PDA

Επιστροφή στο Forum : Solo Diving

Thanos
08-10-07, 14:59
Οι περισσότεροι λίγο ή πολύ θα ακούσατε/διαβάσατε για τον θάνατο του Επαγγελματία Δύτη κατά την διάρκεια βιντεοσκόπησης του ναυαγίου του Sea Diamond.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, θα πρότεινα να ξεκινήσει μια κουβέντα σχετικά με το solo diving.

Το ατύχημα αφορά τεχνική κατάδυση, αλλά είδαμε δυστυχώς πως τα ατυχήματα συμβαίνουν και στους πιο έμπειρους δύτες, όπως οι επαγγελματίες.

Υπάρχει λοιπόν κάποιο όριο βάθους που βάζει ο καθένας μας για μια solo βουτιά ανάλογα με την εμπειρία του; Παράδειγμα έχουμε τους επαγγελματίες (αλήθεια δεν ξέρω εάν είναι πρακτική να βουτάνε solo ή όχι) δύτες, και τους φωτογράφους οι οποίοι βουτάνε μόνοι τους.

Προσωπικά έχω κάνει solo diving για δοκιμές με την φωτογραφική, σε περιβάλλον που το ήξερα πάρα πολύ καλά με καλή ορατότητα και κοντά στην ακτή με το βάθος της βουτιάς να μην ξεπερνά τα 20μ.

Ποιές οι εμπειρίες/απόψεις σας πάνω στο θέμα;

Yannis
08-10-07, 15:53
εγω προσωπικα solo ποτε ....

μια φορα μονο στα 4-5 μετρα, επιστρεφοντας απο καποιαο βουτια προς την ακτη, με τον εκπαιδευτη και τον μαθητευομενο του , οι οποιοι με παρακολουθουσανε απο την επιφανεια !

Skipper
08-10-07, 16:13
Δεν το επιδιώκω, αλλά όταν μου προκύπτει ... το απολαμβάνω !!!

Για μένα, πρόκειται για μοναδικές στιγμές ηρεμίας, αναζήτησης και σπάνιων συνευρέσεων, εμπειρίες που οι συντροφικές / παρεϊστικες βουτιές δύσκολα προσφέρουν.

Ναι, βεβαίως υπάρχει το ρίσκο, και το γνωρίζω καλά. Θα επανέλθω όμως σ' αυτό το ζήτημα, αφού πρώτα τοποθετηθούν κι άλλοι φίλοι.

antesco
08-10-07, 17:38
Είμαι ίσως από τους πολύ πρωτάρηδες εδώ (40 βουτιές όλες και όλες) και δεν ξέρω τι βαρύτητα μπορεί να έχει η άποψή μου, αλλά....

για μένα είναι χόμπυ - όχι adventure game, oύτε επάγγελμα, ούτε τρόπος
να δοκιμάζω τα όριά μου....

Πέρασα τα 40, έχω και 2 παιδάκια να περιμένουν στο σπίτι....

Ψηφίζω λοιπόν 100% εναντίον του solo....

Physalia
08-10-07, 18:20
Δεν ξέρω πόσο εύστοχο είναι να σχολιάζουμε τη σόλο κατάδυση αναψυχής με αφορμή μια "σόλο" βουτιά ενός επαγγελματία δύτη.... πρόκειται για δυο τελείως διαφορετικά πράγματα και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Ένας επαγγελματίας συχνά θα αναγκαστεί ή θα προτιμήσει να δουλέψει μόνος του και τις περισσότερες φορές θα έχει λάβει και τα κατάλληλα μέτρα για να το κάνει σωστά.....

Το σόλο πάντως για εμένα είναι κάτι σαν ... απαγορευμένο φρούτο. Υπέροχο αλλά και εν δυνάμει πολύ επικίνδυνο.

Έχω κάνει μερικές σόλο βουτιές: το επέλεξα συνειδητά γιατί θεώρησα ότι θα ήμουν πιο ασφαλής μόνη μου απ' ό,τι με την διαθέσιμη παρέα. Και αποδείχτηκε ότι είχα δίκιο...

Κάποια πράγματα δεν χωράνε σε κανόνες. Μεγάλα παιδιά είμαστε, οφείλουμε να χρησιμοποιούμε την κριτική μας αντίληψη καταλλήλως....

fin
08-10-07, 21:34
Ενταξει να συζητησουμε τη solo καταδυση, αλλα οχι με αφορμη το προσφατο ατυχημα του επαγγελματια δυτη. Η καταδυση αναψυχης δεν εχει καμια σχεση με την επαγγελματικη καταδυση (οποιουδηποτε ειδους). Στη πρωτη περιπτωση ενας ανθρωπος περιστασιακα και χωρις την απολυτη εξοικιωση με το υποβρυχιο περιβαλον χρησιμοποιει τεχνολογια ασφαλειας και ευκολιας για να απολαυσει μια υποβρυχια βολτα. Στη δευτερη περιπτωση ενας ανθρωπος σε καθημερινη βαση προσπαθει να ισοροπησει τις αποφασεις του ωστε ουτε να κινδυνευσει αλλα ουτε να μεινει ανεργος.
Η επαγγελματικη καταδυση ΔΕΝ ειναι hobby για να λες οχι την ημερα που δεν εχεις κεφια. Ο παραγοντας ασφαλεια δεν υποβαλεται αβιαστα και απλα απο τον οργανισμο εκπαιδευσης η το ξεναγο αλλα απο το συνολο της τεχνογνωσιας και εμπειριας του καθε επαγγελματια. Ειναι παραλληλα μεγαλο λαθος να θεωρησουμε οτι γενικα οι επαγγελματιες μαγειρευουν τους κανονες για να μειωσουν το κοστος και να μεγαλωσουν το κερδος. Αυτο μπορει να το κανουν καποιες εταιρειες, ομως οι δυτες και ειδικα στην Ελλαδα, εχουν στη πλειοψηφια τους επιγνωση των απαιτησεων της δουλειας τους.
Η προοπτικη να ολοκληρωνονται οι υποβρυχιες εργασιες με κανονα την ομαδοποιηση ζευγων δυτων, ωστε ο ενας να ειναι standby ειναι, δεδομενου του κοστους ανθρωποχρονου, μια μη ανταγωνιστικη οικονομικα προοπτικη. Στη πλειοψηφια μαλιστα των τεχνικων των εργασιων αυτων θα ηταν και ανουσια. Στην επαγγελματικη καταδυση βασικο ρολο εχει η καθε ειδους ομαδα υποστηριξης επιφανειας η βαθυσκαφους με απαραιτητο χαρακτηριστικο ενα συστημα επικοινωνιας με την ομαδα αυτη.
Με ομως η χωρις αυτη η καταδυση σε μεγαλα βαθη εχει ετσι κι αλλιως πολυ μικροτερο περιθωριο λαθους.
Δεδομενου οτι για το συγκεκριμενο ατυχημα δεν εχουν δημοσιοποιηθει λεπτομερειες, ειναι λαθος να βιαστουμε να συνδεσουμε τα αιτια με το γεγονος οτι ο δυτης ηταν μονος. Πιστευω οτι η αντιμετωπιση κρισης στα 134m (τοσο γραφουν τα δελτια) του συντροφου μας δεν εχει σχεση με ασκηση διασωσης στην εκπαιδευση.
Το γεγονος οτι στην τεχνικη αυτονομη καταδυση αναψυχης χρησιμοποιουνται προχωρημενες τεχνικες δε σημαινει οτι η τεχνικη καταδυση ειναι επαγγελματικος χωρος καταδυσης στον οποιο περιστασιακα εντασονται επαγγελματιες.
Η χρηση των πρακτικων της τεχνικης καταδυσης εκτος απο τη σπηλαιολογικη ερευνα η ερευνα ναυαγιων δεν εχει καμια θεση στο χωρο της επαγγελματικης καταδυσης γιατι απλα δεν εχει λογικη βαση. Γιατι στην ανοιχτη θαλασσα να θελησει καποιος που εχει τα μεσα, να κανει μια δουλεια σε μεγαλο βαθος χωρις σχεδον καθολου υποστηριξη;
Βεβαια υπαρχουν και καποιες εξαιρεσεις πχ οταν προκειται για ολιγολεπτες οπτικες επιθεωρησεις ρουτινας.
Μαλιστα στις παρεες των παλιων μαστορων στις εξεδρες αν πεις οτι κανεις τεχνικη καταδυση γελουν με τη καρδια τους. Σε βλεπουν πραγματικα σαν αμισθο πειραματοζωο.

Thanos
08-10-07, 21:51
Σίγουρα δεν συγκρίνω καθόλου την επαγγελματική με την ερασιτεχνική κατάδυση....

Μήπως όμως μπορούμε να βγάλουμε έστω και ένα συμπερασμα... ότι ίσως το ότι κάποιοι έχουν πολλές βουτιές ΔΕΝ είναι αρκετό ώστε να κάνουνε Solo (ερασιτεχνικές) βουτιές;

Προς θεού ποτέ δεν έκρινα την επαγγελματική εμπειρία, αλλά μήπως μπορούμε να διδαχθούμε έστω και ελάχιστα;
:confused:

fin
08-10-07, 22:15
Σίγουρα δεν συγκρίνω καθόλου την επαγγελματική με την ερασιτεχνική κατάδυση....

Μήπως όμως μπορούμε να βγάλουμε έστω και ένα συμπερασμα... ότι ίσως το ότι κάποιοι έχουν πολλές βουτιές ΔΕΝ είναι αρκετό ώστε να κάνουνε Solo (ερασιτεχνικές) βουτιές;

Προς θεού ποτέ δεν έκρινα την επαγγελματική εμπειρία, αλλά μήπως μπορούμε να διδαχθούμε έστω και ελάχιστα;
:confused:

Η αποψη μου (μαλον λιγο αιρετικη) πανω σε αυτο ειναι οτι, οσο οι πολλες τοσο και οι λιγες βουτιες καποιου ΔΕΝ του δινουν κανενα πλεονεκτημα για να προτιμα το solo. Καποια χαρακτηριστικα της προσωπικοτητας ισως δινουν καποιο πλεονεκτημα αλλα ειναι ενα πολυ θανασιμο "τεστ προσωπικοτητας".
Η solo καταδυση καλως ειναι taboo και θα πρεπει να μη δοκιμαζεται καν απο εναν ερασιτεχνη. Το γιατι ειναι ευκολο στην κατανοηση. Οπως ολες οι γλυκες αμαρτιες πχ ο τζογος, η απιστια κ.α. ετσι και η πρωτη solo καταδυση σου χαλαει κατι στο μυαλο και οσο εχεις την ατυχια να μην εχεις προβλημα τοσο πειθεσαι οτι θα τη σκαπουλαρεις και την επομενη.
Δε σημαινει οτι δεν ανηκω στους αμαρτωλους, απλα η solo ελευθερη καταδυση με ειχε χαλασει πολυ πιο πριν ετσι κι αλλιως.
Για τα σημερινα παιδια που θελουν να χαρουν τη θαλασσα (που θες δε θες, δεν ειναι playstation) και οχι τον κινδυνο για τον κινδυνο (τυπου παπακι σουζα σαγιοναρα βερμουδα) λεω στο solo υπαρχει τοση μαγκια οση και στον αυνανισμο. Τιποτα δε σε γεμιζει και σε ωριμαζει κοινωνικα τοσο οσο η μοιρασια της συγκινησης και της εμπειριας.

