου. Το σκεπτικό είναι να αφού στερεωθεί στο δεξί πλευρό μου, ότι περισσεύει θα μπαίνει διπλωμένο μέσα στην τσέπη του BCD.

Μέχρι τώρα έχω βρει αυτό και είναι το μόνο που έχω βρει κίτρινο
http://www.deepbluedive.com/product.aspx?id=14670

Το έχει δουλεψει κανείς;

yan
21-10-08, 12:23
ρίξε μια ματιά εδώ:

http://www.e-scuba.co.uk/acatalog/Beaver_Dive_Hoses.html

Ισως κάνει για την δουλειά που το θες

DimitrisK
21-10-08, 12:29
http://www.aquatec.gr/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=18&Itemid=30

Andreas Triantopoulos
21-10-08, 13:21
Καλησπέρα

Προσπαθώ να βρω ένα hose 2μ για το χταπόδι μου. Το σκεπτικό είναι να αφού στερεωθεί στο δεξί πλευρό μου, ότι περισσεύει θα μπαίνει διπλωμένο μέσα στην τσέπη του BCD.

Μέχρι τώρα έχω βρει αυτό και είναι το μόνο που έχω βρει κίτρινο
http://www.deepbluedive.com/product.aspx?id=14670

Το έχει δουλεψει κανείς;

Γιατί χριστιανέ μου 2μ στο χταπόδι? :confused:Γιατί δεν το βάζεις στο κυρίως να το έχεις στο στόμα και το χταπόδι με bungee στο λαιμό όπως κάνουνε οι τεχνικοί δύτες? Πας να μπλέξεις IMHO....

Thanos
21-10-08, 13:27
Γιατί χριστιανέ μου 2μ στο χταπόδι? :confused:Γιατί δεν το βάζεις στο κυρίως να το έχεις στο στόμα και το χταπόδι με bungee στο λαιμό όπως κάνουνε οι τεχνικοί δύτες? Πας να μπλέξεις IMHO....

+1:thumbup:

neokles
21-10-08, 14:10
Δηλαδή να πρέπει να βγάλω τον ρυθμιστη μου από το στόμα μου για να τον δώσω στον άλλο και εγώ να πάρω το χταπόδι; Όχι δεν συμφωνώ το βρίσκω ανούσια περίπλοκο και εκθέτει 2 ανθρώπους σε no-air κατάσταση αντί για έναν

Το έχουμε συζητήσει πολλάκις (οπότε ας μην το κάνουμε εδώ pleeeasse :rolleyes:). Από την παραπάνω φιλοσοφία κρατάω το όφελος του μακρύ σωλήνα. Όποιος λοιπόν έχει ανάγκη μπορεί να πάρει το χταπόδι μου το οποίο απλά μπορεί να "μεγαλώσει" όσο μας χρειαστεί.

My HO :geia:

neokles
21-10-08, 14:12
ρίξε μια ματιά εδώ:

http://www.e-scuba.co.uk/acatalog/Beaver_Dive_Hoses.html

Ισως κάνει για την δουλειά που το θες

Πολύ καλό αλλά μάλλον δεν στέλνει Ελλάδα :stunned:

Θα τους στείλω ένα mail αλλά δεν το βλέπω

fin
21-10-08, 15:11
http://www.divingniknaks.com/proddetail.php?prod=60103ext
για τοσο μεγαλο σωληνα αξιζει η τρελη ευκαμψια των miflex (με το αναλογο κοστος)

neokles
21-10-08, 16:56
Thanks Fin!!

Και αυτό από πάνω Miflex και το έχει και σε κιτρινάκι ;). Πως το βλέπεις;

seafarer
22-10-08, 10:23
Και εγω συμφωνω οτι δεν πρεπει να βγαινει απο το στομα το δευτερο σταδιο (δεν υπαρχει λογος).
Επισης συμφωνω για miflex - λιγο τσουχτερο Νεοκλη αλλα σκεψου οτι θα το αγορασεις μια φορα (δεν παθαινουν τιποτα).
Επισης αν οπως λες στο πρωτο ποστ θα το βαζεις διπλωμενο στην τσεπη του τζακετ - τοτε σιγουρα miflex.
Γιατι δεν βλεπεις την λυση σε χαμηλοτερο μηκος σωληνα (εχει ολα τα μεγεθη)
ή μπορεις να το περασεις γυρω σου και να το κλειδωσεις στο δεξι πλευρο π.χ....
ψαξε λιγο στα links που εβαλα - υπαρχουν τα παντα απο ολο τον κοσμο!

Andreas Triantopoulos
22-10-08, 11:08
Και εγω συμφωνω οτι δεν πρεπει να βγαινει απο το στομα το δευτερο σταδιο (δεν υπαρχει λογος).
Επισης συμφωνω για miflex - λιγο τσουχτερο Νεοκλη αλλα σκεψου οτι θα το αγορασεις μια φορα (δεν παθαινουν τιποτα).
Επισης αν οπως λες στο πρωτο ποστ θα το βαζεις διπλωμενο στην τσεπη του τζακετ - τοτε σιγουρα miflex.
ή μπορεις να το περασεις γυρω σου και να το κλειδωσεις στο δεξι πλευρο π.χ....
ψαξε λιγο στα links που εβαλα - υπαρχουν τα παντα απο ολο τον κοσμο!

Δεν αντέχω... θα το πώ.

Κώστα & Νεοκλή κάνετε λάθος. Το standardization του εξοπλισμού έχει λόγο υπάρξης, δεν έτυχε απλώς. Αντίθετα το customization σε κομμάτι εξοπλισμού στο οποίο βασίζεται η επιβίωση σου, είναι απλά επικίνδυνο. Και μη πάρεις τη δική μου θέση, πάρε όλων των οργανισμών (χωρίς εξαίρεση).

Σε καταδύσεις ψυχαγωγίας ΔΕΝ χρειάζεται long hose γιατί ούτε διείσδυση σε ναυάγιο κάνεις ούτε θεωρητικό ταβάνι έχεις, ώστε να αναγκαστείς να κάνεις sharing για πολύ ώρα: εάν παρουσιαστεί πρόβλημα, δείνεις το χταπόδι σου και βγαίνετε και οι δύο έξω. End of story.

Καταλαβαίνω την ανάγκη μακρύτερου σωλήνα στο χταπόδι (για μη έμπειρους το μοίρασμα αέρα με χταπόδι παρουσιάσει θέματα), αλλά τα 2μ είναι overkill. Εγώ έχω μακρύ χταπόδι 1,1μ για να κάνω την ζωή μου (και του άλλου) εύκολη χωρίς να έχω 2μ σωλήνα να τακτοποιήσω μέσα σε τσέπη bcd.

Θα πετάξεις τα χρήματα σου και το αποτέλεσμα θα είναι suboptimal.

Sorry για τα παραπάνω αλλά θεωρώ ότι πρέπει να γράφονται αυτά ώστε να αποφεύγονται λάθη, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και κόστος.

ΜΦΧ

Α.

akef
22-10-08, 12:11
Κατ' αρχήν να πώ οτι συμφωνώ απόλυτα με τον Αντρέα.

Αν παρ' όλα αυτά επιμένεις ... σου έχω το απόλυτο καταδυτικό αξεσουάρ για την περίπτωσή σου....

http://www.agrokip.gr/Upload/2602_l.jpg

:rofl::rofl::rofl::rofl:

akef
22-10-08, 12:59
Πέρα απο την πλάκα ...

αφού δεν θες να χρησιμοποιήσεις το 2μ σωλήνα σε hogarthian στυλ (που είναι και ο σωστός τρόπος) εγώ θα σου πρότεινα να κρατήσεις τον σωλήνα που έχεις και απλά να αλλάξεις το δεύτερο στάδιο από δεξιά στα αριστερά (αν γίνεται). Έτσι όταν δίνεις το χταπόδι σου, αυτό δεν θα κάνει S, οπότε θα κερδίσεις μερικούς πόντους και επίσης θα κρατήσεις την κοντινή επαφή με τον out-of-air δύτη. Όπως γνωρίζεις πολύ καλά η άμεση σωματική και οπτική επαφή σε μια τέτοια κατάσταση είναι απαραίτητη για μια σωστή και ασφαλής ανάδυση.

GKAM
22-10-08, 14:41
...Και μη πάρεις τη δική μου θέση, πάρε όλων των οργανισμών (χωρίς εξαίρεση).

Είσαι απόλυτα (http://www.gue.com/?q=en/Equipment/Config/index.html) σίγουρος; :)

/GKAM

neokles
22-10-08, 15:07
Κατ’αρχήν ευχαριστώ όλους για τον χρόνο σας αλλά και για το χιούμορ σας

Βάζω τα σχόλιά μου από κάτω με κόκκινο

Δεν αντέχω... θα το πώ.
Σιγά μην κρατιόσουνα! :p

Κώστα & Νεοκλή κάνετε λάθος. Το standardization του εξοπλισμού έχει λόγο υπάρξης, δεν έτυχε απλώς. Αντίθετα το customization σε κομμάτι εξοπλισμού στο οποίο βασίζεται η επιβίωση σου, είναι απλά επικίνδυνο. Και μη πάρεις τη δική μου θέση, πάρε όλων των οργανισμών (χωρίς εξαίρεση).

Μάλλον δεν έχεις καταλάβει για τι είδος κατάδυσης μιλάμε..

Σε καταδύσεις ψυχαγωγίας ΔΕΝ χρειάζεται long hose γιατί ούτε διείσδυση σε ναυάγιο κάνεις ούτε θεωρητικό ταβάνι έχεις, ώστε να αναγκαστείς να κάνεις sharing για πολύ ώρα: εάν παρουσιαστεί πρόβλημα, δείνεις το χταπόδι σου και βγαίνετε και οι δύο έξω. End of story.
Τώρα κατάλαβες. Υπάρχουν και άλλα θεωρητικά ταβάνια. Μερικές φορές οι ανάδυση είναι επικίνδυνη λόγο σκαφών. Επίσης μπορεί ο καιρός, το ρεύμα και και και να κάνουν προτιμότερη την λύση της υποβρύχιας πορείας με το χταπόδι Αντί να το κάνεις (γιατί αν πρέπει θα το κάνεις) με το 0.75 σωλήνα δεν θα βόλευε να μπορείς να κάνεις το κάνεις σαν άνθρωπος;

Καταλαβαίνω την ανάγκη μακρύτερου σωλήνα στο χταπόδι (για μη έμπειρους το μοίρασμα αέρα με χταπόδι παρουσιάσει θέματα), αλλά τα 2μ είναι overkill. Εγώ έχω μακρύ χταπόδι 1,1μ για να κάνω την ζωή μου (και του άλλου) εύκολη χωρίς να έχω 2μ σωλήνα να τακτοποιήσω μέσα σε τσέπη bcd.
Αυτό το κρατάω. Θα μπορώ όμως να συνεχίσω την κατάδυση μέχρι να βρω ένα ασφαλές σημείο ανάδυσης;

.

Πέρα απο την πλάκα ...

αφού δεν θες να χρησιμοποιήσεις το 2μ σωλήνα σε hogarthian στυλ (που είναι και ο σωστός τρόπος) εγώ θα σου πρότεινα να κρατήσεις τον σωλήνα που έχεις και απλά να αλλάξεις το δεύτερο στάδιο από δεξιά στα αριστερά (αν γίνεται). Έτσι όταν δίνεις το χταπόδι σου, αυτό δεν θα κάνει S, οπότε θα κερδίσεις μερικούς πόντους και επίσης θα κρατήσεις την κοντινή επαφή με τον out-of-air δύτη. Όπως γνωρίζεις πολύ καλά η άμεση σωματική και οπτική επαφή σε μια τέτοια κατάσταση είναι απαραίτητη για μια σωστή και ασφαλής ανάδυση.

Αυτό το σωστό και λάθος, το hogarthian, το neoklathian κοκ μου θυμίζει την εφηβεία μου που για να είσαι σωστό «μέταλο» έπρεπε να έχεις κολλητό παντελόνι χρώματος μαύρου, μαλλί κάπως, πουκάμισο ανοιχτό, παπούτσια αρβύλες ή allstar. Αλλιώς ήσουν «φλώρος». Το ίδιο γίνεται σήμερα με τους trendy και τους emo, αλλά και με τους δύτες Ασφαλώς σε ορισμένες μορφές κατάδυσης έχουν τον λόγο που γίνονται κάπως, αλλά είπε κανείς ότι θα κάνω τεχνική κατάδυση; Για απλές open water καταδύσεις έως 30μ (40 στο τσακίρ κέφι) και το πιο extreme είναι να μπούμε και σε κάνα εύκολο ναυάγιο ή μια ευρύχωρη σπηλιά.. Δεν αλλάζω τίποτα απολύτως από το standard setup και τις standard κινήσεις που μαθαίνουν όλοι στο open water όλων των οργανισμών μόνο που στην περίπτωση που χρειαστεί έχω πιο μακρύ σωλήνα ο οποίος θα ξεδιπλωθεί με το απλό τράβηγμα.

georgep5180
22-10-08, 21:27
Φίλε Neokles
πιστεύω κι εγώ ότι είναι μεγάλο λάθος να βάλεις long hose 2m στην τσέπη του bcd σου.Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να γίνουν λάθη.Να πιαστεί το hose με αντικείμενα στην τσέπη σου να διπλωθεί μην ξεχνάς ότι το hose είναι σαν σχοινί και το σχοινί ώς γνώστο είναι σαν το διάολο:angyr: χίλλια πραγματα μπορεί να συμβούν και να μπλεχτεί.
Σαν παράδειγμα είναι σαν να έχεις ένα κινητό τηλέφωνο και να προτιμάς να το βάλεις στην τσέπη του παντελονιού σου παρά σε θήκη που κρέμεται πχ απο το λαιμό.Που απαντάς πιο γρήγορα?Μην νομίζεις ότι σε πραγματικές συνθήκες το ζευγάρι σου θα έρθει και θα πάρει το χταπόδι που κρέμεται δεμένο έξω από την τσέπη του bcd σου.Αυτό δεν έχει να κάνει με dir κλπ.
Και για να μην γίνομαι στυφνός και ξερός diras το πώς θα καταδυθείς είναι καθαρά δικό σου θέμα και το πώς εσύ και το ζευγάρι σου έχετε δεθεί και βρεί τρόπους να εκτελείτε ασκήσεις.Υπάρχουν και hose 1.5m τα οποία ούτε πολύ κοντά ειναι ούτε πολύ μακρια.Επίσης μπορείς με ένα κλασικό πλαστικό άγκιστρο για σωλήνες αυτά τα γνωστά που κρεμάμε πάνω στα bcd να περάσεις διπλή την σωλήνα κάνοντας μία περιστροφή έτσι ώστε το β στάδιο του ρυθμιστή να το κρεμάς όπως και πρίν η σωλήνα να λυνει πιο ευκολα(όχι μέσα στην τσέπη)και να έχεις ένα άνετο μακρύ σωλήνα.
Φιλικά george:rolleyes:

fin
22-10-08, 23:16
και για να πω και γω την αμερικανια μου (αφου δε ξερω γαλικα)
I may disagree with what you have to say, but I shall defend, to the death, your right to say it.
François-Marie Arouet

seafarer
22-10-08, 23:38

Μα το προτεινα ηδη βρε Ανδρεα.
Συμφωνω και εγω με την αποψη οτι 2 μετρα ειναι too much αλλα οπως βολευει στον καθενα.
Εσας δεν σας εχει τυχει να συνηθισεται κατι στον εξοπλισμο και να μην το αλλαζετε γιατι ετσι βολευει???
Οι παλιοι εκπαιδευτες ειχαν το σωληνα (χταποδι) να περναει πανω απο τον ωμο - επισης μερικοι βαζουν το σωληνα του μανομετρου και τον περνανε μαζι με τον σωληνα του inflator παλι πανω απο τον ωμο.
Ε, εγω δεν μπορεσα ποτε να το συνηθισω αυτο. Το δοκιμασα.
Τα θελω ολα κατω απο την μασχαλη.
Ανδρεα, και εγω χρησιμοποιω περιπου 1,04 σωληνα και μπορω να πω οτι ειναι υπερ αρκετος σε πολλες περιπτωσεις που βρεθηκε δυτης out of air κυριως οταν δουλευα. Τωρα αν βρεις τροπους να βολεψεις μακρυτερο σωληνα χωρις να θυσιασεις την εργονομια σου - καντο.
Και κυριως να ειναι αποτελεσματικο και δοκιμασμενο.

Χρηστος Ευθυμιου
23-10-08, 09:05
Αυτό το σωστό και λάθος, το hogarthian, το neoklathian κοκ μου θυμίζει την εφηβεία μου που για να είσαι σωστό «μέταλο» έπρεπε να έχεις κολλητό παντελόνι χρώματος μαύρου, μαλλί κάπως, πουκάμισο ανοιχτό, παπούτσια αρβύλες ή allstar. Αλλιώς ήσουν «φλώρος». Το ίδιο γίνεται σήμερα με τους trendy και τους emo, αλλά και με τους δύτες Ασφαλώς σε ορισμένες μορφές κατάδυσης έχουν τον λόγο που γίνονται κάπως, αλλά είπε κανείς ότι θα κάνω τεχνική κατάδυση; Για απλές open water καταδύσεις έως 30μ (40 στο τσακίρ κέφι) και το πιο extreme είναι να μπούμε και σε κάνα εύκολο ναυάγιο ή μια ευρύχωρη σπηλιά.. Δεν αλλάζω τίποτα απολύτως από το standard setup και τις standard κινήσεις που μαθαίνουν όλοι στο open water όλων των οργανισμών μόνο που στην περίπτωση που χρειαστεί έχω πιο μακρύ σωλήνα ο οποίος θα ξεδιπλωθεί με το απλό τράβηγμα.

Απομόνωσα συνειδητά αυτή τη φράση.

στην περίπτωση που χρειαστεί έχω πιο μακρύ σωλήνα ο οποίος θα ξεδιπλωθεί με το απλό τράβηγμα.

Ακριβώς εδώ εντοπίζετε και το πρόβλημα,

Ο μακρύς σωλήνας είναι εύχρηστος και ευχάριστος όταν δεν υπάρχει πανικός, σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος αυξάνει και για τους δυο αυτοδύτες κατακόρυφα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως οι αυτοδύτες που έχουν μείνει από αέρα, βρίσκεται στα πρόθυρα του πανικού και άμεσο κίνδυνο, στα κρίσιμα αυτά δευτερόλεπτα εκτός από την άμεση παροχή αέρα, χρειάζεται σωματική και οπτική επαφή, όπως σωστά κατά την γνώμη μου επισημαίνει και ο Akef, επιδρά θετικά στην ψυχολογία του διευκολύνοντας έτσι την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, πράγμα που δεν είναι εφικτό χρησιμοποιώντας χταπόδι με 2-μετρο σωλήνα.

Επίσης υποστηρίζω την άποψη, πως πρέπει να δίνουμε τον δικό μας ρυθμιστή και εμείς οι ίδιοι να χρησιμοποιούμε το χταπόδι μας για πολλούς λόγους.

• Ακόμα και αν έχει εξασφαλίσει παροχή αέρα, ο πανικόβλητος αυτοδύτης λειτουργεί ενστικτωδώς και αναζητά την φυγή προς την επιφάνεια χωρίς να είναι σε θέση να εφαρμόσει τους κανόνες ασφαλείας που κατά τα άλλα σε κανονικές συνθήκες γνωρίζει και εφαρμόζει πολύ καλά.

• Έχοντας τον 2-μετρο σωλήνα και την τάση φυγής προς την επιφάνεια, o πανικόβλητος αυτοδύτης μέσα στον πανικό του, θα παρασύρει και μας μαζί εξουδετερώνοντας κάθε βοήθεια που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε και γινόμαστε ξαφνικά απλοί θεατές μιας βίαιης ανάδυσης μη μπορώντας να βοηθήσουμε τον συνδύτη μας, αλλά ούτε και τον εαυτό μας.

• Κινδυνεύουμε άμεσα από τα κτυπήματα των πέδιλων του που λόγω μήκους του σωλήνα θα τα έχουμε στο κεφάλι μας.

• Μετά από την παροχή αέρα άμεσα και χωρίς καθυστέρηση αφού έχουμε δώσει στον συνδύτη μας να καταλάβει πως είμαστε σε θέση να τον βοηθήσουμε, πρέπει να ελέγξουμε την πλευστότητα πρώτα του συντρόφου μας και μετά την δική μας, αποφεύγοντας έτσι μια ανεξέλεγκτη κάθοδο ή ανεξέλεγκτη άνοδο ανάλογα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εφικτό χρησιμοποιώντας χταπόδι με 2-μετρο σωλήνα.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή πάντα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολα περιστατικά, προσωπικά δεν χρησιμοποιώ 2-μετρο σωλήνα για καταδύσεις αναψυχής για να είμαι σε θέση να ελέγξω και να διαχειριστώ όσο καλύτερα γίνεται ανάλογο πρόβλημα.

Στην τεχνική κατάδυση τα πράγματα είναι διαφορετικά, εκεί επιβάλλεται για άλλους λόγους και έχει αναλυθεί εκτενώς σε άλλες ενότητες.

Andreas Triantopoulos
23-10-08, 09:46
Είσαι απόλυτα (http://www.gue.com/?q=en/Equipment/Config/index.html) σίγουρος; :)

/GKAM

AΠΟΛΥΤΑ! Φίλε Γιώργο... για ξαναδιάβασε το Post μου :p

Η Gue δεν λέει πουθενά ότι επιτρέπεται 2μ Long hose για χταπόδι!! Το αντίθετο μάλιστα...:lipsrsealed:

Andreas Triantopoulos
23-10-08, 09:52
και για να πω και γω την αμερικανια μου (αφου δε ξερω γαλικα)
I may disagree with what you have to say, but I shall defend, to the death, your right to say it.
François-Marie Arouet

Otherwise known as Voltaire....

Andreas Triantopoulos
23-10-08, 10:16
σε μπλέ τα δικά μου...

Τώρα κατάλαβες. Υπάρχουν και άλλα θεωρητικά ταβάνια. Μερικές φορές οι ανάδυση είναι επικίνδυνη λόγο σκαφών. Επίσης μπορεί ο καιρός, το ρεύμα και και και να κάνουν προτιμότερη την λύση της υποβρύχιας πορείας με το χταπόδι Αντί να το κάνεις (γιατί αν πρέπει θα το κάνεις) με το 0.75 σωλήνα δεν θα βόλευε να μπορείς να κάνεις το κάνεις σαν άνθρωπος;

Δεν είναι δικαιολογία το παραπάνω. Εάν υπάρχουν σκάφη και είναι προβληματική η ανάδυση α) ΔΕΝ καταδυόμαστε εκεί, β) DSMB, μπαλονάκι και σημαδούρα όπως άλλωστε απαιτεί ο νόμος, γ) technical configuration, γύρνα σε hogarthian ή όπως αλλιώς θέλεις να το ονομάσεις με long hose στο στόμα και με bungee το κοντό στο λαιμό.

Δύο λάθη φίλε Νεοκλή δεν κάνουν ποτέ ένα σωστό...

Αυτό το κρατάω. Θα μπορώ όμως να συνεχίσω την κατάδυση μέχρι να βρω ένα ασφαλές σημείο ανάδυσης;

Εάν, ως όφειλες έχεις σχεδιάσει σωστά την κατάδυση σου, δεν πρέπει έχεις ταβάνι και άρα μπορείς να αναδυθείς με ασφάλεια παντού. Dive safely or not dive at all. Εάν πάλι έχεις ταβάνι (για οποιονδήποτε λόγο), go technical. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και ο τροχός έχει ανακαλυφθεί, δεν χρειάζεται να τον ανακαλύψεις ξανά εσύ.

.

Αυτό το σωστό και λάθος, το hogarthian, το neoklathian κοκ μου θυμίζει την εφηβεία μου που για να είσαι σωστό «μέταλο» έπρεπε να έχεις κολλητό παντελόνι χρώματος μαύρου, μαλλί κάπως, πουκάμισο ανοιχτό, παπούτσια αρβύλες ή allstar. Αλλιώς ήσουν «φλώρος». Το ίδιο γίνεται σήμερα με τους trendy και τους emo, αλλά και με τους δύτες.
Ρε φίλε, δεν έχει να κάνει με μόδα... έχει να κάνει με την συσωρευμένη εμπειρία χιλιάδων δυτών και εκπαιδευτών, με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια.

DimitrisK
23-10-08, 11:15
Εγώ ακόμη απορώ πως μπορείς να καταφέρεις να μείνεις από αέρα. Εκτός από κάποια βλάβη η οποία είναι συνήθως ανθρώπινο λάθος (πχ μη επαρκή πρωτοβάθμια συντήρηση) και όχι τυχαία.

Γιατί αν βουτάς με τέτοιους τύπους που το καταφέρνουνε ή κόψε τις βουτιές ή βούτα μόνος σου και παράτα τους 2μετρους σωλήνες.

neokles
23-10-08, 11:37
Δεν είναι δικαιολογία το παραπάνω. Εάν υπάρχουν σκάφη και είναι προβληματική η ανάδυση α) ΔΕΝ καταδυόμαστε εκεί, β) DSMB, μπαλονάκι και σημαδούρα όπως άλλωστε απαιτεί ο νόμος, γ) technical configuration, γύρνα σε hogarthian ή όπως αλλιώς θέλεις να το ονομάσεις με long hose στο στόμα και με bungee το κοντό στο λαιμό. α) ΟΚ
β) το μπαλονάκι πάντα υπάρχει αλλά με έναν δύτη στο μισό μετρο από σένα άντε πέτα DSMB. Γίνεται αλλά το βρίσκω αγχωτικό
γ) είπαμε... κοντά τα χέρια απο το δεύτερο σταδιό μου :D

Εάν, ως όφειλες έχεις σχεδιάσει σωστά την κατάδυση σου, δεν πρέπει έχεις ταβάνι και άρα μπορείς να αναδυθείς με ασφάλεια παντού. Dive safely or not dive at all. Εάν πάλι έχεις ταβάνι (για οποιονδήποτε λόγο), go technical. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και ο τροχός έχει ανακαλυφθεί, δεν χρειάζεται να τον ανακαλύψεις ξανά εσύ. Στην ερώτηση που έκανα απαντάνε με ένα ναι ή με ένα όχι! :p
Αν είχαμε κάνει όλα τα πράγματα καλά δεν θα μας είχε τελειώσει και ο αέρας :D
Πάντως με το παραπάνω σκεφτικό θα έπρεπε να βουτάμε με technical εξοπλισμό (και μαλιστα για σπηλαιοκατάδυση) σε κάθε μας βουτιά. Είναι αδύνατον να μαντέψεις πότε θα έρθει ένα μπουρίνι ή πότε θα αποφασίσει ο ψαράς της περιοχής να ρίξει διχτυα δίπλα απο την ακτή ή πότε θα έρθει ο/οι καπετάνιος/οι του ΣΚ να κόψει βόλτες πάνω από την σημαδούρα σου ή πότε θα χαθείς και θα βρεθείς μεσοπέλαγα (όλα στο πρόγραμμα είναι, σε κανένα δεν τελείωσε ο αέρας από εξυπνάδα. Κάτι λάθος έκανε.

Ρε φίλε, δεν έχει να κάνει με μόδα... έχει να κάνει με την συσωρευμένη εμπειρία χιλιάδων δυτών και εκπαιδευτών, με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια.... των τεχνικών δυτών.

Εγώ πάλι δεν έχω δει πουθενά κάπου να λέει μην έχεις μακρύ χταπόδι διότι όταν κάνεις την κίνηση α,β,γ που έμαθες στο open θα δημιουργήσει αυτό και εκείνο το πρόβλημα. Μόνο ο Χρήστος έκατσε και ανέλυσε με την γνωστή μεθοδικότητά του το πρόβλημα

Χρήστο σωστό αυτό που λες με τον πανικό. Ο μακρύς σωλήνας χρησιμοποιείται όταν ο άλλος είναι ήρεμος. Αλλιώς ούτε DSMB προλαβαίνεις ούτε "διαδρομές" κάτω από το νερό ούτε τίποτα. Ρωμαϊκή λαβή, τον κοιτάς στα μάτια και τον ηρεμείς. Όταν ηρεμήσει παίρνεις τον δρόμο για την επιφάνεια. Το δικό μου σκεπτικό βασίζεται σε αυτό που μάθαμε στο Rescue. Ότι δηλαδή από τον πανικόβλητο όσο μακρύτερα είμαστε τόσο το καλλίτερο. Προτιμότερο είναι να έχουμε ένα θύμα παρά 2. Αν τελικά δεν μπορέσω να τον πιάσω και να τον ηρεμήσω ή να κάνουμε μια ανάδυση μαζί (με ρυθμιστές στο στόμα και αναπνοή), τότε μπορώ να μείνω όσο πιο μακριά μπορώ (πάλι από το rescue) χωρίς να διακόψω την παροχή. Εκτός αν είναι ο Φασούλας θα είναι σε μια απόσταση που με μια δική μου κίνηση θα αποφεύγω αν θέλω και τα πέδιλα.

Σκέφτομαι επίσης και το ενδεχόμενο πανικόβλητου δύτη που χάνει τον ρυθμιστή του. Μπορώ να πλησιάσω από πίσω και να του δώσω το μακρύ μου (σωλήνα!!!) και να ελέγχω την πλευστότητά μας ταυτόχρονα χωρίς τον κίνδυνο να με αρπάξει, να μου βγάλει ρυθμιστή ή και να με οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη άνοδο.

Βέβαια όλα αυτά είναι παιχνίδια στην φαντασία μας. Μακάρι αν τύχει (κούφια η ώρα) να αντιδράσω με τόση ηρεμία, εξυπνάδα, δύναμη, αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό. Πάντως don’t count on it. Λέω πράγματα που «θα τα κάνω» όπως λένε ότι θα «κάνουν» οι πιτσιρικάδες που κάνουν κόντρες στα λιμανάκια «αν πεταχτει θα στρίψω, θα πετάξω, θα κάνω, θα ράνω».

Σκοπός μου δεν είναι άλλος από την άνετη παροχή αέρα σε περίπτωση ανάγκης, στα πρότυπα που διδάσκονται στο open. (εδώ μπαίνει το end of story)

Σέβομαι απόλυτα την εμπειρία των εκπαιδευτών τεχνικής (και όχι μόνο) κατάδυσης καθώς και τις φιλοσοφίες/σχολές/προσεγγίσεις γύρω από αυτήν. Για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν σκοπεύω να υιοθετήσω κάτι που έμαθα στο forum ή που το διάβασα σε ένα βιβλίο. Έχω μάτια και αυτιά ανοιχτά καταλαβαίνω την άγνοιά μου και για αυτό παραμένω στα πλαίσια της εκπαίδευσης μου. Επιπλέον διατηρώ ένα setup που είναι συμβατό με τις καταδύσεις αλλά και τα πιθανά ζευγάρια που μπορεί να συναντήσω.

Τον σωλήνα τον έχει δοκιμάσει κανένας;

yan
23-10-08, 11:47

Ποιο ήταν το ερώτημα?.... :stunned:

Τα miflex τα χρησιμοποιώ εδώ κ κάποιους μήνες. Τα 'χω βρει εξαιρετικά πρακτικά και ανθεκτικά.
Μελάνα σημεία δεν έχω εντοπίσει και σκέφτομαι να αλλάξω όλα τα hoses όλων των ρυθμιστών με δαύτα.

Προσωπικά στα συνιστώ
:geia:

ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
23-10-08, 12:27
Αρχικό μήνυμα απο neokles http://www.scubadive.gr/forum/images/buttons/viewpost.gif (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?p=19951#post19951)

Έχω και εγώ ! μια χαρά το συνιστώ ανεπιφύλακτα θα το βρεις και στην Ελλάδα στο http://www.aquatec.gr/ (http://www.aquatec.gr/) :thumbup:

AIGAIAS
23-10-08, 15:30
Συμφωνώ απόλυτα με τον Νεοκλή.\
Πολύ λογικό αυτό που λέει.
Αναρωτιέμαι, ποιά άραγε ειναι η πρώτη αντίδραση ενός πανικοβλημένου δύτη που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην παροχή του.?

Προσπαθώντας να ερθω στην θέση του, συνειδητοποιώ οτι υπάρχουν 2 περιπτώσεις. \

Στην πρώτη περίπτωση, ανακαλύπτω εγκαιρα οτι σε λίγο θα ξεμείνω απο αέρα, (κακή διαχείρηση), οπότε δεν πανικοβάλλομαι, και συνεπώς εχοντας πάντα τον ελεγχο, πλησιάζω τον σύντροφο μου. Του κάνω το ανάλογο νόημα, και εφόσον υπάρχει, παίρνω το χταπόδι του, σεβόμενος απόλυτα την δική του ασφάλεια και ηρεμία.(λιγότερες κινήσεις, περισσότερη ασφάλεια, λιγότερη κατανάλωση αέρα, διατήρηση ελέγχου, ψυχολογική ευφορία).

