Επιστροφή στο Forum : Πρώτο στάδιο ρυθμιστή Self made
Χρηστος Ευθυμιου
30-03-09, 18:54
Κατά καιρούς έχω κατασκευάσει αρκετά πράγματα καταδυτικού εξοπλισμού.
Θήκη φωτογραφικής μηχανής (http://img401.imageshack.us/img401/6360/50853558.jpg), υποβρ. θήκη για φλας, υποβρύχιο φακό (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=459), φωτισμό για μηχανή λήψεως supper 8mm (προ βίντεο εποχή ) και πολλά άλλα.
Αυτή την φορά σκέφτηκα να πάω λίγο ποιο πέρα, να κατασκευάσω έναν ρυθμιστή (σωστά διαβάσατε) πρώτο στάδιο, όπως εγώ τον φαντάζομαι με κάποιες καινοτομίες οι οποίες θα φανούν στην πράξη μετά την κατασκευή και τις απαραίτητες δοκιμές.
Η πρώτη ιδέα.
Η πρώτη ιδέα είναι πολύ παλιά, αλλά ποτέ δεν είχα τον χρόνο και τα απαραίτητα μηχανήματα να την υλοποιήσω. Έτσι για πολύ καιρό έμεινε στην σκέψη μου σαν επιθυμία περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να την πραγματοποιήσω.
Πριν λίγο ξεκίνησα να σχεδιάζω σε ένα πρόχειρο χαρτί και να αποτυπώνω ότι μου ερχόταν στο μυαλό εκείνη την στιγμή.
http://img440.imageshack.us/img440/7784/la1w.jpg http://img257.imageshack.us/img257/5847/la2.jpg
Αυτό δεν είναι αρκετό για μια τέτοια κατασκευή, χρειάζονται υπολογισμοί, επιλογή υλικού, και κατασκευαστικά σχέδια, δηλαδή μια ολοκληρωμένη μελάτη.
Όσο προχωρούσα στον σχεδιασμό τόσο μεγάλωνε και επιθυμία να φέρω τον ρυθμιστή στο στάδιο της κατασκευής. Οι απαιτήσεις μου είναι πολύ υψηλές, θέλω να ανταποκρίνεται στις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αυτό με έκανε να σχεδιάζω και να υπολογίζω την κάθε λεπτομέρεια.
Γενικό σχέδιο του πρώτου σταδίου.
http://img223.imageshack.us/img223/3125/la4.jpg
Στην συνέχεια ολοκλήρωσα όλα τα κατασκευαστικά σχέδια και έπρεπε να συνεργαστώ με κάποιο μηχανουργείο που να διαθέτει τα απαραίτητα μηχανήματα, αλλά και τον κατάλληλο μηχανουργό ο οποίος μπορεί να κατασκευάσει τα εξαρτήματα με μεγάλη ακρίβεια, ταυτόχρονα να καταλαβαίνει την λειτουργία των εξαρτημάτων που θα κατασκευάσει.
Κατασκευαστικά σχέδια.
http://img13.imageshack.us/img13/8272/29934522.jpg
Το πρώτο όνομα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ο Κώστας Μυλωνάκης.
Μετά από μια σύντομη συζήτηση το "δίδυμο" έδεσε και πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε στην κατασκευή..........
Χρήστος Ευθυμίου
Μυλωνάκης Κων/νος
30-03-09, 19:17
Ήταν λίγο μετά από την παρουσίαση του Χρήστου “Πως λειτουργεί ο ρυθμιστής μας ??”, όταν ο Χρήστος μου πρότεινε να κατασκευάσουμε το πρώτο στάδιο ενός ρυθμιστή. Η ιδέα με ενθουσίασε πραγματικά και δεν δυσκολεύτηκα να συμφωνήσω αφού πλέον γνώριζα την φιλοσοφία και την αρχή λειτουργίας των ρυθμιστών, εκτός αυτού έχω κατασκευάσει καταδυτικά διάφορα εξαρτήματα όπως αυτή την συσκευή μέτρησης της ενδιάμεσης πίεσης των ρυθμιστών http://www.theabyss.gr/community/index.php?topic=4401.0 . Το μόνο εμπόδιο ήταν να βρεθεί ο χρόνος για να ξεκινήσουμε. Αφού μελετήσαμε τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες ήρθε η μεγάλη στιγμή. Ξεκινήσαμε την κατασκευή η οποία διήρκεσε με τις απαραίτητες δοκιμές σχεδόν 6 ημέρες. Ένα - ένα τα εξαρτήματα έπαιρναν την μορφή του σχεδίου, μερικά από αυτά δεν ήταν εύκολα, έπρεπε να κατασκευαστούν με μεγάλη ακρίβεια οι λεπτομέρειες που είχε αποτυπώσει ο Χρήστος στα σχέδια. Με σωστό προγραμματισμό, καλό συντονισμό, οι ακριβείς μετρήσεις και οι απαραίτητες δοκιμές έφεραν το τελικό αποτέλεσμα.
Ο Ρυθμιστής ήταν έτοιμος για την πρώτη δοκιμή με πραγματικές συνθήκες πίεσης.
Επιλέξαμε πρώτα να δοκιμαστεί σε πίεση φιάλης 100 bar. Το αποτέλεσμα απίστευτο, δεν περιγράφεται, δεν χρειαζόταν καμία επέμβαση, πήραμε τις πρώτες ανάσες από τον νέο ΡΥΘΜΙΣΤΗ.
http://www.dpgr.gr/usergalleries/albums/userpics/24939/DSC_0634.jpg
http://www.dpgr.gr/usergalleries/albums/userpics/24939/IMG_1325.jpg
Η χαρά μας δεν περιγράφεται.:eek::eek: Οι δοκιμές που ακολούθησαν ήταν όπως προέκυπταν από τους υπολογισμούς της μελέτης και έτσι το πρώτο στάδιο του ρυθμιστή ήταν έτοιμο πλέον για την μεγάλη δοκιμή σε κανονική κατάδυση.
Την επόμενη ήμερα, Σάββατο 28 .03.2009 πραγματοποιήσαμε την βουτιά στο Βγέθι Αττικής.
Είχαμε εξοπλιστεί και οι δυο μας με διπλές φιάλες και δυο ρυθμιστές ο καθένας για παν ενδεχόμενο αλλά ήμασταν σίγουροι από την αρχή πως δεν θα υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα.
Ο ρυθμιστής ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Βάθος: 37m, διάρκεια 47min.,
Ο Χρήστος χρησημοποιήσε σε όλη τη βουτιά μόνο τον νέο ρυθμιστή.
Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό, δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τους ρυθμιστές του εμπορίου.
Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.
Χρήστος Ευθυμίου , Κώστας Μυλωνάκης.
Το video της κατασκεύης: http://www.vimeo.com/3921852
ΥΣ: Το υποβρύχιο video είναι υπό επεξεργασία και θα το δείτε σε λίγες μέρες…
pierre-sifnos
30-03-09, 19:35
Συγχαρητήρια παιδιά!
Απλά συγχαρητήρια. Τίποτε άλλο!!!
Bravo !! :thumbup::thumbup:
Το ξέρετε και οι δυό σας - Χρήστος και Κώστας - πως τρελαίνομαι για πατέντες και κατασκευές :D
Εύγε λοιπόν κι από μένα :thumbup: :worship: :worship:
...κι άντε και με μια πλήρη σειρά μοντέλων :2drunk:
Να προτείνω και όνομα εταιρείας για την προώθηση? :D
Happy Apple - (Εύθυμο Μήλο) :D
θα έχει ωραίο λογότυπο: ένα μηλαράκι με ένα χαμόγελο στη μέση :thumbup:
Έχω άπειρες ερωτήσεις-απορίες για την κατασκευή, αλλά το καλύτερο θα ήταν να φέρετε μαζί σας τον ρυθμιστή πίεσης καμμιά Τρίτη να τον δούμε κι όλας από κοντά ;)
ΥΓ1: Κώστα, είδα το video και πολύ μ' άρεσε το CNC - μου μπαίνουν ιδέες να αυτοματοποιήσω και τη δική μου μινιατούρα :p
ΥΓ2: Να προσέχετε εεεε? Υψηλές πιέσεις είναι αυτές ;)
Συγχαρητηρια Χρηστο και Κωστα !
Πάρα πολύ καλή η έμπνευση, σχεδιασμός και εκτέλεση! Ούτε που είχε περάσει από το μυαλό μου ότι αρκούν ένας τόρνος και ένα δράπανο (+φρέζα πιθανότατα) για να φτιάξεις ένα πρώτο στάδιο (που να το εμπιστεύεσαι κιόλας)!
Συγχαρητήρια!:thumbup:
Υ.Γ. Συμφωνώ 1000% με το Υ.Γ.2 του fivos
Χρηστο και Κωστα
γραψατε ΙΣΤΟΡΙΑ!!! (και ξερετε το κολλημα μου με την ιστορια χε, χε....;))
δεν εχω να πω τιποτα αλλο προς το παρον.....
Ευγε!!!
:thumbup::thumbup::thumbup:
Είστε άρρωστοι
:crazy:
Και μόνο για το μεράκι ... Συγχαρητήρια
eye love scuba
30-03-09, 21:44
ΜΠΡΑΒΟ!!!:thumbup::thumbup::thumbup:
ένα ακόμα ΜΠΡΑΒΟ!!:thumbup:
:geia:
Το πρώτο, αμιγώς Ελληνικό, καταδυτικό πρώτο στάδιο είναι πραγματικότητα ! Συγχαρητήρια και στους δύο !!!
/ GKAM :thumbup: :thumbup: :thumbup:
dmanetakis
30-03-09, 22:49
Συγχαρητήρια και στους δυο σας ! ... είναι πολύ ελπιδοφόρο να μαθαίνεις ότι κάτι γίνεται σε αυτή τη χώρα έστω και σε προσωπικό επίπεδο …
… Χρήστο αυτό ίσως σε ενδιαφέρει : http://www.obi.gr/obi/
:thumbup::thumbup::thumbup:
Χρήστο και Κώστα συγχαρητήρια!!!
Ανυπομονούμε να δούμε από κοντά :thumbup:
Μπράβο, μπράβο σκίσατε μάστορα και αρχιμάστορα Χρήστο & Κώστα ή Κώστα & Χρήστο.
:worship::thumbup::thumbup:
Mπράβο Χρήστο για την ιδέα και τον σχεδιασμό!! Ξεπερναει οτιδηποτε shelf made εχουμε δει μεχρι στιγμής !!
Μπράβο και στον Κώστα που βοήθησε στην πραγματοποίηση του..
:thumbup::2drunk:
Πολύ καλό !!!!!
Μπράβο παιδιά (α ρε Κώστα είσαι φοβερός :thumbup::thumbup: )
Panagiotis
31-03-09, 09:08
Μπράβο σας!!! Μια που κάνατε την αρχή, εύχομαι κάποια στιγμή να τον ολοκληρώσετε και με δεύτερο στάδιο!!!!:thumbup:
apeiranthos
31-03-09, 10:24
Συγχαρητήρια :thumbup::thumbup::thumbup:
Καλή πρόοδο:geia:
Εύγε και από εμένα.
Ελπίζω να το δούμε στο Τρίκερι επιχειρησιακό! :D
Είναι δεδομένο ότι η αξία του είναι ανεκτίμητη, αλλά για ιστορικούς και μόνο λόγους, πιο ήταν το κόστος κατασκευής? Αναφέρομαι κυρίως στα υλικά και το χρόνο κατασκευής. Για το σχεδιασμό χρησιμοποιήθηκε κάποιο υπάρχον σχέδιο εταιρίας ή όλα έγιναν από το μηδέν?
eye love scuba
31-03-09, 11:27
Εχετε δυνατότητα να μετρήσετε παροχή?
Μπράβο :)
Παραγγελίες δέχεστε ? Θέλω ένα με serial number < 10 :)
Μπράβο :)
Παραγγελίες δέχεστε ? Θέλω ένα με serial number < 10 :)
... στην σειρά σας κύριε, έχω παραγγείλει πρώτος :madwife:
:D
Παιδιά, δεν ξέρω τι να πω.....Μπαίνοντας στο φόρουμ μετά από 5 μέρες απουσίας βρίσκομαι να μοιράζω συγχαρητήρια δεξιά-αριστερά στους χρήστες αυτού του φόρουμ.....
Αλλά αυτό που έχετε κάνει εσείς με έχει αφήσει πραγματικά άναυδη!!
Συγχαρητήρια, καλή επιτυχία σε κάθε δοκιμή και μελλοντική βελτίωση/τροποποίηση, βάλτε με στη λίστα των παραγγελιών και ΜΠΡΑΒΟ για το μεράκι και τις ικανότητές σας!!
:worship::worship::thumbup:
ΥΓ. Φοιβε, πολύ καλή η ιδέα για brand name!!!
Στην πρότασή σου θα άλλαζα μόνο τη γλώσσα.... Efthimo-Milo θα ήταν ακόμα καλύτερο! ;)
Συγχαρητηρια στους μαστορες.
:worship::worship::worship::worship::worship::wors hip::worship:
Παιδια μην δινετε παραγγελειες στον Μυλωνακη περιμενα πως και πως
να τελειωσει για να παρουσιασει και κατι ακομα που εχει φτιαξει ;)
Χρηστος Ευθυμιου
31-03-09, 14:18
Απάντηση ρυθμιστής
Εύγε και από εμένα.
Ελπίζω να το δούμε στο Τρίκερι επιχειρησιακό! :D
Είναι δεδομένο ότι η αξία του είναι ανεκτίμητη, αλλά για ιστορικούς και μόνο λόγους, πιο ήταν το κόστος κατασκευής? Αναφέρομαι κυρίως στα υλικά και το χρόνο κατασκευής. Για το σχεδιασμό χρησιμοποιήθηκε κάποιο υπάρχον σχέδιο εταιρίας ή όλα έγιναν από το μηδέν?
Κόστος υλικών: 45 € + (15-20 € για επιχρωμίωση αργότερα).
Eργασία: 4 πρωινά + δοκιμές.
Έγινε εντελώς νέος σχεδιασμός, με αρκετούς υπολογισμούς και κάποιες "καινοτομίες". Το μόνο που χρειάστηκε να διόρθωσουμε ήταν η χαμηλή πίεση την οποία συνειδητά την είχα υπολογίσα να είναι ποιο υψηλή για να την διορθώσουμε στην συνέχεια μετά την πρώτη δοκιμή και να την φέρουμε ακριβώς στα 9,5 bar. Η φιλοσοφία της λειτουργίας είναι όμοια με αυτή των άλλων ρυθμιστών που λειτουργούν με πιστόνι.
http://img5.imageshack.us/img5/15/28231274.jpg
Τεχνικά χαρακτηριστικά:
• 1ο στάδιο πιστονιού
• Πίεση λειτουργίας 9,5 bar
• Πτώση πίεσης σε ελεύθερη ροή (free flow) 2ou σταδίου 1,0 bar
• 3 εξόδους χαμηλής πίεσης
• 1 έξοδο υψηλής πίεσης
• DIN
Καινοτομίες:
• Πολύ μικρός χρόνος αντίδρασης στην λειτουργία του εμβόλου.
• Ομοιόμορφη παροχή στα -5m, στα -10m……., στα -35m.
• κ.λ.π. .......
Options:
• Υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον 2 εξόδους χαμηλής πίεσης.
• Υπάρχει πρόβλεψη για μία επιπλέον έξοδο υψηλής πίεσης.
Έχω προγραμματίσει μια σειρά δοκιμών με συστηματική καταγραφή και αξιολογική των αποτελεσμάτων.
Ανταμοιβή: H χαρά της δημιουργίας.
ΥΓ1. Στο Τρίκερι θα το δείτε, λίγο υπομονή ακόμα. :geia:
ΥΓ2. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο μάστρο - Γιάννη που τρόχισε ένα εργαλείο για να διαμορφώσουμε την έδρα στεγανοποίησης του εμβόλου.
Χρήστος Ευθυμίου
ΥΓ1. Στο Τρίκερι θα το δείτε, λίγο υπομονή ακόμα.
Eϊ, πιο Τρίκερι; Δε θα το φέρετε σήμερα (Τρίτη) στο στέκι.. ?:)
Χρήστο, Κώστα εξαιρετική δουλεία...
Καλή συνέχεια...:)
Χρηστος Ευθυμιου
31-03-09, 15:01
Eϊ, πιο Τρίκερι; Δε θα το φέρετε σήμερα (Τρίτη) στο στέκι.. ?:)
Στο Τρίκερι θα τον δουν οι φίλοι μας που μένουν μακριά.
Για τους ντόπιους, φυσικά θα παρουσιάσουμε τον ρυθμιστή μας και θα γιορτάσουμε το γεγονός την επόμενη Τρίτη 07.04.09 στο Σύλλογο.
Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. :geia:
Παιδιά μπράβο και απο εμένα πολύ καλή δουλειά :thumbup: το μεράκι μαζί με μαστοριά κάνουν θαύματα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
31-03-09, 16:41
προσωπικα θα κανω τον δικηγορο του διαβολου και θα ζητουσα να μου απαντηθει το ερωτημα της αστοχιας υλικου...
ειναι σιγουρο οτι ο μαστορας της γειτονιας μου μπορει να κατασκευασει μονος του ενα μηχανημα το οποιο θα λειτουργει ακουραστα και αποδοτικα χωρις καμια αστοχια κατω απο απειρες παραλλαγες περιβαλλοντικων συνθηκων και απαιτησεων χειριστη?
και αν ναι τοτε γιατι ολοι οι δυτες που ξερω οτι γραφουν εδω εχουν επωνυμους ρυθμιστες και οχι no-name made in italy που πουλουντιαι στην αγορα και σε καλη τιμη?
δεν θελω σε καμια περπιπτωση να μειωσω τον κοπο και το μερακι των παιδιων, καθε αλλο.....ισα ισα που σεβομαι τον ιδρωτα τους....
ομως πριν αρχισουμε να βουταμε στο τρικερι ή οπου αλλου με ενα εργαλειο αμφιβολης στιβαροτητας θα επρεπε να αναλογιστουμε αν ειμαστε σιγουροι οτι θελουμε να αφησουμε τη ζωη μας πανω του....
(το οτι λεει ο κωστας ή ο χρηστος οτι δουλευει δεν μου λεει τιποτα, θα προτιμουσα εναν εξειδικευμενο κριτη επ'αυτου, οπως δε μου λεει τιποτα οτι δουλευει στις 100 πρωτες καταδυσεις...)
Να ξαναπω οτι ειμαι παντελως ακαταλληλος να αποφανθω αν ο "πρωτος ελληνικος ρυθμιστης" μπορει να με συντροφευσει στις καταδυσεις μου....
αλλα μεχρι να με πεισει καποιος, καπως, προτιμω να μενω στα μπραβο για το κοπο των κωστα - χρηστο...και τιποτα αλλο....
Γιώργο όσο κι αν ήθελα να μπω στον πειρασμό της σκέψης σου, συγκρατήθηκα και δεν το έκανα.
Και δεν το έκανα διότι, εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο το μεράκι και τη δουλειά του Χρήστου/Κώστα, και κάθε ερασιτέχνη, από οποιοδήποτε φίρμα που το μόνο που επιθυμεί είναι η αύξηση του κέρδους και η μείωση του κόστους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
31-03-09, 17:16
αποστολε ποιος αμφιβαλει για το μερακι?
δεν μιλαμε για τα βατραχοπεδιλα ή τη μασκα ή ραπτομηχανη της γιαγιας, μιλαμε για το ρυθμιστη αναπνοης.....
να θυμησω μηπως την αποσυρση μοντελων επωνυμων εταιριων (των φεραρι των ρυθμιστων) γιατι μετα απο συγκεκριμενες συνθηκες παρουσιασαν στρεβλωσεις , θραυσεις και λοιπες αστοχιες?
δεν ξερω αποστολε,
θα προτιμησω τον επωνυμο ρυθμιστη μου , ο οποιος εχει παραχθει κατω απο αυστηρες προδιαγραφες και και χρησιμοποιειται απο χιλιαδες δυτες στον κοσμο...
Πριν ακομα ανεβασει το ποστ εδω ο Χρηστος ειχα σπευσει να πω μπραβο στο Κωστα...
γιατι οντως αξιζει το μπραβο....
αλλα πριν αρχισει η μαζικη χρηση κ ισως παραγωγη για γνωστους κ φιλους θα σκεφτομουν πολλα....
και οσο το αναλυω τοσο προβληματιζομαι
Ειναι βεβαια προφανες οτι ο καθενας αναλαμβανει τις ευθυνες των πραξεων του....
ΥΓ οι πιστοποιησεις υλικων, εργαλειων, διαδικασιων παραγωγης ειναι περιττες χαρτουρες?
να θυμησω μηπως την αποσυρση μοντελων επωνυμων εταιριων (των φεραρι των ρυθμιστων) γιατι μετα απο συγκεκριμενες συνθηκες παρουσιασαν στρεβλωσεις , θραυσεις και λοιπες αστοχιες?
thats my point!!! Ακόμα και αυτοί οι ρυθμιστές που:
ο οποιος εχει παραχθει κατω απο αυστηρες προδιαγραφες και και χρησιμοποιειται απο χιλιαδες δυτες στον κοσμο...
δεν σε εξασφαλίζουν!!!
Πριν ακομα ανεβασει το ποστ εδω ο Χρηστος ειχα σπευσει να πω μπραβο στο Κωστα...
γιατι οντως αξιζει το μπραβο....
Καλά αυτό δεν το συζητάμε!!!
αλλα πριν αρχισει η μαζικη χρηση κ ισως παραγωγη για γνωστους κ φιλους θα σκεφτομουν πολλα....
Και εγώ ακόμα περισσότερα.
ΥΓ οι πιστοποιησεις υλικων, εργαλειων, διαδικασιων παραγωγης ειναι περιττες χαρτουρες?
Περιττές όχι !!!! Αλλά έχοντας περάσει απο αρκετές εταιρίες στις 2 εκ των οποίων εργαζόμουν στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου, πλέον είμαι σίγουρος οτι καμία εταιρία δεν πληρεί τις προδιαγραφές για τις είναι πιστοποιημένη!!!
Βρε Γιώργο, προκύπτει από κάπου ότι το πρώτο στάδιο που σχεδίασαν και κατασκεύασαν ο Χρήστος και ο Κώστας θα μπει σε κάποιου είδους παραγωγή? Έγραψαν πουθενά, ότι μετά από μια δοκιμή στη θάλασσα είναι έτοιμοι να κατακτήσουν την αγορά?
Εγώ τουλάχιστον, μιλώντας με τον Χρήστο την περασμένη εβδομάδα, δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο. Μάλλον μάλιστα το εντελώς αντίθετο κατάλαβα.
Οι "παραγγελία" μου ήταν έκφραση της χαράς μου για την επιτυχία των παιδιών. Χαρά για την χαρά τους. Την χαρά της δημιουργίας.
Εσύ είμαι σίγουρος ότι το καταλαβαίνεις αυτό ;)
Είναι σίγουρο ότι και οι δύο θα είναι γενικά πολύ προσεκτικοί. Οπότε μην μασάτε ρε !!! Συγχαρητήρια.:evil: :thumbup:
Την συζήτηση την έχω ζήσει συχνότατα μιας και κατά πολλούς έχω “deathwish” αφού εδώ και χρόνια κατασκευάζω ή μετασκευάζω συσκευές και μετά καταδύομαι με εκείνες. Για μένα, η λογική είναι απλή. Αν κάποιος είναι αδαής, αφελής ή απλά επικίνδυνος για τον εαυτό του, τότε αναλαμβάνει ο Δαρβίνος και τον απαλείφει από το gene pool και τελειώνει η ιστορία. Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Δε βλέπω λόγο «να του την πέφτει κανείς», εκτός αν μπορεί να τεκμηριώσει την θέση του και να αποδείξει ότι υπάρχει πραγματικά σφάλμα.
/GKAM
Υ.Γ. Που και να δείτε άλλα projects που παρουσιάζοναι σύντομα ! :crazy:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
31-03-09, 19:26
περιμενα την τοποθετηση του gkam πως και πως....
γιατι γνωριζω την επιστημονικοτητα με την οποια προσεγγιζει τα θεματα...
εδω ομως δεν ειδα ουσιαστικα κανενα επιχειρημα....και δεν μπορει να θεωρηθει επιχειρημα το
Δε βλέπω λόγο «να του την πέφτει κανείς», εκτός αν μπορεί να τεκμηριώσει την θέση του και να αποδείξει ότι υπάρχει πραγματικά σφάλμα.
ενα μαθημα αντοχης υλικου και αυτο στη β λυκειου ειχα γιωργο, τι να αποδειξω? δικια μου δουλεια ειναι?
Γραφω μονο για την αναγκαιοτητα σκεπτικισμου ....ειδικα οταν διαβλεπω ενθουσιασμο απο τον κοσμο για να παει να βουτηξει με εναν home made ρυθμιστη αναπνοης...
Πραγματικα αν υπαρχει πεσιμο σε καποιον σε αυτο το ποστ τοτε ειναι σε αυτους που θελουν να τρεξουν να δοκιμασουν κατι το οποιο ουτε οι ιδιοι οι κατασκευαστες του δεν το εχουν δοκιμασει καλα καλα....
οσο για το δαρβινο και τις αποψεις του , υπηρξα ανεκαθεν φανατικος οπαδος του....
ΥΓ ουσιαστικα το ποστ μου εχει ως σκοπο να βγει ο χρηστος και ο κωστα και να μου εξηγησουν που κανω λαθος στο συλλογισμο μου...
να καταλαβω αν το να φτιαξεις ενα ρυθμιστη αναπνοης ειναι κατι το οποιο θελει μονο ακριβεια στον τορνο και τιποτα αλλο....
μακαρι να με πεισουν....ειμαι ο ορισμος του καλοπροαιρετου
Ξαναλεω.... ειμαι ενα απλος δυτης , ασχετος παντελως απο την τεχνη του Κυρου Γραναζη....
και επισης ειμαι ο τελευταιος που θα την πεσω σε καποιον απο υστεροβουλια...
ποσο μαλλον σε μερακληδες της θαλασσας....
Εφόσον σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το πρώτο κομμάτι ήταν μια επιτυχία. Από εδώ και πέρα πρέπει να γίνουν πάρα πολλές δοκιμές του ρυθμιστή σε διάφορες συνθήκες και για πάρα πολλές ώρες. Και η αστοχία θα έρθει κάποια στιγμή, και οι νέες ιδέες θα έρθουν, και οι βελτιώσεις με τη σειρά τους. Έτσι αποκτάται τεχνογνωσία, σιγά σιγά και με βήματα... Με υπομονή...
Τώρα για τον έλεγχο του ρυθμιστή. Μια ιδέα είναι να προσομοιαστούν οι συνθήκες λειτουργίας του ρυθμιστή κατά σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Για παράδειγμα να τοποθετηθεί ο ρυθμιστής και μια φιάλη σε μια μικρή δεξαμενή και με κάποιο τρόπο να εφαρμόζονται περιοδικές υποπιέσεις στο 2ο στάδιο (ώστε να προσομοιαστεί ανθρώπινη αναπνοή). Αυτό θα μπορούσε να γίνει πχ με χρήση ενός σχετικά απλού μηχανισμού εμβόλου (και με κατάλληλη σχεδίαση). Είμαι σίγουρος πως ο σχεδιαστής της ομάδας κάτι θα έχει στο μυαλό του! Έτσι θα μπορούσε να ελεγχθεί ο ρυθμιστής για πάρα πολλές ώρες χωρίς κανένα σοβαρό κόπο ή κίνδυνο, και μάλιστα για διάφορες παραμέτρους (θερμοκρασία νερού, παροχή αέρα, τύπο εισπνεόμενου αερίου κτλ). Σχετικά τώρα με την επίδραση της εξωτερικής πίεσης (επίδραση βάθους)... Και γι'αυτό είμαι σίγουρος πως ο σχεδιαστής κάτι θα σκεφτεί, με τον καιρό...
Αλλά δε γίνονται όλα μαζί. Ένα ένα βήμα τη φορά. Και όσο το επίπεδο θα ανεβαίνει τόσο φαντάζομαι και η ομάδα (αν έχει σκοπό να συνεχίσει την προσπάθειά της) θα αρχίσει να ψάχνει και για πιο σύνθετες λύσεις, πιο βαριά επιστημονικά-ερευνητικά άρθρα, πατέντες κτλ. Είναι πιθανό να δούμε ακόμα και κάποια καινοτόμα ιδέα! Και μάλιστα κατά τη γνώμη μου είναι πιο πιθανό να προκύψει καινοτομία από άτομα που δεν έχουν την απόλυτη εξειδίκευση πάνω σε ένα αντικείμενο, καθώς με την εξειδίκευση καλουπώνεται και η σκέψη και δε μπορεί να ξεφύγει από τα τετριμμένα...
Σε κάθε περίπτωση το πρώτο βήμα που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό (ίσως το πιο σημαντικό!) και μόνο επιβράβευση του αξίζει κατά τη γνώμη μου. Εγώ προσωπικά θα κρατήσω τις (πάρα πολλές!) επιφυλάξεις μου για να τις παραθέσω ως προτάσεις για διερεύνηση, εξέλιξη και βελτίωση για το μέλλον!
Φιλικά,
ΗΡ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
31-03-09, 20:07
δεν υπαρχει ουτε μια διαφωνια με αυτα που γραφει ο rampidis...
μαλλον εχουν παρεξηγηθει εντελως οι προθεσεις μου....
Καμία διάθεση αρνητικής διάθεσης ή κριτικής σε αυτά που είπες Γιώργο (εξάλλου δίκιο έχεις!). Απλά και γω σαν μηχανικός και κατά μια έννοια και "δημιουργός" (αφού ανήκω στο χώρο της Ε&Τ) έχω την τάση να είμαι υπερ-προστατευτικός με τις νέες δημιουργίες-ιδέες-κατασκευές και τους εμπνευστές τους... Και επειδή ξέρω πόσο εύκολο είναι να αποθαρρύνεις κάποιον... παίρνω κατευθείαν αμυντική (και πιθανόν υπερβολική) στάση υπέρ του!
Σε καμία καμία περίπτωση πάντως αρνητική διάθεση σε όσα λέω! :thumbup:
Υ.Γ. Θα ήταν ενδιαφέρον πάντως να μάθουμε ποια είναι τα πλάνα της ομάδας για ποιοτικούς ελέγχους, μελλοντικές βελτιώσεις κτλ;)
Βρε παιδια ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!!!!!
Παλι θα ξεφυγει το θεμα και θα πλατιααααααασει:eek:
Μην αναλωνεστε σε posts που ξεφευγουν απο το θεμα....
1ον Εχει δικιο ο Γιωργος για τις ανησυχιες του (υψηλες πιεσεις ειναι αυτες)
Το εγραψε και ο Φοιβος (μην τρελλαθουμε) και δεν ειναι μασκα ή πεδιλα ετσι?
Εδω συμφωνουμε ολοι νομιζω.
2ον Νομιζω (ολοι μας ανεξαιρετως) επικροτουμε την προσπαθεια και μενουμε προς το παρον σε αυτο καθ'αυτο το γεγονος της δημιουργιας.
Τωρα, ενα μεγαλο θεμα ειναι (και σωστα επισημαινει ο Γιωργος) το γεγονος της εξισου καλης λειτουργιας και παροχης κατω απο ολες τις συνθηκες.
Προς το παρον δουλευει και δεν εχουμε παρα να περιμενουμε να περασει απο διαφορα τεστ υποβρυχιως.
Ειναι γεγονος οτι στην αγορα κυκλοφορουν αρκετοι ΝΟ-ΝΑΜΕ ρυθμιστες πιεσης (Ιταλικοι / Αμερικανικοι κ.α.)
Προσωπικα εχω 2 τετοια κομματια και σας πληροφορω δεν εχουν κανενα προβλημα σε πολλες καταδυσεις που εχουν με τα σχολεια.
Το θεμα που μπαινει ειναι γιατι ολοι μας δεν αγοραζουμε εναν τετοιο φθηνο ρυθμιστη και ζηταμε παντα για προσωπικη μας χρηση τον καλυτερο και ακριβοτερο?
Αλλα αυτο καλυτερα να μην το συζητησουμε ΕΔΩ!
Ας γινει ενα σχετικο post - Θερμη παρακληση.
Μυλωνάκης Κων/νος
31-03-09, 23:14
Καταρχήν σας ευχαριστούμε όλους για τα καλά σας λόγια !!!
Ελπίζω να σας εκπλήξουμε και με τις επόμενες κατασκευές μας!!!
ΥΓ ουσιαστικα το ποστ μου εχει ως σκοπο να βγει ο χρηστος και ο κωστα και να μου εξηγησουν που κανω λαθος στο συλλογισμο μου...
να καταλαβω αν το να φτιαξεις ενα ρυθμιστη αναπνοης ειναι κατι το οποιο θελει μονο ακριβεια στον τορνο και τιποτα αλλο....
Γιώργο το να δουλέψεις ένα τόρνο (και κάποια αλλά εργαλεία) με τέτοια ακρίβεια ώστε να πετυχεις τις ανοχές ενός πρώτου σταδίου είναι από απίστευτα δύσκολο (ακατόρθωτο) μέχρι πολύ εύκολο έως και γελοίο!!!
Όλα έχουν να κάνουν με την υπομονή σου , το μεράκι σου και την εμπειρία σου....
Ο ρυθμιστής κατασκευάστηκε και μαζί εκπλήρωσε ένα όνειρο ζωής για το Χρήστο και μένα και ο σκοπός δεν είναι εμπορικός.
Δεν έχουμε σε καμία περίπτωση τη διάθεση να τον δανείζουμε δεξιά και αριστερά για βουτιές , παρά μόνο για δοκιμές στις δικες μας βουτιές που με τον καιρό θα δούμε και τα αδύνατα σημεία του…(που μάλλον με σχεδιαστή το Χρήστο δεν παίζει κάτι τέτοιο) αλλά λέμε τώρα!!
Ναι έχουν να κάνουν μόνο με υλικά-κατεργασία-ανοχές και ακρίβειες….όλα τα άλλα είναι design και καινοτομίες που κατά καιρούς κάνουν τη διαφορά στη οψη αλλά όχι στη βασική ιδέα της κατασκευής.
Ρυθμιστές πίεσης έφτιαχναν πολλά χρόνια πίσω οι εταιρίες κατάδυσης και όχι μόνο…
Οι ρυθμιστές του Χρήστου είναι 25ατιας….φαντάζεσαι την τεχνολογία τότε?
Τίποτα…ένα απλό τίποτα (σε σχέση με σήμερα)…και όμως έφτιαχναν ρυθμιστές…δεν είναι δα και τόσο σπουδαίο…
Βάζω στοίχημα ότι εάν έβλεπαν τα μηχανήματα που χρησιμοποίησα εγώ για αυτή τη κατασκευή θα πίστευαν ότι κατέβηκα από τον Άρη…(δεν λέω το φεγγάρι γιατί τότε είχαν πάει)…αν και γω είμαι αυτός που αναρωτιέμαι πως τα έφτιαχναν τότε…
Πιστεύω να καταλαβαίνεις τι θέλω να πω…δεν παρακάμπτω σε καμία περίπτωση ούτε την ασφάλεια και την ποιότητα αν και αυτό αφορά εμένα και το Χρήστο διότι δεν έχουμε όπως είπα εμπορικό σκοπό!!!
Ακόμα έχουμε πολλά τεστ να κάνουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι και σύμφωνα με τα (ισως) νέα δεδομένα να προχωρήσουμε σε ένα ακόμα πιο εργονομικό πρώτο στάδιο…
Για μένα είναι απόλυτα δεκτοί και κατανοητοί όλοι οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα σας για αυτό και με το Χρήστο θα προχωρήσουμε σε όσους παραπάνω ελέγχους μπορούμε για να βεβαιωθούμε στο μέγιστο ότι πρώτα από όλα αυτά που κάνουμε είναι ασφαλή για τους εαυτούς μας .
Με εκπλήσεις βρε Γιώργο...
Άμα ξαναδιάβαζες αυτά που γράφεις, θα έβλεπες ότι δεν είναι τυχαίο που παρεξηγήθηκαν οι απόψεις σου.
π.χ. αυτά που έγραψες εδώ:
μακαρι να με πεισουν....ειμαι ο ορισμος του καλοπροαιρετου
νομίζω πως είναι υποτιμητικά και για τον Κώστα και για τον Χρήστο.
Ο Χρήστος είναι συνταξιούχος μηχανολόγος-μηχανικός με εμπειρία χρόνων σε χειρισμό βιομηχανικού εξοπλισμού υπερ-υψηλών πιέσεων και ο Κώστας είναι ένας εξαιρετικός τεχνίτης μηχανουργείου (ως γνωστός ο τόρνος δεν δημιουργεί μόνος του εξαρτήματα - ακόμη κι αν είναι CNC).
Στην πέφτω λοιπόν ελαφρώς, γιατί θεωρώ πολύ σημαντικά αυτά που αναφέρει ο φίλος Ηλίας εδώ:
Καμία διάθεση αρνητικής διάθεσης ή κριτικής σε αυτά που είπες Γιώργο (εξάλλου δίκιο έχεις!). Απλά και γω σαν μηχανικός και κατά μια έννοια και "δημιουργός" (αφού ανήκω στο χώρο της Ε&Τ) έχω την τάση να είμαι υπερ-προστατευτικός με τις νέες δημιουργίες-ιδέες-κατασκευές και τους εμπνευστές τους... Και επειδή ξέρω πόσο εύκολο είναι να αποθαρρύνεις κάποιον... παίρνω κατευθείαν αμυντική (και πιθανόν υπερβολική) στάση υπέρ του!
και ειδικά εδώ (τα bold δικά μου):
Αλλά δε γίνονται όλα μαζί. Ένα ένα βήμα τη φορά. Και όσο το επίπεδο θα ανεβαίνει τόσο φαντάζομαι και η ομάδα (αν έχει σκοπό να συνεχίσει την προσπάθειά της) θα αρχίσει να ψάχνει και για πιο σύνθετες λύσεις, πιο βαριά επιστημονικά-ερευνητικά άρθρα, πατέντες κτλ. Είναι πιθανό να δούμε ακόμα και κάποια καινοτόμα ιδέα! Και μάλιστα κατά τη γνώμη μου είναι πιο πιθανό να προκύψει καινοτομία από άτομα που δεν έχουν την απόλυτη εξειδίκευση πάνω σε ένα αντικείμενο, καθώς με την εξειδίκευση καλουπώνεται και η σκέψη και δε μπορεί να ξεφύγει από τα τετριμμένα...
Οι "παραγγελίες" όπως λέει κι ο geogeo ήταν φυσικά εικονικές εν είδη συγχαρητηρίων (είναι δυνατόν να μη το κατάλαβες αυτό?).
Όσον αφορά τις επιφυλάξεις για τις δοκιμές που πρέπει να γίνουν και ότι δεν είναι λογικό να αρχίσει να βουτάει κόσμος με ένα αδοκίμαστο εξάρτημα είμαι μαζί σου -και δεν νομίζω πως κανένας θέλει να το ρισκάρει, να το δούμε θέλουμε κατ' αρχήν και να το θαυμάσουμε- αλλά με στεναχώρησε αυτή η αρνητική σου στάση επειδή πραγματικά σε θεωρώ ανοιχτό μυαλό...
Ευτυχώς δηλ. που δεν ήσουν στο πλήρωμα του Κουστώ όταν δοκιμάζαν τους πρώτους ρυθμιστές... θα υπήρχε κίνδυνος να τους πείσεις ότι η ελεύθερη κατάδυση κι ο αναπνευστήρας είναι καλύτερος γιατί είναι δοκιμασμένος :p :p :D
...και να δούμε αν θα είχαμε τώρα τίποτα να βουτάμε... ;)
Αν και η πρώτη σκέψη μου (ομολογώ) διαβάζοντας το post ήταν παρόμοια με του Γιώργου, η δεύτερη ήταν ότι μπροστά σε ένα τόρνο ή πάνω σε μία χαρτοπετσέτα έχουν γίνει τα εκπληκτικότερα πράγματα που έχουμε όλοι μας στην καθημερινότητά μας.
πολύ ωραία δουλειά παιδιά!
συγχαρητήρια!
:thumbup:
Συγχαρητήρια για το μεράκι και τη δουλειά, η δημιουργικότητα φέρνει πάντα θετικά συναισθήματα :) :thumbup:
Τώρα όσον αφορά το αν θα το χρησιμοποιούσε κάποιος (ναι οκ κατανοητή η συμβολική "παραγγελία" ως επιβράβευση) θα συμφωνήσω με τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του Γιώργου Δελβερούδη καθώς από τα γραφόμενά του αυτό που κατάλαβα είναι αναγνώριση αλλά και σκεπτικισμός για τη συνέχεια :)
Η ερώτηση που έκανα ήταν μια: αν ήταν να κάνει τη πρώτη του κατάδυση ο ανιψιός μου θα τον άφηνα να τον χρησιμοποιήσει?? ε! η απάντηση ήταν ΟΧΙ!! και αυτό με όλη μου την ειλικρίνεια και χωρίς καμία διάθεση να θίξω ικανότητες, εμπειρία, βιογραφικά. :) Μπράβο και στους δύο για τη δημιουργικότητα και τα ικανά σας χέρια :geia:
Χρηστος Ευθυμιου
01-04-09, 10:59
Η αρχή λειτουργίας:
Η αρχή λειτουργίας ενός πρώτου σταδίου στηρίζεται στην φυσική και έχει να κάνει με εξισορροπημένες πιέσεις (δυνάμεις). Η μέγιστη δύναμη που ασκείται στο πρώτο στάδιο είναι σε όλους τους ρυθμιστές πιστονιού που γνωρίζουμε περίπου 60 kg και δρα στην επιφάνεια του εμβόλου. Στον “δικό μας” ρυθμιστή είναι 58,8 kg ακριβώς, μικρή (αστεία) δύναμη για τα υλικά που χρησιμοποιούμε.
Γνωρίζεται όλοι πιστεύω, πως οι ρυθμιστές δεν έχουν εξαρτήματα τα οποία μπορούν να φθαρούν εκτός από τα O-Ring οι οποίες είναι οι μοναδικές επιφάνειες επαφής (τριβής στην τεχνική γλώσσα) και η διαδρομή που κάνουν είναι 2 – 2,5 mm, στον “δικό μας” ρυθμιστή είναι ακριβώς 1,8 mm.
Επιλογή υλικού:
Το ποιό κατάλληλο υλικό είναι ο μπρούτζος και με μπρούτζο είναι κατασκευασμένοι η πλειοψηφία των ακριβών ρυθμιστών (κόστος υλικού 10 €), υπάρχουν βέβαια και ρυθμιστές τιτανίου απλά τον πληρώνουμε ποιο ακριβά χωρίς κανένα εμφανή λόγο εκτός από την ωραία εμφάνιση που προσφέρουν. Ο “δικό μας” ρυθμιστής είναι κατασκευασμένος από ένα κράμα μπρούτζου με μικρή περιεκτικότητα αλουμίνιου, πιστοποιημένο υλικό Γερμανικής προέλευσης.
Έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
• Άριστη συμπεριφορά κατεργασίας.
• Μεγαλύτερη αντοχή.
• Αποκλείεται η αστοχία υλικού (διεθνή εγγύηση του κατασκευαστή).
• Διεθνές αναγνωρισμένο πιστοποιητικό (Certificate).
Ας προσπαθήσουμε να δούμε μια πραγματικότητα, όλοι μα όλοι οι ρυθμιστές πιστονιού λειτουργούν με την αρχή της φυσικής από τότε που πρώτοκατασκευάστηκαν δεν έχει αλλάξει τίποτε στην φιλοσογία της λειτουργίας και για να γίνω ποιο κατανοητός θα αρκεστώ σε ένα παράδειγμα.
Τα έμβολα ενός μεγάλου κατασκευαστή (ακριβού ρυθμιστή) δεν έχουν αλλάξει ποτέ από τότε που πρωτοκατασκευάστηκαν, ακριβώς τα ίδια έμβολα χρησιμοποιούν και οι ιταλικοί no-name ρυθμιστές και είναι τα ίδια έμβολα που χρισημοποιούν και άλλοι έπόνημοι κατασκευαστές, πιθανόν να είναι όλα από τον ίδιο προμηθευτεί.
Συμπέρασμα λοιπόν είναι, ότι οι όποιες αλλαγές γίνονται είναι ελάχιστες και μη μετρήσιμες για τον απλό αυτοδύτη (καταναλωτή) εκτός από την εξωτερική εμφάνιση και κριτήρια, όπως, αν έχει 3 ή 4 εξόδους χαμηλής πίεσης ή περιστρεφόμενη κεφαλή κ.λ.π.
Το πραγματικά κριτήριο είναι να ανταποκρίνονται στις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές EN 250 ή ακόμα καλύτερα είναι να ανταποκρίνονται στις λίγο ποιο αυστηρές αμερικάνικες προδιαγραφές, όλα τα άλλα είναι marketing "με τον φόβο".
Για να μην σας κουράζω περισσότερο εμπιστεύομαι τον παλιό μου ρυθμιστή (είναι 30 χρόνων) Scubapro Mark 5, για όσους δεν γνωρίζουν, η λειτουργία του είναι ακριβώς ίδια με τον ΜΚ25 του σήμερα.
Εξ ίσου εμπιστεύομαι τον “δικό μας” ρυθμιστή ο οποίος δεν υστερεί σε τίποτε με τα ακριβά μας μοντέλα και καλύπτει πλήρως τις προδιαγραφές ΕΝ 250.
Υ.Γ Γιώργο Δελβερούδη,
χαίρομαι που διαφωνείς και προβληματίζεσαι, μου δίνεις έτσι την ευκαιρία να γράψω μερικά πράγματα, όχι οπωσδήποτε να σε πείσω για την κατασκευή μου/μας, αλλά ποιο πολύ να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα.
Χρήστος Ευθυμίου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
01-04-09, 11:05
α. Οι "παραγγελίες" όπως λέει κι ο geogeo ήταν φυσικά εικονικές εν είδη συγχαρητηρίων (είναι δυνατόν να μη το κατάλαβες αυτό?).
ναι ειναι δυνατον .....και αυτος ηταν ο μονος λογος για τον οποιο (γνωριζοντας τις αντιδρασεις που θα ερχοντουσαν) εκανα τον κακο ....
η απαντηση του κωστα ειναι αυτο που εψαχνα.......
ας σταματησω λοιπον να κλεβω την ουσια της δουλειας των παιδιων και θα παρακαλουσα τους διαχειριστες να εξαφανισουν (η να αλλαξουν τη θεση) στους προβληματισμους μου.....μια που αποδειχθησαν ατοποι (και χαιρομαι ιδιαιτερα για αυτο)
...
ναι ειναι δυνατον .....και αυτος ηταν ο μονος λογος για τον οποιο (γνωριζοντας τις αντιδρασεις που θα ερχοντουσαν) εκανα τον κακο ....
...
Λάθος μου και 'μένα βρε Γιώργο, έπρεπε να την κάνω σήμερα την παραγγελία :D
...
ας σταματησω λοιπον να κλεβω την ουσια της δουλειας των παιδιων και θα παρακαλουσα τους διαχειριστες να εξαφανισουν (η να αλλαξουν τη θεση) στους προβληματισμους μου.....μια που αποδειχθησαν ατοποι (και χαιρομαι ιδιαιτερα για αυτο)
Στο Τρίκερι θα τον δουν οι φίλοι μας που μένουν μακριά.
Για τους ντόπιους, φυσικά θα παρουσιάσουμε τον ρυθμιστή μας και θα γιορτάσουμε το γεγονός την επόμενη Τρίτη 07.04.09 στο Σύλλογο.
Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. :geia:
Την Τρίτη λοιπόν από κοντά (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3277) :thumbup:
Χρηστος Ευθυμιου
06-04-09, 21:36
Οι δοκιμές συνεχίζονται και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.
Χθες 05.04.2009 πραγματοποίησα άλλη μία βουτιά στο Βγέθι Αττικής με τον νέο μας ρυθμιστή. Τον χρησιμοποίησα σε όλη την διάρκεια της βουτιάς όπως και στην προηγούμενη φορά.
Ο ρυθμιστής λειτούργησε άψογα.
Βάθος: 35,5m,
Διάρκεια: 43min.,
Αύριο στην συνάντηση της Τρίτης στον Σύλλογο (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3277)θα γίνει η πρώτη παρουσίαση. Στην συνέχεια θα σας ενημερώσουμε για όλα τα τεχνικά θέματα, όπως:
Σχεδιασμό.
Επιλογή υλικού.
Κατασκευή.
Δοκιμές και αποτελέσματα.
Επίσης θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όλες τις ερωτήσεις και τις τυχόν απορίες που θα προκύψουν.
Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι.
Θα χαρούμε να τα πούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε απόψεις.
Χρήστος Ευθυμίου, Κώστας Μυλωνάκης
Μυλωνάκης Κων/νος
10-04-09, 10:41
Μερικές από τις δοκιμές μας :
Λίγες μέρες πριν κάναμε κάποιες δοκιμές τις οποίες θα θέλαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας.
Δοκιμή 1)
Free flow από το 2ο στάδιο και μέτρηση της πτώσης της ενδιάμεσης πίεσης.
Η ενδιάμεση λοιπόν που ξεκινούσε κοντά στα 9.5 bar έπεσε με το free flow στα 8 και έμεινε σταθερή για όλη την ώρα της δοκιμής.
Δοκιμή 2)
Κομμένη σωλήνα χαμηλής πίεσης και μέτρηση της απώλειας σε σχέση με το χρόνο.
Κοινώς μέτρηση της μεγίστης παροχής του ρυθμιστή σε λίτρα ανά λεπτό.
Η μέτρηση έδειξε πως ο ρυθμιστής μας έδωσε 480lt /min .
Γιατί όμως έπρεπε να κάνουμε αυτή τη μέτρηση και σε τι μας βοήθησε?
Η μέση ανάγκη ενός ατόμου στην επιφάνεια για παροχή αέρα σε λίτρα μετριέται περίπου σε 20lt/min.
Σε συνθήκες πανικού υποβρυχίως αυτή η μέση μέτρηση ανέρχεται περίπου στα 30 λίτρα/λεπτό όπου και αυτό θα είναι σημείο αναφοράς μας.
Θέλουμε λοιπόν να δούμε εάν αυτός ο ρυθμιστής μπορεί να παρέχει τον όγκο σε λίτρα σε ένα μεγάλο βάθος (πχ 60 μέτρα) σε δυο άτομα…
Εάν λοιπόν πολλαπλασιάσουμε τα 30 λίτρα χ τις 7 atm που έχουμε στα 60 μέτρα αυτό μας κάνει 210 λίτρα/λεπτό και επειδή τα άτομα είναι δυο (σε περίπτωση βοηθητικής αναπνοής) αυτό γίνεται 420 λίτρα ανά λεπτό…
Η μεγίστη παροχή του ρυθμιστή λοιπόν είναι στα 480 lt/min στην μια ατμόσφαιρα όποτε είμαστε υπερκαλυμμένοι…
Μια αξιόλογη παρατήρηση είναι πως σε ένα scubapro ρυθμιστή αυτή η παροχή ήταν δυο φόρες μεγαλύτερη…τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό?
12αρα φιάλη στα 200 bar = 2400 lt
Απώλεια από κομμένη σωλήνα με 480lt/min = 5 min
Απώλεια από κομμένη σωλήνα με 960 lt/min ( scubapro) = 2,5 min.
Βλέπουμε πως ο χρόνος αντίδρασης που έχουμε με ένα ρυθμιστή μεγαλύτερης παροχής σε lt είναι ο μισός.. :-o
Έχουμε προγραμματίσει δοκιμές και τεστ στο μέλλον για τα οποία θα σας ενημερώνουμε συχνά…
Ευχαριστούμε
Κώστας Μυλωνάκης , Χρήστος Ευθυμίου.
΄Ακης Γκούμας
10-04-09, 11:18
Αν και αρκετά καθυστερημένα, οφείλω να πώ: ΜΠΡΑΒΟ.
Σε όλους όσοι ασχολήθηκαν και ιδιαίτερα στο φίλο μου τον Μυλοωνάκη που του έχω αδυναμία (και ας γκρινιάζει...).
Προτείνω - πρόχειρα βέβαια - και το όνο9μα της εταιρίας κατασκευής του ρυθμιστή:
MiloTeck Sub !
Σιδεροκέφαλοι, παιδιά (Αν και για την ακρίβεια... "Χαλκοκέφαλοι"...)
Συγχαρητηρια Χρηστο και Κωστα:thumbup:
Μια παρατηρηση επι των δοκιμων :rolleyes:
Στα 60μ η πυκνοτητα του αεριου ειναι 7 φορες μεγαλυτερη αρα δεν θα εχεις τα ιδια αποτελεσματα σε παροχη ισως αυτος ειναι και ο λογος που υπαρχει αυτη η διαφορα με τον ρυθμιστη της scubapro.
Keep it up :thumbup:
Χρηστος Ευθυμιου
10-04-09, 14:38
sharkius, σε ευχαριστούμε πολύ για την παρατήρηση σου.
Αν χρειαστεί θα αυξήσουμε την παροχή είναι πολύ εύκολο. Προσωρινά όμως θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις προγραμματισμένες δοκιμές και μετρήσεις με την συγκεκριμένη παροχή.
eye love scuba
10-04-09, 18:24
Στα 60μ η πυκνοτητα του αεριου ειναι 7 φορες μεγαλυτερη αρα δεν θα εχεις τα ιδια αποτελεσματα σε παροχη ισως αυτος ειναι και ο λογος που υπαρχει αυτη η διαφορα με τον ρυθμιστη της scubapro.
Συμφωνώ. Ο ρυθμιστής δεν είναι υποχρεωτικό να αποδίδει στο βάθος όπως στην επιφάνεια. Δε λέω ότι δεν αποδίδει, αλλά η επαγωγή αυτή δε στέκει έτσι αβίαστα. Απαιτεί απόλυτη γραμμικότητα σε όλα τα μεταβλητά μεγέθη. Αλλά ας μιλήσουν και οι πιο ειδικοί.
dmanetakis
11-04-09, 19:31
Να διευκρινίσω ότι ειδικός δεν είμαι απλά έκανα κάποιους απλούς λογισμούς με αφορμή το παραπάνω post. Παρακαλώ να με διορθώσετε αν κάνω λάθος , να μάθουμε και τίποτα … :)
Από ότι γνωρίζω η ενδιάμεση πίεση , δηλαδή η πίεση μεταξύ 1ου και 2ου σταδίου πρέπει να διατηρείται γύρω στα 9 - 10 bar υψηλότερα της πίεσης περιβάλλοντος .