Σώτος Χριστοδούλου
08-10-07, 22:30
Βλέπουμε διάφορες και ενδιαφέρουσες απόψεις. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η άποψη του Fin που παρομοιάζει την solo κατάδυση με την σεξουαλική αυτοικανοποίηση. :D

Μου έχει προκύψει και μένα κάποιες φορές η solo κατάδυση και την έχω κάνει και μία φορά κατ' επιλογήν και με λάθος κίνητρο. Ομολογώ πως μετά από μια σειρά από εκπαιδευτικές καταδύσεις χρειάζεται και λίγη χαλάρωση. Κάπου - κάπου η solo κατάσταση που προκύπτει έστω για 3-4 λεπτά όταν ξεκόβεις από την ομάδα που προπορεύεται ενώ βγάζεις φωτογραφίες τον μικρόκοσμο είναι ένα είδος χαλάρωσης. Τα βρίσκεις με τον εαυτό σου. Άλλωτε δε αν κάνεις αυτή τη βουτιά επειδή είσαι τεντωμένος και θέλεις να χαλαρώσεις τότε μπορεί να έχεις πρόβλημα. Μου έχει τύχει ένα τέτοιο στα 47 μέτρα. Έχω ακούσει ότι οι περισσότεροι δύτες την πατάνε λόγω αδυναμίας ελέγχου του άγχους το οποίο οδηγεί τελικά σε πανικό. Αν δεν το πάθεις αυτό τότε έχεις απειροελάχιστες πιθανότητες να υποστείς οτιδήποτε ζημιά έστω ακόμα και αν είσαι μόνος σου. Ομολογώ πως ο σύντροφος στην κατάδυση μου χρειάστηκε όλη κι' όλη μια φορά στην καταδυτική μου καριέρα και αυτή η φορά δεν ήταν για να μου σώσει τη ζωή αλλά για να μου λύσει ένα πρόβλημα σε 3 δευτερόλεπτα που εγώ ίσως να έκανα 30 να το λύσω.

Πέρα από όλα αυτά, το διασκεδάζω πολύ περισσότερο να κάνω κατάδυση με ωραία και καλή παρέα. Δεν επιδιώκω το solo.

GKanel
08-10-07, 22:50
Τιποτα δε σε γεμιζει και σε ωριμαζει κοινωνικα τοσο οσο η μοιρασια της συγκινησης και της εμπειριας.

Αυτό τα λέει όλα και είναι αρκετό.

DimitrisK
09-10-07, 08:44
Η solo καταδυση καλως ειναι taboo και θα πρεπει να μη δοκιμαζεται καν απο εναν ερασιτεχνη. Το γιατι ειναι ευκολο στην κατανοηση....Δε σημαινει οτι δεν ανηκω στους αμαρτωλους, απλα η solo ελευθερη καταδυση με ειχε χαλασει πολυ πιο πριν ετσι κι αλλιως.

H γνώμη μου είναι ότι αν δεν ξεπερνάς τα όρια σου, μια solo κατάδυση δεν είναι απαραίτητα κακό. Το ίδιο ισχύει για όλα τα πράγματα στη ζωή μας.
Άλωστε οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε πράγματα πολύ πιο επικίνδυνα απλά δεν το έχουμε καταλάβει.
Και το πιο συνηθισμένο οδήγηση δίτροχου εντός πόλης. Στατιστικά όλοι κάποια στιγμή την πατάνε. Το πόσο πολύ είναι θέμα συγκυριών.

yan
09-10-07, 09:01
Το ζευγάρι μας στην κατάδυση είναι χρήσιμο γιατι:
- έχουμε παρέα (στη διαδρομή, στη βουτιά, στο φαγοπότι)
- ποζάρει στις φωτογραφίες μας και μας βάζει στις δικές του
- έχουμε αυτόπτη μάρτυρα για τα υπερμεγέθη ψάρια που συναντούμε
- κουβαλάει διάφορα

Το ζευγάρι μας στην κατάδυση θα μπορούσε να είναι χρήσιμο αν:
- ήμασταν σίγουροι ότι θα έχει την ψυχραιμία να βοηθήσει όταν χρειαστεί
- ήμασταν σίγουροι ότι έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες να βοηθήσει
- δεν είχε αισθήματα-συναισθήματα, καλές-κακές μέρες
- συνοδευόταν από εγχειρίδιο και ήμασταν εμείς υπεύθυνοι για το maintenance

Η γνώμη μου τελικά είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγεται το solo όσο αυτό είναι δυνατό, ταυτοχρονα όμως ο κάθε αυτοδύτης θα πρέπει να δουλεύει αυτό το – πώς το λένε στα ελληνικά – self-sufficient…
Θεωρώ πως εκεί κάτω είμαστε μόνοι μας έτσι κι αλλιώς. Κι όσο πιο κάτω, τόσο το χειρότερο.

Πέρα από αυτά, μια solo κατάδυση μπορεί να είναι ιδιαίτερα απολαυστική (βλ. παραλληλισμό του fin), πολύ περισσότερο από όσο θα ήταν με κόσμο... divers need some privacy as well.

NOTE: Ο καθένας μας βέβαια θα πρέπει να γνωρίζει τα όρια του (με buddy ή χωρίς).
Ε, κι αν κάνουμε λάθος... θα αναλάβει ο Δαρβίνος.

geogeo
09-10-07, 09:30
Στα αρκετά χρόνια που βουτάω, ποτέ μέχρι σήμερα δεν πήρα τον εξοπλισμό μου για πάω μόνος μου για βουτιά. Σε ποσοστό πάνω από 95% τις βουτιές μου τις έχω κάνει με το ίδιο ζευγάρι, φίλο μου παλιό που μαζί ξεκινήσαμε τις καταδύσεις.
Παρόλα αυτά όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν κάνω συντροφικές βουτιές. Αυτό γιατί το ζευγάρι μου είναι αφοσιωμένος φωτογράφος και όσοι συνοδεύουν τέτοιους τύπους σε βουτιές (γιατί στην ουσία αυτό κάνουν), μάλλον καταλαβαίνουν τι λέω. Αν είσαι εκτός κάδρου τότε είσαι μόνος σου. Στα 18 χρόνια που κάνουμε αυτόνομες καταδύσεις και οι δύο έχει παραπάνω από τις τριπλάσιες βουτιές από εμένα και οι περισσότερες απ’ αυτές είναι solo.
Δεν γίνεται να στερήσεις από τέτοιους δύτες την ευχαρίστηση του να βουτάνε σε κάθε ευκαιρία, ακόμα και μόνοι τους. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τους υπενθυμίζεις συνεχώς την αφοσίωση στους κανόνες της κατάδυσης και στην μη εξάντληση των ορίων ασφαλείας.

Thanos
09-10-07, 09:54
H γνώμη μου είναι ότι αν δεν ξεπερνάς τα όρια σου, μια solo κατάδυση δεν είναι απαραίτητα κακό. Το ίδιο ισχύει για όλα τα πράγματα στη ζωή μας.

Ποιά είναι λοιπόν Δημήτρη αυτά τα όρια και πώς τα καθορίζει κάποιος;; :confused:

DimitrisK
09-10-07, 10:46
Ποιά είναι λοιπόν Δημήτρη αυτά τα όρια και πώς τα καθορίζει κάποιος;; :confused:

Πολλά και για τον καθένα μας διαφορετικά. Πχ βάθος, διάθεση, συνθήκες θάλασσας, εξοπλισμός, εμπειρία, κτλ ακόμη και ο χατακτήρας του καθενός είναι παράγοντας που καθορίζει τα όρια του κινδύνου που αποδεχόμαστε. Αυτό που αποδέχομαι ως σωστό και συνετό δε σημαίνει ότι ισχύει και για σένα.
Πολλές φορές είναι και η γνώση του μεγέθους της πιθανότητας του να συμβεί κάποιο γεγονός μας οδηγεί στο να αναλάβουμε το ανάλογο ρίσκο. Όσα περισσότερα καταλαβαίνεις τόσο μεγαλύτερο "κίνδυνο" παίρνεις.

yan
09-10-07, 11:37
...Όσα περισσότερα καταλαβαίνεις τόσο μεγαλύτερο "κίνδυνο" παίρνεις.
Δεν είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνω τι εννοείς μ'αυτό Δημήτρη...

νομίζω πως όσα περισσότερα καταλαβαίνεις τόσο μικρότερο "κίνδυνο" είσαι διατεθειμένος να πάρεις

DimitrisK
09-10-07, 11:52
Δεν είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνω τι εννοείς μ'αυτό Δημήτρη...

νομίζω πως όσα περισσότερα καταλαβαίνεις τόσο μικρότερο "κίνδυνο" είσαι διατεθειμένος να πάρεις

Καταρχήν μιλάω για σκεπτόμενους ανθρώπους. Όχι για αυτούς που πιστεύουν ότι είναι αθάνατοι.

Σκέψου ότι δεν ξέρεις πως δουλεύει κάποιο μηχάνημα. Είναι λογικό να ακούς σχόλια από διάφορους "ειδικούς" περί αξιοπιστίας του και συχνότητα βλαβών. Ουσιαστικά φοβάσαι να το ζορίσεις γιατί δεν ξέρεις πως δουλεύει ούτε και τι μπορεί να του συμβεί.
Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως όταν κατανοείς τη λειτουργία του. Ξέρεις πλέον τα όρια του και πόσο ζόρι μπορεί να τραβήξει, φυσικά με κάποια περιθώρια ανοχής.
Αυτό ισχύει φυσικά και για τον εαυτό μας ως "μηχανή". Τουλάχιστον εγώ έτσι λειτουργώ.

Βέβαια πάντα θα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας αλλά αυτός υπάρχει για όλα και για όλους.

Thanos
09-10-07, 16:20
Να παραθέσω ένα άρθρο από το περιοδικό Scuba Diving (http://www.scubadiving.com/training/advanceddiveskills/TN_advanced_should_you_go_solo) σχετικά με το Solo Diving.

Σώτος Χριστοδούλου
09-10-07, 19:35
Καταρχήν μιλάω για σκεπτόμενους ανθρώπους. Όχι για αυτούς που πιστεύουν ότι είναι αθάνατοι.

Σκέψου ότι δεν ξέρεις πως δουλεύει κάποιο μηχάνημα. Είναι λογικό να ακούς σχόλια από διάφορους "ειδικούς" περί αξιοπιστίας του και συχνότητα βλαβών. Ουσιαστικά φοβάσαι να το ζορίσεις γιατί δεν ξέρεις πως δουλεύει ούτε και τι μπορεί να του συμβεί.
Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως όταν κατανοείς τη λειτουργία του. Ξέρεις πλέον τα όρια του και πόσο ζόρι μπορεί να τραβήξει, φυσικά με κάποια περιθώρια ανοχής.
Αυτό ισχύει φυσικά και για τον εαυτό μας ως "μηχανή". Τουλάχιστον εγώ έτσι λειτουργώ.

Βέβαια πάντα θα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας αλλά αυτός υπάρχει για όλα και για όλους.

Δημήτρη εντελώς γενικά ας το δω και γω το θέμα.