Στην δεύτερη περίπτωση,χάνω ξαφνικά την παροχή αέρα στο στόμα μου.(κάκιστη διαχείρηση, απροσεξία, διαρροή α σταδίου, κτλ τα σκέφτομαι και ανατριχιάζω).
Εδώ εισέρχεται και ο υποκειμενικός παράγοντας του πανικού. Ο πανικός οδηγεί σε αψυχολόγητες ενέργειες. Εστω λοιπόν οτι κατευθύνομαι τρομαγμένος πρός τον σύνντροφο μου, ο οποίος και μόνο που θα δεί τον ρυθμιστή μακρια απο το στόμα μου, και τα γουρλωμένα μάτια μου, θα προετοιμαστεί να δώσει το χταπόδι του (αν υπάρξει χρόνος). Ειναι πολύ πιο ευκολο για αυτόν να εχει δύο χέρια ελεύθερα διότι ετσι θα διαχειριστεί καλύτερα το επεισόδιο. Ταυτόχρονα δέ, αν ειναι εμπειρος δύτης, γνωρίζει οτι ενας πανικόβλητος δύτης που ξεμένει απο αέρα ειναι επικίνδυνος και για την δική του ασφάλεια, πράγμα που σημαίνει οτι θα πρέπει να με βοηθήσει κρατώντας με σε κάποια απόσταση ασφαλείας.
Συνεπώς με το ενα χέρι με κρατάει σε σταθερή απόσταση ασφαλείας, και με το άλλο μου προτείνει το 2μετρο κίτρινο χταπόδι.

Αν εχει επιλέξει να εχει το χταπόδι στο στόμα του, τότε θα πρέπει να το απελευθερώσει εγκαιρα με το ενα χέρι του, ωστε να τοποθετήσει το β'στάδιο (που κρέμεται στο λαιμό) , στο στόμα του. Αυτή η ενέργεια, κάτω απο πραγματικές συνθήκες ψυχολογικής πίεσης εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, που μπορεί βαθμιαία να φέρουν και τον ιδιο σε δύσκολη θέση.(πχ.τι γίνεται αν εγώ ο πανικοβλημένος δύτης πάρω τον ρυθμιστή που μου προσφέρει και δεν αφήσω ελεύθερο το χέρι του, προσπαθώντας να νοιώσω την σιγουριά της παρουσίας του δίπλα μου. Λέμε...τώρα.....)

Συμπέρασμα. .......

Νομίζω οτι η λύση του 2μετρου Β'σταδίου στο πλάι, εγκυμονεί λιγότερους κινδύνους, και την θεωρώ ασφαλέστερη......

θα ηθελα πολύ να ακούσω και μια αλλη γνώμη.

Δημ.Αδάμης

akef
23-10-08, 17:00
Συμφωνώ απόλυτα με τον Νεοκλή.\

Προσπαθώντας να ερθω στην θέση του, συνειδητοποιώ οτι υπάρχουν 2 περιπτώσεις. \

Υπάρχει και η τρίτη περίπτωση όπου τον βλέπεις από μακρυά να φεύγει με 60μ/λεπτο για την επιφάνεια :(

Στην πρώτη περίπτωση, ανακαλύπτω εγκαιρα οτι σε λίγο θα ξεμείνω απο αέρα, (κακή διαχείρηση), οπότε δεν πανικοβάλλομαι, και συνεπώς εχοντας πάντα τον ελεγχο, πλησιάζω τον σύντροφο μου. Του κάνω το ανάλογο νόημα, και εφόσον υπάρχει, παίρνω το χταπόδι του, σεβόμενος απόλυτα την δική του ασφάλεια και ηρεμία.(λιγότερες κινήσεις, περισσότερη ασφάλεια, λιγότερη κατανάλωση αέρα, διατήρηση ελέγχου, ψυχολογική ευφορία).

Άψογο και ιδανικό!!! Εγώ όμως και πάλι θα εγκαταλήψω την κατάδυση, με ή χωρίς μπαλονάκι, αγκαλιά με το buddy πάμε για ανάδυση. Αυτό διότι κατά 99,99999% το περιστατικό θα συμβεί προς το τέλος της βουτιάς οπότε και τα δικά μου αποθέματα σε άερα άντε να είναι 70-60bar. Οπότε .....

Στην δεύτερη περίπτωση,χάνω ξαφνικά την παροχή αέρα στο στόμα μου.(κάκιστη διαχείρηση, απροσεξία, διαρροή α σταδίου, κτλ τα σκέφτομαι και ανατριχιάζω).
Εδώ εισέρχεται και ο υποκειμενικός παράγοντας του πανικού. Ο πανικός οδηγεί σε αψυχολόγητες ενέργειες. Εστω λοιπόν οτι κατευθύνομαι τρομαγμένος πρός τον σύνντροφο μου, ο οποίος και μόνο που θα δεί τον ρυθμιστή μακρια απο το στόμα μου, και τα γουρλωμένα μάτια μου, θα προετοιμαστεί να δώσει το χταπόδι του (αν υπάρξει χρόνος).

Αυτό λέει η λογική και η ζεστασιά της πολυθρόνας του σπιτιού/γραφείου. Επειδή όμως υπάρχει και ο γνωστός νόμος του Merphy που λέει οτι: "ο buddy σου θα μείνει από αέρα ακριβώς το δευτερόλεπτο που εσύ θα κοιτάς αλλού" σου λέω το εξής: Δυο φορές μου έχει τύχει out-of-air δύτης και τις δυο φορές μου βούτηξε το ρυθμιστή από το στόμα πριν προλάβω να ανοικλείσω τα μάτια μου.

Ειναι πολύ πιο ευκολο για αυτόν να εχει δύο χέρια ελεύθερα διότι ετσι θα διαχειριστεί καλύτερα το επεισόδιο. Ταυτόχρονα δέ, αν ειναι εμπειρος δύτης, γνωρίζει οτι ενας πανικόβλητος δύτης που ξεμένει απο αέρα ειναι επικίνδυνος και για την δική του ασφάλεια, πράγμα που σημαίνει οτι θα πρέπει να με βοηθήσει κρατώντας με σε κάποια απόσταση ασφαλείας.
Συνεπώς με το ενα χέρι με κρατάει σε σταθερή απόσταση ασφαλείας, και με το άλλο μου προτείνει το 2μετρο κίτρινο χταπόδι.
Αν εχει επιλέξει να εχει το χταπόδι στο στόμα του, τότε θα πρέπει να το απελευθερώσει εγκαιρα με το ενα χέρι του, ωστε να τοποθετήσει το β'στάδιο (που κρέμεται στο λαιμό) , στο στόμα του. Αυτή η ενέργεια, κάτω απο πραγματικές συνθήκες ψυχολογικής πίεσης εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, που μπορεί βαθμιαία να φέρουν και τον ιδιο σε δύσκολη θέση.(πχ.τι γίνεται αν εγώ ο πανικοβλημένος δύτης πάρω τον ρυθμιστή που μου προσφέρει και δεν αφήσω ελεύθερο το χέρι του, προσπαθώντας να νοιώσω την σιγουριά της παρουσίας του δίπλα μου. Λέμε...τώρα.....)

To χέρι που δίνει το ρυθμιστή είναι το ίδιο που μένει παρατεταμένο ώστε να εμποδίσει τον δύτη να πλησιάσει επικίνδυνα. Επομένως το άλλο χέρι είναι ελεύθερο να κάνει ότι θέλει.

Ένα σωστά ρυθμισμένο "necklase" δεν χρειάζεται κάν να το πιάσεις για να βάλεις τον ρυθμιστή στο στόμα σου. απλά σκύβεις μπροστά και ο ρυθμιστής μπαίνει μόνο του στο στόμα σου!!! (πάλι ελεύθερο το δεύτερο χέρι)

Τέλος αν ο πανικοβλημένος δύτης σου παγιδέψει κάποιο χέρι τότε αυτό θα είναι αυτό που έχεις παρατέταμένο με το ρυθμιστή στο στόμα του. (τρίτη φορά ελεύθερο το δεύτερο χέρι .... πολύ ατίθασο αυτό το χέρι ρε παιδί μου)

Παρ' όλα αυτά εξακολουθώ να διαφωνώ με την χρήση longhose στην ανοικτή θάλασσα. Έχω δει πολλούς να το χρησιμοποιούν και το έχω κάνει κι εγώ μια-δυο φορές αλλά κυρίως γιατί βαριόμουνα να αλλάξω το setup του πρώτου σταδίου μου κι όχι για κάποιο άλλο λόγο.

αυτά :2drunk:

georgep5180
23-10-08, 18:52
Βρε παιδια μήπως έχουμε ξεφύγει λίγο με το θέμα:banghead:Συζητάμε σε τόσα post για ένα hose.Ελεος:worship: Sorry για το ύφος αλλά δέν υπάρχει λόγος για τόση κουβέντα.Νόμίζω οτι έχεις αποφασίσει πώς θέλεις να καταδυθεις τώρα με σενάρια που μπορεί να κατεβάσει ο καθένας μπορείς να γράψεις βιβλίο.Αν το standard hose δεν εξυπηρετουσαν τα τελευταία 20 χρόνια τόσους εκατομύρια δύτες σε τόσες εκατομύρια καταδύσεις και σε πραγματικά πιο δύσκολα νερά απο ότι τα δικά μας τότε γιατί έχουν σταντάρει την σωλήνα του ενός μέτρου.
Αν γουστάρεις κάτι μεγαλύτερο έχει να κάνει με προσωπικά δικό σου γούστο και οχι με παράγοντες ασφαλείας η με εργονομική χρήση.Τα μεγαλύτερα hose είναι για τεχνικούς δύτες όχι μόνο λόγο περιβάλοντος αλλά και λόγο του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν που είναι ογκώδης και δεν μπορούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο κοντά.
Βιβλιογραφικά η Padi δέν απορίπτει την hogarthian λογική αρκεί να έχουν ενημερωθεί στην τεχνική και οι υπόλοιποι ΄καταδυόμενοι δύτες.Μήν ξεχνάμε ότι η εφεδρική πηγή αέρα πρέπει να βρίσκεται από το πηγούνι και στο τρίγωνο των αριστερό και δεξιών πλευρών του δύτη.
Τώρα αν θές πλήρη αυτονομία πάρε ένα 3lt μπουκάλι με ρυθμιστη ανεξάρτητο ωστε αν μείνει το ζευγάρι σου απο αέρα του το δίνεις και μπορεί να είναι σε όση αποσταση θέλεις.(κατα την αποψή μου stroke τεχνική αλλά την χρησιμοποιούν αρκετός κόσμος)
Ελπίζω να μην παρεξηγείς το ύφος μου όλα όσα λέω τα λέω φιλικά καλές βουτιές και προσπάθησε με το ζευγάρι σου να δουλέψεις με τα ήδη υπάρχοντα υλικά παρά με εξοπλισμο που στην πραγματικότητα είναι άχρηστος.
Υ.Γ.Δηλαδή τόσα χρόνια γιατί η technical crisis μας έχει πιάσει τα τελευταία 3-4 χρόνια πώς καταδυόσουν?Είχες αντιμετωπίσει προβλήματα και αυτά ήταν λόγο του μή εργονομικού εξοπλισμού σου?
Φιλικα george:D

Andreas Triantopoulos
24-10-08, 09:46
Δυο φορές μου έχει τύχει out-of-air δύτης και τις δυο φορές μου βούτηξε το ρυθμιστή από το στόμα πριν προλάβω να ανοικλείσω τα μάτια μου.

Ακριβώωωωως... Έτσι γίνεται κυρίες και κύριοι.

neokles
24-10-08, 10:56
Eσένα,

Εμένα πάλι μου βούτηξε το χταπόδι. Και εγώ το χταπόδι πήρα, όταν χρειάστηκα αέρα. Δεν κρίνουμε όμως από την δική μας εμπειρία.
:banghead:

O Στροκάς ο hogarthas, το hiphop κτλ κτλ. Ότι ακριβώς έγραψα πριν από λίγα post περί "μόδας". Εγώ ο καημένος είδα ότι το 0.75 χταπόδι μου παραήτανε κοντό και όταν ο άλλος έπινε αέρα κόντευε να του βγάλει την μασέλα. Αποφάσισα να πάρω μακρύτερο. Βλέπω μεγέθη από 1.2 έως 2.1. Μάλλον στο 2.1 θα πάω μια που η διαφορά στα χρήματα είναι μερικά ευρώ. Μπουκάλα και ρυθμιστή ΟΚ, αλλά να τον κουβαλάω σε κάθε βουτιά; (και να δώσω και κανα 500ρικό αντί για 50; ):confused:

Επιτρέψτε μου πάντως να εκφράσω τον προβληματισμό μου για την απολυτότητα τον φιλοσοφιών. Χωρίς να κρίνω την εφαρμογή τους σε technical επίπεδο (για το οποίο δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη), με προβληματίζει η… αυτό και τίποτα άλλο, προσέγγισή τους. Μπορεί στην τεχνική κατάδυση να πρέπει να είναι έτσι, όταν όμως μιλάμε για την απλή κατάδυση αυτή η απολυτότητα μου θυμίζει τον δάσκαλο με την βίτσα. Θυμίζει εποχές που οι άνθρωποι έχτιζαν τοίχοι. Φυσικά δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους αυτού του forum αλλά με την φιλοσοφία όλων αυτών των «σχολών» που είναι απόλυτες ως και προς την παραμικρή λεπτομέρεια Αυτό εμένα με ξενίζει και με απωθεί γιατί στερείται ουσίας, οδηγεί σε ένα θέατρο του παραλόγου. Από την μία λέει «ορίστε πάρτε long hose, είναι καλό» και όταν πάει κάποιος να πάρει long hose αλλά να μη το εφαρμόσει ακριβώς όπως το σκέφτηκαν λένε όχι έτσι είναι λάθος! Κανείς δεν μου εξήγησε γιατί έτσι και γιατί όχι αλλιώς. Όποιος το έκανε κατέληξε να μου λέει ότι η μπουκάλα που θα έχω στο πλάι μου σε συνδυασμό με τις διπλές που έχω στην πλάτη μου… στην επόμενη κατάδυση παρακαλώ ξανακοιτάξτε το πλάι μου και την πλάτη μου και ξαναμετρήστε. τις μπουκάλες που έχω μαζί μου. Όποιος δει παραπάνω από μία έχει πάρει 100ρι οξυγόνο αντί για αέρα!! :D:2drunk::crazy:

Καταλήγω στο ότι όλα αυτά στην απλή κατάδυση το μόνο νόημα που έχουν είναι το domination της αγοράς εξοπλισμού. Ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή στο post.

:evil: Τελικά ο Σωλήνας φαίνεται καλός, θα τον πάρω :evil:

Υ.Γ. Γιώργο εγώ δεν παρεξηγώ κανένα ύφος. Σκέψου πάντως ότι μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε standard εξοπλισμός το χταπόδι. Υπήρξαν σίγουρα άνθρωπου που τότε το είδαν περιττό. Δεν ξέρω αν τα 2μ hose θα γίνει ποτέ must, σίγουρα όμως δεν θα γίνει το 0.75.

Thanos
24-10-08, 15:31
Επιτρέψτε μου πάντως να εκφράσω τον προβληματισμό μου για την απολυτότητα τον φιλοσοφιών. Χωρίς να κρίνω την εφαρμογή τους σε technical επίπεδο (για το οποίο δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη), με προβληματίζει η… αυτό και τίποτα άλλο, προσέγγισή τους.

Γιατί το χταπόδι είναι απο τα δεξιά σου;
Γιατί ο σωλήνας του χταποδιού είναι 0,75;

Τα παραπάνω δεν είναι τα standard που διδάσχουν οι οργανισμοί recreational κατάδυσης;;;; Γιατί αυτοί δεν είναι απόλυτοι αλλά είναι η DSAT, IANTD, TDI, SSI, NAUI, GUE που λένε κάτι άλλο;;

Μην κρίνουμε με δύο μέτρα και σταθμά.

Σωστός, κατά την γνώμη μου ο προβληματισμός σου, αλλά η μεθοδολογία σου είναι πολύ "προσωπική" άρα δεν είναι και απόλυτα σωστή. Λές ότι θα το διπλώσεις και θα τον βάλεις στην τσέπη του BCD... τι γίνεται εάν δεν έχεις BCD αλλά ένα απλό wing με την μονή μπουκαλίτσα σου;;; :confused:

Όπως είπαν και άλλοι, ΕΑΝ αποφασίσεις να πάρεις 2μετρο σωλήνα , είναι πιο ασφαλές να τον βάλεις στον κύριο ρυθμιστή και όχι στο χταπόδι.

