Τον Φεβρουάριο του 2014 η καταδυτική ομάδα του Αντώνη Γράφα επισκέφθηκε για πρώτη φορά, έπειτα από 73 περίπου χρόνια, το ναυάγιο ενός πολεμικού πλοίου το οποίο στην συνέχεια ταυτοποιήθηκε ως το ιταλικό τορπιλοβόλο ALDEBARAN, το οποίο βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Άγιος Γεώργιος (βλ. Σαν Τζώρτζης), στον Σαρωνικό Κόλπο, έπειτα από πρόσκρουση σε νάρκη ενός ναρκοπεδίου που πόντισε στην περιοχή, το βρετανικό υποβρύχιο HMS RORQUAL.
Λεπτομέρειες, τόσο για την ιστορία του ALDEBARAN όσο και για την ανακάλυψη και ταυτοποίησή του, μπορεί ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης να βρει στο σύνδεσμο
Torpediniera ALDEBARAN.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του συγεκεριμένου ναυαγίου, αποτέλεσε η παντελής απουσία της πλώρης του, η οποία - σύμφωνα με τις συνθήκες και τις περιγραφές της βύθισης - θα έπρεπε να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του ατυχήματος.
Την 1η Μαίου 2015, 14 μήνες μετά την ανακάλυψη του ALDEBARAN και 74 περίπου χρόνια από την βύθισή του, η ίδια ομάδα καταδύθηκε και πάλι σε έναν ακόμα εντοπισμένο καταδυτικό στόχο, βρισκόμενο σε απόσταση 250 περίπου μέτρων από το έναν χρόνο πριν ερευνηθέν ναυάγιο του ALDEBARAN. Το οπτικό υλικό, το οποίο οι δύτες έφεραν στην επιφάνεια, έδειξε, ευθύς εξαρχής, ότι πρόκειται για την χαρακτηριστική πλώρη ενός τορπιλοβόλου πλοίου (Torpediniera) της ιταλικής κλάσης SPICA και του τύπου PERSEO.
Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εύρημα βρίσκεται πλησίον του ναυαγίου του ALDEBARAN και ταυτόχρονα σε μεγάλη απόσταση από το σημείο που απώλεσε την πλώρη του το επίσης ιταλικό τορπιλοβόλο ALTAIR - δίδυμο αδελφό πλοίο του ALDEBARAN - σε συνδυασμό με τα ναυπηγικά χαρακτηριστικά των εντοπισμένων τμημάτων του τορπιλοβόλου στο βυθό, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται, δείχνει ευκρινώς ότι η πρόσφατα εντοπισμένη πλώρη αποτελεί προφανώς το μέχρι πρότινος χαμένο τμήμα του τορπιλοβόλου ALDEBARAN.
Η πλώρη του ιταλικού τορπιλοβόλου βρίσκεται ανάποδα, με την τρόπιδα στραμμένη προς την επιφάνεια και με ελφρά δεξιά κλήση, επικαθήμενη σε αμμώδη βυθό, στο βάθος των 110 μέτρων. Ο νοητός άξονας πρύμνης-πλώρης έχει νότια κατεύθυνση 175 περίπου μοιρών.
Το νέο εύρημα ήρθε να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει την έρευνα η οποία ξεκίνησε ενάμιση πρίπου χρόνο πριν και μέσω της οποίας αναδείχθηκε το χρονικό της απώλειας και της ιστορίας του ιταλικού τορπιλοβόλου ALDEBARAN, ενός από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά ιστορικά ναυάγια του ελληνικού θαλάσσιου χώρου.
DG
