Θεωρούμε ότι το κλίμα που επικρατεί μέχρι τώρα στο forum είναι άκρως φιλικό και δημιουργικό κι οι τριβές και παρεξηγήσεις μεταξύ των μελών ελάχιστες, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως είναι ανύπαρκτες.
Η ιντερνετική επικοινωνία είναι από τη φύση της δυσκολότερη από το να μιλάμε σε κάποιον που έχουμε απέναντί μας κι επειδή δεν έχουμε όλοι την ίδια ικανότητα ή την ίδια διάθεση να διακρίνουμε και να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα των άλλων, μια συζήτηση μπορεί πολύ εύκολα να παρεκτραπεί σε παρεξηγήσεις.
Οι κανόνες του forum scubadive.gr δημιουργήθηκαν ακριβώς με αυτό το σκεπτικό: Να δημιουργήσουν ένα μπούσουλα συμπεριφοράς με σκοπό την αποφυγή παρεξηγήσεων και καυγάδων. Δεν είναι δυνατόν αλλά ούτε και απαραίτητο να φτιαχτούν κανόνες για τα πάντα. Οι
όροι λειτουργίας μας, αναφέρουν:
Παράθεση:
Απαγορεύεται αυστηρά και τυχόν παραβίαση του κανόνα αυτού θα συνεπάγεται το κλείδωμα ή/και τη διαγραφή του συγκεκριμένου θέματος και ενδεχομένως την απαγόρευση πρόσβασης στο forum για τον συγκεκριμένο χρήστη (ban) :
(...)
# H υποβολή μηνύματων ή θεμάτων που σαν στόχο έχουν να δημιουργήσουν έριδες, αντιδικίες, καυγάδες ή άσχημο κλίμα στην ζωή του forum (Trolling)
# Απαγορεύεται να βρίζουμε ή να χρησιμοποιούμε λέξεις και φράσεις που προσβάλλουν τα άλλα μέλη.
(...)
|
Θεωρούμε δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με ευφυείς και πολιτισμένους συνομιλητές που μπορούν να καταλάβουν το γράμμα αλλά και το πνεύμα των κανόνων. Το ότι π.χ. οι κανόνες δεν αναφέρουν «δεν επιτρέπεται η συστηματική ειρωνία και υποτίμηση των συνομιλητών σας» αυτό δεν σημαίνει πως επιτρέπεται.
Το ιδανικό για μια κοινότητα είναι να αυτορυθμίζεται και οι τυχόν παρεξηγήσεις να λύνονται μεταξύ των συνομιλητών χωρίς αστυνομικές παρεμβάσεις. Αν όμως κάποιος αδυνατεί να ερμηνεύσει το πνεύμα των κανόνων και τους παραβιάζει συστηματικά, υπάρχουν κατ’ αρχήν οι συντονιστές και μετά το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. ΤΗΘΥΣ που θα αναλάβουν να τον επιπλήξουν και να τον επαναφέρουν στην τάξη, όπως άλλωστε έχει γίνει σε 2-3 περιπτώσεις και στο παρελθόν.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα που έθεσε ο Normoxic Diver:
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Normoxic Diver
Υφισταται η δυνατοτητα αξιολογησης επισημου γραπτου παραπονου (μεσω Pm) οποιουδηποτε συμμετεχοντα στο forum απο την ομαδα του Δ.Σ, η οποια θα αξιολογησει κατα ποσο υφισταται το ''θεμα'' και στην συνεχεια θα προβει στις αναλογες διαδικασιες του να γινουν οι απαραιτητες συστασεις/ ενεργειες ...(παντα μεσω Pm)???
|
(α) Οποιοδήποτε μέλος του forum μπορεί να χρησιμοποιήσει το κουμπάκι

που υπάρχει πάνω δεξιά σε κάθε μήνυμα και να στείλει μια αναφορά στους συντονιστές, εξηγώντας τους λόγους σύμφωνα με τους οποίους το συγκεκριμένο μήνυμα είναι προσβλητικό ή παραβιάζει τους κανόνες του forum.
(β) Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι προσβάλλεται ή δέχεται συστηματική επίθεση από κάποιο άλλο μέλος μπορεί να στείλει ΠΜ (προσωπικό μήνυμα) σε οποιοδήποτε συντονιστή ή μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. ΤΗΘΥΣ αναφέροντας το σχετικό ιστορικό.
Σε κάθε περίπτωση αυτός που λαμβάνει την αναφορά θα ενημερώσει τους υπόλοιπους συντονιστές ή και τα μέλη του Δ.Σ. και – αν κριθεί απαραίτητο - οι δράσεις που θα ακολουθήσουν (επίπληξη, δεύτερη επίπληξη, προσωρινός αποκλεισμός κλπ) θα είναι ανάλογες της σοβαρότητας της αναφοράς.
Θεωρούμε ότι το ήπιο κλίμα είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε στην κοινότητα του ΤΗΘΥΣ, για να μπορούμε να επενδύουμε την ενέργειά μας σε όμορφες και δημιουργικές δραστηριότητες και όχι σε γκρίνιες και τσακωμούς.
Αν είστε τόσο ενθουσιασμένοι και αγαπάτε αυτό το χώρο όσο κι εμείς, κάντε μια προσπάθεια ώστε οι τυχόν διαφορές να λύνονται σε προσωπικό επίπεδο και όχι με αστυνομικά μέτρα.
Μεγάλα παιδιά είμαστε άλλωστε... και με την βοήθεια των καταδύσεων, ελπίζουμε να παραμείνουμε παιδιά για πολλά-πολλά χρόνια ακόμη...
Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. ΤΗΘΥΣ