PDA

Επιστροφή στο Forum : Παυλοπέτρι - Πελοπόννησος: Ψηφιακή αναπαράσταση αρχαίας βυθισμένης πόλης


fivos
28-10-11, 17:32
Μια εξαιρετική προσπάθεια ξένων αρχαιολόγων για ψηφιακή χαρτογράφηση και αναπαράσταση μιας αρχαία βυθισμένης πόλης στην Πελοπόννησο.

Μπορείτε να δείτε ένα ντοκιμαντέρ για το έργο -ολόκληρο- εδώ:
bbc-city-beneath-the-waves-pavlopetri_people (http://www.dailymotion.com/video/xlln79_yyyyyyyyyy-yyyyyyyy-yyyyyyyyyyy-yyyy-bbc-city-beneath-the-waves-pavlopetri_people)

Μετά την ξεφτίλα της δικής μας πρώην διευθύντριας της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=5327) και των μηδενικών πόρων που διαθέτουμε εδώ και δεκαετίες σαν χώρα για την υποβρύχια αρχαιολογία, απορώ πως το Yπουργείο (αντι-)Πολιτισμού έχει ακόμη το θράσσος να βάζει το όνομά του σε τέτοιες προσπάθειες :thumbdn:
Φαντάζομαι πως η συνεισφορά τους θα ήταν να μπλέκονται διαρκώς στα πόδια των ξένων αρχαιολόγων για να τους εμποδίσουν να ολοκληρώσουν το έργο :lipsrsealed:

πηγή: tvxs.gr (http://tvxs.gr/news/sci-tech/psifiaki-anaparastasi-tis-arxaioteris-bythismenis-polis)

---------------------------------------------------
Ψηφιακή αναπαράσταση της αρχαιότερης βυθισμένης πόλης Την πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη πόλη, που βρίσκεται από την αρχαιότητα βυθισμένη στη θάλασσα, αποτελεί το Παυλοπέτρι. Αρχαιολόγοι ειδικευμένοι στις υποθαλάσσιες μελέτες από το πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας, πραγματοποίησαν πρόσφατα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή λεπτομερή χαρτογράφηση και τρισδιάστατη απεικόνιση του Παυλοπέτρι, έως τη βύθισή του πριν από μία χιλιετία.
Η αναπαράσταση της συγκεκριμένης πόλης, που βρισκόταν στα νοτιοανατολικά παράλια της Πελοποννήσου και γνώρισε την ακμή της πριν από 4.000 χρόνια, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής κατά την εποχή του χαλκού. Η ψηφιακή μακέτα απεικονίζει έναν άρτια κατασκευασμένο οικισμό, με πέτρινα σπίτια και μεγάλους κήπους, ευρύχωρα δημόσια κτίρια, καλοφτιαγμένους δρόμους και προσεγμένο σύστημα ύδρευσης.

Η οικονομική άνθηση του Παυλοπέτρι βασίστηκε κυρίως στο θαλάσσιο εμπόριο. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο σημείο της θάλασσας όπου βυθίστηκε η πόλη, έχουν βρεθεί ως σήμερα εκατοντάδες αγγεία, γνωστά ως "πίθοι", που, λόγω του μικρού μεγέθους τους και της εύκολης φόρτωσής τους στα πλοία, χρησιμοποιούνταν συχνά για τη μεταφορά προς πώληση προϊόντων, όπως λάδι, κρασί, σιτηρά, βαφές, αρώματα κτλ.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου", δήλωσε ο Δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ.

"Τα ευρήματα χρονολογούνται από το 2800 έως το 1200 π.Χ, πολύ πριν την Κλασσική εποχή του ελληνικού πολιτισμού". Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αρχαία πόλη που έχει έκταση 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων βυθίσθηκε περίπου στα 1000 π.Χ.
http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2011/43/74068g-sunken_settlement_thumb_medium378_283.jpg (http://tvxs.gr/sites/default/files/article/2011/43/74068g-sunken_settlement_thumb_medium378_283.jpg)
Αν και ανακαλύφθηκε από βρετανό ωκεανογράφο πριν 40 χρόνια, μόλις τώρα οι επιστήμονες, με την βοήθεια ψηφιακής τεχνολογίας, κατάφεραν να καταγράψουν τα ερείπια στον βυθό.

Αυτά που ανακάλυψαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Βρήκαν μια πόλη με κτίρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία. Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης.
http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2011/43/74068g-thumb_medium378_226.jpg (http://tvxs.gr/sites/default/files/article/2011/43/74068g-thumb_medium378_226.jpg)
"Βρήκαμε κεραμικά που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή. Αυτό δείχνει ότι η πόλη υπήρχε εδώ και 5 χιλιάδες χρόνια. 1200 χρόνια παλαιότερα από ότι αρχικά πιστεύαμε", δήλωσε ο Χέντερσον.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότιυποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίσθηκε από τσουνάμι.


Της Αλεξάνδρας Καστάνια
---------------------------------------------------

nikoss
28-10-11, 19:04
ευχαριστω για το αψογο θεμα που εβαλες !

Skipper
28-10-11, 19:33
Εξαιρετικό. Ενθουσιάστηκα αλλά και ζήλεψα !

alkis
28-10-11, 19:55
Εξαιρετικό
Thanks

Dimitris Galon
29-10-11, 00:02
... το Yπουργείο (αντι-)Πολιτισμού...

Κάτι ξέρεις εσύ και μας το κρύβεις :)

Εξαίρετο θέμα Φοίβε! :thumbup:

Physalia
29-10-11, 14:44
πανέμορφη δουλειά πράγματι... ευτυχως που υπάρχουν και οι κουτόφραγκοι και ανακαλύπτουμε που και που τις αξίες αυτού του γεωγραφικού χώρου (άλλως και ελλάδα)...

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
29-10-11, 19:59
φοβερό ! και ελπιδοφόρο ...

ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
31-10-11, 11:32
κατάδυση επιτρέπεται για μας τους ερασιτέχνες ή πρέπει να πάρουμε άδεια από το υπουργείο πολιτισμού ??

seafarer
31-10-11, 18:28
κατάδυση επιτρέπεται για μας τους ερασιτέχνες ή πρέπει να πάρουμε άδεια από το υπουργείο πολιτισμού ??
:D :D :Dκαλό!
(το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις? :confused:)
...άντε κάνε μας την χάρη που θέλεις και να βουτήξεις :o αρχαιοκάπηλε!!! :p
:geia:

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
31-10-11, 18:49
Το βάθος στο σημείο είναι 1.5 μέτρο max, δεν προσφέρεται για αυτόνομη. Οι αρχαιολόγοι δούλευαν, γι' αυτό είχαν φιάλες.
Επίσης λόγω του ότι ο οικισμός είναι παλιός δεν υπάρχει κάτι εντυπωσιακό να δείς, αντίθετα υπάρχουν πολλά να μελετήσουν οι αρχαιολόγοι.
Η κοντινή Πλύτρα προσφέρεται επίσης για snorkeling , max βάθος 3.5- 4μ.
Εκεί θα διακρίνεις εύκολα λιθόστρωτους δρόμους, οικίες με τοίχους μέχρι 1.5 μέτρο ύψος, σίγουρα πιο εντυπωσιακό θέαμα. Και πάλι δε νομίζω να σε ενοχλήσει κάποιος, δεν απαγορεύεται η περιήγηση στην πόλη χωρίς αυτόνομη συσκευή...

ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
02-11-11, 00:13
:D :D :Dκαλό!
(το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις? :confused:)
...άντε κάνε μας την χάρη που θέλεις και να βουτήξεις :o αρχαιοκάπηλε!!! :p
:geia:

ελπίζω ότι αστειεύεσαι:eek: αλλοιώς έλα να μου το πείς από κοντά:angyr: