Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 23-04-09, 10:57
Phoevos Phoevos is offline

Απάντηση: Δράση του Σ.Ε.Α. "Τηθύς" για τους καρχαρίες

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Physalia Εμφάνιση μηνυμάτων
σωστοί οι παίκτες!
(κρίμα που δεν είναι μέλη των φόρουμ σας οι "ήρωες", θα είχαν 2-3 ενδιαφέροντα πραγματάκια να ακούσουν από εσάς).
Έχουν γίνει πολλές φορές συζητήσεις για τα σαλάχια.

Πολλοί νέοι ψαροκυνηγοί που είναι στα πρώτα τους βήματα σκοτώνουν κάποιο σαλάχι. Είναι "εντυπωσιακό" θήραμα (ευμεγέθες) και εύκολος στόχος. Οπότε πέφτουν στη παγίδα. Σε συζητήσεις που έχουμε κάνει καταλαβαίνουν το λάθος τους, δεδομένου όμως ότι δεν τους παίρνουμε απο τα μούτρα .

Μία τελευταία έγινε και εδώ
http://www.greekdivers.com/forum/ind...pic=19224&st=0

το παλικάρι προφανώς νέος ψαροκυνηγός (φαίνεται απο τον εξοπλισμό) δεν ήξερε και "έμαθε" χτυπώντας. Προσωπικά βρήκα πολυ υγιή την αντίδραση του
Παράθεση:
ΑΝ ΔΕ ΞΕΡΕΙΣ... ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ. ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΤΥΧΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΛΑΧΙΑ.ΟΠΟΤΕ ΦΙΛΟΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ. ΣΟΡΡΥ
Δυστυχώς οι γνώσεις που παίρνουν οι ψαροκυνηγοί είναι απο στόμα σε στόμα, απο παλαιότερο σε νεότερο όταν υπάρχει παλαιότερος (γιατί μάσκα και πέδιλα όλοι μπορούν να αγοράσουν για μια βουτιά), ή απο τα περιοδικά. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Αντιθέτως για τους κυνηγούς (απο όσο θυμάμαι απο κάποιο παλιό γνωστό) πρέπει να δώσεις και εξετάσεις για τα επιτρεπόμενα προς θύρευση είδη για να αποκτήσεις κυνηγετική άδεια.

Το ότι απαγορεύεται η αλιεία καρχαριοειδών το έμαθα πριν μερικούς μήνες (και δεν το ήξερα για τη χώρα μας μέχρι που το διάβασα απο εσάς) όταν ψαχνόμουνα για PhD στην Αυστραλία, όπου φυσικά με ενδιέφερε και η θαλάσσια ζωή. Εκεί βρήκα ανακοινώσεις και σκέψεις και βίντεο για τους υπέροχους άγριους της θάλασσας. Μετά το άκουσα απο εσάς. Δεν ξέρουν οι ψαροκυνηγοί ότι ο καρχαρίας απαγορεύεται να αλιεύεται. Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό έχει ξεκινήσει απο την υπεραλίευση σε ευρωπαικές χώρες για την περιβόητη fin soup. Στην ελλάδα σπάνια αλιεύονται (ευτυχώς) τέτοια πλάσματα, δυστυχώς αλιεύονται ακόμα και προσκυνητές όταν τύχει ( ).

Γνωρίζω 2 περιστατικά αλίευσης καρχαρία. Στη 1η περίπτωση έγινε πραγματικά γιατί νιώσανε ότι κινδυνεύανε (τους πλησίασε πολλές φορές, στη τελευταία ακούμπησε με τα πλαινά του πτερύγια τα πέδιλα των δυτών όταν ήταν κολημένοι στα βράχια. Τότε έγινε η βολή). Απο όσα έχω δει σε σχετικά βίντεο στο νετ, μπορεί και να μην κινδυνεύανε, αλλά τότε δεν υπήρχε γνώση (που να ξέραμε ότι επιθετικός ειναι ο καρχαρίας που έχει κατεβασμένα τα πλαινά πτερύγια του, ούτε οι αυτόνομοι δεν το ξέρανε καλά καλά τότε. Ή ότι κάνουνε bumping χωρίς να δαγκώνουν πάντα τελικά). Και δε σας κρύβω ότι σχεδόν όλοι οι ψαροκυνηγοί θα ρίχνανε σε παρόμοια κατάσταση. Ο ίδιος ψαροκυνηγός αν και είχε πολλές συναντήσεις έκτοτε μαζί τους, δεν χτύπησε ξανά κανέναν (βέβαια ο συγκεκριμένος είναι έτη φωτός μπροστά απο το μέσο όρο που είμαστε εμείς). Αντιθέτως τάισε μερικές φορές κάποιους απο αυτούς (θελημένα ή όχι, ξέρετε καμιά φορά "τσιμπάνε" αυτό που κρέμετε στη βέργα σου ).

Πολλές φορές έχουμε ακούσει δυνατές ουρές στο νερό, και έχουμε δει τα μικρόψαρα (καλόγριες κτλ) να εξαφανίζονται. Δεν ξέρω αν ήταν καρχαρίας, αλλά ήταν κάτι πολύ μεγάλο. Συνήθως όταν πλησιάζει τούνα ή μαγιάτικο τα μικρόψαρα απομακρύνονται γραμμικά (με συνεχή τρόπο δηλαδή αλλά γρήγορα). Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις όχι απλά απομακρύθηκαν αλλά εξαϋλώθηκαν (απότομη μεταβολή και μεγάλη μετατόπιση του κοπαδιού)! Έχω την αίσθηση ότι είναι δίπλα μας και μας φοβούνται πολύ, κρίνοντας απο τις πληροφορίες που έχω συλλέξει απο το νετ.

Ελπίζω κάποια στιγμή να δώ και εγώ (μέχρι στιγμής μόνο φώκιες και χελόνες). Ξέρω είναι χ....σμο, αλλά αξίζει. Στατιστικά θα επιβιώσω (ποτέ δε ξέρεις βέβαια) αλλά θα είναι τρομερή εμπειρία. Πολύ δύσκολο όμως το βλέπω γιατι θα είμαι πολύ ταραγμένος για να ηρεμήσω το ψάρι να μείνει σχετικά κοντά (εδώ φώκια βλέπεις και την ακούς, πόσο μάλλον κήτος 5 μέτρων).

Χαιρετώ
Απάντηση με παράθεση