![]() |
Τι γνωρίζετε για αυτό;
Γεια σου Υγρασία με τα ζουζούνια σου!!
Αυτό που φωτογράφισες είναι ο σωλήνας μιας ανεμώνης. Λέγεται Κηρίανθος (ή Cerianthus membranaceus), και στη φάση αυτή το ζωντανό έχει μάλλον κρυφτεί στα ενδότερα γιατί ένιωσε την επικείμενη απειλή ενός αποκρουστικού τέρατος με κάτι κυλινδρικές καμπούρες στην πλάτη που έβγαζε περίεργους ήχους και μπουρμπουλήθρες. Όταν ο κηρίανθος είναι χαλαρός και άνετος φαίνεται κάπως έτσι Ο βυθός σου έχει επίσης ενδιαφέρον, ασκίδια, οφίουροι (τα τριχωτά αστεριάκια με τους λεπτούς βραχίονες)... υποθέτω ότι έχει αρκετό ρεύμα και είναι πλούσιος σε αιωρούμενη οργανική ύλη (τροφή). Από που είναι η φωτό; Βάθος; |
Απάντηση: Τι γνωρίζετε για αυτό;
Προσπαθούσα να κάνω μια Κυριακάτικη γενική καθαριότητα, συμμαζεύοντας τα σκόρπια "Τι είναι αυτό", "Τι ειν' τούτο", "Γουατς δις", "Γουατ δε χελ" και λοιπά ευφάνταστα ερωτηματικά σχετικά με αναγνωρίσεις οργανισμών :cheesy:
Καταλαβαίνω απολύτως τη δυσκολία εύρεσης τίτλου για κάτι που μας είναι παντελώς άγνωστο, οπότε προτείνω ως καλύτερη λύση να μείνουμε σε αυτό το αρχικό (και εκ των συνθηκών "κουτσό" θρεντ) με το γενικό τίτλο "Τι γνωρίζετε γι' αυτό;". Ας ποστάρουμε λοιπόν εδώ οποιαδήποτε απορία έχουμε και στη συνέχεια, αναλαμβάνω εγώ την περαιτέρω τακτοποίηση και εύρεση τίτλου... (ήδη αν το ψάξετε λίγο θα παρατηρήσετε ότι μετακίνησα αρκετά μηνύματά σας και τους άλλαξα τους τίτλους -ελπίζω να μη σας έχω μπερδέψει πολύ με αυτό...) Αυτό το thread θα είναι από τώρα και στο εξής sticky για να το βρίσκετε εύκολα και γρήγορα ώστε να μοιράζεστε μαζί μας τις υποβρύχιες συναντήσεις σας χωρίς να ζαλίζεστε με τίτλους και κατηγορίες! Καλές εξερευνήσεις!! :geia: |
΄τι έιναι αυτό???
Η φωτογραφία πάρθηκε Κυριακή 15/6/08 Χαλκιδική -Πόρτο Βαλίτσα,βάθος 25μ ![]() |
Σαν πλαστελινη μοιαζει Πετρο που την πεταξε κανενα παιδακι:p:crazy:
Αλλα καλυτερα ας αποφανθουν οι ειδικοι:thumbup: |
τελικα θα μας πειτε τι ειναι αυτο????
Ή να το βαφτισω Plastelinaes Movius??? |
Λες να ξέρουμε και να μη σου λέμε βρε απαιτητικέ τύπε; :p
Ό,τι δεν καταφέρνουμε να αναγνωρίσουμε, μένει αναγκαστικά σε αυτό το θέμα μέχρι να μας προκύψει κάποιος γνώστης να μας φωτίσει. Ίσως με την ευκαιρία που το ξανάφερες στην επιφάνεια να ακούσουμε και 2-3 γνώμες παραπάνω από ανθρώπους που δεν το είχαν δει ως τώρα. Οι υπόλοιποι έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον. |
Εμένα πάλι μου θυμίζει μασημένη τσιχλόφουσκα.
