το θεμα με αφορα με διπλο τροπο...
με αφορα ως δυτη, με αφορα και ως εκπαιδευτη αυτοδυτων...
ως δυτης εχω ακολουθησει τα λογια του Αντρεα ...
γραφω ασταματητα ωρες καταδυσης, ενημερωνομαι, και σε καθε βουτια πλησιαζω τον aqua-εαυτο μου ολο και πιο πειστικα...
ειμαι σιγουρος οτι υπαρχει καποιος (ειδικα προς φλωριδα μερια) να μου δειξει μια υποβρυχια κινηση γιογκα (που δεν μπορω να πραγματοποιησω αιωρουμενος) και να μου ζητησει χρηματα για να μου την διδαξει....
Κι επειδη ξερει οτι θα αρνηθω θα προσπαθησει να με πεισει οτι κινδυνευω να πνιγω ΑΜΕΣΑ αν δεν μαθω να την εκτελω....
θα με πεισει με αυτο? εξαρταται απο το ποσο ειμαι επηρρεασμενος απο το παγκοσμιο ρευμα τρομολαγνειας που εχει κατακλεισει τον κοσμο απο δημιουργιας του.
και ολα τα παραπανω ισχυουν στην περιπτωση μου, γιατι ενω εχω εξερευνησει οσο τραβαγε η φιλοδοξια και η περιεργεια μου τα βαθη οπου βασιλευει το μπλε και το γκρι,
επελεξα συνειδητα να βιντεοσκοπω το κοκκινο (η περιπου αυτο), το πορτοκαλι, το πρασινο, το μωβ, το κιτρινο (και μερικα αλλα χρωματα που μονο οι φιλες μου ξερουν πως ονομαζονται)...
Επιθυμω να καταδυομαι σε διαφανα λαγκουν, με χιλιαδες ψαρακια να βολοδερνουν αδιαφοροντας για μενα, δελφινια να χοροπηδανε γυρω μου, ή σε γκρι βυθους με μεγιστο βαθος 10 μετρα αναζητωντας τους δικους μου μακρο θησαυρους...και τους φιλους μου γυρω μου να εχουν εκστασιαστει απο το οργιο της ζωης.....και μετα την καταδυση να με φιλανε απο τη χαρα τους...
Μου ειναι παντελως αδιαφορο αν τα ανταλλακτικα μου κανουν στο ζευγαρι μου...αν κατι χαλασει (καμμια μασκα, κανενα λουρακι, κανενας ρυθμιστης) και δεν μπορω να φτιαξω κατι με τακτικη "Καμαρινου", και δεν βουτηξω καθολου δεν εγινε και τιποτα , για την πλακα μου παω ετσι κι αλλιως... σιγα μην πρεπει να γινω μαοϊκος και να τα χωνω σε μια και μονο εταιρια (το οτι το αλλαζουν τωρα και ειναι ψιλοανετοι με τoν εξοπλισμο ειναι γιατι φαγανε τοσο κραξιμο που κατεβηκαν απο το θρονο και ειδαν την αληθεια)(παρεπιπτωντος δεν εχω χασει ουτε ΜΙΑ καταδυση απο αστοχια υλικου, ΠΟΤΕ)
Ειναι νομιζω προφανες οτι ως δυτη (και οσων αλλων εχουν το ιδιο καταδυτικο προφιλ με μενα )το συστημα του GUE δεν εχει να μου πει τιποτα , κι οταν αντιθετως προσπαθει να με πεισει οποιοσδηποτε οτι τα twin Jet μου ειναι ανεπαρκη και οτι εκανα μαλακια που αφησα τη στεγανη μου στην ντουλαπα και βουταω με το μαγιώ, γελαω και προχωραω, ψιθυριζοντας την γνωστη ελληνικη ρηση αλλα απολυτα αληθινη "ελα παππου μου να σου δειξω τα αμπελοχωραφα σου"...
Με λιγα λογια χεστηκα αν το συστημα της GUE ειναι καλυτερο απο το συστημα της PADI...(η αληθεια ειναι οτι αυτην την κουβεντα την ακουω για ολους τους οργανισμους για οσο βουταω)...
Με το συστημα της PADI, CMAS, ANDI εχω εκπαιδευτει -οσο stroke και να ειναι αυτα- και νομιζω οτι εκπαιδευτηκα σωστα απο μερικους απο τους καλυτερους εκπαιδευτες που εχει η Ελλαδα...οταν ξεκινησα ημουν ο ΟΡΙΣΜΟΣ του stroke και ομως ζω και σας χαιρετω.....τι τυχη θεε μου!
Τι νοημα θα εχει να κατσω εγω ως δυτης να κουβεντιασω με τον Βασιλατο για την αναγκαιοτητα της GUE?
Ο Νικος κανει μια καταδυση σχεδον ξενη με τη δικη μου, οι αναγκες του οταν προσεγγιζει ενα ναυαγιο στα -80μ ειναι πολυ πιο απαιτητικες και -ισως λεω ισως- να απαιτουν την συγκεκριμενη ασκηση γιοσκα,προσωπικα ομως με αφηνουν παγερα αδιαφορο ....
Εχουμε ομως ενα μεγαλο κοινο, το απολυτο παθος για κατι βυθισμενο...
