Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 23-10-08, 17:00
Το avatar του χρήστη akef
akef akef is offline

Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Απάντηση: 2μ Hose για χταπόδι

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο AIGAIAS Εμφάνιση μηνυμάτων
Συμφωνώ απόλυτα με τον Νεοκλή.\

Προσπαθώντας να ερθω στην θέση του, συνειδητοποιώ οτι υπάρχουν 2 περιπτώσεις. \
Υπάρχει και η τρίτη περίπτωση όπου τον βλέπεις από μακρυά να φεύγει με 60μ/λεπτο για την επιφάνεια

Παράθεση:
Στην πρώτη περίπτωση, ανακαλύπτω εγκαιρα οτι σε λίγο θα ξεμείνω απο αέρα, (κακή διαχείρηση), οπότε δεν πανικοβάλλομαι, και συνεπώς εχοντας πάντα τον ελεγχο, πλησιάζω τον σύντροφο μου. Του κάνω το ανάλογο νόημα, και εφόσον υπάρχει, παίρνω το χταπόδι του, σεβόμενος απόλυτα την δική του ασφάλεια και ηρεμία.(λιγότερες κινήσεις, περισσότερη ασφάλεια, λιγότερη κατανάλωση αέρα, διατήρηση ελέγχου, ψυχολογική ευφορία).
Άψογο και ιδανικό!!! Εγώ όμως και πάλι θα εγκαταλήψω την κατάδυση, με ή χωρίς μπαλονάκι, αγκαλιά με το buddy πάμε για ανάδυση. Αυτό διότι κατά 99,99999% το περιστατικό θα συμβεί προς το τέλος της βουτιάς οπότε και τα δικά μου αποθέματα σε άερα άντε να είναι 70-60bar. Οπότε .....

Παράθεση:

Στην δεύτερη περίπτωση,χάνω ξαφνικά την παροχή αέρα στο στόμα μου.(κάκιστη διαχείρηση, απροσεξία, διαρροή α σταδίου, κτλ τα σκέφτομαι και ανατριχιάζω).
Εδώ εισέρχεται και ο υποκειμενικός παράγοντας του πανικού. Ο πανικός οδηγεί σε αψυχολόγητες ενέργειες. Εστω λοιπόν οτι κατευθύνομαι τρομαγμένος πρός τον σύνντροφο μου, ο οποίος και μόνο που θα δεί τον ρυθμιστή μακρια απο το στόμα μου, και τα γουρλωμένα μάτια μου, θα προετοιμαστεί να δώσει το χταπόδι του (αν υπάρξει χρόνος).
Αυτό λέει η λογική και η ζεστασιά της πολυθρόνας του σπιτιού/γραφείου. Επειδή όμως υπάρχει και ο γνωστός νόμος του Merphy που λέει οτι: "ο buddy σου θα μείνει από αέρα ακριβώς το δευτερόλεπτο που εσύ θα κοιτάς αλλού" σου λέω το εξής: Δυο φορές μου έχει τύχει out-of-air δύτης και τις δυο φορές μου βούτηξε το ρυθμιστή από το στόμα πριν προλάβω να ανοικλείσω τα μάτια μου.

Παράθεση:

Ειναι πολύ πιο ευκολο για αυτόν να εχει δύο χέρια ελεύθερα διότι ετσι θα διαχειριστεί καλύτερα το επεισόδιο. Ταυτόχρονα δέ, αν ειναι εμπειρος δύτης, γνωρίζει οτι ενας πανικόβλητος δύτης που ξεμένει απο αέρα ειναι επικίνδυνος και για την δική του ασφάλεια, πράγμα που σημαίνει οτι θα πρέπει να με βοηθήσει κρατώντας με σε κάποια απόσταση ασφαλείας.
Συνεπώς με το ενα χέρι με κρατάει σε σταθερή απόσταση ασφαλείας, και με το άλλο μου προτείνει το 2μετρο κίτρινο χταπόδι.
Αν εχει επιλέξει να εχει το χταπόδι στο στόμα του, τότε θα πρέπει να το απελευθερώσει εγκαιρα με το ενα χέρι του, ωστε να τοποθετήσει το β'στάδιο (που κρέμεται στο λαιμό) , στο στόμα του. Αυτή η ενέργεια, κάτω απο πραγματικές συνθήκες ψυχολογικής πίεσης εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, που μπορεί βαθμιαία να φέρουν και τον ιδιο σε δύσκολη θέση.(πχ.τι γίνεται αν εγώ ο πανικοβλημένος δύτης πάρω τον ρυθμιστή που μου προσφέρει και δεν αφήσω ελεύθερο το χέρι του, προσπαθώντας να νοιώσω την σιγουριά της παρουσίας του δίπλα μου. Λέμε...τώρα.....)
To χέρι που δίνει το ρυθμιστή είναι το ίδιο που μένει παρατεταμένο ώστε να εμποδίσει τον δύτη να πλησιάσει επικίνδυνα. Επομένως το άλλο χέρι είναι ελεύθερο να κάνει ότι θέλει.

Ένα σωστά ρυθμισμένο "necklase" δεν χρειάζεται κάν να το πιάσεις για να βάλεις τον ρυθμιστή στο στόμα σου. απλά σκύβεις μπροστά και ο ρυθμιστής μπαίνει μόνο του στο στόμα σου!!! (πάλι ελεύθερο το δεύτερο χέρι)

Τέλος αν ο πανικοβλημένος δύτης σου παγιδέψει κάποιο χέρι τότε αυτό θα είναι αυτό που έχεις παρατέταμένο με το ρυθμιστή στο στόμα του. (τρίτη φορά ελεύθερο το δεύτερο χέρι .... πολύ ατίθασο αυτό το χέρι ρε παιδί μου)

Παρ' όλα αυτά εξακολουθώ να διαφωνώ με την χρήση longhose στην ανοικτή θάλασσα. Έχω δει πολλούς να το χρησιμοποιούν και το έχω κάνει κι εγώ μια-δυο φορές αλλά κυρίως γιατί βαριόμουνα να αλλάξω το setup του πρώτου σταδίου μου κι όχι για κάποιο άλλο λόγο.

αυτά

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη akef : 23-10-08 στις 17:33.
Απάντηση με παράθεση