Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Καταδυτικά Ταξίδια στο Εξωτερικό (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Hurghada - Red Sea (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3712)

JoSpy 11-06-09 01:21

Hurghada - Red Sea

Πω, πω αυπνιες! :lipsrsealed:
Σε μερικες ωρες φευγει το αεροπλανο μου για την Hurghada στις ακτες της Ερυθρας Θαλασσας. Χιλιες σκεψεις περνανε απο το μυαλο. Αραγε με το OWD απο τον Απριλιο και τις 8 βουτιες, σε λιμνες της Γερμανιας, θα μπορεσω να ανταπεξελθω στις συνθηκες που θα βρω εκει; Και μηπως ξερω τι συνθηκες θα βρω; Αραγε θα δω δελφινια; Και αν ερθει κανενας καρχαριας; Ποσο βαθια ειναι 20 με 25 μετρα; Μηπως ξεχασα τιποτα απο τον εξοπλισμο μου; Μια εβδομαδα σε πλοιο, liveboard! Το βραδυ, τι κανουμε; Τελικα ηταν μαλακια να δω την Κυριακη το Open Water! Ενα απο τα θετικα, η εκπαιδευτρια μου θα ειναι αναμεσα στα 14 ατομα του καταδυτικου μας κεντρου που οργανωνει την εκδρομη. Και θα ειναι το καταδυτικο μου ταιρι. Α, και δεν ειμαι ο μονος αρχαριος. Στην ιδια κατασταση ειναι αλλοι δυο. Η μεγαλυτερη μαγκια, ως Γαυρος οι πρωτες θαλασσινες καταδυσεις στην Ερυθρα! Παντου ειναι Πειραιας :rofl:

Γαμωτο, γιατι δεν περναει η ωρα; :banghead:

Τις τελευταιες μερες εψαξα και βρηκα οτι ειναι δυνατο για μερη οπως Shab Rur Umm Gamar, Umm Gamar Island, Abu Nuhas και αλλα εξωτικα ονοματα και ναυαγια Giannis D., Kimon M., Chrisoula K. Για δες που ακομα και στους βυθους της υφηλιου κατι ελληνικο θα βρεις! Εννοοιται οτι διαβασα γραμμη προς γραμμη τα αλλα αρθρα για την Ερυθρα εδω στο φορουμ.

Λοιπον να μην σας τρωω την ωρα με τις σκεψεις και τις ανησυχιες μου. Τα λεμε ξανα σε μια εβδομαδα, με νεες εμπειριες και εντυπωσεις. :geia:

geogeo 11-06-09 07:41

Απάντηση: RED SEA - NORTH SAFARI LIVEABOARD

Καλά να περάσεις (αν και γαύρος ;))
:geia:

Υ.Γ. τα ναυάγια στον Abu Nuhas δεν είναι λίγο βαθιά για την εμπειρία σου?

Big-Blue 11-06-09 08:42

Μην κολλάς,
όπου δεις τα ζόρια ζήτα πέναλντι!
Είναι μαγκιά:cool:

Καλά να περάσεις και καλά μυαλά. Ποτέ δεν είναι αργά άλλωστε:geia:

Physalia 11-06-09 10:51

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο JoSpy (Μήνυμα 28474)
Η μεγαλυτερη μαγκια, ως Γαυρος οι πρωτες θαλασσινες καταδυσεις στην Ερυθρα! Παντου ειναι Πειραιας :rofl:

Κορυφαία συσχέτιση Ερυθράς-Πειραιά! Άπαιχτο! :rofl::rofl:

JoSpy (αν και έχεις ήδη φύγει) είσαι ούτως ή άλλως καταδικασμένος να περάσεις καλά εκεί που πας, Let it be. :geia:

JoSpy 20-06-09 11:37

Here I am again!!!! :)

Ολες οι σκεψεις και τις ανησυχιες μου, τσαμπα! Ηταν καταπληκτικα. Σαν να κανεις βουτιες σε ενα τεραστιο ενυδρειο! Αλλα ας τα παρω ολα με την σειρα.

