Επιστροφή στο Forum : Κι ο Καραγκιοζης Τουρκεψε
Για οσους θυμουνται τον Καραγκιοζη και τους παλιους αλλα και νεους καραγκιοζοπαιχτες (ξεπερασμενα και ξενερωτα αυτα για τους περισσοτερους ) και τον θεωρουσαμε απεικονειση της πολιτιστικης μας κληρονομιας , δειτε και χαρειτε και τους υπολοιπους ενεταλμενους μας στο εξωτερικο να αποδεχονται αγογγυστα οτι τελικα , κι εμεις Τουρκοι ειμαστε ολοι μας (δεν μιλαω εναντιον των Τουρκων , αλλα εναντιον των ολο και περισσοτερων προδοτων της χωρας και του πολιτισμου μας )
Απολαυστε ειδηση :
Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010
«Τούρκος» με απόφαση της UNESCO ο Καραγκιόζης (http://troktiko.blogspot.com/2010/07/unesco_7601.html)
Καμία αντίδραση από τους δικούς μας "Καραγκιόζηδες" για αυτή την απόφαση!
http://4.bp.blogspot.com/_Moz08RhEWgo/TD1RsZp7XDI/AAAAAAAD7mQ/udMobDu6MHc/s320/Screenshot_9.png (http://4.bp.blogspot.com/_Moz08RhEWgo/TD1RsZp7XDI/AAAAAAAD7mQ/udMobDu6MHc/s1600/Screenshot_9.png)
Την τουρκική υπηκοότητα έδωσε η UNESCO στον Καραγκιόζη, επικυρώνοντας σχετική απόφαση που είχε ληφθεί πέρυσι από μία υποεπιτροπή της, η οποία απαρτιζόταν από εκπροσώπους έξι χωρών: της Τουρκίας, της Εσθονίας, του Μεξικού, της Βόρειας Κορέας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας. Η υποεπιτροπή....
είχε συνεδριάσει στο Αμπου Ντάμπι και είχε αποδεχθεί την εισήγηση που συνέταξε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, βάσει της οποίας τόσο ο Καραγκιόζης όσο και ο Χατζηαβάτης είναι Τούρκοι. Σύμφωνα με το Βήμα, η απόφαση επικυρώθηκε και από την αρμόδια επιτροπή της UΝΕSCΟ, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση της Ελλάδος, παρά μόνο μία επιφύλαξη που διατύπωσε η διευθύντρια του Νεότερου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί άυλη φιγούρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού. Ήδη, ο Π. Γερουλάνος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες λεπτομερή ενημέρωση, ενώ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην UΝΕSCΟ Γ. Αναστόπουλος δήλωσε ότι είχε συστήσει εδώ και καιρό στο υπουργείο Πολιτισμού να δηλώσει στην UΝΕSCΟ ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η μοναδική περίπτωση να συμπεριληφθούν και οι πολιτιστικές ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον Καραγκιόζη είναι να υπάρξει ένα είδος συμφωνίας με την Τουρκία.
ΤΑ ΝΕΑ
Dimitris Galon
14-07-10, 13:51
...τον θεωρουσαμε απεικονειση της πολιτιστικης μας κληρονομιας ... αλλα εναντιον των ολο και περισσοτερων προδοτων της χωρας και του πολιτισμου μας
Με όλο το θάρρος Μιχάλη αλλά ίσως θα έπρεπε να είσαι πιο προσεκτικός τουλάχιστον στις λεκτικές σου επιλογές.
