Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #15  
Παλιά 22-05-08, 15:31
Το avatar του χρήστη Σώτος Χριστοδούλου
Σώτος Χριστοδούλου Σώτος Χριστοδούλου is offline
 
Εγγραφή: 05-06-2007
Περιοχή: Κύπρος
Μηνύματα: 630
Απάντηση: Φάρμακα και Φαρμακεία

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση από το Alert Diver πράγματι.

Στέκομαι σε μερικά σημεία που νομίζω ότι είναι και το ρεζουμέ της υπόθεσης.

1. η όλη ιστορία φαίνεται να βασίζεται σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό εκπαιδευτικού οργανισμού. Το άρθρο αναφέρει 9 περιπτώσεις ταυτόχρονης λήψης ψευδοεφεδρίνης και ανεπιθύμητης εκδήλωσης βιολογικής δράσης κατά τη διάρκεια της κατάδυσης. Από τις 9 περιπτώσεις:

A. Oι 2 είναι ανοφορές από φαιρόμενο σύνδεσμο στην Αυστραλία περι απαγορεύσεων της ΨΕ κλπ που δεν στηρίζονται ή που δεν μπορούν να δισταυρωθούν με κανένα άλλο γνωστό μέσο.

B. Οι 3 αναφορές περιγράφουν συμπτώματα καταστολής του ΚΝΣ που δεν είναι σίγουρα αποτέλεσμα της λήψης ΨΕ. Η ΨΕ κάνει το ανάποδο.

Γ. Η 1 είναι περίπτωση υπέρβασης της δοσολογίας (μάλλον) διότι μόνο με πολύ ψηλές δόσεις εκλύονται ΄τέτοια συμπτώματα.

Δ. Η 1 είναι αναφορά παρενεργειών από συνδιασμό φαρμάκων και τα συμπτώματα δεν σχετίζονται με ΨΕ.

Ε. Οι 2 όντως δείχνουν πιθανή διέγερση του ΚΝΣ που είναι συμβάτή με λήψη ΨΕ.

2. Στο άρθρο του οργανισμού δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν στατιστικά σημαντική σχέση της ΨΕ με τοξικότητα ΟΞ.

3. Δεν υπάρχει σύγκριση δυτών με παρόμοια κατάσταση που πήραν ΨΕ με άλλους που δεν πήραν ΨΕ. Το γεγονός ότι τα περιστατικά που αναφέρονται είναι περιστατικά λήψης ΨΕ και μόνο μας υποδηλώνει ότι πρόκειτε για άτομα που΄είχαν πρόβλημα εξίσωσης και άρα συμπαιρένω ότι θα είχαν βεβαρυμένο οργανισμό πιθανώς ταλαιπωρούμενο από χρόνιες καταστάσεις συμφόρησης, κρυολογήματα κ.α. Αυτό από μόνο του (Η ύπαρξη ρινικής συμφόρησης) είναι αντένδειξη για κατάδυση.

4. Φυσιολογική τεκμηρίωση κατά την άποψή μου είναι ελλειπής. Βασίζεται πάνω στη δουλειά του Bennet το 1962 πάνω σε ποντίκια που βρήκε ότι τα συμπαθομιμητικά ενισχύουν την εκδήλωση ΟΞΤΟΞ. Δηλαδή σε ποντίκια οι σπασμοί ήταν πιό έντονοι αλλά πουθενά δεν λέει ότι αυξάνεται η προδιάθεση ή τα ποντίκια γίνονται πιό επιρτρεπή στην τοξ. του οξυγόνου με την ΨΕ ή τα συμπαθομιμητικά. Άξιον απορείας είναι το γεγονός ότι έχουμε σαν βάση μια αναφορά σε πειραμοτόζωα από το 1962 και έκτοτε επικρατεί σιγή ιχθύος σε αυτό το θέμα. Καμία μελέτη σε ανθρώπους και κανένα case report στο medline. Επομένως μπακαλέ και πρόχειρα συμπαιραίνω ότι είτε οι ερευνητές αγνοούν αυτή την δράση είτε δεν υπάρχει λόγος να το ερευνήσουν περισσότερο.

Στο δια ταύτα καταλήγοντας και το κείμενο που μας παραθέτεις από το Alert Diver τελειώνουμε με το όποτε υπάρχει αμφιβολία ή η παραμικρή υπόνοια τότε ERR TO THE SITE OF CAUTION. Μην την πάρετε λέει αν θα κάνετε καταδύσεις με PO2 πάνω από 1,4. Η φυλάγετε τα ρούχα σας να έχετε τα μίσα.

Στο δικό μου συμπέρασμα τώρα καταλήγω πως δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση του ισχυρισμού ότι η κατάδυση με Nitrox και η ΨΕ είναι ασύμβατα.
Απάντηση με παράθεση