Πέτρο το παρατήρησες να κινείται; |
Παράθεση:
Η κίνηση του ήταν κάτι σαν τίναγμα, στιγμιαίο. |
Παράθεση:
Επίσης μπορεί να μην είναι ένα άτομο μόνο του, αλλά δύο ή και περισσότερα σε κάποιο περίεργο σύμπλεγμα. Εναλλακτικά υπάρχει και το φύλο των πλατυέλμινθων (Platyhelminthes) σαν πιθανότητα. Οι νεμερτίνοι ή λωριδοσκώληκες και οι πλατυέλμινθες είναι σκωληκόμορφοι ζωικοί οργανισμοί, όπως και οι δακτυλιοσκώληκες (πολύχαιτοι, βδέλλες κλπ. – φύλο Annelida), οι νηματώδεις (φύλο Nematoda), τα σωληνοειδή ή ‘τσουτσούνια’ (φύλο Sipuncula) και τα εχινώδη (φύλο Echiura). |
Μετακίνησα κάποια μηνύματα από ερωτήματα "Τι γνωρίζουμε" που έχουν ήδη απαντηθεί, σε νέες κατηγορίες.
Θα τα βρείτε πλέον αυτόνομα εδώ: Ανθομέδουσα Turritopsis by ppetross21 Οδηγός Αναγνώρισης Ψαριών -Fishbase- by andreas Υδρομέδουσα Aequorea by Big Blue Alicia και Pleurobranchus στη Χαλκιδική by elpapas Ασκίδιο Pyrosoma (Χαλκιδική) by sid Τα προηγούμενα μηνύματα με το "κοκκινάδι" του Πέτρου τα αφήνω ως έχουν γιατί χωρίς καν ένα μοναδικό σίγουρο Φύλο να το κατατάξουμε, δεν μας βγαίνει ούτε τίτλος :confused: (that is αν δεν θέλουμε να καταφύγουμε σε λύσεις τυπου "κόκκινο σκουληκόμορφο Unidentified Benthic Organism" :D)... Ας αρκεστούμε λοιπόν προς το παρόν στις πολύ ενδιαφέρουσες διαφυλετικές υποθέσεις του Tiburon και βλέπουμε....:geia: |
Παράθεση:
15 ημέρες πριν την 15/6 και 15 μέρες μετά , να βουτάω συνεχώς στο συγκεκριμένο σημείο μπάς και το πετύχω , για να το ξαναφωτογραφήσω.:D |
Από αυτή την Κυριακή, καταραμένη θολούρα , βάθος 18μ περίπου, λασπώδης βυθός με πολλούς περίεργους κατοίκους και είδη που είδαμε για πρώτη φορά !
Μπάντυς=Μηλιώνης Το πράγμα αυτό είναι κακάσχημο, με δυσκολία διακρινόταν μέσα στη λάσπη και όταν το ακούμπησα την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια .... συγνώμη ....βηματάκια και μάλιστα νομίζω ότι είχε πολλά πόδια που μου φάνηκαν σαν ξυλοπόδαρα! σα να μετακινείται όπως ο αχινός ένα πράγμα αλλά πολύ πιο γρήγορα.... |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
:confused: ok, καλό ακούγεται......
δεν εγγυώμαι βέβαια και 100% αφού η φωτογραφία δεν δίνει παρά μια ιδέα, αλλά όπως και να' χει μια καινούργια γνωριμία δεν πάει ποτέ χαμένη, κυρίες και κύριοι, να σας συστήσω το ποντικοσκούληκο! (Νομίζω ότι εσείς οι δυο κάνετε πολύ γουρλίδικο ζευγάρι, να βουτάτε συχνότερα :D) |
Mαρία μπράβο!, αν το φανταστώ χωρίς τη λάσπη θα είναι ακριβώς έτσι...
Παράθεση:
|
οτι εχει και η θαλασσα ποντικια!! (η ακομα χειροτερα ποντικοσκουληκα -μπλιαχ-) ειναι κατι που δεν το φανταζόμουν με τιποτα ομως....:crazy:
ειναι ενα γεγονος παντως που θα πρεπει να το αποκρύψουμε απο κοπέλες που θελουν να γίνουν δυτριες.. :D:crazy: |
το συνάντησα στο Eurobulker το Σάββατο !................. μάλον είναι κάτι σε αυγά ................. αλλά πάλι μπορεί !!!!??:o
![]() ![]() |
Το βλέπω συχνά. Πιθανολογώ είναι κάποιο είδος ασκιδίου...
|
Την Δεύτερη Φώτο κάπου την έχουμε ξαναδεί
Η Φώτο είναι από την Χαλκιδική στο 2ο πόδι φαράγγια σε βάθος περίπου -16μ |
Δημήτρη το δικό σου πρέπει να ναι το ασκίδιο Phallusia mammillata. Το πλοπ είχε κάτι τρομερές φώτος από την Ηγουμενίτσα με πάρα πολλά τέτοια κάτω από κλουβιά πάχυνσης ψαριών.
