Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Η Ζωή στο Βυθό και το Πέλαγος (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=38)
-   -   Τι γνωρίζετε για αυτό; (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=77)

MICHALIS 21-07-10 11:21

Απάντηση: Τι γνωρίζετε για αυτό;

Κατι παρομοιο , σμερνα ψαρεμενη και πεταμενη απο ψαραδες . Τα υπολοιπα τα ανελαβε φυσικα ... η φυση !
http://www.youtube.com/watch?v=gBzo0m5LByY

ΦΟΙΒΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ 21-07-10 11:30

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 42553)
Δεν ξέρω γιατί κόβουν το κεφάλι του μουγγριού (; ) όταν το πιάνουν..

Φαντάζομαι πως το κάνουν επειδή τα μουγγριά και η σμέρνες είναι λιγάκι επτάψυχα ζωντανά και φοβούνται μην φάνε καμιά δαγκωνιά εκ των υστέρων..

dimkar 21-07-10 14:22

Άσχετο με το θέμα αλλά αυτά μου τη δίνουν... πριν από τριάντα χρόνια και το κεφάλι από το μουγγρί και η σμέρνα δεν θα πετιόντουσαν αλλά θα έκαναν μια σούπα μούρλια...

Δημήτρης

Έκτωρ 21-07-10 20:48

αναγκάζομαι για άλλη μια φορά να σπάσω την σιωπή μου (με τον κίνδυνο να γίνω γραφικός) και να ασχοληθώ με τους οφθαλμίατρους του κράτους των Αθηνών διότι εντάξει απλά τους έχει πάρει η κάτω βόλτα και ούτε με ομαδικό λιθοβολισμό δεν πρόκειται να γιάνουν.

Το ψαρί πρέπει να είναι ένας τεράστιος σκαρμός χωρίς σώμα. Δίσταζα πολύ να πω την γνώμη μου αλλά νομίζω πως διακρίνετε το πλευρικό του πτερύγιο που αν ήταν μουγγρί θα έπρεπε να είναι πολύ πιο πίσω. Τα χρώματα το σουλούπι και τα δοντιά (ναι πρέπει να φαίνονται!) συγκαταθέτουν σε αυτό. Απίθανο! μου θύμισε ΤΟ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ του βόρειου Ευβοϊκού που ακόμα και στις μέρες μας έχει ένα πέπλο μυστηρίου. Γιατί έφτασε σε αυτήν τη θέση μάλλον θα πρέπει να παρεξηγήθηκε ότι είναι δράκαινα (στον κόσμο τον Σκαρμών συμβαίνει συχνά αυτό) και έπαιξε γκιλοτίνα.

δimkar:thumbup: για την σουπίτσα.

Big-Blue 21-07-10 20:48

Skipper αν έβλεπες αν το έχει κόψει μαχαίρι ή δόντια θα καταλαβαίναμε.
Άνετα μπορούσε ένα γοφάρι πχ να κόψει ένα μουγκρί στη μέση (προφανώς δολωμένο σε παραγάδι: είναι εξαιρετικός δόλος για χοντρά παραγάδια το μουγκρί).
Αλλιώς το να πάει το γοφάρι ή όποιος άλλος τέτοιος θηρευτής στο θολάμι του μουγκριού δύσκολο

Έκτωρ 21-07-10 20:52

απόλυτος φορουμικός συγχρονισμός λέγετε αυτό μπιγκ μπλού , α και χρόνια πολλά σύντροφε, μιας τώρα με τις εξελίξης στην Πανάθα μπορώ σε αποκάλω και σύντροφο !!!!!!!:geia::geia::geia::geia::geia:

apeiranthos 21-07-10 22:27

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Έκτωρ (Μήνυμα 42563)
Το ψαρί πρέπει να είναι ένας τεράστιος σκαρμός χωρίς σώμα.

Συμφωνώ απόλυτα :geia: είναι σκαρμός και πρέπει να πω ότι δεν διακρίνω κανένα Thais Haemastoma στο τσιμπούσι.:cool:

Τώρα το σκαρμό τον λένε αρκετοί ψαράδες και μπακαλιαράκι κι έτσι ίσως
εξηγήται το κομμένο κεφάλι.

Για την κακαβιά βέβαια ούτε συζήτηση θα έδινε κάτι, αλλά για το τηγάνι
μόνο οι γάτες θα χαίρονταν.

Physalia 21-07-10 22:53

ok με πείσατε, εγκαταλείπω για κάνα μήνα! :fioufiou:

(όντως τεράστιος αυτός ο σκαρμός όμως ρε παιδάκι μου :rolleyes:)

Μπλε 29-07-10 16:31

Άλλο ένα περίεργο και σχετικά σπάνιο για τις συνηθισμένες βουτιές μας ζωάκι!

...

Πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο σκουλίκι με το όνομα Lanice conchilega που χτίζει το σωλήνα του με σχετικά με το μέγεθός του μεγάλους κόκκους άμμου! Όταν βρεθούν πολλά μαζί, σχηματίζουν μια πολύπλοκη και εντυπωσιακή δομή πάνω στο βυθό, την οποία δυστυχώς δεν έχω δει ακόμη... :geia:

D.Poursanidis 29-07-10 17:24

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο grandbleu (Μήνυμα 42694)
Άλλο ένα περίεργο και σχετικά σπάνιο για τις συνηθισμένες βουτιές μας ζωάκι!
Πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο σκουλίκι με το όνομα που χτίζει το σωλήνα του με σχετικά με το μέγεθός του μεγάλους κόκκους άμμου! Όταν βρεθούν πολλά μαζί, σχηματίζουν μια πολύπλοκη και εντυπωσιακή δομή πάνω στο βυθό, την οποία δυστυχώς δεν έχω δει ακόμη... :geia:

Ένας καλός λόγος για να μην αγνοούμε περιοχές με αμμώδεις βυθούς για βουτιές.

Από εμένα μια μικρή ανεμώνη κολλημένη πάνω σε ένα λεπτό φύλλο (4 χιλιοστά) απο Cymodocea nodosa...

Μπλε 29-07-10 18:42

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο D.Poursanidis (Μήνυμα 42695)
Από εμένα μια μικρή ανεμώνη κολλημένη πάνω σε ένα λεπτό φύλλο (4 χιλιοστά) απο Cymodocea nodosa...

Ωραίος ο νέος! :thumbup:

Δες και μια Αλίσια επίσης πάνω σε Κυμοδόχο που την ταΐζω κωπήποδα με το φακό μου...

D.Poursanidis 29-07-10 19:14

[quote=grandbleu;42697]Ωραίος ο νέος! :thumbup:

Δες και μια Αλίσια επίσης πάνω σε Κυμοδόχο που την ταΐζω κωπήποδα με το φακό μου...

[quote=grandbleu;42697]

Καλά βρε, δωλωματικό φακό έχεις ... :p

Λέω να κατέβω μέγεθος, πάμε για 2 χιλιοστά, να τα αφήσω ????

Smaragdia viridis πάνω σε Κυμοδόχη...

elpapas 29-09-10 20:39

Σιθωνία Ακτή Καλογριάς -8μ βάθος, 20εκ περίπου

gmav 30-09-10 07:58

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 42553)
Δεν ξέρω γιατί κόβουν το κεφάλι του μουγγριού (; ) όταν το πιάνουν αλλά έχω δει κι εγώ συχνά αποκεφαλισμένα και πεταμένα :confused:

Καλημέρα.
δε ξέρω αν αληθεύει, αλλά ένας φίλος μου ψαροντουφεκάς είχε πει ότι το μουγγρι χρειαζόταν "άρμεγμα" για να φύγουν τα πολλά αγκαθάκια.

το κρεμούσαν απο την ουρά και το "άρμεγαν" για να σπάσουν και να κατέβουν προς τα κάτω τα κοκαλάκια του. αφού το κάναν αυτό για αρκετή ώρα, κόβαν μετά το κομάτι του κεφαλιού (όπου θα είχαν μαζευτεί τα αγκάθια) και κρατούσαν το υπόλοιπο.

επειδή η όλη διαδικασία ήταν κουραστική, γιαυτό δε τα προτιμούσαν οι ψαροντουφεκάδες.

MICHALIS 30-09-10 08:58

Ειναι και ο πιο σιγουρος τροπος να το αποτελειωσουν , μια και ειναι πολυ δυνατο πλασμα και το δαγκωμα του ειναι προς αποφυγην . Το αρμεγμα των χόνδρων του ειναι ο κυριος λογος πιστευω κι εγω .

eye love scuba 30-09-10 10:57

Έτσι είναι . Το μουγγρί έχει πολλά μικρά κόκκαλα. Τη μέθοδο την ξέρω, αλλά δεν ξέρω αν είναι αποτελεσματική

Έκτωρ 24-10-10 18:37

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο elpapas (Μήνυμα 43727)
Σιθωνία Ακτή Καλογριάς -8μ βάθος, 20εκ περίπου

Ελπάπας :geia: έχω συναντήσει και γω τέτοια σκορπιδάκια και είχα την απορία αν είναι κάποιος παρασιτισμός ή καμουφλάζ. Έστειλα της φώτος μας (είχα και γω μερικές) σε έναν τύπο που κάτι ξέρει παραπάνω στην παθολογία και ψήφισε έντονα υπέρ του καμουφλάζ διότι δεν φαίνεται να φέρουν κάποιο τραύμα τα ζώα όπως θα γινόταν αν ήταν κάποιος παρασιτισμός. Χαρακτηριστικά μου έγραψε «Η φυσιολογικότητα του χρωματισμού αποδεικνύεται και από το επάνω μέρος των βολβών των οφθαλμών όπου δεν παρατηρείται καμία φλεγμονή.» Τώρα αν πέσει στην καθετή κάνα τέτοιο σκορπιδάκι θα το ξανατσεκάρω να μην κάνουμε κάνα λάθος.