Τώρα εάν απο αντίδραση (παίζει πολύ στις μέρες μας) το βάλεις στο χταπόδι, δική σου απόφαση και επιλογή.;)

Τους σωλήνες που λένε τα παιδιά έχω διαβάσει καλά σχόλια, τους έχω δει στην Boot και τους χρησιμοποιούνε και φίλοι, οι οποίοι έχουν μείνει ευχαριστημένοι.

neokles
24-10-08, 16:08
Είπα πουθενά ότι ο δικός μου τρόπος είναι ο απόλυτα σωστός; Με Παρεξήγησες

Μπορείς αν θέλεις σαν εκπαιδευτής να κάνεις το σχολείο με το hogarthian thanothian setup. Κανένας δεν λέει ότι αυτό το setup είναι το σωστό και το άλλο λάθος. Το χταπόδι ποιος λέει ότι πρέπει να είναι από δεξιά; Αν ο ρυθμιστής σου, η τρέλα σου, το BCD σου είναι έτσι σχεδιασμένα βάλτα όπου θέλεις, όπου σε βολεύει. ΕΣΕΝΑ τον Θάνο ή ΕΜΕΝΑ τον Νεοκλή. Τουλάχιστον αυτό διδάσκουν οι οργανισμού που ξέρω. Δεν τους ξέρω όλους για αυτό ο προβληματισμός μου δεν ισχύει μόνο για έναν οργανισμό αλλά για όσους το κάνουν. O εκπαιδευτής ζυγίζει το είδος του σχολείου, τον εκπαιδευόμενο, το τι υπάρχει ευρέως διαδεδομένο, το κόστος (δικό του αλλα΄και του μαθητή κτλ)

Υ.Γ.
τι γίνεται εάν δεν έχεις BCD αλλά ένα απλό wing με την μονή μπουκαλίτσα σου;;;
Βρε παιδί μου ΔΕΝ έχω wing. ΔΕΝ ΕΧΩ, το ορκίζομαι. ΑΝ ειχα βλέπαμε :D:D:D:D:D:D:D:D

burbulithras
24-10-08, 16:56
Φίλε neokles
νομίζω ότι οι προλαλήσαντες καλύψαν το πώς και το γίατί.Μπορείς να χρησιμοποιείς ότι θέλεις όπως θέλεις.Δεν νομίζω τόση ώρα ότι τόσα άτομα είναι ξεροκέφαλα ή hip hop ή metal.Αυτό που σου εξηγούν είναι ότι θέλεις να εφαρμόσεις κάτι που είναι εκτός των γνώσεων και των απαιτήσεων σου καταδυτικός.Η υπερβολή είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει ώς λαό.Τώρα αν αναλύσουμε αυτά τα οποία αναφέρεις για μένα δέν πρέπει ποτέ να φτάνεις στο σημείο να ξεμένει το ζευγάρι σου απο αέριο.Οι απαντήσεις δέν βρίσκονται στο μήκος της σωλήνας αλλά σε άλλους παραγοντες όπως α)κακή διαχείριση αερίου β)κακός προγραματισμός κατάδυσης γ)δυσάναλογο dive plan με τις καταναλώσεις του ζευγαριού σου δ)κακή συντήρηση εξοπλισμού ε)κακή και δυσανάλογη χρήση εξοπλισμού στ)ακατάληλο επίπεδο εκπαιδευσης και πολλά άλλα.
Αρα αν μένει το ζευγάρι σου από αέρα ίσως είναι από αμέλεια δικιά σου:confused:
Προσπάθησε να θυμηθείς και τις δύο φορές τί εφταιξε και θα βρείς απαντήσεις και λάθη που δέν πρέπει να ξανασυμβούν.Αρα την επόμενη φορά θα προνοήσεις το ζευγάρι σου να είναι έξω απο το νερό μαζί σου και να υπάρχει αέρας στην φιάλη παρά να μοιράζεις hoses
Φιλικα και καλές καταδύσεις
Burbulithras:D

akef
24-10-08, 18:19
Νεοκλή ξεκινάς ένα thread και λες κάτι που σκέφτεσαι να κάνεις και εξηγείς για πιο λόγο.

Σου εξηγούμε με όλους τους δυνατούς τρόπους οτι δεν έχει νόημα/είναι λάθος αυτό που πας να κάνεις.

Και συνεχίζεις να επιμένεις!!!!

Eσένα,

Εγώ ο καημένος είδα ότι το 0.75 χταπόδι μου παραήτανε κοντό και όταν ο άλλος έπινε αέρα κόντευε να του βγάλει την μασέλα.

To 0,75 είναι αρκετό ώστε να τον κρατάς το άλλο από το jacket και να κάνεις ανάδυση όπως έμαθες στο open water και στο rescue. Τώρα αν εσύ επιμένεις να συνεχίσεις έστω και για ένα λεπτό μια κατάδυση με έναν out-of-air δύτη ... κάν' το .... εγώ δεν έχω κάτι άλλο να σου πω.

Επιτρέψτε μου πάντως να εκφράσω τον προβληματισμό μου για την απολυτότητα τον φιλοσοφιών. Χωρίς να κρίνω την εφαρμογή τους σε technical επίπεδο (για το οποίο δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη), με προβληματίζει η… αυτό και τίποτα άλλο, προσέγγισή τους. Μπορεί στην τεχνική κατάδυση να πρέπει να είναι έτσι, όταν όμως μιλάμε για την απλή κατάδυση αυτή η απολυτότητα μου θυμίζει τον δάσκαλο με την βίτσα. Θυμίζει εποχές που οι άνθρωποι έχτιζαν τοίχοι. Φυσικά δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους αυτού του forum αλλά με την φιλοσοφία όλων αυτών των «σχολών» που είναι απόλυτες ως και προς την παραμικρή λεπτομέρεια Αυτό εμένα με ξενίζει και με απωθεί γιατί στερείται ουσίας, οδηγεί σε ένα θέατρο του παραλόγου. Από την μία λέει «ορίστε πάρτε long hose, είναι καλό» και όταν πάει κάποιος να πάρει long hose αλλά να μη το εφαρμόσει ακριβώς όπως το σκέφτηκαν λένε όχι έτσι είναι λάθος! Κανείς δεν μου εξήγησε γιατί έτσι και γιατί όχι αλλιώς. Όποιος το έκανε κατέληξε να μου λέει ότι η μπουκάλα που θα έχω στο πλάι μου σε συνδυασμό με τις διπλές που έχω στην πλάτη μου… στην επόμενη κατάδυση παρακαλώ ξανακοιτάξτε το πλάι μου και την πλάτη μου και ξαναμετρήστε. τις μπουκάλες που έχω μαζί μου. Όποιος δει παραπάνω από μία έχει πάρει 100ρι οξυγόνο αντί για αέρα!! :D:2drunk::crazy:

Καταλήγω στο ότι όλα αυτά στην απλή κατάδυση το μόνο νόημα που έχουν είναι το domination της αγοράς εξοπλισμού. Ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή στο post.

:evil: Τελικά ο Σωλήνας φαίνεται καλός, θα τον πάρω :evil:

Υ.Γ. Γιώργο εγώ δεν παρεξηγώ κανένα ύφος. Σκέψου πάντως ότι μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε standard εξοπλισμός το χταπόδι. Υπήρξαν σίγουρα άνθρωπου που τότε το είδαν περιττό. Δεν ξέρω αν τα 2μ hose θα γίνει ποτέ must, σίγουρα όμως δεν θα γίνει το 0.75.

Όλα τα παραπάνω για μένα, συγνώμη κιόλας, αλλά είναι αμπελοφιλοσοφίες!!!

.-

hal
24-10-08, 18:28
4 σελιδες για το που θα μπει ενας σωληνας.... Συνολο με αλλες απολυτα ιδιες συζητησεις στο παρελθον 15-20 σελιδες?Νισαφι πια...
Εχω μια πολυ καλη και απολυτα λογοκριτεα ιδεα για το που θα επρεπε να μπει ενας σωληνας 2 μετρων...:geia:

neokles
24-10-08, 20:43
Νεοκλή ξεκινάς ένα thread και λες κάτι που σκέφτεσαι να κάνεις και εξηγείς για πιο λόγο.

Σου εξηγούμε με όλους τους δυνατούς τρόπους οτι δεν έχει νόημα/είναι λάθος αυτό που πας να κάνεις.

Και συνεχίζεις να επιμένεις!!!!

Όλα τα παραπάνω για μένα, συγνώμη κιόλας, αλλά είναι αμπελοφιλοσοφίες!!!

.-

Ναι ε; Επιμένω ε; Πωπω μα τι παλιοανθρωπος είμαι... πως τόλμησα να διαφωνίσω με τις καταπληκτικες αυτές πρακτικες, με τις σχολες απίστευτης και ατελείωτης γνώσης. Δεν θα το ξανακάνω. Ι promise!

