PDA

Επιστροφή στο Forum : 5-12.09.2007: Project Seahorse – Έρευνα στην Ελλάδα με παρότρυνση του Σ.Ε.Α. 'ΤΗΘΥΣ'


fivos
27-07-07, 14:39
Με αφορμή την παρουσία ιπποκάμπων (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=253) στην παραλία «Καλαμάκι» (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=252) του Κορινθιακού ήρθαμε σε επαφή με την διεθνή οργάνωση Project Seahorse (http://www.projectseahorse.com/)που αποτελεί μια σύμπραξη επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (http://seahorse.fisheries.ubc.ca/team.html) με σκοπό τη προστασία της παράκτιας, ενάλιας ζωής.
Η οργάνωση εστιάζει στους ιππόκαμπους (http://seahorse.fisheries.ubc.ca/why.html) θεωρώντας τους ως είδος-κλειδί στη μελέτη και τη προστασία των ενάλιων οικο-συστημάτων.

Ο σύλλογός μας, έστειλε στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στον Καναδά ενημερωτικό e-mail με φωτογραφίες των ιπποκάμπων, περιγράφοντας τη γεωγραφική θέση και τον αριθμό τους, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι μαρτυρίες που έχουμε δηλώνουν μια σημαντική μείωση του πληθυσμού τους στην Ελλάδα.

Ο αρχικός μας σκοπός ήταν καθαρά ενημερωτικός, αλλά ανέλπιστα και μόλις δύο μέρες μετά λάβαμε απάντηση από την κα Lucy Woodall (http://personal.rhul.ac.uk/PPBA/161/Seahorse%20Website/) ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και μέλος της οργάνωσης Project Seahorse, η οποία ενδιαφέρθηκε να οργανώσει ένα ερευνητικό ταξίδι στην Ελλάδα για να μελετήσει τους ιππόκαμπους του Καλαμακίου.

Η τρέχουσα ερευνητική δουλειά της L.Woodall εστιάζεται στην ανάλυση DNA των δύο ειδών ιπποκάμπων της Ευρώπης (Hippocampus hippocampus and Hippocampus guttulatus) με σκοπό την μελέτη της κατανομής των ειδών και την ιστορική σχέση των διαφόρων πληθυσμών μεταξύ τους.

Η λήψη δειγμάτων για ανάλυση DNA γίνεται με τρόπο που δεν έχει επιπτώσεις στα ζώα και μέσα στους σκοπούς της έρευνας είναι να παρέχει στοιχεία μετανάστευσης, να προσδιορίσει απομονωμένους πληθυσμούς που κινδυνεύουν και να παρέχει πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων προστασίας των ιπποκάμπων της Ευρώπης.

Η επίσκεψη της κας L.Woodall θα γίνει –άνευ απροόπτου– στις αρχές Σεπτεμβρίου και της υποσχεθήκαμε ότι θα την στηρίξουμε σαν σύλλογος όσο μπορούμε με υλικά, πληροφορίες και ότι άλλο χρειαστεί στην οργάνωση της επιτόπιας έρευνας.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα χρειαστούμε κάποιους δύτες-εθελοντές αλλά όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε, μείνετε συντονισμένοι και παρακολουθείστε τις εξελίξεις σ’ αυτή εδώ τη συζήτηση.

Κατά την ίδια περίοδο (αρχές Σεπτέμβρη) ο Σ.Ε.Α. «ΤΗΘΥΣ» θα οργανώσει ενημερωτική εκδήλωση με εισηγήτρια την κα L.Woodall η οποία θα μας μιλήσει με απλά λόγια για τη δουλειά της και τον ρόλο του Project Seahorse στην προστασία της ενάλιας ζωής.
Ελπίζουμε σύντομα να ανακοινώσουμε και την ακριβή ημερομηνία της εκδήλωσης.
Τα συναισθήματα μας είναι ανάμικτα: Από τη μια χαιρόμαστε για το άμμεσο ενδιαφέρον που έδειξαν οι άνθρωποι του Project Seahorse, από την άλλη λυπόμαστε που στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένας εκπρόσωπος τους αλλά ούτε και κάποιος αντίστοιχος οργανισμός που να μελετά και να προτείνει λύσεις στα ζητήματα προστασίας της ενάλιων οικοσυστημάτων.