Big-Blue 25-10-10 00:42

και το σκορπίδι αεκτζίδικο ρε συ;
πως να πάει καλά η Ελλάδα...
μας πήρε το ΔΝΤ τέλος:geia:

Έκτωρ 25-10-10 01:49

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Big-Blue (Μήνυμα 44217)
και το σκορπίδι αεκτζίδικο ρε συ;
πως να πάει καλά η Ελλάδα...
μας πήρε το ΔΝΤ τέλος:geia:

Μετά το ΔΝΤ παίζει να ήταν και το μοναδικό πράγμα που χε μείνει ελληνικό . Πάει και αυτό! :geia:

gmav 11-02-11 19:24

Καλημέρα σε όλους.

τη Κυριακή που μας πέρασε στο Πόρτο βαλίτσα Χαλκιδικής, συνάντησα το μικρούλι του video. μέγεθος μιας δαχτυλήθρας!!!
επειδή ήταν μικρό και το είδα στα μεσόνερα, μου ήταν πολύ δύσκολο να εστιάσω και να το κρατήσω κεντραρισμένο στο φακό...

παρ όλα αυτά νομίζω διακρίνεται...

μου μοιάζει με μικρή μέδουσα, αλλά είναι?

Physalia 11-02-11 20:09

γεια σου Γιώργο κι ευχαριστούμε για το βίντεο!

Η μικροσκοπική αυτή μέδουσα δεν σου τράβηξε τυχαία την προσοχή: είναι ένα πλάσμα διάσημο ως το μοναδικό αθάνατο ον στον πλανήτη, η περίφημη Turritopsis

Βρήκα κι ένα άρθρο στα ελληνικά, δεν είναι άψογο αλλά από το ολότελα...
http://troktikocy.blogspot.com/2010/...nutricula.html

Γενικά αυτό τον καιρό παίζει μια απίθανη έξαρση μεδουσών (αλλά και γενικότερα όλων των οργανισμών του πλαγκτού) στα ελληνικά νερά.
(Το 2ο λιμανάκι ήταν γεμάτο από τουριτόψις αλλά και πολλά ακόμα παρόμοια καλούδια την προηγούμενη Κυριακή που κόβαμε εκεί την πίτα μας -δες πχ τις φωτο του Χρήστου εδώ)

Λόγω των πολλών ζεστών ημερών στη διάρκεια αυτού του χειμώνα, φαίνεται ότι η θαλάσσια άνοιξη φέτος έχει έρθει λίγο νωρίτερα από το κλασικά αναμενόμενο -πράγμα που προσθέτει πολύ ενδιαφέρουσες διαστάσεις στις βουτιές της εποχής ;).

:geia:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτό το μήνυμα περιέχει εσφαλμένη πληροφορία. Δείτε παρακάτω....

Vasilis_UW 12-02-11 01:14

Πριν λίγες ημέρες στη Βουλιαγμένη, σε σχισμή βράχου, προφυλαγμένο μέρος. Βάθος μικρό, 6-8 μέτρα θα έλεγα.
Να πω ασκίδια; Αλλά δεν βλέπω δύο ανοίγματα για είσοδο και έξοδο νερού.
Καμιά ιδέα;

http://outdoors.webshots.com/photo/2...41237880aVomfn

B.

Physalia 12-02-11 12:02

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Vasilis_UW (Μήνυμα 46652)
Πριν λίγες ημέρες στη Βουλιαγμένη, σε σχισμή βράχου, προφυλαγμένο μέρος. Βάθος μικρό, 6-8 μέτρα θα έλεγα.
Να πω ασκίδια; Αλλά δεν βλέπω δύο ανοίγματα για είσοδο και έξοδο νερού.
Καμιά ιδέα;

http://outdoors.webshots.com/photo/2...41237880aVomfn

B.

Γεννητούρια!
Τα αβγά μιας σουπιάς, πιθανώς πάνω σε ένα ασκίδιο Microcosmus (δεν είμαι σίγουρη, έχω την εντύπωση ότι διακρίνεται ο ένας σίφωνας).

ωραία φωτό Βασίλη! :thumbup:

Vasilis_UW 13-02-11 01:36

Σε ευχαριστώ πολύ! (Τελικά όλο αυγά φωτογραφίζω τώρα τελευταία....) Ναί, ήταν γύρω από ένα ασκίδιο το οποίο είχαν καλύψει. Επειδή ήταν σχετικά μεγάλα, δεν το φανταζόμουν ότι μπορεί να είναι απλώς αυγά από κάτι μεγαλύτερο! Σε πόσες ημέρες να πάω να δώ πάλι; Θέλω να κάνω ένα 'άλμπουμ σουπιάς', από το αυγό μέχρι..., χμμμμ δεν θα το γράψω εδώ ούτε για αστείο :).

