Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #3  
Παλιά 20-05-08, 20:46
Το avatar του χρήστη Σώτος Χριστοδούλου
Σώτος Χριστοδούλου Σώτος Χριστοδούλου is offline
 
Εγγραφή: 05-06-2007
Περιοχή: Κύπρος
Μηνύματα: 630
Απάντηση: Αποκλιση από το σημείο εκκινησης

Μερικές αρχές για τη χρήση της πυξίδας στις οποίες έχω καταλήξει μέσα από εμπειρία είναι οι εξής:

1. Πάντοτε να εμπιστεύεσε την πυξίδα σου. Πολλές φορές θα έχεις την αίσθηση ότι έχει τρελλάθεί και ότι η κατεύθυνση που σου δείχνει δεν μοιάζει να έιναι η σωστή καθώς δεν θυμάσε να έχεις έρθει από εκεί.

2. Ποτέ μην κολυμπάς με το μάτι στην πυξίδα. Για να είναι χρήσιμη η πυξίδα πρέπει να υπάρχει oπτική επαφή με σταθερά σημεία. Δηλαδή σκοπεύεις στην κατεύθυνση που θέλεις να κινηθείς και στην συνέχεια κινείσαι ευθεία πάνω σε σταθερό σημείο. Πριν φτάσεις στο σημείο βάζεις άλλο σημείο σαν στόχο το οποίο βρίσκεται στην ίδια ευθεία και ακολουθάς την γραμμή από σημείο σε σημείο. Έτσι ανεξάρτητα από πλάγια ρεύματα θα ακολουθείς πάντοτε ευθεία γραμμή. Την πυξίδα θα την ξαναχρησιμοποιήσεις όταν αλλάξεις πορεία ή όταν θέλεις να επιστρέψεις ;h ή κατά διαστήματα για να επιβεβαιώσεις την σωστή πορεία σου με σύντομες ματιές. Για τον ίδιο λόγο η πυξίδα δεν δουλέυει ποτέ στα μεσόνερα και ειδικά όταν έχει ρεύματα (μου έχει τύχει στα μεσόνερα να προσπαθώ με 3-4 κόμβους ρεύμα να προσπαθώ να κάνω navigation. Καλύτερα να έπαιζα λόττο).

3. Αν έιναι να κάνεις πολύπλοκη πορεία να κρατάς πάντοτε μιαπινακίδα υποβρύχιας γραφής και να σημειώνεις τις πορείες σου.

4. Στα σημεία που αλλάζεις πορεία κάνε μια στάση φωτογράφισε το πεδίο γύρω - γύρω 360 μοίρες και βάλε κάποια σημάδια ή στήσε ένα μικρό τοτέμ από 5-6 χαλίκια σε ψηλό περίοπτο σημείο.

5. Σε περιοχή που έχει ρεύματα κάνε κάποιες μετρήσεις με τις πεδιλιές πριν αρχίσεις τις πορείες σου για να δεις την αναλογία πεδιλιών πήγαινε - έλα για να έχεις και μια αίσθηση στην επιστροφή πόσο πιό σύντομα θα γυρίσεις (συνήθως στην αρχή ακολουθείς κατεύθυνση κόντρα στο ρεύμα).

6. Κάνε μια καλή επισκόπηση της περιοχής πριν αρχίσεις την κατάδυση σου και προσπάθησε να σχεδιάσεις το τοπίο στο μυαλό σου με βάση την ακτογραμμή. Βοηθάει πάρα πολύ να ξέρεις και τα βάθη στην περιοχή και όσο το δυνατόν καλύτερα την μορφολογία του βυθού πριν κάνεις κατάδυση.

7. Χρησιμοποία όσο το δυνατόν περισσότερα επικουρικά μέσα πλοήγησης (φυσικά μέσα) μαζί με την πυξίδα.

8. Βοηθά να ακολουθείς πάντα την διαδρομή από την οποία ήρθες για να επιστρέψεις, παρόλο που μερικές φορές μπορεί να έχεις την αίσθηση ότι υπάρχει πιό σύντομος δρόμος. Αν δηλαδή κάνεις πορεία με τέσσερεις ευθείες π.χ. 100 μοίρες 5 λεπτά, 200 μοίρες 6 λεπτά, 350 μοίρες 4 λεπτά και 45 μοίρες 8 λεπτά για να επιστρέψεις θα κανεις τις αντίστροφες πορείες με την ανάποδη σειρά. Δηλαδή 225 μοίρες 8 λεπτά, 170 μοίρες 4 λεπτά, 20 μοίρες 6 λεπτά και τέλος 280 μοίρες 5 λεπτά.

9. Κράτα την πυξίδα επίπεδη όσο γίνεται όταν κάνεις σκόπευση και δώστης αρκετό χρόνο να σταθεροποιηθεί. μερικές πυξίδες κολλάνε όταν είναι λίγο γυρτές στο πλάι.

10. Απόφυγε να βάζεις πυξίδα στο σκούτερ (DPV) σου!
Απάντηση με παράθεση