Η πτηση απο την Φρανγφουρτη ειχε 1,5 h καθυστερηση επειδη επρεπε να αλλαξουνε το αεροπλανο. Κατα την προγειωση σκεφτομουνα οτι η Ελλαδα μας ειναι "Ελβετια" μπροστα στο τοπιο που εβλεπα. Αμμο παντου. Visa, αποσκευες, transfer στο πλοιο ολα σχετικα γρηγορα. Εκει μας περιμενε η πρωτη και τελευταια απαγοητευση. Αποπλους την αλλη μερα, γιατι επιτρεπεται μονο το πρωι. Το πλοιο, επειδη δεν εχω και συγκρισεις, καλο. Ηταν το "Sirius" απο το Seahorse diving center. Ειχα τριπλη καμπινα αλλα οι αλλοι δυο κοιμοντουσαν στο καταστρωμα. Το φαγητο ενα μιξ απο δυτικοευρωπαικες και αιγυπτιακες γευσεις. Με αυτο που διαβαζα εδω νομιζα οτι θα παρω κιλα για τα καλα. Αντιθετως, εχασα και δυο. Ο αιγυπτιος για το service, Ibrahim, ειχε μπαρκαρει καποτε σε ελληνικο πλοιο και ηξερε καποια ελληνικα. Και φυσικα ολα τα κοσμικα επιθετα. Αφου βολευτικαμε στο πλοιο ειπα να κανω μπανιο στην θαλασσα. Καιρο ειχα να γευτω το αλατι. Μερικα βηματα φορα βουτια και ωχ! Με το χερι επεσα σε αχινο. Πεντε τρυπιτσες που εβγαινε αιμα και γινανε αμεσως μωβ. Το πληρωμα μου τις αλοιψε με ζεστο λαδι.

Την αλλη μερα αρχισε η περιπετεια. Το προγραμμα ηταν καθμερινα το ιδιο. Στις 6:30 briefing και στις 7 βουτια. Κατα τις 8:30 πρωινο και μετα αραλικι. Κατα τις 12 briefing μετα βουτια. Κατα τις 13:30 μεσημεριανο και μετα αραλικι. Κατα τις 16 briefing μετα βουτια. Η νυχτερινη παντα κατα τις 20 και για το πολυ 40 λεπτα. Και μετα αραλικι. Τα αραλικι μου ηταν ονταν ηταν δυνατο μπανιο στη θαλασσα και διαβασμα σε ενα γερμανικο βιβλιο απο ενα συγγραφεα που φανταζομαι μερικοι απο εσας τον γνωριζουν προσωπικα. Volker Grundmann και η καταδυτικη του περιπετεια στην Ελλαδα. Καπου ειχα διαβασει οτι το αποκαλειται στην Ελλαδα, Φωτης ο Γερμανος. Η καπως ετσι.

Hard facts των καταδυσεων μου με καποιες ιδιαιτερες εντυπωσεις (δυστυχως δεν γνωριζω τις ελληνικες ονομασιες των ψαριων):
Abu Galama / Shaab Sachwa, βα8υτερο σημειο 15 μετρα, χρονος 47 λεπτα
dive check στα 10 μετρα και μετα αρχισα να αφηνω βουρβουληθρες και να μαζευω εντυπωσεις και εμπειριες, πετροψαρο στα κοραλια.

Shaab Abu Nagar / Shaab Iris, βα8υτερο σημειο 17 μετρα, χρονος 60 λεπτα
σαν αρχαριος καταναλωνω πολυ αερα, για αυτο επρεπε, εδω και σε αλλες καταδυσεις, να παιρνω αερα απο το octopus της εκπαιδευτριας μου, χταποδι, καταδυση σε ενα coral garden

Shaab Abu Nuhas, νυχτερινη καταδυση, βα8υτερο σημειο 13 μετρα, χρονος 30 λεπτα
αλλο πραγμα η νυχτερινη!

Shaab Abu Nuhas / Carnatic, βα8υτερο σημειο 24 μετρα, χρονος 45 λεπτα
το πρωτο ναυαγιο, γυαλινο ψαρι (λεγεται ετσι; ), μπορω να πω οτι αρχισαν απο την αρχη να μου αρεσουν τα ναυαγια.

Shaab Abu Nuhas / Γιαννης Δ, βα8υτερο σημειο 20 μετρα, χρονος 42 λεπτα
ρευμα, πολλοι δυτες λες και ησουνα στην αγορα, εκει ειχα τα ματια 14 μην φαω καμια πεδιλια και ψαχνω μασκα η στομιο

Shaab Abu Nuhas / Χρισουλα K, βα8υτερο σημειο 26 μετρα, χρονος 44 λεπτα
εδω βγηκα απο την τρυπα πισω απο το ταιρι μου (δεν ηταν η εκπαιδευτρια μου) και ειχε τοσο αερα στο bcd μου που με τραβηξε απανω. Η εκπαιδευτρια μου δεν το ειδε και οταν ειδε οτι δεν βγηκα απο την τρυπα ξανα μπηκε για να με βρει. Εγω στην επιφανεια παλευα για να ξανα κατεβω, αλλα με την αναστατωση δεν τα καταφερα αμεσως.

