PDA

Επιστροφή στο Forum : Ωραίες εικόνες, αλλά ... ξένες


Skipper
20-05-10, 09:07
Πέμπτη 20/5 και λόγω απεργίας η ΕΡΤ3 γεμίζει το πρόγραμμα και με ντοκυμαντέρ.

9:15 κάνοντας ζάπιγκ, πέφτω πάνω σε πολύ όμορφες καταδυτικές εικόνες : Πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο τουριστικό ντοκυμαντέρ που θυμίζει Ελλάδα και όπου επί μισή ώρα εναλλάσσονται οι καταδυσεις (σε ξέρες, φαράγγια, ναυάγια και αμφορείς) με τουριστικά / πολιτισμικά / ιστορικά στιγμιότυπα από "στεριανές" εκδρομές.

Δυστυχώς, φίλοι μου, οι παραπάνω εικόνες δεν ήταν ελληνικές αλλά της "γείτονος", όπου αναδεικύονται επώνυμα τοποθεσίες και καταδυτικά κέντρα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα δικά μας. Μεταξύ μας, τα video του Δέλβε είναι ανώτερα !

andreas
20-05-10, 10:11
Ναι, αλλά ο αθαναντος ελληνάρας δεν έψαξε και δεν ρώτησε ποτε να βρει αν υπάρχουν ελληνικά βιντεο και έλληνες Δέλβε που φτιάχνυν τέτοια... :confused:

Όχι. Πήγε και βρήκε τα έτοιμα, τα ξένα, ρε δε μπα να'ναι και των ... αποκείθε. :geia:


Δυστυχώς και ξανα δυστυχώς, μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. :mad:

fivos
20-05-10, 11:19
Ναι, αλλά ο αθαναντος ελληνάρας δεν έψαξε και δεν ρώτησε ποτε να βρει αν υπάρχουν ελληνικά βιντεο και έλληνες Δέλβε που φτιάχνυν τέτοια... :confused:

Όχι. Πήγε και βρήκε τα έτοιμα, τα ξένα, ρε δε μπα να'ναι και των ... αποκείθε. :geia:

Ανδρέα δεν καταλαβαίνω την ένστασή σου.
Ο Skipper μίλησε για "καλοφτιαγμένο τουριστικό ντοκυμανταίρ" κι εμείς εδώ το συγκρίνουμε με ερασιτεχνικά video του Δελβε χωρίς κανένα προυπολογισμό, παραγωγή και συνεργάτες που να του δίνουν επαγγελματική υπόσταση και επαγγελματικά κανάλια διακίνησης.

Δεν έχω καμμιά διάθεση να υποτιμήσω τη δουλειά του Γιώργου η οποία μ' αρέσει όλο και περισσότερο κάθε φορά που τη βλέπω, αλλά τι λέμε δηλ. ότι επειδή τα ντοκυμανταίρ είναι Τουρκικά (για να μη γράψω κι εγώ "των ακατονόμαστων", των "αποκείθε" ή "της γείτονος") κι επειδή οι άνθρωποι το βλέπουν σοβαρά και υποστηρίζουν άξια τον τουρισμό τους, θα πρέπει η κρατική τηλεόραση να απαξιώνει και να λογοκρίνει κάθε επαγγελματική δουλειά και να πάει στη λογική "video απ' τον τόπο σου κι αν ειν' κι απ' το youtube"?


Δυστυχώς και ξανα δυστυχώς, μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. :mad:
Να μου πεις ότι βγάζουμε τα μάτια μας επειδή είμαστε ολο παχιά λόγια περί καταδυτικών πάρκων και εξαγγελίες και αντί να στηρίξουμε τον καταδυτικό τουρισμό επιδοτώντας ΚΑΙ κανένα υ/β ντοκυμανταίρ οι μόνες αντίστοιχες κρατικές επιχορηγήσεις πάνε σε κάποια 5λεπτα διαφημιστικά σποτάκια στυλ videoclip, αυτό μάλιστα το καταλαβαίνω.
Αλλιώς η λογική που παραθέτεις είναι "να πεθάνει η κατσίκα της γείτονος" επειδή κι εγώ χρόνια τώρα αφήνω νηστική τη δική μου.

andreas
20-05-10, 12:02
Κάθε άλλο Φοίβο, το πήρες στραβα !

Αφού η ίδια η κρατική τηλεόραση στρέφεται σε ξένους, πως να αναπτυχθεί το εγχώριο ? Ακόμα και προβάλοντας το ξενο, το μήνυμα που περνάει είναι "τράβα εκεί, εδω δεν έχει".

Αποκείθε τους είπα, δεν τους έβρισα ουτε τους απαξίωσα. Καλώς ή κακώς, είναι από την αποκείθε μεριά του φράχτη. Αν αυτο κάποτε αλλάξει, δεν είναι της παρούσης.

