Απάντηση: Stroke test
Καλησπέρα Σώτο.
Όντας κι΄ εγώ μέλος του non-profit organization GUE και έχοντας κάνει το course Fundamentals GUE με τον Tom Karch (Fundy and Cave-1 Instructor), εδώ στην Γερμανία, κάπου νοιώθω άσχημα με την επίθεση στο πρόσωπο σου, όλων όσων διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την υποτιθέμενη „ειρωνεία“ σου έναντι των GUE θέσεων και πρακτικών. Πρέπει επίσης να σου πω ότι έχοντας διαβάσει τα περισσότερα μηνύματα σου μέχρι σήμερα, δεν διέκρινα -εγώ προσωπικά-, πουθενά ειρωνεία, τουναντίον μάλιστα διαπίστωσα ότι όλα σου σχεδόν τα μηνύματα τα διαχέει ένα πηγαίο και λεπτό χιούμορ, γεγονός που δείχνει άνθρωπο με ευφυΐα και ευαισθησίες.
Θα ήθελα λοιπόν να αναφερθώ σε ορισμένα θέματα όπως τα κατανόησα εγώ, μέσα από την δικιά μου εμπειρία και την επαφή με την GUE εκπαίδευση του επιπέδου που τελείωσα. Επίσης θα ήθελα να σου αναφέρω γενικότερες σκέψεις και προβληματισμούς μου σε σχέση με τις GUE καταδυτικές κατευθύνσεις που γνωρίζω ή βλέπω γύρω μου.Και κάτι τελευταίο, θέλω να σου αναφέρω ότι στους GUE κύκλους που συναναστρέφομαι δεν έχω ζήσει ανάλογη συμπεριφορά, το αντίθετο μάλιστα, υπάρχει μια low profile αντιμετώπιση των άλλων οργανισμών και των εκπαιδευτών τους. Αφήνουν τους μαθητές να δουν μόνοι τους τις διαφορές σε καταδυτικό επίπεδο, διαφορές όμως οι οποίες είναι έντονες και εμφανείς.
Σώτο, κάθε ανθρώπινη ομάδα, είτε εθνική, είτε θρησκευτική, είτε ερασιτεχνών αυτοδυτών, είτε συλλεκτών γραμματοσήμων, αποτελείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες οι οποίες εκπροσωπούν κατά πρώτον τον εαυτό τους. Έτσι οι διαφορετικές συμπεριφορές, κώδικες επικοινωνίας, αξίες, εξωτερικά και εσωτερικά προφίλ κλπ., ποικίλουν, οπότε θα ήταν καλό να μην κάνεις το λάθος να βάλεις όλους όσους έχουν σχέση με το „DIR“ και τους „GUE“ σ΄ ένα τσουβάλι. Αν και είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να το κάνεις, ακόμα κι΄ αν χρησιμοποιείς το δεύτερο πρόσωπο του πληθυντικού. Είμαι σίγουρος ότι ανάμεσα στους GUE πιστοποιημένους δύτες θα συναντήσεις αρκετές φορές και κάποιους οι οποίοι πληρούν τα χαρακτηριστικά που αναφέρει ο George Irvine στο ποστ που παρέθεσε ο Yan,„Usually they wish to prove something to themselves or others, or to overcome some internal fears“, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το „σύστημα“ είναι λάθος.
Περί DIR
Μετά από ένα άρθρο ενός από τους ιδρυτές των GUE, του George Irvine, με τον τίτλο „Do it Right, Or Don´t Do it!“, το παρέθεσε ο Θάνος σε προηγούμενο ποστ, το διάβασες και το ανέλυσες ήδη, άρχισε να διαδίδεται στους καταδυτικούς κύκλους, αργά αλλά σταθερά, η ορολογία DIR, η οποία αναφέρεται στις καταδυτικές τεχνικές, την μεθοδολογία και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε η ομάδα Woodville Karst Plain Project (WKPP), που πραγματοποιούσε και πραγματοποιεί καταδύσεις στο σύστημα σπηλαίων της βόρειας Φλόριδας.
Το άρθρο του Irvine διέπεται σίγουρα από έντονη πολεμική, αλλά και από λογικούς προβληματισμούς με λειτουργικές λύσεις, και τελειώνει με τον αφορισμό, που ήδη ανέφερες:
With all of the macho deep-air divers and officious nouveau techies running around, it is easy to lose sight of the basics, and the objective, which is to have fun. If it doesn´t feel like fun, then it´s not. If it´s not clean and simple, it´s not Hogarthian. If it´s not Hogarthian, it´s not right. If you´re not doing it right, don´t do it at all.
