Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες - Δράσεις του Συλλόγου (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=32)
-   -   26-29.06.2009: Οικολογική Καταγραφή Βυθού στη Γυάρο (Σ.Ε.Α. Τηθύς / GreenPeace) (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3730)

Μπλε 08-07-09 18:06

Απάντηση: 26-29.06.2009: Οικολογική Καταγραφή Βυθού στη Γυάρο (Σ.Ε.Α. Τηθύς / GreenPeace)

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο JOHNABIT (Μήνυμα 29540)
Λοιπον μετα απο επικοινωνια μου με φιλους ''επαγγελματιες'' ψαραδες με διαβεβεωσαν οτι δεν μπορουν να ψαρεψουν στην Γυαρο. Ουτε καν καθετη οι ερασιτεχνες. Η καταδυση σας εγινε κατοπιν αδειας και με πιεσεις και γραφειοκρατικες διαδικασιες. Αρα ερωτω? γιατι να γινει παρκο η Γυαρος αφου δεν ενοχλητε αλιευετε απο κανεναν? Αρα ο NMOIRAS ειχε απολυτο δικιο. Ειναι ασκοπο. Εχω επισκευτει την γυαρο και ειναι πραγματικα ενα παρθενο μερος. Αν η green peace θελει να κανει κατι αξιολογο στο αιγαιο, να απαγερευση πρωτα τις μηχανοτρατες που σαρωνουν και βομβαρδιζουν το αιγαιο και οχι να πολεμαει τους ερασιτεχνες ψαραδες που κανουν το χομπι τους. Επανηλημενος το εχω αναφερει το θεμα αλλα κανεις δεν τις εχει κουνησει. Παρα πολλοι λιγοι απο εδω γνωριζουν την ζημια που μπορει να κανει η μηχανοτρατα. Ο Nmoiras στην αρχη ηξερε τι ελεγε αλλα βιαστικατε να τον επιπληξετε για την ελλιπης ενημερωση του. Παρακαλω οποιος μου απαντησει να μου απαντησει σεβομενος την αποψη μου και χωρις να ερθει σε ριξη μαζι μου

Φιλικα παντα
Γιαννης

Για να βάλουμε ξεκάθαρα τα πράγματα στη θέση τους, μιας και δεν γίναμε κατανοητοί...

1

Για τις καταδύσεις που έγιναν στην περίμετρο του νησιού δεν πήραμε ΚΑΜΙΑ άδεια, γιατί απλά δεν χρειάζεται. Δεν ακολουθήθηκε καμία γραφειοκρατική διαδικασία, το λιμεναρχείο αναγνώρισε το νέο καθεστώς διαβάζοντας το νέο νόμο και μας άφησε ήσυχους. Η μόνη πίεση που ασκήθηκε ήταν να τους υπενθυμίσουμε την ύπαρξη του σχετικού νόμου, προς ενημέρωσή τους.

2

Η Γυάρος δεν είναι τόσο παρθένο μέρος όπως λες. Μόνο τις 2 ημέρες που ήμασταν εκεί, συναντήσαμε τουλάχιστον 2-3 φουσκωτά (στα 2 υπήρχαν σίγουρα ψαροντουφεκάδες, στο 1 μπορεί και να υπήρχαν και μπουκάλες!). Επίσης συναντήσαμε τουλάχιστον 1 σκάφος παράκτιας αλιείας δίπλα στην ακτή. Ενδείξεις "ανθρωπογενούς πίεσης" εντοπίστηκαν και υποβρυχίως, αλλά δε θα επεκταθώ εδώ επ' αυτού.

3

Οι δράσεις της Greenpeace εν γένει, όπως έχουμε χιλιοπει σε αυτό το thread, δε σχετίζονται με το Σύλλογό μας. Ο Σύλλογος ανέλαβε μια συγκεκριμένη δράση και όχι όλη την θαλάσσια εκστρατεία της Greenpeace. Όποιος έχει παράπονα για τις δράσεις αυτής της οργάνωσης (ή και άλλης οποιασδήποτε οργάνωσης), ας απευθυνθεί στην ίδια, ή ας ανοίξει καινούριο θέμα!

4

Έτσι απλά, ενημερωτικά, το κύριο μέλημα στη ζώνη προστασίας που έχει προταθεί για τις Κυκλάδες (πέρα από την περιοχή της Γυάρου που προτείνεται η απομάκρυνση όλων των αφαιρετικών δραστηριοτήτων και που είναι το τμήμα της πρότασης που στηρίζει ενεργά ο Σύλλογός μας) είναι η απομάκρυνση των συρόμενων εργαλείων, δλδ βιντζότρατας και μηχανότρατας. Τα λόγια περί απαγόρευσης της ερασιτεχνικής αλιείας τα "έχουν φορέσει" σε εμάς και στην GP διάφοροι (που μάλιστα δεν κάνουν καν τον κόπο να ρωτήσουν τους υπεύθυνους και μετά να ενημερώσουν με τα ευρήματά τους σχετικά με τις εικασίες τους) και δεν προέρχονται από καμία επίσημη δήλωση, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω. Τζάμπα έχουν πάει όλα τα λόγια και οι επεξηγήσεις για τον Κανονισμό Αλιείας πάνω στον οποίο στηρίζεται η πρόταση, ο καθένας καταλαβαίνει ότι θέλει...

Προτείνω για πολλοστή φορά, όποιος έχει απορεία σχετικά με την πρόταση της GP, να επικοινωνήσει με το ελληνικό γραφείο της.

Physalia 08-07-09 18:24

Απάντηση: 26-29.06.2009: Οικολογική Καταγραφή Βυθού στη Γυάρο (Σ.Ε.Α. Τηθύς / GreenPeace)

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο grandbleu (Μήνυμα 29549)
3
Οι δράσεις της Greenpeace εν γένει, όπως έχουμε χιλιοπει σε αυτό το thread, δε σχετίζονται με το Σύλλογό μας. Ο Σύλλογος ανέλαβε μια συγκεκριμένη δράση και όχι όλη την θαλάσσια εκστρατεία της Greenpeace. Όποιος έχει παράπονα για τις δράσεις αυτής της οργάνωσης (ή και άλλης οποιασδήποτε οργάνωσης), ας απευθυνθεί στην ίδια, ή ας ανοίξει καινούριο θέμα!

Άσε που εξ όσων γνωρίζω δηλαδή, από όσα μέλη Τηθύς συμμετείχαν στην αποστολή αυτή, δεν υπάρχει ΚΑΝ ένα απλό μέλος της Greenpeace για να μπορεί να την εκπροσωπήσει ή να δώσει λόγο ως αν ταυτιζόταν με όποια και κάθε της δράση....

Εδώ εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας, το Σύλλογο μας και την οικοαποτύπωση της Γυάρου.

Thx για την πάσα GB, ένα ακόμα από αυτά που δε φαίνεται να έχει γίνει κατανοητό.....:rolleyes:

Μπλε 08-07-09 18:25

...και για να δευτερολογήσω, μιας και είναι κάτι που με χαρακτηρίζει...