Ηλία το πρώτο το δικό σου πρέπει να ναι το γυμνοβράγχιο Platydoris argo. Μια ακόμα φωτογραφία θα βοηθούσε για να δούμε ότι όντως έχει μια τούφα βράγχια στην ράχη του. Το τελευταίο είναι κάτι που έχει ξεπορτίσει. Με τις ζέστες του ΣΚ λογικό μου φαίνεται. Πιθανότατα είναι το είδος που απλώνει τα μωβ-μπλέ ή και πορτοκαλί πλοκάμια πάνω από τα μαύρα σφουγγάρια δηλαδή το Eupolymnia nebulosa. Ανήκει και αυτό μεταξύ άλλων ,πολύ διαφορετικών ζώων που συναντάμε στις βουτιές μας , στην ομοταξία των Πολύχαιτων. Υγ. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους μαθητές του C-3!!!:angyr::angyr::angyr::angyr::angyr: :angyr:εγώ γιατί δεν πήγα εκεί σχολείο!!!!!! |
καλημέρα....
να κάνω και εγώ μια ερωτησούλα? http://www.youtube.com/watch?v=w4gv3YG9yww αυτό το καβούρι πως λέγεται? είναι ο κάβουρας ερημίτης? που θα μπορούσα να το ψάξω?? (το fishbase είναι για ψάρια :) ) πανω του είναι κολλημένα ανεμώνες. η buddy μου πρόλαβε και τα είδε ανοιγμένα, αλλά εγώ δε τα πρόλαβα... |
Παράθεση:
:thumbup: |
Καλησπέρα
Με απλά λογάκια τι είναι αυτό εδώ. ![]() Αν δεν είναι Fake (αλλά από το BBC; ) φυσικά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Δημήτρης |
Δημήτρη από το λινκ που μας έδωσες:
"Just another example of the wonderful wildlife that thrives in our seas and certainly something different for the holiday makers in Oxwich bay to see." ...ακόμα ένα παράδειγμα του γιατί πρέπει κανείς να ενημερώνεται από τέτοιες ιστοσελίδες και όχι από τα γελοία δικά μας ΜΜΕ! Φαντάζεσαι τι χυδαιότητες θα ακούγαμε αν αυτά τα ζωντανά είχαν εκβραστεί σε καμιά δικιά μας παραλία, ε; :fioufiou: Τα θυσανόποδα (barnacles) είναι μια ενδιαφέρουσα κατηγορία αρθρόποδων καρκινοειδών, που ενώ συγγενεύουν στενά με τις γαρίδες και τα καβούρια, μοιάζουν πολύ περισσότερο με μαλάκια (π.χ. πεταλίδες, μύδια κλπ), καθώς όπως κι εκείνα, ζουν προσκολλημένα πάνω σε φυσικό ή τεχνητό υπόστρωμα, προστατευμένα μέσα στο ασβεστολιθικό τους περίβλημα. Τα γνωστότερα σε εμάς ανήκουν στην τάξη των Sessilia, και τα βρίσκει κανείς σχεδόν παντού στα ρηχά βράχια, εκεί ακριβώς που σκάει το κύμα. Ένα είδος τους μάλιστα είναι ιδιαίτερα άφθονο στη Λίμνη της Βουλιαγμένης όπου αν τα πλησιάσει κανείς από κοντά μπορεί να παρατηρήσει το θύσανο (κάτι σαν μικρό σκουπάκι ή χτένι) ο οποίος κινείται αδιάκοπα πάνω κάτω χτενίζοντας το νερό και κατακρατώντας τα χρήσιμα αιωρούμενα σωματίδια τροφής. Τώρα τα συγκεκριμένα θυσανόποδα του άρθρου που μας παρέθεσες, είναι λίγο πιο σπάνια στα ρηχά ολιγοτροφικά και χωρίς παλίρροιες νερά των θαλασσών μας (αν και μου έχει τύχει να πετύχω ένα από αυτά πάνω σε μια σημαδούρα στα πρωτα μόλις εκατοστά της στήλης του νερού στην καλντέρα της Σαντορίνης). Συνήθως τα βρίσκει κανείς σε πιο ανοιχτά (πελαγικά) νερά και κυρίως