Β.

apeiranthos 13-02-11 09:58

Και σε μια στιγμή λύνονται απορίες, ίσως ετών κι έρχονται νέες συγκλονιστικές πληροφορίες
να προστεθούν στη γνώση μας για το μεγαλείο ενός τόσο δα
μικρού οργανισμού όπως η Turritopsis. Αθάνατη μέδουσα???
Μαρία σε ευχαριστώ:)
Καταπληκτικές οι φωτογραφίες του Χρήστου Ευθυμίου και το κινηματογραφικό του Γιώργου.

Τα αυγά σουπιάς που αποθανάτησε σε αυτή την πολύ ωραία φωτογραφία
ο Βασίλης, μου φαίνεται, ότι είναι κολλημένα, επάνω σε ένα από καιρό νεκρό
όστρακο, του γαστερόποδου μαλάκιου Vermetus Arenarius http://www.aiam.info/04/schede/mollu..._arenarius.htm
http://www.flickr.com/photos/atrif/4590617731/

Physalia 13-02-11 14:17

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο apeiranthos (Μήνυμα 46665)
Τα αυγά σουπιάς που αποθανάτησε σε αυτή την πολύ ωραία φωτογραφία
ο Βασίλης, μου φαίνεται, ότι είναι κολλημένα, επάνω σε ένα από καιρό νεκρό
όστρακο, του γαστερόποδου μαλάκιου Vermetus Arenarius http://www.aiam.info/04/schede/mollu..._arenarius.htm
http://www.flickr.com/photos/atrif/4590617731/

nice point! I thank you :)

Χρηστος Ευθυμιου 17-02-11 08:35

Να συμπληρώνω και μία ακόμα φωτογραφία της μέδουσας
Turritopsis nutricula όπου είδαμε και στο βίντεο του Γιώργου.

D: εφηβική μορφή
C: ενήλικη μορφή

Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των πανέμορφων πλασμάτων,
στην φωτογραφία που ακολουθεί απεικονίζεται η μέδουσα Oceania armada

Μπλε 17-02-11 13:10

Αχ αυτή η Turritopsis...

Αχ αυτή η Turritopsis, που τελικά μέχρι στιγμής μας διαφεύγει...

Καταρχάς μπράβο παιδιά για τις παρατηρήσεις και τις καταγραφές σας! Είναι τέλειο να υπάρχουν τέτοια μάτια "φυσιοδιφών" απλωμένα στις θάλασσές μας, μαθαίνουμε όλοι περισσότερα! :thumbup:

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να σας εξομολογηθώ πόσο δύσκολη είναι τελικά η αναγνώριση θαλάσσιων οργανισμών από φωτογραφίες στο φυσικό τους περιβάλλον, μιας και όλες οι κλείδες προσδιορισμού των ειδών έχουν φτιαχτεί σε περιβάλλον παρατήρησης στο εργαστήριο και σε τέτοιο μόνο περιβάλλον μπορούν να ακολουθηθούν βήμα προς βήμα. Μικρά ανατομικά χαρακτηριστικά που δεν είναι εμφανή σε κάποια φωτογραφία μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στα είδη ή ακόμη και σε οικογένειες. Πόσο μάλιστα που είναι τόσες πολλές οι κατηγορίες των θαλάσσιων οργανισμών, που πρακτικά για να είμαστε σίγουροι για τις αναγνωρίσεις μας, θα πρέπει να συμβουλευτούμε και εξειδικευμένο στην κατηγορία οργανισμών επιστήμονα για να μας επιβεβαιώσει την αναγνώριση. Τα έχει χιλιοπεί η Μαρία, αλλά νιώθω ότι πρέπει να το θυμίσω για άλλη μια φορά σε αυτό το θέμα που αφορά στα υδρόζωα, μιας και δεν υπάρχει κάποιος εξειδικευμένος Έλληνας επιστήμονας που ασχολείται με αυτή την κατηγορία οργανισμών!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του ζώου που βιντεοσκόπησε ο Γιώργος και φωτογράφισε ο Χρήστος, επειδή το είχα ήδη φωτογραφίσει μερικές ημέρες πριν (δεν είναι σπάνιο, κάθε χρόνο τέτοια εποχή εμφανίζεται, έχω αντίστοιχες φωτογραφίες και από πιο παλιά) και ήταν σε μεγάλη αφθονία, είχα προβληματιστεί για την αναγνώρισή του και είχα επίσης λανθασμένα καταλήξει στο γένος Turritopsis, κάτι που δε μου αναίρεσε η γνώμη πιο ειδικού από εμένα επιστήμονα που ασχολείται με το ζωοπλαγκτόν. Είναι και το ζωοπλαγκτόν τεράστια κατηγορία οργανισμών και προφανώς αν δεν έχεις ασχοληθεί με τα υδρόζωα συγκεκριμένα, δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις το συστηματικό λάθος εκ πρώτης όψεως... Το ξανακοιτάω όμως και μου φαίνεται ότι κάτι μου είχε διαφύγει τελικά!