Αυτό σημαίνει ότι ένας ρυθμιστής που στην επιφάνεια της θάλασσας και σε πίεση περιβάλλοντος 1 bar έχει ενδιάμεση πίεση 10 bar , βυθιζόμενος στα -10μ με πίεση περιβάλλοντος 2 bar η ενδιάμεση πίεση του θα αυξηθεί κατά 1 bar και θα γίνει 11 bar, στα -20μ με πίεση περιβάλλοντος 3 bar η ενδιάμεση πίεση του θα αυξηθεί κατά 1 bar ακόμα και θα γίνει 12 bar και ούτω καθ ‘εξής .
Παρατηρούμε δηλαδή ότι κάθε 1 bar αύξησης της πίεσης περιβάλλοντος έχουμε και μια αύξηση 10% της αρχικής ενδιάμεσης πίεσης μας . Και λόγο του ότι έχουμε σταθερό όγκο ( τον ενδιάμεσο σωλήνα 1ου και 2ου σταδίου ) , μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ανεβαίνοντας η ενδιάμεση πίεση 10% αυξάνεται και η μάζα του αερίου 10% όπως επίσης και η πυκνότητα του 10% .
Έτσι για να διπλασιάσουμε την αρχική πυκνότητα του αερίου μας με ενδιάμεση πίεση 10 bar στην επιφάνεια της θάλασσας , πρέπει να καταδυθούμε στα -100μ έτσι ώστε ο ρυθμιστής να μας δώσει 20 bar ενδιάμεση πίεση για να έχουμε αύξηση της πυκνότητας του αερίου μας κατά 100% .
Ετσι εγώ τα καταλαβαίνω τα πράγματα και θα ήθελα κάποιος ειδικός να μας εξηγήσει ..
:confused:
Χρηστος Ευθυμιου
02-02-11, 16:38
Ελεγχος 1ου σταδίου ρυθμιστή Self made
Μετά από μερικά χρόνια επισκέφτηκα ξανά την έκθεση "BOOT" στο Düsseldorf.
Εκτός των άλλων μου δόθηκε η ευκαιρία να επιβεβαιώσω την λειτουργία του 1ου σταδίου το οποίον σχεδίασα και κατασκεύασα πριν από καιρό με μαζί με τον Κώστα Μυλωνάκη.
Ο έλεγχος ήταν σχολαστικός προκαλώντας τον θαυμασμό σε όσους ήταν παρόντες στην διαδικασία.
Διαδικασία ελέγχου:
• οπτικός έλεγχος όλων των εξαρτημάτων
• χειροκίνητα με επιλεκτικές μετρήσεις
• αυτόματος έλεγχος με ηλεκτρονική καταγραφή όλων των μετρήσεων
• αυτόματη λειτουργία σε μέγιστη απόδοση (δυναμική αναπνοή 62,5 l/min, 30 αναπνοές / min)
• συνεχή λειτουργία σε Μεγίστη απόδοση, επί 10min.
Το 2ο στάδιο ήταν μια τυχαία επιλογή (Beuchat VR 200) μόνο για την δοκιμή.
Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, όλα μέσα στις προδιαγραφές χωρίς να υστερεί σε τίποτε από γνωστούς καλούς ρυθμιστές που υπάρχουν στο εμπόριο.
Η μόνη παρατήρηση, η οποία μας ήταν ήδη γνωστή, ήταν ότι το ERTALON που χρησιμοποιήσαμε στην έδρα του πιστονιού για την απομόνωση της υψηλής πίεσης είναι μαλακό με αποτέλεσμα να “πατηθεί”, καθυστερώντας έτσι για κλάσματα του δευτερολέπτου την πλήρη απομόνωση της υψηλής πίεσης (πίεση της φιάλης) με επακόλουθο να ανεβαίνει η στατική μέση πίεση στα 10,2 bar αντί τη μέγιστη πίεση 10,0 bar για την οποία είναι σχεδιασμένος ο ρυθμιστής.
Πολύ εύκολα θα αντικατασταθεί η έδρα του πιστονιού από σκληρό ERTALON και ο ρυθμιστής μας είναι έτοιμος για την τελική πιστοποίηση (Bauartzulassung) με βάσει των Ευρωπαικών προδιαγραφών EU 250 (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=4827).
Το γεγονός μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια και την αγάπη μας για την κατάδυση. Με την πρώτη ευκαιρία θα συνεχίσουμε την κατασκευή του επόμενου μοντέλου το οποίο είναι ήδη σχεδιασμένο στα χαρτιά μένει μόνο η δουλειά του μηχανουργείου.
Οπτικός έλεγχος και προετοιμασία.
http://img80.imageshack.us/img80/2053/092aw.jpg (http://img80.imageshack.us/i/092aw.jpg/) http://img88.imageshack.us/img88/4306/094ab.jpg (http://img88.imageshack.us/i/094ab.jpg/)
Όλα είναι έτοιμα.
http://img841.imageshack.us/img841/4668/086ak.jpg (http://img841.imageshack.us/i/086ak.jpg/) http://img14.imageshack.us/img14/8310/088aco.jpg (http://img14.imageshack.us/i/088aco.jpg/)
Οι πρώτες μετρήσεις, τέλειες. Τα χάμογελα το επιβεβαιώνουν.
http://img232.imageshack.us/img232/2637/090am.jpg (http://img232.imageshack.us/i/090am.jpg/) http://img232.imageshack.us/img232/9199/096yt.jpg (http://img232.imageshack.us/i/096yt.jpg/)
Και τα προτόκολα ελέγχου. Το προτόκολο αριστερά αφορά το 2ο στάδιο (Beuchat VR 200) τυχαία επιλογή.
http://img822.imageshack.us/img822/2857/001afg.jpg (http://img822.imageshack.us/i/001afg.jpg/) http://img97.imageshack.us/img97/1734/002arj.jpg (http://img97.imageshack.us/i/002arj.jpg/)
Χρήστος Ευθυμίου, Κώστας Μυλωνάκης.
Όσοι είχαμε την ευκαιρία να "κλέψουμε" τζούρες από τον ρυθμιστή, δεν είχαμε αμφιβολία για το ότι λειτουργεί μια χαρά.
Τώρα αυτό αποδείχθηκε και με μετρήσεις από πιστοποιημένο τεχνικό.
Μπράβο σας για μια ακόμα φορά!
:thumbup:
Συγχαρητήρια παιδιά, υπέροχα νέα! :thumbup:
Μπράβο Χρήστο (και Κώστα):thumbup:
Πήρατε και CE 250 :eek:
:D:D:D
http://www.youtube.com/watch?v=FA48i74bxDM
Μετά από τόσο κόπο, φαντάζομαι την χαρά σου όταν όλα δούλεψαν ρολόι. Σε βλέπω να καμαρώνεις στην φωτογραφία και το βλέμα σου τα λέει όλα!
Πάντα να έχετε το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη σε ότι κάνετε. :thumbup:
Dimitris Galon
03-02-11, 19:12
Θα ήθελα 2 κομμάτια Χρήστο. :thumbup:
DG
Ειλικρινά συγχαρητήρια !!!!!! :thumbup:
Καλημερα σας
Μπραβο και παλι. Μια ερωτηση
Τι λιπαντικη ουσια χρησιμοποιησατε για τα δυναμικα και στατικα o-rings ?
Ευχαριστω
Χρηστος Ευθυμιου
04-02-11, 19:26
Σας ευχαριστώ όλους για την αναγνώριση της προσπάθειας μας.
Μπράβο Χρήστο (και Κώστα):thumbup:
Πήρατε και CE 250 :eek:
:D:D:D
http://www.youtube.com/watch?v=FA48i74bxDM
Όχι Κώστα, δεν πήραμε πιστοποίηση μαζικής παραγωγής (Bauartzulassung) EN 250 και CE. Αυτό είναι μια άλλη διαδικασία η οποία κοστίζει από 8000€ – 12500€. :confused:
Το ρυθμιστή (πρώτο στάδιο) τον κατασκευάσαμε για εμάς, απλά να νιώσουμε την χαρά της δημιουργίας και αυτό το πετύχαμε με το παραπάνω.
Θα ήθελα 2 κομμάτια Χρήστο. :thumbup:
DG
Γεια σου Δημήτρη!
Σου υπόσχομαι, αν κάποτε προχωρήσουμε σε μαζική παραγωγή θα έχεις τα δυο πρώτα κομμάτια. :geia:
Καλημερα σας
Μπραβο και παλι. Μια ερωτηση
Τι λιπαντικη ουσια χρησιμοποιησατε για τα δυναμικα και στατικα o-rings ?
Ευχαριστω
Χρησιμοποίησα ένα συνηθισμένο ο-ring λιπαντικό, τίποτε το ιδιέτερο.
Σας ευχαριστώ όλους για την αναγνώριση της προσπάθειας μας. Όχι Κώστα, δεν πήραμε πιστοποίηση μαζικής παραγωγής (Bauartzulassung) EN 250 και CE. Αυτό είναι μια άλλη διαδικασία η οποία κοστίζει από 8000€ – 12500€. :confused:
Το ρυθμιστή (πρώτο στάδιο) τον κατασκευάσαμε για εμάς, απλά να νιώσουμε την χαρά της δημιουργίας και αυτό το πετύχαμε με το παραπάνω.
