Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Περιοχές με ιδιαίτερο βιολογικό ενδιαφέρον (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=39)
-   -   Καρχαρίες στη Σαντορίνη; (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3366)

Χρηστος Ευθυμιου 18-02-09 14:45

Απάντηση: Καρχαρίες στη Σαντορίνη;

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 23916)
Εγώ θα το έβλεπα και χωρίς μετάφραση!
Αλλά πιθανά να μπορούν να βοηθήσουν οι γερμανομαθείς (ή και γερμανοί ;)) του Συλλόγου!

Χρήστο και Ingeborg?

Μεγάλη μας χαρά να συμβάλουμε όπου χρειαστεί. Όσο για τα Γερμανικά από το Αυστριακό Τιρόλο, δεν υπάρχει πρόβλημα. :thumbup:

neokles 18-02-09 15:28

Σαν φοιτητής είχα κάνει μια εργασία για την αναπαραγωγή των Καρχαριών.
(πως ταιριάζει τώρα αυτό με το computer science είναι μια άλλη ιστορία)

Ψάχνοντας βρήκα και βιβλιογραφία για την παρουσία των καρχαριών Στην Ελλάδα. Έχουμε από όλα τα καλά (σύμφωνα με την βιβλιογραφία).

GKAM 18-02-09 15:43

OK όλα αυτά, που καταλήγουμε όμως;
  • Η παρουσία των καρχαριών είναι γνωστό φαινόμενο στη Μεσόγειο, αλλά σπάνιο στην Ελλάδα.
  • Τα πλάνα του Hass από τη Σαντορίνη είναι πραγματικά και παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους Carcharinus plumbeus (οι φωτο του GB ταιριάζουν καλύτερα)
  • Υπάρχει ενδιαφέρον για προβολή της ταινίας και μπορούμε να το κανονίσουμε για τις επόμενες εβδομάδες αν θέλετε (κατεβαίνω Ελλάδα την Παρασκευή)
Ένα ερώτημα παραμένει: υπάρχουν άλλα υ/β πλάνα από καρχαρίες στα Ελληνικά νερά ή σκοντάψαμε σε κάτι πραγματικά μοναδικό; Έχει καταγράψει κανένας ζωντανά την συμπεριφορά τους στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια ;

/GKAM

Physalia 18-02-09 16:51

Οι καρχαρίες στην Ελλάδα είναι ως επί το πλείστον βαθιά.
Αν μπει κάποια στιγμή ο DrIVER (ίσως και ο Thoc) θα σου περιγράψει μερικές συναντήσεις σε βάθη που δύσκολα σουλατσάρουμε οι αυτόνομοι.

Πρόσφατα αναφέρθηκε από δύτες η παρουσία Σαπουνά κάπου κοντά στην Μακρόνησο (ας μας πει περισσότερα ο Thoc, έχει ενδιαφέρον γιατί ήταν αρκετά ρηχή η συνάντηση).

Σίγουρα πάντως δεν έχουμε αφήσει και πολλούς έξυπνους καρχαρίες να πλησιάζουν τις ακτές μας, είναι και θέμα εξέλιξης βλέπεις....

Θυμάμαι παρεμπιπτόντως και διάφορα περιστατικά εμφάνισης καρχαριών (δεν ξέρω είδη) σε μια ακτή της Σητείας που οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν παλιότερα για να ξεφορτώνονται τα απόβλητα ενός παραθαλάσσιου σφαγείου.....:banghead:

Ο χώρος του ΣΕΛΑΣ διατίθεται στον Τηθύς μόνο τις Τρίτες (7:30-...).
Αν σε βολεύει η μέρα, το κανονίζουμε επιτόπου!

GKAM 18-02-09 17:44

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 23937)
Ο χώρος του ΣΕΛΑΣ διατίθεται στον Τηθύς μόνο τις Τρίτες (7:30-...). Αν σε βολεύει η μέρα, το κανονίζουμε επιτόπου!

Τρίτη 24 Φεβ ακούγεται μία χαρά. Αν μπορούν ο Χρήστος και η Ingeborg, για να καλύψουν τις μεταφράσεις, τότε είμαι μέσα. Η ταινία είναι 83 λεπτά, οπότε υπολογίστε τουλάχιστον 2ωρο "μέσα στο νερό". :cheesy:

/GKAM

apeiranthos 18-02-09 19:15

Τρίτη 24 Φεβ.
7:30 το απόγευμα ;;;

Μυλωνάκης Κων/νος 18-02-09 19:17

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο apeiranthos (Μήνυμα 23950)
Τρίτη 24 Φεβ.
7:30 το απόγευμα ;;;

:thumbup::thumbup:

eye love scuba 19-02-09 09:49

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο GKAM (Μήνυμα 23914)
Εντύπωση μου έκανε και το σχόλιο του πως ακόμα και τότε οι θάλασσες μας υπέφεραν από την αλιεία με δυναμίτες που εξαφάνιζε την παράκτια ζωή.

/GKAM

Τράτες και δυναμίτες υπήρχαν και τότε και ακόμα παλιότερα. Αρχικά ήταν σε ξύλινα καϊκια και μετά με επιχορήγηση πολλοί ψαράδες αγόρασαν σιδερένια μεγάλα. Το θέμα ήταν ότι τότε τα αποθέματα ήταν ακόμα μεγάλα και ο κόσμος κατανάλωνε ένα μεγάλο ποσοστό από τα ψάρια που πιάνονταν. Σήμερα όλοι θέλουν φαγγρί και σαργό και όλα τα άλλα ειναι για πέταμα. :angyr:

Καρχαρίες υπάρχουν και υπήρχαν πολύ περισσότεροι. Ξέρω από πρώτο χέρι πολλές ιστορίες για καρχαριοειδή που έχουν ψαρευθεί, ειδικά στο Ιόνιο και στον Κορινθιακό.
Ο Κορινθιακός κάποτε είχε πολλούς, έρχονταν κοντά στην ακτή. Εγώ έχω δει δίπλα στη βάρκα που ήμουν καρχαρία 100 μ από την ακτή κοντά στο Δερβένι.

D.Poursanidis 19-02-09 10:50

Καλώς αναφερθήκαμε στους καρχαρίες...

Ας δούμε όμως και τον δημιουργό του documentary..

Hans Hass

Video

Personal Homepage Eτων 88 !!!

.........................

ΦΟΙΒΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ 19-02-09 11:23

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 23916)
Εγώ θα το έβλεπα και χωρίς μετάφραση!
Αλλά πιθανά να μπορούν να βοηθήσουν οι γερμανομαθείς (ή και γερμανοί ;)) του Συλλόγου!

Χρήστο και Ingeborg?

Καλημέρα σ'όλους. Χωράει κι'άλλος ένας στην παρέα σας ; Το βίντεο αυτό θα με ενδιέφερε και'μένα και ίσως να μπορέσω και να συμβάλλω λιγάκι στην μετάφραση αν χρειαστεί..

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 07:02.