![]() |
|
|||||||
| Ας καταδυθούμε στην ιστορία μέσα από φωτογραφίες και περιγραφές ελληνικών ναυαγίων |
![]() |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Απάντηση: Τα Ναυάγια του Νοτίου Πηλίου
Επειδή με πιέζει ο χρόνος θα είμαι κάπως σύντομος, ας μην αξιολογηθεί αυτό διαφορετικά.
Σχετικά με την σελίδα του ΠΝ, αυτή δεν θεωρώ πως ανήκει στη διεθνώς αποδεκτή βιβλιογραφία. Γενικά στο διαδύκτιο υπάρχουν χιλιάδες λάθη και ιστορίες φρίκης και παραποίησης της ιστορίας. Λάθη πάντα θα υπάρχουν, ακόμη και σε αξιόλογες εκδόσεις και ο ερευνητής θα πρέπει πάντα να είναι σκεπτικός αλλά όχι και να ακροβατεί με λογικούς ή μη ισχυρισμούς και χωρίς να έχει αξιόπιστες αποδείξεις για το ενάντιον. Ο χρόνος μου στην Ελλάδα μετράει αντίστροφα καθώς σύντομα θα πρέπει να επιστρέψω στους φοιτητές μου. Η μακρά απουσία μου από τη χώρα ίσως να με έχει κάνει να ξεχάσω εκφράσεις του τύπου "είσαι ότι δηλώνεις". Πάντως με το όνομα μου δεν ξαναγράφω σε φόρουμ. Σε άλλο φόρουμ αυτό στάθηκε αιτία για να με στοχοποιήσουν κάποιοι που δεν αναίχονταν την άποψη μου και να αποποιραθούν να μου δημιουργήσουν προβλήματα στην εργασία μου. Μην απολογήσαι που δεν είσαι ιστορικός, ούτε εγώ είμαι. Η ακαδημαϊκή μου έρευνα είναι στον τομέα της χημείας και της βιοιατρικής αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να ασχοληθώ και με ιστορικά θέματα. Πολύ ευχαρίστως να βοηθήσω στην έρευνα και στην ολοκλήρωση της εργασίας σου. Μόλις επιστρέψω στην αμερική θα σου στείλω τις σκαναρισμένες σελίδες που ζήτησες. Έχω ήδη ετοιμάσει τα πρώτα ιστορικά των πλοίων που έλειπαν από την εργασία. Για να βοηθηθούμε, σε παρακαλώ παρέθεσε τη λίστα που έχεις συντάξει με τα υπόλοιπα σκάφη που γνωρίζεις οτι έχουν βυθιστεί στην περιοχή. Έτσι θα επικεντρωθώ σε αυτά που δεν γνωρίζεις. Ο χρόνος τρέχει και έτσι θα προλάβω να το τελειώσω πριν την αναχώρηση μου, γιατί μετά απλά δεν θα υπάρχει χρόνος. |
|
|
||||
|
||||
|
Παράθεση:
Ημερομηνία Βύθισης 1/4/1941 Τοποθεσία Όρμος Πτελεού Φορτηγό Ατμόπλοιο ΔΑΜΑΣΚΗΝΗ (πρώην ΦΩΦΩ ΜΑΚΡΗ, πρ. PORTFUAD, πρ. DAMAS, πρ. KARAKS), Νηολόγιο Πειραιά 644 Ημερομηνία Βύθισης 20/4/1941 Δίαυλος Τρίκερι (Ωρεοί - Φράγμα Βόρειου Ευβοϊκού) Φορτηγό Ατμόπλοιο ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ Ημερομηνία Βύθισης 1/1/1944 Τοποθεσία Δίαυλος Τρίκερι Πετρελαιοκίνητο ΑΘΗΝΑ, Νηολόγιο Καβάλας 93 Ημερομηνία Βύθισης 02/07/1975 Κέντρο Παγασητικού Κόλπου Πετρελαιοκίνητο Αλιευτικό ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΕΛΕΝΗ Ημερομηνία Βύθισης 19/10/1975 Όρμος Στάφυλος (θέση Δρακοντόσχημα), Σκόπελος Φορτηγό ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, Νηολόγιο Πειραιά 5864 Ημερομηνία βύθισης 3/10/1983 Όρμος Πανόρμου – Σκόπελος Επιβατιγό ΟΘΩΝΟΙ Ημερομηνία Βύθισης 3/12/83 Όρμος Βασιλικών (Μαυρίκας) ΒΑ Εύβοια Μότορσιπ ΑΤΤΙΚΗ, Νηολόγιο