Shaab Mahmoud, νυχτερινη καταδυση, βα8υτερο σημειο 10 μετρα, χρονος 39 λεπτα

Shaab Mahmoud / Dunraven, βα8υτερο σημειο 32 μετρα, χρονος 60 λεπτα
εδω μας αφησε το zodiak καπως αναποδα και επρεπε πρωτα να ψαξουμε μεχρι να βρουμε το ναυαγιο, γυμνα σαλιγγαρια (λεγονται ετσι; ), τεραστιες σμερνες στο coral garden.

Shaab Mahmoud / Fasma, βα8υτερο σημειο 19 μετρα, χρονος 52 λεπτα
λες και ησουνα σε τοποιο τις Καραιβικης, baracudas, δεξια και αριστερα κοραλια και στην μεση περασμα με αμμο

4x Shaab Ali / Thistlegorm, με μια νυχτερινη καταδυση την οποια αφησα, λογω δυσκοιλιοτητας, βα8υτερα σημεια 21 / 24 / 30 μετρα, χρονος 53 / 44 / 39 λεπτα
Καταπληκτικο ναυαγιο

Shag Rock / Sarah H, βα8υτερο σημειο 15 μετρα, χρονος 54 λεπτα

Την επομενη νυχτερινη καταδυση την αφησα, λογω της καταδυσης της επομενης μερας

Rosalie Moller, βα8υτερο σημειο 35,6 μετρα, χρονος 35 λεπτα
καταπληκτικη καταδυση, οχι μονο καταλαβα (επιτελους) πως λειτουργει το computer αλλα στην αναδυση ειχαμε την παρεα απο δελφινια. Το βραδυ πριν την καταδυση μιλησαμε για decompression, για το βαθος και για το τι εχω να κανω και να προσεχω. Εδω πρεπει να πω οτι ειμαι ευτυχης για το computer που εχω. Χρησημοποιω μια datamask της oceanic, ετσι εχω με μια ελαφρια ματια προς τα κατω ολα τα στοιχεια στην μασκα μου.

Shaab El Erg / Sigul Kebir, βα8υτερο σημειο 20 μετρα, χρονος 46 λεπτα

3x Shaab El Erg / Erg Abu Salama, με μια νυχτερινη καταδυση, βα8υτερο σημειο 12 / 10 / 12 μετρα, χρονος 59 / 35 / 54 λεπτα
Και εδω καταδυση με δελφινια. Σχεδον στο 1 μετρο. Ηταν καταπληκτικα, ειχαν και ενα δελφινακι μαζι τους. Στη νυχτερινη αναδυθικαμε ενας περισσοτερος. Ενας Ιταλος απο ενα αλλα γρουπ, μαλλον μπερδευτηκε και νομισε οτι ειμασταν οι δικοι του!

Fanadir Island, βα8υτερο σημειο 26 μετρα, χρονος 56 λεπτα
Τελευται βουτια πανω απο ενα drop off, μια τεραστια σμερνα και χταποδια.

Γαμωτο, γιατι περασε τοσο γρηγορα η εβδομαδα; Υποβρυχιες φωτογραφιες μολις τις παρω απο του αλλους της ομαδας μας, γιατι εγω δεν ειχα καμερα.

JoSpy 20-06-09 11:41

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο geogeo (Μήνυμα 28477)
Υ.Γ. τα ναυάγια στον Abu Nuhas δεν είναι λίγο βαθιά για την εμπειρία σου?

Στην τελικη πηγα ακομα πιο βαθεια. Πριν απο μερικες καταδυσεις ειχαμε και ενα προσωπικο briefing, ιδιαιτερα πριν την πρωτη νυχτερινη και πριν την Rosalia Moller. Η εκτιμηση της εκπαιδευτριας μου ηταν οτι μπορει να με εμπιστευτει, οτι δεν κανω τρελες και οτι της λεω ποσο αερα εχω και παρομοια.

Physalia 20-06-09 23:32

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο JoSpy (Μήνυμα 28810)
.... γυμνα σαλιγγαρια (λεγονται ετσι; )....

