PDA

Επιστροφή στο Forum : 13.1.2010: Σ.Ε.Α "Τηθύς" - Δρ. Παύλος Βαβάσης: "Αναλύοντας τα Καταδυτικά Ατυχήματα στην Ελλάδα"


Σ.Ε.Α. ΤΗΘΥΣ
30-12-09, 01:13
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/pro_logos/logo_tethys_220.jpg

........

o Σ.Ε.Α. "Τηθύς"
στα πλαίσια της προσπάθειάς του για ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του Συλλόγου μας, αλλά και της καταδυτικής κοινότητας γενικότερα, προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου (Λ. Ιωνίας 96 (http://www.ploigos.gr/?sessionid=942b8febd627a0b4f94664cba22423b4)),

σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην

"Καταδυτική Ιατρική" με ομιλητή τον κύριο Παύλο Βαβάση,


Ιατρό Καταδυτικής Ιατρικής, Διευθυντή του Τμήματος Υπερβαρικής Ιατρικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και της Υπερβαρικής - Καταδυτικής Ιατρικής Αθηνών.



Η εκδήλωση περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:



Διάλεξη του κ. Βαβάση με θέμα: "Αναλύοντας τα Καταδυτικά Ατυχήματα στην Ελλάδα: συχνότητα, αίτια, εξέλιξη περιστατικών, προβληματισμοί"
Δημόσια συζήτηση και απαντήσεις του κ. Βαβάση σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων καθώς επίσης και των χρηστών του forum του Σ.Ε.Α. "Τηθύς" www.scubadive.gr (http://www.scubadive.gr/forum/../) σχετικές με την καταδυτική ιατρικήΓια τον σκοπό της εκδήλωσης, καλούμε όλους τους συμμετέχοντες στο forum να διατυπώσουν τις ερωτήσεις τους στο παρόν θέμα, οι οποίες θα τεθούν στον κύριο Βαβάση προς απάντηση


Σας περιμένουμε όλους

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. "Τηθύς"

:geia:


=============================

Για όσους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν, μπορούν να κατεβάσουν ή και να ακούσουν απευθείας την μαγνητοφωνημένη εκδήλωση εδώ:

Σ.Ε.Α. Τηθύς: Δρ. Π.Βαβάσης - Καταδυτικά Ατυχήματα (Μέρος 1ο) (http://www.scubadive.gr/forum/../downloads/photos/ekdiloseis/2010_01_13_Scuba_Med/SEA_Tethys_P_Vavasis_2010_Part_01.mp3)
MP3 - 16ΜΒ - 1h:28min

Σ.Ε.Α. Τηθύς: Δρ. Π.Βαβάσης - Καταδυτικά Ατυχήματα (Μέρος 2ο) (http://www.scubadive.gr/forum/../downloads/photos/ekdiloseis/2010_01_13_Scuba_Med/SEA_Tethys_P_Vavasis_2010_Part_02.mp3)
MP3 - 23ΜΒ - 2h:09min

==============================

antonispaleros
30-12-09, 15:02
Kαλη χρονιά και καλή επιτυχία σε όλους !
Με λένε Αντώνη και θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με ένα πρόβλημα υγείας στην εκδήλωση που θα γίνει με παρουσία του Κ.Βαβάση.
Η Ερώτηση μου είναι σχετικά με τα μειωμένα αιμοπετάλεια και εαν αυτο είναι πρόβλημα στην κατάδυση και απο ποιο βάθος και μετά γίνεται πιο ανησυχητικό?
η πίεση εντέλει, κάνει το αίμα να "πήζει" πιο πολλή 'η οχι? και εάν όχι γιατί κάποιοι συνιστούν (ασκόπα κατα μαι) την χρήση ασπιρίνης για να βοήθησουν την αέρωση του αίματος?

είχα καιρό να πλοηγηθώ στο φόρουμ, ευχομαι κάποια στίγμη να σας γνωρίσω και απο κοντά,

Με εκτίμηση Αντωνης

Thalia
30-12-09, 19:52
Καλησπέρα σας

καλή χρονιά, με υγεία και πολλές ασφαλείς καταδύσεις για το 2010. Η ερώτηση μου έχει να κάνει με τις γυναίκες αυτοδύτριες, που αυξάνουν ολοένα και περισσότερο. Υπάρχουν μελέτες για το αν επιτρέπεται και μέχρι πιο σημείο η αυτόνομη κατάδυση σε εγκύους. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί κάποια να είναι στην αρχή μιας εγκυμοσύνης και να μη το γνωρίζει. Τι επικυνδυνότητα υπάρχει? επίσης η χρήση αντισυλληπτικών και η κατάδυση συνδυάζονται?

ευχαριστώ

ΣΤΕΛΙΟΣ-ΤΕΡΙ
30-12-09, 21:29
Για σας και από μένα και χρόνια πολλά και καλά. Ονομάζομαι Στέλιος Ραγκουσης, και θα ήθελα και εγώ να θέσω μια ερώτηση. Μέχρι πια μερική πίεση οξυγόνου μπορούμε να αναπνεύσουμε 2 έως 3 φορές χωρίς να μας δημιουργήσει πρόβλημα

Sunshine
06-01-10, 12:26
Ονομάζομαι Ευαγγελία Κυριακάκη και η ερώτηση μου αφορά στη Νάρκωση του Αζώτου :

Για ποιο λόγο το άζωτο υπό πίεση και όταν καταδύομαι άνω των 27 μέτρων, έχει αναισθητική ιδιότητα;

Τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό μου και γιατί το άζωτο επιδρά στον εγκέφαλο μου έτσι ώστε μπορεί να μου δημιουργήσει λανθασμένη κρίση, απάθεια, δυσχέρεια και άλλα;

Έχουν υπάρξει ιατρικές έρευνες για το αν μακροχρόνια αυτό έχει κάποιες επιπτώσεις;

Θα μπορούσε κανείς να εθιστεί από αυτή την επίδραση του αζώτου;

McMike
06-01-10, 18:35
κύριε Βαβάση,

Θα ήθελα σας παρακαλώ να αναφερθείτε στην διάλεξη σας και στα παρακάτω θέματα:

1) Πολλοί υπολογιστές κατάδυσης έχουν την δυνατότητα του Deep Stop. Δηλαδή στάση αποσυμπίεσης στο μέσο μεταξύ του μέγιστου βάθους και
του βάθους της προληπτικής αποσυμπίεσης των 5m. Αναφέρομαι φυσικά σε
καταδύσεις μέγιστου βάθους 40 μέτρων. Παρακαλώ σχολιάστε το σαν
πρακτική. Είναι κάτι το οποίο συστήνετε?

2) Επαναληπτικές καταδύσεις μέσα στα όρια χρόνου και βάθους, όπως τα διδαχθήκαμε απο του επίσημους οργανισμούς εκπαίδευσης. Είναι επίφοβο
για τον δύτη να πάθει νόσο πιό εύκολα έστω και εάν ακολουθήσει πιστά
τα όρια χρόνου και βάθους:

3) Έντονη σωματική άσκηση μετά την κατάδυση. Μεταφορά του εξοπλισμού λόγω δύσκολης πρόσβασης. Αποτελεί κίνδυνο για εκδήλωση νόσου;

Ευχαριστώ,

Μιχάλης Ανδρικόπουλος

Basilis
09-01-10, 10:47
Καλημέρα, η δικιά μου ερώτηση, για τον κ. Βαβάση εχει να κάνει με τις βαθιές - υπερβαθιες καταδύσεις με αποσυμπίεση. Γιατι είναι και οι πιο επίφοβες, στο να προκληθεί καταδυτικό ατύχημα, εαν ακολουθήσουμε λάθος τακτικές.
Με αφορμή το ότι η τεχνική κατάδυση στην χώρα μας, αποκτά όλο και περισσότερους δύτες,(καλώς η κακός) θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη του κ. Βαβάση για τα μείγματα και τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι τεχνικοι και όχι μόνο αυτοδύτες του σήμερα.