Είναι γνωστό ότι ο Καραγκιόζης (δεν μιλάω γενικότερα για το θέατρο σκιών το οποίο προέρχεται από την ανατολική Ασία) όχι μόνο είναι Τούρκος (Kara Göz = Μαυρομάτης) αλλά αποτελεί και πολιτιστικό στοιχείο προερχόμενο από την λαική κουλτούρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το διάστημα που ακόμα ο όρος "έθνος" ούτε καν είχε εφευρεθεί. Ως γνωστόν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία οι πολιτισμικές ομάδες καθορίζονταν από την θρησκεία και ονομάζονταν "μιλλέτ", όρος ο οποίος λανθασμένα μεταφράζεται με έθνος. Ο Καραγκιόζης Μιχάλη υπήρξε ιστορικό πρόσωπο που έζησε στην Προύσα της Μικράς Ασίας στα μέσα του 14ου αιώνα, πολύ πριν υποδουλωθεί η Κωνσταντινούπολη. Δες και το ανάλογο αγγλικό (το τονίζω) λήμμα (http://en.wikipedia.org/wiki/Karag%C3%B6z_and_Hacivat) στην Βικιπέδια.
Χαιρετώ και ελπίζω να μην αντιληφθείς τα γραφόμενα μου σαν επίπληξη.
Ευχαριστώ
DG
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
14-07-10, 15:02
εντάξει τότε.... αφού είναι Τούρκος μπορούμε να τον βγάλουμε και αδερφή!
http://www.youtube.com/watch?v=nPawJA3lf4s
έχουμε Μιχάλη :) και Δημήτρη :D τόσους πολλούς καραγκιόζηδες στην Ελλάδα, ας έχει και η Τουρκία, δεν είν' κακό....
?
Εγώ από πιτσιρικάς θυμάμαι ότι ο Καραγκιόζης ήταν φτωχός Έλληνας της Μικράς Ασίας και γειτονές του ήταν πλούσιοι Τούρκοι (βλ. χατζηαβάτη). Η γιαγια μου η μικρασιάτισα με δίδάξε λάθος?
Όσο για τις ετυμολογίες: όπως οι Έλληνες ήταν γρεκοί για κάποιους έτσι και ο καραγκιόζης ήταν όντως καραγκιόζης για τους ίδιους.
Άντε να φάμε , να πιούμε και νηστικοί να κοιμηθούμε (έλεγε στα παιδιά του αλλά και στα γειτονάκια του)..
D.Poursanidis
15-07-10, 23:10
Ο Σπαθαρης μεγαλωσε γενιες ολοκληρες με τις παραστασεις του.
Δεν εχω δει πουθενα αλλου στον κοσμο τον καραγκιοζη και αν κανω λαθος διορθωστε με.
Με ποια λογικη αφαιρειται η Ελληνικη ταυτοτητα απο πανω του?
Δεν ειναι παραξενο να γινεται κατι τετοιο λοιπον? Δεν προκαλει εκπληξη?
Αλλά
Άκουσα την κόρη του Σπαθάρη η οποία είπε πως η ελληνική άποψη είναι πως κάποιος Έλληνας ονομαζόμενος Μαυρομάτης, γύρισε από την Κων/πολη από ταξίδι στην Κίνα και έφερε το θέατρο σκιών ονομάζοντας τον ήρωα Καραγκιόζη (Μαυρομάτης στα τούρκικα).
Η άποψη των Τούρκων είναι πως τα έφεραν το θέατρο σκιών οι ίδιοι από την ανατολή με την μετακίνηση τους, και οι ήρωες Καραγκιόζης και Χατζιαβάτης ήταν εργάτες στην Προύσσα που τους εκτέλεσε ο σουλτάνος λόγω τεμπελιάς...
Τι σας ακούγεται ποιό λογικό? Και τα δυο θρύλοι είναι, δεν υπάρχει κανενός είδους απόδειξη.
Το ότι γνωρίσαμε τον Καραγκιόζη με φιγούρες όπως Μπαρμπαγιώργος, Διονύσιος και άλλους Έλληνες, δεν σημαίνει πως ξεκίνησε έτσι.
Το γιατί ο Καραγκιόζης πρέπει να έχει διαβατήριο είναι ένα θέμα πάντως, αφού το μόνο ταξίδι που έχει κάνει είναι στην Σελήνη.....
Δύσκολα τα πράγματα....
OK Δημητρη , δεν θεωρω οτι με επιπληττεις .