Λές ότι όσο περισσότερο μπαίνεις στα ενδότερα ενός μηχανήματος και του τρόπου λειτουργίας του, τόσο περισσότερο διατεθιμένος είσαι να το ζορίσεις μέχρι εκεί που η λογική πιθανότητα λέει πως είναι το όριο του χωρίς να πάθει κάποιο πρόβλημα. Σωστά? Δηλαδή όσα περισσότερα καταλαβαίνεις τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κινείσε ολοένα και πιο κοντά στα όρια? Σωστά το καταλαβαίνω? Δηλαδή η γνώση μας σπρώχνει στα όριά μας? Σε αντίθεση με την άγνοια που μας κρατάει αρκετά πίσω? Αν αυτό είναι που εννοείς τότε εντελώς γενικά διαφωνώ.

Η γνώμη μου είναι πως όσο περισσότερα γνωρίζεις τόσο καλύτερα μπορείς να μείνεις μακρυά από τα όρια. Το να ζορίζεις μια κατάσταση ή μια μηχανή είναι στατιστικά συνδεδεμένο με περισσότερες βλάβες ή ατυχήματα. Το να λες ότι επειδή γνωρίζω αρκετά καλά αυτό που κάνω και το τι είμαι, ξέρω πόσο ζόρι μπορώ να τραβήξω και πάω μέχρι εκεί... είναι κατά την άποψή μου ο λόγος που κάποτε μας σπρώχνει στο λάθος... λόγω λάνθασμένης στιγμιαίας εκτίμησης, και μιας συνεπαγώμενης ενέργειας που ξέφυγε λίγο από το όριο!

Κώστας
09-10-07, 22:13
καλα τα λες Σωτο αλλα νομιζω οτι ο δημητρης αλλο εννοει .σημφωνω με τον δημητρη γιατι πολυ απλα οσα περισσοτερα γνωριζεις τοσο πιο καλα και σωστα θα κανεις αυτα που εχεις σκοπο να κανεις.μετα θα βρεις και τα ορια σου νομιζω ετσι παει με την σειρα.το να βρεις τα ορια σου ειναι θεμα δικο σου και εισαι υπευθηνος για οτι συμβει.....ειναι το γοητρο το βιτσιο το κατι η εξεληξη του ειδους το θεμα ειναι να το κανεις με γνωσεις σ αυτο που πας να κανεις ....εγω μπορει να το εχω σε μικρο βαθμο και αλλος σε μεγαλο αλλα παραμενει το ιδιο συναισθημα ομως δεν αλλαζει ονομα.

DimitrisK
10-10-07, 07:51
Δημήτρη εντελώς γενικά ας το δω και γω το θέμα.

Λές ότι όσο περισσότερο μπαίνεις στα ενδότερα ενός μηχανήματος και του τρόπου λειτουργίας του, τόσο περισσότερο διατεθιμένος είσαι να το ζορίσεις μέχρι εκεί που η λογική πιθανότητα λέει πως είναι το όριο του χωρίς να πάθει κάποιο πρόβλημα. Σωστά? Δηλαδή όσα περισσότερα καταλαβαίνεις τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κινείσε ολοένα και πιο κοντά στα όρια? Σωστά το καταλαβαίνω? Δηλαδή η γνώση μας σπρώχνει στα όριά μας? Σε αντίθεση με την άγνοια που μας κρατάει αρκετά πίσω? Αν αυτό είναι που εννοείς τότε εντελώς γενικά διαφωνώ.

Η γνώμη μου είναι πως όσο περισσότερα γνωρίζεις τόσο καλύτερα μπορείς να μείνεις μακρυά από τα όρια. Το να ζορίζεις μια κατάσταση ή μια μηχανή είναι στατιστικά συνδεδεμένο με περισσότερες βλάβες ή ατυχήματα. Το να λες ότι επειδή γνωρίζω αρκετά καλά αυτό που κάνω και το τι είμαι, ξέρω πόσο ζόρι μπορώ να τραβήξω και πάω μέχρι εκεί... είναι κατά την άποψή μου ο λόγος που κάποτε μας σπρώχνει στο λάθος... λόγω λάνθασμένης στιγμιαίας εκτίμησης, και μιας συνεπαγώμενης ενέργειας που ξέφυγε λίγο από το όριο!

Με αυτή τη λογική Σωτήρη ακόμη θα ζούσαμε στις σπηλιές.
Εντάξει δεν θα γίνουμε οι πρωτοπόροι, αυτό είναι και θέμα χαρακτήρα, αλλά όχι αν μπορώ να πάω με 100 να πηγαίνω με 50 για να είμαι σίγουρος ότι δε θα μου συμβεί κάτι άσχημο.
Όταν λέω φτάνεις στο όριο δεν λέω να το πας τέρμα το κοντέρ αλλά αν πρόσεξες μιλάω για κάποια ανοχή. Είναι το όριό σου στο 100 θα πας στο 90. Με αυτή τη λογική το "μηχάνημα" διατηρείται πολύ καλύτερα από το να πηγαίνει με ρελαντί. Γι' αυτό και μίλησα για σκεπτόμενα άτομα. Έτσι θα καταφέρεις να φτάσεις στο 110, 120 και παραπέρα. Το αν δε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο αυτό είναι άλλη κουβέντα, αλλά όταν μιλάμε για "ατομικά αθλήματα" αυτός είναι συνήθως και ο στόχος.

Thanos
10-10-07, 08:52
....Το αν δε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο αυτό είναι άλλη κουβέντα, αλλά όταν μιλάμε για "ατομικά αθλήματα" αυτός είναι συνήθως και ο στόχος.

Είναι όμως η κατάδυση "ατομικό άθλημα" ;;

Στο Accident Report που βγάζει κάθε χρόνο η BSAC, η πλειοψηφία των ατυχημάτων συμβαίνει όταν απομακρυνόμαστε απο το ζευγάρι μας.

Το να γινόμαστε πιο έμπειροι ή/και το να πηγαίνουμε βαθύτερα, σημαίνει ότι όταν κάνουμε μια solo στα 40μ, θα μπορούμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά σε μια βλάβη στο BCD ή στον ρυθμιστή μας;;; Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Σώτος Χριστοδούλου
10-10-07, 09:13
Δεν με προσβάλλει η άποψή σου αλλά με βρίσκει κάπως σε έκπληξη! Αυτό που λέω και μάλλον δεν έγινε κατανοητό είναι πως η γνώση κάνει αυτό ακριβώς που περιγράφεις. Σου δίνει μια καλή εικόνα του περιθωρίου ασφάλειας που έχεις και σε κρατάει μακρυά από τα όριά σου.

Τα όρια του καθενός φυσικά και ενδέχεται να μεγαλώνουν με την εμπειρία, την τριβή και την εκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση όμως η αυτόνομη κατάδυση για μένα δεν είναι ένα ατομικό άθλημα. Είναι μια δραστηριότητα που δεν γίνεται για επίτευξη ρεκόρ.

DimitrisK
10-10-07, 09:23
Είναι όμως η κατάδυση "ατομικό άθλημα" ;;

Στο Accident Report που βγάζει κάθε χρόνο η BSAC, η πλειοψηφία των ατυχημάτων συμβαίνει όταν απομακρυνόμαστε απο το ζευγάρι μας.

Το να γινόμαστε πιο έμπειροι ή/και το να πηγαίνουμε βαθύτερα, σημαίνει ότι όταν κάνουμε μια solo στα 40μ, θα μπορούμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά σε μια βλάβη στο BCD ή στον ρυθμιστή μας;;; Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Αφού μιλάμε για Solo Diving μιλάμε για "ατομικό άθλημα". Όχι ότι δεν μπορείς να τα κάνεις αυτά τα πράγματα και με ζευγάρι αλλά είναι πιο δύσκολο να βρεις κάποιον/κάποια που να ταιριάζεις.
Για το δεύτερό σου ερώτημα το θεωρώ προφανές ότι οι αντιδράσεις μας γίνονται και πιο έγκαιρες όσο και πιο σωστές.
Βέβαια η εμπειρία σε κάνει να εξοπλίζεσαι και καλύτερα οπότε και βλάβη να παρουσιαστεί θα το έχεις ήδη προεξοφλήσει με τον ανάλογο εξοπλισμό που κουβαλάς.
Τώρα αν θέλεις να βουτάς στα 40 με μια 12άρα μάλλον πρέπει να κάνεις το μυαλό σου restart και ξανά από την αρχή.

Δεν με προσβάλλει η άποψή σου αλλά με βρίσκει κάπως σε έκπληξη! Αυτό που λέω και μάλλον δεν έγινε κατανοητό είναι πως η γνώση κάνει αυτό ακριβώς που περιγράφεις. Σου δίνει μια καλή εικόνα του περιθωρίου ασφάλειας που έχεις και σε κρατάει μακρυά από τα όριά σου.

Τα όρια του καθενός φυσικά και ενδέχεται να μεγαλώνουν με την εμπειρία, την τριβή και την εκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση όμως η αυτόνομη κατάδυση για μένα δεν είναι ένα ατομικό άθλημα. Είναι μια δραστηριότητα που δεν γίνεται για επίτευξη ρεκόρ.

Δεν έγραψα οτιδήποτε για να σε προσβάλλω και αν φάνηκε κάτι τετοιο από τα γραφόμενά μου, τότε συγνώμη.
Το ατομικό άθλημα πάει στο Solo Diving και τα όρια δεν έχουν να κάνουν μόνο με ρεκόρ βάθους.

MICHALIS
10-10-07, 09:49
Τώρα αν θέλεις να βουτάς στα 40 με μια 12άρα μάλλον πρέπει να κάνεις το μυαλό σου restart και ξανά από την αρχή.

Αυτο ειναι μονον η προσωπικη σου αποψη , ασχετο αν συμφωνουν και αλλοι . Η συγκεκριμενη ενεργεια (βαθειες με τον minimmum εξοπλισμο) , απο αλλους θεωρειται φυσιολογικοτατη και η μοναδικη ασφαλης , ενω αντιθετα , το να φορτωνεσαι εξοπλισμους γυρω σου και να καταδυεσαι σαν μαντρα ανταλλακτικων (αστειευομαι φυσικα Δημητρη) θεωρειται απο παρα πολλους επισης απαραδεκτο και ιδιαιτερα επικινδυνο . Το τι πιστευουμε εμεις ειναι δικο μας θεμα . Ας σεβομαστε και τις αποψεις που ειναι αντιθετες πιθανως απο τις δικες μας . Αλλωστε το σοφο ρητο τα λεει ολα . Οι αποψεις ειναι .......... Ολοι εχουν απο μια !!

Thanos
10-10-07, 10:09
.....Αυτο ειναι μονον η προσωπικη σου αποψη , ασχετο αν συμφωνουν και αλλοι . Η συγκεκριμενη ενεργεια (βαθειες με τον minimmum εξοπλισμο) , απο αλλους θεωρειται φυσιολογικοτατη και η μοναδικη ασφαλης .....