Το λεπτό ζήτημα λοιπόν στη συγκεκριμένη αναγνώριση είναι όπως θα δείτε στα σχήματα παρακάτω (βλ. κόκκινα βέλη), ο τύπος του λεγόμενου manubrium (γαστραγγειακή κοιλότητα η όχι τόσο καλή ελληνική απόδοση). Ο τύπος του καθορίζει στην κλείδα προσδιορισμού της οικογένειας Claridae αν πρόκειται για το γένος Turritopsis ή το γένος Oceania. Στην περίπτωση λοιπόν της Turritopsis, το manubrium έχει περισσότερο άμορφο και αποτελείται από μεμβρανώδεις πτυχώσεις, ενώ στην περίπτωση της Oceania, είναι καλοσχηματισμένο με σαφές σχήμα και στιβαρή δομή.

...

Για του λόγου το αληθές, παραθέτω και μερικές δικές μου φωτογραφίες που φαίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Χρήστο, από ότι κατάλαβα στο συλλογισμό σου, θεώρησες ότι η 1η μέδουσα σου είναι διαφορετική από τη 2η, επειδή έχουν σημαντικά διαφορετικό μήκος στα πλοκάμια τους, ωστόσο αν παρατηρήσεις, είναι το ίδιο είδος που απλά έχει μαζέψει τα πλοκάμια πάνω στο κυρίως σώμα του.

......

Oceania armata λοιπόν.

Όσο για τη δυνητικά "αθάνατη" από γήρας Turritopsis, είμαι σίγουρος ότι κάπου εκεί έξω κρύβεται, αλλά δυστυχώς δεν την έχω δει/φωτογραφίσει και δεν έχω δει καμιά φωτογραφία της στο φυσικό της περιβάλλον από κάποιον άλλο φωτογράφο. Μένει να γίνει η αρχή! ;)

Υ.Γ. [1] Η Μαρία οδηγήθηκε σε λάθος αναγνώριση κυρίως εξαιτίας της συζήτησης που είχαμε όταν πριν από μερικές βδομάδες έψαχνα τις ίδιες απαντήσεις. Συγνώμη Μαρία!
Υ.Γ. [2] Τελικά αναρωτιέμαι, έχει καμία σημασία για τον αυτοδύτη ποιο είδος ακριβώς απεικονίζεται στη φωτό/βίντεο του, ή αρκεί να γνωρίζει τι είναι, και εν προκειμένω "πλαγκτική μορφή υδρόζωου"?

Physalia 17-02-11 13:20

Απάντηση: Αχ αυτή η Turritopsis...

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο grandbleu (Μήνυμα 46789)
Υ.Γ. [1] Η Μαρία οδηγήθηκε σε λάθος αναγνώριση κυρίως εξαιτίας της συζήτησης που είχαμε όταν πριν από μερικές βδομάδες έψαχνα τις ίδιες απαντήσεις. Συγνώμη Μαρία!

oops! Σορρυ παιδιά, ειλικρινά είχαμε προωθήσει αυτές τις φωτό σε πιο εξειδικευμένο άτομο αλλά τελικά όντως η φωτογραφική αναγνώριση πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη...

Παράθεση:

Υ.Γ. [2] Τελικά αναρωτιέμαι, έχει καμία σημασία για τον αυτοδύτη ποιο είδος ακριβώς απεικονίζεται στη φωτό/βίντεο του, ή αρκεί να γνωρίζει τι είναι, και εν προκειμένω "πλαγκτική μορφή υδρόζωου"?

νομίζω πώς μερικές φορές έχει σημασία.... Όταν πχ παρουσιάζουμε μία ιστορία (περί "αθανασίας" εν προκειμένω) αυτή προφανώς ακυρώνεται όταν προκύπτει ότι η αναγνώριση είναι λάθος (σόρρυ Μανώλη :o).
Αλλά και γενικότερα νομίζω ότι η παραπληροφόρηση είναι άσχημο πράγμα -έστω και μόνο για λόγους αρχής....
Οπότε θενκς γκραντμπλε για την επιμονή σου! :thumbup:

gmav 17-02-11 14:44

Παράθεση:

όσο αφορά εμένα (που είμαι παντελώς άσχετος), μου αρκεί και η γενική περιγραφή όπως λες "πλαγκτική μορφή υδρόζωου"... (είναι το ίδιο με τη μέδουσα??)
έτσι κι αλλιώς δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε και τη μνήμη για να θυμάμαι κάτι πιο αναλυτικό.. :)

μου έκανε εντύπωση το μέγεθος του και η πανέμορφη κίνηση που είχε.
και επειδή ήταν η πρώτη φορά που το έβλεπα και επειδή πάντα υπάρχει ο κρυφός πόθος να συλλάβουμε κάτι μοναδικό στην κάμερα μας, έπρεπε να ρωτήσω... :D

Μπλε 18-02-11 01:57

Γιώργο,

με το γενικό όρο μέδουσα εννοούμε την κωδωνοειδή (aka bell-shaped) πελαγική μορφή που μπορεί να πάρει μια μεγάλη ποικιλία οργανισμών που ανήκουν στα κνιδόζωα. Η βενθική (δλδ προσκολλημένη στο βυθό) μορφή είναι αυτή του πολύποδα.

Κάποια κνιδόζωα μπορεί να εμφανίζονται και στις δύο μορφές και κάποια μόνο σε μία από τις δύο. Τα Ανθόζωα (κοράλλια και οι ανεμώνες) για παράδειγμα εμφανίζονται μόνο με τη μορφή πολύποδα, τα Υδρόζωα (που είναι και το συγκεκριμένο ζώο που βιντεοσκόπησες) εμφανίζονται και με τις 2 μορφές (αλλά κυρίως με τη μορφή πολύποδα) και τα Σκυφόζωα (που περιλαμβάνουν τις μεγάλες γνωστές "μέδουσες" που συναντάμε συνήθως) εμφανίζονται και με τις 2 μορφές (αλλά κυρίως με τη μορφή της μέδουσας).

Συγκεκριμένα, την βενθική μορφή των υδρόζωων τη συναντάμε σε βράχια και άλλα στερεά υποστρώματα, θυμίζουν μικρούς θάμνους και πάνω τους μπορεί να συναντήσουμε γυμνοβράγχια που τρέφονται από τους (τοξικούς, μιας και μιλάμε για κνιδόζωα) πολύποδές τους! Στη σειρά τους, τα γυμνοβράγχια αποθηκεύουν τις τοξικές ουσίες και το διαλαλούν με τους φανταχτερούς χρωματισμούς τους μπλα μπλα μπλα...

Ελπίζω να βοήθησα και να μην τα έμπλεξα περισσότερο!

Προφανώς έκανες καλά και ρώτησες, το κίνητρο σου το βρίσκω μια χαρά, keep on! Παρατήρησα πάντως ότι το ίδιο θέμα μας είχε απασχολήσει πέρσι, την ίδια εποχή!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 18-02-11 08:46

για αυτο που μου αρεσει το ΤΗΘΥΣ,

γιατι μου θυμιζει την εκπαιδευτικη τηλεοραση!

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 24-02-11 17:36

από την τελευταία κατάδυση.... προσωπικά πρώτη φορά είδα τόσα πολλά μαζί ...

Physalia 24-02-11 18:21

για δες το Γιώργο, έχει ξαναφωτογραφηθει στο Καλαμάκι από το Φοίβο και μας το είχε αναγνωρίσει ο Μητς εδώ

Κι άλλα γεννητούρια! :thumbup:

Tiburon 24-02-11 23:02

Παράθεση:

Αχ αυτή η Turritopsis, που τελικά μέχρι στιγμής μας διαφεύγει...

Καταρχάς μπράβο παιδιά για τις παρατηρήσεις και τις καταγραφές σας! Είναι τέλειο να υπάρχουν τέτοια μάτια "φυσιοδιφών" απλωμένα στις θάλασσές μας, μαθαίνουμε όλοι περισσότερα! :thumbup:

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να σας εξομολογηθώ πόσο δύσκολη είναι τελικά η αναγνώριση θαλάσσιων οργανισμών από φωτογραφίες στο φυσικό τους περιβάλλον, μιας και όλες οι κλείδες προσδιορισμού των ειδών έχουν φτιαχτεί σε περιβάλλον παρατήρησης στο εργαστήριο και σε τέτοιο μόνο περιβάλλον μπορούν να ακολουθηθούν βήμα προς βήμα. Μικρά ανατομικά χαρακτηριστικά που δεν είναι εμφανή σε κάποια φωτογραφία μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στα είδη ή ακόμη και σε οικογένειες. Πόσο μάλιστα που είναι τόσες πολλές οι κατηγορίες των θαλάσσιων οργανισμών, που πρακτικά για να είμαστε σίγουροι για τις αναγνωρίσεις μας, θα πρέπει να συμβουλευτούμε και εξειδικευμένο στην κατηγορία οργανισμών επιστήμονα για να μας επιβεβαιώσει την αναγνώριση. Τα έχει χιλιοπεί η Μαρία, αλλά νιώθω ότι πρέπει να το θυμίσω για άλλη μια φορά σε αυτό το θέμα που αφορά στα υδρόζωα, μιας και δεν υπάρχει κάποιος εξειδικευμένος Έλληνας επιστήμονας που ασχολείται με αυτή την κατηγορία οργανισμών!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του ζώου που βιντεοσκόπησε ο Γιώργος και φωτογράφισε ο Χρήστος, επειδή το είχα ήδη φωτογραφίσει μερικές ημέρες πριν (δεν είναι σπάνιο, κάθε χρόνο τέτοια εποχή εμφανίζεται, έχω αντίστοιχες φωτογραφίες και από πιο παλιά) και ήταν σε μεγάλη αφθονία, είχα προβληματιστεί για την αναγνώρισή του και είχα επίσης λανθασμένα καταλήξει στο γένος Turritopsis, κάτι που δε μου αναίρεσε η γνώμη πιο ειδικού από εμένα επιστήμονα που ασχολείται με το ζωοπλαγκτόν. Είναι και το ζωοπλαγκτόν τεράστια κατηγορία οργανισμών και προφανώς αν δεν έχεις ασχοληθεί με τα υδρόζωα συγκεκριμένα, δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις το συστηματικό λάθος εκ πρώτης όψεως... Το ξανακοιτάω όμως και μου φαίνεται ότι κάτι μου είχε διαφύγει τελικά!

