Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο DHMHTRHS
|
Φίλε Δημήτρη σε χαιρετώ.
Το άρθρο που μου παρέθεσες έχει πολύ ενδιαφέρον. Είναι εμπεριστατομένο (απο όσο μπορώ να καταλάβω με τις ταπεινές γνώσεις μου) και έχει και αναφορά στην εμβολή Ν2. Δυστυχώς δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα διαλείματα επαναφοράς.
Ευχαριστώ πολύ

=================================================
Φίλε grandblue σε χαιρετώ.
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου.
Δεν είμαι ειδικός επίσης, οπότε συγχώρεσε τις όποιες "αφελείς" απορίες μου.
Αυτά που περιγράφεις μοιάζουν με το μυικό κάματο, κάτι σαν αυτό που νιώθουμε όταν κάνουμε έντονα γυμναστική και αναγκάζονται οι μυς να παράγουν γαλακτικό οξύ, οπότε και νιώθουμε το γνωστό μας "πιάσιμο" μετά απο έντονη σωματική δραστηριότητα.
Αλλά δεν αναφέρομαι σε κανένα τέτοιου είδους συναίσθημα. Και βασικά δεν με ενδιαφέρει η κόπωση (αυτό αντιμετωπίζεται) αλλά η ασφάλεια απο νόσο. Ξέρω προσωπικά 2 ανθρώπους που έχουν πάθει, και έναν γνωστό, σύνολο 3. Οι 2 πρώτοι το έπαθαν:
1) Ο πρώτος 2 φορές (Εν έτη 1990 νομίζω), έντονη φαγούρα, ζαλάδα, οίδημα στα χέρια μετά απο πολύωρο ξεβράχωμα και απανωτές βουτιές για ώρες (2 λεπτά διάλειμα επιφανείας, ούτε) στα 28 μέτρα (περίπου ίδιο βάθος και τις δύο φορές) με 1.30 χρόνο βυθού.
2) Ο δεύτερος είχε έντονο οίδημα στα μάτια και φαγούρα για λίγο, μετά απο 4-5 καρτέρια με εναλλασόμενα στα 40-45 μέτρα (βουτιές 2.00-2.30). Του πέρασε σε μερικά λεπτά ευτυχώς. Δεν κράταγε χρόνους επιφανείας.
3) Ο "γνωστός" (Ο Herbert Nitch) το έπαθε μετά απο καρτέρια (σταθερά βάρη) στα 40+ μέτρα με 4 λεπτες βουτιές (καλά, αυτό ήταν αναμενόμενο), ευτυχώς τον πήγαν σε θάλαμο και τη γλύτωσε. Είχε bends κανονικά, απο όσο έχω μάθει.
Και απο τη 3η περίπτωση μακράν απέχω, αλλά απο τη 1η και 2η όχι, οπότε με ανησυχεί. Δεν είναι το ζήτημα δηλαδή μόνο της κόπωσης.
Απλά σκέφτηκα το συνδυασμό (της έντονης κόπωσης δηλαδή) με το Ν2, γιατί είναι πραγματικά διαφορετικό το συναίσθημα. Αναφερόμενος σε αυτά που περιέγραψες, να προσθέσω ένα ακόμη στοιχείο. Μπορεί να γίνουν απλά μερικές βουτιές για 1-1.5 ώρα στα βαθιά (έστω 3-4 καρτέρια στο πηγάδι στη βουλιαγμένη π.χ.) και πάλι εμφανίζεται το συναίσθημα της κόπωσης. Και είναι και "πνευματική" κόπωση επίσης (ζορίζεσαι για δύσκολες σκέψεις). Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να έχει σχέση με την "ελαφριά ζαλάδα" που παρατηρείται στα συμπτώματα της νόσου, ή την αδυναμία συγκέντρωσης (αν δεν απατώμαι).
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, γιατί γενικά για το θέμα στην Ελεύθερη είμαστε ακόμα στα σκοτάδια, δεν υπάρχουν πολλές αναλυτικές μελέτες, και πάμε λίγο με το σταυρό στο χέρι. Δε ξέρω καν πως έχει προκύψει αυτός ο εμπειρικός κανόνας απο την AIDA Int. (1 βουτιά κάτω απο τα 50 ανα 24ωρο, χρόνος επιφανείας=χρόνος βυθού/5) και είμαι λίγο ανήσυχος για το τί μπορεί να γίνει σε μικρότερο βάθος, με περισσότερες βουτιές όμως.
Σας χαιρετώ
Φοίβος