Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Η Ζωή στο Βυθό και το Πέλαγος (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=38)
-   -   Τι γνωρίζετε για αυτό; (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=77)

neokles 16-05-11 12:48

Απάντηση: Τι γνωρίζετε για αυτό;

Ωραίο όνομα για γένος σφουγγαριού!!! Aplysina!!!

Αυτοί οι επιστήμονες... τσκ τσκ τσκ :p

Apollon 16-05-11 12:54

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 48697)
Πολύποδες από Υδρόζωο που βρήκαν βολική και ασφαλή έδρα μέσα στους πόρους του Σφουγγαριού.

Eντυπωσιακό!
Thx Phys

Ιόλη 18-06-11 22:13

τι ειναι;

1 Συνημμένο(α)
Καλησπερα σε ολους.Η φωτογραφια που ανεβασα ειναι καθαρα καταγραφικη. Ξερει κανεις να μου πει τι ακριβως ειναι; Εμειαζε με σφουγγαρι αλλα πρωτη φορα το βλεπω κ ειχε πολλα κοχυλια κολλημενα πανω του που φαινοταν να το τρωνε.

DHMHTRHS 18-06-11 22:48

Απάντηση: τι ειναι;

?????????????????????

:geia:

Ιόλη 18-06-11 23:12

Απάντηση: τι ειναι;

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο DHMHTRHS (Μήνυμα 49231)
?????????????????????

??:( αυτο δεν κανω Δημητρη;

Έκτωρ 19-06-11 14:59

Η φωτογραφία αυτή δείχνει κάτι άσπρα αυγά πιθανότατα του είδους Hexaplex trunculus το οποίο γαστερόποδο έχω το ένστικτο ότι αν την έκανες τη φώτο λίγο ευρεία (πως στο κόρακα το λένε το ξεζουμ στα ελλήνικα?) θα το βλέπαμε κάτω δεξιά. Πάνω βλέπουμε ένα μαύρο σφουγγάρι. Αν τα λέω καλά και είναι το γαστερόποδο αυτό δεν νομίζω να τρώει σφουγγάρια μιας και είναι αρκετά πιο περίεργος στο φαγητό του. Προτιμάει πτώματα και δίθυρα. Περισσότερα μπορείς να δεις εδώ.

Ιόλη 19-06-11 18:37

1 Συνημμένο(α)
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Έκτωρ (Μήνυμα 49233)
Η φωτογραφία αυτή δείχνει κάτι άσπρα αυγά πιθανότατα του είδους Hexaplex trunculus το οποίο γαστερόποδο έχω το ένστικτο ότι αν την έκανες τη φώτο λίγο ευρεία (πως στο κόρακα το λένε το ξεζουμ στα ελλήνικα?) θα το βλέπαμε κάτω δεξιά. Πάνω βλέπουμε ένα μαύρο σφουγγάρι. Αν τα λέω καλά και είναι το γαστερόποδο αυτό δεν νομίζω να τρώει σφουγγάρια μιας και είναι αρκετά πιο περίεργος στο φαγητό του. Προτιμάει πτώματα και δίθυρα. Περισσότερα μπορείς να δεις εδώ.

Εκτωρα μπραβο αυτο φαινεται να ειναι. Σου ανεβαζω κ μια φωτο ακροπαριστη γιατι οπως ειπα ειναι καθαρα καταγραφικη κ εχει βγει λιγο καμενη.Ειναι η πρωτη φορα που το ειδα. Ειναι σπανιο η απλα δεν ετυχε;Το μηκος του ηταν αρκετα μεγαλο

Έκτωρ 20-06-11 12:43

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Ιόλη (Μήνυμα 49237)
Ειναι σπανιο η απλα δεν ετυχε;

όχι δεν είναι σπάνιο να συναντήσεις αυτά τα αυγά. Τα βρίσκουμε και στην παραλία αν τα έχει ξεβράσει η θάλασσα. Εμπειρικά πιστεύω ότι στον βυθό τα συναντάς σε βάθος 2-3 μέτρα ή και πιο ρηχά όποτε αυτός είναι ίσως ο λόγος που δεν τα έχεις προσέξει.

