![]() |
|
|||||||
| Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον |
![]() |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Απάντηση: Σε απόγνωση οι ψαράδες του Βόρειου Αιγαίου
Σίγουρα διαβάζοντας όλα τα παραπάνω είναι δύσκολο να σχηματίσουμε μια σαφής εντύπωση για το τι συμβαίνει πέρα του ότι είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο άλλά περίεργο που συμβαίνει εκεί. Μακάρι όπως λέει ο Μιχάλης να μην είναι κάτι που θα προκαλέσει άσχημες συνέπειες στο περιβάλλων πέρα από την μείωση των αλιευμάτων και οτιδήποτε άλλο υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να έχει ήδη συμβεί. Πάντως ο κόλπος μεταξύ πρώτου και δεύτερου ποδιού πρέπει να είναι σχετικά παρθένος. Δεν έχει ούτε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ούτε βιομηχανίες, ούτε μεγάλες πολιτείες, ούτε ιχθυοκαλλιέργειες, ούτε καν κάνα μεγάλο ποτάμι να τους κουβαλάει τα αμαρτήματα των άλλων. Το ενδεχόμενο να κουβαλήθηκε από αλλού αυτή η χαβούζα μοιάζει και αυτό χλωμό λόγο θέσεως.
Να ρίξω και μια ιδέα. Δεδομένου ότι το σημείο της Καλόγριας το επισκέπτεται αρκετός κόσμος από τα φόρουμ (και καθ’όλη τι διάρκεια του έτους) μήπως θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευθούμε κάπως και να παίρνομαι πληροφορίες περιβαλλοντολογικού περιεχομένου? Πχ μπορούμε να κάνουμε μια λίστα από τα είδη ψαριών και λοιπών που συναντάμε συχνά εκεί και να τα τσεκέρνουμε αν τα βρήκαμε και κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Θα είχε κάποιο νόημα αυτό?
|
|||
|
|||
|
Ηθελα να προσθεσω οτι στον μικρο αυτον κολπο (Ακτη Καλογριας ) , υπαρχει ρεμμα το οποιο το καλοκαιρι "τα'ι'ζει" τον κολπο με τα αποβλητα του παρακειμενου (και τρισκαταρατου) Beach Bar και του Camping (που και τα δυο βρισκονται ακριβως πανω στο ρεμμα , απλα εκαναν μια προχειρη ευθυγραμμιση , ωστε να περναει απο διπλα τους ) . Πολλες φορες συνεχιζω την καταδυση μου απομακρυνομενος απο το νησακι , στην αποτομη αμμουδολασπερη πλαγια που οδηγει σε αγνωστο προς εμε βαθος και εχω παρατηρησει την υπαρξη μπλε κηλιδων στην αμμο . Δεν ξερω τι σημαινει αυτο , αλλα δεν μου φαινεται καλο . Το μοναδικο μερος που εχω δει τετοιες κηλιδες ειναι η πηγη του ποταμου Λουρου στα Ιωαννινα .
|
||||
|
||||
|
Παράθεση:
Οι εδραίοι βενθικοί οργανισμοί (αυτοί που ζουν προσκολλημένοι στο βυθό), επειδή δεν μπορούν να σηκωθούν και να φύγουν όταν στρεσαριστούν, είναι καλύτεροι δείκτες της πίεσης που δέχονται από ρύπανση, ευτροφισμό κ.τ.λ. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θα ήταν χρήσιμη, αλλά εμένα με έχουν εντυπωσιάσει οι σπόγγοι, αν όντως έχω καταλάβει καλά πως είναι η κατάσταση εκεί... |
|
|
||||
|
||||
|
Εάν υπάρξει ενδιαφέρον, μετά είναι εύκολο να το "βγάλεις" προς τα έξω και να γίνει ευρύτερα γνωστό το αποτέλεσμα της ανθρώπινης ασυδοσίας.
Οι σπόγγοι που διαλύονται είναι πολύ δυνατή εικόνα, θα μπορούσε να "στηθεί" ένα 3λεπτο ντοκυμαντεράκι πάνω στο θέμα, με πλάνα από υγιείς βυθούς και πλάνα από τους πληγέντες πληθυσμούς σε ένα όρμο ειδυλλιακό, που εκτός νερού όλα μοιάζουν παραδεισένια... Κάτι τέτοιο εύκολα βγαίνει στην τηλεόραση, σε όλα τα δίκτυα και είναι δική μας ευθύνη(των αυτοδυτών) να το κάνουμε. Ψήνεται κανένας Βόρειος? ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Ας περιμένουμε να γυρίσει και η πλοπ να δούμε μήπως ψηθεί αυτή να το τρέξει και να το στήσει. Το να επιλέξουμε πέντε δέκα σημεία που έχουν μπόλικα σφουγγάρια και να τα μαρκάρουμε δεν είναι τίποτα δύσκολο. Μετά θα εκδώσομε ένα σλέιτ με αυτά τα σημεία θα τον μοιραστούμε οι δύτες και όποιος περνάει από κει θα βγάζει μια φώτο κάθε σημείο. Πάνω στο σλέιτ θα κρατάμε και ότι σημειώσεις μας χρειάζονται. Έτσι θα είναι πανεύκολο να δημιουργηθεί μια βάση αρχειοθετήσεις σε κάποιο από τα φόρουμ με τις φώτος μας και όλοι να βλέπουμε την εξέλιξη του μέρους. Eπίσης η καλόγρια έχει το θετικό ότι υπάρχουν αρκετά σφουγγάρια από διαφορετικά είδη. Νομίζω πως μια βουτιά τον μήνα να καταγράφουμε (είμαστε τόσοι που θα μας βγει να πηγαίνουμε εκεί 1 φορά στα δυο χρόνια) θα έχουμε ένα πολύ συμπαθικό μέσω πληροφόρησης για την εξέλιξη το μέρους αυτού.
Κάπως έτσι δεν το σκέφτεσε και εσύ ρε γκραντπμλου?
|
||||
|
||||
|
Όχι!
![]() Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι πιο συστηματικής φύσης, επειδή στοχεύει στην πληροφόρηση του κοινού για το πρόβλημα και τις πιθανές του επεκτάσεις. Η νέκρωση των σπόγγων δε γνωρίζω πόσο θα συνεχιστεί, αλλά αν είναι τώρα το peak της, θα πρέπει ν' ασχοληθούμε άμεσα μαζί της. Μια φορά το μήνα δε μου φαίνεται αρκετό γι' αυτό το σκοπό. Μια φορά τη βδομάδα θα έλεγα καλύτερα. Για να είναι συγκρίσιμες οι φωτογραφίες, καλό θα είναι να προέρχονται από ένα φωτογράφο ανά σπόγγο, φωτογραφημένες με τον ίδιο τρόπο (ίδιες ρυθμίσεις μηχανής κτλ). Δεν είναι τόσο χαλαρή η φάση βλέπεις... Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα από ανθρώπους για να κάνουν το γύρισμα και το μοντάζ, έστω και με καθοδήγηση. Η συμμετοχή μου δεν είναι απαραίτητη σε καμία φάση της δράσης, αλλά με χαρά να βοηθήσω σε ότι προκύψει εάν δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αν η περιοχή βρισκόταν κοντά μου, θα το είχα τρέξει ήδη. Προσωπικά με ενδιαφέρει να γίνει κάτι καλό και όχι ποιος θα το κάνει. Ξαναλέω όμως, ότι δεν μπορώ να έχω συνολική εικόνα της κατάστασης, ακόμη και με τις καλές φωτογραφίες που μας έδειξε ο Πέτρος. Υποθέτω ότι είναι κάτι μαζικό από τα λεγόμενά σας... Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Μπλε : 04-05-10 στις 15:18. |
|
|
||||
|
||||
|
Δυστυχώς αυτή η "στοιχειωμένη" εικόνα παραμένει στη Χαλκιδική παρόλο που οι "κουρτίνες" της μαλούπας έχουν κάτσει στο βυθό.
Δε ξέρω τί είναι χειρότερο, αυτό το θέαμα της πυκνής μαλούπας στα μεσόνερα ή αυτό το άσπρο πέπλο που έχει σκεπάσει τα πάντα σα σφιχτοπλεγμένος ιστός αράχνης... Δεν είναι μόνο τα σφουγγάρια που έχουν τυλιχθεί από αυτό το σίχαμα και έχουν γίνει σαν κουκούλια... ακόμα και ο αμμώδης βυθός έχει αλλάξει υφή και έχει γίνει λασπώδης και κολλώδης αντί για "σπυρωτός" !! Η άμμος είναι κολλημένη σα λασπωμένο ρύζι!! Απίστευτα απογοητευτική η εικόνα τη Κυριακή στην Ακτή Καλόγριας ... Κοιταζόμασταν υποβρυχίως με απορία, μα που είναι η ζωή?? ![]() ![]() ![]() ![]() Ελάχιστα μικρά ψαράκια στα ρηχά διέσωσαν την εικόνα γιατί θα πιστεύαμε ότι έπεσε δυναμίτης... ![]()
| Εργαλεία Θεμάτων | |
| Τρόποι εμφάνισης | |
|
|