Θέμα: Trimix ή Heliair;
Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 25-09-09, 17:51
Το avatar του χρήστη GKAM
GKAM GKAM is offline

Περιοχή: Munich
Απάντηση: Trimix ή Heliair;

Καλά ρε παιδία, μη τρελαίνεστε κιόλας. Πριν αρχίσει κανείς να γενικεύει, ίσως είχε νόημα να σκεφτεί ότι μπορεί να υπάρχουν δύτες εκεί έξω που έχουν δοκιμάσει και τους δύο κόσμους και έχουν κάνει συνειδητές επιλογές. Η ουσία δεν είναι στις στολές DUI και στις παραπλήσιες στεγανές, ούτε στα αλουμινένια stage από αριστερά. Έτσι και αλλιώς, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Έχω βουτήξει και εγώ επί σειρά ετών με «σίδερα», με «στροκομίγματα» και «στροκοεξοπλισμούς» και με μίγματα που με έκαναν κουρούμπελο στα βαθιά. Αυτά ξέραμε - αυτά κάναμε τότε. Πλέον έχω περάσει στο DIR μέσα από την εκπαίδευση της GUE τα τελευταία χρόνια και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω στα παλιά.

Θεωρώ πως με αυτές τις τεχνικές ανοίγεται ένας ολόκληρος νέος κόσμος που με άλλους τρόπους ήταν αδύνατο να προσεγγίσει κανείς. Για παράδειγμα για τα δικά μου όρια μέχρι πρόσφατα θα ήταν σχεδόν άπιαστη μια ασφαλής κατάδυση στα 85m μεσοπέλαγα με παραμονή 20 λεπτών και βιντεοσκόπηση η φωτογράφηση. Αντίστοιχα δύσκολη θα ήταν η χρήση μετροταινίας σε βάθος 70m, 20 εκατοστά πάνω από αμμώδη βυθό για να πάρει κανείς τις διαστάσεις μιας άγκυρας χωρίς να σηκωθεί ούτε κόκκος άμμου. Όλα αυτά, περίπου 50 μέτρα από την γραμμή κατάδυσης και με 5 φιάλες σε κάθε δύτη. Και όμως, η φετινή χρονιά ήταν γεμάτη τέτοιες εμπειρίες και άλλες παρόμοιες – κάτι που δεν θα μπορούσα να κάνω στο παρελθόν ασχέτως αν είχα και βαθύτερες καταδύσεις στο ενεργητικό μου.

Όσο για τα 7-8 βυθόμετρα και κομπιουτεράκια, προφανώς είναι περιττά όσο περιττά και επικίνδυνα είναι δύο μόνο όργανα σε ένα solo δύτη. Σε μία ομάδα δύο ή περισσοτέρων δυτών χρειάζεται μόνο ΕΝΑ extra dive timer για να αντικαταστήσει αυτό που παρουσίασε πρόβλημα. Άραγε όσοι βουτάνε εντελώς solo με δύο όργανα για ασφάλεια, πώς είναι απόλυτα σίγουροι πιο από τα δύο όργανα είναι το σωστό; Όσο για τα μπουκάλια, μόνο μέχρι 2 πάνε από αριστερά. Για τα υπόλοιπα υπάρχει άλλο κόλπο.

Τέλος πάντων, δεν έχει σημασία ο κάθε ένας κάνει και θα συνεχίσει να κάνει αυτό που θεωρεί εκείνος σωστό και αποδεκτό. Όπως βλέπουμε κόσμο στην εθνική καβάλα σε «πειραγμένο» παπί με σαγιονάρα, χωρίς κράνος ή μπλουζάκι. Έτσι και αλλιώς τις πιο πολλές φορές (όπως όλοι) φτάνει στον προορισμό του. Μήπως ο άλλος με το κράνος και τα δερμάτινα καβάλα σε μεγαλύτερη μηχανή είναι μ*λακας; Από ότι λέτε, μάλλον είναι.

/GKAM

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη GKAM : 25-09-09 στις 18:07.
Απάντηση με παράθεση