Ιόλη 10-07-11 23:07

1 Συνημμένο(α)
Ξερει κανεις ποιο ειναι αυτο; Μοιαζει με Chromodoris britoi αλλα δεν ειναι ακριβως..

D.Poursanidis 11-07-11 09:29

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Ιόλη (Μήνυμα 49527)
Ξερει κανεις ποιο ειναι αυτο; Μοιαζει με Chromodoris britoi αλλα δεν ειναι ακριβως..

Καλημέρα

Εαν μπορείς βάλε μεγαλύτερη εικόνα... Δεν φαίνεται τπτ...

Ιόλη 11-07-11 10:16

1 Συνημμένο(α)
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο D.Poursanidis (Μήνυμα 49528)
Καλημέρα

Εαν μπορείς βάλε μεγαλύτερη εικόνα... Δεν φαίνεται τπτ...

ειναι πολυ μικρο κ τo κροπαρα πολυ κ δεν μπορω να ανεβασω εδω πολυ μεγαλη φωτο γιατι ειναι λιγα τα KB. Την κροπαρα κιαλλο αλλα μπορω να την στειλω σε καποιο email ποιο μεγαλη για να φαινεται

Ιόλη 12-07-11 13:04

2 Συνημμένο(α)
Τωρα που το θυμηθηκα το 2009 στην Κυπρο συναντησα σε 3 διαφορετικες βουτιες αυτο που συναπτω παρακατω το οποιο ειχε τα χαρακτηριστικα φιδιου. Κολυμπαγε κ σαν φιδι. Εννοειτε οτι δεν το ακουμπισα αλλα θα ηθελα να μου πει καποιος αν γνωριζει τι ειναι κ αν ειναι επικυνδινο. Αν δεν φαινεται καλα η φωτο λογο μεγεθους μπορω να την στειλω σε email.

Physalia 12-07-11 13:29

Ιόλη φέρτα μας το απόγευμα να τα δούμε μεγάλα και χορταστικά μπας και βοηθήσουμε!! :geia:

D.Poursanidis 12-07-11 13:46

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Ιόλη (Μήνυμα 49548)
Τωρα που το θυμηθηκα το 2009 στην Κυπρο συναντησα σε 3 διαφορετικες βουτιες αυτο που συναπτω παρακατω το οποιο ειχε τα χαρακτηριστικα φιδιου. Κολυμπαγε κ σαν φιδι. Εννοειτε οτι δεν το ακουμπισα αλλα θα ηθελα να μου πει καποιος αν γνωριζει τι ειναι κ αν ειναι επικυνδινο. Αν δεν φαινεται καλα η φωτο λογο μεγεθους μπορω να την στειλω σε email.

http://www.ucmp.berkeley.edu/nemertini/nemertini.html

Νημερτίνοι είναι....
Αλλά μην ρωτήσεις είδος.....

Ιόλη 12-07-11 15:46

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο D.Poursanidis (Μήνυμα 49554)
http://www.ucmp.berkeley.edu/nemertini/nemertini.html

Νημερτίνοι είναι....
Αλλά μην ρωτήσεις είδος.....

Μπραβο ευχαριστω πολυ...κ φαινοταν τοσο πολυ για φιδι

Ιόλη 14-07-11 10:46

Ελπιζω να μην σας τρελενω αλλα μ αρεσει να μαθαινω τι ειναι αυτο που βλεπω... Σας στελνω λοιπον αυτη την φωτο που ειναι σε νυχτερινη και σχεδον στην επιφανεια μεχρι κ 7μ. Ηταν απειρα πολυ μικρα κ πολυ γηγορα κ με την δικη μου φωτογραφικη δυσκολο να τα πετυχω.Δυστηχως οπως ειπα κ στα αλλα μειλ χανει πολυ η φωτο λογο σμυκρινσης. Αν καποιος θελει να τα δει ποιο ξεκαθαρα μπορω να την στειλω σε μαιλ.

geogeo 14-07-11 12:24

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Ιόλη (Μήνυμα 49595)
...Δυστηχως οπως ειπα κ στα αλλα μειλ χανει πολυ η φωτο λογο σμυκρινσης.
...