λέγονται γυμνοβράγχια

ακούγεται σαν να πέρασες πολύ καλά, αλλά σίγουρα θα μπορούσες να είχες περάσει και ασφαλέστερα.....
Κάποια πράγματα μοιάζουν ασήμαντα, μόνο και μόνο επειδή δεν έτυχε να εξελιχθούν άσχημα. Τέλος καλό, όλα καλά. Keep bubbling safer and safer.

Σε ευχαριστούμε για το ταξίδι!
:geia:

JoSpy 21-06-09 07:24

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 28816)
λέγονται γυμνοβράγχια

Α, μαλιστα, ευχαριστω :)

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 28816)
... αλλά σίγουρα θα μπορούσες να είχες περάσει και ασφαλέστερα.....
Κάποια πράγματα μοιάζουν ασήμαντα, μόνο και μόνο επειδή δεν έτυχε να εξελιχθούν άσχημα.

Τι εννοεις; :confused:
Δεν ειχα την αισθηση οτι κατι ειναι ανασφαλες. Στην εκπαιδευτρια μου εδειχνα καθε τοσο την καταναλωση μου. Στα 50 bar και οταν εκρινε οτι θα μπορουσαμε να μεινουμε ακομα κατω, με επαιρνε στο octopus της. Για την αναδυση επαιρνα παλι μετα το στομιο μου μιας και ειχα ακομα το 50 bar.

eye love scuba 21-06-09 11:10

Απάντηση: Hurghada - Red Sea

Jospy, μας μετέφερες πολύ ωραίες εικόνες:)

Ανέφερες ότι πέταξες από Γερμανία. Είχες κανονίσει από εκεί?

το octopus breathing είναι διαδικασία emergency και όχι ένας τρόπος να επιμηκύνουμε τη βουτιά μας. Γιατί αν κάτι πάθαινε ο ρυθμιστής της εκπαιδεύτριάς σου θα καταλήγατε πολύ πιθανόν και οι 2 στο θάλαμο... Και το πόσο γρήγορα μπορείς να μπεις στο θάλαμο από ένα liveaboard είναι ένα ερωτηματικό...

JoSpy 21-06-09 12:31

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο eye love scuba (Μήνυμα 28823)
Ανέφερες ότι πέταξες από Γερμανία. Είχες κανονίσει από εκεί? ...

Μενω στην Γερμανια, στην Φραγκφουρτη ;)

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο eye love scuba (Μήνυμα 28823)
το octopus breathing είναι διαδικασία emergency και όχι ένας τρόπος να επιμηκύνουμε τη βουτιά μας. Γιατί αν κάτι πάθαινε ο ρυθμιστής της εκπαιδεύτριάς σου θα καταλήγατε πολύ πιθανόν και οι 2 στο θάλαμο... Και το πόσο γρήγορα μπορείς να μπεις στο θάλαμο από ένα liveaboard είναι ένα ερωτηματικό...

Εχεις φυσικα δικιο. Η ομαδα μας ηταν 5 δυτες. Οταν εγω εφτανα (στις αρχες) στα 50bar ολοι οι αλλοι ηταν στα 100+. Οποτε για να μην αναδυθουμε ολοι με επαιρνε στο octopus της. Οταν εγω στο τελος ειχα 35 με 40 bar αυτη ειχε ακομα 60+.

Και οταν καταδυθηκαμε στη Rosalie Möller ειχε 2 octopus.

Γιωργος.

AIGAIAS 21-06-09 17:58

Συγχαρητήρια για το ταξίδι σου. Πολύ ομορφη εμπειρία για εναν αρχάριο.

Ομως θα συμφωνήσω με την Μαρία¨:
Αγιο ειχατε. Ρωτα την εκπαιδεύτρια και θα σου εξηγήσει τι εννοώ.

Στο μέλλον να δώσεις λίγο περισσότερη βαρύτητα στο θέμα της ασφάλειας.
Καλύτερα να προτιμάς να βουτάς με συντρόφους που εχουν ανάλογες καταναλώσεις με σένα. Αν αυτό ειναι αδύνατο, τότε θα πρέπει να βελτιώσεις την κατανάλωση σου.

Το χειρότερο ομως, ειναι οτι μαζί με τα παραπάνω εισαι και γαύρος.