Ευχόμασε ότι το ταξίδι της κας L.Woodall θα πραγματοποιηθεί με επιτυχία και θα έχουμε βάλει ένα λιθαράκι προς τη κατεύθυνση της προστασίας των θαλασσών μας ;)

Μείνετε συντονισμένοι και θα σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις :)

Physalia
27-07-07, 15:00
:thumbup::thumbup::thumbup:
Πολλά συγχαρητήρια στον Φοίβο γι'αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία που του ανήκει εξ ολοκλήρου. Πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Τηθύς που την αγκάλιασε άμεσα και θα τη στηρίξει σε όλη της την πορεία.

Εθελόντρια Νο1 στη διάθεσή σας!

ΥΓ. Επιφυλάσσομαι λιγάκι σχετικά με το αν υπάρχουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα κι αν υπάρχουν δεν είναι τόσο προσβάσιμες, διαδραστικές και υποστηρικτικές όπως αυτή του Project Seahorse.

Dimitris Galon
27-07-07, 15:39
Συγχαρητήρια παιδιά. Πολύ καλή είδηση.:thumbup:

sfougarisb
27-07-07, 18:54
Εξαιρετική είδηση, εξαιρετικά νέα! Θέτω στην διάθεση της αποστολής, καταδυτικό εξοπλισμό, αυτοκίνητο και την αφεντιά μου για οδηγό από / προς αεροδρόμια, ξενοδοχεία, και Καλαμάκι.

Just say when!

Nikos
27-07-07, 19:28
.......... Θέτω στην διάθεση της αποστολής, καταδυτικό εξοπλισμό, αυτοκίνητο και την αφεντιά μου για οδηγό από / προς αεροδρόμια, ξενοδοχεία, και Καλαμάκι.

Just say when!


:thumbup:

είδες τη φωτογραφία, ε;

sfougarisb
27-07-07, 20:01
Πόσα θες να μας τρελάνεις? :p

Nicholas S.
30-07-07, 13:08
Συγχαρητήρια !!!! άψογη κίνηση !
Άντε και μετά το Καλαμάκι και μια βόλτα από εδώ !
Έχουν εντοπιστεί και προς την μεριά της Καβάλας ;-)

fivos
31-07-07, 21:24
Συγχαρητήρια !!!! άψογη κίνηση !
Άντε και μετά το Καλαμάκι και μια βόλτα από εδώ !
Έχουν εντοπιστεί και προς την μεριά της Καβάλας ;-)
Νικόλα για επίσκεψη δεν μπορώ να ξέρω, αλλά αν υπάρχουν περιοχές που συναντάτε συχνά/σχεδόν πάντα ιππόκαμπους και μπορείτε να δώσετε στοιχεία όπως:

Περιοχή / στίγμα
Βάθος / μορφολογία βυθού
Φωτογραφίες ιπποκάμπων
Ποιο είδος (2 υπάρχουν έτσι κι αλλιώς στη Μεσόγειο)
Πόσους ιππόκαμπους συνήθως συναντάτε ανά βουτιά μπορώ να μεταφέρω τα στοιχεία αυτά στην L.Woodall ώστε να αποφασίσει η ίδια αν έχει ερευνητικό ενδιαφέρον η περιοχή κι αν έχει νόημα να την επισκεφτεί ;)

Antzoulis
03-08-07, 17:12
Συγχαρητήρια!!! πολυ καλη προσπαθεια...

MICHALIS
08-08-07, 08:39
Νικόλα για επίσκεψη δεν μπορώ να ξέρω, αλλά αν υπάρχουν περιοχές που συναντάτε συχνά/σχεδόν πάντα ιππόκαμπους και μπορείτε να δώσετε στοιχεία όπως:

Περιοχή / στίγμα
Βάθος / μορφολογία βυθού
Φωτογραφίες ιπποκάμπων
Ποιο είδος (2 υπάρχουν έτσι κι αλλιώς στη Μεσόγειο)
Πόσους ιππόκαμπους συνήθως συναντάτε ανά βουτιάμπορώ να μεταφέρω τα στοιχεία αυτά στην L.Woodall ώστε να αποφασίσει η ίδια αν έχει ερευνητικό ενδιαφέρον η περιοχή κι αν έχει νόημα να την επισκεφτεί ;)





Υπαρχουν σημεια που ζουν ακομα ιπποκαμπακια , παρα τις φιλοτιμες προσπαθεις πολλων να μην αφηνουν τιποτα ζωντανο και στην Χαλκιδικη . Ενα μερος που γνωριζω ομως ειναι απαγορευμενο και δυσκολα μπορουμε να παμε με αδεια . Εχω καποιο παλαιοτερο βιντεακι που γυρισαμε με εναν φιλο , καποια στιγμη ομως θα ηθελα να ξαναπαω νυχτα και να τα βιντεοσκοπησω , γιατι εχει μεγαλο ενδιαφερον η "νυχτερινη ζωη" του τοπου αυτου , οσον αφορα μικροκοσμο (και λουτσους ή αλλιως μπαρακουντα της Μεσογειου )

fivos
26-08-07, 21:35
Η L.Woοdall θα είναι τελικά μαζί μας από τις 5 μέχρι 12 Σεπτεμβρίου για να πραγματοποιήσει τη δειγματοληψία DNA στους ιππόκαμπους του Καλαμακίου.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε και την ακριβή ημερομηνία της παρουσίασης που μας έχει υποσχεθεί σχετικά με τη δουλειά της.

Δυστυχώς λόγω της ξαφνικής ανακοίνωσης των εθνικών εκλογών η αναζήτηση αίθουσας μας έχει δυσκολέψει λίγο, αλλά θα έχουμε νέα σύντομα.
Μείνετε συντονισμένοι ;) :)

akef
27-08-07, 13:49
Η L.Woοdall θα είναι τελικά μαζί μας από τις 5 μέχρι 12 Σεπτεμβρίου για να πραγματοποιήσει τη δειγματοληψία DNA στους ιππόκαμπους του Καλαμακίου.


Όταν λέμε οτι θα κάνει δειγματοληψία DNA, τι ακριβώς εννοούμε; Θα τους πάρει μια τρίχα από τα μαλλιά ή θα τους κόψει τα νύχια ?????
:rofl: :rofl:

Anyway, αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι .... πείτε μου.

fivos
27-08-07, 15:38
Όταν λέμε οτι θα κάνει δειγματοληψία DNA, τι ακριβώς εννοούμε; Θα τους πάρει μια τρίχα από τα μαλλιά ή θα τους κόψει τα νύχια ?????
:rofl: :rofl:

Anyway, αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι .... πείτε μου.
:) Ήταν και δική μου απορία και ρώτησα. Απ' ότι κατάλαβα παίρνει τμήμα του πτερυγίου το οποίο αποκαθίσταται πλήρως σε 2-3 εβδομάδες, οπότε είναι τελείως ακίνδυνο για το ζώο.

Θα σε έχω υπόψη μου αν μου ζητήσουν εθελοντές ;)

fivos
31-08-07, 23:30
Η παρουσίαση της κας L.Woodall προγραμματίστηκε για την Παρασκευή 9.Σεπ.2007 στις 6:00 το απόγευμα και θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα που μας παραχωρεί το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) (http://www.hcmr.gr/greek_site/welcome/welcome.html).

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στους χώρους του ΕΛΚΕΘΕ θα πραγματοποιηθεί και παρουσίαση του βαθυσκάφους ΘΕΤΙΣ.

Περισσότερες λεπτομέρειες στην αναλυτική ανακοίνωσή μας:
07.09.2007: Οι Ιππόκαμποι στην Ευρώπη - Βιολογία και Γενετική (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?p=3429#post3429)

Zin
06-09-07, 08:52
Μιας και το ΕΛΚΕΘΕ μου πέφτει κομματάκι μακρυά..

Μήπως θα μπορούσε κάποιος που εχει σκοπό να πάει να με πάρει και μένα μαζί του;

:fioufiou:

Χρηστος Ευθυμιου
06-09-07, 09:01
Μιας και το ΕΛΚΕΘΕ μου πέφτει κομματάκι μακρυά..

Μήπως θα μπορούσε κάποιος που εχει σκοπό να πάει να με πάρει και μένα μαζί του;

:fioufiou:

Μπορείς να έρθεις μαζί μας. Αν ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος έχω δυο θέσεις ακόμα. Στείλε μου το τηλέφωνο σου με pm να συνεννοηθούμε.

geogeo
08-09-07, 00:20
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και ήταν εξαιρετική. Θερμές ευχαριστίες τόσο στους ομιλητές, όσο και σ' αυτούς που δούλεψαν για την πραγματοποίηση και την επιτυχία της :thumbup:

Physalia
08-09-07, 17:56
Πέρασα πολύ όμορφα χτες. Και αυτό οφείλεται στην μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου που -για να πω την αλήθεια μου- δεν την περίμενα, λόγω ημέρας, λόγω ώρας, λόγω απόστασης, λόγω θέματος (που εκ πρώτης ακουγόταν "δύσκολο"), λόγω της γλώσσας παρουσίασης (λύθηκε και αυτό!).....
Είναι φοβερό το πόσα εμπόδια ξεπεράστηκαν επειδή υπήρξε μεράκι, όρεξη, καλή καρδιά και ανιδιοτελές ενδιαφέρον.
Πίστευα πάντα ότι οι αυτοδύτες έχουν πολλά να προσφέρουν στην επιστήμη και να που χτες αυτή η πεποίθηση έγινε βεβαιότητα και γεγονός....

Ελπίζω (δηλαδή είμαι σίγουρη) ότι ήταν μόνο μια αρχή!

Ευχαριστώ πραγματικά τον Σύλλογο και όσους τον στηρίζουν. Τέτοια αποτελέσματα κάνουν το όποιο "τρέξιμο", την όποια "κούραση" και τις όποιες "δυσκολίες" να ωχριούν!:thumbup:

Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε μια περίληψη της όμορφης και ενδιαφέρουσας παρουσίασης της συμπαθέστατης Lucy!

Όσο για την παρουσίαση του βαθυσκάφους από τον φίλο μας τον Κώστα, όσοι δεν ήρθατε, χάσατε!

fivos
11-09-07, 02:27
Μαγικά πλάσματα οι ιπόκαμποι, κι όσοι δεν ήρθατε χάσατε, περάσαμε πραγματικά πολύ όμορφα στην εκδήλωση (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=379) ! :)



http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_01_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_01.htm)

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εξαιρετική παρουσίαση της Lucy Woodall

Thank you Lucy !

καθώς και στην κα Ιωάννα Βαρκιτζή που έκανε την παράλληλη μετάφραση.

http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_02_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_02.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_03_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_03.htm)http://www.scubadive.gr/forum/../downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_05_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/forum/../downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_05.htm)


Η L.Woodall έχει μελετήσει τους ιππόκαμπους σε πολλά σημεία της Ευρώπης και τις δυτικές ακτές της Αφρικής. Οι ιππόκαμποι που συνάντησε στην Ελλάδα ανήκουν στα 2 κλασικά είδη της Μεσογείου (Hippocampus hippocampus and Hippocampus guttulatus) και υποσχέθηκε να μας δώσει περισσότερα στοιχεία στο μέλλον όταν ολοκληρωθούν οι αναλύσεις DNA των δειγμάτων.

Μας δήλωσε εντυπωσιασμένη από τους ελληνικούς βυθούς γιατί συνάντησε πλήθος ειδών που δεν τα είχε δει αλλού, όπως π.χ. κάποια σφουγγάρια και άλλα είδη τα οποία δεν είχε δει ποτέ σε τέτοιους αριθμούς - όπως σακοράφες και πίνες - έτσι για να μην υποτιμάμε την Ελαδίτσα μας.

Προσωπικά με εντυπωσίασε πολύ η πληροφορία ότι ένας ιππόκαμπος μπορεί να αλλάζει χρώμα από άσπρο σε κίτρινο ή σκούρο καφέ μέσα σε περίπου 20 λεπτά ενώ την εποχή του ζευγαρώματος μπορεί να γίνει ακόμη και ρόζ ! :)
Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να μας ξεγελάσει και να νομίζουμε ότι βλέπουμε πολλούς ιππόκαμπους στην ίδια περιοχή ενώ ουσιαστικά βλέπουμε τον ίδιο σε διαφορετικά χρώματα.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κι άλλοι διεθνείς οργανισμοί σαν το Project Seahorse και με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε, μας είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε στο www.fishbase.org (http://www.fishbase.org) οποιοδήποτε συνήθιστο είδος συναντάμε γιατί η μετανάστευση νέων ειδών από τη διώρυγα του Σουέζ δημιουργεί νέες τάσεις και ισορροπίες στο οικοσύστημα της Μεσογείου οι οποίες είναι καλό να καταγράφονται και να μελετώνται.

Μας τόνισε επίσης κατηγορηματικά, ότι όταν συναντάμε ιππόκαμπους μπορούμε να βγάλουμε από απόσταση όσες φωτογραφίες θέλουμε αλλά δεν θα πρέπει να τους αγγίζουμε γιατί καταστρέφεται το προστατευτικό στρώμα εκκρίσεων που περιβάλλει το ζώο και αποτελεί μέρος του ανοσιοποιητικού του συστήματος, κάνοντάς το έτσι πολύ ευάλωτο στις μολύνσεις.


http://www.scubadive.gr/forum/../downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_04_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/forum/../downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_04.htm)


Σας ευχαριστούμε όλους για τον κόπο που κάνατε να έρθετε στην εκδήλωση - παρά την απόσταση - και κυρίως για την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε.

Αισθάνομαι κι εγώ όπως κι η Μαρία πολύ γεμάτος από αυτή την εκδήλωση, και πιστεύω ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα στην συνεργασία ερασιτεχνών αυτοδυτών και επιστημόνων με κοινό σκοπό την προστασία του βυθού που τόσο αγαπάμε :)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =


Να ευχαριστήσουμε τέλος τον κυβερνήτη του βαθυσκάφους "ΘΕΤΙΣ" Κώστα Κατσαρό για την παρουσίαση του βαθυσκάφους και την υπομονή του να λύσει όλες τις απορίες μας ;)

http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_06_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_06.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_07_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_07.htm)


= = = = = = = = = = = =


...τέλος, γι αυτούς που νομίζουν ότι έχασαν μόνο μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση, να σας πληροφορήσω ότι ένας σταθερός σπόνσορας του Project Seahorse είναι οι βελγικές σοκολάτες Guylian οι οποίες δεν συνεισφέρουν μόνο οικονομικά αλλά προσφέρουν και σοκολατάκια σε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν το project :D


http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_08_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_08.htm)


Ελπίζουμε να σας δούμε (και) στις επόμενες εκδηλώσεις μας :geia:

geogeo
11-09-07, 08:22
...Σας ευχαριστούμε όλους για τον κόπο που κάνατε να έρθετε στην εκδήλωση - παρά την απόσταση - και κυρίως για την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε.

...