Πώς ορίζεις Μιχάλη τον minimum εξοπλισμό;;

Δεν συμφωνείς ότι υπάρχουν κάποια ελάχιστα minimum για κάθε είδους βουτιά που πρέπει να ακολουθούνται;; :confused:

DimitrisK
10-10-07, 11:04
Αυτο ειναι μονον η προσωπικη σου αποψη , ασχετο αν συμφωνουν και αλλοι . Η συγκεκριμενη ενεργεια (βαθειες με τον minimmum εξοπλισμο) , απο αλλους θεωρειται φυσιολογικοτατη και η μοναδικη ασφαλης , ενω αντιθετα , το να φορτωνεσαι εξοπλισμους γυρω σου και να καταδυεσαι σαν μαντρα ανταλλακτικων (αστειευομαι φυσικα Δημητρη) θεωρειται απο παρα πολλους επισης απαραδεκτο και ιδιαιτερα επικινδυνο . Το τι πιστευουμε εμεις ειναι δικο μας θεμα . Ας σεβομαστε και τις αποψεις που ειναι αντιθετες πιθανως απο τις δικες μας . Αλλωστε το σοφο ρητο τα λεει ολα . Οι αποψεις ειναι .......... Ολοι εχουν απο μια !!

Το τι θεωρούν φυσιολογικό μερικοί δεν μου λέει τίποτε. Οι περισσότεροι που οδηγούν δίκυκλο θεωρούν ασφάλεια το να μη φοράνε κράνος γιατί τους "περιορίζει" την όραση. Το ότι όλοι έχουν λοιπόν μία γνώμη δε σημαίνει ότι όλες είναι σωστές.
Επίσης τι θα πει 40 μέτρα? Τα είδα και έφυγα, κάθησα μέχρι να χρεωθώ 1 ώρα αποσυμπίεση, ή ανεβοκατέβαινα από τα 20 στα 40 κανά μισάωρο για να αποφύγω την απσυμπίεση και να κερδίσω μια θέση στην υπερβαρική του Αγίου Παύλου? Κι αυτά απόψεις είναι.

MICHALIS
10-10-07, 12:47
Πώς ορίζεις Μιχάλη τον minimum εξοπλισμό;;

Δεν συμφωνείς ότι υπάρχουν κάποια ελάχιστα minimum για κάθε είδους βουτιά που πρέπει να ακολουθούνται;; :confused:

Ναι thano η αποψη μου ειναι οτι πρεπει να τηρουνται . Καποιος ομως που βουταει 48 χρονια με σαμαρι και μια δωδεκαρα στην πλατη , δεν μπορει να υποχρεωθει να ζαλωνεται τον εξοπλισμο με τον οποιον εμεις θεωρουμε ασφαλεστερο να βουταμε (διοτι κι εγω θεωρω οτι το BCD ειναι πιο ασφαλες ) . Αν βουτα (μεσα στα πλαισια της λογικης οτι δεν αψηφα νομους της φυσικης και της χημειας ) ετσι οπως θελει αυτος και δεν παρασυρει αλλους να βουταν με τον τροπο του , δεν βλεπω γιατι θα πρεπει να χαρακτηρισθει με ασχημο τροπο . Στο κατω κατω , αυτος μπορει να αντεχει στα 40 να κανει παραμονες με την 12αρα γιατι εχει πολυ ανωτερη φυσικη κατασταση και εξοικιωση στο νερο , απο αλλους ειτε μας αρεσει ειτε οχι . Αλλωστε οπως καταλαβαινουμε ολοι μας , το καθε αρνι απο το ποδαρι του κρεμεται . Αν εγω με ολο το τσαντηρι μου και 15 λιτρα , ανεβω με 50 bar και αυτος ανεβει με 12 λιτρα και 80 bar , τοτε μαλλον εγω πρεπει να ανησυχω και οχι αυτος .
Εχω δει ανθρωπους που κανουν ο,τι κι εγω , με ελαχιστο εξοπλισμο . Βαθεια , παραμονες , αποσυμπιεσεις , καμμια μαγκια . Επειδη εγω δεν μπορω , δεν θα γραψω βιβλιο με τιτλο "Αυτος ο κακος εχει λαθος" και δεν θα τον απαξιωσω σε τριτους . Αντιθετα , αν θελω , θα κοιταξω να μαθω καποια πραγματα απο αυτο . Φυσικα κι εγω αντιτιθεμαι σε ανοητους ηρωισμους , ματαια ρεκορ κλπκλπκλπ .
Μην ξεχναμε οτι κι εγω ανηκω στην νεωτερη σχολη , που δεν εμαθα καταδυσεις για να ψαρευω ή να μεγαλωσει το πουλι μου στα ματια του κοσμου και να εχω να καυχιεμαι για κατι . Εμαθα γιατι αγαπω την φυση , αρα και το υγρο της τμημα και θελω να ειμαι κοντα της , σε οοολη μου την ζωη , υγιης , και οσο περισσοτερα χρονια γινεται .
Η επιλογη , τελος , ειναι θεμα σωστης καθοδηγησης απο τους εκπαιδευτες πρωτα και μετα θεμα ατομικης αντιληψης.

MICHALIS
10-10-07, 12:50
. Οι περισσότεροι που οδηγούν δίκυκλο θεωρούν ασφάλεια το να μη φοράνε κράνος γιατί τους "περιορίζει" την όραση.

Αυτο κι εμενα με τρελλαινει . Αυτο ομως ειναι επιλογη τους , δικο τους το κεφαλι που θα σπασει . Βεβαια αν μου λερωσει το αυτοκινητο ή τα ρουχα τοτε θα εκνευριστω παρα πολυ :madwife:

Thanos
10-10-07, 12:53
Μιχάλη νομίζω ότι κανένας δεν προσπαθεί να κάνει κάποιους ανθρώπους να αλλάξουν συνήθειες ετών... συζήτηση κάνουμε ;)

Το ότι βουτάει κάποιος με 12άρα στα 50 μέτρα με πχ μόνο ένα 2ο στάδιο επειδή έτσι βουτάει τόσα χρόνια και δεν του έχει τήχει τίποτα, σημαίνει ότι είναι ασφαλές ;; :confused:

yan
10-10-07, 12:55
Το θέμα δεν είναι αν φτάνει ο αέρας ή οχι... το θέμα είναι όταν κάτσει η στραβή (που θα κάτσει ΑήΓ), αν θα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε...

Η επιλογη , τελος , ειναι θεμα σωστης καθοδηγησης απο τους εκπαιδευτες πρωτα και μετα θεμα ατομικης αντιληψης.
Απλώς διαφωνώ... :o

Κώστας
10-10-07, 13:35
:cool: για να μη ξεφευγουμε απο το θεμα ας αλαξουμε τιτλο λεω εγω

:o:cheesy: :angry: :eek::confused::fioufiou::lipsrsealed: :crazy: :fioufiou: ''Diving Solo vs. Diving With A Buddy.''

μειωνεκτηματα πλεονεκτηματα πως αισθανεται κανεις με solo diving και πως με buddy πιος ειναι αυτος που θα κανει solo (σε τι τυπο ανθρωπου μιλαμε ) γιατι θα το κανει (εργασια ,την υσηχια του , την τρελα του, κτλ κτλ και πιος ειναι αυτος που κανει με buddy .
βλεπω οτι αν καποιος κανει μονος του εχουμε πολες ερωτησεις ....αν δεν εχει καποιο συγκεκρημενο λογο τοτε το κανει για προσωπικους λογους που κρηβει μεσα του και δεν μπορουμε να τον κρινουμε και υπαρχουν πολλες απαντησεις που τις ξερει μονο αυτος που το εχει κανει και παντοτε τις περισσοτερες ειναι για διαφορετικους προσωπικους λογους γιατι απλα ειναι μονος και καθε χαρακτηρας ειναι διαφορετικος.αν ομως κανει με buddy τοτε ολα αλλαζουν ξερουμε της απαντησεις μας .στην πραγματικοτητα ολοι μονοι μας ειμαστε και μπορει να κανει ο καθενας οτι θελει αν εχει κλησει τα 18 :rofl: ...

D.Poursanidis
21-01-08, 11:44
Καλημέρα σας,

Έχω και εγω έναν προβληματισμό με το solo dive, που έχω αρχισει να "αγαπώ"
μόνο για λόγους φωτογραφίας και με max βαθος 10 μέτρα.
Δύσκολα βρίσκο τρελούς να έρθουν μαζί μου για 2 - 3 ώρες σε αυτά τα βάθη και να καλύπτει επιφάνειες 100 χ 100 maximum.
Γνωρίζω τους κινδύνους μιας τέτοιας κατάδυσης.....
Έχω μία "χαζή ερώτηση"..... που οι πίνακες δεν? απαντούν.
Σε max βαθος 9-10 μέτρα, τι χρόνους έχουμε? ή δεν υπάρχει όριο?
Μπορω να έχω 2 15ρες και να τις πιω όλες?

Μπορει να είναι χαζη ερώτηση αλλα την έχω απορία...
:):)

Panagiotis
21-01-08, 12:03
Στον πρώτο πίνακα που είδα, (PADI RDP) αναφέρονται τα βάθη μεχρι 10 μέτρα, με "ώρα μηδέν" τα 219 λεπτά!

Φυσικά και υπάρχει όριο!

Kostdive
21-01-08, 12:06
ο πινακας PADIγια τα 10 μετρα σου δινει 199 λεπτα και ορα 0 219 λεπτα.
αφτο που εμαθα εγω στιν εκπεδευση μου οτι ενασ δυτης μπορει να παθει σοβαρες ζημιες<μακρια απο μας> ποιο ευχολα στα μικρα βαθη.

D.Poursanidis
21-01-08, 12:11
Οκ, αλλα αν οι βουτίες ειναι στα 5-6 μετρα τότε τι?

Kostdive
21-01-08, 12:14
διαλεγουμε παντα το αμεσος μεγαλυτερο βαθος

Kostdive
21-01-08, 12:16
και το αμεσος μεγαλυτερο βαθοσ ειναι 10μ.

D.Poursanidis
21-01-08, 12:18
Σωστα:banghead::banghead::banghead::banghead:
έχετε δίκιο..... ΠΑΡΑΛΗΨΗ ΜΟΥΥΥΥΥ

Andreas Triantopoulos
12-06-08, 11:04
Ωραία άρθρα για το θέμα

http://cisatlantic.com/trimix/other/solog.htm

http://cisatlantic.com/trimix/other/solo2.htm

:cool:

Skipper
13-06-08, 23:34
Το ότι βουτάει κάποιος με 12άρα στα 50 μέτρα με πχ μόνο ένα 2ο στάδιο επειδή έτσι βουτάει τόσα χρόνια και δεν του έχει τύχει τίποτα, σημαίνει ότι είναι ασφαλές ;; :confused:

Στην κοινότητα των solo divers συναντάται η λογική (και η πρακτική) ότι ένα απλό και δοκιμασμένο 1ο στάδιο με μονό 2ο είναι προτιμότερο διότι μειώνονται οι πιθανότητες να χαλάσει κάτι.

fivos
14-06-08, 01:12
Στην κοινότητα των solo divers συναντάται η λογική (και η πρακτική) ότι ένα απλό και δοκιμασμένο 1ο στάδιο με μονό 2ο είναι προτιμότερο διότι μειώνονται οι πιθανότητες να χαλάσει κάτι.