Α) Θεωρείται ότι το 100% Ο2 είναι τελικά κατάλληλο για αποσυμπίεση? Μεγάλοι καταδυτικοί οργανισμοί όπως TDI, DSAT το διδάσκουν ως ένα από τα καταλληλότερα αέρια αποσυμπίεσης, για τα 6μ και 3μ.
Πιο κατά την γνώμη σας είναι το καλύτερο μείγμα, και γιατί.
Το καλύτερο μείγμα αποσυμπίεσης από πια μερική πίεση θα πρέπει να χρησιμοποιείται, κατα την ιατρική σας γνώμη για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα απαζάτωσης στο σώμα μας.

Β) Πιο θεωρείται καλύτερο μοντέλο αποσυμπίεσης, και γιατί

Γ) Οι Συχνές βαθιές, και υπέρβαθιες καταδύσεις με χρήση trimix, και οξυγόνου ή μόνο Αέρα. Αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του δύτη.(Εφόσον υποθετικά ο δύτης εκτελεί σωστά την αποσυμπίεσή του). Εσείς τι προτείνετε για την συχνότητα των καταδύσεων, αυτής της μορφής. ειναι καλό το σώμα μας να είναι συχνά σε καταδυτική δράση γιατι βοηθάει σαν δραστηριότητα για την αποφυγή καταδυτικού ατυχήματος ή όχι, γιατι μακροχρόνια θα εμφανιστούν προβλήματα υγείας?

Ευχαριστώ
Πετρούλιας Βασίλης

Skipper
09-01-10, 12:38
Σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, αν εξαιρέσουμε τους πρακτικούς περιορισμούς (επάρκεια αερίων, κίνδυνος υποθερμίας κλπ) ποιές είναι οι προϋποθέσεις για να πετύχουμε μια ικανοποιητική υποβρύχια επανασυμπίεση (inwater recompression) για να αποφύγουμε, ενδεχομένως, τον θάλαμο.

Χρηστος Ευθυμιου
09-01-10, 12:50
Κύριε Βαβάση!

Έχω διαβάσει σε ξένα δημοσιεύματα, ότι η οστεονέκρωση εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στους αυτοδύτες από ότι σε άλλες ομάδες του πληθυσμού. Υπάρχει τεκμηριωμένη έρευνα (στοιχεία) που να αποδεικνύουν αυτή την άποψη??

Αν υπάρχουν, ποια είναι αυτά και πως μπορεί (αν μπορεί) ένας αυτοδύτης μακροχρόνια με την καταδυτική του συμπεριφορά να μετριάσει τις επιπτώσεις.

Ευχαριστώ πολύ

Ευθυμίου Χρήστος

neokles
09-01-10, 18:32
Η δική μου ερώτηση είναι βγαλμένη πιο πολύ από την καθημερινότητα.

Λίγο πολύ όλοι έχουμε γνωρίσει κάποιον/α που έχει υποστεί ράγισμα ή ένα μικρό ή μεγάλο κάταγμα. Κάποιοι από αυτούς θα ζήσουν για αρκετά χρόνια με λάμες/ βίδες και άλλα ορθοπεδικά (πως να τα πω δεν ξέρω) βοηθήματα.

Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να καταδυθούν και πότε; Η ερώτηση φυσικά αφορά το στάδιο μετά την θεραπεία-επέμβαση και αφού υποχωρήσει εντελώς ο πόνος. Θα χορηγούσατε ιατρική βεβαίωση σε έναν υποψήφιο αυτοδύτη με ένα παλιό κάταγμα;

Tritonian
12-01-10, 01:20
Συγχαρητήρια κατ' αρχήν για την εκδήλωση.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον Δρ. Βαβάση σχετικά με την άποψή του για τη χρήση μιγμάτων εμπλουτισμένων σε οξυγόνο (safeair, nitrox): Ποιές αναλογίες προτείνει από την εμπειρία του, ως βέλτιστες, ώστε σε βάθη ψυχαγωγικής κατάδυσης (<30μ) να υπάρχουν τα μέγιστα ωφέλη της χαμηλής μερικής πίεσης αζώτου χωρίς να εμφανίζονται αξιοσημείωτοι κίνδυνοι από την αντίστοιχη μερική πίεση του οξυγόνου?