Εγω ομως λεγομαι Μιχαλης Αδαμτζιλογλου , το πρωτο ειναι εβρα'ι'κο (βλεπεις και οι Σερβοι εκχριστιανιστηκαν καποτε και η Σλαβα της οικογενειας της μητερας μου ειναι του Αρχαγγελου Μιχαηλ , στις 21 Νοεμβριου ) αλλα το δευτερο που μετραει ειναι Τουρκικο . Αρα αυτο με κανει Τουρκο , οποτε να τα μαζευω (παλι) και να παω απο κει που ηρθα , εκει δηλαδη που εγκατασταθηκε καποιο Ελληνικο φυλο μεταξυ 10ου και 11ου μ.Χ αιωνα στην Καππαδοκια (συγκεκριμενα στην Μουταλασκη οι δικοι μου) , ασχετα αν απο εκει εκδιωχθηκαμε (βλεπεις οσοι εμειναν , πολλες εκατονταδες χιλιαδες , τουρκεψαν για να ζησουν) .
Δημητρη ο Καραγκιοζης ειναι χαρακτηρας που ζουσε επι Οθωμανικης Αυτοκρατοριας , στην Οθωμανικη Αυτοκρατορια . Αφου αυτο τον καθιστα Τουρκο , τοτε ολοι Τουρκοι ειμαστε και αν και η οικογενεια σου ζουσε στην περιοχη τοτε , αμεσα χριζεσαι Τουρκος ειτε σου αρεσει ειτε οχι !!
Να επιμεινω εδω οτι δεν μιλω κατα των Τουρκων ουτε και κατα κανενος συνολου Εθνικου ή θρησκευτικου . Μην ανησυχεις , εζησα κι εγω την πικρα του ρατσισμου κατα εμου και της οικογενειας μου (και τις δυο πλευρες και προσφατα και απο συμπατριωτες) σε πολλες περιπτωσεις και ξερω και ποσο ποναει και ποσο λαθος ειναι (ειμαι χαζος βλεπεις , δεν πιστευω παντοτε μονον στην εκδικηση παρολο που δεν την θεωρω αμαρτημα ) . Οι εχθροι μας ειναι αλλοι και ζουν και αναμεσα μας (Ελληνες , ή Ελληνοποιημενοι ή Ελληνογεννημενοι ) μυρακια αλλων , αλλα θα μας θαψουν αν πουμε παραπανω ...
Συγνώμη για την περέμβαση, αλλά αν πράγματι μια διεθνής επιτροπή (η ΟΥΝΕΣΚΟ) αποφάνθηκε ότι ο Καραγκιόζης είναι προϊόν τουρκικής κουλτούρας, αυτό σημαίνει μεταξύ των άλλων, ότι οι Τούρκοι καταφερνα και πέρσαν αυτήν την εικόνα στους ... ξένους !
:mad:
Αναρωτιέμαι, είναι πράγματι τόσο καπάτσοι ή απλά αποδειχτηκε (για άλλη μια φορά) ότι οι "δικοί μας" δεν ενδιαφέρθηκαν, δεν έπεισαν ή δεν τα καταφεραν τελικά να προωθήσουν -και να πείσουν- τους ξένους για όλες αυτές τις ενστάσεις που αναφερθηκαν πιο πάνω ?
:confused:
Συγνώμη για την περέμβαση, αλλά αν πράγματι μια διεθνής επιτροπή (η ΟΥΝΕΣΚΟ) αποφάνθηκε ότι ο Καραγκιόζης είναι προϊόν τουρκικής κουλτούρας, αυτό σημαίνει μεταξύ των άλλων, ότι οι Τούρκοι καταφερνα και πέρσαν αυτήν την εικόνα στους ... ξένους !
:mad:
Αναρωτιέμαι, είναι πράγματι τόσο καπάτσοι ή απλά αποδειχτηκε (για άλλη μια φορά) ότι οι "δικοί μας" δεν ενδιαφέρθηκαν, δεν έπεισαν ή δεν τα καταφεραν τελικά να προωθήσουν -και να πείσουν- τους ξένους για όλες αυτές τις ενστάσεις που αναφερθηκαν πιο πάνω ?