Καλές βουτιές,:)

Big-Blue 22-06-09 10:02

Σαν άσχετος από τέτοιες εκδρομές αναρωτιέμαι, δε μπορούν να τους χορηγήσουν μεγαλύτερες μπουκάλες? Στην τελική αν δε μειώνεται η κατανάλωση ας βουτάει με 18...Μια χαρά είναι...

geogeo 22-06-09 10:39

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Big-Blue (Μήνυμα 28837)
Σαν άσχετος από τέτοιες εκδρομές αναρωτιέμαι, δε μπορούν να τους χορηγήσουν μεγαλύτερες μπουκάλες? Στην τελική αν δε μειώνεται η κατανάλωση ας βουτάει με 18...Μια χαρά είναι...

Η σχετικά πρόσφατη εμπειρία μου από Ερυθρά λέει ότι τα σκάφη αυτά έχουν αλουμινένιες φιάλες 12 lt. Αν θέλεις κάτι διαφορετικό πρέπει να το έχεις κανονίσει από πριν (με extra χρέωση).

Το ταξίδι του φίλου JoSpy, ήταν λίγο ινδιάνικο εξ αρχής, αν διαβάσεις το πρώτο του μήνυμα. Δεν έφταιγαν οι φιάλες προφανώς (ούτε και ο JoSpy βεβαίως), αλλά η εκπαιδεύτρια που ήθελε να γεμίσει το σκάφος, κατά την γνώμη μου.

neokles 22-06-09 11:05

Jospy εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μπορέσεις να ξαναπάς σύντομα ακόμα πιο έτοιμος για αυτές τις βουτιές. Είμαι σίγουρος πως τότε θα μπορέσεις να το ευχαριστηθείς περισσότερο.

Το να βγαίνεις με 50 + χταπόδι από εκπαιδευτή σε αυτές τις βουτιες σημαίνει αρκετά μεγαλύτερη κατανάλωση από τον μέσο όρο. Αυτό διορθώνεται με βουτιές. Είτε με κάποιον φίλο είτε πιο οργανωμένα σε κάποιο σχολείο (ή και τα δύο) μπορείς σιγά σιγά να βρεις τι φταίει για την κατανάλωση και να το διορθώσεις (μπορεί να είναι πολλά κιλά, μπορεί να μην φτιάχνεις πλευστότητα, μπορεί απλά να είναι πολύ νωρίς και να θέλεις εξοικίωση με το νερό. Σίγουρα θα δεις διαφορά ακόμα και απλά βουτώντας με εναν φίλο.

Βούτα βούτα βούτα

geogeo 22-06-09 11:42

Μιλώντας για τις βουτιές του φίλου JoSpy, μου κάνει εντύπωση που εστιάζετε κυρίως στην κατανάλωση, η οποία αν το τραβήξουμε απ' τα μαλλιά, ήταν (υποτίθεται) κατά κάποιο τρόπο "ελεγχόμενη" απ' την εκπαιδεύτριά του.

Εγώ θεωρώ πολύ σοβαρότερο αυτό:

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο JoSpy (Μήνυμα 28810)

...
Shaab Abu Nuhas / Χρισουλα K, βα8υτερο σημειο 26 μετρα, χρονος 44 λεπτα
εδω βγηκα απο την τρυπα πισω απο το ταιρι μου (δεν ηταν η εκπαιδευτρια μου) και ειχε τοσο αερα στο bcd μου που με τραβηξε απανω. Η εκπαιδευτρια μου δεν το ειδε και οταν ειδε οτι δεν βγηκα απο την τρυπα ξανα μπηκε για να με βρει. Εγω στην επιφανεια παλευα για να ξανα κατεβω, αλλα με την αναστατωση δεν τα καταφερα αμεσως.

...

neokles 22-06-09 12:46

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο geogeo (Μήνυμα 28844)
Μιλώντας για τις βουτιές του φίλου JoSpy, μου κάνει εντύπωση που εστιάζετε κυρίως στην κατανάλωση, η οποία αν το τραβήξουμε απ' τα μαλλιά, ήταν (υποτίθεται) κατά κάποιο τρόπο "ελεγχόμενη" απ' την εκπαιδεύτριά του.

Εγώ θεωρώ πολύ σοβαρότερο αυτό:

'Εχεις δίκιο. Με τόσα σκάφη να πηγαινοέρχονται, το να ανέβεις δεν είναι και ότι πιο σοφό. Πολύ λίγες οι βουτιές του φίλου μας για τέτοιες εκδρομές. Πρέπει τώρα αφού είδε την ομορφιά της κατάδυσης να πεισμώσει και να βουτάει βουτάει βουτάει... κι αν δεν έχει ακτές οι Γερμανία, έχει η Ελλάδα! Για να ρχομαστε από δω λέμε... βουτίτσα από ακτή με τους φίλους σου από τον σύλλογο!