ενα κοινο που μας εχει κανει φιλους (οπως και με πολλους αλλους "DIRαδες") και που μου επιτρεπει να καταλαβω καλυτερα απο οποιονδηποτε "στεριανο" γιατι "κολλαει" ετσι, γιατι δεν ησυχαζει και θελει κι αλλο κι αλλο κι αλλο ...και γιατι κατα την κριση του (την οποια ως Γιωργος-φιλος του εμπιστευομαι απολυτα) επιλεγει να εκπαιδευτει κι αλλο κι αλλο κι αλλο...
Ομως περα απο την ιδιοτητα του δυτη , εχω και την ιδιοτητα του εκπαιδευτη...
Και με αυτην μου την ιδιοτητα ομολογω οτι η GUE μονο αδιαφορη δεν μου ειναι...
κοντευω τα δεκα χρονια παραγωγης stroke.....
Εχω την τιμη να εχω εκπαιδευσει περι τους 1500 δυτες στη ζωη μου ολων των επιπεδων εκπαιδευσης....
Εχω συνοδευσει και καποιες χιλιαδες πιστοποιημενους δυτες .
Δεν προσπαθω να πω ποσο γαματος ειμαι, ειλικρινα... εξαλλου γραφω μεταξυ γνωστων και φιλων...
Απλα προσπαθω να τεκμηριωσω το γεγονος οτι εχω δει με τα ματια μου αυτα που περιγραφουν οι στατιστικες (κι οποιος θελει πιστευει οτι εχω την ικανοτητα να βγαλω γρηγορα στατιστικα συμπερασματα)...
Και εχω φτασει στα εξης συμπερασματα...
Καταδυση αναψυχης (οπως ευχαριστει εμενα ως δυτη) μπορει να κανει οποιοσδηποτε (χωρις προφανη προβληματα υγειας)...
Πιθανοτατα να μπορει να καταδυεται "συνοδευμενα" ακομα και αν ειναι 90 χρονων , και χωρις καμμια δυνατοτητα αντιδρασης σε περιστατικα αναγκης γιατι απλα θα εχει τον εκπαιδευτη αγκαλια και η επιφανεια θα ειναι 1 ατμοσφαιρα μακρια...(αυτος ειναι ο ορισμος του stroke δυτη και
ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΔΥΘΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ)
Ειναι μαλλον αδιαφορο το τι υλικα καταδυσης χρησιμοποιει αρκει να του "κανουν" και να λειτουργουν.
Ειμαι πεπεισμενος οτι η ποιοτητα της καταδυτικης εκπαιδευσης επηρρεαζεται κατα 85% απο την ποιοτητα του εκπαιδευτη και συνεπως
παλι αμφιβαλλω για το κατα ποσο η κουβεντα εχει να κανει με το πιο συστημα πρεπει να ακολουθησεις αλλα σημασια εχει το με ποιον θα κατσεις να μαθεις...και οταν η GUE θα γινει κοινη πρακτικη θα υπαρξουν ανεπαρκεις εκπαιδευτες να τα κανουν μανταρα ετσι ωστε να δημιουργηθει η πρωτη διασπαστικη φραξια GUEi (improved)
Περισσοτερο με προβληματιζει το γεγονος οτι ενα τεραστιο ποσοστο των καινουριων δυτων δεν συνεχιζουν την καταδυση παρα η ανησυχια του καθε ενα οτι ολοι τους ειναι προβατα επι σφαγη επειδη ειναι OW...
Περισσοτερο με προβληματιζει οτι για να δεις στην Ελλαδα ψαρι μεγαλυτερο απο σενα πρεπει να εχεις κρεμασμενες κανα 2-3 μπουκαλες RR, LL, LR, RL και δεν ξερω εγω τι αλλο....και να φτασεις εναν ουρανοξυστη βαθια...
Περισσοτερο με προβληματιζει οτι ξοδευουμε τρελη ενεργεια για να τα χωσουμε ο ενας στον αλλο παρα για να προστατευσουμε την θαλασσα...
Τα εχω ξαναγραψει και παλιώτερα,
Το διλημμα ασφαλης ή επικινδυνη η καταδυση αναψυχης ειναι ΨΕΥΤΙΚΟ...
Η καταδυση μπορει να ειναι ασφαλης και επικινδυνη οπως εξισου
ασφαλες και επικινδυνο ειναι το να μασας τσιχλα (Μπ. Σφουγγαρης , μια που αναφερθηκαμε στους Τσομσκι, βολταιρο και τριαντοπουλο)....
Αν θελετε τωρα να αλλαξετε την κουβεντα στο κατα ποσο το DIR ειναι αναγκαιο στην τεχνικη καταδυση μπορειτε να το κανετε....
Η αγγλοσαξωνικη (Μπους , Μπλερ, Μπραουν, Ιρβιν) τρομολαγνεια (ή εισαστε μαζι μας ή εισαστε απεναντι μας) για να κατευθυνουμε και να ελεγχουμε κοσμο δεν εχει θεση στην ζεν ηρεμια του βυθου ή τουλαχιστον δεν εχει θεση στην προσωπικη μου κοσμοθεωρια (που ευτυχως την μοιραζομαι με πολυ πολυ πολυ κοσμο... ξερετε ολη αυτην την πλεμπα που ειμαστε αρκετα gay (χαρουμενοι) ωστε να πλατσουριζουμε στα ρηχα και να ειμαστε ευτυχισμενοι...)