Κόπο Φοίβο έκανες εσύ και όλα όσα παιδιά έτρεξαν και δούλεψαν για την πραγματοποίηση και επιτυχία της εκδήλωσης. Εγώ τουλάχιστον και η οικογένεια μου κάναμε μιά ωραία βόλτα και περάσαμε ένα ακόμα πιό ωραίο απόγευμα.
Γι' αυτό για άλλη μιά φορά σας ευχαριστούμε!


...τέλος, γι αυτούς που νομίζουν ότι έχασαν μόνο μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση, να σας πληροφορήσω ότι ένας σταθερός σπόνσορας του Project Seahorse είναι οι βελγικές σοκολάτες Guylian οι οποίες δεν συνεισφέρουν μόνο οικονομικά αλλά προσφέρουν και σοκολατάκια σε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν το project :D



http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_08_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2007_09_07_Project_Seahorse/tethys_project_seahorse_08.htm)


Χμμμ, και μου τό 'λεγε ο γιός μου. Δεν τον άκουσα ...

Zin
11-09-07, 09:36
Ηταν μια πολύ ομορφη παρουσιαση, εξειδικευμενη όσο επρεπε και οχι παραπάνω.

Το λέω αυτό για μας τους κοινούς θνητους που δεν κάνουμε διδακτορικό στη θαλάσσια βιολογια...

Αν κάποτε αξιοθώ να δω από κοντα αυτά τα υπέροχα πλάσματα θα ειμαι σε θέση (να προσπαθησω) να διακρίνω αν ειναι Hippocampus hippocampus ή Hippocampus guttulatus... και αυτό το οφείλω στην πολύ καλή προσπάθεια που έκανε ο σύλλογος και τα μέλη του...

Ευχαριστούμε πολύ..:geia:

Physalia
11-09-07, 13:24
Αν κάποτε αξιοθώ να δω από κοντα αυτά τα υπέροχα πλάσματα θα ειμαι σε θέση (να προσπαθησω) να διακρίνω αν ειναι Hippocampus hippocampus ή Hippocampus guttulatus... και αυτό το οφείλω στην πολύ καλή προσπάθεια που έκανε ο σύλλογος και τα μέλη του...

Για μένα πάντως, το σημαντικότερο όλων ήταν ότι μάθαμε όλοι πώς να προσεγγίζουμε αυτά τα πλάσματα και τι πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην τα βλάψουμε... Γιατί εδώ που τα λέμε, το Καλαμάκι αύξησε δραματικά τη δημοτικότητά του τον τελευταίο μήνα, πράγμα που μάς χαροποιεί όλους, μακάρι όλη η θαλάσσια ζωή να ήταν τόσο προσφιλής... Αλλά δε σας κρύβω ότι είχα ανησυχήσει ότι όλη αυτή η κίνηση ίσως δημιουργούσε κάποιο πρόβλημα στον πληθυσμό.....

Είτε Hippocampus hippocampus λοιπόν, είτε Hippocampus guttulatus, είτε και κάποιο άγνωστο έως τώρα υποείδος, αρκεί να γνωρίζουμε ότι δεν συμπαθούν καθόλου τις ...χειραψίες! Και αρκεί! :thumbup:


Συγκινήθηκα επίσης πολύ από το γεγονός ότι τα κορίτσια έβγαιναν από τις βουτιές τους κατενθουσιασμένα! Τι όμορφος όρμος, τι όμορφος βυθός, τι άψογη ορατότητα, τι ζεστά νερά, πόσα καινούργια (γι' αυτές) είδη.....
Δεν έχουν φύγει ακόμα αλλά ανυπομονούν να ξανάρθουν!!

fivos
10-06-11, 01:06
Ένα ενδιαφέρον videάκι από την ερευνητική ένωση Project Seahorse...

Saving seahorses means saving our seas (http://seahorse.fisheries.ubc.ca/node/384)

Seahorses suffer from the same pressures and benefit from many of the same interventions as other marine life.
Watch this video about these weird and wonderful fishes and Project Seahorse's work to protect them.

video link: http://seahorse.fisheries.ubc.ca/node/384

W3ssrLiBx98