5

Ανεξάρτητα του καθεστώτος προστασίας ή μη, απαίτησης αδειοδότησης ή μη για την κατάδυση, την ερασιτεχνική και την επαγγελματική αλιεία στη Γυάρο, η συγκεκριμένη δράση του Συλλόγου μας, σε συνεργασία με την Greenpeace, ήταν η Οικολογική Καταγραφή Βυθού στην παράκτια ζώνη του νησιού. Η συγκεκριμένη λοιπόν δράση έφερε στοιχεία που δεν ήταν γνωστά (σε επιστημονικό και κρατικό επίπεδο, όχι στους ψαράδες και τους επισκέπτες της περιοχής) σχετικά με τους τύπους οικοτόπων και την παρουσία προστατευόμενων ειδών (με βάση την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις) που απαντώνται στο νησί. Η "επίσημη" αυτή γνώση δεν ακυρώνεται, άσχετα με το τι καθεστώς ισχύει στο νησί.

geogeo 08-07-09 19:02

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο JOHNABIT (Μήνυμα 29540)
Λοιπον μετα απο επικοινωνια μου με φιλους ''επαγγελματιες'' ψαραδες με διαβεβεωσαν οτι δεν μπορουν να ψαρεψουν στην Γυαρο. Ουτε καν καθετη οι ερασιτεχνες. Η καταδυση σας εγινε κατοπιν αδειας και με πιεσεις και γραφειοκρατικες διαδικασιες.
...

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο JOHNABIT (Μήνυμα 29545)
Λοιπον μολις πριν 5 λεπτα μιλησα και με λιμεναρχειο και με ενημερωσε οτι απαγορευετε η προσεγγιση, αλιεια, καταδυση, απο επαγγελματιες και μη. μεχρι 2 μ.ν. Αυριο θα εχω στα χερια μου τον νομο απο την λιμενικη αστυνομια γιατι σημερα δεν μπορουσαν να μου τον δωσουν, "πολλη δουλεια εχει πεσει". ο μονος τροπος ειναι μονο με αδεια απο υπουργιο πολιτισμου και απο λιμενικη αστυνομια.
...

Φίλε JOHNABIT, κρατάω αυτά απ' τα post σου και περιμένω με αγωνία τον νόμο αύριο.

Φιλικά εννοείται!
:thumbup:

JOHNABIT 10-07-09 10:53

Λοιπον, χτες το πρωι ασχοληθηκα με αυτο το θεμα,πηγα στο Λιμεναρχειο Συρου και μπαινοντας ειπα στον φυλακα για την γυαρο και μου απαντησε οτι απαγορευετε ακομα και η προσεγγιση στα 2 ν.μ. Η απαντηση δεν με καλυψε και ανεβηκα στην λιμενικη αστυνομια οπου με καλη θεληση η κοπελα που ηταν μεσα μου εδωσε ενα νομο περι καταδυσεων οποθ λεει οτι απαφορευετε η καταδυση βαση των αρθρων 12 και 15 του νομου 3028/2002 (φεκ 153 Α') και β σε περιοχες των εναλιων αρχαιοτητων και σε οικολογικα ευαισθητα θαλασσια οικοσυστηματα συμφωνα με 1650/1986, 3044/2002 και κ.υ.α 33318/3028/1998.
Εγω τους ειπα οτι η Γυαρος δεν συμπεριελαμβανετε σε αυτους τους νομους. Τοτε μου εδειξε τον ειδικο ΓΚΛ ΦΕΚ 39 Β'/79 οπου λεει οτι απαγορευετε γενικως η αλιεια οποιουδηποτε αλιευτικου σκαφους εις τις εξης περιοχες: α) Εντος του λιμενος Συρου και του στομιου αυτου.
β) περιξ τις Γυαρου.
Οποτε απο αλιεια το λυσαμε: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ
Επειτα πηρα το Κεντρικο Λιμενρχειο Πειραια και ρωτησα αν επιτρεπετε η καταδυση στην Γυαρο και μου απαντησε ακριβως: Γυαρος???? που ειναι αυτο? δεν ξερω, παρε αλλου, Γεια.
Επειτα πηρα το Υπουργειο Πολιτισμου οπου δεν γνωριζανε και μου δωσανε το τηλ της εφοριας οπου λεει ειναι υπευθυνη για την Γυαρο.Εκει περνω και εχει δουλεια η προισταμενη και μου λενε να παρω πιο μετα και πιο μετα.
Οποτε απαντω στην PSYSALIA και στο 4.
Η αλιεια στην Γυαρο απαγορευετε ετσι και αλλιως. οποτε επανερχομαστε σε αυτα που ελεγα στην αρχη. Το αν επαγγελματιες πανε στην Γυαρο ειναι θεμα του λιμεναρχειου να τους πιασει. Και αν δεν τους πιανει, δεν λειτουργει ο κρατικος μηχανισμος. Εκτος αυτου, αν σε ενα νησι πανε και ψαρευουν εφοσον ξερουν οτι ειναι παρανομο, σκεφτητε τοτε τι παρανομιες γινονται στην Συρο και στην καθε Συρο. Το κυριο μελημα επρεπε να ηταν να προστατεψουμε τις Κυκλαδες πρωτα και οχι την Γυαρο. Γνωριζω οτι θα γινει και σε αλλα νησια πχ και σε εμας. αλλα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ...
Τωρα για το 2.
Αν ειδατε οπως λετε ψαροντουφεκαδες, αν λεω, και ειδικα εναν με μπουκαλες, εισασταν μαρτυρες παρανομης δραστηριοτητας και θα μπορουσατε καλλιστα να κανετε κατι. Αφου δεν κανατε δεν πρεπει να το αναφερετε καν. Απο τα φορουμ δεν λυνετε τιποτα, πρεπει καποτε να το καταλαβουμε.

Dimitris Galon 10-07-09 10:59

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο JOHNABIT (Μήνυμα 29625)
... οπου με καλη θεληση η κοπελα που ηταν μεσα μου εδωσε ενα νομο περι καταδυσεων οποθ λεει οτι απαφορευετε η καταδυση βαση των αρθρων 12 και 15 του νομου 3028/2002 (φεκ 153 Α') και β σε περιοχες των εναλιων αρχαιοτητων και σε οικολογικα ευαισθητα θαλασσια οικοσυστηματα συμφωνα με 1650/1986, 3044/2002 και κ.υ.α 33318/3028/1998.

Υπάρχει καινούργιος νόμος, ο 3409 του 2005, τον οποίο θα βρεις εδώ

http://www.thessalonikidiveclub.gr/core/N_3409_2005.pdf

στείλτον και στην κοπέλλα που σε εξυπηρέτησε για να τον έχει.
Επίσης εδώ θα βρεις πληροφορίες για τις αλλιευτικές απαγορεύσεις.
Καλό διάβασμα.
:geia:

geogeo 10-07-09 12:02

Σχετικά με το ψάρεμα, η κυρία που μίλησα εγώ απ' το λιμεναρχείο της Σύρου (κα Δαλεζίου, η ίδια που μίλησε αργότερα και ο Φοίβος), μου είπε επι λέξει: "χρειάζεται άδεια", που καταλαβαίνεις ότι είναι διαφορετικό απ' το απαγορεύεται.

Οπως, λέει και ο Δημήτρης πριν από εμένα, διάβασε τον νόμο 3409/2005 και θα καταλάβεις ότι δεν υπάρχει καμιά απαγόρευση για καταδύσεις στην Γυάρο. Αυτό έκαναν και στο λιμεναρχείο και τελικά παραδέχτηκαν ότι μπορούσαμε να βουτήξουμε ελεύθερα.

Για "απόβαση" στο νησί δεν γνωρίζω. Ετσι κι αλλιώς δεν αποβιβασθήκαμε, παραμείναμε στα "αποβατικά".

Βλέπεις λοιπόν ότι δεν υπήρξαν "αδειες ... πιεσεις και γραφειοκρατικες διαδικασιες" για τις καταδύσεις μας.

JOHNABIT 10-07-09 12:50

Συγγνωμη με δουλευετε? και τα δυο αρχεια περιεχουν τους ιδιους νομους που σας εδωσα. μηπως να τα διαβαζετε καλυτερα πριν τα βαζετε στο φορουμ? στις απαγορευσεις αλιειας λεει τα ιδια αυτα που ειπα και εγω. Στο αρθρο περι αρχαιοτητων, υποδειξε μου σε ποιο αρθρο ειναι να το διαβασω Δημητρη.... Δεν καταλαβαινω γιατι κολησατε σε αυτο που ειπα για τα γραφειοκρατικα και δεν μεινατε στα πιο σημαντικα?

Dimitris Galon 10-07-09 13:03

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο JOHNABIT (Μήνυμα 29630)
Στο αρθρο περι αρχαιοτητων, υποδειξε μου σε ποιο αρθρο ειναι να το διαβασω Δημητρη....

Νόμος 3409/2005, σελίδα 4520, Άρθρο 11, Παράγραφος 1.
Η Γυάρος δεν είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογική περιοχή και δεν ισχύει καμμία απαγόρευση για κατάδυση.

Εδώ θα βρεις και τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί σαν αρχαιολογικοί χώροι.

neokles 10-07-09 13:05

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο JOHNABIT (Μήνυμα 29625)
Τωρα για το 2.
Αν ειδατε οπως λετε ψαροντουφεκαδες, αν λεω, και ειδικα εναν με μπουκαλες, εισασταν μαρτυρες παρανομης δραστηριοτητας και θα μπορουσατε καλλιστα να κανετε κατι. Αφου δεν κανατε δεν πρεπει να το αναφερετε καν. Απο τα φορουμ δεν λυνετε τιποτα, πρεπει καποτε να το καταλαβουμε.

Αν βλέπαμε τις μπουκάλες και τα ψαροντούφεκα πίστεψέ με θα καλούσαμε αμέσως την Λιμενική Αστυνομία. Επίσης θέματα γενικότερης απαγόρευσης αλιείας στην Γυάρο δεν μας απασχόλησαν (αφού δεν είμαστε αλιείς). Από ότι φαίνεται όντως απαγορεύεται. Αν το ξέραμε δεν θα το αφήναμε ούτε και αυτό να περάσει.

JOHNABIT 10-07-09 15:59

Παράθεση:

Η απαντηση δεν με καλυψε και ανεβηκα στην λιμενικη αστυνομια οπου με καλη θεληση η κοπελα που ηταν μεσα μου εδωσε ενα νομο περι καταδυσεων οποθ λεει οτι απαφορευετε η καταδυση βαση των αρθρων 12 και 15 του νομου 3028/2002 (φεκ 153 Α') και β σε περιοχες των εναλιων αρχαιοτητων και σε οικολογικα ευαισθητα θαλασσια οικοσυστηματα συμφωνα με 1650/1986, 3044/2002 και κ.υ.α 33318/3028/1998.
Εγω τους ειπα οτι η Γυαρος δεν συμπεριελαμβανετε σε αυτους τους νομους.
Το αναφερω αυτο Δημητρη. μπορουσες να διαβασεις την απαντηση μου.
ελπιζω να εληξε το θεμα και να μορφωθηκαμε!!! :rofl:

Physalia 12-07-09 13:55

Γιάννη καταρχήν σε ευχαριστώ πολύ που κάθισες και το έψαξες (έχω κι εγώ μια ιδέα του πόσο δύσκολο είναι να προσπαθείς να μάθεις τον ισχύοντα Νόμο στην Ελλάδα :rolleyes:) και πιο πολύ που μας ενημέρωσες για την ύπαρξη αυτού του ΦΕΚ, που εγώ τουλάχιστον δεν γνώριζα και πολύ με παραξένεψε (δεδομένου ότι όπως σου είπα γνώριζα κόσμο που ψαρεύει στην Γυάρο τακτικά).
Μακάρι όλοι όσοι συμμετειχαν σε αυτη τη συζήτηση να το έκαναν όπως εσύ αποδεικνύοντας τα λεγόμενά τους, αντί απλά να πετάνε την αερολογία τους και να την κοπανάνε. Και πάλι σε ευχαριστώ! :thumbup:

Σε ό,τι αφορά το ΦΕΚ, έχω έρθει ήδη σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο των Παράκτιων (Κυκλάδων) και την εκπρόσωπο της Greenpeace, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο πριν σου μεταφέρω τις απαντήσεις τους, διότι βρίσκομαι εκτός σπιτιού, εκτός πόλης και εκτός προσωπικού υπολογιστή.

Θα επανέλθω το συντομότερο δυνατό γιατί είναι όντως πολύ ενδιαφέρον το θέμα....

JOHNABIT 13-07-09 20:45

Σε ευχαριστω psysalia και οσους συμμετηχαν στην συζητηση αυτη. Ο μονος τροπος για να σε πιστεψει καποιος πια σε συζητηση εξω σε παρεες ειναι το πως τεκμηριωνεις αυτα που λες και με ποια επειχηρηματα τα λες. Αν δεν προσφερεις αυτα σε μια συζητηση, δεν εχεις συζητηση αλλα κοτσομπολιο. Ποσο μαλλον σε ενα foroum που δεν ξερεις ποιον εχεις απεναντι σου και ποσο αξιοπιστα ειναι τα λεγομενα του. Πρεπει να μαθουν ολοι να μιλανε με αποδειξεις και γιατι η κοινωνια εχει γεμισει ψευτες αερολογους και ξερολες. Να στε καλα ολοι και μπραβο με την ολη βοηθεια και προσπαθεια δημιουργιας θαλασσιων παρκων. Ελπιζω τα λογια μου κατα την διαρκεια μικρων αντιπαραθεσεων να μην δυσαρεστησαν κανεναν.Καλο σας βραδυ και ασφαλεις βουτιες...:geia:

Physalia 19-07-09 18:17

Πολύ συνοπτικά γιατί είμαι ακόμα εκτός και υπό διάλυση.....

Σύμφωνα με τον Κανονισμό που μας ανέφερε ο Γιάννης, η αλιεία απαγορεύεται "πέριξ της Γυάρου"

Αυτά. Καμία άλλη διευκρίνιση, καμία συγκεκριμένη περιμετρική αποσταση, τίποτα. Πράγμα που σημαίνει ότι ερμηνεύεται όπως θέλει ο καθένας και καταλήγει να είναι απλά ζήτημα επιτόπου διακανονισμού με το λιμεναρχείο ΑΝ ποτέ εμφανιστεί και σε ενοχλήσει.

Όπως είχα ξαναπεί, στη Γυάρο υπάρχει κόσμος που ψαρεύει τακτικά και άρα ο νόμος του '78 δεν έχει και πολύ πέραση, δυστυχώς.

Μίλησα με τον Δημήτρη Ζάννε, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Παράκτιων Αλιέων Κυκλάδων και τον ρώτησα σχετικά με όλη αυτή την ιστορία. Μου απάντησε ότι στην πράξη είναι εύκολο να ξεπεράσει κανείς αυτή την αοριστία του "περιξ" και να ψαρέψει στις ακτές του νησιού. Εκτός αυτού, ο κανονισμός αυτός έχει απλά ξεμείνει από τότε που η Γυάρος ήταν πεδίο βολής και ρόλος του ήταν κυρίως η προστασία των αλιέων (και σίγουρα όχι των ψαριών :fioufiou:). Πράγμα που σημαίνει ότι για την Ομοσπονδία θα ήταν πανεύκολο απλά να εισηγηθεί την κατάργησή του. Το μόνο που τους εμποδίζει να το κάνουν είναι το όραμά τους για τη δημιουργία της προστατευόμενης περιοχής και ακριβώς γι' αυτό τον λόγο δεν το διεκδίκησαν ως τώρα.