Ευχαριστώ.

Physalia
12-01-10, 16:44
Κύριε Βαβάση,

το ερωτηματολόγιο που αφορά το ιατρικό ιστορικό του εθελοντή αιμοδότη, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την ερώτηση αν αυτός/ή έχει μέσα στην τελευταία εβδομάδα ασκήσει καταδυτική δραστηριότητα.

- Ποια ακριβώς είναι η σύγκρουση μεταξύ κατάδυσης και αιμοδοσίας;
- Ποιο είναι το ασφαλές χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει ώστε ένας αυτοδύτης να μπορεί να προβεί σε αιμοδοσία και, αντιστρόφως, ένας αιμοδότης σε κατάδυση;

Ευχαριστώ :)

Dimitris Galon
12-01-10, 16:52
Αγαπητέ κύριε Βαβάση,
ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες και στατιστικές, για να αρχίσει ένα μικρό παιδί τις καταδύσεις.

Ευχαριστώ
DG

neokles
12-01-10, 17:27
Κύριε Βαβάση,

το ερωτηματολόγιο που αφορά το ιατρικό ιστορικό του εθελοντή αιμοδότη, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την ερώτηση αν αυτός/ή έχει μέσα στην τελευταία εβδομάδα ασκήσει καταδυτική δραστηριότητα.

- Ποια ακριβώς είναι η σύγκρουση μεταξύ κατάδυσης και αιμοδοσίας;
- Ποιο είναι το ασφαλές χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει ώστε ένας αυτοδύτης να μπορεί να προβεί σε αιμοδοσία και, αντιστρόφως, ένας αιμοδότης σε κατάδυση;

Ευχαριστώ :)

Θέλω να κάνω μια συμπληρωματική ερώτηση πάνω σε αυτή της Μαρίας πριν όμως θέλω να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία σαν αιμοδότης (14 χρόνια πλέον)

Όπως σε όλες τις ερωτήσεις του στην αιμοδοσία, η απάντηση ΝΑΙ δεν σημαίνει και αυτόματο αποκλεισμό. Ο γιατρός ρωτάει ακριβώς τι και πως και αναλόγως εγκρίνει την αιμοδοσία ή όχι. Εμένα μου έχουν πάρει πάντα αίμα (δηλώνω σχεδόν πάντα ΝΑΙ αφού σχεδόν κάθε βδομάδα βουτάω). Αυτό που μου έχουν πει είναι ότι δεν εγκρίνουν αν έχεις καταδυθεί τις προϋγούμενες 24 ώρες, υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες (πχ αφυδάτωση, κούραση) που συνοδεύουν την κατάδυση και θα πρέπει να εκτιμηθούν. Ελπίζω η απάντηση του δρ. Βαβάση να συμφωνεί αλλιώς εχω κάψει πολύ κόσμο (αν και δεν άκουσα για καμια γισγιά να πέθανε από νόσο των δυτών:D). Αυτό που θέλω να μείνει πάντως από την σημείωση αυτή είναι ότι δεν χρειάζεται να απαντάμε στις ερωτήσεις με τον φόβο του αποκλεισμού.