Έτσι που το λες, ακούγεται σαν μια πολύ τραβηγμένη και παράλογη γενίκευση - εκτός αν κάνεις χιούμορ και δεν το καταλάβα :rolleyes:
Οι μόνοι δύτες στους οποίους συναντάω συχνά το setup που περιγράφεις (ένα πρώτο στάδιο, ένα δεύτερο και -συνήθως- σαμάρι αντί για BCD) είναι κάποιοι παλιοί ψαρομπουκαλάκηδες αυτοδίδακτοι ή σχεδόν ανεκπαίδευτοι, που πιστεύουν πως είναι άτρωτοι/αθάνατοι.

Προσωπικά όταν άρχισα να κάνω solo βουτούσα με κανονικό setup (ένα πρώτο στάδιο + 2 δεύτερα) μέχρι τα -12μ.
Όταν αποφάσισα ότι με ενδιαφέρει το solo λόγω φωτογραφίας και θέλω κάποιες φορές να πηγαίνω και μέχρι τα -25μ (το προσωπικό μου όριο solo αυτή τη στιγμή) έβαλα διπλό κλείστρο σε 18άρα φιάλη και έχω 2 πρώτα στάδια + 3 δεύτερα.

Γνωρίζω επίσης άλλους δύτες που βουτάνε solo αλλά το κάνουν με διπλές ανεξάρτητες 15άρες φιάλες.
Τα λέω όλα αυτά απλά για να δείξω ότι οι solo δύτες δεν υπάγονται όλοι στην κατηγορία "πιστεύω ότι εμένα δε θα μου τύχει και βουτάω όπως λάχει για να φάω το κεφάλι μου".
Κάποιοι το κάνουν με πολύ μεγαλύτερη επιφύλαξη και μεγαλύτερη σύνεση.

Από εκεί και πέρα βέβαια, όλα είναι θέμα προσωπικής επιλογής και δεν είμαι σε θέση να συμβουλέψω κανέναν για το αν θα το κάνει και το πως θα το κάνει ;)

fin
14-06-08, 01:30
Τιποτα δεν ειναι τελειο!
Αρνητικά Solo Diving
1 Ειναι παρανομο
Θετικά Solo Diving
1 Δεν ειναι κανεις εκει να σε τιμωρησει για αυτο

Skipper
14-06-08, 14:07
Έτσι που το λες, ακούγεται σαν μια πολύ τραβηγμένη και παράλογη γενίκευση - εκτός αν κάνεις χιούμορ και δεν το καταλάβα :rolleyes:

Απλά μετέφερα θέσεις που έχω δει να αποτυπώνονται σε ξένα forums. Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά έχει ενδιαφέρον ότι κάποιοι σολίστες αντιπαραθέτουν στο full redunduncy (στο οποίο είμαι μαζί σου και προσυπογράφω) μια λογική "lean και simplicity" όπου το κύριο όφελος πηγάζει από την ελαχιστοποίηση των opportunities για failure. Προφανώς δεν σημαίνει ότι έχουν ντε και καλά δίκιο, αλλά διαβάζοντας τα σχετικά posts μου έκανε κλικ η προσέγγιση.

DimitrisK
15-06-08, 21:22
Τιποτα δεν ειναι τελειο!
Αρνητικά Solo Diving
1 Ειναι παρανομο
Θετικά Solo Diving
1 Δεν ειναι κανεις εκει να σε τιμωρησει για αυτο

Όλα τα καλά είναι παράνομα στη ζωή.
:thumbup:

Andreas Triantopoulos
21-08-08, 09:23
Για τους φίλους μου τους σόλο (Σ.Κ. και Β.Β.) ένα καλογραμμένο και πλήρες άρθρο:

http://www.divernet.com/cgi-bin/articles.pl?id=7429&sc=1057&ac=d

Μου άρεσε πολύ αυτό το κομμάτι:

Never dived solo? Think again. In normal open-water sport diving, many divers are effectively diving solo even when they have a buddy.

Many dive guides lead groups of divers who would not be capable of rescuing the guide if the guide should get into trouble. Before the customers enter the water, dive guides often have to secure a descent line, check the placement of a shot or make a quick reconnaissance of the dive site and conditions. And they nearly always do it solo.

When an underwater photographers is concentrating on taking pictures, he may have a
buddy looking out for him, but who is looking out for his buddy?

The same can be said of any diver concentrating on a task, be it surveying marine life or filling a lift-bag. This situation is recognised at the very core of commercial diving practices. Rather than buddy teams, each diver at work has a support diver, whose sole purpose is to be ready to assist the diver at work.

When an instructor is teaching a beginner, could the beginner rescue the instructor? Professional instructors in the UK are required to have a supporting divemaster, so that this situation does not arise. But such rules do not apply overseas, where an instructor is often teaching a group of students with no divemaster to assist.

Even in the UK, most instructing within dive clubs is done without the support of an experienced buddy for the instructor. An instructor in a BSAC or SAA club could effectively be diving alone.

Getting away from the specific cases of instructors and divemasters, when a parent is diving with a child, he or she may be there to look after his or her offspring, but, should that parent have a problem, is the child physically capable of lending assistance?

Then consider an average holiday dive, with or without the services of an inwater dive guide.
When you turn up at the dive centre and are paired up with a buddy you have never met before, it could be the perfect partner for you or, at the other extreme, it could be the buddy from hell. In the latter case, you may effectively be diving solo.

AMFIBIOS
21-08-08, 23:08
Παρτε το αλλιως. Αν εισαι μονος πως θα βγεις φωτο?

Τωρα λιγο πιο σοβαρα,καποτε ενας ειπε:''Η εμπειρια ειναι ο χειροτερος δασκαλος, γιατι πρωτα σε εξεταζει και μετα σου μαθαινει''

Ας ελπισουμε να μην τυχουμε ποτε τετοιο δασκαλο στην καταδυση.

antonis t
28-08-09, 21:29
καλησπέρα

Καταρχάς γνωρίζω ότι το θέμα που αναφέρω ενδεχομένος να το έχετε εξαντλήσει κάπου μέσα στο φόρουμ οπότε θα μπορόυσε κάλιστα κάποιος να με παραπέμψει εκεί.Πέραν τούτου όμως και ζητώντας σας να μήν μπέιτε στον κόπο να με αποτρέψετε απο το να βουτάω μόνος μου θα ήθελα να ρωτίσω ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να βουτάς με ασφάλεια μόνος σου.Είμαι αρχάριος δύτης (30 βουτιές όλες και όλες) με καλούς δασκάλους όμως (έχω κάνει advance) και με πολλες δοκιμασίες.Απλά όποτε βουτάω μόνος απολαμβάνω την βουτιά μου όσο ποτέ άλλοτε!Εχω θέσει σάν όριο στον εαυτό μου τα 10 μέτρα και τα 100 bar..οπότε είναι υπεραρκετά για 40 και βαλε λεπτά.Απλά θα ήθελα να ρωτίσω τί είναι καλύτερο για αυτές τίς περιτώσεις ( δέν βουτάω μόνιμα μόνος απλά μόνο όταν δέν βρίσκω ζευγάρι για μια χααλαρωτική βουτιά μετά την δουλειά...μένω ναυπακτο). ειναι καλό να ΄χεις διπλά κλείστρα με διπλά πρώτα εκ τον οποίον το ένα θα έχει και δέυτερο,δηλαδή τρία δεύτερα? Ή καλύτερα μία μικρή μπουκάλα (όχι απαραίτητα pony) μπρόστα με πρώτο και δεύτερο στάδιο (απλά αυτό μου φαίνεται λίγο υπερβολικό για χαλαρωτική βουτιά) έχω πάνω μου μαχάιρι δεύτερη μάσκα..σχοινί (έχει απειρες χρήσεις) υπολογιστή,δευτερο ρολογακι που ελέχει βάθος και ανάδυση κατάδυση.έχει καποιος να κάνει κάποια πρόταση για μαγελύτερη σφάλεια? (σίγουρα κάποιος απο εσας θα μου πεί ''απλά μήν βουτάς μόνος'' και θα το εκτιμίσω αλλά το απολαβάνω τόσο πολύ που θα το κάνω ξανά.Εξάλου στα βάθη που πηγαίνω και πάντα σε γνωστά σημεία το θεωρώ αν όχι ακίνδυνο σίγουρα ποιό ασφαλές απο μιά κόντρα με αυτοκίνητο ή μία καθιστική ζωή μπροστά στην τηλεόραση!

Panagiotis
28-08-09, 22:29
Αντώνη, όπως ανέφερες και στο μύνημα σου, γνωρίζεις τους όποιους κινδύνους αναλαμβάνεις με αυτό τον τρόπο κατάδυσης, οπότε φαντάζομαι πως δεν χρειάζεται να στους αναλύσω εκτενέστερα ενώ το ότι τηρείς πολύ συντηρητικά προφίλ, είναι κάτι θετικό, αλλά ουσιαστικά δεν σε εξασφαλίζει γιατι απλά "ποτέ δεν ξέρεις".

Δεν σου κρύβω πως είχα και εγώ παρόμοιους προβληματισμούς και πίστεψε με πως καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείς. Πολλές φορές μάλιστα μπορείς να διαπιστώσεις πως γίνεται solo diving, ακόμα και όταν βουτάς με το ζευγάρι σου.. Δες για παράδειγμα τι μπορεί να συμβεί όταν καταδυθούν μαζί δυο υποβρύχιοι φωτογράφοι.:D Κακώς, κάκιστα, χείριστα, αλλά συμβαίνει. Το να σου αποσπάσει κάτι την προσοχή για ένα λεπτό αναζητώντας το κατάλληλο καδράρισμα, μπορεί να σε φέρει σε τέτοια απόσταση απο το ζευγάρι σου, που την ίδια στιγμή έχει και αυτός την προσοχή του αλλού, που ουσιαστικά είσαστε δυο..μόνοι σας!

Παρ΄ολα αυτά, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να εξασφαλίσεις πως θα έχεις πάντοτε μαζί σου μια εντελώς ανεξάρτητη απο την κύρια σου φιάλη και για αποκλειστικά εφεδρική χρήση (και όχι ώς απλά, έξτρα ποσότητα αερίων) σε περίπτωση ανάγκης, πηγή αέρα.
Πιστεύω πως είναι κάτι περισσότερο πρακτικό και ασφαλές απο την χρήση διπλών κλείστρων επι μιας και μοναδικής φιάλης, για πολλούς και διάφορους λόγους που ο καθένας μπορεί να φανταστεί.

Μπορείς να επιλέξεις μια φιάλη μεταξύ ενός και τριών λίτρων, και θα διαπιστώσεις πως δεν θα την αποχωριστείς ακόμα και αν κάποια στιγμή "εξορκίσεις" το solo diving στο "πυρ το εξώτερο".

antonis t
29-08-09, 09:43
ευχαριστώ παναγιώτη μάλλον η επόμενη αγορά μου να ειναι η μπουκαλίτσα που λές με ενα compact ρυθμιστή (ξεφραγκιαστίκαμε)!

Apollon
29-08-09, 09:55
Γενικά πιστεύω ότι ο κάθε δύτης, έστω κι αν καταδύεται με ζευγάρι, πρέπει να μπορεί να χειριστεί μόνος του (όσο αυτό είναι δυνατό) μια δύσκολη κατάσταση, για λόγους όπως αυτούς που αναφέρει ο παναγιώτης και άλλους (σε θολά νερά ή σε ρεύματα δεν είναι δύσκολο να χάσει κάποιος το ζευγάρι του).
Στη δική μου φιάλη έχω διπλό κλείστρο και χρησιμοποιώ δύο ξεχωριστά πρώτα στάδια. Δεν έχω επιπλέον "χταπόδι", δηλ. έχω συνολικά δύο δεύτερα στάδια. Το επιπλέον χταπόδι μου φαίνεται υπερβολικό. Φυσικά πρέπει να είναι κανείς εκπαιδευμένος να χειρίζεται με άνεση τις στρόφιγγες του κλείστρου ώστε να μπορεί σε κάποια ανάγκη να απομονώσει τον ένα από τους δύο ρυθμιστές. Επίσης καλό είναι ο καθένας μας να μπορεί να χειρίζεται τη στρόφιγγα του κλείστρου (ακόμα και σε μονό κλείστρο) γιατί δεν αποκλείεται να νομίζει ότι άνοιξε τη φιάλη ή ότι κάποιος άλλος του άνοιξε τη φιάλη ενώ στην πραγματικότητα να την έχει κλείσει και έτσι να έχει αέρα μέχρι κάποιο βάθος (η μισή στροφή προς τα πίσω δίνει λίγο αέρα), μετά όμως να σταματήσει ξαφνικά η παροχή αέρα... και το ζευγάρι να μην είναι πολύ κοντά....

Thanos
31-08-09, 10:34
καλησπέρα
Εχω θέσει σάν όριο στον εαυτό μου τα 10 μέτρα και τα 100 bar..

Εάν μείνεις στα 10μ και πρόβλημα με τους ρυθμιστές ή στην φιάλη σου να έχεις (σε όσες βουτιές έχω κάνει ποτέ δεν είχα κάποιο σημαντικό πρόβλημα που να προκύψει από τον εξοπλισμό κατά την διάρκεια της βουτιάς) βγαίνεις χαλαρά στην επιφάνεια.

Προσωπικά δεν θα σου πρότεινα να πάρεις δεύτερη φιάλη ώστε να πηγαίνεις πιο βαθιά μόνος και να αισθάνεσαι σίγουρος. Μετά έρχονται άλλες καταστάσεις.

SEATREK
31-08-09, 10:45
Νομιζω πολλες απαντησεις υπαρχουν στο παρακτω βιβλιο....
αν και οι αποψεις σε τετοια θεματα ειναι παντα υποκειμενικες.

http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=solo+diving

.

neokles
31-08-09, 11:20
Ένα πράγμα δεν μπορούμε να έχουμε backup. Τον εαυτό μας. Αν αυτός χαλάσει υποβρυχίως μόνο ένα καλό ζευγάρι μπορεί να μας βοηθήσει και να έχουμε ελπίδες. Αυτό ας το έχουμε στο νου μας κάθε φορά που καταδυόμαστε.

andreas
31-08-09, 19:40
Νεοκλή,
αν και καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά αυτό που θέλεις να πείς, η πρότασή σου έχει όμως και το εξής:
Ένα πράγμα δεν μπορούμε να έχουμε backup. Τον εαυτό μας. Αν αυτός χαλάσει υποβρυχίως μόνο ένα καλό ζευγάρι μπορεί να μας βοηθήσει και να έχουμε ελπίδες. Αυτό ας το έχουμε στο νου μας κάθε φορά που καταδυόμαστε.

Τι γίνεται λοιπόν, αν το ζευγάρι μας δεν είναι καλό ?
Μήπως τελικά πολλοί από εμάς βουτάμε σόλο, απλά δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι ? :confused:

eye love scuba
31-08-09, 21:33
Νεοκλή,

Μήπως τελικά πολλοί από εμάς βουτάμε σόλο, απλά δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι ? :confused:

έχεις δίκιο, αλλά ποιο είναι το δια ταύτα από αυτή τη φράση σε σχέση με το ερώτημα?

akef
02-09-09, 09:07

Είτε καλό, είτε κακό ο μόνος που μπορεί να σε φέρει στην επιφάνεια σε εύλογο χρονικό διάστημα είναι το ζευγάρι σου. Και στην επιφάνεια οι πιθανότητες να ζήσεις είναι 100% συγκριτικά με το -1 μέτρο.

neokles
02-09-09, 13:21

Δεν ξαναβουτάμε με αυτό το ζευγάρι. To ότι βρεθήκαμε κάτω από το νερό να κυνηγάμε το ζευγάρι μας ή ακόμα να το κοιτάμε από "ψηλά" διότι θεώρησε ότι τα 20 μέτρα που είχαμε πει για μέγιστο βάθος ήταν προαιρετικό, δεν είναι λόγος για να βουτάμε solo. Απλά κουβεντιάζουμε μαζί του/της κι αν δεν βγαίνει άκρη αλλάζουμε ζευγάρι.

andreas
02-09-09, 15:38
Δεν ξαναβουτάμε με αυτό το ζευγάρι. To ότι βρεθήκαμε κάτω από το νερό να κυνηγάμε το ζευγάρι μας ή ακόμα να το κοιτάμε από "ψηλά" διότι θεώρησε ότι τα 20 μέτρα που είχαμε πει για μέγιστο βάθος ήταν προαιρετικό, δεν είναι λόγος για να βουτάμε solo. Απλά κουβεντιάζουμε μαζί του/της κι αν δεν βγαίνει άκρη αλλάζουμε ζευγάρι.

Συμφωνώ απόλυτα. :thumbup:

Στο θέμα του solo. Ξέρεις το ανέκδοτο, που καταλήγει στο "καλού κακού πάρε και μια γάτα" ? Είμαι της άποψης, ότι μάθε καλού-κακού να λύνεις και ένα τυχόν πρόβλημα που μπορεί να σου προκύψει κάτω από το νερό χωρίς να βασίζεσαι στο ζευγάρι σου (νατο το "σόλο", όπως το είπα πιο πάνω), γιατί μπορεί να μην μπορείς να το συζητήσεις αργότερα (και καταλαβαίνεις πως το εννοώ αυτό !)

Το ανέκδοτο λοιπόν.
Είναι ένας και έχει ποντίκια στο σπίτι του. Του λέει ένας, βάλε καμιά φάκα, βάζει φάκα, τίποτα.

Του λέει άλλος, πάρε έναν Παπά, να σου ευλογίσει το σπίτι. Πάει, φωνάζει, έρχεται, του κάνει αγιασμό, και....

Ρωτάει τον Παπά. Εντάξει τώρα? Θα φύγουν τα ποντίκια ? Ναι του λέει, αλλά πάρε καλού-κακού και μια γάτα. :rofl:

bourboulithras
03-09-09, 11:16
Χαίρομαι που παλεύουμε να λύσουμε αν η κότα έκανε το αυγό ή, το αυγό την κότα. Τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως απλά και στηρίζονται στον απλό μαθηματικό νόμο των πιθανοτήτων. Εμείς κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και μετά φροντίζουμε να έχουμε κι ένα ζευγάρι που να πιστεύουμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει. Η λογική λέει ότι είναι δύσκολο να πάνε όλα στραβά...

andreas
03-09-09, 12:26
Τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως απλά και στηρίζονται στον απλό μαθηματικό νόμο των πιθανοτήτων.

Αν έχεις κατα νου βουτιές ανοιχτής θαλάσσης και του στύλ "χαλαρή βουτιά", θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.

Υπάρχουν όμως και άλλες βουτιές. Εκεί τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. :D

Φαντάσου τον εαυτό σου πχ να είσαι σε σπήλαιο ή μέσα σε ναυάγιο, να έχεις χάσει τον μπάντυ σου, άντε, να έχεις χάσει και το μίτο, και το μοναδικό σου Α στάδιο να έχει πάρει σκουπιδάκια, από τη θολούρα που έχεις σηκώσει εσύ ο ίδιος στον γενικότερο πανικό σου....:eek:

Αν πιστεύεις ότι θα βγείς και μετά θα συζητήσεις ήρεμα με τον μπάντυ σου, :rofl:

τι να σου πώ, ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε ότι θέλει.... :fioufiou:

Από ένα σημείο και μετά, και η κατάδυση είναι ένα πάρα πολύ πολύπλοκο πράγμα, και πολλά, μα πάρα πολλά μπορούν να πάνε στραβά.:lipsrsealed:

Μην τα υπεραπλουστεύουμε τα πράγματα. Δεκτό, ότι μερικοί που γράφουμε εδώ μέσα, βλέπουμε τον κόσμο μόνο μέσα από το δικό μας οπτικό πεδίο. :rolleyes:

neokles
03-09-09, 17:23
E εντάξει... το πας όμως λίγο μακρυά. Νομίζω όμως ότι όλη η κουβέντα ήταν για το solo στην ερασιτεχνική κατάδυση. Για τα σπήλαια (σπηλαιοκατάδυση) όσο και για την είσοδο σε κλειστά άνωθεν περιβάλλοντα καλλίτερα να ανοίξεις ένα topic στο σωστό μέρος.

Μου αρέσει πάντως όταν εκεί που πάμε να τα βάλουμε σε μια σειρά ακούγεται το "ναιιιιι αλλά στην τεχνική κατάδυση, στον περίπατο στο διάστημα, στην εκδρομή στο φεγγάρι μπλα μπλα μπλα":evil:

greco
02-04-10, 15:59
Αν δεν καταφέρω να πίσω κάποιον φίλο να ξεκινήσει τις καταδύσεις ή τον αδερφό δεν μπορώ να πώ ότι θα μπώ στην διαδικασία να βρώ buddy που θα ζητά από την κατάδυση ότι και εγώ(θα μου πάρει χρόνια).
Γενικά θεωρώ ότι είναι μεγάλη απώλεια χρόνου και διασκέδασης η συνεχής ενασχόληση με το που, πως είναι ο buddy όταν ο ίδιος μπορεί να είσαι πολύ άνετος και προσαρμοσμένος στο νερό.
Οπότε μαζεύουμε λίγη εμπειρία ακόμα, παίρνουμε ένα έξτρα μπουκαλάκι, κάνουμε τον σταυρό μας και κάνουμε τη δουλειά μας.
Τουλάχιστον όσο είμαστε νέοι μπορούμε να το επιχειρήσουμε υποθέτοντας ότι σε συντηριτικά πλαίσια το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα είναι ο εξοπλισμος και όχι ο εαυτός μας.

seafarer
02-04-10, 20:20
Αν δεν καταφέρω να πίσω κάποιον φίλο να ξεκινήσει τις καταδύσεις ή τον αδερφό δεν μπορώ να πώ ότι θα μπώ στην διαδικασία να βρώ buddy που θα ζητά από την κατάδυση ότι και εγώ(θα μου πάρει χρόνια).
Γενικά θεωρώ ότι είναι μεγάλη απώλεια χρόνου και διασκέδασης η συνεχής ενασχόληση με το που, πως είναι ο buddy όταν ο ίδιος μπορεί να είσαι πολύ άνετος και προσαρμοσμένος στο νερό.
Οπότε μαζεύουμε λίγη εμπειρία ακόμα, παίρνουμε ένα έξτρα μπουκαλάκι, κάνουμε τον σταυρό μας και κάνουμε τη δουλειά μας.
Τουλάχιστον όσο είμαστε νέοι μπορούμε να το επιχειρήσουμε υποθέτοντας ότι σε συντηριτικά πλαίσια το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα είναι ο εξοπλισμος και όχι ο εαυτός μας.