στις ακτές των ωκεανών. Αυτά ανήκουν στην τάξη Pedunculata που οι άγγλοι λόγω της ιδιότυπης εμφάνισής τους αποκαλούν goosenecks (λαιμός της χήνας). Όλα αυτά, οι δικοί μας θαλασσινοί τα αποκαλούν στρηδόνα, και δεν τα χωνεύουν καθόλου επειδή αγαπάνε πολύ τα ύφαλα των σκαφών και χρειάζεται κανείς να τα καθαρίζει συχνά, στα πιο εύτροφα τουλάχιστον νερά όπου αναπτύσσονται μετά μανίας. Επίσης, αν έχετε το νου σας στα ντοκιμαντέρ και τις φωτογραφίες άγριας ζωής, θα τα παρατηρήσετε συχνά προσκολλημένα πανω σε φάλαινες και χελώνες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις αν θες στo γενικό άρθρο για τα θυσανόποδα στη Wikipedia. Ελπίζω να βοήθησα λίγο κι ευχαριστώ για το άρθρο που το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και αρκούντως δημοσιογραφικό! :) |
Ευχαριστώ πολύ...
Μια ιδέα για το πως παρουσιάστηκε στα ελληνικά ΜΜΕ: Ένα μυστηριώδες πλάσμα τρομοκράτησε τους τουρίστες και μετά μετά ξεβράστηκε σε μια παραλία στη χερσόνησο Gower στην Ουαλία. Να μας χαιρόμαστε... Δημήτρης |
Α , ναι ? Δεν ειναι noodles ? :eek:
|
|
:geia:Εξαρτάτε ρε συ από το τι λέμε ανεμώνη. Το μεγάλο που έχεις βάλει σε φωτογραφία είναι από την τάξη Actiniaria που ανήκουν όλες οι πιο γνωστές ανεμώνες (δηλαδή Condylactis aurantiaca, Anemonia viridis, Actinia equina). Μοιάζει με μια κοινή ανεμώνη που λέγετε Aiptasia mutabilis και είναι παντού στα ρηχά νερά μας σφινομένη μέσα σε σχισμές βράχων. Ο τρόπος που στέκετε η δικιά σου στον βυθό όμως δεν την θυμίζει καθόλου και δεν θα μου έκανε καθόλου παράξενο να είναι κάποια άλλη:confused:.
Για την μικρή ελπίζω να ξέρει να μας πει ο καρθαριαθ πια είναι επειδή η φωτογραφία σου είναι πολύ ωραία (δεν μας είπες τελικά τι κάμερα πήρες?) και θα ανταλλαχτεί με μπίρες:2drunk:. Θα μπορούσες να τις πεις ανεμώνες επειδή έχουν παρόμοια μορφή αλλά αυτή είναι είτε από την τάξη Zoantharia (αυτές γενικά τις λένε ανεμώνες) ή από την τάξη Scleractinia (καλύτερα να το αποφεύγουμε το ανεμώνες για αυτές). Μάλλον είναι από τις τελευταίες και αυτές συνήθως έχουν κοινά ονόματα με την λέξη κοράλλι μέσα. Τώρα αν θέλεις ντε και καλά να δώσεις κοινό όνομα που να κολάι με την συστηματική πες τες όλες ανθόζωα (η ομοταξία τους) και είσαι μέσα.:geia: |
για περισσότερες πληροφορίες C-3
|
Την Aiptasia όπως τη λες, τη βρήκα στη στάση των 3m κάτω από μια πέτρα. Προεξήχαν κάποια πλοκάμια και μου κίνησε το ενδιαφέρον. Οπότε γύρισα την πέτρα και εμφανίστηκε η ανεμώνη σε προφίλ. 'Ηταν ευδιάκριτος ένας σάκος στη βάση της. Ωσπού να ανοίξω την canon s90 που πήρα, αυτή είχε πάρει μια θέση κάπως αμυνιτκή. Γύρισε προς τα πάνω καλύπτοντας τον σάκο, και ήταν σαν να με κοίταζε προς όποια κατεύθυνση και αν πήγαινα. Όντως μυστήριο ζώο. Είχα μια παρόμοια (με λωβό) σε ένα reefάκι που είχα κάποτε.
