Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο MICHALIS
Οταν πηγα σε ενα πολυ γνωστο και σοβαρο καταστημα φωτογραφικων ειδων της Θεσσαλονικης , μου ειπαν πως αυτα τα O rings ειναι κολλημενα (κοβουν στο μηκος και τα κολλανε) και μαλλον δεν κανουν για χρηση σε housing φωτο ή βιντεο . Κανονικα πρεπει , λεει , να ειναι ειδικα κατασκευασμενα απο το εργοστασιο . Αυτη η προοπτικη ειναι τραγικη , διοτι για να παραγγειλω O rings απο την εταιρια του δικου μου κουτιου , οι δασμοι και τα μεταφορικα θα ειναι υπερπολλαπλασιας αξιας απο τα υλικα . Επισης ξερω οτι δεν μου ειπε κατι τετοιο για να προσπαθησει να μεσολαβησει στην αγορα τους , απλα μου το ειπε συμβουλευτικα , τονιζοντας παντα οτι δεν εχει πειρα απο υποβρυχια κουτια κλπ .
Μηπως καποιος μπορει να με καθοδηγησει παρακαλω πολυ ?
|
Φίλε Μιχάλη
Κατ’ αρχήν τα Ο-Ring είναι απόλυτα τυποποιημένα βιομηχανικά υλικά και χρησιμοποιούνται ευρέως. Πιστεύω πως ο κατα τα άλλα σωβαρός φωτογράφος δεν γνωρίζει την σωστά την χρήση των Ο-Rings. Υπάρχουν σε διάφορες ποιότητες, σκληρά, ποιο ελαστικά, σιλικονούχα καθώς και σε διαφορετικούς χρωματισμούς όπως μαύρα κίτρινα, κόκκινα κ.λ.π. αλλά δεν αλλάζει τίποτε στην χρήση τους, όλα στεγανοποιούν απόλυτα αν κατασκευαστεί σωστά το λούκι (αυλάκι) που εδράζει το Ο- Ring. Αυτό το έχει φροντίσει ο κατασκευαστής του housing . Το κόστος ανά τεμάχιο δεν ξεπερνά μερικά λεπτά του Ευρώ και η ποικιλία μεγεθών είναι απίστευτα μεγάλη. Με λίγα λόγια για τις δικές μας ανάγκες, φακούς, housing κ.λ.π βρίσκεις τα πάντα.
Πέρα όμως από αυτό και για πολύ μεγάλες διαμέτρους χρησιμοποιούμε συχνά κορδόνι Ο- Ring με το μέτρο το οποίο προσαρμόζουμε στο μήκος (διάμετρο) που χρειαζόμαστε και το κολλάμε. Και αυτή η μέθοδος στεγανοποιεί εξ ίσου καλά αρκεί να γίνει με τον σωστό τρόπο.
Προσωπικά έχω κατασκευάσει αρκετά housing για φωτογραφική μηχανή , Video, Φακούς, για μηχανή λήψεως Super 8 mm παλαιότερα, όπου έχω χρησιμοποιήσει κολλητό Ο-Ring χωρίς να έχω ποτέ πρόβλημα στεγανότητας μέχρι και -45 m βάθος που τα έχω χρησιμοποιήσει. Το ποιο σημαντικό είναι να κατασκευαστεί το αυλάκι με τις σωστές ανοχές που πρέπει να έχει ακρίβεια 0,01 mm, εκεί είναι το μυστικό και τα αγορασμένα housing είναι σωστά κατασκευασμένα.
Με αυτά τα Ο-Ring που το κόστος δεν ξεπερνά τα λίγα λεπτά του Ευρώ, στεγανοποιούμε σε μηχανολογικές κατασκευές, υδραυλικές πιέσεις πολλές φορές πάνω από 400 bar.
Η συχνότερη αιτία εισόδου νερού στα housing είναι το ανθρώπινο λάθος, προσέχουμε λοιπόν τα εξής:
· Να είναι πάντα καθαρό το αυλάκι και το Ο-Ring.
· Να μην χρησιμοποιήσουμε αιχμηρά εργαλεία όταν τα βγάζουμε για καθαρισμό διότι υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας εγκοπών (προσωπικά χρησιμοποιώ πέννα κιθάρας).
· Βάζουμε λίγο γράσο σιλικόνης μόνο στο Ο-Ring και το επανατοποθετούμε προσεχτικά.
Αν τηρήσουμε επιμελώς τα παραπάνω δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εισροής νερού.