Πειραιά 3549 Ημερομηνία βύθισης 25/4/1985 Νότια Νήσου Σκιάθου Επιβατηγό-Τουριστικό ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ,Νηολόγιο Σύρου 302 Ημερομηνία Βύθισης 11/09/1991 ΒΑ Νήσου Ψαθούρας (Β. Σποράδες) Αλιευτικό ΓΡΗΓΟΡΟΥΣΑ, Νηολόγιο Χαλκίδας 269 Ημερομηνία βύθισης 02/03/1994 Νήσος Ποντικονήσι (βόρεια Εύβοια) Θαλαμηγός ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Ημερομηνία Βύθισης 14/8/1996 Άκρα Αγίου Δημητρίου (Ανατολικό Πήλιο) Μότορσιπ ΒΕΡΑ Ημερομηνία Βύθισης 10/02/1999 Ύφαλος Λευτέρης Και φυσικά το Μότορσιπ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ
Απώλειες της ελληνικής ναυτιλίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο www.Historisches-Marinearchiv.de Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Dimitris Galon : 08-11-12 στις 18:39. |
|
|
||||
|
||||
|
Το Δαμασκηνή βυθίστηκε μπροστά στο Ναυτικό Οχυρό Βορείου Ευβοικού στην Βορειοανατολική Εύβοια κοντά στο Αρτεμίσιο. Έχει εντοπιστεί (από όσο πληροφορηθεί χωρίς να μπορώ να το επιβεβαιώσω 100%) από φίλο αυτοδύτη και είναι διαλυμένο. Μάλλον έχει ανελκυστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του.
|
|
|
||||
|
||||
|
Αγαπητοί φίλοι του Τηθύς, για να διαβάσετε την παρουσίαση που σας είχα υποσχεθεί μπορείτε να κάνετε copy - paste τον παρακάτω σύνδεσμο στον browser σας:
https://www.dropbox.com/s/7rssg3kwplrg6u4/pagasitikos.pdf?m Αφορά ορισμένα ναυάγια της περιοχής του Πηλίου και του Παγασητικού Κόλπου για τα οποία δεν έχουν υπάρξει αναφορές στην πρόσφατη βιβλιογραφία. Για αυτό και επέλεξα τον τίτλο «Πρωτοαναφερόμενα ναυάγια» αν και όσοι έχουν συστηματικά ασχοληθεί με την ναυτική ιστορία της Ελλάδος, είμαι σίγουρος ότι δεν θα τους είναι άγνωστα. Πρώτου περιπλανηθείτε στα ναυάγια που απουσιάζουν από την εργασία του Δημήτρη, οφείλω να κάνω μια υπενθύμιση. Κατά καιρούς έχουμε όλοι δει δημοσιεύματα σε σελίδες του διαδικτύου ή περιοδικών με αναφορές ή αφιερώματα σε διάφορα πλοία. Ωραία μεν αλλά όχι όταν γίνονται «με ξένα κόλλυβα». Πρέπει να θυμίσω ότι υπάρχουν νόμοι που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα, τους οποίους όποιος δεν γνωρίζει καλό θα ήταν να πληροφορηθεί. Γράφω αυτές τις αράδες γιατί δεν θα μου άρεσε να ξαναδώ ένα αφιέρωμα σε κάποιο περιοδικό το οποίο αποτελεί προϊόν έρευνας πολλών ατόμων χωρίς να αναφέρει τους ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει στην ιστορική έρευνα ή και στην έρευνα πεδίου. Αυτό για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη όταν πρέπει να μνημονεύσουν όσους προηγήθηκαν στην εκάστοτε ιστορική και μη έρευνα, προκειμένου να βαυκαλίζονται οι ίδιοι ως σκαπανείς και πρωτότυποι «συγγραφείς». Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Explorer : 20-11-12 στις 22:19. |
|
|
||||
|
||||
|
Το link του dropbox δεν είναι public και δεν ανοίγει.