Γνώμη μου είναι ότι θα ήταν καλύτερο οι παράκτιοι να διευκρίνιζαν εξαρχής ότι υπάρχει αυτός ο περιορισμός αντί να διατείνονται ότι "παραχωρούν τη Γυάρο". Εντάξει, στην ουσία ίσως είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, επικοινωνιακά όμως θα ήταν πολύ καλύτερα να ήταν τα πράγματα ξεκάθαρα ως προς αυτό.

Αυτά εν ολίγοις. Όπως και να έχει, πάντως, δεν πιστεύω ότι αυτός ο ξεχασμένος κανονισμός αλλάζει κάτι σχετικά με την ουσία και τη σπουδαιότητα του όλου εγχειρήματος, το οποίο πραγματικά ελπίζω να περπατήσει....

Μπλε 19-07-09 18:50

Να ενημερώσω ότι πριν από λίγες ημέρες λάβαμε έγκριση για ανακοίνωση με poster στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Ζωογεωγραφίας, Οικολογίας και Εξέλιξης της Ανατολικής Μεσογείου του θέματος "Protected species and habitat types of the sublittoral zone of Gyaros island, Aegean Sea" και με συγγραφείς όλα τα μέλη του Τηθύς που συμμετείχαν στη δράση!

Το Σεπτέμβρη λοιπόν, στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Τηθύς θα είναι εκεί! :thumbup:

D.Poursanidis 20-07-09 09:53

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο grandbleu (Μήνυμα 29797)
Να ενημερώσω ότι πριν από λίγες ημέρες λάβαμε έγκριση για ανακοίνωση με poster στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Ζωογεωγραφίας, Οικολογίας και Εξέλιξης της Ανατολικής Μεσογείου του θέματος "Protected species and habitat types of the sublittoral zone of Gyaros island, Aegean Sea" και με συγγραφείς όλα τα μέλη του Τηθύς που συμμετείχαν στη δράση!

Nice!!!!!

Wait for you onboard (Μην ξεχάσετε να πάρετε και τίποτα για καμιά βουτίτσα!!!!!)....:geia::geia::geia::geia: :geia:

Zin 20-07-09 10:35

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο grandbleu (Μήνυμα 29797)

:worship::worship:
... και ο Θεός , βοηθός.. :p
καλη "μας" επιτυχια:D

Μπλε 20-07-09 11:20

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Zin (Μήνυμα 29810)
καλη "μας" επιτυχια:D

Ζίνα, δεν τίθεται θέμα επιτυχίας, το abstract έχει περάσει από την κριτική επιτροπή, καλή μας παρουσία εννοείς! ;)

Zin 20-07-09 11:33

η παρουσια θα κριθει ως επιτυχημενη ή ως αποτυχημενη απο τους συμμετέχοντες.. (σωστα?:o)
Aυτή την επιτυχία εννοουσα.. και προσωπικα την εχω δεδομένη!!:thumbup:

neokles 20-07-09 17:02

Συγχαρητήρια!!!:thumbup:

Παράθεση:

με συγγραφείς όλα τα μέλη του Τηθύς που συμμετείχαν στη δράση
Θα το γράψω στο βιογραφικό μου!!! χεχεχεχε:D

Φαντάζεσαι να με ρωτήσει κανείς

Επιστήμονας: "πια ακριβώς η γνώμη σας για τα φαινόμενα που περιγράφονται στην σελίδα 34 για τον χλωρόφυκο μπριαμιους πρασινάτους;"

Νεοκλής:
Φαινόμενα σαν αυτά τα οποία είναι... πρωτοφανή φαινόμενα, ωφείλονται στο είδος "ditius autonomus" της υπομάδας erasitehnius της οικογένειας των "μπουρμπουληδοφόρων" η οποία στην συγκεκριμένη περιοχή δημιουργησε αποικίες τύπου bahalodus bukalomanius cuvalatum. Ειναι χαρακτηριστικό δε αυτών των ειδών η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, μπύρας και εκχυλισμάτων rakιus criticus. Πιστεύεται ότι η αυξημένη αυτή κατανάλωση είναι απαραίτητη προκειμένου τα είδη αυτά να μπορούν να δημιουργούν μπουρμπουλήθρες υποβρυχίως και συντελεί αφενώς στην απογύμνωση της περιοχής από οινοπνευματώδη όλων των βαθμών, αλλά και επιβάρυνση της χλωρίδας και ιδιαιτέρως την πανίδας.

Στις αποικίες τα μέλη της, χωρίζονται σε μέλη παραγωγής σαντουιτς με σαλάμι τυρί και βουτηρο (tirovoutirius et salamius strosus), σε μέλη επιτήρησης (bukaloforis prixarhidious psiroypervolikosholastica), σε μέλη εργάτες (bukaloforis hartografius) καθώς και σε μέλη αναπαραγωγής-κυφήνες (bukaloforis camacius perikolozamentus) οι οποίοι όμως ζευγαρώνουν μόνο με μέλη εκτός της αποικίας.

Καταλάβατε;

Επιστήμονας :crazy:

kristalia 20-07-09 17:04

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο neokles (Μήνυμα 29843)
Συγχαρητήρια!!!:thumbup:

Θα το γράψω στο βιογραφικό μου!!! χεχεχεχε:D

Φαντάζεσαι να με ρωτήσει κανείς

Επιστήμονας: "πια ακριβώς η γνώμη σας για τα φαινόμενα που περιγράφονται στην σελίδα 34 για τον χλωρόφυκο μπριαμιους πρασινάτους;"

Νεοκλής:
Φαινόμενα σαν αυτά τα οποία είναι... πρωτοφανή φαινόμενα, ωφείλονται στο είδος "ditius autonomus" της υπομάδας erasitehnius της οικογένειας των "μπουρμπουληδοφόρων" η οποία στην συγκεκριμένη περιοχή δημιουργησε αποικίες τύπου bahalodus bukalomanius cuvalatum. Ε'ιναι χαρακτηριστικό δεν αυτών των ειδών η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, μπύρας και εκχυλισμάτων rakιus criticus. Πιστεύεται ότι η αυξημένη αυτή κατανάλωση είναι απαραίτητη προκειμένου τα είδη αυτά να μπορούν να δημιουργούν μπουρμπουλήθρες υποβρυχίως και συντελεί αφενώς στην απογύμνωση της περιοχής από οινοπνευματώδη όλων των βαθμών, αλλά και επιβάρυνση της χλωρίδας και ιδιαιτέρως την πανίδας.

Στις αποικίες τα μέλη της, χωρίζονται σε μέλη παραγωγής σαντουιτς με σαλάμι τυρί και βουτηρο (tirovoutirius et salamius strosus), σε μέλη επιτήρησης (bukaloforis prixarhidious psiroypervolikosholastica), σε μέλη εργάτες (bukaloforis hartografius) καθώς και σε μέλη αναπαραγωγής-κυφήνες (bukaloforis camacius perikolozamentus) οι οποίοι όμως ζευγαρώνουν μόνο με μέλη εκτός της αποικίας.

Καταλάβατε;

Επιστήμονας :crazy:

:rofl::rofl::worship:

Big-Blue 21-07-09 19:29

Παράθεση:

Wait for you onboard (Μην ξεχάσετε να πάρετε και τίποτα για καμιά βουτίτσα!!!!!)....
νέος στόχος μπήκεεεεεεε...βουτιά στην Κρήτη:confused::D

Μπλε 26-07-09 12:54

Άρθρο στο ΒΗΜΑgazino, συνοδευτικό περιοδικό στη σημερινό (26/07/09) τεύχος στο Κυριακάτικο ΒΗΜΑ, για τη κοινή δράση του Συλλόγου μας με την Greenpeace στη Γυάρο.

