Σχετικά με την "ποιότητα" ή την έλλειψή της στα housing της Ikelite, τα πράγματα είναι σχετικά...
Ο δικός μου μόνιμος φόβος ήταν το port των φακών που σφράγιζε ουσιαστικά με την πίεση του νερού και που εκτός νερού "έπαιζε". Φοβόμουν ότι αν την χτυπήσω κατά λάθος και ελαφρά μπαίνοντας στο νερό, θα μου πλημμύριζε.
Η άλλη φάση με τα κουμπιά, οι ασφάλειες των οποίων κάποια στιγμή ξαφνικά έσπασαν και βρέθηκα με μια τρύπα στο πίσω μέρος του housing, είναι μια ρεαλιστική ιστορία, αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν το είχα βοηθήσει και εγώ με τον τρόπο μου (μου είχε πάρει νερά πριν από κάμποσο καιρό και δεν είχα πλύνει καλά το εσωτερικό των κουμπιών, είναι πιθανό το αλατάκι να τα βοήθησε στο σπάσιμο). Στις Νikon, το viewfinder δεν ενοχλεί βέβαια το lcd, αυτό πιθανότητα να θέλει καλύτερη διερεύνηση ανά μοντέλο Canon.
Ο κόσμος των αλουμινένιων housing είναι πραγματικά άλλος κόσμος. Την ποιότητα την πληρώνεις αλλά και την αισθάνεσαι. Σου εμπνέει μια σιγουριά το αλουμινένιο housing, όχι επειδή είναι από αλουμίνιο, αλλά επείδη είναι προσεγμένα πόλλά πράγματα (λογικό είναι, τόσα λεφτά δίνεις). Εξάλλου, η βάση του αλουμινίου επιτρέπει διαφορετική μεταχείριση από τον κατασκευαστή και ενσωμάτωση διάφορων "τεχνολογιών" που δεν μπορούν να ενσωματωθούν στα πλαστικά housing (μιλάω για τον τρόπο κλεισίματος των ports και της πλάτης). Επίσης, τα αλουμινένια housing τείνουν να είναι μικρότερα-πιο εργονομικά (γιατί το καλούπι χτίζεται πάνω σε κάθε μοντέλο φωτογραφικής μηχανής) και... βαρύτερα!
Σχετικά με το θέμα προστασίας από το "πνίξιμο", έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κακό θα σου συμβεί κάποια στιγμή, αλλά όχι γιατί το υλικό σου αστόχησε. 99,999% τα πνιξίματα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος κατά το κλείσιμο του housing. Έχω πνίξει 2 compact και 1 SLR, πάντα έφταιγα εγώ. Επίσης, έχω σώσει την SLR μου από πνίξιμο άλλες 3 φορές, για το οποίο πνίξιμο πάλι θα έφταιγα εγώ, απλά πια, μετά από τόσες φορές, "το 'χω" πλεον!
Προσωπικά, δε θα αγόραζα housing αλουμινίου για σχετικά φθηνή φωτογραφική μηχανή, γιατί η αναβάθμιση μετά πονάει πολύ την τσέπη. Μια χαρά κάνει κανείς το hobby του και με πλαστικό housing, ας μη γινόμααστε υπερβολικοί. Αν πάλι σκοπεύεις να φωτογραφίζεις μανιωδώς και να βουτάς περισσότερες από 100 φορές το χρόνο, ίσως να σου αξίζει η πολυτέλεια της καλύτερης εργονομίας που σου προσφέρουν τα ακριβότερα αλουμινένια housing. Μη πιστεύεις όμως ότι το αλουμινένιο housing θα σε κάνει συγκριτικά καλύτερο φωτογράφο...
Όσο για τα flash, το DS160 είναι σούπερ, απλά έχε υπόψη σου ότι αν πας σε αλουμινένιο housing, η αυτόματη λειτουργία TTL δεν είναι συνήθως δεδομένη (απαιτεί έξτρα εξοπλισμό). Κατά τ' άλλα, μια χαρά θα παίζει σε manual, με το κατάλληλο καλώδιο.
Αυτά εν ολίγοις...