Το ξέρω, ρε Χρηστάρα (σε πειράζω:p)
Αλλωστε μου είχες εξηγήσει τα νούμερα που παίζουν οταν σου ζήτησα να αγοράσω έναν αν τον παράγεται μαζικά. Στο Τρίκερι θυμάσαι;;;;;)
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!:thumbup:
:geia::geia::geia:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΓΩΝΑΣ
05-02-11, 17:37
Χρήστο καλησπέρα.Περίμενα την ολοκλήρωση κατα κάποιο τρόπο στοιχείων,όσον αφορά το ρυθμιστή που κατασκευάσατε.Το μόνο που μου μένει να πω συνχαρητήρια για τη σχεδίαση.Όσο για τον Κώστα θα ήθελα να τον συνχαρώ για την εκτέλεση και εφαρμογή του σχεδίου.:thumbup:
Χρηστάρα μην τάζεις από τώρα!
Να πάρουμε σειρά και εμείς:):thumbup::thumbup::thumbup:
Σώτος Χριστοδούλου
12-02-11, 23:20
Καλησπέρα σε όλους, παλιούς διαδικτυακούς και νέους φίλους. Εχω κάτι χρόνια να μπώ στο φόρουμ αλλά τώρα ένιωσα την ανάγκη να μπώ για να συγχαρώ τον Χρήστο και τον Κώστα για την κατασκευή τους.
Παιδιά έχω και εγώ κάποιες ερωτήσεις.
Στο βίντεο της κατασκευής κάπου κάνετε έλεγχο ενδιάμεσης πίεσης. Η βελόνα δεν φαίνεται να κινείται προς τα πίσω με απότομη κίνηση και να σταθεροποιείται αμέσως. Αντί αυτού παρατηρώ μια σχετική (σε σύγκριση με άλλους ρυθμιστές) καθυστέρηση. Εχω παρατηρήσει από την εμπειρία που είχα ως τεχνικός (κάποτε ασχολήθηκα) ότι για τους μέν ρυθμιστές που θεωρούμε καλούς και ποιοτικούς αλλά και ψηλής απόδοσης ότι η βελόνα κάνει κινήσεις κοφτές και σταθεροποιείται αμέσως όταν σταματήσει η ροή ενώ για κάποιους άλλους που γενικότερα δεν έχουν καλή απόδοση η βελόνα παίρνει κάποιο χρόνο να σταθεροποιηθεί (χονδρικά και απλοποιημένα). Μήπως αυτό έχει να κάνει με το υλικό που έχετε επιλέξει για την έδρα του πιστονιού? Με άλλο υλικό έχετε παρατηρήσει κάποια αλλαγή?
Από ότι είδα στα σχέδια χρησιμοποιείτε πιστόνι που δεν είναι flow through (τυπικό για unbalanced πιστόνι). Επίσης δεν υπάρχει high prussure plug με την έδρα μέσα σε αυτό (επίσης τυπικό των unbalanced piston). Είναι παρόμοιο το σχέδιο σας με το MR-2 της Scubapro? Η μήπως έχετε ένα άλλο σχεδιασμό με άλλη θέση και είδος για έδρα οπότε μιλάμε για καινούργια πατέντα? Από το σχέδιο δεν κατάλαβα ακριβώς πως λειτουργεί.
Οι δοκιμές που κάνατε στην Βοοt έγιναν όπως κατάλαβα σε ατμοσφαιρική πίεση και στον αέρα? Τι μετρήσατε ακριβώς σε σχέση με το Work of breathing?
Πώς πετυχαίνετε να μειώσετε την ενδιάμεση πίεση στο ρυθμιστή σας αν όχι με άλλαγή ελατηρίου?
Εχετε δοκιμάσει να συναρμολογήσετε το ρυθμιστή χρησιμοποιόντας δυνάμεις που είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ενδεδειγμένες (ας πούμε για παράδειγμα να βιδώσετε το Din Bold με πολύ μεγάλο torque) και είδατε ότι όλα είναι εντάξει?
Εκτός από τις κατασκευαστικές προδιαγραφές ΕΝ250 υπάρχουν και οι προδιαγραφές απόδοσης που γίνονται με ένα ANSTI TEST. Έχετε κάτι στα πλάνα σας για να λύσουμε ολοκληρωτικά και την απορία περί απόδοσης?
Ρωτάω από εδώ μιας και δεν μπορώ να τα ρωτήσω από κοντά.
Πολύ καλή δουλειά και μπράβο σας!
Χρηστος Ευθυμιου
13-02-11, 20:29
Καλησπέρα Σώτο!
Πριν απαντήσω ένα ένα τα ερωτήματα σου, θέλω πρώτα να σου πω, πως χαίρομαι ιδιαίτερα που μας δίνεται η ευκαιρία να τα ξαναπούμε μετά από πολύ καιρό.
1. Πολύ σωστή η παρατήρηση σου, όντως σε αυτή την φάση το πιστόνι είχε κάποια καθυστέρηση και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους.
Από την αγωνία μας τότε να δούμε το αποτέλεσμα δεν είχαμε κατεργαστεί σωστά όλες τις επιφάνειες (δεν ήταν γυάλισμένες όσο έπρεπε), πράγμα που έγινε αμέσως μετά.
Ο ρυθμιστής δεν είναι balanced, όμως ύστερα από βελτιώσεις που κάναμε έχει αυξημένη ροή αέρα ρύθμισης κλεισίματος του πιστονιού, έτσι έχει εξαλειφθεί αυτή η καθυστέρηση που σωστά παρατήρησες στην ερώτηση σου.
Το υλικό της έδρας που χρησιμοποιήσαμε (Ertalon) είναι μαλακό, ήταν και η μόνη παρατήρηση του Γερμανού τεχνικού την ώρα του ελέγχου διότι παρουσίασε μια ελάχιστη καθυστέρηση στην στεγανοποίηση και ανέβαζε την πίεση στα 10,2bar αντί των 10,0 bar που ήταν επιθυμητό. Θα αντικατασταθεί η έδρα από σκληρό ertalon και θα είναι εντάξει μέσα στα όρια των προδιαγραφών.
2. Η λειτουργία του μοιάζει πολύ με τον ρυθμιστή MK 2, έχει όμως εντελώς διαφορετικές διαστάσεις οι οποίες προέκυψαν από υπολογισμούς σε ότι αφορά την μέση πίεση λειτουργίας και το μέγιστο free flow. Έχεις απόλυτο δίκαιο, από τα σχέδια δεν μπορείς να καταλάβεις την ολοκληρωμένη λειτουργία του ρυθμιστή, έχουμε κάνει κάποιες τροποποιήσεις κατά την διάρκεια της κατασκευής (για τεχνικούς κυρίως λόγους).
Η έδρα είναι δίκης μας έμπνευσης, είναι κατεργασμένη εσωτερικά στο κυρίως σώμα του ρυθμιστή και το ertalon εδράζεται στο πιστόνι.
3. Οι δοκιμές έγιναν σε ατμοσφαιρική πίεση, όσο για τις μετρήσεις Work of breathing αφορούν το δεύτερο στάδιο, χρησιμοποιήσαμε ένα 2ο στάδιο Beuchat VR 200 μόνο για τις δοκιμές και είχαμε τα εξής αποτελέσματα:
Αντίσταση εκπνοής 4,2 mbar (min. 7,5mbar, max. 3,5mbar)
Αντίσταση εισπνοής -5,6 mbar (min. -7,5mbar)
Όπως μπορείς να διαπιστώσεις είναι απολύτως μέσα στα όρια των προδιαγραφών.
4. Την τελική ενδιάμεση πίεση 10,0bar την ρυθμίζουμε προσθέτοντας ή αφαιρώντας ροδέλες ερταλόν διαφορετικού πάχους, το ελατήριο παραμένει το ίδιο.
5. Όχι δεν είναι απαραίτητο να κάναμε τέτοιου είδους δοκιμή, το υλικό που χρησιμοποιήσαμε ότι καλύτερο που υπάρχει στην αγορά (κράμα ορείχαλκου αλουμινίου Γερμανικής προέλευσης με πιστοποιήτικό). Άλλωστε την αντοχή του υλικού καθώς και τα σπειρώματα μπορούμε να την υπολογίσουμε με ακρίβεια.
6. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι άλλο στο μυαλό μας, όσο για την καλή απόδοση του ρυθμιστή για εμάς δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, από το πρωτόκολλο ελέγχου καθώς και από τις δοκιμές στην πράξη σε όλα τα συνήθη βάθη δεν παρουσίασε την παραμικρή ένδειξη αστάθειας.
Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
Καλό Βράδυ. :geia:
Σώτος Χριστοδούλου
14-02-11, 13:54
Γειά σου Χρήστο, και γώ χαίρομαι που τα ξαναλέμε. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
Οπως και αν έχει σίγουρα το εγχείρημά σας είναι άξιο επαίνου. Νομίζω πώς είναι λεπτοδουλειά και σεις φαίνεται να τα έχετε καταφέρει μια χαρά.
Είναι σίγουρα μεγάλο προσόν να έχεις τις γνώσεις για ένα τέτοιο εγχείρημα με αυτά τα μέσα, αλλά και σίγουρα τεράστιο συν να έχεις φίλους σαν τον μάστορα τον Μυλωνάκη.
Το κόστος κατασκευής του πρωτοτύπου είναι πάντα σίγουρα πολύ μεγάλο αλλά η ηθική ικανοποίηση που προκύπτει αντισταθμίζει τους κόπους και τα έξοδά σας. Γι αυτό -- και όχι μόνο -- το λόγο σας αξοίζουν και πάλι πολλά συγχαρητήρια!!!
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.