Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #20  
Παλιά 31-12-11, 14:01
Το avatar του χρήστη tecrec
tecrec tecrec is offline
 
Εγγραφή: 10-09-2009
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 175
Απάντηση: Διαλυτότητα των αερίων (νόμος του Henry)

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο eye love scuba Εμφάνιση μηνυμάτων
Χρήστο, δεν καταλαβαίνω τον τρόπο που συσχετίζεις (σχεδόν ταυτίζεις) την επιφανειακή τάση με την ανοχή υπερκορεσμού.

Επίσης να προσθέσω ότι επιφανειακή τάση υπάρχει και μεταξύ 2 υγρών που δε διαλύονται το ένα στο άλλο, πχ λάδι και νερό. Στην κατάδυση (προς το παρρόν) αυτό δεν έχει σημασία, μια που δεν αναπνέουμε υγρά.
Επιφανειακή τάση είναι μία ιδιότητα - φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται στην επιφάνεια ενός υγρού.

Η ερμηνεία της επιφανειακής τάσης είναι ότι ενώ ένα μόριο στο κέντρο ενός υγρού έλκεται ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις από τα γύρω του μόρια, τα επιφανειακά μόρια έλκονται μονόπλευρα προς το εσωτερικό του υγρού (και για αυτή η επιφάνεια ενός υγρού τείνει να ελαχιστοποιηθεί πχ σταγόνα).

Από εκεί και πέρα, η επιφανειακή τάση ενός υγρού δεν επηρεάζεται από ένα άλλο υλικό (ή αέριο ή υγρό ή στερεό) το οποίο ασκεί εξωτερικές δυνάμεις (ΜΕΧΡΙ ένα σημείο βέβαια και όσο οι δυνάμεις που ασκούνται από το άλλο υλικό δεν ξεπερνούν τις δυνάμεις συνοχής που υπάρχουν στην επιφάνεια του υγρού).
Όταν η ενέργεια ανά μονάδα επιφάνειας ξεπεράσει τις δυνάμεις συνοχής τότε αλλάζει η επιφάνεια του υγρού (μεγαλώνει) και το υγρό πλέον δεν μπορεί να αντισταθεί στις εξωτερικές δυνάμεις.

Η επιφανειακή τάση σχετίζεται με τον υπερκορεσμό στους ιστούς, αλλά μπαίνουμε σε θέματα Μηχανικής της Φυσαλίδας.

Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο http://www.deepocean.net/deepocean/i...?science04.php που έχει μία σχετική ανάλυση που περιλαμβάνει συσχέτιση επιφανειακής τάσης και υπερκορεσμού
__________________
Κώστας Κατσιούλης
SSI DMI #54328
PSI-PCI Inspector #24079
NGUE diving school
NGUE @facebook
Απάντηση με παράθεση