Κώστας Κατσιούλης SSI DMI #54328 PSI-PCI Inspector #24079 NGUE diving school NGUE @facebook |
|
|
||||
|
||||
|
thanks, it should work now
|
|
|
||||
|
||||
|
@ Καρέλας, Γιώργος
Παράθεση:
Στις 17. 4.41 το ΔΑΜΑΣΚΗΝΗ δέχτηκε βομβαρδισμό με εμπρηστικές βόμβες με αποτέλεσμα να αναφλεγεί. Το πλήρωμα του όμως κατάφερε να αποβιβασθεί στην ξηρά μαζί με τα πυρομαχικά και τα πολυβόλα του πλοίου, το οποίο τελικά δεν βυθίστηκε την ημέρα εκείνη. Στις 19.4.41 το ΔΑΜΑΣΚΗΝΗ δέχτηκε και πάλι επίθεση με εμπρηστικές βόμβες χωρίς και αυτή την φορά να βυθιστεί. Την επόμενη ημέρα, 20.4.41, Κυριακή του Πάσχα, το πλοίο δέχτηκε και τρίτη επίθεση με αποτέλεσμα την φορά αυτή να βυθιστεί ακριβώς στο φράγμα του Ο.Β.Ε.. Μήπως ο φίλος σου έχει φωτογραφίες από το ναυάγιο; Αν να θα μπορούσες να τον ρωτήσεις αν ήταν διατεθειμένος να τις μοιραστεί μαζί μας εδώ στο φόρουμ; @ Explorer Αγαπητέ Ν.Α.Ρ. καταρχάς σε ευχαριστώ για τον κόπο που μπήκες μεταφέροντας την έρευνα σου στο χαρτί και δημοσιεύοντας την στο φόρουμ του συλλόγου. Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον όσα γράφεις στο πόνημα σου και ανέτρεξα στις πηγές που αναφέρεις αλλά και σε κάποιες οι οποίες δεν αναφέρονται. Κάποιες από τις αναφορές σου, αν δεν κάνω λάθος, χρειάζονται διόρθωση και συμπλήρωση, όπως για παράδειγμα η αναφορά σου στο ΒΥΡΩΝ όπου γράφεις: Παράθεση:
„Από την νηοπομπή του ατμόπλοιου ΤΕΤΗ στην οποία συμπεριλαμβάνονταν τα M.F.P. 129, 10 V 3, 10 V 2 και 12 V 5 από την Θεσσαλονίκη για το Τρίκερι, προσάραξαν στις 16.10. λόγω τρικυμίας τα ΤΕΤΗ, M.F.P. 129 και 10 V 3 στο ύψος του Χορευτού στο βόρειο πλάτος 39 μοίρες και 7 πρώτα Βόρειο. Το M.F.P. 129 και το 10 V 3 προσάραξαν τρία περίπου ναυτικά μίλια βορειότερα από την θέση προσάραξης του Α/Π ΤΕΤΗ. Σύμφωνα μέχρι τις τώρα πληροφορίες το Α/Π ΤΕΤΗ βρίσκεται με την πρύμνη κάτω από το νερό. Το πλήρωμα του 10 V 3 σώθηκε εκτός τριών ανδρών. Σύμφωνα με ιταλικές πηγές το 10 V 3 βυθίστηκε.“ Το ΒΥΡΩΝ έχει πράγματι ενδιαφέρουσα ιστορία στην οποία θα αναφερθώ (υπάρχουν και άλλες καταχωρήσεις στα πολεμικά αρχεία για το πλοίο) στην προαναφερθείσα εργασία μου. Απλώς εδώ να αναφέρω ότι οι ψαράδες του Χορευτού μιλούν για ένα ναυάγιο στην περιοχή, του οποίου την θέση γνωρίζουν ακριβώς. Στο σημείο αυτό θέλω να ρωτήσω σχετικά με ένα πρακτικό πρόβλημα. Το ερώτημα απευθύνεται πρωταρχικά σε σένα αγαπητέ Ν.Α.Ρ., καθώς έχει κυρίως να κάνει με την δική σου εργασία. Θα ήθελα σε παρακαλώ να με κατατοπίσεις στο πως θα ήταν πρέπον και δυνατόν να αναφερθεί κανείς στην δική σου εργασία σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει τσιτάτα από αυτή. Το να αναφερθεί π.χ. „βλ. σελ. 8 Πρωτοαναφερόμενα Ναυάγια στις Ακτές του Πηλίου και του Παγασητικού Κόλπου, του Explorer ή Ν.Α.Π.“ δεν νομίζω ότι θα γινόταν κατανοητό. Θα μπορούσες ίσως να βοηθήσεις δηλώνοντας εσύ ο ίδιος πως θα μπορούσε ο κάθε ερευνητής να αναφερθεί στην εργασία σου χωρίς να προσβάλει αφενός τους θεσμούς και αφετέρου τον κόπο σου; Ευχαριστώ! @ m3n3m3n3 Παράθεση:
Είμαι σόγουρος ότι εσείς οι αυτοδύτες του Βόλου και της γύρω περιοχής θα βοηθήσετε στην αποκατάσταση των ιστορικών ναυαγίων, όσων από αυτά ακόμα υπάρχουν, της περιοχής σας. Για κάθε βοήθεια, πληροφορία ή υποστήριξη είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο εγώ αλλά και το μεγαλύτερο σύνολο, για να μην πω όλο, των μελών του φόρουμ είναι διατεθειμένο να συνδράμει. Καλό απόγευμα DG ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Σε συνέχεια των εργασιών για τα ναυάγια του Παγασητικού και του Πηλίου που παρατέθηκαν από τους Dgalon και Explorer, θα ήθελα να προσθέσω ένα ναυάγιο που φαίνεται να ξέφυγε και στους δυο σας.
Αναφέρομαι στο ατμόπλοιο ΟΛΥΜΠΟΣ της Εταιρίας Τσιμέντων Βόλου «Όλυμπος». Το εργοστάσιο τσιμέντων «Όλυμπος» ιδρύθηκε το 1924 με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 80.000 λίρες Αγγλίας και λειτουργούσε στο δρόμο μεταξύ Βόλου-Αγριάς, με ετήσια παραγωγική δυνατότητα τους 15.000 τόνους. Το πλοίο αγοράστηκε για να μεταφέρει τα προϊόντα της Εταιρίας Τσιμέντων «Όλυμπος» και έτσι το βλέπουμε στις δυο παρακάτω φωτογραφίες στις εγκαταστάσεις τους στην Αγριά, όπου παραλάμβανε χύδην φορτίο. Το ΟΛΥΜΠΟΣ (το αριστερό σκάφος) αναμένει να λάβει φορτίο στις εγκαταστάσεις της Εταιρίας Τσιμέντων «Όλυμπος» στην Αγριά, κοντά στο Βόλο. Ας δούμε ένα σύντομο ιστορικό του σκάφους, που πιθανότητα ήταν και το μοναδικό πλοίο ιδιοκτησίας των Τσιμέντων «Όλυμπος» : 1919: ναυπηγήθηκε από ξυλία στο ναυπηγείο Odderoens Slip στο Kristiansand της Νορβηγίας και έφερε δυο ντίζελομηχανές. Χαρακτηριστικά: 712 τόνοι γκρος, 52,2 Χ 9,8 μέτρα. 12.19: ολοκληρώθηκε ως VILDANDEN για την νορβηγική A/S Motorskibsbygning, Kristiansand. 1922: πουλήθηκε στη A/S Sondenfjeldske Emissionsbank, Kristiansand. 1923: πουλήθηκε στη A/S Frogner, Skien. 1925: πουλήθηκε στη S.A. de Ciment de Volo "Olympos" και νηολογήθηκε στο Βόλο όπου έλαβε τον αύξων αριθμό 6 του νηολογίου Β’ κλάσεως. 7.8.28: προσάραξε στη θέση Σκλήθρο, στη βόρεια πλευρά του Πηλίου στα όρια των νομών Μαγνησίας και Λαρίσης. Το πλήρωμα του – 13 άτομα – το εγκατέλειψε με ασφάλεια αλλά το σκάφος απωλέσθηκε. Παρακάτω παραθέτω μερικές φωτογραφίες του ΟΛΥΜΠΟΣ, ημιβυθισμένο και άγνωστο πότε. Από τις φωτογραφίες δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής του θέση, η οποία είναι μπροστά από τις εγκαταστάσεις της «Όλυμπος» στην Αγριά. Προφανώς η επιχείρηση ανέλκυσης του δεν άργησε να γίνει, μιας και δεν πρέπει να ήταν μια δύσκολη υπόθεση δεδομένου του βάθους και του μεγέθους του σκάφους. Αν το σκάφος βυθίστηκε στο Σκλήθρο σε προσβάσιμο βάθος θα πρέπει να υπέστει μια σχετική απογύμνωση από μεταλικά μέρη συμπεριλαμβανομένων και των μηχανών του. Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει μια επιτόπια έρευνα για να μάθουμε αν υπάρχουν μέρη του ναυαγίου στο βυθό. Πάντως το 1928 δεν ήταν μια καλή χρονιά για την Εταιρία Τσιμέντων Βόλου «Όλυμπος» μιας και πέρα από την απώλεια του σκάφους της, χρεοκόπησε. Έτσι συγχωνεύτηκε με την Ανώνυμη Γενική Εταιρία Τσιμέντων (ΑΓΕΤ) που είχε ιδρυθεί το 1911 από Ανδρέα Χατζηκυριάκο και είχε ένα εργοστάσιο στη Δραπετσώνα του Πειραιά με την επωνυμία «Ηρακλής». |
|
|
||||
|
||||
|
Πολύ καλή δουλειά Explorer, συγχαρητήρια!