Manta 22-06-09 14:08

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Big-Blue (Μήνυμα 28837)

Μπορούν να σε προμηθεύσουν με ότι θέλεις, 15λτ, 18λτ,, 2χ12, stage, rebreather. Φτάνει να το ξέρουν απο πριν για να το φέρουν στο σκάφος.

Manta 22-06-09 14:13

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο JoSpy (Μήνυμα 28824)
Μενω στην Γερμανια, στην Φραγκφουρτη ;)

Εχεις φυσικα δικιο. Η ομαδα μας ηταν 5 δυτες. Οταν εγω εφτανα (στις αρχες) στα 50bar ολοι οι αλλοι ηταν στα 100+. Οποτε για να μην αναδυθουμε ολοι με επαιρνε στο octopus της. Οταν εγω στο τελος ειχα 35 με 40 bar αυτη ειχε ακομα 60+.

Και οταν καταδυθηκαμε στη Rosalie Möller ειχε 2 octopus.

Γιωργος.

Αυτά με τις ομάδες αναδύσεις, αναδύονται και οι 5 ή 8, γιατί κάποιος έχει λίγο αέρα δεν τις κατάλαβα ποτέ. Aπλά τελειώνει η κατάδυση τού ατόμου με το λίγο αέρα και του ζευγαριού του. Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη κατανάλωση γίνεται μιά αναδιοργάνωση στα ζευγάρια για να έχουν περίπου την ίδια κατανάλωση.

JoSpy 22-06-09 21:06

:eek: ups!

Ευχαριστω, ειλικρινα, για το feedback. Μερικα πραγματακια ακομη.

Απο πριν ειχαμε κανονισει και ειχαν 15αρα μπουκαλα για μενα. :thumbup:
Το σκαφος δεν γεμισε με το ζορι. Τελικα ειμασταν 2 με λιγες βουτιες.
Κανεις αλλος δεν ειχε τετοια καταναλωση αερα οπως εγω. Ακομα και ο αλλος δυτης με τις λιγες βουτιες ειχε καλυτερη :confused:.

Ενταξει σαν πρωταρης ειχα στην αρχη περισσοτερο να προσεχω την πλευση μου κτλ και ετσι η βουτια δεν ηταν και η ηρεμοτερη.

Απο 12 κιλα βαριδια κατεβηκα στα 8. Προς το τελος ειχα και καλυτερη καταναλωση. :)

Αλλα θελω να τονισω οτι σε κανενα σημειο δεν αισθανθηκα ανασφαλες στην ομαδα. Εννοοιται οτι συνεχιζω τις βουτιες εδω στην Γερμανια στις λιμνες. Τον Αυγουστο εχει βουτιες στην Σιθωνια και ελπιζω να καταφερω να παρω αδεια για μερικες βουτιες στην Αττικη το Φθινωπορο. :rolleyes:

Manta 23-06-09 08:29

Φίλε JoSpy αυτά νομίζω ότι τα γνωρίζεις ήδη. Είναι μια υπενθύμηση :)
(κάτι που έγραψα πριν λίγο καιρό για τον όμιλο)

Εισαγωγή

Ο ρυθμός αναπνοής διαφέρει απο άτομο σε άτομο έτσι και η κατανάλωση αέρα απο δύτη σε δύτη είναι διαφορετική. Κάποιοι καταναλώνουν τον αέρα τους πολύ γρήγορα ενω κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν πολύ λίγο λές και έχουν βράγχια. Σε πολλές καταδύσεις η κατανάλωση του αέρα είναι αυτή που περιορίζει το χρόνο της κατάδυσης μας. Με το να βελτιώσουμε τη κατανάλωση μας μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά το χρόνο κατάδυσης μας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την κατανάλωση του αέρα.

Πλευστότητα

Η πλευστότητα μέσα στο νερό είναι ένας απο τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν το ρυθμό αναπνοής μας. Αν “πολεμούμε” με τη πλευστότητα μας θα αναπνέουμε πιο βαριά και πιθανότατα να προσθέτουμε και να αφαιρούμε αέρα στο ρυθμιστή πλευστότητας μας. Δύτες με κακή πλευστότητα συνήθως λένε ότι προτίμουν να είναι πιο βαριοί μέσα στο νερό παρα πιό ελαφροί. Εμπειροι δύτες γνωρίζουν ότι το καλύτερο είναι να είσαι ουδέτερος καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάδυσης παρα να είσαι βαρύτερος ή ελαφρότερος. Αν κάποιος εχει αρνητική πλευστότητα, κατα τη διάρκεια της ανάδυσης θα πρέπει να κολυμπήση όλη τη διαδρομή μέχρι την επιφάνεια. Αυτό προυποθέτει μεγάλυτερη προσπάθεια απο όταν έχει ουδέτερη πλευστότητα και θα προκαλέσει παραγωγή περισσότερου έργου καθώς και πιό βαριά αναπνοή.

Σωστό βάρος

Το πρώτο βήμα για να πετύχουμε σωστή πλευστότητα είναι να έχουμε το σωστό βάρος στη ζώνη. Αν, όπως οι περισσότεροι δύτες, είστε “υπέρβαροι” θα χρειαστήτε να προσθέσετε περισσότερο αέρα στο ρυθμιστή πλευστότητας για να εξουδετερώσετε το περιττό βάρος. Με το να προσθέσουμε περισσότερο αέρα συμβάλουμε στην αυξημένη κατανάλωση του αέρα. Με το να ελαττώσουμε το βάρος θα ελαττώσουμε και τον αέρα που θα προσθέσουμε στο ρυθμισή πλευστότητας μας για να εξουδετερώσουμε το βάρος.
Η βελτιωμένη πλευστότητα έχει μια σημαντική επίδραση στο να είμαστε πιο χαλαροί μέσα στο νερό.

Φυσική κατάσταση

Η φυσική κατάσταση συμβάλει συμαντικά στο ρυθμό αναπνοής μας. Καθώς βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση τότε θα παρατηρήσετε ότι ο ρυθμός αναπνοής μειώνεται, θα λαχανιάζεται πιό αραιά και ο ρυθμός αναπνοής σας θα γυρνά στο κανονικό πολύ γρηγορότερα.

Οριζόντια Κολύμβιση

Πολλοί δύτες κολυμπούν σε μια ημιόρθια θέση, με το κορμί τους να κάνει γωνία 45 μοιρών. Αυτό προβάλλει μία μεγάλη επιφάνεια η οποία πρέπει να κινηθεί μέσα στο νερό. Αυτό μεγαλώνει την αντίσταση μέσα στο νερό και έτσι θα πρέπει να παραγουμε περισσότερο έργο για να μετακινήσουμε το σώμα μας μέσα στο νερό. Η παραγωγή μεγαλύτερου έργου θα επηρεάσει την αναπνοή μας και φυσικά και τη κατανάλωση μας. Κολυμπώντας σε οριζόντια θέση μειώνουμε τη επιφάνεια που πρέπει να μετακινηθεί μέσα στο νερό. Έτσι μειώνεται και η προσπάθεια που καταβάλλουμε και αντίστοιχα μειώνεται και η κατανάλωση μας σε αέρα.

Ηρεμία

Αν είστε ήρεμοι μέσα στο νερό τότε ο ρυθμός της αναπνοής σας από τη φύση του θα μειωθεί. Αν είστε αγχωμένοι, νευρικοί ή δουλεύεται σκληρά τότε αναποφευχτα ο ρυθμός αναπνοή σας θα αυξηθεί και θα καταναλώσετε τον αέρα σας γρηγορότερα. Για να μείνετε ήρεμοι, πάρτε το χρόνο σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε λύσει τυχόν μικροπροβλήματα με τον εξοπλισμό σας, τα οποία μπορεί να σας προκαλέσουν άγχος, πρίν την κατάδυση. Καταδυθείτε με σύντροφο στον οποίο έχετε εμπιστοσύνη, κάνετε συχνά εξασκηση της ασκήσεις που έχετε μάθει και να καταδύεστε μέσα στα όρια των δυνατότητων σας. Στο κάτω κάτω πρόκειται για ευχαρίστηση!

Ελαττώστε ταχύτητα

Αν περάσετε όλη τη κατάδυση και κολυμπάτε με μέγιστη ταχύτητα ο ρυθμός αναπνοής σας θα αυξηθεί, με συνέπεια η κατανάλωση του αέρα σας να είναι μεγάλη. Πιθανότατα να χάσετε και μερικά απο τα ωραιότερα κομμάτια της κατάδυσης. Για αυτό καλύτερα ελαττώστε ταχύτητα, χαρείτε την κατάδυση, κρατήστε υπο έλεγχο τον ρυθμό της αναπνοή σας και δείτε ότι η κατανάλωση σας θα αρχίσει να πέφτει.