Όσο για την άλλη.. Πολλά κοράλια (εξά- και οκτό-) ακούω για τον κορινθιακό και αυτό το ζώο με έβαλε σε σκέψεις... Είναι μικρή ανεμώνη? (αυτές σαν την Αnemonia viridis) ή κάτι άλλο? Η μικρή φωτό παρουσιάζει κενό χώρο στα αριστερά της για να χωράνε τα εικονίδια σε σκούρο φόντο. Την έχω στο φόντο. Στην άκρη διακρίνεται ακόμα ένα ίδιο αλλά "κλειστό".Όσο για την ανταλλαγή, δεν το κατάλαβα αυτό που είπες, αλλά για τις μπύρες είμαι μέσα :) |
Στέρνα σήμερα 18 Ιουλίου 2010, πλατσουρίζοντας στα 5 μ.
ΟΚ, είναι ένα ολοθούριο. Αυτό στο κεφάλι τι είναι; Φωτό της Κατερίνας Μαλαμά. Το "λουλούδι" στο κεφάλι έμοιαζε κολλημένο κι όχι ξένος οργανισμός... Έχουμε ολοθούρια με "λουλούδια" εμείς στο Ελλάντα ρε παιδιά; Δημήτρης |
καλημερουδια Δημητρη,
Το "λουλουδι" αυτο απλα παρκαρε στο ολοθουριο και ειναι ενα κρινοειδες, ξαδερφακι του αστερια.... |
Παράθεση:
Δημήτρης |
Παράθεση:
Το κοραλλάκι σου δεν θα το έλεγα ακριβώς σπάνιο αν και πρέπει κανείς να το ψάξει σε σπηλίτσες μάλλον γιατί δεν πολυαγαπάει τα καλά φωτισμένα νερά. Θα μπορούσε να μπερδευτεί και με άλλα είδη (ειδικά από τύπους σαν και μένα που δεν βλέπουν την τύφλα τους τελευταία λόγω εκτεταμένης διακοποστερήσεως :fioufiou:) αλλά πιστεύω ότι στη φωτό σου διακρίνεται μια (πανέμορφη) Leptopsammia pruvoti. |
Δεν είναι post που ζητάω αναγνώριση οργανισμού, αλλά που σας δείχνω όλο χαρά τι βρήκα που δεν είχα ξαναδεί! Βάθος 2-3m, βόρειος Κορινθιακός κόλπος.
Ένα φανταστικό σκουλήκι Nereiphylla paretti που μου θύμιζε στεγόσαυρο της Ύστερης Ιουρασικής περιόδου, από τις πλάκες που φέρει στο σώμα του! :crazy: ![]() Η φωτογραφία δεν είναι δική μου, δυστυχώς τον τελευταίο καιρό η φωτογραφική μου μηχανή μαζεύει σκόνη... :fioufiou: |
Παράθεση:
|
απιστευτο Γιαννη!
δεν εχω ματαδει κατι τετοιο ουτε καν σε φωτο:thumbup: |
Τι γνωρίζετε για αυτό;
Αυτό σας κάνει για έργο ανθρώπινο ή ψαρίσιο ;
Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο - μου φάνηκε λίγο μακάβριο ! ![]() Uploaded with ImageShack.us |
Παράθεση:
Και μετά η φύση αναλαμβάνει, ένας μικρός στρατός από πτωματοφάγους Hexaplex trunculus (ή ίσως και Thais) επί τω έργω του ξεκοκκαλίσματος.... Φαντάζομαι ότι απλά έτυχε να πετύχεις το ...έδεσμα σε όρθια στάση Σουρεάλ ιντίντ :crazy: |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 23:16. |