Με την σειρά μαυρίσματος:
1ον Χμμμμ, τι ζητάς δηλαδή εσύ απο την κατάδυση;
2ον Πόσο άνετος δηλαδή είσαι στο νερό και πόσο προσαρμοσμένος;
3ον Πόση εμπειρία είναι αρκετή νομίζεις;
4ον Γιατί θεωρείς οτι με ενα έξτρα μπουκαλάκι έλυσες το πρόβλημα;
5ον Ασε τον Θεό και τους μεγάλους σταυρούς για τους παπάδες!
6ον Νέος και συντηρητικά πλαίσια δεν πάει - γέρος και χούφταλο μπορεί - και ασε τις υποθέσεις για τους δικηγόρους!
7ον Ρουλέτα θα παίξουμε; Χαλάει δεν χαλάει - κόκκινο / μαύρο - έκατσε η μπίλια! - στο έχει υπογράψει κανένας αυτό ή στο είπε ο εαυτός σου οτι δεν θα σε προδώσει; - και αν στο είπε, εσύ τον πίστεψες;;)

Λοιποοόν, πρώτη φορά έχω δει τόσα λάθη μαζεμένα.
Αν ήτανε γραπτό θα ερχόσουν πάλι τον σεπτέμβριο:evil:

Ακου λοιπόν.....
1ον το τι ζητάς απο την κατάδυση θα το ανακαλύψεις σε βάθος χρόνου και μπορεί και ποτέ.
2ον μην θεωρήσεις ποτέ οτι είσαι άνετος και προσαρμοσμένος σε ένα ξένο περιβάλλον - όσοι το υπερεκτιμήσανε αυτό πνίγηκαν!
3ον δεν υπάρχει έμπειρος θεωρητικά δύτης - έχουν πνιγεί οι πιο έμπειροι.
4ον ποτέ μην επενδύσεις σε έξτρα παροχές αερίων - να επενδύσεις σε έξτρα εκπαιδεύσεις πάνω στην κατάδυση!
5ον ποτέ μην εναποθέτεις την τύχη σου σε άλλους - την τύχη την φτιάχνουμε μόνοι μας!
6ον τώρα που είσαι πιτσιρικάς θα τολμήσεις (μοιραία) ακραία πράγματα, πολλές φορές και χωρίς να το καταλάβεις.
7ον εσυ θα φορτώσεις με γνώσεις καταδυτικές για να έχεις την γνώση και να μην σε προδώσει ο εαυτός σου. Στην κατάδυση να είσαι πάντα κύριος του εαυτού σου.

Ελπίζω οι φιλικές αυτές συμβουλές να σε ωφελήσουν.
Κράτα οτι θέλεις - πέταξε οτι θέλεις.

Χρηστος Ευθυμιου
02-04-10, 21:57
Φίλε μου greco, γράφεις αλήθειες και ανησυχώ!

Έγραψες λοιπόν,

Οπότε μαζεύουμε λίγη εμπειρία ακόμα και ……
Παίρνουμε ένα έξτρα μπουκαλάκι,
Κάνουμε τον σταυρό μας και κάνουμε τη δουλειά μας.
Το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα είναι ο εξοπλισμός και όχι ο εαυτός μας.

Και ανησυχώ διότι:

Το μάζεμα λίγης εμπειρίας δεν αρκεί στην κατάδυση, χρειάζεται συνεχόμενη μάθηση (εκπαίδευση), εξάσκηση και με τον καιρό έρχεται η εμπειρία.

Το έξτρα μπουκαλάκι μπορεί να φανεί μοιραίο χωρίς σωστή γνώση και λογική χρήση.

Κάνοντας τον σταυρό σου δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί ποτέ κάτι, σε συμβουλέυω και ελπίζω να μην αφεθείς μόνο σ’ αυτό.

Στατιστικά τουλάχιστον στα περισσότερα καταδυτικά ατυχήματα συμμετέχει δυστυχώς ο κακός μας εαυτός και όχι ο εξοπλισμός μας όπως νομίζεις.

Πάλι στατιστικά αποδεδειγμένα, τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε αυτοδύτες που νομίζουν είναι έμπειροι.

Πολύ θα ήθελα να βουτήξουμε μια φορά παρέα.

geogeo
03-04-10, 08:17
...

...
Πολύ θα ήθελα να βουτήξουμε μια φορά παρέα.

Φίλε greco, πέρνα μια Τρίτη βράδυ από εδώ (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3277) ή σε κάποια από τις προσεχείς εκδηλώσεις του Συλλόγου μας που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Θα εκπλαγείς από τα πόσα δεν ξέρεις ακόμα ότι μπορείς να ζητήσεις από την κατάδυση.

:geia:

defdive
05-04-10, 22:48
Απο μια μερια σας χαιρωμαι που διατυπωνετε τα σχολια σας, που τα διαβαζω για να μαθαινω κι εγω τι πραγματικα προβληματιζει τη νεα γενια που ασχολειται με την καταδυση. Απ την αλλη βλεπω την εξελιξη του εξοπλισμου που στην δικη μου εποχη, (οταν πρωτοβουτηξα) μονο σε ονειρο θα τα εβλεπα. Η δικη μου εμπειρια μ εμαθε οτι το μεγαλυτερο προβλημα ξεκινα απο τα δικα μου λαθη και αστοχιες. Καταδυωμαι απο το 1971 και απο το 1974 επαγγελματικα, εως και σημερα. Πολλες φορες μόνος, αλλα μιλαω για επαγγελματικη καταδυση, με καλυψη απο την επιφανεια. Οσες φορες αντιμετωπισα προβλημα, τις περισσοτερες φορες το σφαλμα ηταν δικο μου. Ειτε απο υπερεκτιμηση των δυνατοτητων μου είτε απο κακη εκτιμηση των συνθηκων. Εχω την αισθηση πως πολλοι απο σας μια μοναχικη βουτια στα 10 μετρα δεν την θεωρειτε επικινδυνη. Ναι αλλα μονο σε ελευθερα, καθαρα νερα, και χωρις ρευματα. Τολμω να πω οτι ετσι αποκτας και καποια αισθηση των δικων σου δυνατοτήτων, και εξοικιωνεσαι με το περιβαλον μιας και χρειαζωνται αρκετες ωρες για να μαθη κανεις ακομη και απλα πραγματα γιατον εαυτο του. Να σεβεσαι τη θαλασα μην τη φοβασαι. Τελος ζητω συγνωμη για τα ορθογραφικα λαθη, αλλα για να σας πω, νομιζω οτι κατι ξερω απο καταδυση οχι και απο κομπιουτερ. ουφ τελειωσα.Δημητρης

greco
06-04-10, 08:37
ΟΚ , φίλοι μου κατανοώ απόλυτα τα όσα λέτε. ίσως απλά έχω πολύ χρόνο στα χέρια μου και απλά θέλω να τον διοχετέυσω στην κατάδυση χωρίς όμως να έχω βρεί αυτών που θα με ακολουθήσει πάνω από 1 φορά το μήνα σε κατάδυση.

Πάντως η αλήθεια είναι ότι θέλω να είμαι εντελώς αυτόνομος από πλευράς ασφάλειας, redundant σε ότι μπορώ, και να έχω την αίσθηση ότι κάποιος με παρακολουθεί και θα επέμβει αν χρειαστεί. Μόνο αν χρειαστεί όμως διότι επεμβάσεις του τύπου "πάμε γιατί κρυώνω", "επιστρέφουμε γιατί μου τέλειωσε ο αέρας - ενώ εγώ είναι στη μέση", είναι ανεπιθύμητες.
Αυτό το έχω αντιμετωπήσει και με παλικάρια που απολαμβάνουμε το ίδιο πράγμα στην κατάδυση , την εξερεύνηση και ικανοποίηση της περιέργειας μας.
Οπότε μοιραία στο μυαλό μου γυρνάν ιδέες περί ατομικής εκδρομής στην θάλασσα ή τακτικών του στίλ "βγές εσύ που κρυώνεις και εγώ που έχω ακόμα 110bar θα μείνω λίγο ακόμα"

Zin
06-04-10, 08:50
... Μόνο αν χρειαστεί όμως διότι επεμβάσεις του τύπου "πάμε γιατί κρυώνω", "επιστρέφουμε γιατί μου τέλειωσε ο αέρας - ενώ εγώ είναι στη μέση", είναι ανεπιθύμητες.
...:eek:

MICHALIS
06-04-10, 10:49
επεμβάσεις του τύπου "πάμε γιατί κρυώνω", "επιστρέφουμε γιατί μου τέλειωσε ο αέρας - ενώ εγώ είναι στη μέση", είναι ανεπιθύμητες.

"βγές εσύ που κρυώνεις και εγώ που έχω ακόμα 110bar θα μείνω λίγο ακόμα"

Ισως δεν ειναι ο,τι βολικοτερο , αλλα ανεπιθυμητο δεν μπορω να το χαρακτηρισω . Θα ελεγα οτι παντοτε ακολουθουμε το ζευγαρι μας το οποιο ισως αναγκαστει για οποιονδηποτε λογο να εγκαταλειψει . Επισης στο θεμα του βαθους , αν καποιος απο τους δυο θελει να μεινει π.χ. στα -20 , οσο και να θελει ο αλλος να κατεβει στα -30 -40 -.... το σωστο ειναι να μεινουμε μαζι του . Μην ξεχνας οτι οσο ατρωτος και πιστευεις οτι εισαι , καποια στιγμη μπορει να χρειαστεις κι εσυ βοηθεια και να την αναζητησεις διπλα σου . Ο χρονος ειναι υπερπολυτιμος .

Skipper
06-04-10, 19:06
Πάντως η αλήθεια είναι ότι θέλω να είμαι εντελώς αυτόνομος από πλευράς ασφάλειας, redundant σε ότι μπορώ, και να έχω την αίσθηση ότι κάποιος με παρακολουθεί και θα επέμβει αν χρειαστεί.

Λάβε δε επίσης υπ΄όψη σου ότι στις "τεχνικές καταδύσεις" οι οποίες προϋποθέτουν την δυνατότητα αυτονομίας του δύτη (όπως την περιγράφεις παραπάνω) ισχύει, παράλληλα, και ο κανόνας ότι "οποιοσδήποτε δύτης μπορεί να διακόψει την κατάδυση σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και για οποιονδήποτε λόγο". Ο κανόνας αυτός είναι αδιαπραγμάτευτος και ακολουθείται αυτόματα από όλα τα μέλη της ομάδας, χωρίς καμία συζήτηση του στυλ "'όχι ρε γαμ*το .... μόλις φτάσαμε στο ναυάγιο ... μα τι τον έπιασε τώρα ... κλπ".

Και αυτό γιατί πρωταρχικός μας στόχος είναι να γυρίσουμε ΟΛΟΙ πίσω καλά.

Physalia
06-04-10, 19:24
..........Πάντως η αλήθεια είναι ότι θέλω...................να έχω την αίσθηση ότι κάποιος με παρακολουθεί και θα επέμβει αν χρειαστεί. Μόνο αν χρειαστεί όμως διότι επεμβάσεις του τύπου "πάμε γιατί κρυώνω", "επιστρέφουμε γιατί μου τέλειωσε ο αέρας - ενώ εγώ είναι στη μέση", είναι ανεπιθύμητες.