Συμπληρωματική Ερώτηση:

Μετά από αιμοδοσία κάποιες φορές (ευτυχώς σπάνια) σχηματίζεται ένα αιμάτωμα στο σημείο φλεβοκέντησης. Αυτό πρέπει να μας αποτρέψει από την κατάδυση και αν ναι σε πότε; (πχ όταν είναι εκτεταμένο ή όταν συνοδεύεται από πόνο). Ποτέ μπορούμε να καταδυθούμε ξανά;

gkiriakos
12-01-10, 23:41
Κύριε Βαβάση
Μήπως θα μπορούσατε να αναπτύξετε το θέμα:
Εναλαγή από αέρα σε οξυγόνο 100%. Είναι ευεργητικό ή επικύνδυνο?
Χρόνους που μπορούμε να το αναπνέυσουμε στα 5 μ.
Ευχαριστώ

geogeo
13-01-10, 12:22
Μην ξεχαστείτε, σας περιμένουμε όλους στην σημερινή εκδήλωση που αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρουσα!

:geia:

Skipper
14-01-10, 01:24
Ήταν εξαιρετική εκδήλωση. Μπράβο !

geogeo
14-01-10, 09:53
Ήταν εξαιρετική εκδήλωση ...

Πραγματικά ήταν μια πολύ καλή εκδήλωση. Τόσο από την πλευρά του εισηγητή και του θέματος όσο και από την πλευρά του κοινού και του ενδιαφέροντος που έδειξε.

Για τεσσερις ωρες ο κ. Βαβάσης, ανεξάντλητος ανέπτυξε το θέμα του και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν είτε εδώ στο φόρουμ είτε ζωντανά από το κοινό, καταθέτοντας την επιστημονική του γνώση αλλά και την επαγγελματική του εμπειρία με σαφήνεια αλλά και υπευθυνότητα.
Τον ευχαριστούμε πολύ!

http://www.scubadive.gr/forum/attachment.php?attachmentid=1260&stc=1&d=1263454029



http://www.scubadive.gr/forum/attachment.php?attachmentid=1261&stc=1&d=1263454029



http://www.scubadive.gr/forum/attachment.php?attachmentid=1262&stc=1&d=1263454116



Επίσης ευχαριστούμε όλους τους φίλους και τις φίλες που ήρθαν στην χθεσινή μας εκδήλωση.

Δύτες διαφορετικής εμπειρίας, από μερικούς μήνες έως και πολλών δεκαετιών, διαφορετικών "επιπέδων", από τους λατρεις της απλής μονομπούκαλης κυριακάτικης βουτιάς μέχρι τεχνικούς δύτες εξωτικών μιγμάτων και πολύπλοκων υπολογισμών και από μαθητές μέχρι εκπαιδευτές. Έχω την αίσθηση ότι για όλους είχε κάτι που να τους ενδιαφέρει η χθεσινή διάλεξη. Γιατί οι περισσότεροι από εμας μπορεί "ναταξερουμόλα", αλλά έχει διαφορετική αξία να έχεις απέναντί σου έναν από τους ανθρώπους που η καθημερινότητά τους είναι να τα αντιμετωπίζουν όλα.

Ευχαριστούμε επίσης ιδιαίτερα όσους έκαναν τον κόπο να έρθουν από άλλες πολεις για να είναι μαζί μας με την ευκαιρία αυτή. Ελπίζω ότι άξιζε τον κόπο.


http://www.scubadive.gr/forum/attachment.php?attachmentid=1263&stc=1&d=1263454116



http://www.scubadive.gr/forum/attachment.php?attachmentid=1264&stc=1&d=1263454591



Μείνετε συντονισμένοι, τις επόμενες ημέρες στο θέμα αυτό θα δημοσιευτούν οι απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν στον κύριο Βαβάση.

:geia:

elena
14-01-10, 10:59
ΚΟΡΥΦΑΙΑ η ομιλία και άπειρες οι πληροφορίες με τις οποίες μας βομβάρδισε ο κύριος Βαβάσης.
Ευχαριστούμε πολύ κύριε Βαβάση για το χρόνο σας και όλα αυτά που τόσο υπομονετικά μας εξηγήσατε.
Συγχαρητήρια στον σύλλογο για την οργάνωση. Πάντα τέτοια και πάντα τα καλύτερα!

neokles
14-01-10, 12:11
Ανεξάντλητος!!! Αυτή την λέξη του Γιώργου δανείζομαι διότι περιγράφει τον χτεσινό ομιλητή . Ανεξάντλητος.