4 σελιδες για το που θα μπει ενας σωληνας.... Συνολο με αλλες απολυτα ιδιες συζητησεις στο παρελθον 15-20 σελιδες?Νισαφι πια...
Εχω μια πολυ καλη και απολυτα λογοκριτεα ιδεα για το που θα επρεπε να μπει ενας σωληνας 2 μετρων...:geia:

Μην τα λες σε μένα. Πάντως σε όποιον και να το λες καλό είναι να το αποσύρεις γιατί δεν είναι τρόπος αυτός να μιλάμε εδώ μέσα.

MariaG
24-10-08, 22:29
Guys…….

Αφού τοσο πολυ σας αρεσει να «βαφτιζετε», γιατι δε σκεφτηκατε ποτε σοβαρα το ενδεχομενο να γινετε παπαδες???:p

Εμμένοντας στην αρχική ερώτηση, χρησιμοποιώ κι εγώ τα miflex και τα βρίσκω άκρως εργονομικά. Επομένως Νεοκλή θα σου πρότεινα να τα δοκιμάσεις.

Υ.Γ. :cool:

Το ποια ειναι η σωστη χρηση του LH και ποια οχι εχει ήδη εξαντληθεί σε προηγουμενα threads. Το αν θέλει κάποιος να την ακολουθήσει ή όχι είναι επίσης δικό του θέμα. Το αν είναι όμως ασφαλές σε rec ή σε tec κατάδυση είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Γιατί κολλάτε τόσο στο είδος της βουτιάς? Αν δεν τηρηθούν συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας, είτε rec είτε tec οι ίδιοι παράγοντες θα μας θέσουν σε κίνδυνο.

Διάβασα ότι είναι αδύνατον να μαντέψεις πότε θα σου συμβεί κάτι underwater.....διαφωνώ....μπορείς να καλύψεις ένα εύρος καταστάσεων δημιουργώντας υποθετικά σενάρια, όμως πιο σημαντικό είναι να μπορείς να προλαμβάνεις και στην χειρότερη να μπορείς να αντιμετωπίζεις αυτές τις καταστάσεις. Κι αυτό επιτυγχάνεται με σωστή προσέγγιση-νοοτροπία (δύτης) και με σωστά μέσα (εξοπλισμός).:stunned:

Έχω βρεθεί πολλές φορές σε δύσκολη θέση είτε από αστοχίες εξοπλισμού, είτε από κακή συμπεριφορά του ζευγαριού μου. Και έχω βρεθεί και σε κατάσταση OOG. Και έχω αναγκαστεί να συνεχίσω επί 10’ την κατάδυση πριν βγω στην επιφάνεια (πραγματικά πολύ μεγάλος χρόνος για να «κρέμεσαι» από έναν σωλήνα μισού μέτρου), γιατί ο OWSI και οδηγός της βουτιάς δε έκρινε σκόπιμο να εγκαταλείψουμε και έπρεπε-αυτός πάνω και εγώ κάτω- να περάσουμε ένα φαράγγι αρκετών μέτρων.:banghead:

Μια συνηθισμένη Rec βουτιά ήταν.....δυστυχώς όμως σε μια φάση της καταδυτικής μου ζωής που έχουν βρεθεί πολλοί OWs.
Είναι η φάση που «θεοποιείς» τον εκάστοτε dive master-εκπαιδευτή :worship:και θεωρείς δεδομένο ότι ένα πτυχίο στον τοίχο κάποιου του εξασφαλίζει και τις απαραίτητες γνώσεις-ικανότητες ώστε κοντά του να είσαι ασφαλής.

Είναι πιθανό να μείνεις από αέρα και σίγουρα είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνεις sharing για αρκετή ώρα. Εφόσον λοιπόν είναι ένα πιθανό σενάριο, θα πρέπει κάθε φορά που βουτάς να έχεις προβλέψει/προετοιμαστεί για την αντιμετώπισή του.
Σε αυτό λοιπόν το σενάριο καλό είναι να σκεφτείς το ενδεχόμενο ο OOG δύτης να είναι σε κατάσταση πανικού, κάτι το οποίο είναι και το πιο πιθανό (πολύ χρησιμοποιείται αυτή η λέξη αλλά... είναι πιθανό!:D).

Και δε με νοιάζει αν εσύ ή εγώ το αντιμετωπίσαμε ήρεμα και σωστά την πρώτη φορά που μας συνέβη. Τη δεύτερη μπορεί τα πράγματα να είναι εντελώς διαφορετικά. Ιδίως αν συμβεί στα 40μ που πολλοί -έστω και στο τσακίρ κέφι- κατεβαίνουν με αέρα. Εκεί σας θέλω...να πετάει το ζευγάρι σου το ρυθμιστή από το στόμα γιατί «την είδε» Ποσειδώνας..... :2drunk:

Η σωματική-οπτική επαφή είναι πράγματι το πιο σημαντικό πράγμα. Ή μάλλον το δεύτερο σημαντικό...το πρώτο είναι να πάρει ΑΜΕΣΑ το ζευγάρι μου αέρα.
Και πιθανότατα θα το κάνει, αρπάζοντας το κυρίως δεύτερο στάδιο μου από το στόμα μου...

Το ότι έχουμε πλέον δυνατότητα απόστασης πέραν του 1μ μεταξύ μας, δε με καθιστά ανίκανη να τον συγκρατήσω κοντά μου μέχρι να βρει πάλι την ψυχραιμία του. Ούτε έχουμε «κολλήσει» με κάποιον μαγικό τρόπο, ώστε να φοβάμαι ότι θα με παρασύρει μαζί του αν ξεκινήσει ανεξέλεγκτη ανάδυση.
Επιπλέον, αν ο OOG δύτης παραμείνει ψύχραιμος ,το LH μου εξασφαλίζει την άνεση να κολυμπήσω όσο χρειαστεί, μέχρι να ανοίξω DSMB και να βγω στην επιφάνεια.

Και ζήσαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα.....:fioufiou:

Σώτος Χριστοδούλου
25-10-08, 16:41
Έλα Νεοκλή. Δεν με χαλά η σκέψη σου. Δικός σου είναι ο εξοπλισμός και αμα θες τον φοράς και ανάποδα. Το μόνο πρόβλημα που θα έχεις είναι όταν πας να κάνεις κανα σχολείο ας πούμε με εκπαιδευτή που τυγχάνει να είναι όλοι τους εκκεντρικοί και ιδιότροποι (εγώ πρώτος και καλύτερος). :D

Όσο για το standardisation ξέρω και Course Director της PADI που βάζει το octopus από τα αριστερά. :p Και μην μου κάνετε :eek:... Αλήθεια λέω.

Σου βρήκα όμως μια καλύτερη λύση από το δίπλωμα - αποθήκευση στην τσέπη του BCD. Ξέρεις πολύ καλά ότι ένας από τους πολλούς λόγους που απέτυχε εμπορικά παταγωδώς το HUB (μάλλον αυτό δική μου άποψη είναι) είναι το διπλωμένο hose του χταποδιού στην τζέπη. Σου κάνει το πιό κάτω σαν ιδέα?

Από τη Zeagle με αγάπη...

For divers who enter restricted environments– such as wrecks or caves– where there might not be room for two divers side by side, second stage hoses are available in extra long 7 feet and 9 feet lengths.
The Stow Sleeve (part # 8023) is available separately for stowing octopus hoses up to 9’ in length.

http://zeagle.com/clientuploads/pictures/regulators/stow.jpg

Andreas Triantopoulos
04-11-08, 11:06
For divers who enter restricted environments– such as wrecks or caves– where there might not be room for two divers side by side, second stage hoses are available in extra long 7 feet and 9 feet lengths.
The Stow Sleeve (part # 8023) is available separately for stowing octopus hoses up to 9’ in length.

Πολύ καλό και εύκολο στη χρήση (έχει και η Apeks αντίστοιχο). Το χρησιμοποιούσα κατά κόρο στο παρελθόν με επιτυχία.

Skipper
04-11-08, 14:27
Από τη Zeagle με αγάπη...

Καμμιά ιδέα ποιός το πουλάει ; (κατάστημα ή ιντερνετομάγαζο)

Andreas Triantopoulos
04-11-08, 16:25
Καμμιά ιδέα ποιός το πουλάει ; (κατάστημα ή ιντερνετομάγαζο)

Πρέπει να έχω στο κουτί μου δύο, πάρτα άμα θέλεις το Σάββατο... θα βουτήξουμε ελπίζω:cool: