Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο digibill
Οι περιβαλλοντικές συνθήκες κατά την χρήση ήταν περίπου οι εξής: αρκετό κρύο, θερμοκρασία ~7-8 βαθμοί C, ελαφρύ αεράκι, αρκετή υγρασία (~70%), ψιλόβροχο. Η συσκευή χρησιμοποιήθηκε σε διαστήματα των 5' για συνολικά περίπου 30-40 λεπτά, με ενδιάμεσες διακοπές. Πάγος υπήρξε κυρίως στο κάτω μέρος της φιάλης, σε όλα τα μεταλλικά τμήματα του κλείστρου και του πρώτου σταδίου και στον μεταλλικό σύνδεσμο του σωλήνα μέσης πίεσης (ο αεροπνεύμονας συνδέεται με το 1ο στάδιο μέσω ενός μεταλλικού ταχυσυνδέσμου CEJN με βαλβίδα πάνω στον σωλήνα μέσης πίεσης)
Προσωπικά, έχω χρησιμοποιήσει πάρα πολλές φορές τέτοιες αναπνευστικές συσκευές, ποτέ όμως δεν διαπίστωσα παγοποίηση, και ειδικά τέτοιας έκτασης! Την ίδια ημέρα και με τις ίδιες συνθήκες παρατήρησα ελαφρότερη παγοποίηση και σε άλλες 2-3 συσκευές, όχι όμως σε αυτή την έκταση. (επρόκειτο για εκπαίδευση και δεν ξέρω σε τι κατάσταση -από πλευράς συντήρησης- ήταν οι συγκεκριμένες συσκευες...)
Η ερώτησή μου είναι σε τι οφείλεται το φαινόμενο. Είναι φυσιολογικό; Μήπως υπάρχει κάποιο θέμα ασφαλείας; Μήπως κάτι δεν λειτούργησε σωστά στα πρώτα στάδια; Μπορεί να οφείλεται σε λαχάνιασμα του χρήστη, κάτι το οποίο πιθανώς οδήγησε σε ζήτηση μεγαλύτερης παροχής από το 1ο στάδιο, οπότε και σε μεγαλύτερη εκτόνωση κατά την μείωση της πίεσης από την υψηλή της φιάλης στην μέση; Μήπως η μέση πίεση του 1ου σταδίου είναι ρυθμισμένη πολύ χαμηλά, οπότε και πάλι έχουμε μεγαλύτερη εκτόνωση κατά την μείωση από την πίεση της φιάλης;
|
Την απάντηση έμμεσα την έδωσες ήδη μόνος σου
Η αυξημένη υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία πάγου γύρω από το κλείστρο και στο μειωτήρα καθώς ο αέρας περνούσε από υψηλή πίεση σε χαμηλότερη. Η ταχεία ψύξη των μεταλλικών τμημάτων μετέτρεψε το νερό που ήταν διαλυμμένο στην ατμόσφαιρα σε πάγο. Το οτι μία συσκευή συγκέντρωσε περισσότερο πάγο από κάποια άλλη έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους. Μπορεί να ήταν εκτεθειμένη σε ψύχος πριν από την χρήση, μπορεί ο χρήστης να ανέπνεε υπερβολικά περισσότερο από τους άλλους ή ακόμα και να υπήρχε κάποια διαρροή κ.λπ.
/GKAM