Χρησιμοποιώντας επιστημονική και (το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο) καθημερινή γλώσσα, μας έκανε "λιανά" όλα αυτά τα θολά που είχαμε στο μυαλό μας.

Ευχαριστούμε γιατρέ μας, πάντα να ανταμώνουμε να τα λέμε.

(την άλλη φορά να κάνουμε την εκδήλωση σε μπαράκι να παραγγέλνουμε και κανα ποτάκι βρε αδερφέ... εντεκα παρά τελειώσαμε... καφες και μπισκότα πάνε; δεν πάνε!!):banghead:

Physalia
14-01-10, 14:55
Κύριε Βαβάση,
ευχαριστούμε πολύ γι' αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ ενημερωτική βραδιά!


Φίλοι αυτοδύτες, μαζική, δυναμική και πολύ ευχάριστη η χτεσινοβραδινή παρουσία σας!
:geia:

Achaia Scuba
14-01-10, 16:35
απλά ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΆ !

ΣΤΕΛΙΟΣ-ΤΕΡΙ
14-01-10, 19:02
Μια πολύ καλή διάλεξη. Συγχαρητήρια στην οργάνωση και στο άψογο ομιλητή.

giannis74
14-01-10, 19:16
Συγχαρητηρια παρα πολυ καλη

DrIVER
14-01-10, 19:23
Οπως είπε και ο Νεκτάριος απλά συγχαρητήρια.

Μυλωνάκης Κων/νος
14-01-10, 19:35
Συγχαρητήρια στο Κ Βαβαση για την πολύ καλή διάλεξη ,
και ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά του συλλόγου που το οργάνωσαν …

Ο κύριος Βαβασης ανέλυσε με προσοχή πολλά θέματα που μας αφορούν και φάνηκε κατατoπειστικοτατος…

Νομίζω πως η αμέσως επόμενη κίνηση θα ήταν να πάμε κατά 20αδες στο θάλαμο για ένα Bubble maker !!

Επίσης μου άρεσε που είδα συμμετοχή επαγγελματιών της κατάδυσης και ακόμα πιο πολύ που μερικοί από αυτούς ήταν από επαρχία και είχαν και ενεργή συμμετοχή….:thumbup:

Big-Blue
14-01-10, 20:09
Ζηλεύουμε και βρίζουμε τις κολοδουλειές μας που μας κράτησαν μακριά και περιμένουμε τις απαντήσεις κτλ από τη διάλεξη-παρουσίαση...
Μεγάλο μπράβο στο Σύλλογο:2drunk:

gkiriakos
16-01-10, 12:48
Κύριε Βαβάση σας ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μοιραστήκατε μαζί μας. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και μάθαμε πράγματα χρήσιμα και εμπεριστατωμένα .
Μας δείξατε πόσο στηρίζεται και πόσο κοντά είσαστε στην Ελληνική καταδυτική κοινότητα.
Μακάρι όλοι οι Ομιλητές να είχαν τον δικό σας ενθουσιασμό και αφοσίωση σε αυτά που λένε.

.

Beracuda
17-01-10, 10:09
απλά ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΆ !

"Όλα τα λεφτά" η παρομοίωση της Sprite :cool: :thumbup:
κ. Πλωτάρχη σας ευχαριστούμε για την επεξηγηματική "κατάδυση" που προσφέρατε στους οργανισμούς μας όταν βρίσκονται σε συνθήκες συμπίεσης. :geia:

fivos
17-01-10, 20:52
Για όσους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν, ανεβάσαμε την μαγνητοφωνημένη εκδήλωση εδώ:

Σ.Ε.Α. Τηθύς: Δρ. Π.Βαβάσης - Καταδυτικά Ατυχήματα (Μέρος 1ο) (http://www.scubadive.gr/forum/../downloads/photos/ekdiloseis/2010_01_13_Scuba_Med/SEA_Tethys_P_Vavasis_2010_Part_01.mp3)
MP3 - 16ΜΒ - 1h:28min

