17 Ιουνίου 2009

SMS Kronprinz Wilhelm ή απλά ο Πρίγκιπας. Βαθύ και το πιο σκοτεινό από όλα τα ναυάγια στο Scapa Flow, αλλά ταυτόχρονα μία από τις πιο συναρπαστικές βουτιές καθώς αποτέλεσε και την πρώτη κατάδυση σε θωρηκτό. Η ζωή και εδώ πλούσια και το μέγεθος του σκάφους απλά τεράστιο. Στην επιφάνεια η νοτιάδες μπορεί να ανέβασαν τη θερμοκρασία αλλά έφεραν μαζί βροχή και κυματισμό. Η ναυπήγησή του ολοκληρώθηκε το 1914 στο Κίελο μαζί με τα άλλα δύο πλοία της κλάσης Konig και Markgraf. Το μέγεθος των σκαφών ήταν τέτοιο που για να μπορέσουν να βγουν στη θάλασσα χρειάστηκε να διαπλατυνθεί το κανάλι του Κίελου. Το μήκος του ήταν 575 πόδια και το πλάτος του 97 με βύθισμα περισσότερο από 30 πόδια και εκτόπισμα 25.388 tons. Η κύρια θωράκισή του είχε πάχος 13,8 ίντσες με επιπλέον πλάκες θωράκισης άλλες 3,8 ίντσες. Ο πύργοι των πυροβόλων όπως και ο πύργος ελέγχου πυρός είχαν θωράκιση πάχους 11,8 ιντσών. Διέθετε απίστευτη ισχύ πυρός με δέκα πυροβόλα των 12 ιντσών σε πέντε δίδυμους πύργους, δεκατέσσερα πυροβόλα των 5,9 ιντσών και αντιαεροπορικά των 3,45, ενώ τον οπλισμό συμπλήρωναν πέντε τορπιλοσωλήνες οι οποίοι βρίσκονταν στα ύφαλα του σκάφους. Σήμερα βρίσκεται στη θέση 58ο 53.669 N 03ο 09.823W με το ρηχότερο σημείο στα 15 μέτρα και το βαθύτερο στα 36. Η κάθοδος από το σκοινί ήταν αργή με σκοπό να μπορέσουν τα μάτια να προσαρμοστούν στις συνθήκες φωτισμού του ναυαγίου. Φτάνοντας στα 15 μέτρα έχεις την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι στο μέγιστο βάθος του πυθμένα. Η βαριά θωράκιση προκάλεσε κατά τη βύθιση του το πλήρες αναποδογύρισμα. Το μέγεθος του κήτους είναι τέτοιο που είναι σχεδόν οριζόντιο. Κολυμπώντας προς τις άκρες αρχίζει μία εντελώς κάθετη και πάλι κάθοδο σε τοίχο. Το μέγεθος του σκάφους είναι τέτοιο που χρειάζονται περισσότερες από 12 καταδύσεις για να το εξερευνήσει κανείς. Η ζωή πλούσια με πολλά και μεγάλα ψάρια. Η άνοδος έγινε και πάλι με εξαπόλυση smb και στην βαθιά στάση στα 17 περίπου μέτρα η έκπληξη αυτή τη φορά προήλθε από μία νεαρή γκρίζα φώκια η οποία έσπευσε να μας περιεργαστεί στα γρήγορα και να εξαφανιστεί.

Η δεύτερη κατάδυση και πάλι drift dive στο ρεύμα της παλίρροιας με σκοπό την αναζήτηση Queen Scalops. Η περισυλλογή τους είναι νόμιμη με αναπνευστικές συσκευές ενώ αντίθετα απαγορεύεται με αλιευτικά εργαλεία. Ο βυθός και πάλι αμμώδης με πολλά γυμνοβράγχια και καβούρια. Η ανάδυση με τη χρήση smb δεν έχει πλέον απλά πλάκα, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται γοητευτική.
Η ημέρα περιλάμβανε και μία 3η κατάδυση μέσα στο λιμάνι του Stromness όχι όμως με μπουκάλες αλλά με ένα πλήρες επιχειρησιακό σκάφανδρο τροφοδοτούμενο με αέρα από μία χειροκίνητη αντλία ρωσικής κατασκευής. Όσοι τόλμησαν να καταδυθούν είχαν μία μοναδική εμπειρία περιπάτου στο πυθμένα. Ο εξοπλισμός συνολικού βάρους περίπου 50 κιλών ήταν αδύνατο να φορεθεί χωρίς βοήθεια. Με το που έκλεισε το φινιστρίνι του σκάφανδρου ένιωθες τη παροχή αέρα από την χειροκίνητη αντλία όχι μόνο από το φούσκωμα της στεγανής στολής, αλλά και από την έντονη μυρωδιά παρθένου ελαιόλαδου το οποίο χρησιμοποιείται για τη λίπανση. Για την κατάδυση έπρεπε απλά να αποβάλλεται διαρκώς αέρας με την ενεργοποίηση της βαλβίδας που βρισκόταν εσωτερικά του κράνους και πίσω χτυπώντας την με το κεφάλι.