:confused:
Νομίζω και τα δύο. Οι Τουρκική εξωτερική πολιτική είναι εξαιρετική.
Dimitris Galon
16-07-10, 14:07
εντάξει τότε.... αφού είναι Τούρκος μπορούμε να τον βγάλουμε και αδερφή!
Γιώργο γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν αξιολογώ το ήθος των ανθρώπων από τις σεξουαλικές τους επιλογές. Οπότε πέρα από αυτό που έγραψα το αφήνω ασχολίαστο.
Εγώ από πιτσιρικάς θυμάμαι ότι ο Καραγκιόζης ήταν φτωχός Έλληνας της Μικράς Ασίας και γειτονές του ήταν πλούσιοι Τούρκοι (βλ. χατζηαβάτη).
Με όλο το θάρρος Sandeman, το τι θυμάσαι εσύ ή εγώ αφορά μόνο τον εαυτό μας, μια και πρόκειται για προσωπικό βίωμα ή εμπειρία. Αν αυτό που θυμάσαι όμως εκφράζει την „αντικειμενική“ πολιτισμική και κοινωνική μνήμη, τότε είναι ιστορικό στοιχείο που αφορά το κοινωνικό σύνολο. Σύμφωνα με την θέση αυτή λοιπόν, σε πληροφορώ ότι ο Καραγκιόζης, σαν περσόνα, αναπτύχθηκε και στα δύο έθνη, στο τουρκικό και στο ελληνικό. Η αρχική ταυτότητα του όμως είναι οθωμανική καθώς εκεί δημιουργήθηκε. Οι πρώτες καταγραφές για τον Καραγκιόζη και τις φιγούρες που τον συνοδεύουν, με πολλές λεπτομέρειες για το θέατρο σκιών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, βρίσκονται καταχωρημένες στα οδοιπορικά του Εβλιά Τζελεμπί (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%B9%CE%AC_%CE%A4% CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AE) ήδη από τον 17 αιώνα. Ο Καραγκιόζης, στην τουρκική του έκδοση, είναι φτωχός, αλλά πολύ έξυπνος, ετοιμόλογος που δεν χάνει ευκαιρία να σχολιάσει καυστικά και με χιούμορ την επικαιρότητα. Εκεί που δεν τα καταφέρνει καθόλου είναι στα επαγγελματικά και στα οικονομικά. Ότι και να κάνει πάει στραβά, με αποτέλεσμα να τρώει πάντα ξύλο. Οι φιγούρες που εμφανίζονται, σε τυπικούς ρόλους, αντιπροσωπεύουν χαρακτηριστικούς τύπους των μιλλέτ της οθωμανικής κοινωνίας. Ο Χατζιαβάτης (Hacivat, το Χατζί δηλώνει πιστό μουσουλμάνο ο οποίος έχει πάει στην Μέκκα) είναι ο χαρακτηριστικός τύπος αγαθού, έντιμου αλλά λίγο κουτοπόνηρου πολίτη. Η υπηρέτρια είναι πάντα Κιρκάσια, ο γιατρός είναι πάντα Ρωμιός (Rum, προσοχή όχι Έλληνας ο οποίος είναι Yunan, εξ΄ ου και Yunanistan = Ελλάδα), ο επαίτης είναι Άραβας, ο κοσμηματοπώλης είναι πάντα Εβραίος, ο έμπορος πάντα Αρμένης, ο βαρκάρης πάντα Πόντιος (Λαζός) κ.λπ.
Ο Καραγκιόζης εμφανίστηκε στον ελληνικό χώρο στις αρχές του 19ου αιώνα στην Ήπειρο. Η παράσταση δινόταν στην οθωμανική γλώσσα (προσοχή άλλο οθωμανική και άλλο τουρκική, καθώς η καθαρή τουρκική γλώσσα, απαλλαγμένη από δανικά και ξένα στοιχεία, δημιουργήθηκε μετά το 1918, σας θυμίζει κάτι; ) και οι καραγκιοζοπαίχτες ήταν γυρολόγοι, συνήθως τσιγγάνοι Ρωμά. Στην εποχή αυτή, χωρίς μέσα μαζικής ενημέρωσης και διασκέδασης, γρήγορα κέρδισε έδαφος και ενσωματώθηκε στην λαική κουλτούρα του ελλαδικού χώρου. Αν και οι αρχικοί χαρακτήρες παρέμειναν αναλλοίωτοι, προστέθηκαν καινούργιοι χαρακτήρες, κατά το δοκούν, οι οποίοι ήταν σε θέση να εκφράσουν δυναμικά κι πολύ πειστικά τους ενίοτε χαρακτήρες του κοινωνικού περίγυρου. Έτσι προστέθηκε ο Διονύσιος από της Ζάκυνθο, ο Μπάρμπα Γιώργος, ο Βλάχος, παρέμεινε ο Σολωμός, ο Εβραίος, και προστέθηκαν στην συνέχεια πολλοί χαρακτήρες οι οποίοι ενίσχυσαν την δημιουργία εθνικής συνείδησης, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, οι πολεμοχαρείς Αλβανοί και οι κακοί Τούρκοι.
Είναι εμφανές και ξεκάθαρο ότι ο καραγκιόζης αναπτύχθηκε και στις δυο όχθες του Αιγαίου, την γένεση του όμως την διεκδικεί, και με το δίκιο της, η Τουρκία.
Ένα ωραίο ελληνικό αρθράκι για τον καραγκιόζη υπάρχει και στην Βικιπαίδια. Καλό θα ήταν να του ρίχνατε μια ματιά (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CF%8C%C E%B6%CE%B7%CF%82).
Ο Σπαθαρης μεγαλωσε γενιες ολοκληρες με τις παραστασεις του.
Δεν εχω δει πουθενα αλλου στον κοσμο τον καραγκιοζη και αν κανω λαθος διορθωστε με.
Με ποια λογικη αφαιρειται η Ελληνικη ταυτοτητα απο πανω του?
Μα δεν αφαιρεί κανείς και την ελληνική ταυτότητα του Καραγκιόζη, απλώς η Τουρκία διεκδικεί την πατρότητα. Τώρα γενικά για την ιστορία του θεάτρου σκιών, είναι ένα θέμα με το οποίο έχουν ασχοληθεί πολλά διδακτορικά στον τομέα της Εθνολογίας. Όσοι από εμάς έχουμε ταξιδέψει στην Ινδονησία, και ιδικά στην Ιάβα και στο Μπάλι, έχουμε δει απανηλλειμένα και σε κάθε γωνιά τις μεγάλες Γκάμελαν ορχήστρες να συνοδεύουν το ακόμα ζωντανό και επίκαιρο θέατρο σκιών. Ο Καραγκιόζης τους βέβαια δεν λέγεται έτσι αλλά μοιάζει πάρα πολύ με τον Τουρκοέλληνα μεσογειακό Καραγκιόζη.
Το γιατί ο Καραγκιόζης πρέπει να έχει διαβατήριο είναι ένα θέμα πάντως, αφού το μόνο ταξίδι που έχει κάνει είναι στην Σελήνη.....
Σωστό :thumbup:
Εγω ομως λεγομαι Μιχαλης Αδαμτζιλογλου , το πρωτο ειναι εβρα'ι'κο (βλεπεις και οι Σερβοι εκχριστιανιστηκαν καποτε και η Σλαβα της οικογενειας της μητερας μου ειναι του Αρχαγγελου Μιχαηλ , στις 21 Νοεμβριου ) αλλα το δευτερο που μετραει ειναι Τουρκικο . Αρα αυτο με κανει Τουρκο , οποτε να τα μαζευω (παλι) και να παω απο κει που ηρθα , εκει δηλαδη που εγκατασταθηκε καποιο Ελληνικο φυλο μεταξυ 10ου και 11ου μ.Χ αιωνα στην Καππαδοκια (συγκεκριμενα στην Μουταλασκη οι δικοι μου) , ασχετα αν απο εκει εκδιωχθηκαμε (βλεπεις οσοι εμειναν , πολλες εκατονταδες χιλιαδες , τουρκεψαν για να ζησουν) .
