Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 29-06-08, 12:40
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Περί αχινών...

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο billy Εμφάνιση μηνυμάτων
Πρέπει να βγάλω και 4-5 αγκάδια πάλι από την πατούσα μου.... Θυμίστε μου να φοράω μποτάκια ακόμα και όταν πηγαίνω για μπάνιο.....

Καλημέρα και σε σένα billy!
Και σας τα'λεγα εγώ για τους αχινούς, τα μοχθηρά αυτά τέρατα της Μεσογείου, Alas!!
(Πάντως τα μποτάκια δε θα σε σώσουν.... εμένα μου έχουν τρυπήσει ουκ ολίγες ενισχυμένες σόλες οι παλιοθαλασσοσκαντζόχοιροι ....)

Σχετικά με το ερώτημά σου. Δεν υπάρχει κάποια σαφής σχέση μεταξύ ρύπανσης και παρουσίας αχινών. Γενικά οι αχινοί είναι είδη που χαρακτηρίζουν τις μεσογειακές ακτές, είτε αυτές είναι τελείως αδιατάρακτες είτε δέχονται κάποια μέτρια ανθρωπογενή επιβάρυνση.
Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα συναντήσετε αχινούς σε πραγματικά ρυπασμένες περιοχές, οπότε ως πρώτη ένδειξη είναι καλό να τους έχουμε. Πάντως σε καμία περίπτωση η παρουσία τους δεν αρκεί για να βγάλουμε συμπεράσματα για την ποιότητα του θαλασσινού νερού....

Τώρα, εσύ για να ρωτάς, πάει να πει ότι βρέθηκες σε κάποια ακτή που είχε ΠΟΛΛΟΥΣ αχινούς. Και αναρωτιέσαι αν αυτό σημαίνει αντίστοιχα και ΠΟΛΥ καθαρά νερά.
Όχι.
Η υπεραφθονία των αχινών έχει βιβλιογραφικά συσχετιστεί όχι με τη ρύπανση αλλά με την υπεραλίευση.
Για να το πιάσετε, βάλτε στη θέση των αχινών τα γνωστά μας (κι εξίσου γευστικά) κατσίκια. Οι αχινοί έχουν ακριβώς τον ίδιο "θώκο" (niche: λειτουργική θέση) στο θαλάσσιο περιβάλλον: είναι οι βοσκητές της θάλασσας. Αλωνίζουν αμέριμνα τα θαλασσοκατσάβραχα και μασουλάνε ό,τι και όσο βρεθεί στο διάβα τους.....

Όταν τα κατσίκια στη στεριά πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα (πράγμα που κάνουν δυστυχώς σε πολλά μέρη της Ελλάδας), τότε έχουμε το φαινόμενο της υπερβόσκησης η οποία σχετίζεται με διάφορα προβλήματα όπως π.χ. η αποψίλωση, η ερημοποίηση και διάβρωση των εδαφών.
Παρόμοια προβλήματα έχουμε όταν πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα και οι αχινοί. Ορδές αγκαθοκάτσικων σαρώνουν τα βραχάκια της ακτής καταβροχθίζοντας τους μικρο- αλλά και μακροφυτικούς οργανισμούς που έχουν την ατυχία να βρεθούν στην πορεία τους (σωστές μπουλντόζες σας λέω ). Εκεί που οι αχινοί είναι πολλοί, μπορείτε εύκολα να διακρίνετε την απογύμνωση της βραχώδους ζώνης: εκτεταμένες "ξυρισμένες" βραχώδεις λωρίδες γνωστές ως barrens (χερσοτόπια αχινών).

Γιατί όμως οι αχινοί πολλαπλασιάζονται τόσο; Ο λόγος είναι πολύ απλός και είναι ο ίδιος που ισχύει και για τα κατσίκια αλλά και οτιδήποτε άλλο πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα: Επειδή δεν υπάρχουν θηρευτές.
Και ποιοί είναι οι θηρευτές των αχινών; Τα ψάρια, και ιδιαίτερα τα σαργοσπαροειδή....

Η υπεραφθονία και τα χερσοτόπια των αχινών έχουν περιγραφεί πολλές φορές στη βιβλιογραφία ως cascade effect (έμμεσο αποτέλεσμα) της υπεραλίευσης.

(Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το φαινόμενο κάντε αναζήτηση με τις λέξεις sea-urchins, barrens, overfishing, cascade effects.)