PDA

Επιστροφή στο Forum : To Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χορηγεί άδεια για την αλιεία κοραλλιών στις Κυκλάδες


pierre-sifnos
27-08-09, 12:09
ΠΗΓΗ: http://www.archipelago.gr/el/Home/NewsofArchipelagos/tabid/121/xmmid/462/xmid/997/xmview/2/Default.aspx

To Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χορηγεί άδεια για την αλιεία κοραλλιών στις Κυκλάδες: Στο “σφυρί” ένας ανεκτίμητος φυσικός θαλάσσιος πόρος

της Αναστασίας Μήλιου - 24/08/2009
Η απόφαση για τη χορήγηση αδειών αλιείας κοραλλιών στο κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες, που υπέγραψε (18/08) ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, διακυβεύει το μέλλον ενός ανεκτίμητου φυσικού πόρου, και δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα για τους σκοπούς που εξυπηρετεί η εν λόγω κίνηση.
Η σχετική απόφαση αναφέρει ότι για να προστατευθεί το απόθεμα των κοραλλιών, η αλιεία τους επιτρέπεται μόνο με το χέρι ή με σκαπάνη από δύτες, και από αλιευτικά σκάφη που διαθέτουν συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης.
Αν και τα μέτρα ακούγονται καθησυχαστικά, εν τούτοις η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς στην Ελλάδα, οι συσκευές δορυφορικής παρακολούθησης (VMS) υπολειτουργούν, ενώ, το ισχύον ελεγκτικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια.

Η πλήρης έλλειψη αστυνόμευσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων (πολλώ δε μάλλον σε περιοχές και βάθη που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει), σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επιτρέπεται από σήμερα η αλίευση του κόκκινου κοραλλιού στις Κυκλάδες και το Κεντρικό Αιγαίο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μία καταστροφή.











Σε αντίστοιχες περιπτώσεις χορήγησης αδειών για την αλιεία του κόκκινου κοραλλιού που είχαν δοθεί στο παρελθόν, οι περισσότερες από αυτές είχαν μεταβιβαστεί από τους Έλληνες κατόχους τους σε σκάφη από άλλες χώρες (κυρίως από την Ιταλία) υπό τη μορφή υπεργολαβίας.
Τα εν λόγω σκάφη, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα π..χ. ROV (τηλεκατευθυνόμενος υποβρύχιος ρομποτικός μηχανισμός) ή και με μεταλλικές δράγες (συρόμενο αλιευτικό εργαλείο), έχουν τη δυνατότητα να αποψιλώνουν πλήρως μεγάλες περιοχές από αυτό το σπάνιο και αργά αναπτυσσόμενο είδος. Το γεγονός δε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του κόκκινου κοραλλιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός (μόλις λίγα χιλιοστά το χρόνο), το καθιστά μη ανανεώσιμο θαλάσσιο πόρο.

Σημειώνουμε, πως για την ανανέωση ενός κοραλλιού που θα αφαιρεθεί από τον θαλάσσιο πυθμένα σήμερα, απαιτούνται δεκαετίες, ενώ πέραν της εντυπωσιακής ομορφιάς και εμπορικής αξίας αποτελεί επίσης και ένα σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Η αφαίρεσή του έχει ποικίλες σημαντικές επιπτώσεις στην ισορροπία των εμπορικών και μη ειδών που μοιράζονται τους θαλάσσιους οικοτόπους του. (Στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί 10 είδη κοραλλιών γοργονίων, ένα εκ των οποίων είναι και το κόκκινο κοράλλι Corallium rumbrum)











Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιον με βάση ποια ερευνητικά και επιστημονικά δεδομένα θεωρεί το υπουργείο ότι υπάρχει επαρκές απόθεμα κόκκινου κοραλλιού προς αλίευση στην περιοχή των Κυκλάδων και του κεντρικού Αιγαίου. Τα αποτελέσματα των πολυετών ερευνών που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την τακτική που εφαρμόζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Την εμφάνιση δηλαδή νέων αλιευτικών αποθεμάτων, σε μία περίοδο όπου, η εφαρμογή άμεσων μέτρων στρατηγικής διαχείρισης και προστασίας των ήδη υποβαθμισμένων αλιευτικών πόρων στα συγκεκριμένα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Με βάση τα παραπάνω το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.ΕΑ καλεί τον Υπουργό να αποσύρει την παραπάνω άδεια αλιείας. Ειδάλλως, πρέπει να αναλάβει άμεσα την ευθύνη για το απροκάλυπτο ξεπούλημα ενός φυσικού πόρου και τη στέρηση από τις μελλοντικές γενιές ενός θαλάσσιου ζώου με σπάνια ομορφιά και οικολογική σημασία.


ΚΑΙ ΕΔΩ...

Κώδωνας κινδύνου για τα κοράλια από το «Αρχιπέλαγος»

ΠΗΓΗ: http://www.greekinsight.com/article.php?id=28204

26-08-2009 20:24:00 | Διεθνή Θέματα

Αθήνα- Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος» καλεί το υπουργείο Αγρoτικής Ανάπτυξης και τροφίμων να αποσύρει την άδεια αλιείας κοραλλιών που εξέδωσε πρόσφατα «ειδάλλως, πρέπει να αναλάβει άμεσα την ευθύνη για το απροκάλυπτο ξεπούλημα ενός φυσικού πόρου και τη στέρηση από τις μελλοντικές γενιές ενός θαλάσσιου ζώου με σπάνια ομορφιά και οικολογική σημασία». Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του η απόφαση για τη χορήγηση αδειών αλιείας κοραλλιών στο κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες, που υπέγραψε (18/08) ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Κιλτίδης, «διακυβεύει το μέλλον ενός ανεκτίμητου φυσικού πόρου, και δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα για τους σκοπούς που εξυπηρετεί η εν λόγω κίνηση».

Το Αρχιπέλαγος σημειώνει ότι η σχετική απόφαση αναφέρει ότι για να προστατευθεί το απόθεμα των κοραλλιών, η αλιεία τους επιτρέπεται μόνο με το χέρι ή με σκαπάνη από δύτες, και από αλιευτικά σκάφη που διαθέτουν συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης. «Αν και τα μέτρα ακούγονται καθησυχαστικά, εν τούτοις η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς στην Ελλάδα, οι συσκευές δορυφορικής παρακολούθησης (VMS) υπολειτουργούν, ενώ, το ισχύον ελεγκτικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια. Η πλήρης έλλειψη αστυνόμευσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων (πολλώ δε μάλλον σε περιοχές και βάθη που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει), σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επιτρέπεται από σήμερα η αλίευση του κόκκινου κοραλλιού στις Κυκλάδες και το Κεντρικό Αιγαίο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μία καταστροφή.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις χορήγησης αδειών για την αλιεία του κόκκινου κοραλλιού που είχαν δοθεί στο παρελθόν, οι περισσότερες από αυτές είχαν μεταβιβαστεί από τους Έλληνες κατόχους τους σε σκάφη από άλλες χώρες (κυρίως από την Ιταλία) υπό τη μορφή υπεργολαβίας. Τα εν λόγω σκάφη, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα π..χ. ROV (τηλεκατευθυνόμενος υποβρύχιος ρομποτικός μηχανισμός) ή και με μεταλλικές δράγες (συρόμενο αλιευτικό εργαλείο), έχουν τη δυνατότητα να αποψιλώνουν πλήρως μεγάλες περιοχές από αυτό το σπάνιο και αργά αναπτυσσόμενο είδος. Το γεγονός δε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του κόκκινου κοραλλιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός (μόλις λίγα χιλιοστά το χρόνο), το καθιστά μη ανανεώσιμο θαλάσσιο πόρο. Σημειώνουμε, πως για την ανανέωση ενός κοραλλιού που θα αφαιρεθεί από τον θαλάσσιο πυθμένα σήμερα, απαιτούνται δεκαετίες, ενώ πέραν της εντυπωσιακής ομορφιάς και εμπορικής αξίας αποτελεί επίσης και ένα σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Η αφαίρεσή του έχει ποικίλες σημαντικές επιπτώσεις στην ισορροπία των εμπορικών και μη ειδών που μοιράζονται τους θαλάσσιους οικοτόπους του. (Στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί 10 είδη κοραλλιών γοργονίων, ένα εκ των οποίων είναι και το κόκκινο κοράλλι Corallium rumbrum)».

Το Ίδρυμα Αρχιπέλαγος αναφέρει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών του σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την τακτική που εφαρμόζει το υπουργείο.

Physalia
27-08-09, 13:00
Το Ίδρυμα Αρχιπέλαγος αναφέρει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών του σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την τακτική που εφαρμόζει το υπουργείο.

???? :confused:

dimkar
27-08-09, 20:53
Μπουρλότο... Όλα μπουρλότο...