-εντελώς- εκτός θέματος:

Ιόλη, ρίξε μια ματιά σ' αυτό το θέμα και προσπάθησε να ακολουθήσεις τις οδηγίες του Φοίβου στην παράγραφο 2. Μ' αυτόν τον τρόπο μπορείς να ανεβάσεις φωτο μεγαλύτερου μεγέθους και να μην εξαρτάσαι από το επιτρεπόμενο μέγεθος των επισυναπτόμενων αρχείων.

Αν χρειαστείς βοήθεια, μην διστάσεις να μου στείλεις p.m.

Μπλε 14-07-11 15:54

Ιόλη, κωπήποδα είναι, αλλά είναι πολύ δύσκολο από τη φωτογραφία σου να γίνει αναγνώριση σε επίπεδο οικογένειας και είδους. Μάλλον χρειάζεται μικροσκόπιο...

Μπλε 17-07-11 23:39

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Ιόλη (Μήνυμα 49548)

Κατόπιν εορτής, μάλλον πρόκειται για το Lineus geniculatus... :confused:

Ιόλη 18-07-11 14:36

Μπραβο grandblue ιδιο φαινεται στη φωτο.

Μπλε 18-07-11 16:56

Ίδιο φαίνεται, είναι το πιο κοινό στη Μεσόγειο, αλλά μπορεί να μην είναι αυτό... από φωτογραφία δεν μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα (δεν είναι δα και κοινή συνάντηση), μόνο εικασίες κάνουμε... :geia:

geogeo 03-08-11 10:25

Πήραμε το παρακάτω email:

Παράθεση:

Καλημέρα σας

Βρήκαμε αυτό το ζωάκι που θα δείτε στις φωτογραφίες σε ένα ύφαλο στα ρηχά νερά μιας παραλίας της Σκύρου. Επειδή δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο μήπως θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε ως προς το είδος του? (Οι θαμώνες το βάφτισαν 'allien", 'γουρουνάκι', 'γυμνοσάλιαγκα' κλπ. Αυτό ίσως σας κατατοπίσει καλύτερα για την όψη του καθώς οι φωτογραφίες δεν είναι και πολύ καλές και το video πολύ μεγάλο για να το στείλω). Είχε 2 απολήξεις σαν σωληνάκια στο κεφάλι και μια 'ραφή' που διέτρεχε όλο του το σώμα και άνοιγε ορισμένες φορές. Τρεφόταν δε από το βυθό με ένα φαρδύ στόμα-σωλήνα σαν ηλεκτρική σκούπα!
Επειδή είναι κάτι περίεργο (κατά τη γνώμη μου) σκέφτηκα ότι ίσως να σας ενδιαφέρει έτσι κι αλλιώς

Ευχαριστώ
...
οι φωτό:

D.Poursanidis 03-08-11 11:10

Είναι οπισθοβράγχιο γαστερόποδο του γένους Aplysia.

Aplysia dactylomela, αλλόχθονο είδος που υπάρχει σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

http://www.seaslugforum.net/find/aplydact
http://www.mba.ac.uk/jmba/pdf/5299.pdf

D.Poursanidis 03-08-11 11:13

Επίσης

Μηπως μπορούμε να μάθουμε την περιοχή που βρέθηκε στην Σκύρο?

Δ.

eye love scuba 03-08-11 22:57

Είδα φέτος στις κυκλάδες, κουφονήσι, 2,5μ βάθος

Big-Blue 04-08-11 12:10

Μήπως μαζί με την απάντηση να τους πούμε και ότι δε βγάζουμε ότι μας αρέσει απ' το βυθό;:geia:

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο geogeo (Μήνυμα 49880)
Πήραμε το παρακάτω email:

οι φωτό:

miker 04-08-11 12:57

Πιστευω οτι δεν το πηρε μαζι του!
ΑΠλα πρεπει να το εβγαλε εκτος νερου για την φωτο και μετα παλι μεσα!
Εχω δει και γω αρκετες φορες τετοιο!

geogeo 04-08-11 13:16

Πήραμε τις παρακάτω 2 απαντήσεις από την αποστολέα των φωτογραφιών, τις οποίες μεταφέρω για τελευταία φορά:

Παράθεση:

Σας ευχαριστώ πολύ.
Ο κος. D. Poursanidis το βρήκε ακριβώς.
Για να απαντήσω και στην απορία του ήταν στην παραλία του Αγ. Πέτρου στη βορειοδυτκή ακτή της Σκύρου, στο 0,5 μέτρο βάθος
Παράθεση:

Επίσης για αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν το "βγάλαμε από το βυθό", το ανεβάσαμε μόνο για λίγα δευτερόλεπτα για να το φωτογραφίσουμε/βιντεοσκοπήσουμε (καθώς θεωρήσαμε ότι είναι κάτι παράξενο -άρα και άξιο διερεύνησης- για ελληνικό βυθό) και το επιστρέψαμε ακριβώς εκεί που ήταν χωρίς να το βλάψουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Σίγουρα οικολογικά αναίσθητοι δεν είμαστε...
Στο σημείο αυτό όμως, το "σπασμένο τηλέφωνο" τελειώνει.

Ευχαριστώ

Big-Blue 05-08-11 12:34

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο geogeo (Μήνυμα 49891)

Στο σημείο αυτό όμως, το "σπασμένο τηλέφωνο" τελειώνει.

Ευχαριστώ

σε κουράσαμε κε Πρόεδρα ε;
Αυτά είναι...οι υψηλές θέσεις δεν έχουν χρόνο για τους κοινούς θνητούς...
αν συνεχίσει αυτή η αδιαλλαξία θα δηλώσω ένας αγανακτισμένος τηθύτης:rofl::geia:

geogeo 05-08-11 12:41

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Big-Blue (Μήνυμα 49918)
σε κουράσαμε κε Πρόεδρα ε;
Αυτά είναι...οι υψηλές θέσεις δεν έχουν χρόνο για τους κοινούς θνητούς...
αν συνεχίσει αυτή η αδιαλλαξία θα δηλώσω ένας αγανακτισμένος τηθύτης:rofl::geia:

απλώς λέω ότι αν κάποιος θέλει να απαντήσει σε μηνύματα του forum, καλό είναι να το κάνει απ' ευθείας και όχι έμμεσα μέσω email ...

αγανακτισμένε :p

Big-Blue 08-08-11 13:15

2 Συνημμένο(α)
Καλημέρα...
μετά από τεράστια αποχή βουτήξαμεεεε, στην Καραθώνα στο Ναύπλιο,
και είδαμε ένα μεγάααααλο λιβάδι (πάνω σε άμμο) από τέτοια λουλουδάκια που ήταν σαν ομπρελίτσες...ξέρουμε κάτι; Από τα 10 μέτρα ως και τα 20-25
Την επόμενη σε άλλη παραλία, στο χωριό μου τα παρατήρησα ξανά, μόνο με τη μάσκα...
Εγώ πάντως δεν τα έχω ξαναδεί...

Big-Blue 10-08-11 11:47

Που είστε βρε ειδικοί; διακοπεύουμε;;;
λοιπόν, επιμένω, αν ήταν το συγκεκριμένο στην ξηρά θα ήταν κάπως έτσι
http://chubeza.com/newsletter/wp-con...ae-flower1.jpg

μπάιιιιιιι

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Big-Blue (Μήνυμα 49952)
Καλημέρα...
μετά από τεράστια αποχή βουτήξαμεεεε, στην Καραθώνα στο Ναύπλιο,
και είδαμε ένα μεγάααααλο λιβάδι (πάνω σε άμμο) από τέτοια λουλουδάκια που ήταν σαν ομπρελίτσες...ξέρουμε κάτι; Από τα 10 μέτρα ως και τα 20-25
Την επόμενη σε άλλη παραλία, στο χωριό μου τα παρατήρησα ξανά, μόνο με τη μάσκα...
Εγώ πάντως δεν τα έχω ξαναδεί...

geogeo 11-08-11 07:14

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Big-Blue (Μήνυμα 49990)
Που είστε βρε ειδικοί; διακοπεύουμε;;;
...

:thumbup: :D

Physalia 21-08-11 10:26

Γεια σου Λιάκο και καλές θάλασσες!

