Πολύ ωραίες οι φωτό σας παιδιά... Τα ασκίδια όντως έχουν φτιάξει πολύ μεγάλες αποικίες κυρίως στον κάθετο βράχο αριστερά από την εξέδρα του Τσόλις κοιτάζοντας τη θάλασσα. Το χειμώνα είναι σαφώς περισσότερα και καλύπτουν σε πολά σημεία τα βράχια...
Οσον αφορά το πώς επηρεάζει το γεγονός ότι η περιοχή έχει γίνει δημοφιλής προορισμός την θαλάσσια πανίδα θα έλεγα ότι με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα μάλλον αρνητικά. Οι δύτες θα βγούν από τη θάλασσα ενθουσιασμένοι και θα μιλήσουν για κάποια ψάρια, αλλά εκεί καραδοκούν με ανοιχτά αφτιά οι ελεύθεροι αλλά και κάποιοι μπουκαλάκηδες που βουτάνε όλο το καλοκαίρι με απώτερο σκοπό να εντοπίζουν τα ψάρια και όταν μπαίνει το φθινόπωρο να τα εξολοθρεύουν.
Είναι κοινό μυστικό ότι κάποιοι ποντίζουν ψαροντούφεκα όταν κάνουν την κατάδυσή τους ακόμα και κατακαλόκαιρο και ενώ φαίνεται πως πέφτουν χωρίς όπλα τα παίρνουν στην πορεία... Ξέρω αρκετούς που εφάρμοζαν αυτή την τακτική παλιότερα, τώρα τελευταία με τη συχνότητα που βουτάω δεν έχω αντιληφθεί κάτι, πλέον ο τόπος έχει "καεί" αρκετά που δεν έχει το ενδιαφέρον για τους μποουκαλέ να ρισκάρουν.
Οι παράκτιοι το έχουν παρακάνει, δεν υπάρχει μέρα που να μην είναι πέντε έξι τουλάχιστον στην εξέδρα. Αφήστε 2-3 βαρκούλες που τριγυρνάνε μόνιμα εκεί με καθετές, μέχρι και παραγάδια ρίχνουν..
Το καλοκαίρι μέχρι τις αθερινούλες που κρύβονται κάτω από την εξέδρα κυνηγάνε με μικρά δίχτυα...Το μέρος πρέπει να προστατευτεί, είμαι σίγουρος ότι έχει τη δυναμική να ξανααποκτήσει τους κατοίκους που το έχουν εγκαταλείψει και αυτοί είναι βασικά τα κοπάδια των ψαριών που συναντούσαμε σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα και αριθμούς . Οι σηκιοί πχ που συναντούσα σε κάθε βουτιά παλιά μέσα στα κοιλώματα του τοίχου και
έδιναν ζωή στο βράχο (συναντούσαμε σε κάθε βουτιά μικρά κοπαδάκια από 3 μέχρι 6-7 ψάρια στα κοιλώματα του βράχου με συχνότητα 3 κοπαδάκια τη βουτιά) την έχουν κάνει ή μάλλον έχουν αφανιστεί...

Προσωπικά θλίβομαι με την κατάντια των βυθών μας αλλά τι μπορώ να κάνω...... Προσωπικά θα βοηθούσα όσο μπορούσα οποιαδήποτε κίνηση με σκοπό την προστασία κάποιων περιοχών αν και γνωρίζω εκ των προτέρων ότι αυτό θα γίνει με σκοπό να κονομήσουν κάποιοι καλά χωρίς να κάνουν και πολλά

... Θέλω πολύ όμως αύριο να μπορώ να δείχνω κάτι όμορφο σε αυτά τα νερά στα παιδιά μου...