Αφού δώσω κι εγώ τα συγχαρητήριά μου στον κ.Μαντικό θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που γράφει ο Δημήτρης:
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fin
Παρ΄ ολα αυτα εχω την εντυπωση οτι η πολιτεια δεν δεσμευται νομικα να "συνεταιρισθει" με τον πολιτη στην επιχειρηση ανασκαφης η ανελκυσης κειμηλιων. Αυτες οι επιχειρησεις απεχουν πολυ σε τεχνογνωσια απο τα λιμενικα εργα και ανελκυσεις η κοψιματα σιδερενιων ναυαγιων. Δεν υποστηριζω οτι η πολιτεια κανει τη δουλεια με το καλυτερο τροπο γιατι δεν μπορω να το κρινω, ομως πρεπει να ειμαστε δικαιοι.
|
Με προβληματίζει επίσης αυτό που αναφέρεται σε διάφορα σημεία στο άρθρο:
"εντόπισε και ανέλκυσε".
Αν υποννοείται ότι ο δύτης ανέλκυσε τους αμφορείς ή οποιοδήποτε άλλο εύρημα αμέσως με τον εντοπισμό τους χωρίς την παρουσία αρχαιολόγου, αυτό είναι σαφώς λάθος γιατί είναι γνωστό πως ακόμη και η θέση ενός αμφορέα σε ένα ναυάγιο μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σε έναν αρχαιολόγο που είναι "αόρατες" στα μάτια ενός απλού ερασιτέχνη/επαγγελματία αυτοδύτη.
Όσον για την ηθική / οικονομική ανταμοιβή συμφωνώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει και να είναι σημαντική και ανάλογη της αξίας των ευρημάτων για να λειτουργεί σαν ένα επιπλέον κίνητρο πέραν της ευσυνειδησίας που θα έπρεπε ούτως ή άλλως να επιδεικνύουμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις.