Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 30-04-08, 01:30
Το avatar του χρήστη neokles
neokles neokles is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Ν. Ψυχικό
Απάντηση: Ανεξέλεγκτη Ανάδυση. Και μετά;

Μαρία εγώ πάντως διαβάζοντας τις γραμμές σου την αναπνοή μου την κράτησα

Ελπίζω να μην σου άφησε τίποτα και με μερικες μέρες off να είσαι έτοιμη για την εκδρομή που προγραμματίζεις τόσο καιρό.

Εμένα συνέβει στο ζευγάρι μου. Μου δίδαξε πόσο λίγα πράγματα μπορώ να κάνω κάτω από το νερό και πόσο λίγα ήξερα (και ξέρω) για την κατάδυση με έναν αρχάριο (λες και εγω είμαι έμπειρος τεσπα με έναν πολύ πιο αρχάριο)

Σε μια βουτιά (επαναληπτική) με μέγιστο βάθος 14 μέτρα και στην επιστροφή ο buddy έχασε τον έλεγχο της πλευστότητας της και από τα 7μ ανέβηκε επιφάνεια. Αν και είχα επίτηδες πάρει κιλά μαζί μου γιατί είχε βάλει λίγα πάνω της, δεν πρόλαβα να αναγνωρίσω έγκαιρα το πρόβλημα με αποτέλεσμα να μου ξεφύγει.

Εμείς επιλογή δεν είχαμε γιατί από πάνω μας περνούσαν σκάφη με αστρικες ταχύτητες. Άρον άρον κατεβηκαμε ξανα με σκοπό να πάμε στο σκαφος ασφαλείς.

Έχουν περάσει 2 χρόνια αλλά θυμάμαι ένα ελαφρό τρέμουλο στο χέρι της εκείνο το βράδυ. Πήρα στο ΝΝΑ (αν περίμενα απο το καταδυτικό...). Με δεδομένο ότι το τρέμουλο το παρατήρησα 6 ώρες μετά την βουτιά και δεν είχε άλλα συμπτώματα δεν κάναμε κάτι παραπάνω.

Ο ρυθμός ανόδου είναι πολύ σημαντικός με την ίδια ή και μεγαλύτερη σημασία από τις ώρες 0 της κάθε βουτιάς. If surfaced stay surfaced που λένε και οι Άγγλοι. Η παραβίαση για τόσα πολλά μέτρα του ρυθμού ανόδου απαιτεί ανάπαυση και χορήγηση όσο πλουσιότερου μίγματος οξυγόνου είναι εφικτό. Πολλά υγρά (όχι ζαχαρούχα ή οινοπνευματώδη) και τουλάχιστον επικοινωνία με τον θάλαμο. Ένα τηλέφωνο στον θάλαμο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Οι άνθρωποι είναι εκεί για εμάς τα ρεμάλια.

Βέβαια εκεινη την ώρα περνάνε από το μυαλό μας 1002 αλλά τελικά μόνο ο γιατρός μπορεί να μας καθοδηγήσει. Αν είναι υπερβολή που πήραμε θα μας το πει, αν όχι όμως μπορεί να γλυτώσουμε πολλά περισσότερα.

Γενικά βουτάμε λιγάκι απερίσκεπτα. Ιδίως μετά την απελευθέρωση της κατάδυσης που μπορούμε να βουτάμε στο πιο απίθανο σημείο, δεν έχουμε -πιστεύω- ευαισθητοποιηθεί αρκετά στο γεγονός ότι πρέπει στην προετοιμασία που κάνουμε να έχουμε και 2-3 τηλέφωνα ανάγκης (του κοντινότερου θαλάμου για παράδειγμα) και στο ότι μια μπουκαλίτσα οξυγόνο μαζί μας δεν είναι πια τόσο μεγάλο έξοδο. Βέβαια για να αγοράσεις demand valve (για παροχή 100%) είναι ένα καλό κονδύλι αλλά και η συνεχους ροής την κάνει την δουλειά της.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη neokles : 30-04-08 στις 01:34.
Απάντηση με παράθεση