Ξέρετε το θέμα ποιό είναι; πως εμείς μπορούμε άνετα να μην θέλουμε να ασχολούμεθα με την "πολιτική". Τι γίνεται όμως όταν οι "πολιτικοί" ασχολούνται μαζί μας;

Δημιουργείς lobby (ή ως προς το ελληνικότερον ομάδες πίεσης ) και "σπρώχνεις" κι εσύ τα πράγματα.

Αν και αυτό "πολιτική" είναι...

Δημήτρης

ΜΗΛΙΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
28-08-09, 08:38
Απαράδεκτο......:mad::angyr::angyr::angy r:

Sunshine
29-08-09, 15:24
αυτα μονο στην Ελλαδα........
Θα μπορουσατε μεσω του Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' να ξεκινησετε μια "δράση" διαμαρτηριας και φυσικα να την στηριξουμε ολοι απο blog pages, facebook και γεννικοτερα με οποιον τροπο μπορει ο καθένας.
... just a thought..;)

Physalia
29-08-09, 16:00
εδώ και λιγο καιρό συγκεντρώνω στοιχεία σχετικά με την αλιεία του κόκκινου κοραλλιού στην Ελλάδα -για δικούς μου λόγους.

Όταν θα έχω κάτι συνολικό, θα το καταθέσω οπωσδήποτε στο σύλλογο ώστε να αναλάβει και κάποια συγκεκριμένη δράση αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Μέχρι τότε ωστόσο, θα ήθελα να σας ενημερώσω/θυμίσω, ότι η αλιεία του κόκκινου κοραλλιού δεν είναι κάτι καινουργιο, δεν καταλαβαίνω γιατί όλη αυτή η ξαφνική επανάσταση, το επάγγελμα κοραλλάς σας είναι εντελώς άγνωστο;

Χωρίς να είμαι σε θέση να σχολιάσω αυτή τη στιγμή περί ορθότητας των πραγμάτων, ιδού η κατάσταση όπως έχει:

Για τη "Διαχείριση" των αποθεμάτων του κόκκινου κοραλλιού στη χώρα μας, το ΥΠΑΑ&Τ εκχωρεί δέκα συνολικά άδειες (σε επαγγελματίες που δουλευουν κυρίως με λώρο) που κάθε φορά ισχύουν για μία συγκεκριμένη από πέντε συνολικά θαλάσσιες περιφέρειες, όπως αυτές ορίζονται από το ΦΕΚ 420/Β/6.5.1998. Κάθε περιοχή "ανοίγει" για μια πενταετία, έπειτα κλείνει και ανοίγει άλλη, έτσι ώστε η κάθε μια από αυτές να αλιεύεται το πολύ μια φορά κάθε 25 χρόνια.

Το άνοιγμα της περιφέρειας των Κυκλάδων άργησε δύο ή τρία χρόνια (για άγνωστους σε εμένα λόγους) στη διάρκεια των οποίων δεν χορηγήθηκε καμία άδεια για καμία περιοχή (πολλοί κοραλλάδες άλλαξαν επάγγελμα όπως καταλαβαίνετε στο μεταξύ). Πριν από τις Κυκλάδες, αν δεν απατώμαι, ήταν ανοιχτό το Βόρειο Αιγαίο και πιο πριν το Ιόνιο. (Αυτά θα χρειαστούν επαλήθευση)

Υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία και θα τα μοιραστώ ευχαρίστως μαζί σας όταν πάρουν την τελική τους μορφή.

(Αφού περιμέναμε όλη μας τη ζωή, υποθέτω ότι δεν θα μας στοιχίσει ιδιαίτερα να περιμένουμε λίγο ακόμα πριν ξεσηκωθούμε, ε;.....
;))

Sunshine
29-08-09, 17:15
Διάβασα πως η αλιεία κόκκινου κοραλλιού με τη βοήθεια τρατών βυθού έχει απαγορευθεί σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που ελήφθη το '94. Σιγουρα αυτο ερχεται σε αντιθεση με τα εργασιακα συμφέροντα των "Κοραλλαδων" αλλα εφοσον προκειται για προστατευομενο ειδος, νομιζω η αδεια αλιειας ποναει λιγο... Δεν εχω ασχοληθει με το θεμα και δεν ειμαι ειδικη οποτε και δεν θα μακρυγορησω, καλυτερα να παρουν σειρα οι πιο ενημερωμενοι..!

Big-Blue
31-08-09, 09:23
(πολλοί κοραλλάδες άλλαξαν επάγγελμα όπως καταλαβαίνετε στο μεταξύ)
ναι...κυνηγούν ασβεστολιθικούς ροφούς...
ξεκληρίζουν τις ξέρες ανά την Ελλάδα...

G.Metasoumis
03-09-09, 21:36
Μονο οι φωτογραφιες θα μας μεινουν...............:confused:....κατ ειναι κι αυτο !!!:angyr:
Α ,παιδια συγνωμη που δεν γραφω που ειναι και αυτα ......αλλα φανταζομαι να καταλαβαινετε το γιατι...:banghead:

Physalia
03-09-09, 22:14
Γιάννη στη φωτό σου βλέπουμε μια πανέμορφη Axinella (cannabina ίσως), δηλαδή ένα σφουγγάρι.

Αν μας είχες ποστάρει φωτό από κόκκινο κοράλλι, θα είχαμε λιποθυμίες εδώ μέσα (εγώ τουλάχιστον θα λιποθυμούσα λιγουλάκι στην αρχή)!!!!!

(Γενικά το θεωρώ πολύ δύσκολο στις μέρες μας να βρεθεί το κόκκινο κοράλλι σε βάθη προσιτά σε αυτοδύτες αναψυχής. Δεν αποκλείεται καθόλου κάτι τέτοιο φυσικά αλλά σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα......Σου εύχομαι ολόκαρδα να το βρεις σύντομα, για να το χαρούμε κι εμείς έστω και εικονικά :))

G.Metasoumis
04-09-09, 00:38
ναι αλλα τι σε κανει να πιστευεις οτι αυτα δεν θα τα μαζεψουν ???????????
οσες φορες<< περασαν>> απο το νησι καποιοι λεγομενοι επαγγελματιες δεν εμενε οχι σφουγγαρι οχι φουσκες οχι αχινος αλλα ουτε τα βραχια αφηναν........
γνωριζω για το βαθος των κοραλιων αλλα εχω να σου πω οτι επρεπε να <<τσακωθω>> με πολλους ανθρωπους για να μην πειραζουν αυτα τα σφουγγαρια η τις μπουρου η τα μεγαλα κοχυλια η ακομα και τις πεινες........και αυτοι οι ανθρωπο ηταν επαγγελματιες.........επαγγελ ατιες με δικανα μηπως πεσει κανενα δελφηνι στα δυχτια τους η καμια φωκια....
δεν θα αφησουν τιποτα........προσπαθουν να παρουν τα παντα και να τα πουλησουν....
οταν βουτας συχνα σε μια περιοχη την μαθαινεις και οταν στην επομενη βουτια σου την βλεπεις σεληνιακο τοπιο..............νομιζεις πως παραβιασαν κατι δικο σου.....
Δυστηχως η γνωμη μου ειναι οτι παιρνουν αδεια για κατι και κανουν τα παντα......και οτι εχουν προστασια....το γιατι δεν το γνωριζω αλλα κανεις δεν τους ενοχλει....

G.Metasoumis
04-09-09, 00:48
προς θεου δεν λεω οτι ειναι ολοι ετσι.......αλλα ενα μεγαλο ποσοστο ειναι καπως ετσι.Καταλαβαινω απολυτα το ψαρεμα και του επαγγελματια και του ερασιτεχνη , με τους διαφορους περιορισμους για τον καθενα..Ειναι αναγκη του ανθρωπου για τροφη.Δεν καταλαβαινω το να αφαιρουν τα στολιδια της θαλασσας απλα και μονο για να γινουν στολιδια ενος σαλονιου η ενος κολιε η ενος βραχιολιου......
και γνωριζω οτι στις κυκλαδες υπαρχουν κοραλια και ρηχοτερα , μπορει να μην ειναι κοκκινα αλλα ειναι και αυτα πανεμορφα......
γνωρισα στην σκυρο τρεις ανθρωπους απο αλλη ευρωπαικη χωρα οι οποιοι ειχαν ερθει <<διακοπες>>και ρωτουσαν για κοκκινα κοραλια ειπαν τιμες και το τι γινονταν στις χωρες τους με τα κοραλια...

Αυτη ειναι η ταπεινη μου γνωμη........και φυσικα δεχομαι και τις αντιθετες.......

Physalia
04-09-09, 07:59
Γιάννη, φυσικά και δεν μπορώ να ξέρω τι κάνει ο καθένας εκεί κάτω και οι προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων σαν και σένα μου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Το μόνο που με κάνει να πιστεύω ότι τα σφουγγάρια αυτά δεν κινδυνεύουν απο συλλέκτες είναι το γεγονός ότι δεν έχουν καμία εμπορική αξία, πράγμα που -καλώς ή κακώς- στην εποχή μας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Κινδυνεύουν πάντως πολύ από σκαλωμένες πετονιές/παραγάδια, δίχτυα και άγκυρες, με τα οποία ξεριζώνονται ή ανασύρονται συνήθως κατά λάθος.... δεν αποκλείεται λοιπόν να ευθύνονται και αυτά για την εξαφάνιση αυτών των πανέμορφων σφουγγαριών απ' τον τόπο σου.... :(

(Επίσης, ευτυχώς, ούτε τα υπόλοιπα κοράλλια της Ελλάδας έχουν εμπορική αξία. Μόνο το κόκκινο και το μαυρο ή "γιούσουρι" που είναι ακόμα πιο βαθύβιο και φοβάμαι ότι στη χώρα μας κινδυνεύει πολύ περισσότερο από το κόκκινο....:()

G.Metasoumis
04-09-09, 12:14
αυτο αγαπητη physalia που συμβαινει δεν μπορω να βρω μια λεξη για να στο περιγραψω.υπαρχουν στην περιοχη αρκετοι σοβαροι ανθρωποι που ασχολουνται με την θαλασσα αλλα ειναι στο περιθωριο.η μεγαλη πλεοψηφια εχει την αντιληψη οτι ολα ειναι δικα τους κανενας δεν θα τους πει τι θα κανουν.<<γιαννη ολα απαγορευονται και ολα επιτρεπονται>>αυτο το ακουγα απο την στιγμη που με γνωρισαν.
γιατι τις πρωτες μερες που ειδαν δυτη υπηρξαν οι γνωστες απειλες ...μην τολμησης να ασχοληθεις με τα ψαρια γιατι εμεις .......κτλ κτλ κτλ.......
οταν ειδαν οτι αυτο που καναμε εμεις μονο οφελος ειχε για ολους πχ τους βοηθουσα στα καραμοσαλια τους η τον χειμωνα στα μπλεξιματα της προπελας τους η με τις μικρες ομαδες που καναμε καταδυση γεμιζαμε το μαγαζι τους....ακομα και περιοδους που δεν ειχαν τουρισμο.....αλλαξαν σταση....
θελεις να ρθεις μαζι να ...............οχι!!!!!!!θα μας φερεις ........οχι!!!!!!!!θα μας πεις που ειδες......οχι δεν ειδα!!!!!!!
δινει τα ψαρια του σε αυτον..... ..απλα επειδη επινα καφε με καποιον ....α..δινει και σε αυτον επειδη τρωγαμε στο μαγαζι του.....
προσπαθησα να τους μιλησω για νοοτροποια για σταση ζωης αλλα ολα καλα εως οτου μεσωλαβουσε το κερδος.....
δεν τους κατακρινω , αλλα δεν βοηθουν τους εαυτους τους με αυτον τον τροπο.....ειναι εγκατελειμενοι και διαφοροι που πουλουν ελπιδα τους <<εκμεταλευονται>>αν με χρειαστουν παλι θα τους βοηθησω ειδα τις δυσκολιες τους και τις εζησα.....και με τον δικο τους τροπο με υποστηριξαν....
αλλα κανουν ζημια πολυ μεγαλη ζημια στην θαλασσα....ψαρευοντας τα παντα.....απο αναγκη βεβαια αλλα........στα μονα σημεια που υπηρχε ζωη ηταν αυτα που λογω μορφολογιας βυθου δεν μπορουσαν να πανε........
καπως ετσι ειναι η κοινωνια του νησιου
αλλα δεν ειναι αυτοι το μεγαλο προβλημα ...........

G.Metasoumis
04-09-09, 12:29
το μεγαλο προβλημα κατα την γνωμη μου ειναι οτι οι ανθρωποι που εχουν τις γνωσεις και τις λυσεις γι αυτους τους ανθρωπους μαζι και οι κρατικοι φορεις ασχολουνται ............με αλλου ειδους επιχειρησεις...........
τους αφηνουν να ζουν τα αδιεξοδα τους για να τους αφανησουν να τους διωξουν απο την θαλασσα.............
αυτο που χρειαζεται η θαλασσα αλλα και ολη η κοινωνια μας ειναι σεβασμος στους διπλα μας και στον εαυτο μας ........
πιστευω οτι η λυση ειναι η αλλαγη νοοτροποιας μας , η σωστη παιδεια σε οποια ομαδα κοινωνικη και αν ανηκουμε ειναι αυτο που οι καθημερινοι ανθρωποι ονομαζουν κοινωνικη μορφωση......
μην πιστεψεις οτι κανω κριτικη σε ολους και τα παντα με κακια γιατι πρωτα κανω κριτικη και αυστηρη μαλιστα στον εαυτο μου.................
με την ελπιδα και την ευχη να πανε ολα καλυτερα για τον καθεναν .......