Σίγουρα η ορολογία DIR δεν είναι και η καλύτερη, μια και εμπεριέχει έντονη πολεμική στον τίτλο της, αλλά διαδόθηκε και επικράτησε έτσι. Σήμερα γίνεται προσπάθεια ν΄ αλλάξει, μια και η εφαρμογή των πρακτικών αυτών έχει διαδοθεί αρκετά παίρνοντας την θέση της στην διεθνή καταδυτική σκηνή, και η πολεμική της κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Η δικιά μου αντιμετώπιση ήταν στην αρχή επιφυλακτική. Ένας από τους εκπαιδευτές μου στα σχολεία IANTD που έκανα, ο Dirk Zielinsky, έδινε εκείνο το διάστημα εξετάσεις για να γίνει εκπαιδευτής των GUE. Έτσι πολλές φορές σύγκρινε τα δυο συστήματα και πρότεινε αλλαγές a la GUE, οι οποίες ομολογουμένως, για μένα, ήταν πιο λειτουργικές και πιο αποτελεσματικές. Βλέποντας λοιπόν ότι το σύστημα και η εκπαίδευση που πρότειναν οι GUE ήταν πιο ολοκληρωμένο, με εκατοντάδες λεπτομέρειες οι οποίες στηρίζονταν σε απλές λειτουργικές κατευθύνσεις, υποβοηθώντας η μια την άλλη, με οδήγησε να εξετάσω με μεγαλύτερη προσοχή το σύστημα αυτό. Διαπίστωσα ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο πρέπει να δεχθεί κανείς ολόκληρο και όχι μόνο μερικά διαφοροποιημένα κομμάτια του. Είναι, κατά την γνώμη μου, ένα σύστημα το οποίο είναι σε θέση να λειτουργήσει σωστά μόνο αν το αποδεχθεί κανείς ως έχει, χωρίς να κάνει περικοπές ή προσωπικές επιλογές, και ναι έχεις δίκιο, έχει κάτι μιλιταριστικό με την τυποποίηση του εξοπλισμού και των διαδικασιών, αλλά το αποτέλεσμα μετράει καθώς δίνει την δυνατότητα μεγαλύτερης ασφάλειας μιας και οι διαδικασίες είναι ομοιογενείς. Ότι χρησιμοποιώ εγώ, χρησιμοποιεί και ο καταδυτικός μου σύντροφος, οι διαδικασίες είναι τυποποιημένες και γνωρίζω ανά πάσα στιγμή τι κάνει και σε τι κατάσταση βρίσκεται, όπως το ίδιο ισχύει και γι΄ αυτόν σε σχέση με μένα.
Έκανα λοιπόν ένα σχολείο Fundamentals, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δύτες, ανεξαρτήτως επιπέδου. Σκοπός του είναι η δημιουργία των σωστών βάσεων πάνω στις οποίες θα στηριχθούν τα επόμενα σχολεία Cave-1, Cave-2, και Cave-3, καθώς και Tech-1, Tech-2, και Tech-3. Για εκείνους που δεν θέλουν να συνεχίσουν την GUE εκπαίδευση, προσφέρει μια πρώτη και άμεση επαφή με την GUE εκπαίδευση και „φιλοσοφία“. Στο course αυτό διδάσκονται στον μαθητή κατά πρώτον σωστή πλευστότητα και τριμάρισμα, τεχνικές προώθησης, frog kick, flutter kick, backward kick, helicopter turn, V-Drill και S-Drill, χρησιμοποίηση lift bag ή SMB, minimum gas κλπ., καθώς και ελεγχόμενη ανάδυση με τρία μέτρα το λεπτό με στάση ενός λεπτού στα 15, 12, 9, 6 και 3 μέτρα, για να ακολουθήσει ελεγχόμενη κατάδυση στο αρχικό βάθος. Σε όλες τις ασκήσεις δίνεται τεράστια προσοχή στην οριζοντιωμένη πλευστότητα και το τριμάρισμα. Από το πόσο άνετα νοιώθει ο μαθητής κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των ασκήσεων και από το πόσο είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που αυτές θέτουν, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερή την πλευστότητα του με οριζοντιωμένο το σώμα του, καθορίζει αν ο μαθητής θα επιτύχει στις εξετάσεις ή όχι. Αν επιτύχει τότε ανάλογα με τις ικανότητες του και τον εξοπλισμό που διαθέτει, πιστοποιείτε για το αν θα συνεχίσει σε technical ή σε recreational επίπεδο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν γίνονται χάρες, ούτε δίνεται πιστοποίηση αν ο μαθητής δεν είναι σε θέση να δείξει ότι πραγματικά είναι σε θέση να πραγματοποιήσει με ευχέρεια και σιγουριά αυτό που θα του ζητηθεί. Γενικά η συμμετοχή και τα χρήματα που πληρώνεις για το course, δεν σημαίνει ότι θα πιστοποιηθείς οπωσδήποτε. Από τα τέσσερα άτομα που ήμασταν στο δικό μου course, το ένας κόπηκε και το άλλο δεν πιστοποιήθηκε για παραπέρα Tech εκπαίδευση. Το Fundamentals κράτησε τέσσερις ημέρες, φοβερά φορτωμένες με θεωρία και δυο καταδύσεις την ημέρα.
Σώτο, καταδύομαι από το 1976 και μέχρι στιγμής το Fundamentals των GUE είναι το καλύτερο, πιο πλήρες, πιο απαιτητικό και πιο χρήσιμο σχολείο που έχω κάνει. Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε κάθε δύτη, ανεξαρτήτως επιπέδου και εμπειρίας. Είναι πραγματικά, πάντα κατά την γνώμη μου και χωρίς να θέλω να πιέσω κανέναν, μια άλλη προσέγγιση στο θέμα κατάδυση.
Ελπίζω να παρέκαμψα κάποιες τουλάχιστον από τις άμυνες σου.
Επίσης όπως είδες δεν αναφέρθηκα καθόλου στο marketing.
Καλό σου βράδυ.
|