Το Επτάνησος είναι πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Το συζητήσου με κάποιους φίλους πριν κάνα δυο καλοκαίρια σαν ένα ενδιαφέρον "στόχο" για κατάδυση. Άραγε να έγινε κάποτε και αυτό στόχο διαλυτών ή με τον καιρό να αποσπάστηκε από τα βράχια και να κατέληξε σε μεγαλύτερο βάθος; Μόνο μια έρευνα στο βυθό θα δώσει απάντηση. Παράθεση:
0113.jpg |
|
|
||||
|
||||
|
Aγαπητέ Γιώργο, η αναγνώριση του τσιμεντόπλοιου τόσο στη φωτογραφία της ανέλκυσης, όσο και σε αυτήν που παρέθεσες, μου είναι δύσκολη.
Τα τσιμεντόπλοια χωρίζονταν σε διάφορους τύπους. Υπήρχαν τα τύπου IID, 440 τόνων που χρησίμευσαν ως υδροφόρες. Υπήρχαν τα 500 τόνων τύπου ΙΙΙΒ και 700 τόνων τύπου IV, που χρησίμευσαν για μεταφορές (μεταγωγικά) και οι 320 τόνων μπάριζες τύπου V. Επίσης υπήρχαν και μικρότερα τσιμεντόπλοια βάρους 60-100 τόνων. Τα GENERAL LAMBERT και GENERAL JACOB 3 αναφέρονται από τον Μελισσηνό ως 400 τόνων αλλά μάλλον ήταν μεταγωγικά, ενώ το GENERAL JACOB 3 ήταν τύπου ΙΙΙΒ. Η προβληματική για το θέμα των τσιμεντόπλοιων του Βόλου ενισχύεται από την έλλειψη στοιχείων για το τι απέγιναν όταν ανελκύστηκαν. Όπως ανέφερα το ένα σκάφος ανελκύστηκε το 1948, αλλά δεν ξέρω τι απέγινε. Άραγε οδηγήθηκε στο απόμερο καρνάγιο Καρταπάνη όπου ξαναβυθίστηκε όπως φαίνεται στη φωτογραφία σου; Ή μήπως κατέληξε στα Μέθανα; Δυστυχώς δεν γνωρίζω πότε ενσωματώθηκε το τσιμεντόπλοιο στο λιμενοβραχίονα του Αγίου Γεωργίου Μεθάνων. Σε άλλο φόρουμ έχω διαβάσει που γράφεις ότι το τσιμεντόπλοιο στου Καρταπάνη παρέμεινε εκεί μέχρι περίπου το 1974. Αν λοιπόν η ενσωμάτωση του τσιμεντόπλοιου στα Μέθανα έγινε πριν το 1970 τότε πρόκειται για το τσιμεντόπλοιο που ανελκύστηκε το 1948. Αν όχι τότε θα μπορούσε να είναι αυτό που ανελκύστηκε από το καρνάγιο του Βόλου γύρω στο 1974. Βέβαια δεν είναι απίθανο το τσιμεντόπλοιο που ανελκύστηκε το 1948 να είναι το ίδιο που ανελκύστηκε το 1974 και που κατέληξε στα Μέθανα… Θα ήταν ενδιαφέρον αν υπήρχαν φωτογραφίες, ή τα ναυπηγικά σχέδια των τσιμεντόπλοιων τύπου ΙΙΙΒ καθώς και οι ακριβείς διαστάσεις τους για να μπορέσουμε να τα συγκρίνουμε με αυτά των δυο φωτογραφίων καθώς και με τις διαστάσεις του τσιμεντόπλοιου στα Μέθανα. Αν τα GENERAL LAMBERT και GENERAL JACOB 3 αποδειχτούν ότι ήταν διαφορετικού τύπου μεταξύ τους, τότε θα μάθουμε ποιο από τα δυο τους είναι στα Μέθανα. Αγαπητέ Δημήτρη ας μην κουράζουμε τα μέλη του φόρουμε με ρητορική περί τρόπου αναγραφής της βιβλιογραφίας. Θα σου απαντήσω με προσωπικό μήνυμα. |
![]() |
| Εργαλεία Θεμάτων | |
| Τρόποι εμφάνισης | |
|
|