Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Καταδυτική Επικαιρότητα > Καταδυτικά Νέα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Εξελίξεις, νέα και ειδήσεις από το χώρο της κατάδυσης

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 09-04-08, 07:55
Το avatar του χρήστη kristalia
kristalia kristalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: ΓΛΥΦΑΔΑ
Ο δύτης που έφερε στο φως τον θησαυρό των ιπποτών

Ανακάλυψε μεσαιωνικό ναυάγιο στη Ρόδο με 4.000 χρυσά νομίσματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης

▅ «Στον βυθό έχουν δει πολλά τα μάτια μου», λέει ο δύτης Βασίλης Μαντικός, που εργάζεται κυρίως σε λιμενικά έργα και επισκευές πλοίων

«Έχω εντοπίσει και ανασύρει πολλά αρχαία αντικείμενα από τον βυθό της θάλασσας. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη να τα κρατήσω. Ό,τι έβρισκα τα παρέδιδα πάντα στις Αρχές, αφού δεν θα μπορούσα ποτέ να τα θεωρήσω δικά μου, ανήκουν σε όλους».

Όσα μέχρι τώρα έχει εντοπίσει ο 48χρονος επαγγελματίας δύτης Βασίλης Μαντικός στα Δωδεκάνησα, είναι πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα διαφόρων περιόδων. Αυτές τις μέρες μάλιστα, βρίσκεται στη Ρόδο συνεργείο δυτών αρχαιολόγων από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το οποίο ανασύρει ένα αρχαίο ναυάγιο που ο κ. Μαντικός εντόπισε και υπέδειξε στις Αρχές. Το ναυάγιο αυτό βρίσκεται μέσα στο εμπορικό λιμάνι του νησιού και οι αρχαιολόγοι μέχρι τώρα έχουν ανασύρει περισσότερα από 4.000 χρυσά νομίσματα, κοσμήματα και διάφορα άλλα σκεύη ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Οι ανακαλύψεις του
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο δύτης Μαντικός εντοπίζει ναυάγια γύρω από το λιμάνι της Ρόδου. Για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2003, πραγματοποιώντας κατάδυση για την ανεύρεση ενός αγνοούμενου στο ακρομώλιο του εμπορικού λιμανιού, εντόπισε και ανέσυρε 12 αμφορείς τους οποίους παρέδωσε στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Μερικούς μήνες αργότερα, σε εργασίες που έκανε για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου και πάλι στο λιμάνι της Ρόδου ανέσυρε από τον βυθό 14 αρχαία πήλινα αντικείμενα (αγγεία, οινοχόες, κηροστάτες και άλλα), ενώ στην ίδια περιοχή εντόπισε και ανέσυρε μια λίθινη πλάκα με τρεις οπές, πιθανόν αρχαία άγκυρα.
Η μεγάλη επιτυχία του κ. Μαντικού ήταν ο εντοπισμός τον περασμένο Νοέμβριο στο ακρομώλιο του Πύργου των Αγγέλων, έξω από το λιμάνι της Ρόδου, πλοίου που- σύμφωνα με τους αρχαιολόγους- είναι της εποχής που η Ρόδος ήταν υπό την κατοχή του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου (1309-1522). Επίσης στην ίδια περιοχή βρέθηκαν πολλά κεραμικά και τρία σπαθιά που χρονολογούνται από την ίδια περίοδο, ενώ μόλις πριν από τρεις εβδομάδες ο Μαντικός εντόπισε το χρυσοφόρο ναυάγιο, που τώρα ανελκύουν οι αρχαιολόγοι. Η καταγωγή του είναι από τη Σύμη, ένα νησί με μεγάλη παράδοση στις καταδύσεις. «Οι πρόγονοί μου βρήκαν το 1900 τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και παρά το γεγονός ότι η Σύμη ήταν υπό την κατοχή των Τούρκων, οι σφουγγαράδες ειδοποίησαν την τότε ελληνική κυβέρνηση και φρόντισαν να ανασύρουν το σπουδαίο αυτό εύρημα και να το παραδώσουν στην Ελλάδα», τονίζει με υπερηφάνεια ο κ. Μαντικός, που για τα αρχαία αντικείμενα που ανέσυρε δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα από το υπουργείο Πολιτισμού, «ούτε μια ευχαριστήρια επιστολή», όπως λέει με παράπονο.

Πηγή: http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=...8&sn=&spid=876

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 14:20.