Δημητρη ο Καραγκιοζης ειναι χαρακτηρας που ζουσε επι Οθωμανικης Αυτοκρατοριας , στην Οθωμανικη Αυτοκρατορια . Αφου αυτο τον καθιστα Τουρκο , τοτε ολοι Τουρκοι ειμαστε και αν και η οικογενεια σου ζουσε στην περιοχη τοτε , αμεσα χριζεσαι Τουρκος ειτε σου αρεσει ειτε οχι !!
Μιχάλη ξεφεύγεις και δεν υπάρχει λόγος.
Στα τούρκικα γράφεσαι έτσι Mihal Adamçıoğlu, αλλά αυτό δεν σε κάνει με τίποτα Τούρκο, όπως και το Θωμάς Παπαδόπουλος δεν κάνει με τίποτα Έλληνα τον Αμερικάνο Tom Papp. Η εθνική ταυτότητα, τουλάχιστον στην εποχή μας, είναι θέμα επιλογής και αυτοδιάθεσης, εκτός αυτού έχει ημερομηνία λήξης. Για την πίκρα του ρατσισμού κ.λπ., που γράφεις πιο κάτω, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς, δεν έχω ζήσει ποτέ κάτι τέτοιο. Εκτός αυτού άλλο το θέμα της εθνικής ταυτότητας και άλλο το θέμα της ράτσας. Το πρώτο είναι πολιτικό και το δεύτερο βιολογικό, αν και τα δυο μπορούν να οδηγήσουν σε αλόγιστη βαρβαρότητα.
Θα σταματήσω όμως εδώ και δεν θα συμμετάσχω στην συζήτηση λόγω έλλειψης χρόνου.
Αν σε κάποιον δεν αρέσουν αυτά που γράφω ας τα αγνοήσει.
Χαιρετώ
DG
Δύο ρήσεις:
Η πρώτη και πασίγνωστη:
"Το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό"
Διονύσιος Σολωμός
και η δεύτερη:
"μπιπ ιστορία..."
Αγνώστου
Δημήτρης
Dimitris Galon
19-07-10, 10:08
Εγω ομως λεγομαι Μιχαλης Αδαμτζιλογλου , το πρωτο ειναι εβρα'ι'κο (βλεπεις και οι Σερβοι εκχριστιανιστηκαν καποτε και η Σλαβα της οικογενειας της μητερας μου ειναι του Αρχαγγελου Μιχαηλ , στις 21 Νοεμβριου ) αλλα το δευτερο που μετραει ειναι Τουρκικο.
Αυτό θέλω να το ξανασχολιάσω Μιχάλη γιατί κάνεις λάθος. Το όνομα Αδάμ, που στα εβραικά σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση "ο πρώτος άνθρωπος", στα τουρκικά γράφεται Adam και σημαίνει απλώς "άνθρωπος". Το Αδαμτζίλ όμως, το οποίο στα τουρκικά γράφεται έτσι "Adamçıl" (προσοχή το ι είναι χωρίς τελίτσα και προφέρεται βαθιά μέσα από τον λαιμό), δεν είναι ουσιαστικό αλλά επίθετο και σημαίνει "πράος", "ήρεμος". Το ογλού, το οποίο γράφεται έτσι "oğlu" (προσοχή στο μαλακό ğ, το οποίο δεν ακούγεται καν), σημαίνει γιός. Στην περίπτωση λοιπόν του Adamçıloğlu, που προφέρεται Ανταμτζίλ ογλού και όχι ίσως Αδαμτζιλόγλου, δεν σημαίνει τίποτα άλλο πέρα από το "ο γιός του πράου" ή "ο γιός του ήρεμου". Σε περίπτωση που ερχόσουν από την Πελοπόννησο θα μπορούσε να αποδοθεί με "Ηρεμόπουλος", αν ήσουν πόντιος με "Ηρεμίδης", αν ήσουν κρητικός με "Ηρεμάκης", αν δε ήσουν κεφαλλονίτης με "Ηρεμάτος".
Φιλικά
DG
Μιχάλη ξεφεύγεις και δεν υπάρχει λόγος.
Οντως , ξαναδιαβαζοντας τα γραφομενα του τελους της εβδομαδας απορησα με τον εαυτο μου και δεχομαι οτι ξεφυγα ,παρεκτραπην και λυπαμαι για αυτο (στο τελος της εβδομαδας η πιεση θυμιζει τον βυθο που κοιμαται ο Τιτανικος) .
Οπως και να εχει , πληροφοριες λαογραφικου περιεχομενου χαιρομαι να διαβαζω , οχι παντα με απολυτη ευπιστια , αλλα με μεγαλο ενδιαφερον , οπως επισης και ιστορικες . Θα το ψαξω κι εγω , οσο μπορω να βρω πηγες εστω και με αντικρουομενες αποψεις !
Οι πληροφοριες σου ειναι παντοτε ευπροσδεκτες (εισαι απο τους ανθρωπους που ερευνουν λεπτομερως προτου μιλησουν ) και η εντυπωση που αφησα ηταν η εντυπωση αφηνιασμενου και οχι λογικου !
Αυτό θέλω να το ξανασχολιάσω Μιχάλη γιατί κάνεις λάθος. Το όνομα Αδάμ, που στα εβραικά σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση "ο πρώτος άνθρωπος", στα τουρκικά γράφεται Adam και σημαίνει απλώς "άνθρωπος". Το Αδαμτζίλ όμως, το οποίο στα τουρκικά γράφεται έτσι "Adamçıl" (προσοχή το ι είναι χωρίς τελίτσα και προφέρεται βαθιά μέσα από τον λαιμό), δεν είναι ουσιαστικό αλλά επίθετο και σημαίνει "πράος", "ήρεμος". Το ογλού, το οποίο γράφεται έτσι "oğlu" (προσοχή στο μαλακό ğ, το οποίο δεν ακούγεται καν), σημαίνει γιός. Στην περίπτωση λοιπόν του Adamçıloğlu, που προφέρεται Ανταμτζίλ ογλού και όχι ίσως Αδαμτζιλόγλου, δεν σημαίνει τίποτα άλλο πέρα από το "ο γιός του πράου" ή "ο γιός του ήρεμου". Σε περίπτωση που ερχόσουν από την Πελοπόννησο θα μπορούσε να αποδοθεί με "Ηρεμόπουλος", αν ήσουν πόντιος με "Ηρεμίδης", αν ήσουν κρητικός με "Ηρεμάκης", αν δε ήσουν κεφαλλονίτης με "Ηρεμάτος".
Φιλικά
DG
Χαιρομαι που επανερχεσαι , και ευχαριστω που ασχολεισαι με αυτο το θεμα , το οποιο ειναι θεμα συζητησης στην οικογενεια μου . Αυτο που μου εχουν πει αυτοι που ηρθαν απο εκει (Μουταλασκη - Talas) , ειναι οτι η σημασια ειναι "φιλανθρωπος" (μαζι με το ογλου = παιδι ) , αλλα , οπως εχω καταλαβει , με αυτους τους Καραμανληδες δεν βγαζεις παντοτε ακρη . Να σκεφτεις οτι η γιαγια μου (που καταγεται απο το Zungurlu εξω απο την Αγκυρα ) επι 15 χρονια , καθε χρονο στα γενεθλια της ηταν 60 ή 66 ετων !!!!
Το φιλανθρωπος , αν ειναι ετσι , βγαινει απο τις αγαθοεργιες καποιου προγονου μου (τραπεζι καθε εβδομαδα στους φτωχους του χωριου) .
Αν ομως εχεις εσυ δικιο , τοτε καλο θα ειναι να ξαναποκτησω λιγη απο την πραοτητα του προγονου στον οποιο αποδοθηκε αυτο το ονομα !!
Φιλικα :thumbup:
D.Poursanidis
19-07-10, 16:17
Μια άλλη άποψη..
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231052653
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.