Μείνετε ξέβαθα

Καθώς πηγαίνουμε πιό βαθιά χρησιμοποιούμε περισσότερο αέρα με κάθε αναπνοή. Στα 10μ. αναπνέουμε το διπλάσιο όγκο απ’ ότι θα αναπνέαμε στην επιφάνεια. Μένωντας έστω και λίγα μέτρα πιό ξέβαθα μπορούμε να μειώσουμε τον αέρα που καταναλώνουμε. Ετσι αντί να πάμε μέχρι τον πάτο μενουμε λίγο πιό ψηλά και επεκτείνουμε τη ώρα που θα διαρκέσει ο αέρας μας.

Καταδύεστε συχνά

Ο καλύτερο τρόπος για να βελτιώσετε την κατανάλωση σας είναι να περνάτε όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο μέσα στο νερό. Καθώς η εμπιστοσύνη και οι δυνατότητες σας θα μεγαλώνουν θα είσαστε πολύ πιό ήρεμοι μέσα στο νερό, το οποίο θα συμβάλει στη σταδιακή μείωση της κατανάλωση του αέρα.

AIGAIAS 23-06-09 16:26

Να προσθέσω επίσης και κάτι που φαντάζομαι οτι η εκπαιδεύτρια σου θα στο εχει επισημάνει .

ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙΣ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΚΙΛΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ.

Ενα πείραμα που το κάνεις μια φορά , και ξεμπερδεύεις:

Φορώντας ολο σου τον εξοπλισμό, με την φιάλη σου στα 30-50 bar, και τον ρυθμιστή πλευστότητας αδειο, θα πρέπει να φορέσεις τόσα κιλά στη ζώνη ωστε η πλευστότητα σου ναι ειναι ουδέτερη εως ελαφρά αρνητική στα 3μ βάθος.
Η αν δεν θέλεις να πάς στα 3μ, στάσου ορθιος στο νερό χωρίς να πατάς στο βυθό. Εκεί θα πρέπει εκπνέοντας να αρχιζεις να βουλιάζεις.

Απλό τέστ, που ομως σου λύνει το μεγάλο πρόβλημα των βαρών.

Αν λοιπόν μετά το τέστ, αποδειχθεί οτι χρειάζεσαι για παράδειγμα 8 κιλά,σημαίνει οτι τα 8 κιλα ειναι για το συγκεκριμένο set εξοπλισμού στην συγκεκριμένη θάλασσα/λίμνη
Αυτό ομως ταυτόχρονα σημαίνει οτι οταν βουτήξεις σε νερό διαφορετικού ειδικού βάρους, η χρησιμοποιήσεις διαφορετικού μεγέθους φιάλη, η φορέσεις διαφορετικού πάχους στολή, τα δεδομένα σου αλλάζουν, και θα χρειαστέι να προσθαφαιρέσεις. κάποια κιλά.
Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο η εμπειρία,....
Αλλά και πάλι ο κανόνας ειναι ο ιδιος.

Θελω να πιστεύω οτι δεν ειναι η πρώτη φορά που ακούς για αυτό το πειραματάκι.

Καλη συνέχεια.:geia:

neokles 23-06-09 17:42

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο AIGAIAS (Μήνυμα 28896)

Η αν δεν θέλεις να πάς στα 3μ, στάσου ορθιος στο νερό χωρίς να πατάς στο βυθό. Εκεί θα πρέπει εκπνέοντας να αρχιζεις να βουλιάζεις.

Χωρίς να κουνάς πέδιλα, χέρια κτλ. Ακίνητος και με ρυθμιστή στο στόμα πάρε μια κανονική αναπνοή (μια απλή τζούρα). Αν βουλιάξεις τότε έχεις πολλά κιλά. Πρέπει η επιφάνεια να είναι περίπου στο επίπεδο των ματιών σου.

Προσωπικά αυτός ο τρόπος μου αρέσει καλλίτερα στο να βρω αν έχω παραπανίσια κιλά. (για το αντίθετο... αν δλδ πάω κάτω) ο τρόπος του Αιγαία είναι πολύ πιο straightforward:thumbup:

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 10:43.