Απάντηση: Φάρμακα και Φαρμακεία
O Αντρέας υπερκάλυψε το θέμα υλικά. Εγώ θα σταθώ λίγο στο θέμα φάρμακα.
Το τι θα έχει κανείς μαζί του εξαρτάται αφ’ενός από το τι εκπαίδευση και γνώσεις έχει, όπως είπε και ο Σώτος, και αφ’ετέρου από το είδος της εξόρμησης. Κρίνοντας από το τι κουβαλάω εγώ, όταν π.χ. κάνω μία μικρή εξόρμηση στο βουνό κουβαλάω απείρως πιο λίγα, τα απολύτως αναγκαία για μία άμεση ανάγκη, τόσο σε φάρμακα όσο και σε λοιπό υλικό σε σχέση π.χ. με μία πολυήμερη εκδρομή με σκάφος, π.χ. ένα liveaboard, όπου μπορεί να κάνει κανείς να δει στεριά 4 μέρες και μπορεί να κουβαλάω μέχρι και αποστειρωμένο σετ εργαλεία με ράμματα.
Θα αναφερθώ στα φάρμακα που θα μπορούσε να έχει ο καθένας μας με μία μικρή εξοικείωση. Αν κάποιος θέλει πληροφορίες για όσα θα αναφερθούν ή για πιο είδικά φάρμακα ευχαρίστως να του απαντήσω. Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε κάποια σκευάσματα ως παράδειγμα (μη θεωρηθεί ότι κάνω διαφήμιση) με τα ονόματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν πολλά παρόμοια, οπότε μπορεί κανείς σε συνεννόηση με το γιατρό του ή το φαρμακοποιό του να πάρει κάτι σχετικό.
Για μία μονοήμερη – μικρή εξόρμηση
Xάπια-κάψουλες
Παρακεταμόλη π.χ. Depon, Panadol. Παυσίπονο-αντιπυρετικό
Ασπιρίνη ανοίκει στα μη στεροείδη αντιφλεγμονώδη, αλλά αναστέλει και τη συσσωρευση των αιμοπεταλίων, οπότε ως δύτες μπορούμε να την έχουμε μαζί μας.
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑ), π.χ. Voltaren, Mesulid, Movatec κ.α. ως παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Προσοχή αν έχουμε ιστορικό έλκους, αιμορραγίας από το πεπτικό, νεφροπάθειας ή ηπατοπάθειας, αλλεργιας στα ΜΣΑ ή στην ασπιρίνη.
Φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα των γαστρικών εκκρίσεων, π.χ. Zantac/Lumaren, Losec, Pariet.
Αντιαλλεργικά-αντιισταμινικά, π.χ. Zirtek, Clarityne, Xozal, Aerius. Προσοχή, μπορούν σε κάποιους να δημιουργήσουν υπνηλία, οπότε κατάδυση καλό είναι να αποφεύγεται μετά.
Μυοχαλαρωτικά, π.χ. Norgsesic ( περιέχει και παυσίπονο), Sirdalud. Προσοχή, μπορούν σε κάποιους να δημιουργήσουν υπνηλία, οπότε κατάδυση καλό είναι να αποφεύγεται μετά.
Αντιεμετικά, π.χ. Vertigo Vomex, Primperan. Προσοχή, μπορούν σε κάποιους να δημιουργήσουν υπνηλία, οπότε κατάδυση καλό είναι να αποφεύγεται μετά.
Aλοιφές
Προσοχή, δεν τοποθετούνται στα βλέφαρα και τα μάτια. Για αυτό υπάρχουν ειδικές οφθαλμικές.
Κορτιζονούχο μόνη της ή σε συνδιασμό με αντιβιoτικό, π.χ. Betnovate, Propiogenta, Fucicort. Για τσιμπήματα, αλλέργικά εξανθήματα.
Αντιβιoτική καθαρά, π.χ. Fucidin, για τραύματα, εγκάυματα.
.
Κολλύρια
Τεχνητά δάκρυα
Αντιβιoτικό, π.χ. Tobrex, για τραύματα, ερυθρότητα κλπ.
Κολλύρια που περιέχουν κορτιζόνη, π.χ. Tobradex, Dispersadron, καλό είναι να αποφεύγονται (απαιτείται εξέταση από οφθαλμίατρο)
Από τα παραπάνω χρειάζονται μόνο πολύ λίγα από το καθένα, ίσα – ίσα για μία επείγουσα κατάσταση μέχρι να φτάσει κανείς στο γιατρό σε λίγες ώρες. Επίσης χρήσιμες αμπούλες φυσιολογικού ορού, για ξέπλυμα τραυμάτων.
Για πολυήμερες εξορμήσεις
Σε αυτές χρειάζονται επιπλέον φάρμακα και υλικά, τόσο όσον αφορά το είδος, όσο και τον αριθμό, αφού ενδεχομένως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό για ώρες-μέρες.
Επιπλέον των παραπάνω:
Χάπια-κάψουλες
Αντιβιoτικά, π.χ. Augmentin, Zinadol. Για λοιμώξεις του αναπνευστικού, ουρολοιμώξεις, βαριά τραύματα. Προσοχή αν κάποιος έχει αλλεργία στην πενικιλλίνη, κεφαλοσπορίνες. Σε αυτήν την περίπτωση Klaricid
Αντιβιoτικά, π.χ. Ciproxin, για μικροβιακή γαστρεντερίτιδα, που συνοδεύεται με πυρετό.
Προσωπικά δε συμπαθώ τα αντιδιαρροϊκά τύπου Imodium, αλλά δεν είναι χώρος να το αναλύσουμε.
Άλλα
Ηλεκτρλύτες, π.χ. φακελάκια Almora.
Spray για τη μύτη ή αλοιφή, π.χ. Vibrocil
Drops Garamycin, για εξωτερική ωτίτιδα. Προσοχή, ΟΧΙ αν υποψιαζόμαστε ρήξη του τυμπάνου.
Εάν κάποιος γνωρίζει να κάνει ενέσεις, μπορεί να υπάρχει και μία ένεση κορτιζόνης, π.χ. Solu-Medrol 125, για ώρα ανάγκης. Κάποιοι που έχουν γνωστές αλλεργίες σοβαρές κουβαλούν μαζί τους και ενέσεις αδρεναλίνης, αλλά αυτό καλό θα είναι να γίνει σε συνεννόηση με το γιατρό τους.
Υπάρχουν πολλά ακόμα που θα μπορούσε να κουβαλάει κανείς και που θα ήταν ενδεχομένως εξαιρετικά χρήσιμα σε μία επείγουσα κατάσταση, π.χ. υπερτασική κρίση, στηθάγχη, οξεία αλλεργική αντίδραση, κολικός του νεφρού, τραύμα κερατοειδούς, δύσπνοια, αλλά απαιτούν εξοικείωση και γνώσεις, οπότε δε θα αναφερθώ.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη eye love scuba : 21-05-08 στις 23:39.
|