Αν και λιγάκι ταλαιπωρημένο στη φωτό σου :confused:, τι θα έλεγες για κάτι τέτοιο;

Big-Blue 23-08-11 13:13

Αυτο είναι όντως!
Καμία συσχέτιση με περιβαλλοντική υποβάθμιση ή κάτι τέτοιο;

ΥΓ. Οι θάλασσες πάντα καλές είναι, οι άνθρωποι δεν είναι!

Physalia 24-08-11 15:21

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Big-Blue (Μήνυμα 50074)
Αυτο είναι όντως!
Καμία συσχέτιση με περιβαλλοντική υποβάθμιση ή κάτι τέτοιο;

ΥΓ. Οι θάλασσες πάντα καλές είναι, οι άνθρωποι δεν είναι!

δεν θα έλεγα ότι υποδηλώνει κάτι σχετικό με ανθρωπογενή διατάραξη....
απαντά γενικά σε ρηχούς προστατευμένους αμμολασπώδεις ορμίσκους, κατά κανόνα ολιγοτροφικούς...
H εμφάνισή του αυτή την εποχή σχετίζεται μάλλον με το γεγονός ότι είναι θερμόφιλο (τροπικό στην μακρινή καταγωγή γαρ) είδος... σε μερικές βδομάδες θα υποχωρήσει και πάλι.

Vasilis_UW 12-01-12 21:35

Καλησπέρα, Έχω δύο φωτογραφίες από το Λαύριο, λίγες πριν τις γιορτές, σε μικρό βάθος <-10μ.
Στη δεύτερη φωτογραφία όπου και διακρίνεται καλύτερα, ο χρώματος καφέ οργανισμός είναι μάλλον ο γνωστός σπόγγος, αλλά η απορία μου είναι τι είναι τα λευκά που μοιάζουν με πολύποδες από κνιδόζωο, τα οποία φαίνεται να βγαίνουν μέσα από τον σπόγγο. :confused:

http://outdoors.webshots.com/photo/2...41237880nFlqLc

http://outdoors.webshots.com/photo/2...41237880gNgxjC

Ευχαριστώ,

V-UW

Physalia 13-01-12 11:08

Καλημέρα Βασίλη!
Ωραίες φωτό!

Θα σου πρότεινα την αποικιακή ανεμώνη του γένους Epizoanthus, η οποία είναι άλλωστε γνωστός έποικος "δεύτερου ορόφου" :D

Μια ιδέα εδώ

Vasilis_UW 13-01-12 14:04

Ευχαριστώ Μαρία, νομίζω ότι το γένος είναι Epizoanthus, όπως πολύ σωστά γράφεις. Για το είδος, Ε. arenaceus, κοίταξα και το σύνδεσμο, μοιάζει πολύ αλλά το κέντρο μου φαίνεται διαφορετικό και λέει ότι έχει μέγεθος 6 cm αν δεν κάνω λάθος? Αυτά που φωτογράφησα να είχαν διάμετρο 1 cm αλλά με τα πλοκάμια σίγουρα ήταν μεγαλύτερα, όχι όμως και τόσο μεγάλα. Κατά τα άλλα ταιριάζουν.

:)Πολύ καλό το 'δευτέρου ορόφου' που γράφεις αλλά αυτές τον κάλυψαν πλήρως τον σπόγγο, ούτε ημιυπαίθριους άφησαν ούτε τίποτα.

Β.
Υ.Γ. Κοίταζα πάλι την πρώτη φωτογραφία και βλέπω ότι λίγο πιο πάνω και δεξιά από το κέντρο, κάποια από αυτές έχει πιάσει το πρωϊνό της, κάποιο τρηματοφόρο ίσως, με τέσσερα πλοκάμια. Και οι διπλανές της κάτι έχουν πιάσει και αυτές....

Physalia 14-01-12 12:41

Λοιπόν, ξαναβλέποντάς τις φωτό λίγο πιο χαλαρά, έχεις δίκιο, δεν είναι καν Εpizoanthus, ούτε και καμιά άλλη αποικιακή ανεμώνη... Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε στις φωτό σου μια σκυφομέδουσα εν τω γεννάσθαι!

Και είναι βέβαια σε εκείνη τη φάση του κύκλου ζωής της που σχηματίζει πολύποδες.

Ανακαλώ λοιπόν και αντιπροτείνω Nausithoe punctata!

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 20:36.