Το λεπτό ζήτημα λοιπόν στη συγκεκριμένη αναγνώριση είναι όπως θα δείτε στα σχήματα παρακάτω (βλ. κόκκινα βέλη), ο τύπος του λεγόμενου manubrium (γαστραγγειακή κοιλότητα η όχι τόσο καλή ελληνική απόδοση). Ο τύπος του καθορίζει στην κλείδα προσδιορισμού της οικογένειας Claridae αν πρόκειται για το γένος Turritopsis ή το γένος Oceania. Στην περίπτωση λοιπόν της Turritopsis, το manubrium έχει περισσότερο άμορφο και αποτελείται από μεμβρανώδεις πτυχώσεις, ενώ στην περίπτωση της Oceania, είναι καλοσχηματισμένο με σαφές σχήμα και στιβαρή δομή.

...

Για του λόγου το αληθές, παραθέτω και μερικές δικές μου φωτογραφίες που φαίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Χρήστο, από ότι κατάλαβα στο συλλογισμό σου, θεώρησες ότι η 1η μέδουσα σου είναι διαφορετική από τη 2η, επειδή έχουν σημαντικά διαφορετικό μήκος στα πλοκάμια τους, ωστόσο αν παρατηρήσεις, είναι το ίδιο είδος που απλά έχει μαζέψει τα πλοκάμια πάνω στο κυρίως σώμα του.

......

Oceania armata λοιπόν.

Όσο για τη δυνητικά "αθάνατη" από γήρας Turritopsis, είμαι σίγουρος ότι κάπου εκεί έξω κρύβεται, αλλά δυστυχώς δεν την έχω δει/φωτογραφίσει και δεν έχω δει καμιά φωτογραφία της στο φυσικό της περιβάλλον από κάποιον άλλο φωτογράφο. Μένει να γίνει η αρχή! ;)

Well done Γιάννη! Έτσι είναι η συστηματική και πραγματικά είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη, επίπονη και πολλές φορές χαοτική διαδικασία. Η φωτογράφηση των οργανισμών στο πεδίο τις περισσότερες φορές μπορεί να μας δώσει μόνο κάποια κατεύθυνση και ίσως να μας διευκολύνει στη διαδικασία της ταυτοποίησης του είδους. Γενικά πιστεύω πως θα ήταν πολύ καλό να δημιουργηθεί ένα φωτογραφικό αρχείο οργανισμών που φωτογραφήθηκαν στο πεδίο και στη συνέχεια αναγνωρίστηκαν στο εργαστήριο ως βάση. Κάτι τέτοιο προσπαθώ να κάνω κι εγώ εδώ και αρκετό καιρό με κάποιες ομάδες θαλάσσιων οργανισμών. Δυστυχώς πολλές – αν όχι τις περισσότερες φορές – δεν ξέρουμε πως είναι ο οργανισμός στη φύση γιατί τον έχουμε δει μόνο φορμολιασμένο και ζαρωμένο σε ένα βαζάκι στο εργαστήριο… έτσι τουλάχιστον συνέβαινε μέχρι πρόσφατα αλλά ευτυχώς φαίνεται πως τα πράγματα αλλάζουν με τη δυνατότητα πολλών νέων επιστημόνων – πλέον και στη χώρα μας (τελευταία και καταϊδρωμένη μεταξύ των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ) – να καταδύονται και να φωτογραφίζουν.

Βέβαια δυστυχώς παρατηρείται ένα άλλο φαινόμενο διεθνώς. Η συστηματική δεν είναι πλέον ‘μόδα’ και οι πατέρες της συστηματικής σιγά σιγά αποσύρονται. Το ερώτημα που παραμένει λοιπόν είναι : αναπτύξαμε σύγχρονες μεθοδολογίες, τεχνολογία, τεχνικές κατάδυσης και επεξεργασίας δεδομένων αλλά τελικά «
Who is going to identify the species?»… Ειλικρινά έχω απορία για την εξέλιξη της επιστήμης σε αυτό τον τομέα. Ίσως πάψουμε πλέον να χρειαζόμαστε τη συστηματική ή ίσως αναγκαστούμε κάποια στιγμή να γυρίσουμε σε αυτήν και πάλι. Who knows? Θα δείξει…

