|
Ας μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, για ακόμη πιο απολαυστικές βουτιές... |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
Απάντηση: Σε πραγματική κατάσταση έλλειψης αέρα
Παράθεση:
Δεν τίθεται θέμα νομίζω σωστού ή λάθους Σώτο και Γιώργο, μιας και στο σύνολό τους οι οργανισμοί τεχνικής κατάδυσης αυτό διδάσκουν Φιλικά
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Πάντως από όσους αρχάριους (και όχι μόνο) έχω δει πολύ σπάνια έχει κάπου στερεωμένο το backup του (μάλλον δεν necklace ) Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον την απάντηση της PADI. Σίγουρα μερικά πράγματα που σήμερα διδάσκονται κάπως μπορεί με την εξέλιξη του εξοπλισμού και της γνώσης γύρω απο την κατάδυση να αλλάξουν. Σίγουρα όταν μείνω απο αέρα δεν θα με πειράξει ΚΑΘΟΛΟΥ απο που θα μου δώσεις, δώσε εσύ και βλέπουμε. Παντως εγώ χταπόδι θα σου δώσω τα DIRILIKIA εδώ δεν περνάνε |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
κανενα νεο απο PADI Training Department...???
|
||||
|
||||
Αναμένω. Μόλις πάρω απάντηση θα την ανεβάσω.
|
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Εσύ θα μου δώσεις το χταπόδι σου να αναπνεύσω, εγώ όμως στον πανικό που βρίσκομαι έχω ένα στο μυαλό μου να πάρω μια ανάσα και να βγω στην επιφάνεια, λειτουργώ ενστυκτωδώς και κρατόντας το χταπόδι που μου έδωσες, σε τραβάω βίαια στην επιφάνεια και ξαφνικά, ναι μεν με βοήθησες και μου έδωσες αέρα, αλλά βραθήκαμε και οι δυο μας βίαια στην επιφάνεια με άγνωστες συνέπειες. Μην το πάρεις προσωπικά, "είναι μόνο ένα σενάριο" που συμβαίνει πολύ ταχτικά, βρίσκετε στην κορυφή των ατυχημάτων και δεν έχει καμία σχέση με “DIRILIKIA” όπως τα ονομάζεις. |
|
||||
|
||||
Συμφωνώ με το να δώσεις το 2 στάδιο σου και να πάρεις το οκταπόδι αν γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Αν μιλάμε για στάνταρτ μήκος σωλήνων χαμηλής πίεση, το μόνο πρόβλημα που βλέπω στο να δώσεις το 2 στάδιο στον σύντροφο σου και να πάρεις εσύ το οκταπόδι, είναι ότι ο σωλήνας του 2 σταδίου είναι πολύ πιο κοντός από αυτόν του (ήδη κοντού κατ’ εμένα) οκταποδιού. Ετσι θα είστε και οι δύο σε πολύ άβολη θέση και ο ένα κολημένος πάνω στον άλλο.
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Δεν το παίρνω προσωπικά, άλλωστε το DIRILIKIA είναι ένα καθαρά χιουμοριστικό σχόλιο. Δεν βλέπω όμως ποιά η διαφορά στο να ελέγξεις τον πανικό του άλλου. Από την στιγμή που θα του "βάλεις στο μάτι" το εφεδρικό β στάδιο (κίτρινο κίτρινο) θα το βάλει στο στόμα (να λείπουν τα σχόλια) και θα έχει και μια ελευθερία κινήσεων ικανή για να κάτσει να πάρει τις ανάσες του και να χαλαρώσει. Και με το χταπόδι και με το κυρίως β' στάδιο πάλι μπορεί να σε τραβήξει. Σαν ατού του χταποδιού βρίσκω ότι έχω χρόνο αφού του δώσω το χταπόδι να τον πιάσω καλά απο το jacket να του βγάλω αέρα απο το BCD αν δω ότι δεν έχει ρυθμίσει πλευστότητα και "φεύγει" πάνω κτλ. Σε διαφορετική περίπτωση την ώρα που αυτό θα έχει τον ρυθμιστή ΜΟΥ στο στόμα του και φεύγει προς τα πάνω εγώ τι θα πρωτοκάνω; Θα εκπνέω; Θα τον ηρεμώ/σταματώ; Θα του αδειάζω το BCD; θα βρίσκω το χταπόδι; Ίσως και να είναι λόγω απειρίας αλλά δεν αισθάνομαι και τόσο άνετα με τη σκέψη μιας τέτοιας κατάστασης |
|
||||
|
||||
Νομίζω ότι η ιδέα να δώσεις το δικό σου δεύτερο στάδιο (στο κλασικό setup) είναι καθαρά και μόνο κίνηση αμέσου δράσης. Το σενάριο θα το φανταζόμουν ως εξής: Δίνω το δικό μου δεύτερο στάδιο στον πανικοβλημένο καθώς εγώ απελευθερώνω το χταπόδι μου*. Αφού εισπνεύσει μερικές φορές και αρχίσει να ηρεμεί, του δείχνω το χταπόδι και αφού συναινέσει αλλάζουμε. Συνεννοούμαστε για τη διαδικασία ανάδυσης και φεύγουμε.
*Σε ό,τι αφορά το χταπόδι, δύο είναι τα τινά που έχω παρατηρήσει στην πλειοψηφία των δυτών αναψυχής. Είτε το χταπόδι είναι πολύ χαλαρά πιασμένο και σέρνεται δεξιά αριστερά είτε είναι υπερβολικά τακτοποιημένο με τρόπο που να μη διευκολύνει καθόλου έναν πανικοβλημένο και ξέπνοο δύτη. Ο δύτης που έχει μείνει από αέρα θα ήταν φρόνιμο να μην έχει την παραμικρή πιθανότητα να έρθει αντιμέτωπος με καθαρισμούς ...αμμοχάλικου ή χταπόδια που δε βγαίνουν από την κρυψώνα τους ούτε με γαλαζόπετρα....
|
||||
|
||||
Για να μπορέσεις πραγματικά να ελέγξεις έναν πανικόβλητο δύτη ο οποίος έφτασε στα όρια της ασφυξίας και πιθανόν να έχει πιει και λίγο νερό πρέπει να τον έχεις ακριβώς απέναντι σου σε οπτική και σωματική επαφή, δηλαδή να τον κρατάς. Τα πρώτα 2-3 δευτερόλεπτα είναι καθοριστικά για την θετική αντιμετώπίση του συμβάντος.
Του δίνεις την μέγιστη σιγουριά και την αίσθηση πως πραγματικά μπορείς να τον βοηθήσεις δίνοντας του το ποιο πολύτιμο που έχεις, τον δικό σου ρυθμιστή και αφού πάρει τις πρώτες 2-3 αναπνοές, παίρνεις εσύ το χταπόδι σου και είναι όλα υπό έλεγχο. Αυτό επιδρά τόσο θετικά στην ψυχολογία του που συνήθως μετά από 1-2 min επανέρχεται η ηρεμία κατόπιν διακόπτουμε την βουτιά και αρχίζουμε την ανάδυση κρατόντας τους κανόνες ασφαλείας. Το επόμενο είναι να του δώσεις το χταπόδι και να έχετε και οι δύο την ευχέρεια και την άνεση του χώρου, όμως δεν μπορείς να ελέγξεις την αντίδραση του πανικόβλητου συντρόφου σου. Το ποιο πιθανό είναι να βρίσκεται 1-1,5m πάνω από εσένα και σε περίπτωση που φύγει προς τα επάνω (έχουν σχεδόν όλοι αυτή την τάση) θα σε παρασύρει μαζί του χωρίς να έχεις καμιά δυνατότητα να αντιδράσεις μέχρι να φτάσετε και οι δύο στην επιφάνεια. Υπάρχουν πολλές περιγραφές παρόμοιων περιστατικών. Θέλω να επισημάνω πως δεν είναι σε θέση όλοι οι δύτες να βοηθήσουν όπως περιγράφω παραπάνω. Εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία και το επίπεδο εκπαίδευσης που έχει ο καθένας μας. |
|
||||
|
||||
Δεν καταλαβαίνω
Μα αν φύγει κατά πάνω θα φύγει ούτως ή άλλως! Απέναντι και να τον κρατάς (σφιχτά και ακόμα καλλίτερα απο το BCD) μπορείς να το κάνεις με το χταπόδι. Αν τελικά αρχίζει να φευγει πάνω και εσύ για χ λόγους δεν έχεις το β'στάδιο στο στόμα... είσαι ομολογουμένως σε δύσκολη κατάσταση, δεν είσαι; Επιπλέον μια ακόμα σκέψη. Αν κάποιος είναι πανικοβλημένος (και άρα επικίνδυνος) μήπως είναι καλλίτερα να τον αφήσουμε να ξεπανικοβληθεί; Στο κάτω κάτω καλλίτερα ένας τραυματισμός παρά δύο (μην με φάτε μια κουβέντα είπα ) |
|
|