γεια σου greco!
Ήθελα να σου πω ότι δεν έχω ποτέ μου ξαναγνωρίσει κάποιον που να εκφράζει τον ...στυγνό εγωισμό του τόσο απερίφραστα και ανενδοίαστα όσο εσύ :D

Χωρίς παρεξήγηση, ε; μια διαπίστωση έκανα.... :geia:

fivos
06-04-10, 20:26
Παρακολουθώ εδώ και μέρες την κουβέντα και ήμουν έτοιμος να γράψω ένα μήνυμα για να υπερασπιστώ το Solo Diving το οποίο πιστεύω ότι υπό αυστηρές προυποθέσεις είναι εξαιρετικά ασφαλές και μάλιστα κάποιες φορές πολύ πιο ασφαλές από έναν πρόχειρο και αναποτελεσματικό buddy.

Πιστεύω δηλ. ότι μια και αρκετός κόσμος βουτάει ΚΑΙ Solo [εμού συμπεριλαμβανομένου] και μάλιστα γνωρίζω αρκετό κόσμο που βουτάει ΚΑΙ Solo με ασφάλεια, πολλά χρόνια τώρα, το καλύτερο θα ήταν αντί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να κάνουμε το θέμα ταμπού (δηλ. Solo = μεγάλη αμαρτία, θα πέσει φωτιά να σε κάψει) να δώσουμε συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιες προυποθέσεις βάζει κάθε "σολίστας" για να κάνει την κατάδυσή του πιο ασφαλή.

Αυτό θα βοηθούσε κάθε δύτη που ήδη βουτάει solo να βελτιώσει την ασφάλεια των καταδύσεών του χωρίς "να πάθει για να μάθει".
Θα βοηθούσε επίσης κάθε ενήλικα, σκεπτόμενο δύτη να γνωρίσει τα (επιπλέον) ρίσκα, να τα ζυγίσει και να δει αν θέλει να μπει στη solo διαδικασία.

Καλό θα ήταν ακόμη να περιγράψουμε και τις κακές εμπειρίες solo (με πραγματικά δικά μας συμβάντα ή στατιστικές ατυχημάτων) πράγμα το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και αποτρεπτικά προς αυτούς που θέλουν να το ξεκινήσουν. Η εμπειρία όμως αυτή, κατά τη γνώμη μου μπορεί και οφείλει να προέλθει -κυρίως- από αυτούς που βουτάνε solo και όχι τόσο από αυτούς που το θεωρούνε ταμπού και αμαρτία.

Τα παραπάνω που διαβάσατε δεν είναι η πλήρης ανάλυση που είχα σκοπό να γράψω, οπότε μην πέσετε να με φάτε (ακόμη) για τις αιρετικές απόψεις μου... [1] :p :D

Μετά όμως από τις παραπάνω σκέψεις, διάβασα το τελευταίο μήνυμα του φίλου greco και μου σηκώθηκε η τρίχα για το πόσο ελαφρά αντιμετωπίζει το "solo" (κι εδώ δίνω λίγο δίκιο σ' αυτούς που αντιμετωπίζουν το solo ως ταμπού, με σκοπό να μη προτρέπουν σ' αυτή την πρακτική):

(...) και να έχω την αίσθηση ότι κάποιος με παρακολουθεί και θα επέμβει αν χρειαστεί (...)
Εδω μου δίνεις λίγο την αίσθηση ότι ο άλλος σε παρακολουθεί, αλλά εσύ όχι.
Δηλ. ότι εσύ έχεις buddy αλλά ο άλλος όχι. Ελπίζω να είναι απλά θέμα διατύπωσης στο κείμενο, γιατί αλλιώς μου φαίνεται επικίνδυνο...

Μόνο αν χρειαστεί όμως διότι επεμβάσεις του τύπου "πάμε γιατί κρυώνω", "επιστρέφουμε γιατί μου τέλειωσε ο αέρας - ενώ εγώ είναι στη μέση", είναι ανεπιθύμητες.
(...)ιδέες περί ατομικής εκδρομής στην θάλασσα ή τακτικών του στίλ "βγές εσύ που κρυώνεις και εγώ που έχω ακόμα 110bar θα μείνω λίγο ακόμα"
Εδώ πραγματικά μου σηκώθηκε η τρίχα (και σκέψου να μη βουτούσα και solo).
Νομίζω πως πρέπει να πάρεις πιο σοβαρά το θέμα "ασφάλεια στην κατάδυση" και να επαναπροσδιορίσεις την έννοια του solo.

Η ατομική εκδρομή στην θάλασσα είναι μια μετρημένη, προσωπική, ενήλικη απόφαση για solo βουτιά και επαναλαμβάνω ότι -προσωπικά και υπό πολλές προϋποθέσεις- τη θεωρώ σεβαστή και ασφαλή. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, θα πω μόνο ότι καλό είναι να υπάρχει τουλάχιστον άλλο ένα δικό μας άτομο στην ακτή, άρα όχι τελείως ατομική εκδρομή και ιδίως όχι σε έρημα μέρη.

Το να παρατάς όμως το buddy σου και να μεταβάλεις σε solo μια κατάδυση που ξεκίνησες με buddy, απλά επειδή ο άλλος κρυώνει ή του τέλειωσε ο αέρας, επειδή εσύ αποφάσισες στη μέση της βουτιάς ότι παίρνεις το ρίσκο να συνεχίσεις solo, το θεωρώ ό,τι πιο απαράδεκτο και επικίνδυνο και σε καλώ να το ξανασκεφτείς πολύ σοβαρά.

Αν θες να είσαι συνειδητοποιημένος και σοβαρός δύτης, ξεκίνα τη βουτιά σου σαν solo ή ξεκίνα την με buddy αλλά τέλειωσέ την όπως την ξεκίνησες.
Όσο περισσότερους "μη προγραμματισμένους" παράγοντες (κοινώς "χύμα" στο κύμα) βάζουμε σε μια βουτιά, τόσο περισσότερα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά. Αν δεν το έχεις ζήσει ακόμη, σου εύχομαι να μη το ζήσεις ποτέ και να σου τύχουν μόνο "ελαφρά" περιστατικά για να μαζεύεις πολύτιμη εμπειρία.

Θεωρώ πάντως πως σε καμμιά περίπτωση δεν έχουμε το δικαίωμα να ωθούμε τον άλλο ξαφνικά στη μέση της βουτιάς σε κατάσταση solo ενώ δεν είναι συνειδητή επιλογή του και δεν έχει προετοιμαστεί γι αυτό.

ΥΓ [1]: Μόλις βρω χρόνο, θα γράψω και τα υπόλοιπα για να μου την πέσετε κανονικά :D
ΥΓ [2]: Ας ξανα-επισημάνουμε επίσης ότι η solo βουτιά απαγορεύεται από τον ελληνικό νόμο περί καταδύσεων αναψυχής 3409/2005
ΥΓ [3]: Εννοείται ότι δεν παίρνω τον ρίσκο για κανέναν που διάβασε τις παραπάνω γραμμές και αποφάσισε να βουτήξει μόνος του. Θα γράφω αυτή την παράγραφο σε κάθε μήνυμα σ' αυτό το θέμα, κι αν χρειαστεί θα σας τη στείλω και με τον δικηγόρο μου :p

dimkar
07-04-10, 07:08
Καλημέρα.

Θα ξεκινήσω διαπιστώνοντας πως πολλοί φίλοι και γνωστοί που βουτάνε και solo δεν γράφουν εδώ. Όχι διότι απαξιούν το νήμα ή τους συμμετέχοντες αλλά γιατί θεωρούν πως με τη δημόσια συζήτηση του θέματος πολλοί μπορεί να παρεξηγήσουν κυρίως τις ψυχικές και δευτερευόντως τις τεχνικές προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα ο solo δύτης δεν μπορεί παρά να είναι ο αυστηρότερος κριτής του εαυτού του, ο δειλός που διαρκώς θα του λέει "μην το κάνεις, γύρνα πίσω", ο αντικειμενικός παρατηρητής που δεν θα συμμετέχει στον ενθουσιασμό του για την επίτευξη πάσει θυσία του σκοπού της κατάδυσης αλλά θα αποστασιοποιείται και θα θεωρεί το όλο εγχείρημα λαλακία κλπ κλπ. Ελπίζω να γίνομαι σαφής.

Αν και έχω την εντύπωση πως ένας solo δύτης (αυτοί τουλάχιστον που εγω γνωρίζω) δεν θα ακολουθούσε ποτέ την διαδικασία που υποψιάζομαι πως έχεις στο μυαλό σου: μονή μπουκάλα και 110 bar (τη μεν μονή διότι μία ίσον καμμία και τα 110 bar διότι θα έχει ήδη παραβιάσει τον κανόνα των τρίτων) πιστεύω πως το "τεχνικό" κομμάτι μια χαρά μπορείς να το "κατακτήσεις".

Δημήτρης

greco
07-04-10, 14:47
Ποτέ δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω τον άλλον στη μέση της κατάδυσης, όπως το ανάφερα ίσως ακούγεται έτσι , αλλά απλά είναι η σκέψη μου την στιγμή που ο buddy θα θελήσει για τον Α-Β λόγο να τερματήσει την κατάδυση.
Και δεν θα συνεχίσω μόνος με 100bar και μία φιάλη-ρυθμιστη.

Επίσης από τεχνικής πλευράς αν μπώ στη θάλασσα μόνος θα φροντίσω να γίνει με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται.
Από ψυχικής πλευράς δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος πέρα από αυτούς τους οποίους επικαλούνται όσοι κάνουν ελέυθερη πτώση, base jumping, downhill(όταν κατεβαίνω τον Υμηττό με το ποδήλατο οποιαδήποτε αστοχία, η λάθος μου στην καλύτερη να με στείλει με σπασμένα μούτρα νοσοκομείο, στην χειρότερη να με στείλει στον αγύριστο), αναριχηση. Οι συγκεκριμένοι λαμβάνουν ένα ρίσκο, χρησιμοποιούν εξοπλισμό ο οποίος είναι 99,999% fail-proof και απολαμβάνουν τη διαδρομή με πολλές δόσεις αδρεναλίνης.
Όμοια ένας δύτης που είναι το νερό ικανοποιει την ανάγκη του να νιώσει κάτι διαφορετικό στις σπηλιές, τα ναυάγια και ότι άλλο του προκαλεί δέος και είναι κάτω από την επιφάνεια.

Άμα ήταν να ανησυχούμε τόσο για το redundancy του εαυτού μας και οι αλεξιπτωτιστές θα βουτάγαν σε ζευγάρια, ενωμένοι μεταξύ τους ώστε αν χαλάσουν και τα δύο αλεξίπτωτα του ενός ή αν ο ένας λυποθυμήσει ο buddy του να τον σώσει.

Οπότε πέρα από το ότι είναι παράνομο, με σωστή εκπαίδευση, εξοπλισμό και σε συντηρητικά πλαίσια που δεν θα θέτουν τον οργανισμό σε δοκιμασία δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον ψυχικά έτοιμο να κάνει το βήμα στο "solo".