Πάντως νομίζω ότι για τις ανάγκες του forum δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο η απόλυτα έγκυρη ταυτοποίηση κάποιων ειδών υπό την έννοια ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω αναφορά σε μια επιστημονική δουλειά. Επίσης συμφωνώ απόλυτα με τον Γιάννη ότι περισσότερη σημασία έχει ως πληροφορία η ‘πλαγκτική μορφή υδρόζωου’ διότι παρέχει ταυτόχρονα πληροφορίες τόσο για την ομάδα στην οποία ανήκει το ζώο όσο και για την οικολογία του, σε σχέση με μία ξερή επιστημονική ονομασία. Όπως και να έχει η αναφορά στην ‘αθάνατη’ μέδουσα και η όλη εξέλιξη της συζήτησης έδωσε στους αναγνώστες πολλές ωραίες πληροφορίες.

Πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα πάντως και εξαιρετικές φωτογραφίες που απεικονίζουν καλά το manubrium του ζώου!

D.Poursanidis 25-02-11 12:12

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Μήνυμα 47015)

από την τελευταία κατάδυση.... προσωπικά πρώτη φορά είδα τόσα πολλά μαζί ...

Αμάν Παναία μ' !!!!!

Και που να τα δείτε να κινούνται με jet propulsion system !!!
:worship: :worship: :worship:

Vasilis_UW 10-03-11 00:47

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 46655)
Γεννητούρια!
Τα αβγά μιας σουπιάς, . . .

Aκριβώς ένα μήνα (Φεβρουάριο όμως) μετά από την πρώτη φωτογραφία. Προφανώς δεν με περίμεναν, οι σουπιές! Βγήκαν και έμειναν αυτά.
http://outdoors.webshots.com/photo/2...41237880OhtigY

Γνωρίζει κανείς τίποτα σχετικά με το χρόνο επώασης; Έχω δει φωτογραφίες με φωτισμό από πίσω και φαίνονται μέσα στα αυγά οι σουπίτσες, και θα ήθελα να τα δω σε τέτοιο στάδιο αν ξαναττύχει. Μόνο χειμώνα γεννούν αυγά;

B.
Υ.Γ. αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία, βρίσκεται στο ίδιο θέμα αλλά αρκετά μυνήματα πίσω. http://outdoors.webshots.com/photo/2...41237880aVomfn

apeiranthos 10-03-11 08:35

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Vasilis_UW (Μήνυμα 47260)
Aκριβώς ένα μήνα (Φεβρουάριο όμως) μετά από την πρώτη φωτογραφία. Προφανώς δεν με περίμεναν, οι σουπιές! Βγήκαν και έμειναν αυτά.
http://outdoors.webshots.com/photo/2...41237880OhtigY

Γνωρίζει κανείς τίποτα σχετικά με το χρόνο επώασης; Έχω δει φωτογραφίες με φωτισμό από πίσω και φαίνονται μέσα στα αυγά οι σουπίτσες, και θα ήθελα να τα δω σε τέτοιο στάδιο αν ξαναττύχει. Μόνο χειμώνα γεννούν αυγά;

B.
Υ.Γ. αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία, βρίσκεται στο ίδιο θέμα αλλά αρκετά μυνήματα πίσω. http://outdoors.webshots.com/photo/2...41237880aVomfn

Λες να τα έφαγε η κωλοχτύπα ;;;

Apollon 16-05-11 11:20

1 Συνημμένο(α)
Aυτό το πλάσμα μάλλον είναι σπόγγος, ωστόσο οι "πολύποδες" στην επιφάνεια θυμίζουν κοράλι....

Physalia 16-05-11 12:40

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Apollon (Μήνυμα 48694)
Aυτό το πλάσμα μάλλον είναι σπόγγος, ωστόσο οι "πολύποδες" στην επιφάνεια θυμίζουν κοράλι....

Πράγματι Απόλλων, Πολύποδες από Υδρόζωο που βρήκαν βολική και ασφαλή έδρα μέσα στους πόρους του Σφουγγαριού.
Συνηθισμένη εικόνα τέτοια εποχή, ειδικά για τα σφουγγάρια του γένους Aplysina.

Μην ξεχνάτε ότι τα σφουγγάρια, με όλο αυτό το πολύπλοκο εσωτερικό δίκτυο καναλιών και κοιλοτήτων, συγκαταλέγονται στα σπουδαιότερα υποβρύχια ξενοδοχεία για μικροσκοπικούς (ή όχι και τόσο) θαμώνες:
Κάθε σφουγγάρι μπορεί να φιλοξενεί χιλιάδες άτομα μιας μεγάλης ποικιλίας ειδών (σκουληκάκια, γαριδάκια, μαλάκια, ψαράκια, εχινόδερμα, μπλα μπλα) στο εσωτερικό του...

Ωραία φωτό :thumbup:

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 05:54.