Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο miker
σχετικα με τον υδροστατικο ελεγχο στον οποιο "φουσκωνουν" την μπουκαλα εως και 2 φορες πανω απο την πιεση λειτουργιας δεν λειτουργει "καταστροφικα" στις αντοχες τις μπουκαλας?
Δηλαδη με 2-3 υδροστατικους δεν θα βγει αχρηστη?
|
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο free_scubaOW
καταπόνηση θα προκαλουσε αν πλησιάζε τα όρια αντοχής του υλικου,και προκαλούσε παραμόρφωση λόγω εφελκυσμού.
γιαυτό μετράνε και τον όγκο του νερου μετά.
διαρθώστε με αν τα έχω καταλάβει λάθος 
|
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, οι φιάλες δεν παθαίνουν τίποτε, αλίμονο αν πάθαιναν κάτι…
Ο υδραυλικός έλεγχος των φιαλών πλήρωσης 200 και 232 bar, γίνεται στα 300bar, δηλαδή πίεση λειτουργίας 200bar*1,5 = 300bar και (232*1,435)-10%= 300bar. Ο εφελκυσμός του υλικού της φιάλης βρίσκεται στην περιοχή της ελαστικότητας, αυτό σημαίνει ότι το υλικό (η φιάλη) διαστέλλεται και όταν εκτονωθεί η πίεση επανέρχεται πάλι στην αρχικές της διαστάσεις.
Φωτογραφία: Χρήστος Ευθυμίου, από την παρουσίαση "Φιάλες κατάδυσης και Αεροσυμπιεστές" (Σ.Ε.Α. "Τηθύς" 20.02.2011)
Για να πούμε ότι η φιάλη είναι ακατάλληλη πρέπει το υλικό να φτάσει σε πλαστική παραμόρφωση, δηλαδή το υλικό (η φιάλη) μετά την εκτόνωση δεν επανέρχεται στις αρχικές της διάστασεις, γι' αυτό και γίνεται μέτρηση του μήκους και της διαμέτρου πριν και μετά την υδραυλική δοκιμή. Η φιάλη περνά τον έλεγχο αφού δεν υπάρχει μόνιμη παραμόρφωση στις διαστάσεις όπως προανέφερα.
Το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε γέμισμα η φιάλη διαστέλλεται και με το άδειασμα επανέρχεται στις αρχικές της διαστάσεις. Αν το υλικό της φιάλη δεν διαβρωθεί από σκουριά έχει πολύ χρόνο ζωής, σε συνεχή λειτουργία πάνω από 30+ χρόνια.
H πλαστική παραμόρφωση παρατηρείται σε πίεση μεγαλύτερη των 450bar, η δε πίεση θραύσης-καταστροφής της φιάλης
(Bursting pressure) μετά τα 600bar και μερικές φορές ξεπερνά και τα 800bar.
Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τις κατασκευάστριες εταιρείες.
Λίγα λόγια ως προς την παραγωγική διαδικασία:
Σε όλα τα στάδια κατεργασίας ελέγχεται η ποιότητα όπως:
- Η θερμική κατεργασία
- Η εσωτερική και η εξωτερική επιφάνεια με ηλεκτρονικά μέσα UV-Strahlen
- Η σκληρότητα του μετάλλου 30 HB (βαθμοί σκληρότητας Brinell)
- Έλεγχος ομοκεντρίας, σπειρώματος, τελική διάμετρο και μήκος των φιαλών
- Υδραυλικός έλεγχος κάθε φιάλης.
Καταγραφή στοιχείων:
Φωτογραφία: Χρήστος Ευθυμίου, από την παρουσίαση "Φιάλες κατάδυσης και Αεροσυμπιεστές" (Σ.Ε.Α. "Τηθύς" 20.02.2011)
- Όλα τα στοιχεία παραμένουν στα αρχεία των εταιριών και είναι διαθέσιμα στις ελεγκτικές αρχές.
- Στην Αυστρία μάλιστα (έχει τις πιο αυτηρές προδιαγραφές) παρευρίσκεται σε όλη την διαδικασία παραγωγής υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου βιομηχανίας και ελέγχει όλα τα στάδια της παραγωγής.
Τελικός έλεγχος:
- Τυχαία επιλογή 2 φιαλών της σειράς καταστρέφονται για έλεγχο:
- Υδραυλική πίεση θραύσης-καταστροφής (Bursting pressure 600 bar +)
- Χημική ανάλυση του υλικού
- Έλεγχο εφελκυσμού
- Σκληρότητα του υλικού
- Πάχος τοιχωμάτων
Στο λαιμό της φιάλης χτυπιούνται όλα τα στοιχεία παραγωγής όπως: - κατασκευαστής
- υλικό κατασκευής
- χρονολογία κατασκευής
- πίεση γεμίσματος
- πίεση υδραυλικής δοκιμής
- χωρητικότητα της φιάλης σε λίτρα
- βάρος της φιάλης σε kg
- σπείρωμα π.χ Μ 25χ2 ή Μ26χ2
- πιστωποίηση CE
