Μαρία!
Είναι δύσκολο να απαντηθεί έτσι απλά το θέμα. Υπάρχουν μερικά ερωτήματα ακόμα.
- Πρόκειται μόνο για βίαιη ανάδυση ή παραβιασες και υποχρεωτικές στάσεις αποσυμπίεσης? («βαθιά» βουτιά, κάτι κοντά στα 40 μέτρα ας πούμε) ο “χρόνος 0” είναι 9’.
- Πόσο χρόνο (πόσα λεπτά) έμεινες στην επιφάνεια ?.
- Πόσα km απέχει ο κοντινότερος θάλαμος ή νοσοκομείο και πόσο χρόνο χρειαζόσουν να φτάσεις ως εκεί ?.
- Υπήρχε δυνατότητα συνεχούς παροχής οξυγόνου ?.
- Με τι μέσον θα γινόταν η μεταφορά, με σκάφος και αυτοκίνητο ?.
- Θα έπρεπε να περάσεις υψόμετρο άνω των 300m ?.
Όπως βλέπεις υπάρχουν μια σειρά παράγοντες για να μπορεί να απαντήσει κάποιος αν ήταν σωστή η απόφαση σου. Αν δώσεις μόνη σου απαντήσεις στα ποιο πάνω ερωτήματα, θα καταλάβεις αν ήταν σωστό να ξαναβουτήξεις.
Να σου δώσω την δική μου απάντηση, τι θα έκανα εγώ σε ανάλογη περίπτωση.
- Αν δεν είχα πάνω από 2 λεπτά παραμονή στην επιφάνεια
- Αν δεν είχα κανένα σύμπτωμα νόσου και ήμουν εντάξει
- Αν δεν είχα παροχή οξυγόνου
- Αν ο χρόνος να φτάσω σε νοσοκομείο ή σε θάλαμο ήταν πάνω από 2 ώρες
- Αν είχα αρκετό αέρα να βουτήξω τουλάχιστον ξανά στα 25m και να παραμείνω 4-5 λεπτά σε αυτό το βάθος.
- Αν είχα υποστήριξη από τους συνδύτες μου
Τότε θα αποφάσιζα να ξαναβουτήξω στα 25m με παραμονή 4-5 λεπτά σε αυτό το βάθος, θα ξεκινούσα αργή ανάδυση και θα διπλασίαζα τους χρόνους σε κάθε στάση αποσυμπίεσης.
Αν εφάρμοσες όλα αυτά, τότε σωστά έπραξες, εφάρμοσες δηλαδή [b]IWR “Υγρή επανασυμπίεση – αποσυμπίεση”[b]
την οποία εφαρμόζουμε μόνο αν δεν είναι εφικτή άλλη λύση, μόνο για να αποτρέψουμε (όπως στην περίπτωση σου) ένα πιθανό ατύχημα και όχι να το θεραπεύσουμε.
Προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι:- πολύ καλή γνώση του θέματος.
Αλλιώς επιδεινώνεται η κατάσταση σε περίπτωση που διακοπή αναγκαστικά η διαδικασία.
Σε μένα προσωπικά δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο, αλλά μερικές φορές στο παρελθόν (πριν 20 χρόνια +) χρειάστηκε να εφαρμόσω “αναγκαστικά” σε συνδύτες μου που είχαν έρθει σε παρόμοιες ή και σε λίγο ποιο δύσκολες καταστάσεις. Με μία διαφορά όμως, επειδή τότε δεν υπήρχαν θάλαμοι αποσυμπίεσης σε κοντινές αποστάσεις ήμασταν προετοιμασμένοι και η ομάδα πάντα ενήμερη για ανάλογα περιστατικά, ειδικά όταν βουτούσαμε σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ενδιαφέρον θα ήταν η άποψη σου εκ των υστέρων. Θα το επαναλάμβανες κατά τον ίδιο τρόπο ή θα αποφάσιζες για κάτι διαφορετικό ? Ποια θα ήταν η απόφαση σου ?? Τι συναισθήματα είχες όταν ξαναβούτηξες ??.