Μην το χάσετε! ;)

Υ.Γ. Συγνώμη που σας το λέω τόσο αργά, μπερδεύτηκα με τις ημερομηνίες... :o

nmoiras 28-08-09 11:03

Ξαναμπήκα και διάβασα την συνέχεια του θέματος.

Τελικά δεν έχω καταλάβει ακόμα το εξής:

Με δεδομένο τελικά ότι οι επαγγελματίες δεν δίνουν τίποτα, πως μπορεσαν και έπεισαν την Greenpeace να τρέχει για να απομακρυνθούν όλοι πλην αυτών από τις Βόρειες Κυκλάδες;

...Γιατί έτσι λέει η ανακοίνωση....αλλά και τελικά αυτή είναι η δράση... είναι σαφές.

Η δράση είναι να ανακυρηχθούν πάρκο οι βόρειες Κυκλάδες και να μην ψαρεύει κανείς εκεί πλην των επαγγελαμτιών της μικρής παράκτιας αλιείας....δηλαδή να απαγορευτούν όλοι πλην της επαγγελματικής αλιείας με σκάφη που δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 12 μέτρα και δεν χρησιμοποιούν συρώμενα αλιευτικά εργαλεία.

...Κρίμα ....

Physalia 28-08-09 12:58

Σαν να μην πέρασε μια μέρα.... :fioufiou:

Καλώστον.

Επειδή βρέθηκα πρόσφατα σε στρογγυλό τραπέζι τόσο με την Greenpeace όσο και (οποία τιμή) με υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ (Διεύθυνση Αλιείας), μπορώ πλέον να σου επιβεβαιώσω με σιγουριά ότι η πρόταση μιλάει ξεκάθαρα για εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού για την Αλιεία (απομάκρυνση συρόμενων από τα ευαίσθητα ενδιαιτήματα).

Που σημαίνει ότι οι παράκτιοι ζητάνε να φύγουν οι τράτες από την τραγάνα και οι βιντζότρατες από την Ποσειδωνία και όλοι μαζί (+παράκτιοι+ερασιτέχνες) από τη Γυάρο (ως no-take πυρήνας).

Που σημαίνει ότι τα πράγματα είναι αριβώς όπως προσπαθήσαμε να σου τα εξηγήσουμε εδώ και καιρό.

Κι αν το πρόβλημά σου είναι η "απλοϊκή" ανακοίνωση της Greenpeace μπορεί και να έχεις δίκιο, αλλά απορώ, τώρα κατάλαβες πόσο απλοϊκά είναι γενικά τα Δελτία Τύπου προκειμένου να διαβάζονται από το μέσο έλληνα; (Πάρε υπέρτατο παράδειγμα Δελτίου Τύπου τίγκα στην ανακρίβεια και την αερολογία εδώ). Άσε που προς το συμφέρον τους είναι να καθόμαστε (καλή ώρα) να σκαλίζουμε τις λεπτομέρειες, περισσότερος ντόρος να γίνεται.

Περί των παράκτιων και τη Γυάρο την είπα ηδη τη γνώμη μου.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θυμίζω ότι στην πράξη η περιοχή "πέριξ" του νησιού ψαρεύεται, κι ότι, ειδικά για τους παράκτιους, είναι στο χέρι τους να αναιρέσουν την απαγόρευση ή πιο απλά να ζητήσουν άδεια για να αλιεύσουν στην περιοχή χωρίς τυπικά/νομικά προβλήματα.

Αυτά για όσους απασχολεί η ουσία.

(Αναρωτιέμαι, ακόμα δεν έστειλες μια επιστολή στην Greenpeace για να πάρεις μια επίσημη απάντηση και από αυτούς σχετικά με τις ανησυχίες σου; Τόσο δύσκολο είναι πια στην εποχή του e-mail?? :confused:)

nmoiras 28-08-09 14:04

Τότε μαζί τους....και μαζί σας...

Επειδή όμως η γυναίκα του Καίσαρα θα πρέπει και να φαίνεται εκτός από το να είναι τίμια....

και επειδή τις ομοσπονδίες των παράκτιων τις ξέρουμε πως λειτουργούν....τελευταίο παράδειγμα θα βρεις εδώ:

http://www.sael.gr/sael/data/protase...p.d_189.78.htm

....και οι παρατηρήσεις πέρασαν αυτούσιες στο Π.Δ. 68 (ΦΕΚ 90/Α/12-06-2009) όπου περιορίζουν την ερασιτεχνική και καταργούν τελείως το ψαροντούφεκο...παντού στο θερμαικό...μια και από ότι λέτε δεν υπάρχει τρόπος περιορισμού με τον κανονισμό 1967/2006)....

και τέλος επειδή ο ορισμός του περί ποιοι θα επιτρέπονται στο προτεινόμενο πάρκο είναι σαφής....μην λέμε κάθε φορά τα ίδια.....

Εγώ θα έχω τις επιφυλάξεις μου για τα κριτήρια ... μέχρι να δω το Π.Δ. αν ποτέ βγει.

...σχετικά με την απαγόρευση στη Γυάρο....δεν είναι στο χέρι τους να αναιρέσουν την απαγόρευση....στο χέρι τους είναι να εισηγηθούν στο Υ.Ε.Ν. την αλλαγή του Γ.Κ.Λ.

Το αν θα αλλάξει είναι ένα άλλο θέμα....αν μπορούσαν θα το είχαν κάνει από καιρό....Αν ηταν μάγκες και είχαν οικολογικό όραμα ας έφευγαν και από την Τήνο....και όχι να ψαρεύουν στα απαγορευμένα αλλά να ζητάνε νέο Νόμο για εξτρά απαγόρευση. Για ποιο λόγο θα τηρήσουν το νέο Νόμο οι ίδιοι άνθρωποι;

Αν ξεκαθαριστούν όλα τα παραπάνω τότε στην επόμενη εκδήλωση για το πάρκο μπορεί να καθόμαστε δίπλα.

Μέχρι τότε.....εγώ διαβάζω σαφώς ότι θα επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται μόνο οι ψαράδες της μικρής παράκτιας αλιείας...εξού και η απορία για το πως τα κατάφεραν (οι παράκτιοι).

Physalia 28-08-09 14:34

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο nmoiras (Μήνυμα 30489)
Τότε μαζί τους....και μαζί σας...

Επειδή όμως η γυναίκα του Καίσαρα θα πρέπει και να φαίνεται εκτός από το να είναι τίμια....

και επειδή τις ομοσπονδίες των παράκτιων τις ξέρουμε πως λειτουργούν....τελευταίο παράδειγμα θα βρεις εδώ:

http://www.sael.gr/sael/data/protase...p.d_189.78.htm

....και οι παρατηρήσεις πέρασαν αυτούσιες στο Π.Δ. 68 (ΦΕΚ 90/Α/12-06-2009) όπου περιορίζουν την ερασιτεχνική και καταργούν τελείως το ψαροντούφεκο...παντού στο θερμαικό...μια και από ότι λέτε δεν υπάρχει τρόπος περιορισμού με τον κανονισμό 1967/2006)....

Σίγουρα δεν πάτησαν στον κανονισμό γι' αυτό.
Αλλά σε αυτή τη χώρα ο κάθε υπουργός βάζει ό,τι τζίφρα γουστάρει χωρίς να ρωτήσει κανέναν (φαινομενικά δηλαδή γιατί έχει σίγουρα ρωτήσει εκείνους που τον κόπτουν).
Δεν έχω ιδέα με ποια αιτιολογία απαγορεύτηκε το ΨΤ στο Θερμαϊκό και αν ήμουν στη θέση σας θα το είχα τρελάνει στο ψάξιμο. (Επίσης, αν η αιτιολογία ήταν βάσιμη, θα το δεχόμουν με χαρά).

Για το ποιοι είναι, το τι κάνουν και πως λειτουργούν οι παράκτιοι, καλό είναι μην καταφεύγουμε σε γενικεύσεις (=τσουβαλιάσματα).

Για να επανέλθω λοιπόν στα περί Κυκλάδων, η ομοσπονδία των εκεί παράκτιων ήρθε στην τελευταία συνάντηση με καμιά δεκαριά προτάσεις για έξτρα περιορισμούς των δικών τους εργαλείων. Δείχνει αν μη τι άλλο μια διάθεση αμοιβαίας αποδοχής και συνεργασίας....

Πόσοι άλλοι της επαγγελματικής ή ερασιτεχνικής, έχουν κάνει κάτι τέτοιο ως τώρα Νίκο;;;

nmoiras 28-08-09 18:24

Καλησπέρα

Χαίρομαι που η κουβέντα φαίνεται να συνεχίζεται σε καλύτερο κλίμα.

Δεν κρίνω το τι είναι είναι οι παράκτιοι αλιείς...τιμώ και σέβομαι το επάγγελμα τους. Ούτε είχα ποτέ μου προβλήματα με τους αλιείς στη θάλασσα... Ωστόσο άλλο οι αλιείς και άλλο η ομοσπονδία και η συνομοσπονδία τους....και όπως θα είδες στο λινκ που σου παρέθεσα η ομοσπονδία τους ήταν αυτή που έβαλε τους περιορισμούς στο θερμαικό.

Όταν λες ότι ήρθαν στην τελευταία συνάντηση ...για ποια συνάντηση μιλάς μια και δεν μπορώ να ξέρω ... ποιοι ήταν σε αυτή τη συνάντηση;

Για τους εξτρά περιορισμούς που λες δεν μπορώ να ξέρω τι είπαν...τι από αυτά που είπαν ισχύει και αν τελικά είναι καλό ή όχι.

Τέλοσπάντων....δεν θεωρώ βεβαίως κακό το να θεσπιστεί κάποιος πυρήνας απόλυτης προστασίας για όλους.... Το πρόβλημα μου είναι αυτό που είπα...αυτό που διαβάζω (όχι η απλοικότητα του δελτίου τύπου αλλά το ότι είναι πολύ σαφες ότι μιλάει μόνο για επαγγελματίες)

...μακάρι να κάνω λάθος.

Physalia 29-08-09 13:40

σίγουρα δεν είμαι σε θέση να ανακαλέσω όλες τις προτάσεις τους (κάποια στιγμή όμως θα τις ζητήσω γραπτές εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντίρρηση) κυρίως επειδή αναφέρονταν σε περιορισμούς σε μέτρα και άνοιγμα ματιών που, λόγω έλλειψης σχετικής γνώσης, δεν είμαι σε θέση να αντιληφθώ άμεσα τη σημασία τους.

Αλλά μου έμεινε μία συγκεκριμένη που πάντα την είχα μαράζι....
Την κατάργηση της χρήσης διχτυών βυθού πάνω σε τραγάνα.

Πείτε με ρομαντική αλλά πολύ συγκινούμαι με κάτι τέτοια.....

Big-Blue 31-08-09 09:30

Παράθεση:

Πείτε με ρομαντική αλλά πολύ συγκινούμαι με κάτι τέτοια.....
και εγώ με τις σκέψεις στις βουτιές στη Γυάρο!:geia:

neokles 11-09-09 12:39

Είδα κάτι γνωστούς αγνώστους και είπα να το μοιραστώ μαζί σας ;)

Physalia 11-09-09 13:30

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο neokles (Μήνυμα 30878)
Είδα κάτι γνωστούς αγνώστους και είπα να το μοιραστώ μαζί σας ;)[/youtube]

ρε συ Σάννη, κάνε και καμιά δουλειά βρε :p
(μόνο το τιμόνι του πλοίου δεν πήρε η άτιμη.....)

dimkar 11-09-09 15:17

To σεβασμό μου παιδιά...

Συγχαρητήρια!!!

Δημήτρης

Physalia 16-09-09 15:06

Ακόμα ένα Δελτίο Τύπου σχετικά με τη δράση στις Κυκλάδες
http://www.tovima.gr/default.asp?pid...&dt=16/09/2009

και μπόλικο πασπάλισμα προεκλογικών Άγγελων Εξάγγελων
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1053401

:fioufiou:

Big-Blue 16-09-09 19:36

''Ευελπιστούμε δε στη χάραξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για τη θάλασσα''
''Το λιγότερο που έχει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να εισακούσει το κάλεσμά τους και να προχωρήσει στην ανακήρυξη των βόρειων Κυκλάδων σε θαλάσσιο καταφύγιο''

Είπε κάτι μια μκο (ανεξάρτητα αν είναι σωστό ή όχι), συμφώνησαν όλοι οι παπατζήδες. χωρίς να το εξετάσουν καν!
Οικωλόγοι και πολιτικοί του κώλου...
Αύριο θα τους δεχτεί ο χ πρόεδρος της δημοκρατίας, θα κεραστούν μαστίχα χίου, θα τάξουν ένταξη 2-3 λιβαδιών σε περιοχή νατούρα-κατούρα κτλ και όλα καλαααα...
Μεγάλε Πρόεδρε! http://www.enosikentroon.gr
http://www.antidiaploki.gr/
:2drunk:

Έκτωρ 17-09-09 12:42

η ελπίδα (ποια η Β.?) όμως πεθαίνει πάντα τελευταία.
ΥΓ. σε βρίσκω πολιτικαλ κορεκτ.

ppetross21 02-11-09 12:04

Άρθρο του Ανδρέα Ζέπου στο ΕΘΝΟΣ (ένθετο περιοδικό "Ψάρεμα")
http://www.ethnos.gr/article.asp?cat...&pubid=7368832

Παράθεση:

Eτοιμάζουν νέο Θερμαϊκό...
Tον διωγμό των ερασιτεχνών ψαράδων από τις θάλασσες των Bόρειων Kυκλάδων προτείνει η Greenpeace με σχετική έκθεσή της και με... την ευλογία των επαγγελματιών αλιέων!

Στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη, η Greenpeace παρουσίασε έκθεση με τίτλο «Bόρειες Kυκλάδες - Kαταφύγιο Zωής», έχοντας ολοκληρώσει μεταξύ άλλων ερευνών τη χαρτογράφηση των λιβαδιών της ποσειδωνίας στη Γυάρο. «Aλλη μια έκθεση της Greenpeace.
E, και;» θα μπορούσε να πει κανείς. H διαφορά βρίσκεται στο ότι η οικολογική οργάνωση ξεκίνησε τις έρευνες με τη συνεργασία των επαγγελματιών αλιέων, γεγονός που αποτελεί μία σημαντική καινοτομία. Eτσι, πέρα από τα όποια επιστημονικά συμπεράσματα, η οργάνωση καταλήγει στο δια ταύτα. Ποιο είναι αυτό;
H Greenpeace, η Oμοσπονδία Παράκτιων Aλιέων Nοτίου Aιγαίου, η τοπική κοινωνία και η επιστημονική κοινότητα, ζητούν από τη νέα κυβέρνηση:
Nα εξασφαλίσει την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος και να αποστείλει στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή την πρόταση για δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην περιοχή. H ενέργεια αυτή θα αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την εφαρμογή του Mεσογειακού Kανονισμού για την Aλιεία.
Nα προχωρήσει στην καταγραφή των ευαίσθητων οικοσυστημάτων όπως τα λιβάδια της ποσειδωνίας και οι κοραλλιογενείς βυθοί, που προστατεύονται από τον ίδιο Kανονισμό και απειλούνται από την καταστροφική αλιεία.
Oι προθέσεις είναι σαφείς κάτι που φαίνεται και στα παρακάτω αποσπάσματα από τον επίσημο ιστότοπο www.greenpeace.org (τα οποία δημοσιεύθηκαν λίγο πριν προκηρυχθούν οι εκλογές):
«...H Greenpeace, η οποία μόλις ολοκλήρωσε έρευνα στη θαλάσσια περιοχή των B. Kυκλάδων, χαιρετίζει την απόφαση του υπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης, κ. Xατζηγάκη, να προωθήσει πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό την προστασία της περιοχής. O υπουργός υποσχέθηκε επίσης την προώθηση για έγκριση της χαρτογράφησης λιβαδιών ποσειδωνίας στην Aνδρο που πραγματοποίησε πέρσι η Greenpeace σε συνεργασία με την Oμοσπονδία Παράκτιων Aλιέων Nοτίου Aιγαίου, με την επιστημονική συμβολή του Δρ. Παναγιωτίδη και ομάδας δυτών επιστημονικής κατάδυσης.
H ανακοίνωση του υπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης έρχεται έπειτα από έντονες πιέσεις της Greenpeace και τρεις ερευνητικές αποστολές της οργάνωσης σε συνεργασία με τους Παράκτιους Aλιείς Nοτίου Aιγαίου, που στόχο είχαν την καταγραφή του βυθού για την ανάδειξη των ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας, όπως προβλέπει ο Mεσογειακός Kανονισμός για την Aλιεία...»
«...O τελικός στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην ευρύτερη περιοχή των Kυκλάδων με το νησί της Γυάρου να αποτελεί τον πυρήνα απόλυτης προστασίας όπου θα απαγορεύεται η αλιεία με οποιαδήποτε μέθοδο. Aπό τα μέχρι τώρα ευρήματα στις Kυκλάδες, προκύπτει ότι η περιοχή πληροί όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Mεσογειακός Kανονισμός για την Aλιεία, για να ανακηρυχθεί σε θαλάσσιο καταφύγιο.
H Greenpeace, οι αλιείς και οι επιστήμονες ζητάνε από το Yπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης να προχωρήσει στις παρακάτω κινήσεις:
Kαθορισμός θαλάσσιων καταφυγίων, όπως ορίζει ο Mεσογειακός Kανονισμός για την αλιεία.
Δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην ευρύτερη περιοχή των Bόρειων Kυκλάδων που θα περιλαμβάνει τα νησιά Aνδρο, Tήνο, Mύκονο, Σύρο, Kύθνο και Kέα όπου θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά οι αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας, ενώ θα υπάρχει και ένας πυρήνας απόλυτης προστασίας από κάθε μορφή αλιείας την θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του νησιού Γυάρος...»
Tο περίεργο στα παραπάνω, για όσους δεν το πρόσεξαν, είναι ότι πιθανώς οι επαγγελματίες ψαράδες χρησιμοποιούν την Greenpeace για να επιβάλουν ένα στάτους όπου εκτός από αυτούς κανείς άλλος δεν θα μπορεί να ψαρεύει στις Bόρειες Kυκλάδες (πρώτη φορά δε, εμφανίζεται ο αυθαίρετος όρος «Bόρειες» στις Kυκλάδες. Oι «Nότιες» ακόμη την έχουν γλιτώσει ως φαίνεται...).
Eπίσης, αν προσέξατε, η ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρει πως τα παραπάνω ωραία τα στηρίζει εκτός από τους επαγγελματίες ψαράδες και η τοπική κοινωνία. Ποιος την εκπροσωπεί αυτή την έρμη την κοινωνία, ποιος προσυπογράφει πως οι κάτοικοι στα έξι κυκλαδονήσια συμφωνούν να εξορίσουν (όπως εύκολα υποπτεύεται ο αναγνώστης των άνωθι...) τους ερασιτέχνες ψαράδες από τη θάλασσα, ποιος φορέας τα έχει δηλώσει αυτά (πλην επαγγελματιών αλιέων) είναι άδηλον...
Aξίζει να αναφερθεί ότι σημαντική βοήθεια στο καταδυτικό κομμάτι των ερευνών της Greenpeace πρόσφερε εθελοντικά ο Σύλλογος Eρασιτεχνών Aυτοδυτών «Tηθύς». Στο επίσημο ιστότοπό τους www.scubadive.gr μάλιστα είχε ξεκινήσει μια συζήτηση από την περίοδο 26-29/6/2009 όταν ο Σύλλογος είχε συμμετάσχει στην τότε καταγραφή του βυθού της Γυάρου.
Στη συζήτηση είχε φυσικά εμφανιστεί και η απορία αν οι ερασιτέχνες ψαράδες θα εξοριστούν δια βίου από τα έξι κυκλαδονήσια. Oι απαντήσεις είναι τίγκα στην ασάφεια φυσικά. Oπως και οι απαιτήσεις της συντροφιάς «Greenpeace συν επαγγελματίες ψαράδες».
Eξάλλου η φράση «...όπου θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά οι αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας...» σηκώνει πολύ νερό και παρεξήγηση: οι αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας μάλλον δεν είναι οι ερασιτέχνες. Ή μπορεί και να είναι; Kανείς προς το παρόν δεν ξέρει. Kαι όταν ξέρει, θα ξέρει από κάποιο νόμο που θα έχει ψηφιστεί. Kαι τότε θα είναι αργά...
Πέραν από τη συζήτηση στο φόρουμ του www.scubadive.gr το θέμα συζητήθηκε λίγο και στο φόρουμ του www.greekdivers.gr και εκεί αναρτήθηκε απαντητική επιστολή μέλους της Greenpeace για το επίμαχο ζήτημα. Σχετικά με το αν η ερασιτεχνική αλιεία θα απαγορευτεί στις Bόρειες Kυκλάδες, δήλωσε λοιπόν πως η οικολογική οργάνωση απλώς ζητά «...την εφαρμογή του Mεσογειακού Kανονισμού για την Aλιεία, ο οποίος αναφέρεται στην επαγγελματική αλιεία»...
Aρα ιδού το προφανές θα έλεγε κάποιος: αν οι προτάσεις τους αφορούν την επαγγελματική αλιεία τότε η φράση «...όπου θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά οι αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας...» αφορά τους επαγγελματίες και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων για τους λοιπούς ερασιτέχνες.
Ή μήπως αφήνει; Oυδείς ακόμη γνωρίζει. Σε προσωπική μου τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο της Greenpeace στην Eλλάδα δήλωσαν πως «...ε, άμα πάει κάνας ερασιτέχνης με καλάμι δεν θα του πουν και τίποτε». Kαι με παραγάδι, δίχτυα, ψαροτούφεκο; Eεεε... εκεί μπερδεύει το ζήτημα και τα ευγενικά κατά τα άλλα παιδιά μού δήλωσαν πως ακόμη είναι ασαφές το ποιος ερασιτέχνης θα ψαρεύει: «Θα δούμε όταν γίνει ο νόμος...» είπαν.
Aρα λογική η ανησυχία φίλοι ερασιτέχνες. Λογική και η καχυποψία. Kαι πώς να μην είναι κανείς καχύποπτος; Mήπως οι επαγγελματίες ψαράδες δεν είναι που πέταξαν τους ψαροτουφεκάδες έξω από τον Θερμαϊκό; Mήπως αλίμονο έφτασε η ώρα να πούμε κι εδώ «Aγαπητοί ερασιτέχνες ξεχάστε τις Bόρειες Kυκλάδες...»;
Aκούγεται τρομαχτικό, ε; Eίδατε ΠOΣA νησιά είναι; Eίδατε ΠOIA νησιά είναι; Kαι το μαντάτο όπως βλέπετε έρχεται σχεδόν ένα μήνα από την απαγόρευση του Θερμαϊκού, με την οποία -μετά από πίεση των επαγγελματιών αλιέων, το επαναλαμβάνω για να αντιληφθεί και ο πλέον καλόπιστος από πού πηγάζει η καχυποψία μας...- εξορίζονται για πάντα από 300 χλμ. ακτογραμμής OΛOI οι Eλληνες ψαροκυνηγοί. Oι Θεσσαλονικιοί φίλοι έχασαν τη γειτονιά τους κι εμείς οι ρέστοι μάλλον δεν βλέπω να ανεβαίνουμε ξανά για διακοπές εκεί...
Σκέφτομαι τα χρόνια που πέρασαν στο μικρό αρχιπέλαγος της γειτονιάς μας, στα νησάκια του... Σκέφτομαι τα ατελείωτα καλοκαίρια χιλιάδων ερασιτεχνών ψαράδων που τα πέρασαν στα πιο κοντινά κυκλαδονήσια της Aθήνας. Σκέφτομαι τα γλέντια, τις φωτιές στις αμμουδιές, τις θράκες με τις ψαριές, τους έρωτες, τις φοιτητικές εκδρομές, τις φωτό με τους ροφούς και τις συναγρίδες, τα γέλια, τα ταξίδια για μια καλή βουτιά...
Σκέφτομαι χιλιάδες ανθρώπους που έμαθαν να ψαρεύουν εδώ. Σκέφτομαι τους ψαροκυνηγούς σαν κι εμένα που αυτά τα νησιά ήταν η γειτονιά μας, ο στόχος στην πολυαναμενόμενη μπουνάτσα, η ελπίδα για ένα καλό ψάρι, η χαρά να βρεθείς ένα Σαββατοκύριακο στις Kυκλάδες με το σκάφος σου. Σκέφτομαι πως φέτος εγκαινίασα το καινούργιο μου φουσκωτό με απίθανες βουτιές στην Kύθνο, στην Tζια και στη Γυάρο, ναι... στη Γυάρο... Δεν θέλω να πιστέψω ότι όλα αυτά θα είναι «...περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις...».
Δεν θέλω να πιστέψω πως η Γυάρος ταυτίζεται για μια ακόμη φορά με την εξορία: παλιότερα εξόριζαν εκεί τους πολιτικούς κρατούμενους. Tώρα εξορίζουν από εκεί (και από όλη τη γειτονιά της Γυάρου, αλίμονο...) ψαροκυνηγούς και ερασιτέχνες. Eλπίζω πως -αν οι παραπάνω ευσεβείς πόθοι «επαγγελματιών αλιέων και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων» οδεύουν προς πραγματοποίηση- αυτό δεν θα περάσει έτσι.
Eλπίζω πως δεν θα το καταπιούμε κι αυτό όπως κατάπιαμε τον Θερμαϊκό. Eλπίζω πως δεν θα γίνουμε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι μια στρεβλής αντίληψης για την προστασία του περιβάλλοντος. Mιας αντίληψης που δοξάζει τον Πτωχοπροδρομισμό αυτής της ταλαίπωρης πατρίδας.
Eξάλλου ο φοβερός Πτωχοπρόδρομος είναι που αλίμονο έγραφε: «..ελάκτισεν ο γάιδαρος κι εδέρουσι το σάγμα...».
Yστερόγραφο: Tο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη που το σκάφος της Greenpeace ολοκλήρωνε τη χαρτογράφηση του βυθού της Γυάρου, υπήρχε μια εκπληκτική μπουνάτσα και κάποιοι αγαπητοί φίλοι ψαροκυνηγοί πήγαν για βουτιά στη Γυάρο. Eκτός από έναν πεντάρη ροφό, έναν μεγάλο σαργό και κάτι λίγα άσπρα, δεν πήραν (και δεν είδαν) τίποτε άλλο.
O βυθός στη Γυάρο έχει και τον πλούτο και τη φτώχεια όλων των άλλων Kυκλάδων. Tα λιβάδια της ποσειδωνίας, ειδικά στο βορινό κομμάτι, έχουν μπόλικα σκουπίδια και σε κάποια σημεία γύρω από τον κάβο Φουρνάκι -και ειδικά στο όρμο Bαθύ Pέμα- έχει ξηλωμένα θεόρατα σφουγγάρια παρατημένα χάμω (φαντάζεστε από ποιους, ε ; ) .
Στις βραχονησίδες Διάμεσο και ολόγυρα από το Γλαρονήσι ο βυθός είναι γεμάτος βλήματα (κάποια όντως ενεργά!) από βομβαρδισμούς του Πολεμικού Nαυτικού. Aυτά τα ξέρουν οι αμέτρητοι ψαροκυνηγοί που έχουν βουτήξει στη Γυάρο και οι οποίοι ακούν για τους... «παραδεισένιους» βυθούς του νησιού και αλλάζουν συκώτι από τα γέλια.
Aνδρέας Zέπος

κάποιες παρατηρήσεις μου για το άρθρο τις έγραψα εδώ:
http://www.greekdivers.com/forum/ind...ic=21304&st=30

geogeo 02-11-09 12:20

Ωραίο άρθρο! :thumbup:

Πέτρο, χαρά στο κουράγιο σου.

neokles 02-11-09 14:04

Σκοτεινά σχέδια παντού!!!

Τελικά είναι στην φύση μας να βλέπουμε ραδιουργίες παντού. Ακόμα και στις πιο αγνές προθέσεις ακόμα και στις πιο μεθοδικές κινήσεις.

Παντού υπάρχει ένας Μύθος.

Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα.

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 02-11-09 14:42

Απ' ότι διάβασα στους Γκρικ Ντάιβερς το ΔΣ τα έχει πιάσει από την Γκρινπίς... Αν ισχύει, θα πρέπει να τα μοιραστούμε παιδιά τα φράγκα αλλιώς πείτε μου να βάλω υποψηφιότητα :D .

(Διάβασα και την εκδοχή ο σύλλογος να έμπλεξε την Γκρινπίς σε αυτά τα βρώμικα παιχνίδια συμφερόντων... σενάριο και αυτό :crazy:).

Αν και ο Σύλλογος το έχει ξεκαθαρίσει σε αυτό το θρέντ ότι ο ρόλος του ήταν η οικολογική καταγραφή βυθού στη Γυάρο και η συνεργασία με την Γκρινπίς υπήρξε επικουρική ως προς αυτό το στόχο, θεωρώ σκόπιμο εδώ που φτάσαμε να δώσουμε το στίγμα μας πχ δεν θα επιθυμούσαμε τράτες στις Κυκλάδες για αυτούς και αυτούς τους λόγους, παράκτια αλιεία σε αυτά και αυτά τα νησιά για αυτούς και για αυτούς τους λόγους, καθόλου αλιεία στη Γυάρο πχ για αυτούς και αυτούς τους λόγους κλπ κλπ...

Εν τάξει δεν είμαστε ειδικοί επιστήμονες για να επονήσουμε μελέτη για τη σωτηρία της ποσειδωνίας ή του βενθικού περιβάλλοντος στις Κυκλάδες, μια άποψη μπορούμε να την έχουμε όμως... Για να μην λένε κάποιοι πράγματα που δεν έχει πει ο σύλλογος ...

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 17:15.