Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο panos7424
Καλησπέρα.
Για φέτος το καλοκαίρι σχεδιάζω να ξεκινήσω μόνος μου καταδύσεις με ένα μικρό φουσκωτό που έχω. Εννοώ με ζευγάρι αλλά χωρίς τη συνοδεία εκπαιδευτή λόγω κόστους. Έχω πτυχίο rescue και αρκετές βουτιές στο ενεργητικό μου...
Ήθελα τη βοήθειά σας στο εξής θέμα.
Θέλω να φτιάξω ένα σύστημα για εφεδρικό σε περίπτωση που πάνε όλα στραβά.
Αρχικά σκέφτηκα το spare air αλλά στην πορεία κατέληξα ότι προτιμώ κάτι πιο ολοκληρωμένο, σταθερό και με διάρκεια.
Έχω ήδη ένα ρυθμιστή Cressi που μου περισσεύει και θα ήθελα να προσαρμόσω ένα μικρό μανόμετρο πάνω στο πρώτο στάδιο για να έχω ένδειξη πίεσης. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο και αν ναι που βρίσκω μανόμετρο χωρίς καλώδιο;
Τι φιάλη πρέπει να επιλέξω; Την κλασσική 3L 232 ή 300 bar.
Έχω βρει και 1L και 0,85L αλλά δεν ξέρω αν επαρκούν για ανάδυση από -35 και στάση ασφαλείας;
Θα εκτιμούσα οποιαδήποτε γνώμη, συμβουλή ή ιδέα μπορείτε να μου δώσετε σαν πιο έμπειροι στο θέμα...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Παναγιώτης
|
Μιλάς για συστήματα τύπου spare air ή συγκεκριμένα για το
SPAREAIR;
Από ότι ξέρω η SPAREAIR το μεγαλύτερο σύστημα που έχει είναι μικρότερο από 0,5lt@200bar.
Ας πούμε ότι αυτή που βρήκες είναι 1lt@200bar, δηλαδή έχεις 200lt αέρα (με αναγωγή στη 1Atm).
Δεν ξέρω τι κατανάλωση έχεις αλλά ας πούμε ότι έχεις σχετικά χαμηλή κατανάλωση 20lt/min (SCR - surface consumption rate, στην επιφάνεια).
Σε περίπτωση συμβάντος, εκτιμώ ότι η κατανάλωση σου θα πάει επί δύο, δηλαδή λόγω άγχους και πανικού θα έχεις 40lt/min (SCR).
Οπότε, με τα παραπάνω δεδομένα, στην επιφάνεια η φιαλίτσα θα σου κρατούσε για 5min (200/40).
Όπως αναφέρεις, θέλεις να κάνεις ανάδυση από τα 35m στα 5m, να κάνεις προληπτική στάση εκεί και να βγεις στην επιφάνεια.
Εάν θεωρήσουμε φυσιολογικές ταχύτητες ανάδου και ότι δεν θα κάνεις και deep stops, τότε έχουμε:
- από τα 35m για να πας στα 5m με ταχύτητα ανόδου 10m/min χρειάζεσαι 3min ( (35-5)/10).
- το μέσο βάθος είναι (35+5)2=20m άρα 3Atm
- Με SCR 40lt/min, και στο παραπάνω profile θα καταναλώσεις: 3min * 40lt/min * 3Atm = 240lt>200lt, δηλαδή περισσότερο από όσο έχει η φιάλη σου
- Οπότε προφανώς δεν φτάνει για να κάνεις safety stop ή ότι άλλο σκέφτεσαι
Συμπέρασμα:
- Η λύση που αναφέρεις είναι μόνο για ανάδυση κινδύνου (πετάω βάρη και φεύγω ή οριακά κολυμπάω τα -35m προς την επιφάνεια χωρίς να ρίξω τα βάρη, ίσα ίσα για να μην πνιγώ και να μη πάθω εμβολή - για DCS όμως τι κάνω???).
- Εάν θέλεις πραγματική ασφάλεια (ως προς τη διαχείριση των αερίων), πάρε ένα stage (όχι μικρότερο από S40 = 5,7lt) για να αντιμετωπίσεις σωστά το πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί και να σου μείνει για το καταδυτικό σου μέλλον
- Φρόντισε να κάνεις εκπαίδευση για τη χρήση του stage
Τα παραπάνω ισχύουν λαμβάνοντας υπόψη ότι βουτάς solo ή έχεις χαθεί με το ζευγάρι σου (κακό και το ένα και το άλλο).
Καλές αποφάσεις ...