Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #24  
Παλιά 07-03-08, 19:56
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 29-01-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 5.525
Απάντηση: Γαρίδα - Ανεμώνη

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fivos Εμφάνιση μηνυμάτων
Δεν νομίζω Πάρη. Συνήθως είναι συγκεκριμένο είδος που έχει εξελιχθεί ώστε να μην ενοχλείται από το δηλητήριο της μέδουσας.
Βέβαια η συγκεκριμένη μέδουσα νομίζω είναι σχετικά αθώα (μάλλον δεν πολυ-τσιμπάει).
Έχεις δίκιο στο ότι δεν αντέχουν όλα τα είδη ψαριών. Αν και η τοξίνη της Cotylorhiza tuberculata μπορεί να είναι σε συγκεντρώσεις που κάποιοι από εμάς (οι πιο αναίσθητοι ) ούτε καν καταλαβαίνουμε*, είναι ακριβώς η ίδια που η μέδουσα χρησιμοποιεί για να παραλύσει τα θύματά της -που συχνά είναι μικρά ψαράκια. Άρα πρέπει να έχεις αυτό το "κάτι" για να καταφύγεις στα πλοκάμια της.... πράγμα που μου δίνει μια ιδέα...
Ίσως τελικα η συμβίωση να είναι όντως αμοιβαία. Ίσως τα ψαράκια-μεζέδες να ξεγελιούνται από τα ψαράκια με ανοσία και να πέφτουν οικειοθελώς στην τοξική αγκαλιά της μέδουσας (πάω για νόμπελ ή απλά θα με μουτζώσετε;)
(Μεταγενέστερη προσθήκη: Απλά μουτζώστε με διότι το μεγαλύτερο ψάρι που τρώει η Cotylorhiza ανήκει στην κατηγορία ιχθυοπλαγκτού! )

Παράθεση:
Η τελευταία φωτογραφία είναι ένα close-up σ' ένα "συννεφάκι" από μικρά ψάρια (μέγεθος γύρω στο 1/2 cm) μέσα στην ανεμώνη που υποψιάζομαι ότι είναι γόνος των συγκεκριμένων ψαριών, μια που τα μεγαλύτερα ήταν πολύ προστατευτικά και επιφυλακτικά όταν τα φωτογράφιζα.
Χμμμμμμμ, αν και τα μεγάλα ψάρια είναι όντως γωβιοί (Gobius bucchichi) που έχουν επίσης αναπτύξει θαυμαστή ανοσία στα πλοκάμια της Anemonia viridis (=Anemonia sulcata), το "νέφος" σου δεν είναι παρά "γαριδάκια" της τάξης των Mysidacea τα οποία είναι επίσης γνωστά για τη συνήθειά τους να καταφεύγουν στη συγκεκριμένη ανεμώνη για προστασία.
Αν είχαμε φωτό σε μεγαλύτερη ανάλυση ίσως καταφέρναμε να διακρίνουμε καλύτερα τις ανατομικές λεπτομέρειες.

Μπράβο ρε παιδιά.... Ωραίες εικόνες και ωραία "ταξίδια" σήμερα....


*Διαβάστε πόσο ανώδυνα την παρουσιάζει ο Αλέξανδρος Φραντζής εδώ αν και -μεταξύ μας- δε θα τολμούσα να το δοκιμάσω....
__________________
The fish doesn't think because the fish knows everything

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Physalia : 26-04-08 στις 10:10.
Απάντηση με παράθεση