Ελληνάρας ο αθανατος, είπα. Δεν κοιτάζει να ενισχύσει τους δικούς του, πάει και δίνει λεφτά σε ξένους. Διαφωνησε σε αυτό !

neokles
20-05-10, 12:27
To θέμα μοιάζει με το αν έκανε πρώτα η κότα το αυγό.

Αφού δεν υπάρχουν ελληνικές παραγωγές, μπορούμε να περιμένουμε να γίνουν; Άλλωστε πολλες φορές αντι για αποτρεπτικά λειτουργεί ως έμπνευση η προβολή ξένων παραγωγων. Έμπνευση όχι μόνο για να δημιουργήσουμε δικές μας παραγωγές, αλλα για να ασχοληθούμε με την κατάδυση, να ταξιδέψουμε, να γνωρίσουμε νεους κόσμους μέσα κι έξω από το νερό, να ασχοληθούμε με την θάλασσα, το περιβάλλον. Να αγαπήσουμε αυτό που μας γεμίζει.

Τα ντοκυμαντέρ το Κουστώ έβλεπα μικρός, αν περίμενα να τα γυρίσει η ΕΡΤ ακόμα θα περίμενα. Για δες το και από την άλλη πλευρα ;)

Ένας λόγος παραπάνω η Τουρκική παραγωγή για να πείσουμε πρώτα τους εαυτούς μας ότι η θάλασσά μας αξίζει και ο καταδυτικός μας τουρισμός αξίζει καλλίτερης τύχης.

fivos
20-05-10, 12:31
Ελληνάρας ο αθανατος, είπα. Δεν κοιτάζει να ενισχύσει τους δικούς του, πάει και δίνει λεφτά σε ξένους. Διαφωνησε σε αυτό !

Καμμία διαφωνία σ' αυτό Αντρέα!
Είναι αλήθεια βέβαια πως το υ/β ντοκυμανταίρ στην Ελλάδα (όπως και άλλες ειδικές κινηματογραφικές παραγωγές) είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση:
Αν το δούμε ως προϊόν, δεν βγάζει τα λεφτά του λόγω μικρής αγοράς.
Μόνο αν γίνει μια αξιόλογη δουλειά (=μεγάλη επένδυση) που να μπορεί να πουληθεί και στη διεθνή αγορά, ίσως να γίνει κάτι.
Θυμάμαι πως ο Σκαι είχε ξεκινήσει κάποια σειρά αλλά δεν ξέρω την τύχη της.

Αλλιώς ο μόνος τρόπος να δούμε καλό ελληνικό υ/β ντοκυμανταίρ είναι να επιχορηγηθεί συνειδητά με απώτερο κίνητρο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.

Αλλά σε τέτοιες εποχές...
μάλλον δεν φτάνει το μυαλό των αρμοδίων τόσο μακριά...
ΥΓ: ουτε καν οι δημιουργοί δεν έχουν πια τόση φαντασία...

Μπλε
20-05-10, 15:16
Καθώς πλέω ανοιχτά των αλβανικών ακτών του Ιονίου, στη νότια Αδριατική, θέλω να σας θυμίσω πως δεν υπάρχουν "ξένες" και "δικές μας" υποβρύχιες εικόνες...

Το Αιγαίο είναι Αιγαίο και το Ιόνιο, Ιόνιο. :geia:

Μπλε
20-05-10, 15:23
Θυμάμαι πως ο Σκαι είχε ξεκινήσει κάποια σειρά αλλά δεν ξέρω την τύχη της.



Η συγκεκριμένη σειρά δεν αφορά τον καταδυτικό τουρισμό, αλλά κυρίως την υποβρύχια ζωή (υπό τη σκοπιά των χαρισματικών ειδών) και τη θαλάσσια έρευνα στη χώρα μας. Συμμετείχα σαν υποβρύχιος κινηματογραφιστής και επιστημονικός σύμβουλος σε κάποια από τα επεισόδια, αλλά η ενημέρωση που έχω για τις ακριβείς ημερομηνίες προβολής είναι ελλιπής. Προφανώς θα σας ενημερώσω όταν ξέρω με σιγουριά.

Πάντως σε επίπεδο επένδυσης από πλευράς του καναλιού, πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν ελάχιστη.

neokles
20-05-10, 15:38
Αν το δούμε ως προϊόν, δεν βγάζει τα λεφτά του λόγω μικρής αγοράς.
Μόνο αν γίνει μια αξιόλογη δουλειά (=μεγάλη επένδυση) που να μπορεί να πουληθεί και στη διεθνή αγορά, ίσως να γίνει κάτι.


Άσε... εγώ την έχω την λύση... να την πω;:cool:

Zin
21-05-10, 07:10
Άσε... εγώ την έχω την λύση... να την πω;:cool:
Αντε βρε Νεοκλη!!... πες το και μας εχεις αφήσει με την αγωνια!!:p