Σ.Ε.Α. Τηθύς: Δρ. Π.Βαβάσης - Καταδυτικά Ατυχήματα (Μέρος 2ο) (http://www.scubadive.gr/forum/../downloads/photos/ekdiloseis/2010_01_13_Scuba_Med/SEA_Tethys_P_Vavasis_2010_Part_02.mp3)
MP3 - 23ΜΒ - 2h:09min

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν σ' αυτό εδώ το θέμα.
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και μια απομαγνητοφώνηση των απαντήσεων σύντομα.

:geia:

ΥΓ: Σημειώστε πως τα παραπάνω αρχεία θα παραμείνουν ενεργά για τουλάχιστον 1-2 μήνες αλλά μπορεί στο μέλλον να αφαιρεθούν από τον server μας λόγω μεγέθους.

darisg
20-01-10, 02:08
Παιδιά, Συγχαρητήρια.!!!!
Πάντα τέτοιες εκδηλώσεις, με αξιόλογους εισηγητές και άκρως ενδιαφέροντα θέματα.!!! (...τα οποία ελπίζω να δώσουν αρκετή τροφή για συζήτηση, μιας και είμαι σίγουρος ότι σε μερικά σημεία αρκετοί προβληματίστηκαν....:cool:)
Όσοι δεν είχαμε την ευχαρίστηση να παρευρεθούμε, σας ευχαριστούμε για τα ηχογραφημένα αρχεία, τα οποία με μεγάλη προσοχή ακούσαμε.

Σώτος Χριστοδούλου
20-01-10, 22:48
Συγχαρητήρια στα παιδιά του ΤΗΘΥΣ που οργάνωσαν αυτή την ωραία εκδήλωση. Θερμές ευχαρηστίες στον Δρ Βαβάση για την γενναιόδωρη παραχώρηση του χρόνου του. Η θεματολογία άκρως ενδιαφέρουσα και η προσπάθεια του ΤΗΘΥΣ για ενημέρωση ακόμα και ημών που είμαστε μακρυά και αδυνατούμε να παρευρισκόμαστε σε τέτοιες ωραίες συγκεντρώσεις, μέσα από την ανάρτηση της ηχογραφημένης ομιλίας, σίγουρα επικροτείται.

Αν ήμασταν στην παρουσίαση σίγουρα θα θέλαμε να ρωτήσουμε πράγματα τα οποία βγήκαν μέσα από τη συζήτηση. Εστω και αργά λοιπόν και αν μας διαβάζει κάπου ο κύριος Βαβάσης θα ήθελα να ρωτήσω για σκοπούς διευκρίνησης το εξής:

Αναφέρομαι περισσότερο σε τεχνικές καταδύσεις όπου η έκθεση σε οξυγόνο είναι αρκετά ψηλή συγκριτικά με άλλα είδη καταδύσεων.

Ποιά είναι η γνώμη σας για τη προληπτική χρήση αντιοξειδωτικών ουσιών στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι δύτες κάνουν καταδύσεις με τραβηγμένες εκθέσεις σε οξυγόνο (μεγάλο CNS ή / και OTU)?

Η ερώτηση αφορά σε ουσίες όπως είναι οι βιταμίνες Ε και C, ή ακόμα φάρμακα όπως το Vastarel, η Στομπαδίνη (γενικότερα πυριδοινδόλες), κλπ. που έχουν μια δράση ως εν δυνάμει ενισχυτικες ουσίες των ενδογενών αντιοξειδωτικών μηχανισμών. Θα μπορούσε η χρήση αυτών των ουσιών να επιφέρει μια επέκταση των ορίων ανοχής του δύτη στο οξυγόνο ή έστω να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας ένατνι του οξειδωτικού στρες τηρουμένων των κανόνων έκθεσης?

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν αυτό μπορούσε να σχολιαστεί.